Benzine Per Km Berekenen

Benzine Per Km Berekenen
Handmatig brandstofkosten berekenen – Liever handmatig de brandstofkosten berekenen? Ook dat is eigenlijk heel eenvoudig. Als je de afstand weet – of via een navigatieapp opzoekt – en je kent het gemiddelde brandstofverbruik van je auto, dan is het niet zo moeilijk om op basis van de literprijs de brandstofkosten te berekenen.

 • Neem bijvoorbeeld de reis van Zaandam naar Utrecht, een afstand van 60 kilometer.
 • Stel dat je auto een verbruik heeft van 1 liter op 15 km en de Euro 95 kost € 1,83* per liter.
 • Dan ziet de rekensom er als volgt uit: Eerst deel je de afstand door het verbruik per kilometer.
 • Deze uitkomst vermenigvuldig je met de brandstofprijs en dat levert de totale kosten per rit op.

In cijfers: 60:15 = 4 liter verbruikte brandstof. Dit vermenigvuldig je met de literprijs, € 1,83 in ons geval. Dan kom je uit op € 7,32 aan brandstofkosten. Het verbruik van je auto kun je ondere andere terugvinden in de technische gegevens, bijvoorbeeld door je auto op te zoeken op onze Test & Specificatie-pagina’s,

Hoeveel benzine gebruik je per kilometer?

Wat kost een auto rijden op benzine – Een auto op benzine is voor veel mensen een voordelige keuze. Zeker als je niet al te veel kilometers maakt is een benzineauto voordelig. Benzineauto’s zijn in veel gevallen redelijk zuinig in verbruik ten opzichte van auto’s op gas. Een gemiddelde benzineauto rijdt ongeveer 1 op 14.

You might be interested:  Body Fat Percentage Berekenen

Hoeveel liter gebruik je per kilometer?

Hoe bereken je benzinekosten? – Je benzinekosten berekenen is eigenlijk heel eenvoudig. Je auto loopt bijvoorbeeld 1 op 20, dat betekent dat je auto 20 kilometer kan rijden op 1 liter brandstof. Geeft je auto het verbruik in liters aan dan betekent het dat je auto zoveel liter brandstof nodig heeft om 100 kilometer af te leggen.

 • Geeft je auto bijvoorbeeld 9/100 aan dan moet je 100 door 9 delen.
 • Het getal wat er dan uitkomt is de hoeveelheid kilometers die je kan rijden met 1 liter brandstof.
 • In het geval van het voorbeeld hierboven dus ongeveer 11 kilometer met elke liter brandstof.
 • Een zuinige auto kan dus al een hoop verschil maken.

Meer lezen over zuinige auto’s

Hoeveel benzine voor 60km?

Rekenen met verhoudingen met benzineverbruik Leerlingen leren het rekenen met verhoudingen van benzineverbruik. Het is handig als je kunt rekenen met verhoudingen van benzineverbruik, omdat je zo je zo bijvoorbeeld kunt bepalen hoeveel benzine je nodig hebt voor een reis.

Laat de leerlingen de keersommen met kommagetallen oplossen. Laat de som van Mehmet zien. Leg uit dat de verhouding 1 op 5 is. Dat wil zeggen dat het verbruik van de auto 1 liter benzine is per 5 kilometer. Laat de tabel zien en leg uit dat je het totaal aantal kilometers deelt door de kilometers per liter (60 : 5= 12).

Je hebt dus 12 liter benzine nodig voor 60 kilometer. Laat de volgende twee sommen zelfstandig door de leerlingen uitrekenen. Laat de som met Aya zien. Kijk met hoeveel 1 liter benzine is vermenigvuldigd om 20 liter benzine te gebruiken (1 × 20 = 20). Nu vermenigvuldig je het aantal kilometers met hetzelfde getal om het totaal aantal kilometers uit te rekenen (6 × 20 = 120).

