Besparing Nieuwe Cv-Ketel Berekenen

Besparing Nieuwe Cv-Ketel Berekenen
Hoeveel bespaart een nieuwe cv-ketel t.o.v. een oude cv-ketel? Een nieuwe, moderne HR-ketel bespaart je jaarlijks 15% tot 20% op je stookkosten, in vergelijking met een oude cv ketel. Dit komt neer op € 250 tot € 300 per jaar (afhankelijk van de gasprijs).

Hoeveel gas bespaar je met een nieuwe cv-ketel?

#Tip 4: Kies voor een hoogrendements-ketel – Heeft u thuis een cv-ketel die ouder is dan 15 jaar? Dan kan deze zoveel energie verbruiken dat u beter af bent met een nieuwe hoogrendementsketel. Bijvoorbeeld als u een oude vr-ketel heeft. Deze heeft een rendement van maar 83%.

 • Dit betekent dat de ketel maar 83% van de opgewekte warmte gebruikt voor de verwarming van het huis.
 • De rest gaat verloren.
 • Ook oude hr-ketels verbruiken veel energie.
 • De nieuwste, zuinige hr-ketels zijn gemiddeld 10% zuiniger dan de oude ketels.
 • Hierdoor verbruikt u minder energie en zo bespaart u op de energierekening.

Door uw oude ketel te vervangen kunt u gemiddeld zo’n € 150,- tot € 200,- per jaar besparen. Is kopen een te grote uitgave? Het is ook mogelijk een cv-ketel te huren. Advies nieuwe cv-ketel

Wat verbruikt een nieuwe cv-ketel?

Gasverbruik CV-ketel

Type woning Gemiddeld gasverbruik per jaar:
Appartement 800 – 1.000 m3
Tussenwoning 1.350 – 1.750 m3
Hoekhuis 1.600 – 2.000 m3
2-onder-1 kap 1.600 – 2.000 m3

Is het verstandig om een nieuwe cv-ketel te kopen?

We moeten van het gas af. Wil dat zeggen dat je geen traditionele cv-ketel meer moet aanschaffen als je aan een nieuwe toe bent? Volgens energieadviseur Sjaak Vogel van DELTA ligt het net wat genuanceerder. Een cv-ketel is vaak nog de beste keuze bij bestaande woningen.

 1. Cv-ketels worden wel steeds zuiniger en je kunt zelf ook het nodige doen om minder gas te gebruiken.
 2. Nederland moet in 2050 helemaal van het gas af zijn.
 3. Dat is een enorme uitdaging.
 4. Op dit moment verwarmen meer dan negen op de tien huishoudens nog op gas.
 5. Een gemiddeld huishouden is voor zijn energiebehoefte voor 80 procent afhankelijk van gas, vooral voor verwarming.

Nieuwe wijken worden al niet meer op het gas aangesloten, ze worden bijvoorbeeld van een warmtenet voorzien of de individuele woningen krijgen een warmtepomp. Daardoor hebben veel nieuwe woningen al geen cv-ketel meer. De gemeenten zullen in de komende jaren plannen maken hoe de eerste wijken met bestaande woningen van het gas af kunnen.

Hoeveel bespaar je met cv-ketel op 60 graden?

Waarom staat de cv-ketel nog niet op 60 graden? De installateur stelt de watertemperatuur van de verwarming meestal standaard te hoog in. Dan blijft het altijd warm, ook bij min 20 graden buiten in een slecht geïsoleerd huis. Maar meestal is het niet min 20 graden en niet alle huizen zijn zeer slecht geïsoleerd.

Je verbruikt daardoor altijd iets te veel energie en betaalt meer dan nodig is. Met deze campagne vragen we je om de temperatuur op 60 graden te zetten, wat bijna altijd meer dan voldoende warmte oplevert. Op de zeldzame zeer koude dagen kan je de temperatuur van de cv-ketel tijdelijk weer even verhogen.

3 Kooptips voor een nieuwe cv-ketel (Consumentenbond)

Kan ik nog wel lekker warm douchen op 60 graden? Ja, je kan nog lekker warm douchen, dat heeft niets te maken met deze actie. We vragen je alleen de temperatuur van het verwarmingswater lager te zetten. Met de temperatuur van het tapwater en het douchewater doe je niets.

