Berekenen Hoeveel Behang Nodig

Berekenen Hoeveel Behang Nodig
Een rol behangpapier is meestal 53 centimeter breed en 10 meter lang. Deel de (opgetelde) te behangen breedte (van de muur of muren) daarom door 53 en rond af naar boven. Nu weet je hoeveel banen behangpapier je nodig hebt.

Hoeveel rollen behang voor 10m2?

Hoe wordt het verbruik berekend? –

Kamergrootte in meters Kamerhoogte in meters Aantal rollen (0,53 x 10,05m)
10 2,25 5
15 7
20 9
25 12
10 2,50 6
15 8
20 10
25 12
10 2,75 6
15 8
20 11
25 14
10 3,00 6
15 9
20 12
25 15
10 3,25 7
15 10
20 13
25 16

Hoeveel vierkante meter per rol behang?

Zet de te behangen oppervlakte af tegen de afmeting van een behangrol – Je moet de oppervlakte van de te behangen muur afzetten tegen de afmetingen van een rol behang. Een standaard rol behangpapier is meestal 54 centimeter breed en 10 meter lang. Heb je een muur van 2,5 meter hoog? Dan kun je dus uitrekenen dat je 3 volledige banen haalt uit één rol.

 1. Houd hierbij voor de zekerheid ook rekening met 5 centimeter extra, zowel boven als beneden.
 2. Dat is dus 2,60 meter behangpapier per baan.10 meter (lengte behangrol) gedeeld door 2,60 meter (hoogte muur) is 3,85.
 3. Dan ben je er nog niet, want je wilt natuurlijk weten hoeveel banen je nodig hebt om de volledige breedte van je muur mee te dekken.

Ga je bijvoorbeeld voor een muur van 5 meter breed. Dan heb je met 500 centimeter (breedte muur) gedeeld door 54 centimeter (breedte behangrol) 9,259 banen behang nodig. Omdat je uit een behangrol van 10 meter steeds 3 hele banen haalt, betekent dit dat je dus 3 behangrollen nodig hebt om je volledige muur te kunnen behangen.

Hoeveel stroken uit 1 rol behang?

Stap 3: Bereken het aantal stroken dat u uit een rol kunt halen. – Om te weten hoeveel rollen er nodig zijn, moet u nog berekenen hoeveel stroken u in elke rol kunt gebruiken. Om dit te doen, meet u de hoogte van uw kamer vanaf de plinten en past u de volgende formule toe: lengte van de rol/(hoogte + 10 cm marge voor uitsnijdingen).

Bijvoorbeeld: in het geval van een kamer met een hoogte van 2,40 meter vanaf de plint, en wetende dat de standaardlengte van een rol 10 M is, zal de berekening 10/(2,40 + 0,10) = 4 zijn.4 stroken kunnen op een rol gebruikt worden. Voor behangpapier met motief waarvoor verbindingen nodig zijn, past u dezelfde berekeningen toe door de hoogte van de verbinding in cm (aangegeven op de rol) op te tellen bij de hoogte van de kamer en de verlies van 10 cm.

Laat de lengte van de rol/(hoogte van de kamer + 10 cm marge voor sneden + hoogte van de voegen in cm). Bijvoorbeeld, als je een patroon hebt dat zich elke 26,5 cm herhaalt, wordt je berekening 10/(2,40 + 0,10+ 0,265)= 3.61 In dit geval zult u slechts 3,61 volledige stroken per rol van 10M kunnen maken.

Hoe bereken je behang met patroon?

Behang uitrekenen met een patroon Bijvoorbeeld het Superhero behang. In het volgende voorbeeld is de muur 420 cm breed en 270 cm hoog. De rol behang is 48,7 cm breed en 10 meter lang. De patroonherhaling is 32 cm. Stap 1: Bereken het aantal benodigde banen behang Meet de breedte van de muur of muren op.

 1. Deel de breedte van de muur door de breedte van de rol.
 2. En rond de uitkomst af naar boven.
 3. Dit levert u het benodigd aantal banen op.420 cm (breedte muur) : 48,7 cm (breedte rol) = 8,62 baan.
 4. Afgerond naar boven hebt u dus 9 banen nodig.
 5. Stap 2: Bereken het aantal patronen per rol behang Deel de lengte van de rol door de patroonherhaling.

