Balken Plat Dak Berekenen

Balken Plat Dak Berekenen
Basis dakbalken (bij plat dak) – Bij dakbalken voor een houten overkapping houden wij de volgende vuistregel aan: 5 cm dikte per 100 cm overspanning. Bij overbruggingen wordt gerekend van staander tot staander, exclusief de afstand van schoren. Dus wanneer u een overspanning van 3 meter wil maken, heeft u balken van 15 cm nodig.

 • En bij een overspanning van 4 meter heeft u balken van 20 cm nodig.
 • Zelfs 5 meter overspanning zou kunnen, met 25 cm dikke balken en in combinatie met schoren kunt u dit uitbreiden naar 6 meter.
 • Wij bevelen dit niet ‘officieel’ aan.
 • Meestal gaat het jarenlang goed, maar de kans bestaat dat de houten balk van uw houten overkapping doorzakt.

Dus vermijd het risico dat de balken doorbuigen. Tip: Door schoren toe te passen in de constructie, vergroot u de draagkracht van uw balken. De houten balken die u gebruikt voor het maken van een stevige overkapping worden ringbalken genoemd, zoals op onderstaande foto te zien is. Draagbalken tabel (bij tuinoverkappingen met lichte dakmaterialen) Berekening draagkracht houten balken tabel

Overspanning Minimale Balkdikte (hoogte)
3 meter 15 cm
4 meter 20 cm
5 meter 25 cm
6 meter 30 cm

Bij de berekening is rekening gehouden met normale vormen van dakbedekking. Denk aan EPDM, Easyroofing, dakshingles en dakpanplaten. Gaat u echte dakpannen gebruiken? Dan is het aan te raden om zwaardere balken te gebruiken. Neem hierbij ook niet ruimer dan de tabel aangeeft.

Welke balken voor platdak?

Basis dakbalken (bij plat dak) – Voor de dakbalken van een houten overkapping houden wij de volgende vuistregel aan: 5 cm dikte per 100 cm overspanning. Wij rekenen bij overbruggingen van staander tot staander, dus exclusief de afstand van schoren. Stel u wilt een overspanning van 3 meter maken, dan heeft u balken van 15 cm dik nodig.

 1. Voor een overspanning van 4 meter heeft u dus balken van 20 cm nodig.
 2. Het is ook mogelijk om 5 meter te overbruggen met 25 cm dikke balken.
 3. Met de toevoeging van stevige schoren zou u de overspanning van balken eventueel kunnen vergroten naar 6 meter.
 4. Met lichte dakbedekking gaat dit meestal jarenlang goed, toch kunnen wij dit niet officieel aanbevelen omdat de kans bestaat dat de houten balk dan doorzakt.

De balken die u buitenlangs uw overkapping maakt worden wel ringbalken genoemd. Zie onderstaande afbeelding.

Hoe dik moet een balk zijn om 4 meter te overbruggen?

Benodigde balkdikte & overspanning

Overspanning Benodigde balkdikte (minimaal)
3 meter (300cm) (300/20) = 15 cm balkdikte (hoogte)
4 meter (400cm) (400/20) = 20 cm balkdikte (hoogte)
5 meter (500cm) (500/20) = 25 cm balkdikte (hoogte)
You might be interested:  Debt Ratio Berekenen

Hoe ver moeten draagbalken uit elkaar liggen?

De afstand tussen de onderregels De afstand hangt af van het materiaal en de dikte van de balken. Hout: 21 mm dikte: om de 40 cm hart op hart; 25 mm dikte: om de 50 cm hart op hart; 28 mm dikte: om de 60 cm hart op hart.

Hoe bereken je de draagkracht van een dak?

Belastbaarheid van een plat dak – De belastbaarheid van een plat dak is voor ieder dak anders. Het gaat niet om één formule, maar meerdere. Het gaat om een hele nauwkeurige berekening waarbij rekening wordt gehouden met verschillende factoren. De formules zijn gebaseerd op de buigsterkte, treksterkte en afschuifsterkte.

Dus de afmetingen, materiaal, afstanden van de overspanning, het eigen gewicht van het dak spelen allemaal een rol. Bovendien wordt het berekend op statische en dynamische belasting. Het is voor een goede berekening van de draagkracht van het dak aanbevolen om een gratis dakinspectie in te plannen. Hoe bereken ik de draagkracht? Bij een dakhelling van 0 tot 15 graden wordt de veranderlijke belasting op 1 kN/m2 gesteld.

