Belasting Cv-Ketel Berekenen

Belasting Cv-Ketel Berekenen
#3 Grootte woning – Om er zeker van te zijn dat het vermogen van de cv-ketel voldoende is, is het raadzaam het aantal kubieke meters van de woning te berekenen en te vermenigvuldigen met een gemiddelde van 65 Watt. De berekening is hiervoor: Lengte x breedte x hoogte x ± 65 Watt.

Hoe bereken je de belasting van een cv-ketel?

Noteer de vloeroppervlakte van de ruimtes die je wil verwarmen en het bouwjaar van de woning. Bereken daarna het vermogen van je verwarmingsketel. Vermenigvuldig daarvoor de te verwarmen oppervlakte met het verbruik dat overeenkomt met het bouwjaar van de woning, bv.180 m2 x 100 W/m2 = 18.000 watt = 18 kW.

Hoeveel vermogen trekt een cv-ketel?

Elektriciteitsverbruik cv ketel In veel woningen is de warmwaterketel in korte tijd de grootste energieverbruiker geworden. Het gemiddeld jaarlijks verbruik van het toestel bedraagt ​​1.900 kilowattuur (kWh), oftewel meer dan de helft van het totale energieverbruik van een gemiddeld gezin (3.500 kWh).

Wat verbruik een cv-ketel?

Gas- versus stroomverbruik – Het stroomverbruik van de verwarmingsketel wordt veroorzaakt door de ventilator, de regulatie van de temperatuur en met name de circulatiepomp. Dat komt bovenop het gasverbruik. Over een aantal jaar gebruiken we geen aardgas meer om ons huis en water te verwarmen en dus ook geen cv-ketel.

 • Dan gaan we over op duurzame alternatieven zoals warmtenetten, elektrische warmtepompen of warmte-koude-opslag.
 • Via HIER opgewekt houden we je op de hoogte van de overgang naar een Nederland zonder aardgas.
 • Het is aan te raden om het stroomverbruik van de verwarmingsketel te (laten) controleren en deze eventueel door een erkende installateur te laten bijstellen of vervangen.

Een zuinige ketel is mogelijk duurder in aanschaf, maar betaalt zichzelf terug met een lagere energierekening en is uiteindelijk dus goedkoper. Het maximale stroomverbruik van de verwarmingsketel is te lezen in de handleiding. Sinds 2011 moeten fabrikanten hier ook het stand-by verbruik vermelden.

Hoeveel vermogen cv-ketel nodig voor vloerverwarming?

Capaciteit cv-ketel voor vloerverwarming – Als je de warmteafgifte van je vloerverwarming weet, kun je berekenen hoeveel vermogen er nodig is om de ruimtes op een aangename temperatuur te krijgen. Afhankelijk van het type buis e.d. ligt de warmteafgifte meestal tussen de 50 en 100 Watt per vierkante meter.

Wat verbruikt een cv-ketel aan gas per dag?

Het gemiddelde verbruik – Gemiddeld genomen verbruikt een cv-ketel tussen de 0,6 en 1,5 kubieke meter gas per uur. Dit is gebaseerd op een gemiddeld vermogen van 24 kW en een gemiddelde efficiëntie van 90%. Maar het kan natuurlijk meer of minder zijn, afhankelijk van de factoren die ik hierboven noemde.

Om een beter idee te krijgen van het gasverbruik van jouw cv-ketel, kun je kijken naar het energielabel van de ketel. Hierop staat het gasverbruik per uur aangegeven. Als je de handleiding van je cv-ketel niet meer hebt, kun je deze vaak online vinden op de website van de fabrikant. Het is ook belangrijk om te weten dat je het gasverbruik van je cv-ketel kunt verminderen door zuinig om te gaan met energie.

Zet de thermostaat bijvoorbeeld een graadje lager en zorg voor goede isolatie van je huis. Zo verbruik je minder gas en bespaar je geld op je energierekening.

You might be interested:  Aantal Rollen Behang Berekenen

Welke cv-ketel verbruikt het minste gas?

Welke cv-ketel kies je? – Een hr-ketel is de zuinigste ketel die er is (hr staat voor hoog rendement). Bij alle aanbieders staan de hr-ketels als eerste keuze genoemd. Je kunt ze ook herkennen aan Energielabel A voor verwarming en warm water of aan het label Gaskeur HR.

