Annuiteit Berekenen Excel Functie

Annuiteit Berekenen Excel Functie
Annuïteit berekenen in Excel

 1. Excel formule annuïteit. =-BET(rente;aantal-termijnen;hoofdsom)
 2. Voorbeeld annuïteit berekening. =-BET(G4/12;G5;G3)
 3. Download voorbeeldberekening in Excel.
 4. Meer informatie over annuïteit.
 5. Annuïteitenhypotheek versus lineaire hypotheek.

Hoe werkt annuïteit?

Annuïteitenhypotheek: zo werkt het | De Hypotheekshop Een annuïteitenhypotheek is een hypotheek waarbij je altijd hetzelfde bruto maandbedrag betaalt. Aan het begin van de looptijd betaal je meer rente en minder aflossing. Hoe meer hypotheek je aflost, hoe minder rente je dus betaalt.

Als gevolg betaal je aan het einde van de looptijd meer aflossing en minder rente. Daardoor heb je op de einddatum van je hypotheek, je hypotheek helemaal afgelost. Als je een annuïteitenhypotheek of annuïtaire hypotheek neemt, betaal je elke maand een vast bruto bedrag. Dat bedrag bestaat, net als bij een lineaire hypotheek, uit twee delen: rente en aflossing op je hypotheek.

Daardoor betaal je elke maand een deel van je hypotheek terug. Jouw schuld wordt dus steeds lager. Uiteindelijk wordt jouw hypotheekschuld steeds minder. Omdat je elke maand meer hypotheek terugbetaalt, betaal je ook minder hypotheekrente. Daarom kun je minder van de,

Voordelen Nadelen
In het begin relatief lage maandlasten, omdat je belastingvoordeel hebt Netto maandbedrag stijgt
Eenvoudige hypotheekvorm In het begin los je minder af en betaal je meer rente
Na dertig jaar je hypotheek volledig afgelost Relatief dure hypotheekvorm in vergelijking met aflossingsvrij

Om duidelijk te maken hoe het afbetalen van een annuïteitenhypotheek werkt, vind je hieronder een rekenvoorbeeld. Bijvoorbeeld: je wilt een of kopen en hebt een hypotheek van € 300.000. De looptijd van de hypotheek is 30 jaar en de hypotheekrente bedraagt 1,85%.

Dit resulteert in een bruto maandlast van € 1.086. Tijdens het eerste jaar bestaat dit bedrag dus uit € 457 rente en € 629 aflossing. Omdat je iedere maand aflost, houd je aan het einde van de looptijd steeds minder resterende hypotheek over. Je blijft aflossen maar het bedrag dat je betaalt aan rente, wordt steeds kleiner.

Toch blijven de bruto maandlasten gelijk. Zoals je kunt zien in de tabel, stijgen de netto maandlasten iets aan het eind i.v.m.

Jaar Resterende hypotheek Betaalde rente Aflossing Bruto maandlasten Netto maandlasten
2019 € 292.448 € 457 € 629 € 1.086 € 959
2020 € 284.756 € 445 € 641 € 1.086 € 959
2021 € 276.920 € 433 € 653 € 1.086 € 954
2022 € 268.937 € 421 € 665 € 1.086 € 960
2023 € 260.806 € 409 € 678 € 1.086 € 960
2044 € 50.231 € 87 € 999 € 1.086 € 1.096
2045 € 38.020 € 69 € 1.018 € 1.086 € 1.103
2046 € 25.580 € 50 € 1.037 € 1.086 € 1.111
2047 € 12.908 € 31 € 1.056 € 1.086 € 1.120
2048 € 0 € 11 € 1.076 € 1.086 € 1.130

Weten of een annuïteitenhypotheek bij jouw financiële situatie past? Maak dan bij één van onze vestigingen. Onze adviseur helpen je graag. Het eerste gesprek is altijd gratis

Met een annuïteitenhypotheek betaal je aan het begin van de looptijd meer rente en los je minder af. Je profiteert maximaal van de hypotheekrenteaftrek waardoor je netto maandlasten lager zijn. Gedurende de looptijd van je hypotheek ga je meer aflossen. Dit type hypotheek is interessant als je nog aan het begin van je carrière staat en verwacht in de toekomst hogere maandlasten te kunnen betalen. Maandelijks betaal je voor je annuïteitenhypotheek gedurende je rentevaste periode een vast bedrag per maand bestaande uit een deel rente en een deel aflossing. Met het aflossingsdeel los je binnen de looptijd stap voor stap je hypotheek af. Halverwege de looptijd van een annuïteitenhypotheek is ongeveer een derde van de totale annuïteitenhypotheek afgelost. Na twee derde van de totale looptijd heb je ongeveer de helft van het bedrag afgelost. Op de einddatum van je hypotheek is je volledige hypotheekschuld afgelost. Het is mogelijk om extra af te lossen op een annuïteitenhypotheek. Door extra af te lossen verlaag je de maandlasten of verkort je de looptijd van je hypotheek. Check wel bij je geldverstrekker wat de voorwaarden zijn voor extra aflossen. Het kan zijn dat je verplicht bent boeterente te betalen. Wil je weten of extra aflossen voor jou interessant is? Vraag je hypotheekadviseur om advies. Met een annuïtaire hypotheek los je in het begin relatief weinig af en profiteer je maximaal van de hypotheekrenteaftrek. Hierdoor zijn je netto maandlasten in het begin wat lager. Dit kan voordelig zijn als je nu nog niet zo veel verdient en in de toekomst verwacht meer te besteden te hebben. Een lineaire hypotheek is over de gehele looptijd goedkoper. Je lost een vast bedrag per maand af waardoor je maandlasten dalen. Bij beide hypotheekvormen los je overigens de volledige hypotheek binnen de looptijd af. Welke hypotheekvorm voor jou het beste past, hangt af van je persoonlijke situatie. Een combinatie van verschillende hypotheekvormen is ook mogelijk. Je hypotheekadviseur kan je hierin goed adviseren.

