Arbeidsongeschiktheidsverzekering Zzp Premie Berekenen

Arbeidsongeschiktheidsverzekering Zzp Premie Berekenen

Hoeveel kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp?

Premie AOV in vergelijking met premie van werknemers in loondienst – Een zelfstandig ondernemer betaalt voor een AOV gemiddeld zo’n € 3.000,- bruto premie per jaar. Dat is veel geld. Maar werkt u 40 uur per week, met 4 weken vakantie per jaar, dan komt het neer op € 1,56 per gewerkt uur.

Hiermee kunt u rekening houden in uw uurtarief. En dit bedrag is ook nog eens bruto. Dit betekent dat u de kosten kunt aftrekken van uw inkomstenbelasting, Vergelijk de kosten ook eens met de premies die een werknemer in loondienst betaalt: in totaal ruim 14% van het bruto inkomen. Dit zijn premies voor de Ziektewet en WIA.

Voor de meeste ondernemers bedraagt de AOV-premie 5 tot 10% van het bruto inkomen. Dit is dus vaak een stuk lager. Wel zijn de kosten van een AOV ‘zichtbaarder’ dan de premies die u in loondienst betaalt. In loondienst worden de premies immers al ingehouden voordat u uw salaris krijgt.

Hoeveel kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering per maand?

Meer vragen over de AOV voor ondernemers –

 • Wat is een AOV? AOV staat voor arbeidsongeschiktheids­verzekering, Deze verzekering is bedoeld voor ondernemers die zeker willen zijn van een goed inkomen als ze door ziekte niet kunnen werken.
 • Hoe hoog is een AOV-uitkering? De hoogte van de AOV-uitkering kun je samen met je verzekeraar vooraf bepalen. Het is gangbaar dat je 80 of 90 procent van je normale inkomen uitbetaald krijgt tijdens je arbeidsongeschiktheid.
 • Wat kost een arbeidsongeschiktheids­verzekering? Een arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV) kost gemiddeld 156 euro netto per maand. De exacte kosten van een AOV verschillen per beroep en hangen ook af van jouw wensen als ondernemer. De premie wordt samengesteld op basis van looptijd, beroep, het verzekerde bedrag en het eigen risico.
 • Hoe zit het met de AOV-premie en belasting? De premie die je betaalt voor een AOV is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Dit scheelt flink in de kosten: 37,3% of 49,5%, afhankelijk van de belastingschijf voor jouw inkomen.
 • Wanneer is een medische keuring nodig? Bij het aanvragen van een AOV is een keuring niet standaard nodig. Alleen als je gezondheidsverklaring daar aanleiding toe geeft, kan een (gerichte) keuring verplicht worden. Ook als je ziek wordt en een beroep doet op je verzekering is er vaak een keuring nodig. Lees meer over de medische acceptatie AOV,
 • Hoe bespaar ik op mijn AOV-premie? Je kunt op verschillende manieren besparen op je AOV-premie, Bijvoorbeeld door je eindleeftijd aan te passen, je eigen risico te verhogen of het verzekerde bedrag te verlagen. Je betaalt dan minder voor je AOV. Maar zorg er wel voor dat je genoeg inkomen behoudt of dat je spaargeld voldoende is om een inkomensgat te dichten.
You might be interested:  Hypotheek Met Studieschuld Berekenen

Eerste versie: 08 april 2019

Hoeveel kost arbeidsongeschikt verzekering?

Premie AOV verzekering in vergelijking met premie van werknemers in loondienst – Wat zijn de kosten van een AOV vergeleken met iemand in loondienst? Iemand in loondienst betaalt – 10-14% – van het bruto inkomen voor ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid.

 • Ziektewet en WIA ( en ziekteverzuimverzekering werkgever).
 • Bij ondernemers varieert dat afhankelijk van het soort werk, het verzekerd inkomen en het uurtarief tussen de 2% en 10%-.
 • De premie voor de AOV voor een ondernemer is dus vaak lager.
 • Ook hebben ondernemers als voordeel dat ze de keuze om voor kwalitatief betere voorwaarden kiezen hebben, zoals een beroepsdekking.

