Actieradius Elektrische Auto Berekenen

Actieradius Elektrische Auto Berekenen
Voorbeeld: een elektrisch voertuig kan op een batterij van 27.2 kWh ongeveer 170 km rijden. De formule die gebruikt kan worden is aantal kWh batteruh / totaal aantal kilometers met een volle accu vermenigvuldigd met 100.

Hoe bereken je de actieradius?

Een handige vuistregel die je kan gebruiken om de gemiddelde actieradius te berekenen is om de accucapaciteit (in Wh) te delen door zes. Heb je bijvoorbeeld een accu met een capaciteit van 300 Wh? Dan mag je ervan uitgaan dat je het hier ongeveer 50 km ver mee kan fietsen.

Hoe ver kun je gemiddeld rijden met een elektrische auto?

Het bereik van een volledige elektrische auto (BEV)* – Een BEV wordt alleen aangedreven door een elektromotor die verbonden is met een batterij. Deze type auto’s kunnen niet terugvallen op een brandstofmotor, zoals de Plug-in Hybrid (PHEV). De gemiddelde afstand die een volledig elektrische auto kan afleggen is 291 kilometer. *Het bereik dat wordt genoemd is het theoretische bereik. Het werkelijke bereik is vaak lager en kan worden beïnvloed door verschillende factoren (zie hoofdstuk ‘factoren die het elektrische bereik kunnen beïnvloeden.’)

Hoeveel kWh per 100 km?

Het verbruik van elektrische auto’s – Net als bij auto’s op benzine of diesel, is het verbruik van een elektrische auto afhankelijk van een aantal punten, bijvoorbeeld het gewicht en het vermogen van de motor. De meeste elektrische auto’s verbruiken tussen de 8 kWh per 100 kilometer en 30 kWh per 100 kilometer.

Om je een beeld te geven van hoeveel stroom dat is: stel dat je 10.000 kilometer per jaar rijdt, dan verbruik je met een auto die 15 kWh per 100 kilometer rijdt, 1.500 kWh per jaar. Een gemiddeld gezin verbruikt per jaar ongeveer 3.300 kWh per jaar, Wil je weten hoeveel je voor die stroom betaalt, vermenigvuldig dan het aantal kWh met de prijs die je per kWh betaalt.

Bijvoorbeeld: 1.500 kWh x € 0,40 = € 600 per jaar, of € 50 per maand. Die € 0,40 is overigens een voorbeeld van een standaard stroomtarief, gebaseerd op het prijsplafond dat nu geldt.

Is elektrisch rijden nog steeds goedkoper?

Elektrisch rijden 21 februari 2023 11:52 Aangepast 21 februari 2023 11:52 De kosten van het rijden in een elektrische auto zijn afgelopen jaar flink gestegen. Maar elektrisch rijden is nog altijd goedkoper dan op benzine, meldt de ANWB. De gemiddelde kosten van een elektrische auto stegen in 2022 naar 61,4 cent per kilometer.

Een jaar eerder was dat nog 56,7 cent per kilometer. Dat meldt de ANWB in een nieuw onderzoek. De prijzen van nieuwe elektrische auto’s gingen omhoog en de energiekosten van het opladen namen toe. Rijden in een benzineauto is echter nog altijd duurder. De kosten van een benzineauto stegen van 59,1 naar 63,4 cent per kilometer.

You might be interested:  Lengte En Gewicht Kind Berekenen

Bij de berekening kijkt de ANWB naar alle autokosten, zoals afschrijving, onderhoud en verbruikskosten. “Ondanks de gestegen energieprijzen is rijden op stroom nog steeds voordeliger dan benzine.” Ook speelt mee dat elektrische auto’s zijn vrijgesteld van wegenbelasting.

Kun je met een elektrische auto door de wasstraat?

4. Wat gebeurt er als de bliksem inslaat? – Met een elektrische auto is de kans net zo klein op blikseminslag als bij een gewone auto. Namelijk: extreem klein. Je bent ook net zo goed beschermd. Dankzij de kooi van Faraday die elke auto heeft, wordt de elektrische lading snel en gelijkmatig naar de grond afgevoerd.

Wat kost het thuis opladen van een elektrische auto?

Kosten elektrisch laden in de praktijk

Laadmethode prijs kWh** prijs laadbeurt ***
Thuisladen 0,46 7,04
Openbare laadpaal 0,65 9,95
Snelladen 0,85 13,00
Mix 60-30-10 0,56 8,57

Hoeveel km met 500 Wh accu Bosch?

