Besparing Hr++ Glas Berekenen

Besparing Hr++ Glas Berekenen
Besparing door dubbel glas – Je huis isoleren met dubbel glas bespaart veel op je energierekening. Vooral met HR++ en HR+++ kan de besparing hoog oplopen. De besparing HR++ glas is per m2 glas zo’n 24 m3 gas op je stookkosten. Dat komt neer op € 12 per m2 glas ten opzichte van enkel glas.

Hoeveel m3 gas bespaar je met HR ++ glas?

Besparing dubbel glas vervangen door HR++ glas – In de tabel zie je wat je bespaart je als je in het hele huis dubbel glas hebt, en dat laat vervangen door HR++ glas.

Soort woning Besparing gas per jaar (m3) Besparing per jaar bij gasprijs 3 euro/m3 Besparing per jaar bij gasprijs 1,20euro/m3
Tussenwoning 65 m3 200 euro 80 euro
Hoekwoning 70 m3 210 euro 85 euro
2-onder-1-kap 80 m3 230 euro 95 euro
Vrijstaand huis 100 m3 300 euro 120 euro

Uitleg De gasbesparing is berekend voor een huis met een hr-combiketel als verwarming. Hoeveel je precies bespaart, hangt af van hoe je huis nu al geïsoleerd is. Als je nu nog helemaal geen isolatie hebt, dan ga je meer besparen dan wanneer je huis al een beetje geïsoleerd is.

 1. Hoeveel je gaat besparen, hangt ook af van hoe veel je je huis verwarmt.
 2. Als je bijna nooit thuis bent en de verwarming nauwelijks aan hebt, merk je minder verschil dan wanneer je elke dag thuis bent en de verwarming altijd hoog zet.
 3. We gaan uit van de volgende isolatiewaardes (Rc-waarde): dakisolatie Rc 4, vloerisolatie Rc 3,5, spouwmuurisolatie Rc 1,7.

Voor HR++ glas is de U-waarde 1,2. De besparingen in euro zijn berekend met 2 gasprijzen: 1,20 euro en 3 euro. De gasprijs van 1,20 euro geldt voor de lange termijn, en is gebaseerd op een prognose voor 2030. De huidige gasprijs is voor veel mensen hoger: 1,50 tot 3,00 euro.

 • Daardoor zijn de besparingen op korte termijn (denk aan: komend jaar) hoger.
 • Zie voor meer toelichting:,
 • De kosten en de subsidie zijn een schatting,
 • Ze hangen af van hoeveel vierkante meter je gaat isoleren.
 • Het aantal vierkante meter gevel, dak, vloer en glas verschilt per soort woning: een tussenwoning heeft het minst aantal vierkante meters, een vrijstaande woning het meest.

Per woningtype gaan we uit van een gemiddelde grootte. De schatting van de kosten gaat uit van een standaard situatie, dus zonder meerwerk. De kosten per vierkante meter zijn gebaseerd op een kostenoverzicht van RVO (een overheidsorganisatie) van 1 maart 2023.

Door actuele ontwikkelingen, zoals stijging van de prijs van grondstoffen, kunnen de kosten hoger uitvallen. Het subsidiebedrag in deze tabel gaat uit van 2 of meer maatregelen, bij 1 maatregel is de subsidie de helft. Als je enkel glas vervangt, blijven de kosten hetzelfde maar is de besparing een stuk hoger.

Hieronder zie je wat je bespaart als je in het hele huis enkel glas heb en dit vervangt door HR++ glas.

Soort woning Besparing gas per jaar (m3) Besparing per jaar bij een gasprijs van 3 euro/m3 Besparing per jaar bij een gasprijs van 1,20 euro/m3
Tussenwoning 240 m3 730 euro 290 euro
Hoekwoning 260 m3 770 euro 310 euro
2-onder-1-kap 290 m3 900 euro 350 euro
Vrijstaand huis 370 m3 1100 euro 450 euro

De voordelen van isolatieglas merk je meteen: je huis blijft warmer en je voelt minder kou en tocht. Had je nog enkel glas, dan ben je ook af van beslagen ramen en water op de vensterbank. Maar hoe zit het met de financiële voordelen? De kosten betaal je in één keer, maar de besparing zie je elk jaar terug op je energierekening.

