Belasting Overige Inkomsten Berekenen

Belasting Overige Inkomsten Berekenen

Hoeveel belasting betaal je over overige inkomsten?

Hoeveel Mag Je Belastingvrij Bijverdienen In 2021? Belastingvrij bijverdienen, veel mensen vragen zich af of dit mogelijk is. Het zou immers wel heel erg fijn zijn als je het verdiende geld voor dat ene losse klusje voor jezelf zou kunnen houden. Dus, hoe zit dit eigenlijk? Hoeveel mag je belastingvrij bijverdienen? Belastingvrij bijverdienen bestaat niet.

Over al je inkomsten moet je belasting betalen. Je bijverdiensten worden opgeteld bij je normale inkomen. Hier betaal je 37,35% of 49,50% belasting over. Nu je dit weet wordt het tijd om hier wat dieper op in te duiken. Als eerste gaan we kijken hoeveel belasting je nou precies betaald over je bijverdienste (en ook hoe dit voor studenten zit).

Daarna kijken we wat er precies onder bijverdienste valt én in welke categorie je die moet opgeven aan de Belastingdienst. Verder kijken we naar hoe je minder belasting kunt betalen over je overige inkomsten en welke boetes je kunt verwachten als je besluit het geld toch niet op te geven.

Schijf 1: inkomen tot €68.507. Hierover betaal je 37,35% belastingSchijf 2: inkomen vanaf €68.507. Hierover betaal je 49,50% belasting

Dus als je €30.000 bruto per jaar verdient dan valt jouw inkomen in de eerste belastingschijf. Als je daarnaast ook nog eens €2.000 bijverdient dan vallen deze bijverdiensten ook in de eerste belastingschijf. Theoretisch zou je hier dus 37,35% belasting over betalen.

Toch zijn we er dan nog niet. Dat komt doordat je in Nederland ook heffingskortingen hebt. Zo heb je bijvoorbeeld recht op algemene heffingskorting () en arbeidskorting () (als je werkt). Echter, doordat je gaat bijverdienen wordt je algemene heffingskorting lager. Je kunt dat handmatig uitrekenen maar dat raad ik je niet aan.

Gebruik in plaats daarvan van Berekenhet.nl. Laten we daar weer even ons voorbeeld bij pakken. Je verdient €30.000 bruto per jaar en verdient daarnaast €0 bij. Je belastbare inkomen is in dit geval €30.000 per jaar en je betaald daar volgens de rekenmachine, na aftrek van al je heffingskortingen, 17,6% belasting over.

En dan nu met bijverdiensten. Je verdient weer €30.000 bruto per jaar maar nu verdien je ook €2.000 aan bijverdiensten. Je belastbare inkomen is in dit geval €32.000. Daardoor wordt je algemene heffingskorting lager (hoe meer je verdient, hoe minder korting) en betaal je 19,1% belasting. Dat komt doordat je over je bijverdiensten 37,35% belasting betaald én je ook nog eens minder algemene heffingskorting krijgt.

Daardoor betaal je eigenlijk 41,4% belasting over je bijverdiensten. Zie afbeelding hieronder. Even tussendoor de berekening voor studenten aangezien die net in een bijzondere situatie zitten. Je kunt er namelijk vanuit gaan dat bijverdiensten voor studenten hun enige vorm van inkomen zijn. Laten we zeggen dat je in één jaar €8.000 hebt bijverdient. Hoeveel belasting betaal je dan. Hieronder de berekening.

€8.000 bruto inkomenBelastingtarief: 37,35% = €2.988 belastingAlgemene heffingskorting = €2.711 kortingArbeidskorting = 2,812% x €8.000 = €224,96 korting €52,04 te betalen belasting

Bijverdienste zijn bronnen van inkomsten die je niet krijgt doordat je in loondienst werkt en die je ook niet ontvangt omdat je ondernemer bent. Je verdient dit geld voor de Belastingdienst dus niet als werknemer maar ook niet als ondernemer. Daardoor ben je een particulier die gewoon wat extra euro’s heeft verdient. Laten we even kijken naar wat voorbeelden van bijverdiensten.

