Bass Reflex Poort Berekenen

Bass Reflex Poort Berekenen

Hoe werkt bass reflex?

schematische weergave basreflexbox gecombineerde karakteristiek Het basreflexsysteem is een constructie in het ontwerpen van behuizing van luidsprekers waarbij een extra opening (poort of tunnel genoemd) in de kast de respons van het luidsprekersysteem voor lage frequenties verbetert. Deze poort zit meestal aan de voorzijde (soms aan de achterzijde) en verbindt het inwendige van de kast met de omgeving.

Ten onrechte wordt wel gemeend dat een basreflexpoort er slechts zorg voor draagt dat de geluidsenergie (=bewegende lucht) binnen in de kast “er uit kan”. De werkelijkheid is wat ingewikkelder. Bij het weergeven van lage frequenties door een luidsprekersysteem bij grotere geluidsdruk moet relatief veel lucht verplaatst worden (afwisselend de kast in en uit).

Bij een luidspreker in een gesloten kast moet de luidspreker zelf deze luchtverplaatsing verzorgen. Hieraan zitten grenzen door het beperkte oppervlak van de luidspreker en de slag die de conus kan maken. Bij een basreflexkast neemt de poort de verzorging van die grote luchtverplaatsing voor zijn rekening bij lage frequenties.

  • De lucht in de poort heeft een bepaald gewicht en de lucht in de kast gedraagt zich als een veer, zodat zij samen een massa-veersysteem vormen dat kan resoneren bij een bepaalde frequentie,
  • Dit wordt een Helmholtzresonator genoemd.
  • De kunst is om de resonantie zo af te stemmen dat deze de frequentiekarakteristiek van de luidspreker aanvult.

Daarbij zijn het volume van de kast en de doorsnede en de diepte van de poort bepalend. De plaatsing van de poort is minder van belang. Binnen bepaalde grenzen kan de ontwerper zelf bepalen op welke frequentie de poort afgestemd is. Door het in resonantie raken van de luchtmassa in de reflexpoort wordt extra geluidsenergie afgestraald.

  1. Hiernaast staan enkele grafieken die het een en ander verduidelijken.
  2. In de bovenste grafiek wordt het frequentieverloop weergegeven van een gesloten kast.
  3. De zogenaamde rolloff, het afvallen van de geluidsdruk aan de linkerzijde is voor gesloten kasten 12 dB/octaaf.
  4. Deze rolloff begint bij de blauwe pijl.

In de tweede grafiek is het frequentieverloop getekend van dezelfde luidspreker, maar dan geplaatst in een basreflexkast. Zoals te zien is levert de poort binnen een smalle band geluidsdruk, met een maximum op de resonantiefrequentie van de resonator, de blauwe pijl.

  1. Dit is de afstemfrequentie van de poort.
  2. De totale geluidsdruk van de kast wordt weergegeven in de grafiek hieronder.
  3. De stippellijn is de optelsom van de rechtstreekse geluidsdruk die door de luidspreker aan de voorzijde wordt uitgestraald en de geluidsdruk van de poort.
  4. Duidelijk is te zien dat het frequentieverloop zeer gelijkmatig is, en dat pas beneden de afstemfrequentie van de poort de geluidsdruk steil afvalt, met 24 dB/octaaf.

Een dergelijke afstemming is gebruikelijk voor hifi-luidsprekerkasten. Bij een andere afstemfrequentie van de poort krijgt het totale frequentieverloop een vaak grilliger karakter, zoals te zien is op onderstaande grafiek. Soms wordt dit toegepast om een zogenaamde pseudo-bas te creëren: er ontstaat op een voor de mens gevoelig gebied, tussen 70 en 100 Hz een bult in de weergavekarakteristiek.

Niet-kritische luisteraars zullen vinden dat deze kast veel laag weergeeft, in werkelijkheid klinkt de bas “bonkerig” en weinig gedetailleerd in het laag. De afstemming van de poort hangt nauw samen met de gebruiksdoeleinden van de luidsprekerkast. Voor een kast die gebruikt wordt voor het weergeven van een basgitaar of contrabas is een recht verloop van de weergavekarakteristiek minder belangrijk dan bijvoorbeeld de belastbaarheid van de luidspreker bij zeer lage frequenties.

