Ampere Berekenen Met Watt

Ampere Berekenen Met Watt
Stroomsterkte in ampère berekenen – Het is mogelijk om de stroomsterkte in ampère te berekenen als zowel het vermogen als de spanning bekend zijn:

Stroomsterkte (ampère) = Vermogen (Watt) / spanning (volt)

Hoeveel watt is 1 ampère?

Je stroomverbruik op de camping goed in de gaten houden is belangrijk. Na het eten koffie zetten, schakelaar aan en ja hoor, vergeten de TV uit te zetten. Zekering van de camping eruit en als je pech hebt is de stroomkast afgesloten. Als je geluk hebt dan is er nog een stroompunt vrij en kun je je campingstekker verplaatsen of is de receptie nog open.

 • Zo niet, dan heb je een uitdaging om weer stroom op de caravan te krijgen of zit je de rest van de avond in het donker.
 • Van te voren je stroomverbruik (Watt naar Ampere) berekenen is daarom wel zo verstandig.
 • De meeste caravans hebben een zekering van 16 A (A = Ampère) maar op veel campings wordt er een capaciteit geleverd die veelal lager ligt dan 16 A.

Als de capaciteit van de zekering van de camping lager is dan die van de zekering in de caravan dan zal die altijd als eerste uitschakelen wanneer je teveel apparaten tegelijkertijd inschakelt. Bereken dus altijd van te voren hoeveel Watt of Ampère je gebruikt zodat je weet welke apparaten je tegelijkertijd in kunt schakelen.

Hoeveel ampère is 30 watt?

Hiervoor heeft u naast de stroom in ampère ook de spanning in volt nodig. Deze 2 getallen vermenigvuldigt u vervolgens met elkaar om tot het vermogen in watt te komen. Stel dat uw ledstrip op 12 volt werkt en 2,5 ampère verbruikt, dan is het vermogen dus 12 × 2,5 = 30 watt.

Hoeveel ampère nodig voor 1000 watt?

Hoeveel ampère nodig voor 1000 watt? – Hoe bereken je W (Watt) naar A (Ampère)? Watt (W) is de eenheid van vermogen. Ampère (I) is de eenheid van stroomsterkte. Volt (V) is de eenheid van het spanningsverschil. De relatie tussen deze drie is: W=V*IDus als er 2 ampère stroom loopt bij een spanningsverschil van 220 volt, dan is het opgenomen vermogen 440 watt.

 • Zo kun je ook de stroomsterkte uitrekenen als je het vermogen en de spanning weet; I=W/V.
 • Een 220V kachel van 1000W gebruikt 1000/220= ongeveer 4,5 ampère.
 • Aanvulling: De vraag ‘Hoeveel W (Watt) is 1 A (Ampère)’ kun je dus niet beantwoorden, want dat hangt van de spanning af.
 • Verwijderde gebruiker 6 jaar geleden Vermogen(watt) : voltage(volt) = stroom(ampere)Voltage(volt) x stroom(ampere) = vermogen(watt) Vermogen(watt) : stroom(ampere) = voltage(volt) Verwijderde gebruiker 5 jaar geleden Mocht het toevallig in dit geval gaan om spanning van een stopcontact, dan moet je rekenen met 230V, ipv van 220V wat nog vaak in voorbeelden wordt genoemd door mensen.
You might be interested:  Tol Naar Spanje Berekenen

Op verschillende producten staan vaak verschillende eigenschappen. Op airco’s staat vaak het aantal watt, maar op bijvoorbeeld telefoon opladers het aantal volt en ampère. Watt is de som van volt en ampère, volt * ampère = watt.1 ampère kan dus 240 watt zijn, als je ook 240 volt gebruikt (1*240=240).

Hoeveel Watt kan er op 10 ampère?

AMPÈRE X VOLTAGE = WATT Dus stel, je staat op een camping in Europa met 10 ampère maak dan de volgende rekensom: 10 amp x 230V = 2300 Watt.

Hoeveel watt kan op 16 ampère?