 1. Aantrekkelijk op de lange termijn dus.
 2. Milieu Centraal rekende het uit: de winst die je maakt als je enkel glas vervangt door HR++ glas, is vergelijkbaar met een rente van 5 procent op je spaarrekening,
 3. En niet te vergeten: het is ook goed voor de waarde van je woning en het klimaat.
 4. Albertine koos voor nieuwe kozijnen met triple glas.

Het is nu lekker warm bij haar thuis, ze heeft geen dekentje meer nodig op de bank. Bekijk hoe zij het heeft aangepakt. Om je ramen op een slimme manier te kunnen isoleren, moet je eerst weten wat voor glas er nu in zit. Dat bepaalt hoeveel je kunt besparen en of het de moeite waard is om het glas te vervangen.

Hoeveel graden verlies je door dubbel glas?

Warmteverlies door ramen – De meeste warmte gaat via ramen verloren. Het grootste deel van de woningen heeft inmiddels minimaal dubbel glas. Maar zelfs dan gaat nog altijd ongeveer 20% aan warmte verloren. Er valt dus flink wat te besparen op de energievraag of stookkosten.

Hoeveel verschil maakt HR ++ glas?

De isolatiewaarden – Zoals gezegd isoleert hr++ glas een stuk beter dan dubbel glas. In onderstaande opsomming laten wij u dan ook graag zien hoe groot dit verschil daadwerkelijk is en welke invloed dit heeft op uw gasverbruik. Let op: de isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt in de u-waarde. Hoe lager deze waarde, hoe beter het type glas isoleert.

You might be interested:  Co2 Footprint Berekenen

Enkel glas heeft een u-waarde van 5,8. Dit levert u een jaarlijkse besparing van 13m3 op per m2 raam. Dubbel glas heeft een u-waarde van 2,7. Dit levert u een jaarlijkse besparing van 13m3 op per m2 raam. Hr glas heeft een u-waarde van 2,0. Dit levert u een jaarlijkse besparing op van 16m3 op per m2 raam. Hr+ glas heeft een u-waarde van 1,6. Dit levert u een jaarlijkse besparing op van 21m3 op per m2 raam. Hr++ glas heeft een u-waarde van 0,4-1,2. Dit levert u een jaarlijkse besparing op van 30-23m3 op per m2 raam.

Zo ziet u dat het verschil tussen dubbel glas en hr++ glas qua isolerende werking énorm is.

Hoeveel bespaar je met 3 dubbel glas?

Bij dubbel hoogrendementsglas bespaar je 84 kWh gas per m² raam ten opzichte van gewoon dubbel glas. Bij driedubbele beglazing gaat het om 168 kWh gas per m² raam. Wie in zijn woning in totaal 20 m² aan raamoppervlakte met gewoon dubbel glas vervangt door driedubbel glas boekt jaarlijks een voordeel van 3.360 kWh gas.

Hoeveel gas bespaar je met 1 graden lager?

Besparen op een hoge energierekening – Afhankelijk van hoe goed je huis geïsoleerd is, kan de temperatuur in huis –zonder verwarming– zakken tot 5 graden. Voor de meeste Nederlandse huishoudens betekent het stookseizoen dan ook een behoorlijke aanslag op de energierekening, vooral, Download onze gratis gids met de 20 beste tips om energie te besparen in huis! Leer hoe je eenvoudig stroom & gas bespaart en krijg praktische tips in begrijpelijke taal. Zet je jouw thermostaat één graadje lager dan dat je gewend bent, dan bespaart een gemiddeld gezin daar zo’n 120 m3 gas per jaar mee, dat komt neer op ongeveer 170 euro*! Verwarm je daarnaast alleen ruimtes waar je ook echt bent en houdt je de deuren dicht, dan scheelt dat gemiddeld €450 per jaar! Natuurlijk wil je niet met een ijspegeltje aan je neus aan de eettafel zitten, maar je kan prima de verwarming een graad lager te zetten zónder dat dit ten koste gaat van je wooncomfort.

Hoeveel gas bespaar je met dubbel glas?

Hoeveel kan ik besparen met dubbelglas / isolatieglas? Bespaar met dubbelglas aanzienlijk op je energiekosten. Voor een gemiddelde woning met 20 m2 glas kun je al snel zo’n € 250,- per jaar besparen, gerekend met een gemiddelde gasprijs van € 0,65 per m3. Met HR+++glas kunt u zelfs wel ruim € 400,- per jaar besparen.

Is HR +++ het waard?