En rond de uitkomst af naar beneden. Dit levert u het aantal patronen per rol op.1000 cm (10 m.) (lengte rol) : 32 cm (patroonherhaling) = 31,25 patronen U haalt in dit voorbeeld dus 31 patronen uit 1 rol behang.

 • Stap 3: Bereken het aantal patronen per baan Deel de hoogte van de muur door de patroonherhaling.
 • En rond de uitkomst af naar boven.
 • 270 cm (hoogte muur) : 32 cm (patroonherhaling) = 8,4 patroon Afgerond naar boven is dit 9 patronen per baan.
 • Stap 4: Het aantal banen die u uit een rol haalt Deel het aantal patronen per rol (uitkomst stap 2) door het aantal patronen per baan (Uitkomst stap 3).
 • En rond de uitkomst af naar beneden.
 • 31 patronen (op de rol) : 9 patronen (per baan) = 3,44 banen Daarmee haalt u dus 3 banen uit een rol behang.

Stap 5: Het benodigd aantal rollen = uitkomst We zijn nu bijna klaar met rekenen, want we hebben alle benodigde informatie. U hebt 9 banen behang nodig voor de gehele muur (Uitkomst Stap 1). U haalt 3 banen uit 1 rol behang. (Uitkomst Stap 4) Deel de uitkomst van Stap1 door Stap 4 en rond af naar boven. Dit levert u het benodigde aantal rollen op.

 1. 9 banen (totaal aantal banen) : 3 banen (aantal banen per rol) = 3 rollen
 2. Uitkomst: Om 9 banen te kunnen plakken hebt u 3 rollen behang nodig.
 3. Bijvoorbeeld het tipi behang.

In het volgende voorbeeld is de muur 420 cm breed en 270 cm hoog. De rol behang is 48,7 cm breed en 10 meter lang. De patroonherhaling is 32 cm, half verspringend. Ook wel ‘half drop’ genoemd. Stap 1: Bereken het aantal benodigde banen behang Meet de breedte van de muur of muren op.

 • Stap 2: Bereken het aantal patronen per baan Deel de hoogte van de muur door de patroonherhaling.
 • En rond de uitkomst af naar boven.
 • 270 cm (hoogte muur) : 32 cm (patroonherhaling) = 8,4 patroon Afgerond naar boven is dit 9 patronen per baan.

Stap 3: Teken even de banen uit op een stukje papier Het behang in dit voorbeeld heeft een half verspringend patroon. Dat wil zeggen dat elke 2e baan een patroon extra nodig heeft. Wat kan helpen is om even een eenvoudig schetsje te maken waarop u het aantal banen tekent.

Boven de eerste baan geeft u aan hoeveel patronen u nodig hebt. In dit voorbeeld is dat 9, Op elke 2e baan telt u er één patroon bij op. In dit voorbeeld heeft elke 2e baan 10 patronen, En zo maakt u het rijtje op uw papier even af. Stap 4: Bereken het aantal patronen per rol Deel de lengte van de rol door de patroonherhaling.

En rond de uitkomst af naar beneden.

 1. Dit levert u het aantal patronen per rol op.
 2. 10 meter (lengte rol) : 32 cm (patroonherhaling) = 31,25 patronen U haalt in dit voorbeeld dus 31 patronen uit 1 rol behang.
 3. Stap 5: Het aantal banen die u uit een rol haalt Deel het aantal patronen per rol (uitkomst stap 2) door het aantal patronen per baan (Uitkomst stap 3).
 4. En rond de uitkomst af naar beneden.
 5. 31 patronen (op de rol) : 9 patronen (per baan) = 3,44 baan 31 patronen (op de rol) : 10 patronen (per baan) = 3,1 baan
 6. Voor zowel de even als elke oneven baan geldt dat u 3 banen uit een rol behang haalt.

Het schetsje dat u in Stap 3 heeft gemaakt helpt u te visualiseren hoeveel patronen er in een baan gaan. En hoeveel banen u nodig hebt. Afhankelijk van de situatie probeert u zoveel mogelijk banen uit een rol te halen. Een combinatie van 3 x 10 patronen is in dit voorbeeld mogelijk.

