Berekenen Vloerverwarming Als Hoofdverwarming
1. Hoofdverwarming of bijverwarming? – Bij het bepalen van het aantal strekkende meters verwarmingsbuis die u nodig hebt, is één factor van groot belang: of de vloerverwarming als hoofdverwarming of als bijverwarming wordt geplaatst, bijvoorbeeld in combinatie met een cv.
Wanneer de vloerverwarming dient als hoofdverwarming moeten de buizen dichter bij elkaar worden geplaatst, met een afstand van zo’n 10 centimeter tussen de buizen. Dat betekent dat u zo’n 10 meter buis per vierkante meter moet rekenen. Gaat het om bijverwarming? Dan is meestal zo’n 15 centimeter afstand tussen de buizen voldoende.
In dat geval heeft u nog maar zo’n 7 tot 8 meter buis per vierkante meter nodig.
Contents
Hoeveel KW per m2 vloerverwarming?
Speedheat | 1 mm Dunne Elektrische Vloerverwarming Het vermogen van het Speedheat verwarmingselement is met 6 of 8 Watt per meter (W/m) ruim de helft lager dan de gemiddelde 16 W/m in de markt. We leggen graag uit waarom. Bij elektrische vloerverwarming geldt: hoe hoger het vermogen per meter verwarmingselement, hoe groter de onderlinge afstand waarmee je het element moet aanleggen.
- Omdat die afstand vaak vastligt wordt in de praktijk al snel te veel vermogen geïnstalleerd.
- Is dat erg? Ja, het zorgt voor een ongelijkmatige opwarming.
- Dat is slecht voor de woonvloer (PVC, parket, laminaat), biedt ook minder woon- en warmtecomfort en heeft onnodige gevolgen voor de aansluitingen in de meterkast.
Als je kiest voor elektrische verwarming bereken je eerst hoeveel vermogen je nodig hebt. Dat hangt af van je warmtebehoefte, die je bepaalt aan de hand van de (laagste) buitentemperatuur, de grootte van je woning en de mate van isolatie. Bij vloerverwarming wordt je warmtebehoefte teruggerekend naar het vermogen per vierkante meter vloeroppervlak.
Door betere isolatie is de hoeveelheid warmte die nodig is steeds lager geworden. In veel gevallen ligt dit tussen de 50-70 Watt per vierkante meter (W/m²) en zelfs lager. De meeste merken in de markt kunnen dat lage vermogen niet leveren. Veel typen vloerverwarming leveren te veel vermogen! Om de gevolgen uit te leggen, starten we met een technisch verhaal.
Het verwarmingselement wordt in principe met een bepaalde onderlinge afstand (in lussen) geïnstalleerd. Hoe hoger het vermogen per meter is van het systeem, hoe breder de draadafstand moet zijn want anders wordt het vermogen per m² veel te hoog. En daar zit het venijn van een systeem met een hoog vermogen per meter: in vergelijking met Speedheat is de lengte van zo’n systeem de helft minder, de draadafstand wordt bij de installatie veel breder en de warmteontwikkeling van het element onder je vloer is veel hoger met alle risico’s van dien voor je vloer.
- Door de grote afstand tussen de lussen wordt de vloer ongelijkmatig warm.
- De grafiek hiernaast laat de verschillen zien.
- Meer vermogen, onnodige problemen Omdat men toch graag de hele vloer wil verwarmen, wordt in de praktijk dus eenvoudigweg te veel capaciteit geïnstalleerd: meestal wordt dit type verwarmingselement met hoog vermogen per meter op mat geleverd en ligt de afstand tussen de lussen al vast als je het koopt.
Het te hoge vermogen is niet alleen onnodig, maar kan ook nog eens problemen opleveren met je vloer en in de meterkast: niet zelden is de aansluitwaarde in de meterkast te laag en moet er een extra groep worden aangelegd! Speedheat: meer lengte = meer lussen = meer wooncomfort én dunner element! Al jaren kiest Speedheat bewust voor een lager vermogen per meter.
Het grote voordeel: wij kunnen twee keer zoveel element installeren bij dezelfde warmtebehoefte! Daardoor worden de vloer en de hele ruimte veel gelijkmatiger opgewarmd. De Speedheat installateur bepaalt bovendien de afstand tussen de lussen zelf. Hij berekent de warmtebehoefte van het vertrek, bepaalt zelf welk type element, met welke onderlinge elementafstand rekening gehouden moet worden en hij installeert dat op maat.
Bijkomend is ons laagvermogen verwarmingselement veel dunner en ligt het dichter aan het oppervlak.