Een hr-ketel kost gemiddeld € 2.100, inclusief installatie. De installatiekosten verschillen per woning. Kijk niet alleen naar de prijs, maar ook naar de tijd die het bedrijf besteedt aan energiezuinige instellingen. Goede instellingen van ketel, thermostaat en radiatoren door waterzijdig inregelen (‘cv-tuning’) kunnen je jaar in, jaar uit veel energiekosten schelen.

Er zijn ook nog vr-ketels te koop (vr staat voor verbeterd rendement), maar die zijn minder zuinig. Ze worden nog toegepast in appartementen zonder geschikte rookgasafvoer, waarbij dit niet aangepast kan worden.

Is vloerverwarming zuiniger dan cv?

Ja, vloerverwarming is zuiniger dan radiatoren. En dat heeft verschillende redenen: Met vloerverwarming kan je jouw gewenste temperatuur ongeveer 2°C lager instellen dan bij radiatoren. Het geeft immers een hogere gevoelstemperatuur omdat de warmte via de vloer langs je lichaam ‘glijdt’.

Wat is de beste cv temperatuur voor vloerverwarming?

Wat is de ideale temperatuur vloerverwarming? Voor de beste temperatuur thermostaat vloerverwarming, adviseren wij u deze in te stellen op een watertemperatuur tussen de 30° en 40°C.

Is vloerverwarming goedkoper dan centrale verwarming?

Wat is zuiniger? – Over het algemeen geldt dat het verwarmen met vloerverwarming 10% tot 20% energiezuiniger is dan met radiatoren. Dit komt doordat een vloerverwarmingssysteem het water van de ketel niet constant tot een hoge temperatuur (90 graden) hoeft te verwarmen.

Bij vloerverwarming hoeft dit slechts tot 50 graden, waardoor je dus minder veel minder gas verbruikt. Daarnaast blijft het water in de ketel bij vloerverwarming ook beter op temperatuur dan bij radiatoren. Hierdoor kost het minder energie en gas om het water opnieuw te verwarmen. Let wel op! Wanneer je vloerverwarming volledig heeft uitgestaan, duurt het wel iets langer tot deze weer warm is.

Radiatoren warmen dan weer stukken sneller op dan vloerverwarming. In onze blog ‘ Hoe werkt vloerverwarming ‘ gaan we dieper in op hoe vloerverwarming werkt. Conclusie: vloerverwarming is energiezuiniger dan radiatoren.

Wat kost een uur de verwarming aan?

Stroomverbruik in watt (w)

Vermogen in Watt (W) Kosten per uur Kosten per werkdag (8 uur)
300 watt €0,12 €0,96
500 watt €0,20 €1,60
1000 watt €0,40 €3,20
1500 watt €0,60 €4,80

Hoeveel scheelt ketel op 60 graden?

Waarom staat de cv-ketel nog niet op 60 graden? De installateur stelt de watertemperatuur van de verwarming meestal standaard te hoog in. Dan blijft het altijd warm, ook bij min 20 graden buiten in een slecht geïsoleerd huis. Maar meestal is het niet min 20 graden en niet alle huizen zijn zeer slecht geïsoleerd.

 • Je verbruikt daardoor altijd iets te veel energie en betaalt meer dan nodig is.
 • Met deze campagne vragen we je om de temperatuur op 60 graden te zetten, wat bijna altijd meer dan voldoende warmte oplevert.
 • Op de zeldzame zeer koude dagen kan je de temperatuur van de cv-ketel tijdelijk weer even verhogen.

Kan ik nog wel lekker warm douchen op 60 graden? Ja, je kan nog lekker warm douchen, dat heeft niets te maken met deze actie. We vragen je alleen de temperatuur van het verwarmingswater lager te zetten. Met de temperatuur van het tapwater en het douchewater doe je niets.

 1. Dat is ook apart geregeld in de cv-ketel, daar kom je verder niet aan.
 2. Moet ik dit niet overlaten aan een installateur? Je kunt dit in de meeste gevallen makkelijk zelf doen! Maar als toevallig toch binnenkort de jaarlijkse beurt voor de cv-ketel gepland is, dan kun je natuurlijk ook de installateur vragen de temperatuur te verlagen.
You might be interested:  Vermogensbelasting Eigen Huis Berekenen

Hoeveel energie en geld bespaar ik? De mate van energie en geld besparing hangt af hoe vaak en hoe hard je stookt. Dat hangt samen met hoe goed je huis is geïsoleerd, hoe warm je het wilt hebben en op welke temperatuur de cv-ketel nu staat. De laatste tijd is de gasprijs flink gestegen.