Voor hifi doeleinden is een rechte frequentiekarakteristiek echter noodzakelijk. Daarin schuilt het ‘geheim’ van een goed afgestemde baskast. De voordelen van een basreflexkast zijn:

De conus van de luidspreker hoeft voor dezelfde geluidsdruk een minder grote uitslag te maken dan in een gesloten kast. Daardoor ontstaat er een geringere intermodulatievervorming en een grotere belastbaarheid, De kast heeft een lagere grensfrequentie dan een gesloten kast; hij geeft dus lagere tonen weer. Een hoger rendement (theoretisch 3 db)

You might be interested:  Eneco Maandbedrag Berekenen

Basreflexsystemen hebben echter ook nadelen:

Onder de afstemfrequentie een zeer snelle afname van de response (24 dB/octaaf) en daarmee ook van de belastbaarheid, Slechts een geringe demping in de kast toegestaan. Staande golven ontstaan in de poort indien deze niet wigvormig of conisch is. Mogelijk windgeruis in de poort. De basreflexkast is groter.

Wat is een passieve radiator?

7. Luidsprekerbehuizingen: de basreflexkast – Teneinde de efficiëntie van de luidspreker minder aan te tasten, wordt dikwijls gebruik gemaakt van een zogenaamde basreflexkast. Hierbij wordt een opening aan de voorzijde voorzien waardoor golven van een bepaalde (lage) frequentie in staat zijn om in fase te combineren aan de voorzijde van de kast. Bron: How Stuff Works Het grote voordeel van het gebruik van basreflexkasten met poort is efficiëntie. Met hetzelfde vermogen kan men twee geluidsgolven produceren. Een nadeel is dat de geluidsreproductie niet zo precies meer is. Alhoewel, een team ingenieurs berekent alle soorten parameters heel precies om een zo perfect mogelijk geluid te kunnen produceren.

  • Er zijn talloze toepassingen op het basreflexprincipe.
  • Een belangrijke toepassing ervan is de basreflex met passieve radiator.
  • Dit is in feite een conus zonder magneet, noch spreekspoel (een passieve driver).
  • De achterwaartse golven drukken nu tegen de achterwand van deze conus en deze zal zich net zoals de speaker in beweging zetten.

Door allerlei paramteres van de passieve radiator juist te berekenen zal dit gebeuren binnen bepaalde (lage) frequentieband. Meer bas dus met minder vermogen. DIt type klankkast is meer efficiënt dan de gesloten klankkast en preciezer dan de gewone basreflexkast zoals hierboven. Bron: How Stuff Works Dit waren slechts enkele van de mogelijke klankkasten die verkrijgbaar zijn. Er zijn talloze soorten speaker drivers en soorten klankkasten mogelijk. Ga naar het volgende hoofdstuk Keer terug naar het vorige hoofdstuk Inhoud “HOE WERKEN LUIDSPREKERS ?”:

Inleiding – wat is geluid ? Dissectie van een luidspreker Geluid maken: de spreekspoel en de permanente magneet Drivertypes Het scheidingsnetwerk Luidsprekerbehuizingen: de gesloten klankkast Luidsprekerbehuizingen: de basreflexkast Alternatieve speakerdesigns

Hoeveel Hertz is de bass?

Geluidsgolven bestaan uit energie – Geluid is de algemene benaming voor akoestische trillingen Deze akoestische trillingen – frequenties – worden gemeten in hertz, het aantal trillingen per seconde, afkorting Hz. Een pasgeboren baby kan frequenties van 20-20.000 Hz horen, wat ook wel het ‘hoorbare spectrum’ genoemd wordt.

