Aflossingsvrije Hypotheek Berekenen Excel

Aflossingsvrije Hypotheek Berekenen Excel

Hoeveel scheelt aflossingsvrij?

Wanneer heb je recht op hypotheekrenteaftrek? – Tot 2013 werden er vaak hypotheken afgesloten waarin de aflossing van de schuld naar de toekomst werd doorgeschoven of waarin niet werd afbetaald. Een voorbeeld hiervan is de aflossingsvrije hypotheek. In nieuwe hypotheken geven alleen de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek recht op hypotheekrenteaftrek.

  • Er moet namelijk een periodieke aflossing in de hypotheek zijn ingebouwd.
  • Tegenwoordig kun je nog steeds kiezen voor een andere hypotheekvorm, maar dan heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek, maar hoe erg is dat met een hypotheekrente van één procent of iets meer? De maandlasten voor een aflossingsvrije hypotheek van 100.000 euro: Uitgaande van een hypotheekrente van 1,5 procent betaal je aan maandlasten: 100.000 x 1,5 procent = 1.500 / 12 = 125 euro De maandlasten voor een annuïteitenhypotheek van 100.000 euro (looptijd 30 jaar) zijn: Uitgaande van een hypotheekrente van 1,5 procent betaal je na het afsluiten van de hypotheek: 345 euro.

Het geeft dus een verschil van 220 euro per maand. Het grote verschil is dat de schuld van 100.000 euro in de annuïteitenhypotheek wordt afbetaald in 30 jaar. Daarnaast is ook een deel van de maandlast van de annuïteitenhypotheek aftrekbaar van het inkomen.

Hoeveel rente betaal je over aflossingsvrije hypotheek?

Hypotheekrente aflossingsvrije hypotheek 10 jaar vast

You might be interested:  Stalen Balk Berekenen Online
Hypotheek NHG 100%
Nationale Nederlanden Hypotheek Nieuwbouw 4,25% 4,60%
ASR WelThuis hypotheek 4,26% 4,66%
ING Basisrente Hypotheek 4,26% 4,75%
NIBC Extra Hypotheek 4,26% 4,69%

Hoeveel procent aflossingsvrije hypotheek?

Hoeveel mag je aflossingsvrij lenen? Bij de meeste geldverstrekkers mag je maximaal 50% van de waarde van de woning aflossingsvrij lenen. De rest moet je aflossen, met een annuïteiten- of lineaire hypotheek.

Wat zijn de nadelen van een aflossingsvrije hypotheek?

Home Kennisbank Aflossingsvrije hyptoheek: Voor en nadelen

De populariteit van aflossingsvrije hypotheken neemt weer toe. Ook onder starters. Het aandeel van dit type hypotheek is in de afgelopen jaren gestegen naar bijna 40%. Omdat je bij deze hypotheekvorm niet aflost, zijn je maandlasten lager. Maar een aflossingsvrije hypotheek heeft ook nadelen.

  1. Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen rente en – dus – geen aflossing.
  2. Daardoor wordt je schuld tijdens de looptijd niet minder.
  3. Maar die schuld moet je aan het einde van de looptijd of bij tussentijdse verkoop wel volledig aflossen.
  4. De term ‘aflossingsvrij’ kan je dus op het verkeerde been zetten.

De rente van een aflossingsvrije hypotheek is over het algemeen wat hoger dan die van een lening die je wel aflost. Verder mag je de rente niet aftrekken. Toch nemen steeds meer huizenkopers dit voor lief. De hypotheekrente is immers erg laag, waardoor ook het belastingvoordeel beperkt is.

Hoeveel scheelt 1000 euro aflossen op hypotheek?

Hoeveel dit scheelt, hangt af van je hypotheekschuld, de looptijd en het rentepercentage dat voor jouw hypotheekschuld geldt. Stel dat jij deze periode een rentetarief van 5% betaalt. Bij iedere 1.000 euro die je extra aflost, bespaar je in dit geval zo’n 50 euro bruto per jaar.

Hoe lang mag je een aflossingsvrije hypotheek hebben?

Wanneer moet ik mijn aflossingsvrije hypotheek aflossen? – De meeste aflossingsvrije hypotheken lopen af na 30 jaar. Kortere looptijden komen ook voor. Bij sommige geldverstrekkers, zoals de Rabobank, loopt de hypotheek gewoon door en is er geen einddatum.

You might be interested:  Verbruik Auto Berekenen L/100Km

De einddatum van je aflossingsvrije hypotheek vind je terug in de hypotheekakte en/of in de hypotheekofferte. Je kunt de einddatum natuurlijk ook navragen bij je geldverstrekker of hypotheekadviseur. Meestal krijg je een half jaar tot een jaar van tevoren bericht van je geldverstrekker dat de einddatum van je aflossingsvrije hypotheek nadert.

Wil of kun je op de einddatum niet aflossen, ga dan op tijd om tafel met je hypotheekadviseur en bespreek de mogelijkheden. Zet voorafgaand aan het gesprek je huidige en toekomstige (pensioen)inkomen op een rij en neem de meest recente WOZ-beschikking van je woning mee.