In maart 2022 stond de gasprijs op €2,37/m3. Wanneer je de aanvoertemperatuur van de cv ketel bij die gasprijs van 80 naar 60 graden brengt, ligt de besparing op ongeveer €140 per jaar. De gemiddelde Nederlander kan met deze simpele actie per jaar 94-140kg C02 besparen. Is er geen risico op Legionella? Nee, deze actie heeft alleen betrekking op de temperatuur van het water in de centrale verwarming: cv-water (in de radiatoren) en niet op het tapwater (kraan en douche).

Het water in de cv-ketel levert nooit legionella op (dicht systeem). Kan de temperatuur ook nóg lager? Ja, dat kan. Vloer- en wandverwarming zijn bijvoorbeeld heel erg geschikt voor het afgeven van voldoende warmte met een hele lage watertemperatuur. Dat komt door het grote oppervlak.

Als je een goed geïsoleerde woning hebt, kan de temperatuur vaak nog lager worden gezet (35 tot 45 graden). Je kunt ook experimenteren, onder het mom “how low can you go?” Heb je de temperatuur omlaag gezet en warmt het huis vervolgens niet goed op? Dan kun je de temperatuur van de cv-ketel altijd weer omhoog bijstellen.

Zijn er plannen om helemaal van het gas af te gaan en wil je testen of jouw huis geschikt is voor lagetemperatuurverwarming? Doe dan de 50-gradentest van Milieu Centraal Ik heb vloerverwarming. Kan ik ook meedoen? Wie een CV ketel heeft kan mee doen. Een apart thermostaatventiel voor de vloerverwarming zorgt ervoor dat de vloerverwarming niet hoger dan 40 graden gestookt kan worden.

De cv-ketel kan dus zonder problemen op 60 graden of lager worden gezet. Ik heb een warmtepomp. Kan ik ook meedoen? Nee, een warmtepomp werkt al met lage temperatuurverwarming en is al heel zuinig! Een warmtepomp is geen cv-ketel en gebruikt geen aardgas. Ik heb een elektrische cv-ketel. Kan ik ook meedoen? Ook een elektrische cv-ketel kan op 60 graden (of lager) worden ingesteld.

De besparing met een elektrische cv-ketel is niet zoveel als met een cv-ketel op gas. Maar het helpt wel. Ik heb stadsverwarming. Kan ik ook meedoen? Nee. Huizen met stadsverwarming hebben geen eigen cv-ketel. Je krijgt warm water en warmte in huis via een netwerk van waterleidingen.

 1. Het warme water van de stadsverwarming kan je niet zelf reguleren.
 2. Ik heb een modulerende cv-ketel.
 3. An ik ook meedoen? Een modulerende cv ketel, in combinatie met een modulerende thermostaat, zorgt ervoor dat z’n vermogen wordt aangepast aan de warmtebehoefte.
 4. ‘s Morgens bij het aanwarmen, als de woning snel op de gewenste temperatuur moet komen, staat de brander voluit open.

Dit duurt dan tot de kamertemperatuur in de buurt van de gewenste waarde komt, waarna de laatste graden overbrugd worden met een lagere aanvoertemperatuur. Dit bespaart energie. Moderne ketels zijn bijna altijd modulerend, maar ook die kunnen meestal op 60 gezet worden.

 1. De besparing is minder maar zeker de moeite waard.
 2. Bij sommige modulerende cv ketels zoals die van AWB is het niet mogelijk om de temperatuur van het cv water naar 60 te zetten zoals beschreven in de video’s en het stappenplan.
 3. Dat moet overgelaten worden aan een installateur.
 4. Ik heb een Toon Thermostaat.

Kan ik de aanvoertemperatuur van mijn cv ketel aanpassen? Jazeker! Heb je een Toon Thermostaat dan moet je daarin de aanvoertemperatuur van het cv water aanpassen in plaats van in je cv ketel. Dan doe je op de volgende manier, Het is heel koud buiten en mijn huis warmt niet goed op, wat nu? Elk huis is anders, met name de mate van isolatie.