Een zelfstandig ondernemer betaalt voor een AOV gemiddeld zo’n € 2.500,- bruto premie per jaar. En dit bedrag is aftrekbaar. Dit betekent dat je de kosten kunt aftrekken van de inkomstenbelasting. Dat is veel geld. Maar komt neer op,maar iets meer als een euro per uur! Hiermee kun je natuurlijk rekening houden in jouw uurtarief.

Wel zijn de kosten van een AOV duidelijker merkbaar: Je ontvangt een factuur en/of een afschrijving. Elke maand weer. Een aparte rekening dus herinnert jouw er steeds aan. Terwijl in loondienst de premies immers al ingehouden voordat je jouw salaris krijgt. Weet je nog? De schrik die je had toen je je eerste loonstrook kreeg? Wat er bovenaan stond, en wat er onderaan naar je bankrekening werd gestort? (Of kreeg je het nog handje-contantje??).

Webinar: Starten als zzp’er

: Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) met een Broodfonds?

Wat voor verzekeringen heb je nodig als ZZP?

Welke verzekeringen heb ik nodig als zzp’er? Wanneer je net begint als zelfstandige zal je je afvragen welke verzekeringen je nodig hebt als zzp’er, Zo kan je je bijvoorbeeld afvragen of je een beroeps- of een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig hebt, hoe dat nou precies zit als je door ziekte niet meer kan werken en of jij je auto privé of zakelijk moet verzekeren.

 1. Er zijn maar weinig verzekeringen écht verplicht, maar afhankelijk van jouw werkzaamheden kan het wel verstandig zijn om jezelf te verzekeren voor bepaalde risico’s.
 2. We vertellen er je hieronder alles over.
 3. In de basis zijn er maar twee verzekeringen verplicht als zzp’er: een zorgverzekering en een WA- verzekering (als je een auto hebt).

Er zijn dus geen specifieke verplichte verzekeringen voor zzp’ers. Wel kan het zijn dat je opdrachtgever van je verlangt dat je verzekerd bent. Daarnaast kan het, afhankelijk van jouw specifieke risico’s, erg verstandig zijn om bepaalde risico’s af te dekken door middel van een verzekering.

 • De meest belangrijke verzekering voor zzp’ers is doorgaans de aansprakelijkheidsverzekering.
 • Met een aansprakelijkheidsverzekering ben jij verzekerd voor schade(s) die jij toebrengt aan personen of spullen van anderen.
 • Onder de aansprakelijkheidsverzekering vallen de beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Werk je met je handen, zoals in de zorg of in de bouw? Dan heb je meestal een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig. Deze dekt schade aan spullen en letselschade. Ook beroepen waarbij geen echt risico op vermogensschade aanwezig is, zoals het verzorgen van muzieklessen, installatiebedrijven en yogascholen hebben een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig.

Wat kost een aansprakelijkheidsverzekering ZZP?

Wat kost een beroepsaansprakelijkheidsverzekering in 2021? – De kosten (premie) voor een goede beroepsaansprakelijkheidsverzekering beginnen vanaf € 290,00 per jaar (exclusief 21% assurantiebelasting). Via onze partnerwebsite www.aansprakelijkheidsverzekeringzzp.nl kunt u snel en gemakkelijk online uw beroepsaansprakelijkheidsverzekering regelen.

You might be interested:  Bijtelling Zakelijke Auto Berekenen

Hoe berekening ik mijn arbeidsongeschikt?

Hoogte IVA-uitkering – UWV berekent uw IVA-uitkering als volgt. Ga uit van het sociale verzekeringsloon (sv-loon) dat u verdiende in het jaar voordat u ziek werd. Deel dit totale sv-loon door 261 (gemiddelde aantal werkdagen in een jaar). Vermenigvuldig dit bedrag vervolgens met 21,75 (gemiddeld aantal uitkeringsdagen per maand).

