Basaal Metabolisme Berekenen

Basaal Metabolisme Berekenen

Hoe bereken je het basaal metabolisme?

Je basaal metabolisme berekenen voor een gemiddelde levensstijl – Een formule die je zelf makkelijk kunt gebruiken, zonder dat je hoeft te weten wat je vet- of spiermassa is, is de Harris-Benedict formule. Hierbij kun je simpelweg je leeftijd, lengte en gewicht invullen.

Deze formule geeft een hele goede schatting van jouw energieverbruik in rust. Voor mannen geldt de volgende formule: 66 + (13.7 x gewicht in kilogram) + (5 x lengte in centimeters) – (6.8 x je leeftijd in jaar). Voor vrouwen is de formule net iets anders: 655 + (9.6 x gewicht in kilogram) + (1.8 x lengte in centimeters) – (4.7 x je leeftijd in jaar).

Bijvoorbeeld: stel je weegt als vrouw 70 kilogram bij een lengte van 1.75 en je bent 35 jaar, dan kom je dus op 1477 kcal.

Wat is een gezond basaal metabolisme?

Genetische aanleg en BMR – Ook speelt genetische aanleg een rol. Zo heeft bijvoorbeeld een gemiddelde man een BMR van 1500 kilocalorieën per dag. Daarnaast is de BMR zowel bij mannen als vrouwen normaal verdeeld. Dit betekent dat 99% van de mannen een BMR heeft tussen de 1200 en de 1800 kilocalorieën.

Wat betekent basaal metabolisme?

Het basale metabolisme of de ruststofwisseling, ook bekend als BMR, is de hoeveelheid energie die uw lichaam dagelijks in rusttoestand verbrandt. Met andere woorden: het aantal calorieën dat nodig is om uw lichaam te laten functioneren terwijl u zich niet lichamelijk inspant.

Zelfs wanneer u rust, verbruikt uw lichaam energie om effectief te functioneren. Uw lichaam zorgt er bijvoorbeeld voor dat uw hart bloed door uw aderen pompt en dat uw maag het voedsel verteert dat u net hebt gegeten. Dit proces wordt uw basaal metabolisme of ruststofwisseling genoemd. Uw lichaam verbruikt bijna 70% van de calorieën om effectief te functioneren.

Calorieën zijn ook het eerste waar mensen aan denken wanneer ze willen afvallen. Maar vergeet uw BMR niet! Door uw spiermassa te vergroten, neemt uw BMR toe. Door spieren op te bouwen, verbrandt u meer calorieën. Het helpt u om lichaamsvet kwijt te raken.

You might be interested:  Btw Over Bpm Berekenen

Hoeveel calorieën per dag verbranden Apple watch?

Calorieverbruik berekenen Apple Watch – De berekent je energiebehoefte op basis van lengte, leeftijd, gewicht en geslacht. Het is belangrijk dat deze gegevens kloppen en up-to-date zijn. Open de Gezondheid-app op je iPhone en tik op ‘Gegevens>Lichaams-metingen’. Kies ‘Gewicht’ en ‘Lengte’ en pas de gegevens via ‘Voeg gegevens toe’ aan. Je leeftijd stel je in door in de sectie ‘Overzicht’ rechtsboven op je profiel te tikken en voor ‘Medische ID’ te kiezen. Tik op ‘Wijzig’ om te geboortedatum aan te passen. Je Watch berekent niet alleen het aantal actieve calorieën dat je verbruikt, maar ook het totale aantal calorieën. Je lichaam verbrandt immers ook calorieën als je bijvoorbeeld alleen maar in bed ligt. Zo bekijk je het calorieverbruik op je iPhone, bijgehouden door de Apple Watch:

Open de Conditie-app van je iPhone;Tik boven op je bewegingsringen;Kies in de agenda een dag uit;Onder de grafiek ‘Bewegen’ zie je het totale aantal verbruikte calorieën voor die dag.