Hoe ver met volle accu? De meestgestelde vraag over e-bikes: hoe ver kom ik met een volle accu? Een simpel rekenhulpje kan je inzicht geven. Voordat je kunt bepalen hoe ver je met een elektrische fiets kunt komen, moet je eerst weten hoeveel energie in de accu past.

De prestaties worden uitgedrukt in de hoeveelheid watt die in één uur geleverd kan worden. Een accu met 500 wattuur (dat is nu zo’n beetje de standaard) kan een uur lang 500 watt of vijf uur 100 watt aan vermogen leveren. De vraag is hoe ver je daarmee kunt fietsen. Uit een test van TestKees blijkt dat je gemiddeld per 100 wattuur 12 à 14 kilometer kunt fietsen.

Hij heeft voor deze test de accu’s van veertien elektrische fietsen helemaal leeg laten rijden op een parcours van 5 kilometer met een flink viaduct, bij 7 graden en met windkracht 4. De fietsers reden met een matige inspanning een snelheid van 25 kilometer per uur.

 • Onder deze omstandigheden zijn de accu’s snel leeg.
 • Gemiddeld kun je dus met 100 wattuur zo’n 12 à 14 km fietsen.
 • Natuurlijk kun je ook de motor minder gebruiken en zelf meer doen.
 • Maar meer dan 30 kilometer per 100 wattuur is niet realistisch.
 • Als je toch meer kilometers haalt, heb je de motor nauwelijks gebruikt.

‘Als je weet hoeveel wattuur een accu levert, dan kun je uitrekenen hoe ver je daarmee komt. Een fiets met een 500 wattuur-accu heeft met flinke ondersteuning een actieradius van 60 tot 70 kilometer. Met weinig ondersteuning haal je zo’n 150 kilometer.

 1. De actieradius hangt niet alleen af van de accu en eigen inspanning, maar ook van de luchtweerstand en rolweerstand.
 2. Let vooral op de bandenspanning.
 3. Het is altijd handig om een beetje marge te hebben.
 4. Als je 100 km wilt rijden met één lading en het kan net, dan is de accu eigenlijk te klein.
 5. De accu gaat achteruit, zo’n 10 procent per jaar, en in de winter kom je altijd minder ver.
You might be interested:  Alimentatie Berekenen 2023

Dan zit namelijk alles tegen. De accu presteert minder goed en door de kou is de rol- en luchtweerstand hoger. Je komt dan dus een stuk minder ver.’ : Hoe ver met volle accu?

Hoeveel km met 500 Wh accu Giant?

06-02-2022 Je wilt met jouw elektrische fiets natuurlijk het liefst zo ver mogelijk kunnen fietsen met een opgeladen accu. Maar aan een grotere accu hangt natuurlijk een hogere prijs. Hoe ver je kunt fietsen hangt ook af van verschillende factoren; Niet iedereen komt even ver met precies dezelfde fiets.

 1. In dit blog vertellen we je meer over de accu van jouw elektrische fiets: hoeveel kilometer kun je doen met een accu? Waar hangt dat vanaf? Welk merk past het beste bij jou? En welke accucapaciteit moet je kiezen? Direct persoonlijk advies? Kom naar de winkel voor advies op maat en/of een testrit.
 2. Ies direct je fiets op basis van actieradius Accucapaciteit, actieradius en ondersteuningsstand Hoeveel kilometer je met één volgeladen accu kan rijden is in de eerste plaats afhankelijk van de capaciteit van de accu.

Een 400 Wattuur accu is de populairste accu bij elektrische fietsen, Dit betekent dat de accu één uur lang 400 watt kan leveren of 4 uur lang 100 watt. Per 100 wattuur kun je gemiddeld 12-25 km met trapondersteuning fietsen. Met een 400 Wh accu kan je dus, afhankelijk van het systeem, het gebruik en de omstandigheden, ongeveer tussen de 50 en 100 kilometer fietsen.

 1. Met een grote 500 Wh accu is dat gemiddeld tussen de 60 en 125 km.
 2. Wanneer je voor een lichte ondersteuning kiest en de omstandigheden goed zijn, kan de actieradius zelfs nog verder oplopen.
 3. Naast de accucapaciteit is ook de gekozen ondersteuningsstand erg bepalend voor de maximale afstand die je ondersteund kunt fietsen.