You might be interested:  Ampere Berekenen Met Watt

Bij een slecht geïsoleerd huis is 60 graden misschien wat te laag en is 70 graden beter. Experimenteer en bepaal bij welke temperatuur je huis nog goed opwarmt. Als je het niet warm genoeg krijgt wanneer het stevig vriest, kan je de temperatuur van het verwarmingswater (tijdelijk) weer iets omhoog zetten.

De combinatie van aanvoertemperatuur verlaging met waterzijdig inregelen en het bijstellen van het pomp vermogen van de ketel geeft een optimaal presterend cv systeem. Verder kan je betere isolatie overwegen om in de toekomst met lagere CV-temperaturen te kunnen werken of om van het aardgas af te kunnen stappen.

 • Ik heb een VR (Verhoogd Rendement) cv ketel, kan ik die ook op 60 zetten? Nee, deze maatregel levert alleen besparing op voor HR (Hoog Rendement) ketels.
 • Etel fabrikanten adviseren daarom ook om niet aan de temperatuur instellingen van een VR ketel te zitten.
 • Bij twijfel is het type cv ketel ook te herkennen aan het GASKEUR sticker op de cv ketel en staat ook op de voorpagina van de handleiding van de cv ketel.

Wat kan ik verder doen om mijn energieverbruik te verminderen? Heb je de smaak te pakken? Er zijn nog meer simpele manieren om gas en geld te besparen. Heb je bijvoorbeeld wel eens gedacht aan radiatorfolie of radiatorventilatoren? Ook elektriciteit besparen levert geld op.

 1. Denk aan ledlampen, doorvoerstekkers (stekkerblokje met aan/uit knop) en dergelijke.
 2. Ijk hier voor meer tips.
 3. Mijn cv-ketel staat er niet bij! De meest voorkomende cv-ketels staan op de site.
 4. Staat jouw ketel er niet bij? Laat het ons weten door te mailen naar [email protected] zodat we je verder kunnen helpen.

Kan ik deze campagne delen? Ja, graag zelfs! Je kunt de campagne en online flyer delen met #zetmop60, facebook, instagram, Ook is de campagne erg geschikt om te delen in app-groepen omdat de site op mobiel ook goed werkt.

Hoe bereken je vermogen verwarming?

Rekensom voor benodigd vermogen radiator – Het benodigd vermogen bereken je door het aantal kubieke meters van de kamer (lengte x breedte x hoogte) te vermenigvuldigen met de benodigde Wattage per m3. Enkele voorbeelden:

 • Woonkamer met een inhoud van 66 m3: 66 x 85W = 5.610W. Benodigde watt radiator Abel&co
 • Badkamer met een inhoud van 18 m3: 18 x 93W = 1.674W.
 • Slaapkamer van 29 m3: 29×77 = 2.233W.

Correcties De waardes in de temperatuur/Watts-tabel gaan uit van een gemiddeld goed geïsoleerde tussenwoning. Is de isolatie bovengemiddeld goed of slecht, of heb je een hoekwoning of vrijstaand huis? Dan kun je de volgende correcties uitvoeren:

 • Zeer goede muurisolatie: trek 10% van het berekend vermogen af.
 • Oude/slecht geïsoleerde muren: tel er 15% vermogen bij.
 • Hoek- of vrijstaande woning: tel er 10% vermogen bij.
 • Wil je een hogere of lagere temperatuur: corrigeer met 10% per 2°C.
 • WTW (85% rendement) ventilatie systeem: trek 8% van het vermogen af.

Wat is nominale belasting op Bovenwaarde?

Nominale belasting definities Maximale belasting van een verbrandingstoestel, bepaald op basis van de calorische bovenwaarde van de brandstof waarvoor dat toestel is ingericht.

Wat is onderwaarde bij cv-ketel?

Onder de onderwaarde wordt verstaan de hoeveelheid warmte die vrijkomt uit de verbranding van het gas, zonder dat de condensatiewarmte van de waterdamp in de rookgassen hierbij wordt betrokken. Onder bovenwaarde wordt verstaan de hoeveelheid warmte die vrijkomt uit de verbranding van gas plus de condensatiewarmte.