U-waarde | Takkenkamp Vastgoed Verduurzamers De U-waarde van glas verschilt per soort glas. Bekijk hier de isolatiewaarde van verschillende soorten glas, van laag naar hoog:

De U waarde van enkel glas is 5,8. Daarmee heeft enkel glas de hoogste U-waarde en isoleert dit het slechts. De U-waarde van dubbel glas (standaard) is 2,8. Dit is een zeer matige isolatiewaarde. Dit glas is niet vergelijkbaar met huidig isolatieglas. HR glas heeft een U-waarde tussen 1,7 en 2,0. Dit dubbel glas heeft een redelijke isolatie. HR+ glas heeft een U-waarde tussen 1,3 en 1,6. Glas met HR+ heeft een betere isolatie dan een standaard dubbel glas. Het bevat gas in plaats van lucht. Isolatieglas met HR++ heeft een U-waarde van 1,1. Dit is een lagere waarde dan een HR+ glas en daarmee automatisch ook beter. HR++ isoleert uitstekend. HR+++ glas heeft een U-waarde tussen 0,5 en 0,9 en heeft daarmee de laagste U-waarde. Dit wordt ook wel driedubbel of triple glas genoemd. Dit isolatieglas bespaart de meeste energie, maar is daarnaast wel het duurste. Wanneer u gaat voor de hoogste energiebesparing is HR+++ glas de beste keuze.

Hoe bereken je warmte verlies?

R-waarde, warmteweerstand R-waarde Ook: warmteweerstand, thermische weerstand. De R-waarde geeft het warmte- isolerend vermogen van een materiaallaag aan, vaak gebruikt als isolerende waarde van dubbelglas, muren, vloeren, daken. De R is de warmteweerstand van een materiaallaag. Met Rc wordt de totale R-waarde aangegeven van een constructie ( spouwmuur, combinatievloer, dubbelglas e.d.

Incl. overgangsweerstanden ; denk bij de R aan Resistance (weerstand, verzet) en bij de c van Rc aan het woord combinatie of constructie ). Berekening van de R-waarde is primair afhankelijk van de materialen waaruit de te onderzoeken constructie bestaat. De materiaalsoort wordt aangegeven door de λ-waarde (de warmtegeleidingscofficint ).

Hoe hoger de warmtegeleidingscofficint hoe slechter de isolatie (de warmte wordt immers beter geleid). Om de warmteweerstand te bepalen wordt de materiaaldikte, in meter, gedeeld door de λ-waarde. Hoe hoger de materiaaldikte, hoe beter de isolatie, een dubbel zo dikke laag heeft proportioneel ook een dubbel zo goede warmteweerstand.

klik op de afbeeldingen hieronder voor meer info over de r-waarde ( icedd ):
voorbeeld berekening rc-waarde van een spouwmuur, geschikt voor bijna-energieneutraal beng ; klik voor groter! (kingspan rc-calculator ):
extra isolatie is niet altijd economisch aantrekkelijk, situatie 2015 met de oude nen 7120 die is vervangen door nta 8800, maar de extra-winst is nog steeds vrij gering ( pdf bouwen aan een goede schil ):

Notaties van warmteweerstand zijn onder meer: Rm = R materiaal (bij een pakket van materialen, bv. een spouwmuur, zijn er verschillende Rm’s) Rc = R constructie (het pakket aan “materialen” dat de warmte passeert, exclusief overgangsweerstanden aan buiten- en binnenzijde van de constructie), d.w.z.

Rm1 + Rm2 + Rm3 maar excl. Ri en Re Rsi = Ri = R surface interior (de overgangsweerstand van binnenlucht naar materiaal, ingaande warmtestroom, jaargemiddelde 0,13 m2K/W) Rse = Re = R surface exterior (de overgangsweerstand van materiaal naar buitenlucht, uitgaande warmtestroom, jaargemiddelde 0,04 m2K/W) Rluchtspouw = meestal gesteld op 0,15 m2K/W (niet-geventileerde spouw 0,18 ipv 0,15); soms Rsp genoemd, of Rcav, van cavity (spouw) Rluchtspouw bij gebruik reflecterende folie op isolatie aan spouwzijde = 0,57 m2K/W (dus aanzienlijk meer dan de “standaard”-waarden Rluchtspouw) Rd = R declared (de warmteweerstand volgens de leverancier van het materiaal).