Bij een dakhelling van meer dan 15 graden wordt 4 kN/m2 + 0,2 extra in graden per dakhelling gehanteerd. Hoe weet ik of mijn dak geschikt is? Een dakinspectie is het beste om erachter te komen of uw dak geschikt is of niet. De dakdekkers zijn ervaren en hebben kennis van zaken.

Welke maat balken voor overkapping?

Palen voor een douglas overkapping – De palen die u gebruikt bij een Douglas overkapping maken, noemen wij ook wel staanders. Gaat u een Douglas overkapping maken, dan zijn Douglas palen met een wat grotere afmeting oftewel kopmaat nodig. Bijvoorbeeld 12×12 cm, 15×15 cm of 20×20 cm.

Wat voor hout voor plat dak?

Welk hout is geschikt? In principe wordt voor dakbeschot Douglas- en vurenhout gebruikt, uiteraard voorzien van een FSC of een PEFC kenmerk. Beide houtsoorten komen uit Europese aanbouw. Je kunt planken gebruiken, die als schroten in elkaar geleid worden of grote OSB of Undelayment platen.

 1. Dat heeft te maken met de vorm van het dak en met de keuze van de dakbedekking.
 2. Tegenwoordig wordt bij het dakbeschot veel gebruik gemaakt van dakisolatieplaten, die bijdragen bij het optimaal en verantwoord isoleren van de woning.
 3. Bekijk Douglas dakbeschot Bekijk OSB plaat Bekijk Underlayment Bekijk geïsoleerde dakplaten Bekijk Vuren panlatten Draaglast van het dakbeschot Het dakbeschot heeft nog een tweede functie.

Het draagt de last van de dakpannen of leien. Dat vereist dat het geen dun laagje hout is, maar van een degelijke kwaliteit, zodat het zonder problemen zijn werk kan verrichten. Kies liever voor iets dikker hout, zodat je, mocht later voor zonnepanelen kiezen, niets hoeft aan te passen.

 1. Ga je een bestaand dak van een nieuw dakbeschot voorzien, kijk dan of er geen asbestplaten als dakbeschot gebruikt zijn.
 2. Is dat wel het geval, dan moet de asbest eerst op een verantwoorde wijze verwijderd worden.
 3. Mocht je er voor kiezen om het dakbeschot zichtbaar te laten, dan kun je voor eiken kiezen.
You might be interested:  Hoeveel Is Kosten Koper Berekenen

Dat heeft natuurlijk veel te maken met de uitstekende kwaliteit van dit hout. En, het ziet er fantastisch uit. Heeft u vragen, neem gerust contact op!

Welke balken voor dakconstructie?

Bij dakbeschot of dakplaten is het belangrijk om dwars balken te gebruiken op het dak.

Welk gewicht kan dak dragen?

Een tijd terug stortte het dak van het AFAS-stadion van voetbalclub AZ in. De last van de zonnepanelen, in combinatie met grove constructiefouten, bleek te groot. Sindsdien steekt een aloude vraag weer steeds vaker de kop op: kan mijn dak zakelijke zonnepanelen dragen? Over het algemeen wel, maar het kan geen kwaad om in dit artikel meer te vertellen over hoe we dat bij Zonnestroom Nederland met zekerheid zeggen.

 1. We kijken onder andere naar dakconstructie- en ballastberekeningen.
 2. Je ziet steeds meer daken met zakelijke zonnepanelen in Nederland.
 3. Logisch ook, want het is een voor de hand liggende keuze als je wilt verduurzamen: ze gebruiken geen onnodige ruimte, vervuilen de horizon niet en leveren stroom op de plaats waar dat gebruikt wordt.

De meeste daken zijn geschikt, maar zeker bij grotere zonnestroominstallaties kan het gewicht flink oplopen. Een zonnestroominstallatie weegt ongeveer 15 kilo per vierkante meter. Dit is als ze op een plat dak gemonteerd worden, waarbij de constructie verzwaard worden.

Op een plat dak vangen de panelen namelijk meer wind omdat ze in een schuine hoek staan opgesteld. Daarom wordt de installatie met extra ballast verzwaard. Hoeveel dit is, hangt van allerlei factoren af. Hhet gewicht van een zonnepaneel inclusief ballast kan oplopen tot zo’n 15 kilo per vierkante meter, wat logischerwijs behoorlijk veel van een dak vraagt.