You might be interested:  Rating Berekenen Tennis

Een student die via een instituut een paar uur per week bijlessen geeft aan leerlingen. De student heeft geen arbeidscontract ondertekent en is ook geen ondernemer. Een volwassen persoon die de overburen helpt met het plaatsen van een nieuwe schuur en hier financieel een eenmalige, kleine vergoeding voor ontvangt.De automonteur op de hoek die eens in het jaar de auto nakijkt van de oude buurvrouw en hier een eenmalige, kleine vergoeding voor ontvangt.

Maar hoe weet je of de Belastingdienst jouw verdiende geld als bijverdiensten beschouwd? Daar kun je redelijk makkelijk achter komen met de volgende vragen: Vraag 1 : Is het geld wat je hebt ontvangen door jouw werkgever betaald aan jou? Dan heb je dit inkomen verdient als werknemer.

Dit valt niet onder de categorie bijverdiensten maar gewoon onder je normale loon. Vraag 2 : Is het geld wat je hebt ontvangen door een opdrachtgever (een bedrijf of particulier) betaald én maak je hier winst op? Dan zou het kunnen dat je ondernemer bent. Om dit te bepalen moet je kijken naar het aantal uren wat je besteed aan het bijverdienen.

Vraag 3 : Mocht je meer dan 1225 uur per jaar bezig zijn met bijverdienen dan ben je volgens de Belastingdienst ondernemer. Je moet dan als ondernemer aangifte doen van dit inkomen. Als je minder dan 1225 uur per jaar bezig bent met bijverdienen pas dan praten we over bijverdiensten.

Je geeft deze inkomsten op via het kopje “inkomsten uit overig werk” op je belastingaangifte. Ik kan me voorstellen dat je bovenstaande percentages hebt gezien en denkt bij jezelf “dat is wel heel veel belasting! is er geen mogelijkheid dat te verminderen?”. Het antwoord daarop is dat er zeker een mogelijkheid is die belasting te verminderen.

De enige mogelijkheid om belasting op je bijverdiensten te verminderen is door ondernemer (waarschijnlijk zzp’er) te worden. Op deze manier heb je namelijk recht op de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. De zelfstandigenaftrek bedraagt in 2020 €7.030 en daar komt nog de startersaftrek van €2.123 bij.

 1. Dat betekent dus dat je als startende ondernemer je eerste €9.153 belastingvrij verdient.
 2. Er is alleen wel één nadeel: je moet ondernemer worden.
 3. Dat betekent dat je jezelf even zult moeten inschrijven bij de Kamer van Koophandel.
 4. Daarnaast zul je ook aan het urencriterium van 1225 gewerkte uren per jaar moeten voldoen.

Mocht je je bijverdiensten serieuzer willen nemen én minder belasting willen betalen dan is dit een optie. Mocht je het liever bij die eenmalige klus voor de buren houden dan kun je het geld gewoon beter opgeven als inkomsten uit overig werk. Bijverdiensten worden net als je andere inkomsten gecontroleerd door de Belastingdienst.

Er is geen speciale afdeling binnen de Belastingdienst die bijverdiensten controleert. Daarnaast kun je er vanuit gaan dat bijverdiensten ook heel moeilijk te controleren zijn. De Belastingdienst heeft immers geen inzage in je bankafschriften. Ze kunnen dus niet tot in detail zien dat je geld hebt bijverdient.

Die ene keer dat jij €500 verdient, daar zullen ze dus waarschijnlijk niet snel achter komen. Dat is echter nog geen reden om dit geld niet op te geven. Als eerste heb je natuurlijk een morele verplichting om je inkomsten op te geven. Je maakt immers gebruik van de faciliteiten in Nederland en, als je meer verdient, betaal je meer belasting.

 • Dat is hoe het systeem werkt.
 • Ten tweede kan de Belastingdienst, als ze erachter komen dat je inderdaad inkomsten hebt verzwegen, je een zogenaamde vergrijpboete geven.
 • Mocht de Belastingdienst erachter komen dat je inderdaad inkomen hebt verzwegen dan kunnen ze je een boete geven.
 • Houd er rekening mee dat deze boete bovenop het bedrag komt wat je aan belasting nog had openstaan.
You might be interested:  Gordijnen Enkele Plooi Berekenen

Deze boete is 50% van je bijverdiensten als je met opzet je belastingaangifte niet goed hebt ingevuld. Het gaat om 25% als je met “grove schuld” je belastingaangifte niet goed hebt ingevuld. Grove schuld betekent bijvoorbeeld dat je niet al je inkomen uit bijverdiensten goed hebt opgegeven.