Hoe bereken je de arbeidsongeschiktheid?

DIENSTVERLENING WERKNEMERS – Het arbeidsongeschiktheidspercentage wat doorslaggevend is voor de bepaling of u recht heeft op een arbeidsongeschiktheidsuitkering van het UWV, wordt bepaald door de arbeidsdeskundige van het UWV via het CBSS systeem waartoe alleen het UWV toegang heeft.

Het maatmanloon is het loon wat u verdiende op de laatste dag voordat u ziek werd. De restverdiencapaciteit is het bedrag waarvan de arbeidsdeskundige van het UWV heeft beoordeeld dat u dat nog kunt verdienen (in andere door hem geduide functies die passend worden geacht op basis van het door de verzekeringsarts van het UWV vastgestelde FML uit het CBBS). Dit vindt u ook terug in de arbeidsdeskundige rapportages die u aantreft bij de beslissing van het UWV. U berekent eerst het bedrag wat u volgens het UWV niet meer kunt verdienen: het maatmanloon min de restverdiencapaciteit. Dit bedrag deelt u door uw oude loon, maal 100%. De uitkomst van deze berekening is het arbeidsongeschiktheidspercentage wat staat vermeld op de beslissing die u ook van het UWV heeft ontvangen.

Bent u het niet eens met het arbeidsongeschiktheidspercentage dan kunt u uiteraard bezwaar- of beroep aantekenen tegen het UWV of een second opinion of contra-expertiseonderzoe k laten uitvoeren. Laat uw gegevens achter zodat we vandaag nog kunnen starten.

Hoeveel procent arbeidsongeschikt IVA?

WIA-uitkering: WGA of IVA – U kunt door uw ziekte nog maar 65% of minder van uw oude loon verdienen. En u bent 2 jaar ziek. U heeft dan misschien recht op een WIA-uitkering, De volgende situaties bepalen welke uitkering u krijgt:

U krijgt een WGA-uitkering als u minstens 35%, maar minder dan 80% arbeidsongeschikt bent. U krijgt een WGA-uitkering als u minstens 80% arbeidsongeschikt bent. Maar er moet wel een redelijke kans op herstel zijn. U bent dus tijdelijk arbeidsongeschikt. U krijgt een IVA-uitkering als u minstens 80% arbeidsongeschikt bent en er is weinig of geen kans op herstel.

Kan je als ZZP er uitkering krijgen?

Voorwaarden periodieke uitkering – Voor de periodieke uitkering geldt een aantal voorwaarden:

u bent zelfstandige; u heeft minimaal 1225 uur per jaar in uw bedrijf gewerkt; u moet uw bedrijf noodgedwongen stoppen, omdat het niet meer levensvatbaar is; u kunt het bedrijf niet direct beëindigen (als dit wel kan, vraagt u een bijstandsuitkering aan).

Hoe lang mag je arbeidsongeschikt zijn?

U krijgt de Ziektewet-uitkering maximaal 2 jaar (104 weken). Uw Ziektewet-uitkering stopt als u volgens ons uw oude werk weer kunt doen. Of als na de Ziektewet-beoordeling blijkt dat u passend werk kunt doen. Uw Ziektewet-uitkering stopt ook als u de AOW-leeftijd bereikt of als u langer dan een maand gedetineerd bent.

Hoeveel mag je bijverdienen als je arbeidsongeschikt bent?

Raak ik mijn uitkering niet kwijt? – Waar de meeste mensen bang voor zijn, is dat UWV je meteen uit de uitkering gooit. Of je indeelt in een ander arbeidsongeschiktheidspercentage. Dat is niet het geval. UWV wil ook eerst zeker weten dat je dit werk vol kunt blijven houden.

En pas als je 1 jaar lang dezelfde inkomsten hebt, kan UWV opnieuw naar je situatie kijken. Het kan dan zijn dat je inderdaad minder arbeidsongeschikt bent. Waar een lager arbeidsongeschiktheidspercentage bij hoort. Dat kan alleen maar worden vastgesteld door een herbeoordeling. Zolang je geen herbeoordeling hebt gehad, blijft je arbeidsongeschiktheidspercentage hetzelfde.