Hoeveel watt mag er op één groep worden aangesloten? Houdaltijd als vuistregel aan dat er maximaal 3500 aan stroom door een mag lopen. Als je 3500 Watt als standaard aanhoudt zit je altijd goed. Wanneer je de officiële berekening erop los laat zijn verschillende uitkomsten mogelijk.

Kan 4000 Watt op 1 groep?

Hoeveel Watt wordt er gebruikt per kamer? – Nu is het natuurlijk handig om te weten hoeveel Watt u per kamer in uw huis verbruikt. Zo weet u hoeveel apparaten u op één groep kan aansluiten. Zoals hierboven vermeldt, is de vuistregel voor de hoeveelheid Watt dat op één groep je niet meer da 3500 watt kan aansluiten.

 1. Uw keuken, kantoor, huiskamer en slaapkamer zijn ruimtes waarbij het nodig is dit te achterhalen.
 2. Als u in uw keuken een kookplaat op gas gebruikt, dan is deze kookplaat niet relevant.
 3. Echter, wanneer u elektrisch kookt, zal u een drie-fase aansluiting nodig hebben.
 4. Deze kookplaat verbruikt namelijk meer vermogen dan een enkele groep kan leveren.

Ook een oven verbruikt veel vermogen. Sommige ovens zijn aangesloten op een eigen groep, maar andere gebruiken minder vermogen, waarvoor u geen eigen groep hoeft aan te sluiten. Ditzelfde geldt voor een magnetron. Het verbruik van een vaatwasser is hoog, zo’n 2000 Watt tot 2500 Watt, dus u kunt verder geen grote apparaten op deze groep aansluiten.

Hoeveel Watt kan er op 40 ampère?

1 fase – De meesten huizen zijn via een 1-fase-aansluiting aangesloten op het elektriciteitsnet. Wanneer je hierop aangesloten bent, kan je eenvoudig berekenen hoeveel Watt jij maximaal mag aansluiten op jouw elektriciteitsnet. Om zeker te weten of je bent aangesloten op een 1-fase-aansluiting kan je altijd kijken op je elektriciteitsmeter.

Wanneer hier 220/230V opstaat, heb je inderdaad te maken met 1-fase-aansluiting. De meeste installatie automaten in Nederland zijn 16 ampère, dit komt omdat doorgaans alle groepenkasten vanuit de fabriek worden geleverd met B16 groepen. Om te weten wat de maximale belasting van één groep is, kan je de volgende formule toepassen: P = U x I,

Deze formule uitgeschreven: Vermogen = Spanning x Stroom, Deze formule in eenheden: W (watt) = V (voltage) x A (ampère), Bij het berekenen van het vermogen van een groep in de woningbouw ga je uit van 220V/230V wanneer dit op de meter staat. Aantal ampère X 230V = Maximale belasting in Watt Oftewel: 230V x Aantal ampère = P,

Bij een installatie automaat van 16 ampère komt dit dus neer op: 16A X 230V = 3.680 W Op elk apparaat kan je vinden hoeveel vermogen het apparaat nodig heeft. Zo kan je zelf de formule invullen om te kijken hoeveel vermogen jij uiteindelijk nodig zal hebben. Om een beetje speling voor jezelf in te calculeren, adviseren wij ook om uit te gaan van een maximale belasting van 3.500 Watt.

Eigenlijk moet je spreken van schijnbaar vermogen (VA) Ps. Eigenlijk moet je spreken van een schijnbaar vermogen (VA) in plaats van Watt (W) omdat je in de praktijk ook te maken hebt met blindstroom, Voor de eenvoud gaan we in dit artikel gaan uit van een belasting zonder blindstroom zoals een elektrische kachel.

Wanneer je meer dan 3.500 watt hebt op 1 groep, dan kun je ook een 20A of 25A automaat kiezen. Voor een 1 fase woning aansluiting is de 25A de maximale gangbare automaat als hoofdzekering 35A/40A is, hiermee kun je op de groep maximaal een belasting van 5.750 Watt realiseren. Let dan wel op je dikte van je bekabeling.