Maar soms in uw geval kan het goed zijn dat u verschillende lengtes uit een baan haalt. Uitgangspunt is Stap 6, zie hieronder. Stap 6: Het benodigd aantal rollen = uitkomst U hebt 9 banen behang nodig voor de gehele muur (Uitkomst Stap 1). U haalt 3 banen uit 1 rol behang. (Uitkomst Stap 5) Deel de uitkomst van Stap1 door Stap 5 en rond af naar boven.

Dit levert u het benodigde aantal rollen op.9 banen (totaal aantal banen) : 3 banen (aantal banen per rol) = 3 rollen Uitkomst: Om 8 banen te kunnen plakken hebt u 3 rollen behang nodig.

Wat is het uurloon van een behanger?

Kosten per uur om behang op te hangen – De gemiddelde kosten voor een behanger zijn €49 tot €55 per uur voor de arbeid. Behangers brengen mogelijk meer in rekening als ze moeite hebben om het door jou gekozen papier te plakken of als het installatiegebied moeilijk toegankelijk is. Moeilijke ruimtes zijn onder meer plafonds, krappe ruimtes of ruimtes waar veel uitsnijdingen nodig zijn.

Wat vraagt een behanger per rol?

Wat kost een behanger per rol? – Wat een behanger kost per rol? is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Dit is namelijk volledig afhankelijk van het soort behang dat je kiest en hoeveel vierkante meter je uit een rol haalt. Voor een eenvoudig papieren behang betaal je een startprijs van rond de 4 euro, terwijl het bedrag kan al snel kan oplopen tot meer dan 100 euro per vierkante meter.

Hoe dik moet behanglijm op de muur?

Stap 4: lijm aanbrengen – Breng de lijm op de muur breder aan dan de breedte van de strook. Gebruik een langharige rol en verdeel zo egaal mogelijk. Lijm de hoeken en kantjes met een kwast. Verzeker jezelf ervan dat je geen plekken zonder lijm hebt. Zo vermijd je blaasvorming.

Hoe heet dik behang?

Duplexbehang – Duplexbehang is behang dat uit twee lagen papier bestaat, wat als voordeel heeft dat oneffenheden op de muur of andere ondergrond minder goed zichtbaar zijn. Daarnaast is het een dik soort behang waardoor het enorm sterk is en makkelijk mee te werken.

Hoe eerste baan behang plakken?

Stap 4 – De eerste baan behang plakken – Plak de eerste baan strak langs de loodrechte startlijn. Strijk de baan licht aan met een behangspatel en een droge doek. Behang direct vanaf de rol, zo kun je het behang makkelijk verplaatsen als dit nodig is. Snijd daarna het behang aan de boven- en onderzijde af met behulp van een behangliniaal en een afbreekmes,

Hoeveel meter zit er op een rol vliesbehang?

Een rol behangpapier is meestal 10 meter lang is (1000 cm). Deel de lengte van de rol daarom door de hoogte van je muur +10. Rond af naar beneden om te berekenen hoeveel banen je uit één rol krijgt.

Wat is Patroonhoogte?

Aanleggen van het patroon (bij behangen) –

Geen aansluitend patroon Er hoeft niet op het patroon te worden gelet, je kunt gewoon gaan behangen. Aansluitend patroon Gelijke patronen op gelijke hoogte naast elkaar plakken – baan voor baan. De patroonherhaling (bijv.50 cm) geeft aan hoe hoog het patroon op het betreffende behang is. Verspringend patroon Het patroon van de volgende baan verschuiven volgens de centimeteropgave. De getallencombinatie 50/25 geeft bijvoorbeeld aan dat de patroonhoogte 50 cm bedraagt, en de verspringing 25 cm. Om en om lijmen Elke tweede behangbaan in omgekeerde richting plakken.

Waar beginnen patroon behang?

Vliesbehang – Bij het patroonbehang gaat het om een grote wanddecoratie, die in meerdere banen (net als regulier behang) op de muur gelijmd wordt. De precieze afmeting kan naar behoefte en ruimte met een scherp stanley mes aangepast worden. Het patroonbehang wordt middels behanglijm aan de muur gelijmd.