Laat de volgende twee sommen zelfstandig door de leerlingen uitrekenen. Leg bij de som met Zoë uit dat je eerst het aantal kilometers deelt door het aantal kilometer per liter benzine (280 : 7 = 40). Nu weet je dat je 40 liter benzine nodig hebt om 280 kilometer te rijden. Je weet dat 1 liter benzine € 1,50 kost.40 liter benzine kost dan: 40 × 1,50 = € 60,-.

Laat de volgende twee sommen zelfstandig door de leerlingen uitrekenen. Om het verbruik uit te rekenen kijk je door hoeveel je 30 liter moet delen om op 1 liter uit te komen (30 : 30 = 1). Deel vervolgens het aantal kilometers door hetzelfde getal: 480 : 30 = 16.

You might be interested:  Route Berekenen Maps

De auto verbruikt dus 1 op 16. Laat de volgende twee sommen zelfstandig door de leerlingen uitrekenen.Controleer of de leerlingen kunnen rekenen met verhoudingen van benzineverbruik met de volgende vraag: – Wat kun je allemaal uitrekenen met verhoudingen in de context van benzineverbruik? De leerlingen oefenen eerst met een opgave waarbij ze moeten uitrekenen hoeveel liter benzine er nodig is.

Bij de volgende opgave rekenen ze het verbruik uit. Bij de derde opgave vergelijken ze het verbruik. Bespreek met de leerlingen het belang van het kunnen rekenen met verhoudingen van benzineverbruik. Als afsluiting kun je de leerlingen in tweetallen laten uitrekenen of Sjoerd genoeg benzine heeft om de afstand te rijden.

 1. Leerlingen die moeite hebben met het rekenen met verhoudingen van benzineverbruik, kunnen eerst oefenen met het inzichtelijk maken van het begrip verhouding.
 2. Laat zien dat er 1 liter benzine nodig is om 5 kilometer te rijden.
 3. Hoeveel liters heb je dan nodig voor 10 kilometer? Laat zien dat je het bovenste getal met twee moet vermenigvuldigen.

Nu moet je het onderste getal ook met twee vermenigvuldigen. Oefen zo verschillende verhoudingen. : Rekenen met verhoudingen met benzineverbruik

Hoeveel liter per 100 km?

Gemiddeld verbruik is 6,5 liter – In 2017 verbruikte de gemiddelde kleine benzinewagen 6,5 liter per 100 kilometer, tegenover 7,7 liter in 2010. Lees ook: Tips om minder te betalen voor brandstof

Wat kost een benzine auto per km?

0,33 euro per km – Je kunt zelf makkelijk berekenen hoeveel jouw wagen jou kost. Traject hanteert een gemiddelde kost van 33 cent per kilometer. Dat bedrag omvat alle kosten: aankoop, verzekering, brandstof, onderhoudskosten Voor een snelle berekening vermenigvuldig je dus het aantal afgelegde kilometers met 0,33.

You might be interested:  Loonheffingskorting Pensioen Berekenen

Hoeveel cent per km rijden?

Vanaf 1 januari 2023 is de belastingvrije kilometervergoeding voor reiskosten verhoogd van € 0,19 naar € 0,21 per kilometer. En per 1 januari 2024 gaat dit naar € 0,22 per kilometer. Deze bedragen zijn voor reiskosten tijdens het werk en voor woon-werkverkeer. Ze gelden voor:

werknemers in loondienst; ondernemers voor de inkomstenbelasting (IB-ondernemers) ; resultaatgenieters (wanneer u inkomsten uit overige werkzaamheden heeft).

Wat is een zuinige auto 1 op?

Top 10: de zuinigste kleine occasions

Merk & model Verbruik (vanaf; l/100km en km/liter)
1 Toyota Yaris 1.5 VVT-i hybrid 74 kW (2015-2018) 4,6 / 1 op 21,7
2 Suzuki Celerio 1.0 50 kW (2015-2017) 4,8 / 1 op 20,8
3 Citroen C1 1.0 VTi 51 kW (2015-2020) 4,9 / 1 op 20,4
4 Peugeot 108 1.0 eVTi 53 kW (2018-2020) 5,0 / 1 op 20,0