Om een goed beeld te krijgen van wat je energiebehoefte is, is het handig om te kijken naar het gemiddelde. Tel het totale aantal calorieën van de voorgaande zeven dagen bij elkaar op en deel dit aantal door zeven. Dit is je zogeheten ‘onderhoud’. Meer van dit soort tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief: window.dataLayer = window.dataLayer || ; window.dataLayer.push( ); > Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.

Wat is mijn metabolisme type?

Wist je dat je een groot deel van je calorieën gewoon in rust verbrandt? Hoeveel calorieën je precies verbrandt, is afhankelijk van jouw metabolisme, ook wel je stofwisseling genoemd. Om een goede inschatting te maken van hoeveel calorieën jij in rust verbrandt, kan je jouw BMR berekenen.

 • BMR staat voor basal metabolic rate, in het Nederlands het basaal metabolisme genoemd.
 • Bereken je BMR met onze BMR calculator en ontdek hoe je jouw BMR kan verhogen.
 • Je BMR staat voor je basaal metabolisme, ook wel rustmetabolisme of ruststofwisseling genoemd.
 • Simpel gezegd is je BMR het aantal calorieën dat je in rust verbrandt om alle lichaamsfuncties en -processen in stand te houden.

Het BMR is voor iedereen anders omdat veel verschillende factoren er een invloed op hebben. Deze factoren hebben een invloed op je BMR:

 • Je geslacht. Omdat spierweefsel meer calorieën verbruikt dan vetmassa en omdat mannen over het algemeen meer spierweefsel hebben, verbruiken mannen gemiddeld 25% meer energie dan vrouwen.
 • Je leeftijd. Hoe ouder je wordt, hoe trager je metabolisme zal worden. Dat komt omdat het lichaam tijdens het verouderingsproces hormonale veranderingen doormaakt, maar ook omdat de spiermassa afneemt met de leeftijd.
 • Je lengte. Je lengte zegt (samen met je gewicht) iets over de samenstelling van je lichaam.
 • Je gewicht. Omdat elke lichaamscel energie verbruikt, staat je gewicht in rechtstreeks verband met het aantal calorieën dat je verbruikt.
 • Je lichaamssamenstelling. Hoe meer spierweefsel je hebt, hoe meer calorieën je in rust zal verbruiken.
 • Erfelijke factoren. Ook je genen hebben een invloed op je basaal metabolisme.
You might be interested:  Bruto Naar Netto Loon Berekenen

Jouw BMR is dus een combinatie van erfelijke factoren en dingen waar je wel een invloed op hebt. Door veel te sporten kan je bijvoorbeeld jouw lichaamssamenstelling veranderen, waardoor je basale metabolisme verhoogd kan worden.Door je basale metabolisme te verhogen, zorg je er dan weer voor dat je meer calorieën in rust zal verbranden.

Kan je metabolisme te hoog zijn?

Hoog of laag metabolisme – Mensen met een hoog metabolisme verbranden sneller voedingsstoffen. Of je een hoog of laag metabolisme hebt, is voor een zeer klein deel genetisch bepaald, Het heeft vooral met je levensstijl en omgeving te maken. Beweeg je bijvoorbeeld weinig, dan heb je ook minder energie nodig, en zal je metabolisme trager zijn.

 1. Drink je te weinig water, dan heeft je lichaam te weinig vocht om je metabolisme draaiende te houden en vertraagt je metabolisme.
 2. Wanneer je schildklier niet werkt zoals hij zou moeten, gaat je metabolisme vertragen en zou je kunnen verzwaren.
 3. Omgekeerd is het ook dat wanneer je schildklier té goed werkt, je metabolisme versnelt en je kan vermageren.

Maar: overgewicht duidt niet meteen op een probleem met je schildklier! Het metabolisme van mannen is normaliter een klein beetje hoger. Maar omdat zij ook in het algemeen meer eten, meer bewegen en meer spieren hebben, is dat verschil verwaarloosbaar.