Dat is ook apart geregeld in de cv-ketel, daar kom je verder niet aan. Moet ik dit niet overlaten aan een installateur? Je kunt dit in de meeste gevallen makkelijk zelf doen! Maar als toevallig toch binnenkort de jaarlijkse beurt voor de cv-ketel gepland is, dan kun je natuurlijk ook de installateur vragen de temperatuur te verlagen.

Hoeveel energie en geld bespaar ik? De mate van energie en geld besparing hangt af hoe vaak en hoe hard je stookt. Dat hangt samen met hoe goed je huis is geïsoleerd, hoe warm je het wilt hebben en op welke temperatuur de cv-ketel nu staat. De laatste tijd is de gasprijs flink gestegen.

You might be interested:  Current Ratio Berekenen

In maart 2022 stond de gasprijs op €2,37/m3. Wanneer je de aanvoertemperatuur van de cv ketel bij die gasprijs van 80 naar 60 graden brengt, ligt de besparing op ongeveer €140 per jaar. De gemiddelde Nederlander kan met deze simpele actie per jaar 94-140kg C02 besparen. Is er geen risico op Legionella? Nee, deze actie heeft alleen betrekking op de temperatuur van het water in de centrale verwarming: cv-water (in de radiatoren) en niet op het tapwater (kraan en douche).

Het water in de cv-ketel levert nooit legionella op (dicht systeem). Kan de temperatuur ook nóg lager? Ja, dat kan. Vloer- en wandverwarming zijn bijvoorbeeld heel erg geschikt voor het afgeven van voldoende warmte met een hele lage watertemperatuur. Dat komt door het grote oppervlak.

 1. Als je een goed geïsoleerde woning hebt, kan de temperatuur vaak nog lager worden gezet (35 tot 45 graden).
 2. Je kunt ook experimenteren, onder het mom “how low can you go?” Heb je de temperatuur omlaag gezet en warmt het huis vervolgens niet goed op? Dan kun je de temperatuur van de cv-ketel altijd weer omhoog bijstellen.

Zijn er plannen om helemaal van het gas af te gaan en wil je testen of jouw huis geschikt is voor lagetemperatuurverwarming? Doe dan de 50-gradentest van Milieu Centraal Ik heb vloerverwarming. Kan ik ook meedoen? Wie een CV ketel heeft kan mee doen. Een apart thermostaatventiel voor de vloerverwarming zorgt ervoor dat de vloerverwarming niet hoger dan 40 graden gestookt kan worden.

De cv-ketel kan dus zonder problemen op 60 graden of lager worden gezet. Ik heb een warmtepomp. Kan ik ook meedoen? Nee, een warmtepomp werkt al met lage temperatuurverwarming en is al heel zuinig! Een warmtepomp is geen cv-ketel en gebruikt geen aardgas. Ik heb een elektrische cv-ketel. Kan ik ook meedoen? Ook een elektrische cv-ketel kan op 60 graden (of lager) worden ingesteld.

De besparing met een elektrische cv-ketel is niet zoveel als met een cv-ketel op gas. Maar het helpt wel. Ik heb stadsverwarming. Kan ik ook meedoen? Nee. Huizen met stadsverwarming hebben geen eigen cv-ketel. Je krijgt warm water en warmte in huis via een netwerk van waterleidingen.

 1. Het warme water van de stadsverwarming kan je niet zelf reguleren.
 2. Ik heb een modulerende cv-ketel.
 3. An ik ook meedoen? Een modulerende cv ketel, in combinatie met een modulerende thermostaat, zorgt ervoor dat z’n vermogen wordt aangepast aan de warmtebehoefte.
 4. ‘s Morgens bij het aanwarmen, als de woning snel op de gewenste temperatuur moet komen, staat de brander voluit open.

Dit duurt dan tot de kamertemperatuur in de buurt van de gewenste waarde komt, waarna de laatste graden overbrugd worden met een lagere aanvoertemperatuur. Dit bespaart energie. Moderne ketels zijn bijna altijd modulerend, maar ook die kunnen meestal op 60 gezet worden.