  • Naarmate we ouder worden, kunnen we de allerhoogste frequenties steeds slechter horen, net als dat we op grotere afstand steeds minder scherp kunnen zien.
  • Veel dieren kunnen veel hogere en veel lagere frequenties horen, bijvoorbeeld honden en vleermuizen.
  • Geluid met een frequentie boven de 20.000 Hz wordt ultrageluid genoemd.

Geluid met een frequentie lager dan 20 Hz noemen we infrageluid. De bastonen en alle lage, brommende geluiden liggen ergens tussen de 20-200 Hz, terwijl hoge frequenties (schelle, hoge tonen van bijv. bekkens of s-klanken) tussen de 2.000 en 20.000 Hz (2 kHz – 20 kHz, kilohertz) liggen.

Welke warmte geeft een radiator?

Welke warmte levert uw verwarmingssysteem? – Een gewone cv-radiator levert tot ongeveer 80% convectiewarmte en 20% stralingswarmte. Vloerverwarming geeft zo’n 30% convectiewarmte en 70% stralingswarmte. Infraroodwarmte uit een wandpaneel bestaat voor ongeveer 10% uit convectiewarmte en voor 90% uit stralingswarmte. Poll

Kan een subwoofer onder de bank?

Kan de Subwoofer achter de bank? – Zolang de subwoofer ruimte heeft om te “ademen” kan je hem achter de bank plaatsten. Is dat niet het geval, dan is deze plek niet geheel aan te raden. Mocht je de subwoofer hebben aangesloten op een surround-reciever, dan kan het zijn dat je de positie van de subwoofer zelf kan aangeven als achter de bank.

  • Het is voor de beeld-plaatsing van het geluid wel beter als je de subwoofer aan de voorkant kan zetten.
  • Heb je buren die last hebben van de subwoofer? Door een onder de subwoofer te zetten kan je voorkomen dat je lage tonen in de vloer verloren raakt.
  • Hierdoor maak je niet alleen je buren blij, maar zorg je er ook voor dat de weergave van je subwoofer nog een stapje hoger gaat.
You might be interested:  Eneco Termijnbedrag Berekenen

Deze ontkoppeling frames hebben wij ook voor monitor speakers en als pootjes voor onder vloerstaande speakers.

Waar zet je de subwoofer neer?

Plaats je Sub horizontaal op de vloer, leg of zet er dan niets op. Sub is ontworpen om op de vloer te staan. Je kunt de Sub in een hoek neerzetten, tegen de muur, achter, onder of naast een meubel en op elk soort ondergrond.

Hoeveel dB is 60 Hz?

Beoordelingsrichtlijn

Frequentie 20 60
Referentiecurve 74 33

Welk geluid is 4000 Hertz?

Hoge toon (4000 Hz)

Hoeveel BPM Drum and Bass?

Tempo en genre De stijl (of genre ) van een muziekstuk wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder de klankkleur en de patronen die gebruikt worden, maar ook het tempo. Je hebt waarschijnlijk zelf al wel een idee als je een nummer beluisterd bij welk genre deze hoort, gebaseerd op jouw ervaring als luisteraar van muziek.

Dub: 60-90 bpm Hip-hop: 60-100 bpm House: 115-130 bpm Techno/trance: 120-140 bpm Dubstep: 135-145 bpm Drum and bass: 160-180 bpm

Probeer het tempo eens aan te passen terwijl de beat speelt en luister hoe het karakter verandert, terwijl het patroon precies hetzelfde blijft. Gebruik s.v.p. een browser die wel Web Audio ondersteunt zoals Chrome, Safari, Firefox of Edge.”}> : Tempo en genre

Welke radiator geeft de meeste warmte af?

Welk type radiator geeft de meeste warmte? – Des te meer platen en convectoren een radiator heeft, des te meer warmte deze kan afgeven. Daarnaast speelt de grootte van de radiator een belangrijke rol: hoe groter de radiator, des te meer warmte-afgifte.

Welke radiator is het zuinigst?