Stap 1 Rol de banen uit en leg ze in de goede volgorde klaar. Tussen de afzonderlijke banen zie je hulplijnen zodat je de banen met een schaar eenvoudig kunt knippen. Ter oriëntatie wordt het aantal van elk nummer bovenaan aangegeven. Stap 2 Neem de maat op met de duimstok en markeer enkele punten met een potlood op de muur waar je het behang aanbrengt. Hoe nauwkeuriger de markeringen, hoe beter het aanbrengen verloopt. Stap 3 Prepareer de behanglijm en smeer de muur royaal in met lijm. Let op dat je alleen de muur met lijm insmeert, het behang zelf niet. Stap 4 We raden je aan te beginnen met de meest linkerbaan. Begin bovenaan en rol het behang naar beneden, druk het stevig aan. Stap 5 Meet met de waterpas na of de baan goed is aangebracht en schuif deze eventueel nog een beetje bij. Neem nu de volgende baan en plak deze aansluitend (niet overlappend!) naast de andere baan. Volg stap 4 en 5 voor de volgende banen. Eventueel overtollige lijm kun je voorzichtig afnemen met een zachte, vochtige spons. Veeg niet met een handdoek, je kunt daarmee het behang beschadigen. Stap 6 Als je alle banen hebt aangebracht, druk je alles nogmaals goed na. Indien nodig kun je de banen met een mesje inkorten.

Wat is een verspringend patroon?

WAAR MOET IK OP LETTEN VOORDAT IK GA BEHANGEN?

Meet goed op waar welk behang moet komen, noteer zowel de breedte als de hoogtemaat, als er veel deuren en ramen zijn meet dan ook de maten onder en boven de deuren/ramen.Controleer het behangnummer en badnummer, zorg dat deze per muur altijd hetzelfde zijn, zo voorkomt u kleurverschil.Hoeveel banen haal ik uit een rol? Neem de lengte van de rol en deel deze door de hoogte van de muur (hou een kleine marge aan voor het snijden van het behang)Let op een eventueel patroon in het behang, wilt u netjes op patroon plakken dan heeft u per baan de hoogte van de muur nodig + 1 keer het patroon. (hou een kleine marge aan voor het snijden van het behang)De ondergrond moet schoon, droog en egaal van kleur zijn en over voldoende draag en absorptievermogen beschikken.Gebruik het juiste plaksel, elk soort behang heeft een plaksel dat speciaal daarvoor geschikt is.

WAAR MOET IK OP LETTEN TIJDENS HET BEHANGEN? Tip: Kijk achterop het etiket van uw behang, hier wordt aangegeven welke verwerking uw behang nodig heeft!

Elk soort behang wordt op een andere manier aangebracht.Controleer de banen voordat u ze op de muur plakt op fouten of beschadigingenControleer na 3 banen plakken of alles goed is, bewaar uw labels en stalenmateriaal.Houdt uw gereedschap schoon en droog zo voorkomt u vlekken op het behang.Als u een doekje gebruikt om overtollige lijm van het behang af te halen maak deze dan regelmatig schoon onder de kraan en niet in een emmer, zo voorkomt u dat de lijm zich in de emmer vermengd met het water en juist voor meer vlekken zorgt.Afhankelijk van het behang is het verstandig met het doekje te deppen en niet te vegen, zo voorkomt u dat de vlek groter wordt.Bij stotend behang moet u ervoor zorgen dat de banen bij het aanbrengen goed met de randen tegen elkaar aanstaan, als de kier te groot is verwijder dan de baan en probeer het opnieuw.Probeer niet de naad tussen de banen te hard met de spatel tegen elkaar te duwen, de onderlaag krimpt misschien niet maar de toplaag (vaak vinyl) kan uit zijn verband worden geduwd, wanneer deze daarna langzaam weer naar zijn originele staat terugkeert kunt u dan alsnog een naad zien.Zorg dat het afbreekmesje scherp blijft zo voorkomt u rafelen van het behang bij het snijden.

WAAR MOET IK LETTEN NA HET BEHANGEN?

Bewaar de etiketten van uw behang, mocht u nog meer nodig hebben dan weet u precies welk behang het is geweest.Bewaar grote stukken behang die over zijn in een plastic tas op een schone droge plek, mocht een later een beschadiging moeten repareren dan heeft u nog wat achter de hand.Gaat u morgen verder met behangen? Maak alles goed schoon en dek de lijm goed af op uitdrogen te voorkomen, opgeruimd staat netjes!