De besparing is minder maar zeker de moeite waard. Bij sommige modulerende cv ketels zoals die van AWB is het niet mogelijk om de temperatuur van het cv water naar 60 te zetten zoals beschreven in de video’s en het stappenplan. Dat moet overgelaten worden aan een installateur. Ik heb een Toon Thermostaat.

Kan ik de aanvoertemperatuur van mijn cv ketel aanpassen? Jazeker! Heb je een Toon Thermostaat dan moet je daarin de aanvoertemperatuur van het cv water aanpassen in plaats van in je cv ketel. Dan doe je op de volgende manier, Het is heel koud buiten en mijn huis warmt niet goed op, wat nu? Elk huis is anders, met name de mate van isolatie.

 • Bij een slecht geïsoleerd huis is 60 graden misschien wat te laag en is 70 graden beter.
 • Experimenteer en bepaal bij welke temperatuur je huis nog goed opwarmt.
 • Als je het niet warm genoeg krijgt wanneer het stevig vriest, kan je de temperatuur van het verwarmingswater (tijdelijk) weer iets omhoog zetten.

De combinatie van aanvoertemperatuur verlaging met waterzijdig inregelen en het bijstellen van het pomp vermogen van de ketel geeft een optimaal presterend cv systeem. Verder kan je betere isolatie overwegen om in de toekomst met lagere CV-temperaturen te kunnen werken of om van het aardgas af te kunnen stappen.

Ik heb een VR (Verhoogd Rendement) cv ketel, kan ik die ook op 60 zetten? Nee, deze maatregel levert alleen besparing op voor HR (Hoog Rendement) ketels. Ketel fabrikanten adviseren daarom ook om niet aan de temperatuur instellingen van een VR ketel te zitten. Bij twijfel is het type cv ketel ook te herkennen aan het GASKEUR sticker op de cv ketel en staat ook op de voorpagina van de handleiding van de cv ketel.

You might be interested:  Cpi Index Berekenen

Wat kan ik verder doen om mijn energieverbruik te verminderen? Heb je de smaak te pakken? Er zijn nog meer simpele manieren om gas en geld te besparen. Heb je bijvoorbeeld wel eens gedacht aan radiatorfolie of radiatorventilatoren? Ook elektriciteit besparen levert geld op.

 1. Denk aan ledlampen, doorvoerstekkers (stekkerblokje met aan/uit knop) en dergelijke.
 2. Ijk hier voor meer tips.
 3. Mijn cv-ketel staat er niet bij! De meest voorkomende cv-ketels staan op de site.
 4. Staat jouw ketel er niet bij? Laat het ons weten door te mailen naar [email protected] zodat we je verder kunnen helpen.

Kan ik deze campagne delen? Ja, graag zelfs! Je kunt de campagne en online flyer delen met #zetmop60, facebook, instagram, Ook is de campagne erg geschikt om te delen in app-groepen omdat de site op mobiel ook goed werkt.

Kan een oude cv-ketel veel gas verbruiken?

Een oude ketel gebruikt 15 tot 20 procent meer gas; Stroomverbruik oude ketel ligt ook hoger. Een nieuwe ketel gebruikt ca.20% minder stroom.

Kun je na 2026 nog een cv-ketel kopen?

Waarom je geen cv-ketel meer mag kopen in 2026 HIER.nu maakt standaard gebruik van functionele en analytische cookies die nodig zijn om de website te laten functioneren en te optimaliseren. Daarnaast maken wij gebruik van tracking cookies om doorgeplaatste content en relevante advertenties te kunnen tonen. Kies de cookies die je wilt toestaan op deze website: 9 november 2022 Een cv-ketel verwarmt jouw woning met aardgas. Dat is door niet alleen duur, maar ook slecht voor, We gaan daarom onze woningen in 2050, Het kabinet kondigde afgelopen voorjaar aan dat huishoudens vanaf 2026 geen nieuwe cv-ketel meer mogen kopen. Hoe je dan wel je woning verwarmt en wat dit verder voor jou betekent leggen we uit in dit artikel.

Wat is op dit moment de zuinigste cv-ketel?

Welke cv-ketel kies je? – Een hr-ketel is de zuinigste ketel die er is (hr staat voor hoog rendement). Bij alle aanbieders staan de hr-ketels als eerste keuze genoemd. Je kunt ze ook herkennen aan Energielabel A voor verwarming en warm water of aan het label Gaskeur HR.

