Benzine Of Diesel Berekenen
Contents
Wat is voor mij voordeliger benzine of diesel?
Benzine of diesel: wat is voor u de beste keus?
Vestigingen in Rotterdam, Spijkenisse, Vlaardingen Chatservice van 8.00 – 23.00 uur Meer dan 85 jaar ervaring
Een vraag die wij vaak gesteld krijgen: “Wanneer is het verstandig om voor een dieselauto te kiezen?” Dat een dieselauto vervuilender is dan een benzineauto is bij de meeste mensen wel bekend. In steeds meer binnensteden worden oudere dieselauto’s dan ook geweerd.
Met een dieselauto dient u dus rekening te houden met (toenemende) gebiedsbeperkingen. Toch kan het interessant zijn om voor een dieselauto te kiezen in plaats van een benzineauto. In deze blog leggen we uit wanneer u het beste voor een diesel- of benzineauto kunt kiezen. De brandstofprijs van diesel ligt een stuk lager dan die van benzine.
Bovendien is een dieselmotor over het algemeen zuiniger, en heeft deze dus een lager verbruik. De wegenbelasting van een dieselauto ligt echter een stuk hoger dan die van een benzineauto. Zeker bij een diesel occasion waar mogelijk fijnstoftoeslag betaald moet worden.
- Er is dus een omslagpunt voordat de hogere belastingen worden gecompenseerd door de goedkopere brandstof.
- De keuze voor een benzine of dieselauto wordt dus vooral bepaald door dit omslagpunt.
- Een diesel wordt daarom vooral interessant als u elk jaar vele kilometers aflegt.
- Het omslagpunt van benzine en diesel varieert door de wisselende brandstofprijzen en het verschil in brandstofverbruik van auto’s.
Bovendien speelt de aanschafprijs van een auto ook mee. Over het algemeen zijn diesels duurder dan benzineauto’s. Dit legt het omslagpunt dus hoger. Wel zijn gebruikte diesels de afgelopen periode goedkoper geworden door de teruglopende vraag. De prijs voor een tweedehands benzineauto is juist gestegen.
- Om de juiste keuze te maken kan daarom het beste een berekening van de jaarlijkse kosten gemaakt worden, op basis van de te vergelijken auto’s.
- Hierbij dient van tevoren een schatting van het aantal km’s per jaar gemaakt te worden.
- De volgende berekening kan dan gebruikt worden om een indruk te krijgen van de jaarlijkse kosten: Jaarlijkse wegenbelasting* + jaarlijkse brandstofkosten ((jaarlijkse km’s/verbruik) x brandstofprijs).
*De jaarlijkse wegenbelasting kan eenvoudig worden berekend via de website van de belastingdienst. Behalve bovenstaande berekening zijn er nog meer factoren die van invloed kunnen zijn op uw keuze. Zo gaat een dieselmotor over het algemeen langer mee en vergt een dieselauto minder onderhoud.
- Bovendien zijn dieselmotoren gemiddeld sterker waardoor ze bijvoorbeeld meer geschikt zijn om een caravan te trekken.
- De keuze voor een diesel of benzineauto hangt dus ook af van de manier waarop u uw auto wilt gebruiken.
- Aandacht voor mens en milieu neemt steeds meer toe, wat dus ook een overweging kan zijn bij uw keuze.
Dieselauto’s stoten meer schadelijke fijnstof uit dan benzinemotoren. Hierdoor neemt de populariteit van diesels steeds meer af. Vandaar dat er meer benzineauto’s op de markt zijn en de keuze in diesels steeds beperkter is. Wat dus de beste keus is voor u, benzine of diesel, hangt heel erg af van het omslagpunt en het is daarom ook belangrijk dat hier rekening mee wordt gehouden.
Hoeveel km rij je met 1 liter diesel?
Hoeveel verbruikt mijn auto? – U hoort het wellicht wel vaker: “mijn auto rijdt 1 op,”. Een auto is zuinig wanneer het zo min mogelijk brandstof verbruikt per kilometer. Als u gaat kijken naar wat zuinig is om te rijden, dan is 1 liter brandstof op 20 kilometer zuinig en 1 liter brandstof op 3 kilometer onzuinig.
Hoeveel liter diesel voor 100 km?
Gemiddeld brandstofverbruik vrachtwagen – Dus wat is het gemiddelde brandstofverbruik van een vrachtwagen? Gemiddeld verbruikt een vrachtwagen 30 tot 40 liter brandstof per 100 km. Het verbruik hangt logischerwijs af van de grootte en de lading van de vrachtwagen, maar ook van de omgeving waar deze in rijdt: in een stedelijk gebied of juist tussen meerdere steden.
Hoe ver kun je rijden met 5 liter diesel?
Deze rekensom kunt u gebruiken – In de meeste gevallen zit er 5 à 6 liter brandstof in de reservetank. Volgens een vaak aangehaalde vuistregel kunt u daar nog ongeveer 50 kilometer mee rijden. Als u de inhoud van uw brandstoftank en het verbruik van uw auto paraat heeft, kunt u uitrekenen wat voor uw auto geldt.
- Als u de auto voltankt zodra het brandstoflampje oplicht, kunt u de getankte liters aftrekken van de totale tankinhoud.80 liter tankinhoud min 75 getankte liters maakt bijvoorbeeld 5 liter.
- Die 5 liter vermenigvuldigt u met 100 en deelt u door het verbruik van uw auto (aantal verbruikte liters per 100 kilometer).
Heeft u bijvoorbeeld een zuinige auto die 6 liter nodig heeft voor 100 kilometer? Dan krijgen we de volgende rekensom: 5 maal 100 maakt 500, gedeeld door 6 maakt 83,3. In dit geval kunt u dus nog 83 kilometer doorrijden als uw brandstoflampje op begint te lichten.
Welke motor gaat langer mee diesel of benzine?
Dieselauto’s – Wat voor benzineauto’s geldt, geldt ook dieselauto’s: het onderhoud bepaalt hoe lang de motor meegaat. Toch gaat een dieselmotor over het algemeen aanzienlijk langer mee dan een benzinemotor. Dit heeft te maken met een aantal factoren. Zo is een dieselmotor robuuster gebouwd, draait een diesel motor gemiddeld gezien minder toeren en veroorzaakt diesel minder slijtage dan benzine.
Waar ligt het omslagpunt tussen benzine en diesel?
Bereken de kosten – Beide soorten auto’s hebben verschillende kosten die relatief hoog of laag zijn. Wat is dan de beste keuze? Wanneer diesel of benzine? Dat hangt af van hoeveel je de auto gebruikt. Wanneer je jaarlijks veel kilometers rijdt, is een dieselauto vaak een slimmere keuze.