You might be interested:  Theoretische Waarde Aandeel Berekenen

Er is sprake van een correctiefactor α ( alpha ) 0,05 omdat er altijd onvolkomenheden in de constructie zijn. Omdat er zoveel prietpraat is over Rc-waarden (exacte minimale waarden dus elk honderste puntje telt mee) zijn er allerlei extra zaken aan de berekening van de Rc toegevoegd, waaronder de correctiefactor voor warmtestroming ( convectie ) en onnauwkeurigheden in de uitvoering, en een onduidelijk geworden berekening.

De warmteweerstand van een constructieonderdeel (spouwmuur, vloer o.d.) is Rc en wordt als volgt berekend: ΣR m + R si + R se R c = – – R si – R se (1 + α) Bepaling van Rsi, Rse en correctiefactor, Let wel: controle tijdens de uitvoering en na oplevering ( luchtdichtheidstest ) is zeer belangrijk, Het materiaal kan nog zo goed zijn en de berekende Rc nog zo hoog, een slechte plaatsing van het isolatiemateriaal en andere bouwfysisch slecht uitgevoerde onderdelen betekent zeer veel warmteverlies, ongewenst vochttransport e.d.

De luchtdichtheid van de gebouwschil kan meewerken aan een goede isolatiewaarde. Hou er ook rekening mee dat de Rd-waarde van het isolatiemateriaal hoger moet zijn dan verwacht, wanneer er ook materialen in de constructie zitten die een lagere isolatiewaarde hebben (bijvoorbeeld: de houten balken van een traditionale kapconstructie hebben een lagere Rd-waarde dan het isolatiemateriaal tussen de balken).

locatie Rc-waarde (NTA 8800, vanaf 1-1-2021)
vloer >= 3,7
gevel >= 4,7
dak >= 6,3

De Rc-waarde van zeer energiezuinige woningen (o.m. passiefhuizen ) kunnen zelfs boven de 10 m2K/W uitkomen. Voor de λ-waarden van veel materialen zie bij warmtegeleidingscofficint, Een voorbeeld van de warmteweerstand Rc (R constructie) van een spouwmuur: (a) metselwerk, dikte 0,10 m met λ = 1, geeft een R = 0,10 / 1 = 0,1 m2K/W (b) lucht in spouw, standaardwaarde R = 0,15 m2K/W (c) isolatiemateriaal PIR, dikte 0,10 m met λ = 0,023 geeft een R = 0,10 / 0,023 = 4,3 m2K/W (d) metselwerk, zie (a), R = 0,1 m2K/W Samen met een Re van 0,04 en een Ri van 0,13 wordt dit: 0,04 (Re) + 0,1 (a) + 0,15 (b) + 4,3 (c) + 0,1 (d) + 0,13 (Ri) = 4,8 m2K/W (voldoende wanneer de Rc minimaal 4,5 m2K/W moet zijn).

De temperatuur van 20 graden Celsius is hier slechts een voorbeeld. De pleisterlaag e.d. laten we soms buiten beschouwing; die R van 0,02 is niet significant in het totaal van de Rc. Voorbeeld berekening dikte van resol hardschuim spouwisolatie bij Rc = ca.4,5 m2K/W, Om energie te besparen komt de Rc-waarde van de bouwschil (vloeren, muren, dak) soms al op 10 m2K/W (variant passiefhuis ).

Warmtedoorgangscofficint Vaak wordt de term U-waarde gebruikt, de warmtedoorgangscofficint, vooral bij isolatie door dubbelglas, De U-waarde is de omgekeerde van de totale R-waarde : U = 1/Rtotaal (en R is daarmee 1/U). In het voorbeeld is de U-waarde dus 1/2,52 = 0,40 W/m2K.

Volgens de normen vanaf 2015 moet voor bijvoorbeeld de gevel de R-waarde minimaal 4,5 zijn (de U-waarde is daarmee maximaal 0,22 W/m2K). Warmteverlies, warmtestroom Het begrip warmteverlies of warmtestroom is afhankelijk van het temperatuursverschil (delta T), de grootte van het oppervlak, de tijdsduur dat er warmte stroomt en uiteraard de R-waarde van de constructie.