- Dunner element: sneller en egaler opwarmen
- – Een dunner element ligt dichter aan het oppervlak (snellere opwarming, minder egaline nodig).
- – Egale vloertemperatuur (zie grafiek).
- – Gelijkmatiger spreiding van warmte in de vloer én in de ruimte, en daardoor meer wooncomfort
– Een lagere aansluitwaarde per vertrek/woning en dus andere (lagere!) eisen voor de meterkast (meestal is 3 x 25Amp voldoende voor een gehele woning). Waarom kiest men dan toch voor een hoger Wattage? Over het algemeen is men vaak onvoldoende op de hoogte van de technische verschillen tussen de diverse systemen en de gevolgen ervan.
Er wordt vooral gekeken of het vermogen per vierkante meter voldoende is. Het vermogen per strekkende meter wordt door de fabrikanten niet gecommuniceerd, dit moet je zelf terugrekenen. Een hoog wattage is ook geen verkoopargument: het is vooral een voordeel voor de fabrikant, die de helft minder materiaal nodig heeft en het systeem tegen een relatief lage prijs kan aanbieden.
Lager vermogen per meter: behoud van uw vloer Niet iedere vloer kan warmtepieken tot 55 °C aan. Sterker nog, een houten, laminaat of PVC-vloer mag in principe op zo’n verwarmingssysteem niet worden aangebracht. Voor houten vloeren, of andere vloeren die gaan ‘werken’ door temperatuurverschillen is het veel beter als de vloer zo gelijkmatig mogelijk wordt verwarmd.
- Lager vermogen per meter: lagere aansluitwaarde meterkast
- Dan nog even over de meterkast. We nemen als voorbeeld een appartement met 80 m² vloerverwarming:
- • Met een Speedheat element van 6 W/m (8 cm lusafstand) is het vermogen 75 W/m²
- • Met een verwarmingselement van 15 W/m (10 cm lusafstand) is het vermogen 150 W/m²
Voor de totale woning heeft Speedheat dus 80 x 75 = 6.000 W nodig (26 Amp). De andere verwarming heeft 80 x 150 = 12.000 W nodig (52 Amp). Speedheat kan gemakkelijk gedeeld worden met een enkel fase kookgroep, maar in het tweede geval moet de meterkast worden aangepast naar 3 fasestroom (3 x 40 Amp).
Hoeveel kw per m3 vloerverwarming?
Capaciteit van vloerverwarming bepalen – Om vloerverwarming te berekenen is het noodzakelijk om met een aantal factoren rekening te houden. Het wattage dat nodig is om er voor te zorgen dat de vloerverwarming over voldoende capaciteit beschikt om de benodigde ruimtes te verwarmen wordt berekend op basis van een relatief eenvoudige formule.
- Door lengte x breedte x hoogte te doen wordt in eerste instantie duidelijk over hoeveel kubieke meter ruimte je woning of de ruimte in kwestie beschikt.
- Het verkregen aantal kubieke meter dient vervolgens te worden vermenigvuldigd met 70 watt wat meteen duidelijk maakt welk wattage de ruimte nodig heeft.
Op basis hiervan kan je de capaciteit van je vloerverwarming bepalen.
Hoeveel KW vraagt vloerverwarming?
Weertypes – Niet alleen de kosten beïnvloeden het elektrische vloerverwarming verbruik. Je hoeft je vloerverwarming immers niet altijd even veel aan te zetten, afhankelijk van het weer en het seizoen. Bij zacht weer (7°C) verbruik je tussen 0,025 en 0,03 kWh per vierkante meter.
Hoeveel m2 vloerverwarming per m2?
1. Hoofdverwarming of bijverwarming? – Bij het bepalen van het aantal strekkende meters verwarmingsbuis die u nodig hebt, is één factor van groot belang: of de vloerverwarming als hoofdverwarming of als bijverwarming wordt geplaatst, bijvoorbeeld in combinatie met een cv.
- Wanneer de vloerverwarming dient als hoofdverwarming moeten de buizen dichter bij elkaar worden geplaatst, met een afstand van zo’n 10 centimeter tussen de buizen.
- Dat betekent dat u zo’n 10 meter buis per vierkante meter moet rekenen.
- Gaat het om bijverwarming? Dan is meestal zo’n 15 centimeter afstand tussen de buizen voldoende.
In dat geval heeft u nog maar zo’n 7 tot 8 meter buis per vierkante meter nodig.
Hoeveel gas scheelt 1 graad vloerverwarming?