BEHANG MET OF ZONDER PATROON BEHANG ZONDER PATROON U hoeft niet op het patroon te letten. Meet de hoogte van de muur en snijdt de banen die gelijk is aan de gemeten muur. Tel daarbij 5 tot 10 centimeter op. Dit is van belang bij het afsnijden van de banen langs plafond en plint BEHANG MET RECHT PATROON Behang met een recht patroon herken je aan, bijvoorbeeld 53cm of 64cm Meet de hoogte van de muur en snijdt de banen op een lengte, gelijk aan een meervoud van het patroon, boven de gemeten muur.

Tel daarbij 5 tot 10 centimeter op. Dit is van belang bij het afsnijden van de banen langs het plafond en plint. Patroon meervouden van 53cm zijn: 1,06m – 1,59m – 2,12m – 2,65m – 3,18m – enzovoort Patroon meervouden van 64cm zijn: 1,28m – 1,92m – 2,56m – 3,20m – 3,84m – enzovoort Voorbeeld: Als een muur 2,50m hoog is en het patroon is 53 cm.

Snijdt de banen 2,65m lang. Er is 15 cm extra om per baan weg te snijden. Tip: Maak van alle banen de bovenkanten gelijk op patroon BEHANG MET VERSPRINGEND PATROON Behang met verspringend patroon herken je aan, bijvoorbeeld 64/32 cm of 53/26,5 cm Met een verspringend patroon wordt bedoeld dat de oneven banen en even banen aan de bovenzijde op patroon gelijk zijn aan elkaar.

Er wordt dus gewerkt met rollen van even en oneven banen. Rol 1 oneven Meet de hoogte van de muur en snijdt de banen op een lengte, gelijk aan een meervoud van het patroon, boven de gemeten muur. Tel daarbij 5 tot 10 centimeter op. Dit is van belang bij het afsnijden van de banen langs het plafond en plint.

Patroon meervouden van 53cm zijn: 1,06m – 1,59m – 2,12m – 2,65m – 3,18m – enzovoort Patroon meervouden van 64cm zijn: 1,28m – 1,92m – 2,56m – 3,20m – 3,84m – enzovoort Rol 2 even Leg rol 2 naast baan 1 en schuif de baan een ½ patroon omhoog en maak de banen gelijk op patroon.

Snijdt baan 2 nu even langs baan 1 (deze is al in het meervoud van het patroon, deze is dus lang genoeg). LET OP! CONTROLEER ALLES VOORDAT DE BANEN GESNEDEN WORDT! Voorbeeld: Als een muur 2,50m hoog is en de patroonhoogte is 53/26,5 cm, snijdt rol én baan 1 op 2,65m. snijdt daarna rol én baan 2 op 2,65m, nadat deze bovenzijde gelijk is gemaakt met het patroon van baan 1.

Tip: Nadat de eerste baan is geplakt, kan baan 3 en 5 (rol 1) en baan 4 en 6 (rol 2) aan de bovenzijde gelijk leggen en aan de onderkant afsnijden. Mocht er een 3e rol aan te pas komen. Moet de 3e rol aan de bovenkant gelijk worden gemaakt met baan 1 (oneven). Voor meer advies verwijzen wij u graag naar de website van AS Creation

Wat is verspringend patroon bij behang?

Van een verspringende aanzet is er sprake als het ontbrekende deel van de tekening zich niet op dezelfde horizontale hoogte van de baan bevindt.

Hoeveel rollen behang 1 muur?

Een rol behangpapier is meestal 10 meter lang (1000 cm). Deel de lengte van de rol daarom door de hoogte van je muur +10 +de hoogte van je patroon. Rond af naar beneden om te berekenen hoeveel banen je uit één rol krijgt.

Wat is een normale prijs voor behang?

Wat kost een behanger per rol? – Wat een behanger kost per rol? is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Dit is namelijk volledig afhankelijk van het soort behang dat je kiest en hoeveel vierkante meter je uit een rol haalt. Voor een eenvoudig papieren behang betaal je een startprijs van rond de 4 euro, terwijl het bedrag kan al snel kan oplopen tot meer dan 100 euro per vierkante meter.