Welke pal-waarde heb ik?

De PAL-waarde geeft aan hoe actief iemand is. Hoe hoger de PAL-waarde, hoe actiever iemand is en hoe meer energie iemand verbruikt. Een PAL-waarde van 1,4 staat voor een licht actief activiteiten- patroon, 1,6 voor matig actief, 1,8 voor actief en 2,0 voor zeer actief. Een PAL-waarde lager dan 1,4 is ook mogelijk.

Hoe betrouwbaar is de vo2max van Apple Watch?

Apple Watch geeft een geschatte waarde Toch heeft Apple een betrouwbare manier gevonden om een inschatting te kunnen maken van je cardiofitness. Aan de hand van de hartslag- en bewegingsgegevens kan een geschatte VO 2 max tussen de 14 en 60 mL/kg/min vastgelegd worden.

You might be interested:  Ampere Berekenen Met Watt

Hoeveel calorieën verbrand je per dag als vrouw?

Vrouw regelmatig actief

Energieverbruik vrouw regelmatig actief
Leeftijd Calorieën Joules
18 – 29 jaar 2300 kcal 9600 kJ
30 – 59 jaar 2250 kcal 9400 kJ
60 – 74 jaar 2050 kcal 800 kJ

Wat bepaald je metabolisme?

2. Wat bepaalt hoe snel je stofwisseling is? – Je metabolisme wordt bepaald door een hoop factoren: je geslacht, je leeftijd, je lengte, je gewicht, je hoeveelheid spiermassa, je lichamelijke activiteit en hoe warm je omgeving is. Maar dat sommige mensen op wonderbaarlijke wijze nu eenmaal altijd slank blijven, is een mythe – althans, dat stukje van ‘wonderbaarlijke wijze’.

Wat is mijn Amr?

Meten is weten – Voor wie de samenstelling van zijn of haar lichaam heel nauwkeurig wil meten, is bijvoorbeeld de iHealth Wireless Body Analysis Scale een goede optie. Dankzij de vier metalen sensoren in de weegschaal vertelt deze smart scale u uw percentage lichaamsvet, vocht, bot- en spiermassa.

 1. De Smart Body Analyzer van Withings meet ook uw rusthartslag.
 2. Volgens deskundigen is uw rusthartslag een goede indicatie van uw gezondheid.
 3. Hoe lager uw rusthartslag, hoe fitter u bent.
 4. Dankzij de app van Withings kunt u uw gemeten hartslag eenvoudig bijhouden en zo uw vorderingen gedurende de tijd monitoren.

De Beurer BF800 is een smart weegschaal, die ook uw AMR en BMR aangeeft. BMR (Basic Metabolic Rate) geeft het minimale aantal calorieën aan wat het lichaam iedere dag nodig heeft voor de stofwisseling om goed te functioneren in rust. De AMR (Active Metabolic Rate) is uw BMR plus het aantal calorieën dat iedere dag nodig is voor basisbeweging en andere activiteiten.

Wat is de PAL waarde?

PAL-waarden – De energiebehoefte hangt voor een groot deel af van de lichamelijke activiteit. De mate van lichamelijke activiteit wordt de PAL-waarde genoemd. PAL staat voor ‘Physical Activity Level’, in het Nederlands ‘niveau van lichamelijke activiteit’.

 • Om je totale energieverbruik per dag te berekenen moet je de PAL-waarde vermenigvuldigen met de basaalstofwisseling,
 • Voor mensen die licht actief zijn geldt een PAL-waarde van 1,4.
 • Voor mensen die matig actief zijn is dit 1,6.
 • Voor mensen die actief zijn is dit 1,8.
 • Voor mensen die zeer actief zijn is dit 2,0.

Op de pagina’s Hoeveel calorieën heb ik nodig? en Hoeveel calorieën heb ik nodig als ik actief of zeer actief ben? staat omschreven wanneer je aan welk activiteitenniveau voldoet.