Belasting Box 3 2022 Berekenen
Stap 5: bereken uw voordeel uit sparen en beleggen – Het voordeel uit sparen en beleggen is het belastbaar rendement vermenigvuldigd met uw percentage van het aandeel in de rendementsgrondslag. Uw voordeel uit sparen en beleggen (box 3-inkomen) is € 2.765 x 37,33% = € 1.032.
Contents
Hoe wordt vermogensbelasting 2022 berekend?
In 2022 betaalt u voor het vermogen boven de vrijstelling 31% over het fictieve rendement. De belastingdruk in box 3 valt in 2022 iets lager uit dan in 2021. Door de gedaalde rente rekent de belastingdienst in 2022 met iets lagere fictieve rendementen.
Hoe hoog is het belastingtarief in box 3 in 2023?
Rendementspercentages 2023 – In de voorlopige aanslag 2023 gebruiken we fictieve rendementspercentages die dicht bij het werkelijke rendement van uw box 3-inkomen liggen. Dit zijn de rendementspercentages voor 2023:
Bank- en spaartegoeden en contant geld: 0,36% Beleggingen/andere bezittingen: 6,17% Schulden: 2,57%
Het percentage voor beleggingen en andere bezittingen staat al vast. De percentages voor bank- en spaartegoeden en schulden zijn nog voorlopig. Begin 2024 stellen we die percentages vast. De vastgestelde percentages gebruiken we bij uw definitieve aanslag.
Hoeveel krijg ik terug van de Spaartaks?
Hoe meer spaargeld je werkelijk hebt, hoe hoger de teruggaaf in box 3 – Bij de vraag of en hoeveel compensatie belastingplichtigen krijgen, hangt dus veel af van het verschil tussen de werkelijke verhouding tussen spaargeld en beleggingen van belastingplichtigen en de veronderstelde verhouding volgens de oude heffing in box 3.
Grofweg kun je hierbij stellen: hoe groter het daadwerkelijke aandeel van spaargeld in het vermogen, hoe hoger de potentiële compensatie. Vermogensplanner René Bruel van ABN AMRO MeesPierson heeft dit in een aantal voorbeelden uitgewerkt. Het algemene principe rond de teruggaaf in box 3 voor het jaar 2021 is weergegeven in de onderstaande grafiek.
Dat vraag wel om enige uitleg. De zwarte lijn in de grafiek geeft weer wat de te betalen belasting is in box 3 (verticale as) bij verschillende vermogens (horizontale as), op basis van de oude systematiek van de vermogensrendementsheffing. Vervolgens heeft vermogensplanner Bruel van ABN AMRO daar een aantal scenario’s tegenovergesteld voor de werkelijke verhouding tussen spaargeld en beleggingen en gekeken wat er dan aan compensatie zou moeten uitrollen.
- Dit komt op het volgende neer: iemand die alleen spaargeld in box 3 heeft in 2021 (boven de vrijstelling van 50.000 euro) zou vrijwel geen belasting moeten betalen en krijgt het volledige bedrag dat volgens de oude regeling betaald zou moeten worden terug.
- Voor belastingplichtigen van wie het vermogen voor 75 procent uit spaargeld bestaat (lichtgroene stippellijn) is er ook een relatief hoge teruggaaf.
Die teruggaaf wordt beperkter als het vermogen voor 50 procent uit spaargeld bestaat (lichtgrijze stippellijn). Als het daadwerkelijke vermogen voor 25 procent uit spaargeld bestaat (donkergroene stippellijn), wordt de kans groot dat je weinig of geen compensatie krijgt, omdat de berekening van de verschuldigde belasting op basis van de compensatievariant dan dicht bij de berekening van de oude heffing in box 3 zit.
Dit is te zien in de grafiek doordat de zwarte lijn (oude heffing) en de donkergroene stippellijn grotendeels overlappen. Als je 100 procent van je vermogen belegt (donkergroene aaneengesloten lijn in de tabel), krijg je geen compensatie. Je zou dan in theorie zelfs belasting moeten bijbetalen, maar besloten is om degenen zie zouden moeten bijbetalen te ontzien.
Om het nog iets concreter te maken, heeft vermogensplanner Bruel van ABN AMRO ook de volgende tabel gemaakt. In deze tabel is concreet het bedrag van de teruggave te zien (lichtgroene getallen in de tabel), voor verschillende vermogens op basis van de daadwerkelijke verhouding tussen spaargeld en beleggingen. Stel dus dat je over 2021 een ton vermogen had die volledig bestond uit spaargeld.
- Dan moest je volgens de oude systematiek hierover 292 euro belasting betalen in box 3 (hierbij is rekening gehouden met de fiscale vrijstelling over de eerste 50.000 euro).
- Volgens de compensatieregeling krijg je dan dit volledige bedrag terug.
- Een belastingplichtige die 250.000 euro aan vermogen had dat volledig uit spaargeld bestond, krijgt 2.381 euro terug.
Te zien is dat er bij een aandeel van 75 procent spaargeld in het werkelijke vermogen ook sprake is van ‘groene cijfers’ in de tabel. Maar de omvang van de teruggaaf is verhoudingsgewijs wat lager. Heb je een ton waarvan 75.000 euro uit spaargeld bestaat, dan is de teruggaaf 72 euro.
Hoeveel belasting betaal je per jaar over 100.000 euro spaargeld?
Over een vermogen tot 100.000 euro betaal je aan heffing: 100.000 – 50.000 (vrijstelling) = 50.000 euro x 0,59 procent = 295 euro. Bij een vermogen vanaf één miljoen euro stijgt de heffing naar 1,76 procent over het meerdere. Dit is ook gelijk het maximum.