In formule wordt dit: Q = A * h * ΔT / R (uit Q = A * h * ΔT * U, want R = 1/U). Een zeer eenvoudig, fictief voorbeeld om uit het “warmteverlies” de R-waarde te bepalen, waarbij 30 kWh verbruikt is in 24 uur, voor een oppervlakte van 280 m2, terwijl het temperatuurverschil tussen de twee zijden van de isolerende laag 13 graden C is:

verbruikt (soort Q) 30 kWh
tijd (h) 24 uur
oppervlakte (A) 280 m2
temp. verschil (delta T) 13 graden K

R = (A * h * ΔT) / Q dus: R = 280 * 24 * 13 / (30 * 1000) = 2,9 m2K/W Documentatie – Rc-waarde calculator van Knauf – Rekentool Rc-waarde daken en U-waarden deuren en ramen (initiatief SHR ) – Bouwen aan een goede schil (situatie 2015) – Meer over warmtegeleiding, warmtestroom, warmteweerstand e.d.

Hebben rolluiken zin bij HR ++ glas?

Rolluiken: tot wel 10% besparing op de energierekening! – Gemiddeld gaat er zo’n 37% van alle warmte in huis verloren door de ramen, uiteraard het meeste bij enkel glas. Het vervangen van enkel glas door regulier dubbel glas of HR++ glas, al dan niet in warmte-isolerende kozijnen, kan een aanzienlijke besparing opleveren, maar is ook een stevige investering.

Heeft het zin om dubbel glas te vervangen?

Glas vervangen doe je vooral voor een beter comfort in huis. Dubbelglas vervangen door hr+- of hr++-glas is alleen rendabel als de bestaande ruiten lek zijn, je de kozijnen laat vervangen of als je een huis energieneutraal wilt maken.

Waarom geen triple glas?

Kan triple glas in mijn bestaande kozijnen? – Omdat triple glas een extra glasplaat en spouw bevat, is het dikker en extra zwaar. De dikte van triple glas varieert van 28 millimeter tot 40 millimeter breed. HR+++ glas is per vierkante meter ongeveer 10 kilogram zwaarder dan normaal dubbelglas.

Hoeveel energie bespaar je met nieuwe ramen?

Waarom investeren in hoogrendementsglas? –

Dankzij hoogrendementsglas zal er 80% minder warmte verloren gaan dan met enkele beglazing, Hoogrendementsbeglazing isoleert vandaag twee tot drie keer beter dan gewoon dubbel glas en vier tot vijf keer beter dan enkel glas. Met hoogrendementsglas bespaar je op jaarbasis ongeveer 44 liter stookolie, of 36m 3 aardgas voor elke m 2 enkel glas die je vervangt door hoogrendementsglas. Een goed geplaatst en kwalitatief raamprofiel zorgt mee voor een luchtdichte schil en dus energiebesparing.

Is 18 graden te koud in huis?

Is 18 graden te koud in huis? 17 mei 2023 Of 18 graden te koud is in huis, hangt af van persoonlijke voorkeuren en comfortniveaus. Sommige mensen vinden 18 graden een comfortabele temperatuur, terwijl anderen het te koud kunnen vinden. Over het algemeen wordt een temperatuur van 18-21 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor binnenruimtes.

You might be interested:  Oppervlakte Dak Berekenen Google

Is 17 graden te koud in huis?

Of 17 graden als te koud wordt ervaren in huis, hangt af van persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. Over het algemeen wordt een kamertemperatuur van 18-20 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor dagelijkse activiteiten.17 graden kan aan de koele kant zijn, vooral als het gedurende langere tijd aanhoudt.

Heeft triple glas zin?

Triple-glas – Isolatieglas dat bestaat  uit drie glasplaten met een coating en daartussen isolerend gas. “>triple-glas als je enkelglas of oud dubbel glas vervangt. Triple-glas is duurder dan HR++-glas, maar isoleert beter. Soms is triple-glas te dik of te zwaar om in oude kozijnen te plaatsen. Dan heb je nieuwe kozijnen nodig. Vanwege die bijkomende kosten kiezen mensen vaak voor HR++-glas. Pas wel op met verschillende soorten glas in 1 gevel. Er kan wat verschil zijn in kleur en lichtinval.

Wat kost HR ++ glas per m2 inclusief plaatsen?

Hoe duur is glas per m2? – Veelgestelde vragen – Wat kost glas per vierkante meter? De kosten van glas per vierkante meter hangen af van het type glas dat je kiest. Enkel glas kost € 40 – € 60 per m². Dubbel glas kost € 70 – € 120 per m². HR ++ glas kost € 120 – € 170 per m².

 1. Vergelijk gratis glas offertes.
 2. Wat kost HR ++ glas per m2 inclusief montage? De prijs voor HR++ glas ligt tussen de € 80 – € 120 per m², inclusief plaatsing.
 3. De prijs hangt onder andere af van de extra opties die je kiest, zoals extra zonwering of veiligheidsglas.
 4. Wat is het verschil tussen dubbel glas en HR glas? Zowel dubbel glas als HR glas bestaan uit twee lagen glas.