Wat is de zuinigste elektrische kachel? – De zuinigste manier van verwarmen is infrarood verwarming. Doordat infrarood verwarming personen en objecten direct verwarmd gaat er geen onnodige warmte verloren aan de ruimte. Daarbij houden objecten warmte langer vast dan lucht wat dit type verwarming heel efficiënt maakt.

Hoe werkt de subwoofer?

Inhoudsopgave –

Wat is een subwoofer? De voor- en nadelen van een subwoofer

Wil je een nieuwe subwoofer kopen ? Begrijpelijk, want met een basspeaker beleef je films en games intenser. Een diepe laag geeft namelijk iets extra’s. Zo hoor én voel je de actie tijdens bombastische scènes nog lekker nadreunen. Het roept bij filmliefhebbers een heus bioscoopgevoel op, waardoor een subwoofer eigenlijk in geen enkele home-cinemaset mag ontbreken.

Ben je overtuigd? Controleer allereerst even of je een passieve subwoofer of actieve subwoofer op je hifi-apparatuur kunt aansluiten. Veruit de meeste receivers hebben een subwooferuitgang voor een actieve basspeaker. In dit artikel gaan we dieper in op de werking van een subwoofer, Wat is een subwoofer eigenlijk precies? Wanneer we dit woord in tweeën splitsen, komt het antwoord min of meer vanzelf bovendrijven.

Sub betekent namelijk letterlijk onder, terwijl woofer synoniem staat voor lage tonen luidspreker. Een subwoofer zet je dus ergens op de vloer neer, waarna deze speaker diepe bastonen de woonkamer in blaast. De laagste tonen die reguliere luidsprekers achterwege blijven, vul je met een subwoofer eenvoudig aan.

Een subwoofer is over het algemeen behoorlijk aan de maat. Hiervoor bestaat een logische verklaring. Een diepe basweergave verbruikt veel energie en om die reden bevatten de meeste subwoofers een ingebouwde versterker met een flink uitgangsvermogen. Daarnaast is er een ruime klankkast vereist om tot een diepe laag te komen.

Een goed presterende basspeaker heeft om die reden altijd een forse omvang. Er bestaan weliswaar passieve subwoofers, maar de meeste gangbare receivers kunnen daar niet mee overweg. Voor thuisgebruik geniet een actieve subwoofer vrijwel altijd de voorkeur.

Voor een juiste werking van een subwoofer bevat de achterzijde veelal een bedieningspaneel. Zo is er normaal gesproken een crossover-regelaar aanwezig. Hiermee bepaal je in hoeverre je de lage frequenties wilt aanvullen. Produceren de reguliere luidsprekers bijvoorbeeld weinig lage tonen, dan stel je met de crossover-regelaar een hoog frequentiebereik in.

Leveren de luidsprekers al flink wat bas? Gebruik de subwoofer in dat geval alleen voor het aanvullen van de diepste frequenties. Door wat met de crossover-regelaar te spelen, creëer je een uitgebalanceerd geluid. Idealiter gezien overlappen de laagste frequenties van de speakers nipt met de hoogste frequenties van de subwoofer.

Dat klinkt kortweg het mooist. Verder is er een volumeregelaar beschikbaar om de basspeaker harder of zachter te zetten. Naast een volume- en crossover-regelaar komen we op een subwoofer doorgaans ook een faseknop (phase) tegen. Die heeft maximaal drie standen, namelijk 0, 90 en 180 graden. Staan de frontluidsprekers en subwoofer bijvoorbeeld recht tegenover elkaar, dan is er mogelijk sprake van een tegenfase.

Hierbij valt het laag grotendeels weg. Met de faseknop pas je de timing van de audiogolven iets aan, zodat de luidsprekers en subwoofer elkaar niet meer hinderen. Een subwoofer heeft dus behoorlijk wat instelmogelijkheden in huis om een duidelijk hoorbare bas te realiseren. Een subwoofer heeft niet voor iedere luidsprekeropstelling direct meerwaarde. Zo gelden vloerstaanders bijvoorbeeld als full range speakers. Eén, twee of misschien wel drie geïntegreerde woofers zorgen voor een behoorlijke laagweergave, mits de aangesloten versterker of receiver genoeg vermogen levert.