Daarom voeren we bij Zonnestroom Nederland altijd een dakconstructie- of ballastberekening uit, dan weten we precies welk gewicht jouw dak kan dragen. Een dakconstructieberekening wordt niet alleen uitgevoerd bij het bouwen van een zonnestroominstallatie.

Ook bij het aanleggen van een dakterras, het opzetten van een uitbouw of het bouwen van een nieuw dak komt zo’n berekening van pas. Hoeveel gewicht een dak mag dragen, hangt af van de manier waarop en met welke materialen een dak gebouwd is. Vaak is een bouwkundig adviseur de aangewezen persoon om precies te berekenen wat een dakconstructie kan hebben.

Daarvoor bestudeert hij de constructie ter plaatse en de bouwtekeningen. Zo kan hij berekenen hoeveel gewicht een dak kan dragen, zodat we kunnen vaststellen of de beoogde zonnestroominstallatie geplaatst kan worden. Als het dak niet stevig genoeg blijkt, betekent dat nog niet dat er geen zonnepanelen geplaatst kunnen worden.

Je kunt bijvoorbeeld het dak vervangen of verstevigen. Of je kiest voor lichtere materialen, die wegen ongeveer 10 kilo per vierkante meter. Ze zijn wel wat duurder dan gewone panelen. Als laatste optie kun je ook kiezen voor dakpan-zonnepanelen. Dit zijn kleine zonnepanelen die zijn ingebakken in een dakpan, waardoor het totale gewicht kleiner blijft.

You might be interested:  Energie Plafond 2023 Berekenen

Al is dit vooral voor particulieren van toepassing. In ons gratis adviesrapport op maat vertellen we welke oplossing het meest geschikt is. In bijna alle gevallen is je bedrijfsdak stevig genoeg, en kunnen we verder met de tweede berekening: de ballastberekening.

Wat is een ballastplan en hoe werkt het? – YouTube Zonnestroom Nederland 88 subscribers Wat is een ballastplan en hoe werkt het? Zonnestroom Nederland Info Shopping Tap to unmute If playback doesn’t begin shortly, try restarting your device. You’re signed out Videos you watch may be added to the TV’s watch history and influence TV recommendations.

To avoid this, cancel and sign in to YouTube on your computer. Cancel Confirm Switch camera Share Include playlist An error occurred while retrieving sharing information. Please try again later. Watch later Share Copy link Watch on 0:00 0:00 / 1:07 • Live •

Hoeveel afschot moet een plat dak hebben?

Wil je problemen met de afwatering van je dak voorkomen? Dan is een minimale hellingsgraad van 2% een must.

Wat is de minimale Dakopstand?

De dakopstand- hoogte van gebruiksdaken moet minimaal 120 mm bedragen boven de laatste afwerklaag (dakbestrating of vegetatielaag).

Hoeveel dwarsbalken overkapping?

Basis dakbalken (bij plat dak) – Bij dakbalken voor een houten overkapping houden wij de volgende vuistregel aan: 5 cm dikte per 100 cm overspanning. Bij overbruggingen wordt gerekend van staander tot staander, exclusief de afstand van schoren. Dus wanneer u een overspanning van 3 meter wil maken, heeft u balken van 15 cm nodig.

En bij een overspanning van 4 meter heeft u balken van 20 cm nodig. Zelfs 5 meter overspanning zou kunnen, met 25 cm dikke balken en in combinatie met schoren kunt u dit uitbreiden naar 6 meter. Wij bevelen dit niet ‘officieel’ aan. Meestal gaat het jarenlang goed, maar de kans bestaat dat de houten balk van uw houten overkapping doorzakt.

Dus vermijd het risico dat de balken doorbuigen. Tip: Door schoren toe te passen in de constructie, vergroot u de draagkracht van uw balken. De houten balken die u gebruikt voor het maken van een stevige overkapping worden ringbalken genoemd, zoals op onderstaande foto te zien is. Draagbalken tabel (bij tuinoverkappingen met lichte dakmaterialen) Berekening draagkracht houten balken tabel

Overspanning Minimale Balkdikte (hoogte)
3 meter 15 cm
4 meter 20 cm
5 meter 25 cm
6 meter 30 cm

Bij de berekening is rekening gehouden met normale vormen van dakbedekking. Denk aan EPDM, Easyroofing, dakshingles en dakpanplaten. Gaat u echte dakpannen gebruiken? Dan is het aan te raden om zwaardere balken te gebruiken. Neem hierbij ook niet ruimer dan de tabel aangeeft.