 1. Even een rekenvoorbeeld.
 2. Stel je voor dat je €2.000 hebt bijverdient maar hiervan geen aangifte doet.
 3. In het voorbeeld van net zagen we al dat iemand die €30.000 bruto per jaar verdient 41,1% belasting over dit bedrag moet betalen.
 4. Daar komt nu een boete van 50% van het bedrag bij.
 5. In totaal moet je dus 91,1% = €1.822 terugbetalen aan de Belastingdienst als je met opzet je bijverdiensten niet aangeeft.

: Hoeveel Mag Je Belastingvrij Bijverdienen In 2021?

Hoeveel belasting betaal je over 500000 euro?

Vermogensbelasting 2021

Schijf Vermogen Rendementsheffing
Heffingsvrij vermogen 0%
Schijf 1 € 50.000 tot € 100.000 0,59%
Schijf 2 € 100.000 tot € 1.000.000 1,4%
Schijf 3 Vanaf € 1.000.000 1,76%

Hoeveel procent belasting betaal je?

De Belastingdienst bepaalt het belastingtarief aan de hand van twee belastingschijven. Het tarief tot een inkomen van 68.507 euro is 37,35 procent. Voor het deel van het inkomen boven de 68.507 euro is het tarief 49,50 procent. Bekijk rekenvoorbeelden op de website van de Rijksoverheid.

Hoeveel belasting betaal je over 3000 euro?

Salaris Tarief Jaar Maand Half maandelijks Week Dag Uur Marginaal belastingtarief 37,0% Gemiddeld belastingtarief 37,1% Overzicht Als je € 3.000 per jaar verdient, woonachtig in Nederland bent, dan wordt je € 1.113 belast. Dat betekent dat jouw netto-salaris € 1.887 per jaar zal zijn, of € 157 per maand. Jouw gemiddelde belastingtarief is 37,1% en jouw marginaal belastingtarief is 37,0%,

 1. Dit marginaal belastingtarief betekent dat jouw directe extra inkomen volgens dit tarief zal worden belast.
 2. Bijvoorbeeld, een stijging van € 100 in jouw salaris zal belast worden met € 37,00, vandaar dat jouw netto salaris zal stijgen met € 63,00,
 3. Bonus voorbeeld Een € 1.000 -bonus genereert een extra € 630 aan netto-inkomsten.

Een bonus € 5.000 levert een extra € 3.150 aan netto-inkomsten op. NOTITIE* De inhouding zijn uitgerekend op basis van de tabellen van Nederland, inkomsten belasting. Ter vereenvoudiging zijn enkele variabelen (zoals burgerlijke staat en andere) al aangenomen.

Hoeveel belasting over 12000 euro?

Salaris Tarief Jaar Maand Half maandelijks Week Dag Uur Marginaal belastingtarief 37,2% Gemiddeld belastingtarief 37,1% Overzicht Als je € 12.000 per jaar verdient, woonachtig in Nederland bent, dan wordt je € 4.448 belast. Dat betekent dat jouw netto-salaris € 7.552 per jaar zal zijn, of € 629 per maand. Jouw gemiddelde belastingtarief is 37,1% en jouw marginaal belastingtarief is 37,2%,

 • Dit marginaal belastingtarief betekent dat jouw directe extra inkomen volgens dit tarief zal worden belast.
 • Bijvoorbeeld, een stijging van € 100 in jouw salaris zal belast worden met € 37,20, vandaar dat jouw netto salaris zal stijgen met € 62,80,
 • Bonus voorbeeld Een € 1.000 -bonus genereert een extra € 628 aan netto-inkomsten.

Een bonus € 5.000 levert een extra € 3.140 aan netto-inkomsten op. NOTITIE* De inhouding zijn uitgerekend op basis van de tabellen van Nederland, inkomsten belasting. Ter vereenvoudiging zijn enkele variabelen (zoals burgerlijke staat en andere) al aangenomen.

You might be interested:  Met De Auto Naar Portugal Kosten Berekenen

Hoeveel belasting betaal je over 70000 euro?