Wanneer je al voldoende bas hoort en daarnaast ook nog een subwoofer gaat aansluiten, ontstaat er wellicht een overheersende laag. Een verkeerde audiobalans gaat ten koste van de dynamiek en detaillering. Bedenk bij gebruik van vloerstaanders goed of je daadwerkelijk een subwoofer nodig hebt. Gebruik je geen vloerstaanders, dan vang je met een subwoofer het gebrek aan laag op.

Niet voor niets brengen allerlei audiomerken regelmatig een complete speakerset met subwoofer uit, zodat je geen losse basspeaker hoeft aan te schaffen. Stel je liever zelf een home-cinemaset samen? Als je het basniveau graag wilt ‘overdrijven’, kun je met een los verkrijgbare subwoofer uit de voeten.

  1. Het geluid van films en games krijgt hierdoor een extra lading.
  2. Producenten van films en series gebruiken veelal een apart audiokanaal voor de overdracht van lage tonen.
  3. Bij een 5.1- of 7.1-audiospoor geeft de één tenslotte het subwooferkanaal weer.
  4. Wanneer je bij zo’n meerkanaals audiospoor geen afzonderlijke basspeaker gebruikt, blijven bepaalde geluiddetails achterwege.
You might be interested:  Fiscale Winst Berekenen Voorbeeld

Veel luisteraars associëren een subwoofer met een soundbar of home-cinemasysteem. Ten onrechte, want ook voor stereo-installaties met twee boekenplankspeakers biedt een subwoofer meerwaarde. Hiermee verbreed je namelijk het frequentiebereik, waardoor de nummers meer diepgang krijgen.

Combineer wel altijd luidsprekers en een subwoofer uit dezelfde speakerserie. Die zijn vanuit de fabriek beter op elkaar afgestemd. Bovendien hebben ze een overeenkomstig design. Het gebruik van een subwoofer-versterker kent helaas ook enkele nadelen. Doordat het apparaat op de vloer staat, ontstaan er relatief gemakkelijk ongewenste trillingen.

Verder is de behuizing van een subwoofer nogal fors. Zeker in een volle woonkamer kun je die wellicht niet zomaar kwijt. Sommige fabrikanten lossen dit euvel op door slanke modellen te produceren. De rechthoekige behuizing past dan bijvoorbeeld onder de bank of tafel.

Wat is het nut van een sub?

Wat is een subwoofer? – Een subwoofer is het excentrieke buitenbeentje van de hifi-familie. Het is een vierkante kast die ergens in een hoek staat te brommen. Een subwoofer is namelijk een luidspreker die speciaal ontworpen is om de allerlaagste bastonen van muziek en de zwaarste explosies van films weer te geven.

En dus ziet hij er anders uit dan de andere luidsprekers van een geluidsinstallatie. ‘Maar ik heb toch helemaal geen subwoofer nodig!?’ Nou, dat hangt een beetje af van het stereosysteem dat je hebt. Als je bijvoorbeeld een paar compactere luidsprekers hebt, kan het slim zijn om ze aan te vullen met een subwoofer, zodat je ook de allerlaagste frequenties kunt horen.

Bij kleine luidsprekers ontbreken die namelijk vaak. Maar als je al een paar grote luidsprekers hebt, misschien zelfs een paar vloerluidsprekers, dan heb je niet echt een extra subwoofer nodig. Als je echter films of concerten met surroundgeluid wilt zien, dan is een subwoofer een absolute must.

Waarom subwoofer bij soundbar?

Heb ik een soundbar met subwoofer nodig? – Dat hangt er sterk vanaf in hoeverre je van lage tonen houdt. Er zijn soundbars met een ingebouwde subwoofer, die al veel betere lage tonen geven dan de ingebouwde speakers van de meeste TV’s. Wil je echt diepe bastonen voor je muziek, series, films en games, dan is een soundbar met een aparte subwoofer aan te raden.