: Annuïteitenhypotheek: zo werkt het | De Hypotheekshop

Waar bestaat een annuïteit uit?

Wat is annuïtair en lineair aflossen? U betaalt voor uw hypotheek of lening jaarlijks een vast bedrag. Dit bedrag bestaat uit rente en aflossing, De samenstelling van dit bedrag verandert gedurende de looptijd. Het aflossingsdeel neemt toe en het rentedeel neemt af.

Wat is het verschil tussen annuïteit en lineair?

Het grootste verschil tussen een annuïteiten- of lineaire hypotheek – Het verschil is dat je bij een annuïteitenhypotheek elke maand hetzelfde bedrag aan de geldverstrekker betaalt terwijl je bij een lineaire hypotheek elke maand ietsje minder betaalt.

Lees meer over de annuïteitenhypotheek. Lees meer over de lineaire hypotheek.

Waarom lineair of annuïteit?

Verschil annuïteit en lineair – Als startende huizenkoper heb je sinds de regels voor hypotheekrenteaftrek per 1 januari 2013 werden verscherpt eigenlijk nog maar twee hypotheekvormen om uit te kiezen: een annuïteiten- of een lineaire hypotheek. Wil je meer weten over wat het verschil tussen annuïteiten en een lineaire hypotheek is? Bij een annuïteitenlening betaal je de eerste jaren vooral veel rente en los je pas later in de meer af.

 • Bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand een gelijk deel aan aflossing.
 • Zo los je juist sneller af en daardoor wordt het maandbedrag ook steeds lager.
 • Het bedrag waarover je rente betaalt, wordt immers steeds kleiner.
 • Over de gehele looptijd van 30 jaar heb je bij een lineaire hypotheek in totaal ook nog eens minder ‘kosten’ dan bij een annuïteitenhypotheek.

Toch is de annuïteitenhypotheek wel de meest gekozen hypotheekvorm van de twee. Dat heeft met name te maken met de lagere maandlasten aan het begin van de looptijd. Wat voor jouw situatie het beste is als je kijkt naar annuïteit of lineair, heeft vooral te maken met je persoonlijke situatie.

Wat is maandelijkse annuïteit?

Hoe werkt een annuïteitenhypotheek? – De termen annuïtaire hypotheek en annuïteitenhypotheek worden vaak door elkaar heen gebruikt. Maar eigenlijk is annuïtaire hypotheek niet helemaal de juiste benaming. Daarom spreken we bij De Hypotheker liever over een annuïteitenhypotheek.

Je totale maandlasten bij een annuïteitenhypotheek blijven tijdens de rentevaste periode gelijk. Het bedrag dat je elke maand betaalt, wordt de annuïteit genoemd. Het maandelijkse bedrag bestaat uit een annuïtaire aflossing en rente. De annuïteitenhypotheek wordt samen met de lineaire hypotheek het meest afgesloten.

Dit zijn sinds 2013 nog de enige twee hypotheekvormen waarbij je als starter aanspraak maakt op hypotheekrenteaftrek,

Hoe bereken je de effectieve rente?

Berekenen effectieve rente – Het is ook heel eenvoudig om zelf de effectieve rente te berekenen op je spaarrekening, zoals onderstaande voorbeeldberekening laat zien. Stel: het rentepercentage van bank A en bank B bedraagt 2 procent. Bank A keert de rente per kwartaal uit en bank B per jaar.

Beide banken bieden dus een nominale rente van 2 procent. Je opent bij beide banken een spaarrekening waarop je 10.000 euro stort. Na een jaar krijg je bij bank B 2 procent rente, waardoor je saldo stijgt naar 10.200 euro. Bank A keer vier keer rente uit, eens per kwartaal. De nominale rente van 2 procent wordt dus in vieren gedeeld: 0,5 procent per kwartaal.

Dat levert de volgende renteopbouw op:

Na eerste kwartaal 10.050 euro
Na tweede kwartaal 10.100,25 euro
Na derde kwartaal 10.150,75 euro
Na vierde kwartaal 10.201,50 euro

In deze tabel is de effectieve rente berekend van 2 procent nominale rente die per kwartaal wordt uitbetaald. De effectieve rente is door deze tussentijdse uitkering hoger dan de nominale rente. De effectieve rente in dit voorbeeld bedraagt namelijk 2,015 procent.

Wat is annuïtair of lineair?

Verschil annuïteit en lineair – Als startende huizenkoper heb je sinds de regels voor hypotheekrenteaftrek per 1 januari 2013 werden verscherpt eigenlijk nog maar twee hypotheekvormen om uit te kiezen: een annuïteiten- of een lineaire hypotheek. Wil je meer weten over wat het verschil tussen annuïteiten en een lineaire hypotheek is? Bij een annuïteitenlening betaal je de eerste jaren vooral veel rente en los je pas later in de meer af.

 1. Bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand een gelijk deel aan aflossing.
 2. Zo los je juist sneller af en daardoor wordt het maandbedrag ook steeds lager.
 3. Het bedrag waarover je rente betaalt, wordt immers steeds kleiner.
 4. Over de gehele looptijd van 30 jaar heb je bij een lineaire hypotheek in totaal ook nog eens minder ‘kosten’ dan bij een annuïteitenhypotheek.

Toch is de annuïteitenhypotheek wel de meest gekozen hypotheekvorm van de twee. Dat heeft met name te maken met de lagere maandlasten aan het begin van de looptijd. Wat voor jouw situatie het beste is als je kijkt naar annuïteit of lineair, heeft vooral te maken met je persoonlijke situatie.