You might be interested:  Jaar Salaris Berekenen

Er is wel een uitzondering : Als je meer verdient dan 65% van je WIA maandloon kan UWV de uitkering beëindigen. Maar dan moet je, in het geval van het voorbeeld, meer dan € 1.485,- per maand verdienen. En dat verdien je doorgaans niet met slechts een paar uurtjes werken.

Wat voor verzekeringen heb je nodig als ZZP?

Welke verzekeringen heb ik nodig als zzp’er? Wanneer je net begint als zelfstandige zal je je afvragen welke verzekeringen je nodig hebt als zzp’er, Zo kan je je bijvoorbeeld afvragen of je een beroeps- of een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig hebt, hoe dat nou precies zit als je door ziekte niet meer kan werken en of jij je auto privé of zakelijk moet verzekeren.

 • Er zijn maar weinig verzekeringen écht verplicht, maar afhankelijk van jouw werkzaamheden kan het wel verstandig zijn om jezelf te verzekeren voor bepaalde risico’s.
 • We vertellen er je hieronder alles over.
 • In de basis zijn er maar twee verzekeringen verplicht als zzp’er: een zorgverzekering en een WA- verzekering (als je een auto hebt).

Er zijn dus geen specifieke verplichte verzekeringen voor zzp’ers. Wel kan het zijn dat je opdrachtgever van je verlangt dat je verzekerd bent. Daarnaast kan het, afhankelijk van jouw specifieke risico’s, erg verstandig zijn om bepaalde risico’s af te dekken door middel van een verzekering.

De meest belangrijke verzekering voor zzp’ers is doorgaans de aansprakelijkheidsverzekering. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben jij verzekerd voor schade(s) die jij toebrengt aan personen of spullen van anderen. Onder de aansprakelijkheidsverzekering vallen de beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Werk je met je handen, zoals in de zorg of in de bouw? Dan heb je meestal een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig. Deze dekt schade aan spullen en letselschade. Ook beroepen waarbij geen echt risico op vermogensschade aanwezig is, zoals het verzorgen van muzieklessen, installatiebedrijven en yogascholen hebben een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig.

Wat kost een aansprakelijkheidsverzekering voor ZZP?

De premie van een aansprakelijkheidsverzekering is hoger als wij als verzekeraar het risico op schade of letsel hoger inschatten. Werken je medewerkers bijvoorbeeld met machines? Of hebben ze fysiek contact met klanten? Dan neemt de kans op letselschade toe.

We laten met 3 voorbeelden zien hoe dit werkt. Voorbeeld 1: zzp’er in de bouw Je hebt als zzp’er bijvoorbeeld een eigen klusbedrijf. Jouw jaarlijkse omzet is ongeveer € 50.000,-. Jouw premie voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bedraagt dan ongeveer € 30,- per maand. Je kunt hierbij nog een aanvullende Construction Allrisk (CAR) verzekering nemen.

Voorbeeld 2: eigenaar van een nagelstudio In dit voorbeeld gaan we ervan uit dat je een eigen nagelstudio hebt met een jaarlijkse omzet van ongeveer € 100.000,-. Jouw maandelijkse premie voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bedraagt dan ongeveer € 10,-.

 1. Voorbeeld 3: freelance marketeer Stel: als freelance marketeer heb je een jaarlijkse omzet van ongeveer € 130.000,-.
 2. De premie voor jouw bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bedraagt dan zo’n € 10,- euro per maand, omdat het om een zittend beroep gaat.
 3. Voor de dekking beroepsaansprakelijkheid betaal je ongeveer € 240,- per maand.

Een relatief hoog bedrag, omdat je relatief veel risico loopt op een beroepsfout. En omdat schades als gevolg daarvan groot kunnen zijn.