Anwb Wegenbelasting Berekenen

Anwb Wegenbelasting Berekenen
MRB: vijf factoren – De hoogte van de motorrijtuigenbelasting hangt af van 5 factoren:

  1. De CO2 uitstoot. Is deze 0 gram per kilometer (volledig elektrisch) dan is je auto vrijgesteld van MRB. Ligt de uitstoot tussen 1 en 50 gram per kilometer (semi-elektrisch) dan betaal je halftarief MRB, daarboven voltarief.
  2. Het leeggewicht van je auto. Dit is te vinden in het kentekenregister als ‘massa ledig voertuig’ bij gewichten. Of je neemt de ‘massa rijklaar’ van je kentekencard en trekt daar 100 kg vanaf. Het tarief loopt op met de toename van het gewicht.
  3. De brandstofsoort. Benzine wordt het minst belast, dan volgen LPG (met een G3-installatie) en aardgas, dan diesel en als laatste ouderwetse LPG-installaties en overige.
  4. In welke provincie je woont. De provincies mogen een deel belasting bovenop dat van het Rijk zetten: de provinciale opcenten,
  5. Bij een dieselauto: of deze vervuilend is door meer dan 5 mg/km fijnstof uit te stoten. In de praktijk zijn dit auto’s zonder een af-fabriek roetfilter. Grofweg betreft het auto’s van voor september 2009, waarvan de fijnstofuitstoot niet is vastgelegd in het kentekenregister, Voor bestelauto’s van ondernemers geldt de fijnstoftoeslag alleen voor auto’s die 12 jaar of ouder zijn. De toeslag bedraagt 19% van het rijksdeel MRB. Dit is ongeveer 15-16% van het MRB bedrag inclusief provinciale opcenten.

Hoe hoog wordt mijn wegenbelasting?

Hoeveel motorrijtuigenbelasting u moet betalen, hangt af van onder meer het soort motorrijtuig, het gewicht van het motorrijtuig en het soort brandstof. Daarnaast kunt u in aanmerking komen voor vrijstelling of een bijzonder tarief.

You might be interested:  Auto Van De Zaak Berekenen

Welk gewicht staat op kenteken?

Ander gewicht op papieren kentekenbewijs – Op de kentekencard staat een andere gewichtsaanduiding dan op het papieren kentekenbewijs. Op de kentekencard staat ‘massa rijklaar’ en niet ‘ledig gewicht’. De massa rijklaar is de massa van het voertuig in bedrijfsklare (en onbeladen) toestand, inclusief koelvloeistof, smeermiddelen, brandstof (90% gevuld), reservewiel voor zover gemonteerd door de fabrikant, eventueel gereedschap en de bestuurder.

Wat kost wegenbelasting van een auto?

Wegenbelasting – Iedere autobezitter in Nederland is verplicht om motorrijtuigenbelasting te betalen, beter bekend als wegenbelasting. De regio waar u woont, het type en gewicht van de auto, soort brandstof en de mate van milieuvervuiling door uw auto, spelen een rol in de bepaling van hoogte van de wegenbelasting.

Waar is de wegenbelasting het duurst?

Zes provincies verhogen opcenten motorrijtuigenbelasting – Omdat provincies zelf het opslagpercentage, het zogenoemde opcententarief, mogen bepalen en ook omdat het aantal auto’s zich niet in elke provincie gelijk ontwikkelt, zijn de verschillen per provincie aanzienlijk.

  • De helft van de twaalf provincies verhogen voor 2022 de opcententarieven, vijf provincies houden hun tarieven gelijk en alleen de provincie Zeeland verlaagt het opcententarief naar het oude niveau van voor 2019.
  • Voor een Zeeuwse automobilist met een auto van 1 200 kilogram op benzine betekent dit een daling van 12 euro op jaarbasis.

Deze automobilist gaat 608 euro betalen aan wegenbelasting in 2022. In de duurste provincie, Groningen, betaalt een autorijder 640 euro voor een vergelijkbaar voertuig. De provincie Noord-Holland is het goedkoopst, daar kost een vergelijkbare auto 568 euro op jaarbasis.

You might be interested:  Kosten Koper Berekenen Ing
Tarief 2022 motorrijtuigenbelasting per kwartaal, benzinevoertuig van 1200 kg

Provincienaam Benzine ( euro)
Zeeland 152
Friesland 155
Drenthe 159
Groningen 160
Flevoland 152
Limburg 149
Overijssel 150
Utrecht 149
Noord-Holland 142
Gelderland 158
Noord-Brabant 150
Zuid-Holland 158

Hoe betaal je geen wegenbelasting?

Heeft u een oldtimer die ouder is dan 40 jaar? Dan kunt u mogelijk een vrijstelling krijgen voor de motorrijtuigenbelasting (mrb). Mrb betaalt u als u een motorrijtuig op uw naam heeft staan. Maar met de vrijstelling hoeft u dat dan niet meer te doen. Laatst gecontroleerd op 23 november 2021