Salaris Tarief Jaar Maand Half maandelijks Week Dag Uur Marginaal belastingtarief 49,5% Gemiddeld belastingtarief 37,2% Overzicht Als je € 70.000 per jaar verdient, woonachtig in Nederland bent, dan wordt je € 26.024 belast. Dat betekent dat jouw netto-salaris € 43.976 per jaar zal zijn, of € 3.665 per maand.

Jouw gemiddelde belastingtarief is 37,2% en jouw marginaal belastingtarief is 49,5%, Dit marginaal belastingtarief betekent dat jouw directe extra inkomen volgens dit tarief zal worden belast. Bijvoorbeeld, een stijging van € 100 in jouw salaris zal belast worden met € 49,50, vandaar dat jouw netto salaris zal stijgen met € 50,50,

Bonus voorbeeld Een € 1.000 -bonus genereert een extra € 505 aan netto-inkomsten. Een bonus € 5.000 levert een extra € 2.525 aan netto-inkomsten op. NOTITIE* De inhouding zijn uitgerekend op basis van de tabellen van Nederland, inkomsten belasting. Ter vereenvoudiging zijn enkele variabelen (zoals burgerlijke staat en andere) al aangenomen.

Hoeveel mag je bijverdienen in 2023?

Hoeveel inkomen belastingvrij in 2023? – Als je in loondienst werkt, kun je in 2023 tot € 8520 verdienen zonder dat je belasting hoeft te betalen. Zzp’ers mogen tot ongeveer € 30.000 winst maken voordat ze belasting moeten betalen. Voor inkomsten uit overige werk gelden mogelijk speciale regels.

Hoeveel extra inkomsten mag je hebben?

Belastingvrij bijverdienen Wanneer je bijverdient, moet je je inkomen opgeven bij de Belastingdienst. Doe je dit niet, dan werk je zwart en heb je kans dat je een boete krijgt. Je mag volgens de ‘belastingvrije voet’ wel een bepaald bedrag per jaar belastingvrij verdienen. Voor 2022 is dit bedrag €8700.

Wat moet je uitzetten als je 2 banen hebt?

Wat moet ik doen? – Krijgt u loonheffingskorting bij 2 werkgevers of uitkeringsinstanties, zet dit dan bij 1 van de werkgevers onmiddellijk stop. Download het formulier, Meestal krijgt u het formulier van uw werkgever of uitkeringsinstantie. Krijgt u AOW van de SVB? De SVB past automatisch de loonheffingskorting toe.

Hoeveel belasting moet je betalen als je 100.000 euro inkomsten hebt?

Over een vermogen tot 100.000 euro betaal je aan heffing: 100.000 – 50.000 (vrijstelling) = 50.000 euro x 0,59 procent = 295 euro. Bij een vermogen vanaf één miljoen euro stijgt de heffing naar 1,76 procent over het meerdere. Dit is ook gelijk het maximum.

Hoeveel belasting betaal je over 4000?

Salaris Tarief Jaar Maand Half maandelijks Week Dag Uur Marginaal belastingtarief 37,1% Gemiddeld belastingtarief 37,1% Overzicht Als je € 40.000 per jaar verdient, woonachtig in Nederland bent, dan wordt je € 14.828 belast. Dat betekent dat jouw netto-salaris € 25.172 per jaar zal zijn, of € 2.098 per maand.

 • Jouw gemiddelde belastingtarief is 37,1% en jouw marginaal belastingtarief is 37,1%,
 • Dit marginaal belastingtarief betekent dat jouw directe extra inkomen volgens dit tarief zal worden belast.
 • Bijvoorbeeld, een stijging van € 100 in jouw salaris zal belast worden met € 37,06, vandaar dat jouw netto salaris zal stijgen met € 62,94,

Bonus voorbeeld Een € 1.000 -bonus genereert een extra € 629 aan netto-inkomsten. Een bonus € 5.000 levert een extra € 3.147 aan netto-inkomsten op. NOTITIE* De inhouding zijn uitgerekend op basis van de tabellen van Nederland, inkomsten belasting. Ter vereenvoudiging zijn enkele variabelen (zoals burgerlijke staat en andere) al aangenomen.

Hoeveel mag je zwart bijverdienen 2023?

In 2023 is het belastingvrije inkomen vastgesteld op €8.520,- per jaar. Op het moment dat je niet meer dan dat bedrag per jaar verdient, hoef je daar geen loon- en inkomstenbelasting over te betalen.