Het verschil zit in het isolerende gas tussen de platen van HR glas, waardoor dit glas een stuk beter isoleert dan dubbel glas.

Hoe lang blijft HR ++ glas goed?

20-05-2021 – Na verloop van tijd wordt uw ruit ouder en dus ook de kans op lekkage. Uw glas kan op een gegeven moment gebreken gaan vertonen. Er kan condens tussen de twee lagen glas ontstaan. Misschien heeft u vaak last van vocht aan de buitenkant van de ruit? Denk ook aan een verminderende isolatie van uw woning.

Dan kan het zijn dat het glas aan vervanging toe is. Bij oudere woningen kom je ook nog wel eens enkel glas tegen. De levensduur van dubbelglas is ongeveer 20 tot 25 jaar. Aan de binnenkant van het dubbelglas staat de productiedatum, zodat u kunt zien hoelang de ruit al meegaat. Als uw ruit ouder dan 20 jaar is, dan is de kans groot dat u het oude dubbelglas heeft.

Dit kunt u vervangen door beter isolerend dubbelglas (HR++). Hiermee heeft u lang woonplezier zonder vocht/condens bij de ramen of kou in huis. Met het plaatsen van nieuw dubbelglas kunt u op de lange termijn veel besparen op de energie, omdat de warmte lekker in huis blijft.

Hoeveel gas bespaar je met dubbel glas?

Hoeveel kan ik besparen met dubbelglas / isolatieglas? Bespaar met dubbelglas aanzienlijk op je energiekosten. Voor een gemiddelde woning met 20 m2 glas kun je al snel zo’n € 250,- per jaar besparen, gerekend met een gemiddelde gasprijs van € 0,65 per m3. Met HR+++glas kunt u zelfs wel ruim € 400,- per jaar besparen.

Waar bespaar je het meeste gas mee?

1. Ga slim om met je verwarming – Gas besparen doe je het snelste door je huis slimmer te verwarmen, Want ongeveer 75% van het totale gasverbruik gaat naar de verwarming van je huis. Zo’n 20% wordt verbruikt voor warm water en 5% gaat naar het gasfornuis.

De verwarming is daarom een goed begin. Sluit de deuren in huis en zet de verwarming standaard een graad lager. Alleen daarmee bespaar je al snel 5% op je stookkosten. En een graad of 15 in de slaapkamer is oké. Wist je dat je daardoor dieper en rustiger slaapt? Én je bespaart tot wel € 80 per jaar als je je slaapkamer niet verwarmt.

Toch iets te fris? Gebruik bijvoorbeeld een kruik of extra deken.

Wat bespaar je als je van het gas af gaat?

Voorbeeldwoning 1970 – Deze woning heeft energielabel D en heeft een verbruik van 1.980 m3 gas en 2.800 kWh stroom met twee personen. Aangezien deze woning geen goede isolatie heeft, moet dit eerst nog worden aangelegd. Zo is er in dit voorbeeld gekozen voor spouwmuurisolatie en HR++ glas,

Huidige situatie Maatregel / verbetering Kosten in euro
Geen gevelisolatie Spouwmuurisolatie 2.100
Geen vloerisolatie Zeer goede vloerisolatie 1.600
Matige dakisolatie Zeer goede dakisolatie 4.600
Dubbel glas in woon- en slaapkamer HR++ in bestaande kozijnen 3.500
HR-combiketel Volledige warmtepomp, 10 kW infraroodpanelen, zithoek en badkamer 11.000 1.000
Gewone radiatoren Lage temperatuur radiatioren 2.500
Natuurlijke ventilatie Mechanische ventilatie met WTW 3.000
Gasfornuis Inductiekookplaat en aansluiting 1.000
Geen zonnepanelen 10 zonnepanelen (goed voor 2.700 kWh) Af: subsidie warmtepomp Af: btw btw zonnepanelen 4.400 -2.400 -750
Kosten: 31.550

Het laten uitvoeren van deze verschillende maatregelen zorgt voor een lagere energierekening en dragen bij aan meer comfort binnen de woning. Door over te stappen op inductieplaten, is het mogelijk om volledig van het gas af te komen. De grootste besparing zit in de gaskosten, aangezien je verbruik van 1.980 m3 naar 0 m3 gaat.