Besparen op een hoge energierekening – Afhankelijk van hoe goed je huis geïsoleerd is, kan de temperatuur in huis –zonder verwarming– zakken tot 5 graden. Voor de meeste Nederlandse huishoudens betekent het stookseizoen dan ook een behoorlijke aanslag op de energierekening, vooral, Download onze gratis gids met de 20 beste tips om energie te besparen in huis! Leer hoe je eenvoudig stroom & gas bespaart en krijg praktische tips in begrijpelijke taal. Zet je jouw thermostaat één graadje lager dan dat je gewend bent, dan bespaart een gemiddeld gezin daar zo’n 120 m3 gas per jaar mee, dat komt neer op ongeveer 170 euro*! Verwarm je daarnaast alleen ruimtes waar je ook echt bent en houdt je de deuren dicht, dan scheelt dat gemiddeld €450 per jaar! Natuurlijk wil je niet met een ijspegeltje aan je neus aan de eettafel zitten, maar je kan prima de verwarming een graad lager te zetten zónder dat dit ten koste gaat van je wooncomfort.
Waarom vloerverwarming op 18 graden?
Persoonlijke voorkeur – Tot slot een persoonlijke kwestie. Wat is voor jou als persoon een aangename ruimtetemperatuur? Is dat 18 graden of ga je voor 22 graden? Persoonlijke voorkeur is een belangrijke factor om de opwarmtijd te bepalen. Een temperatuur van 18 graden is natuurlijk sneller bereikt dan een temperatuur van 22 graden.
- Wat je voorkeur ook is, stel een vloerverwarming in het begin nooit te hoog in.
- Het lijkt in eerste instantie aangenaam wanneer de vloer warm voelt.
- Houd er rekening mee dat een vloer niet snel afkoelt door de opgewarmde massa en dus warmte blijft uitstralen.
- Het gevolg is dat je ramen en deuren open gaat zetten voor verkoeling.
Zonde van de stookkosten dus. Conclusie: Bij een nieuwe vloer en vloerverwarmingssysteem is het vooral ondervinden op welke temperatuur de thermostaat moet worden ingesteld, zodat je een constante en efficiënte temperatuur in huis behoudt welke de stookkosten laag houden.
Hoeveel kWh per jaar vloerverwarming?
Een voorbeeld: – In uw badkamer ligt elektrische vloerverwarming met een vermogen van 640 watt. U maakt 4 uur per dag gebruik van elektrische vloerverwarming in deze ruimte. Omgerekend is dat 2,56 kWh, Bij het plafondtarief van € 0,40 per kWh ( Nibud ) bedragen de stroomkosten voor elektrische vloerverwarming € 1,024 per dag, Dat komt neer op € 373,76 per jaar,
Hoeveel m3 gas verbruikt vloerverwarming?
Hoeveel gas verbruikt vloerverwarming? – De hoeveelheid gas die vloerverwarming verbruikt, is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte van de ruimte, de isolatie van de woning, de gewenste temperatuur en de efficiëntie van de ketel.
Hoe hoog Stel je vloerverwarming in?
Voor de beste temperatuur thermostaat vloerverwarming, adviseren wij u deze in te stellen op een watertemperatuur tussen de 30° en 40°C.
Hoeveel kun je besparen met vloerverwarming?
Verschil tussen vloerverwarming en radiatoren? – Vloerverwarming warmt geleidelijk op en bereikt een temperatuur van maximaal 35 graden Celsius. In tegenstelling tot een radiator, deze heeft een aanvoertemperatuur tot wel 80 graden Celsius waardoor de cv ketel hard moet werken en de energierekening snel stijgt.
Wat kost 100 m2 vloerverwarming?
Kosten vloerverwarming per vierkante meter Vloerverwarming kost gemiddeld zo’n 800 euro voor 10 m², inclusief installatie. Daarna komt er ongeveer 100 euro per 10 m² bij.
Wat kost 150 m2 vloerverwarming?
Overzicht prijzen en kosten van vloerverwarming
Afstand 20 cm | Afstand 15 cm | De prijs/kosten |
---|---|---|
tot 160 m2 | tot 120 m2 | € 1.850,- |
tot 180 m2 | tot 135 m2 | € 2.005,- |
tot 200 m2 | tot 150 m2 | € 2.150,- |
tot 220 m2 | tot 165 m2 | € 2.265,- |
Hoe groot moet vloerverwarming zijn?
Wanneer de temperatuur te warm wordt kan de vloer gaan krimpen of uitzetten. Over het algemeen wordt er door installateurs aangegeven om een maximale temperatuur van 55 graden aan te houden. Om de risico’s klein te houden adviseren wij een maximale temperatuur van 45 aan te houden.