Als je de hoogste ondersteuningsstand gebruikt, draagt de motor in verhouding meer bij aan het trappen dan jijzelf. Per kilometer wordt er dan meer energie verbruikt door de motor dan bij een lage stand. Je gaat dus harder, maar je komt wel minder ver.

 • Het is dus niet zo dat je zoveel harder gaat dat de actieradius gelijk blijft ten opzichte van een lagere ondersteuningsstand, omdat de fiets meer moeite moet doen voor dezelfde meters.
 • Ook je gekozen versnelling speelt een rol: als jij kiest voor een zware versnelling zal de motor bij de meeste systemen meer ondersteuning bieden.

Door lichter te trappen kun je dus een groter bereik uit het systeem halen. Bij het wegrijden na een verkeerslicht of andere stop kun je daarom ook het beste een lichte versnelling kiezen. Ook de kracht van de motor is een bepalende factor voor je actieradius.

Wat is de actieradius?

Het rijbereik van een elektrische auto noemt men ook wel ‘actieradius’ of ‘range’. Kort gezegd geeft de actieradius aan hoeveel kilometer je kunt rijden op een volle accu. – De capaciteit van de accu en hoe zuinig je rijdt als bestuurder, bepalen de actieradius:

You might be interested:  Maandlasten Hypotheek Berekenen Ing

Hoe groter de accu, hoe groter de actieradius is Hoe lichter en gestroomlijnder de auto is, hoe groter de actieradius is

Ook de temperatuur heeft invloed; een accu werkt het beste tussen 15 en 25 graden Celcius. Bij hogere en vooral bij lagere temperaturen neemt de actieradius af.

Hoeveel is actieradius?

Actieradius: vraag en antwoord –

Wat betekent actieradius? De actieradius van een elektrische fiets geeft weer hoeveel kilometer je kunt afleggen met een volgeladen accu. De totale afstand die je kunt afleggen is afhankelijk van onder andere de totale accucapaciteit, leeftijd van de accu en verschillende externe factoren. Hoe ver kan ik fietsen met een volle accu? Het is momenteel niet mogelijk om je actieradius nauwkeurig te berekenen. Dit komt doordat het totaal aantal af te leggen kilometers verschilt per weersomstandigheid en type wegdek. Wel kunnen we je een indicatie geven van het aantal af te leggen kilometers: Accu in het frame 17.4 Ah (628Wh) ~ 100 – 160 km 14.0 Ah (500Wh) ~ 80 – 120 km Accu in de achterdrager 17.4 Ah (628Wh) ~ 100 – 160 km 15.6 Ah (562Wh) ~ 90 – 140 km 13.0 Ah (468Wh) ~ 70 – 120 km 10.4 Ah (374Wh) ~ 60 – 90 km Welke e-bike heeft de grootste actieradius? Momenteel hebben de 727M en 727TM de grootste actieradius binnen onze collectie. Beide e-bikes hebben een accu in het frame en zijn beschikbaar met een 500 Wh accu of 630 Wh accu.

Wat is de actieradius van een elektrische auto?

De grootte van de batterij – Hoeveel elektriciteit je kunt opslaan in een batterij, wordt uitgedrukt in kilowattuur. Dit heet de capaciteit. De capaciteit hangt af van de grootte van de batterijen. Een elektrische auto bevat meerdere batterijen. Dit heet het batterijpakket.

 • In een groot batterijpakket kun je meer energie opslaan dan in een kleiner batterijpakket.
 • De grootte van de auto bepaalt ook de grootte van het batterijpakket.
 • In een kleine elektrische auto is geen plaats voor een groot batterijpakket.
 • Daarom hebben grotere auto’s meer bereik dan kleinere auto’s.
 • Het bereik van grote auto’s is gemiddeld 425 km, van middenklassers 310 km en van kleine auto’s 230 km.

Bij kleine auto’s zijn de verschillen tussen de modellen groter dan bij grotere auto’s. In de categorie kleine auto’s vallen oudere en goedkopere modellen die een bereik van 90 tot 100 kilometer hebben, terwijl er ook kleine elektrische auto’s zijn met een bereik van rond de 200 kilometer.

Hoe bereken je benzine per kilometer?

Hoe bereken je het brandstofverbruik? – Naast het opzoeken van de technische gegevens kun je natuurlijk de boordcomputer in je auto checken. Deze is echter bij het ene merk nauwkeuriger dan bij het andere. Het beste is om bij een tankbeurt de kilometerstand te noteren (of de dagteller op nul te zetten).