Vaak volstaat een standaard 2,5mm2 dan niet meer en moet je de kabel verzwaren. Lees ook ons artikel over het berekenen van de dikte van de kabel.

You might be interested:  Benzine Kosten Berekenen Anwb

Kan 2500 Watt op stopcontact?

Over het algemeen is een stekkerdoos met 3 tot 5 stopcontacten belastbaar tot 2500 watt. Je computer, beeldscherm en speakers kun je hier bijvoorbeeld prima op aansluiten.

Hoeveel apparaten op 10 ampère?

Stroomverbruik camping – Op de kampeerplaats staat de elektra aansluiting aangegeven in ampère. Op jouw elektrische apparaten staat een aantal watt. En het land waarin je verblijft heeft een spanning op het lichtnet (in Europa kun je uitgaan van 230V).

Hoeveel is 1 ampère?

Wat verstaat men onder ampère? – Zoals we reeds beschreven beschrijft het aantal ampère de sterkte van het magneetveld rond een stroomkabel. Het is een natuurkundige eenheid, die men gebruikt om de stroomsterkte in uit te kunnen drukken. Die stroomsterkte is belangrijk bij elektrawerkzaamheden. Het maakt dat het belangrijk is om bij het aansluiten van grootstroomverbruikers als een oven, vaatwasser of wasmachine te kijken naar de invloed die dit heeft op de gevraagde stroomsterkte van een groep in de groepenkast. Apparaten die een hoge stroomsterkte vergen zijn naast de reeds genoemde apparaten de droger (2.400 Watt), de boiler (2.000 Watt) en een waterkoker (1.725 Watt).

Ampère hangt samen met diverse andere eenheden. Denk ook aan de elektrische lading die een elektrische stroom van X ampère kan veroorzaken. Die elektrische lading drukt men uit in een X Coulomb per seconde (C/s). In de basis stelt men dat een stroomsterkte van 1 ampère overeenkomt met een stroom van 1 C/s.

Naast de samenhang tussen ampère en Coulomb, bestaat er ook een verstand tussen ampère, volt en Watt. Daarop wordt later in dit artikel ingegaan.

You might be interested:  Winst Uit Onderneming Zzp Berekenen

Hoeveel watt op 10 ampère?

AMPÈRE X VOLTAGE = WATT Dus stel, je staat op een camping in Europa met 10 ampère maak dan de volgende rekensom: 10 amp x 230V = 2300 Watt.

Hoeveel watt is 3 ampère?

Wat is Watt? – Watt, ook wel het Wattage genoemd, is het energetisch vermogen dat per seconde wordt gemeten, ook wel het vermogen van uw apparaat of lamp. Dit is tevens het stroomverbruik van uw toestel. De formule om het vermogen te bereken is heel eenvoudig, namelijk door het Voltage te vermenigvuldigen met het aantal Ampère.

Gloeilamp van 60 Watt LED lamp van 10 WattKoffiezetapparaat van 690 Watt Boiler van 2000 Watt

De term Watt komt van de ingenieur James Watt en het symbool is W. Met bijvoorbeeld 60W wordt 60 Watt bedoeld.

Hoeveel watt kan er op 6 ampère?

Een handige rekensom – Op de meeste Europese campings is het voltage 230, net als in ons land. Door het voltage te vermenigvuldigen met de ampères, kan je het vermogen in watt betekenen dat je tot je beschikking krijgt. Bij 6 ampères heb je 230 maal 6 dit is 1380 watt aan vermogen.

 • Op een lamp zijn we gewend om naar het aantal watt te kijken en dat is vaak rond de 40.
 • Maar een Senseo voor de camping vraagt al gauw 1.000 watt, een klein oventje tot 800 watt en een kacheltje kan al boven de 1.500 watt komen.
 • Let er dus goed op wat je tegelijk inschakelt om problemen te voorkomen.
 • Apparaten voor de camping zijn vaak speciaal gemaakt om te kunnen functioneren op een lager vermogen.

Een Senseo voor thuis is vaak al gauw 2.000 watt, Gebruik dus bij voorkeur geen apparaten die je thuis wel gebruikt.