 • Een hr-ketel kost gemiddeld € 2.100, inclusief installatie.
 • De installatiekosten verschillen per woning.
 • Ijk niet alleen naar de prijs, maar ook naar de tijd die het bedrijf besteedt aan energiezuinige instellingen.
 • Goede instellingen van ketel, thermostaat en radiatoren door waterzijdig inregelen (‘cv-tuning’) kunnen je jaar in, jaar uit veel energiekosten schelen.

Er zijn ook nog vr-ketels te koop (vr staat voor verbeterd rendement), maar die zijn minder zuinig. Ze worden nog toegepast in appartementen zonder geschikte rookgasafvoer, waarbij dit niet aangepast kan worden.

Hoeveel kW nodig om te douchen?

Voor douchen is kortstondig veel energie nodig, water wat binnenkomt van het waternet is zo rond de 10 graden koud, in de zomer wat warmer en in de winter nog kouder. Er is veel energie nodig om dit koude water te verwarmen naar een aangename douche temperatuur van zo rond de 38ºC.

 • In Nederland veel gebruikt voor douchen is een CV-GAS combiketel, deze kunnen vaak 25 tot 30 kW energie leveren voor het opwarmen.
 • Een elektrische huisaansluiting in Nederland zal gezien de progressieve vastrecht tariefering niet meer dan 3 x 25 ampere zwaar zijn.
 • De maximum energie die daar uit betrokken kan worden is 17.25 kW, een stuk lager dan wat een CV-GAS combiketel kan leveren.

Een zwaardere aansluiting is vaak mogelijk, bv 3 x 35 A (de volgende stap). Dit zou ons 24.15 kW geven maar geeft een vastrechtverhoging van ongeveer 700 euro per jaar. Nu is een doorstroomverwarmer niet de enige gebruiker op uw hoofdaansluiting, we moeten daarom de gelijktijdigheid van gebruik in de gaten houden om te bepalen of de som van gebruikers niet boven de hoofdaansluitingswaarde van bv 3 x 25A komt.

 • Mocht de gelijktijdigheid van gebruik boven de maximale huisaansluiting komen dan is het mogelijk om een voorrangsschakelaar in de meterkast in te bouwen, dit om te voorkomen dat de hoofdzekering er uit zou gaan.
 • Vanuit die wetenschap is er eigenlijk maar 1 modelreeks die in aanmerking komt voor gebruik bij een standaard huisaansluiting in Nederland van 3 x 25 A, de Clage CEX Deze doorstroomverwarmer heeft een rendement van bijna 100 %, alle energie beschikbaar zal dus omgezet worden in verwarmen van het water en daardoor is een oplossing met een doorstroomverwarmer heel effectief en in de praktijk zuiniger dan een elektrische boiler die immers stilstand-warmteverliezen hebben die tussen de 10 en 20% bedragen.

De Clage CEX kan werken (omschakelbaar) op 3 x 16 A (11 kW) of 3 x 20 A (13.5 kW). Het resultaat met deze hoeveelheid energie is ongeveer 5 liter water/minuut douche capaciteit. Dat is voldoende voor waterbesparend douchen. Om deze douche-ervaring te optimaliseren is er een speciale bijpassende douchekop van Clage.

 1. Het is zeer persoonlijk over wat iemand voldoende acht, lees de reviews over dit model van gebruikers en hun ervaring.
 2. Om er achter te komen of 5 liter per minuut voor u voldoende is kunt een eenvoudige test doen; – monteer een waterbesparende douchekop – neem een emmer en een stopwatch (elke smartphone heeft een stopwatch) – markeer 5 liter in de emmer – regel met de kraan de waterhoeveelheid af op 5 liter water in de emmer per minuut – ga nu onder de douche staan Een goede manier om meer liters per minuut te verkrijgen is het gebruik van een douche warmte-terugwin systeem, dit kan al snel 35% meer warmwater opleveren en zo uw douche ervaring substantieel verhogen.
You might be interested:  Jaarruimte En Reserveringsruimte Berekenen

zie Let ook op dat er een 3 fase krachtstroom aansluiting nodig is (400 volt), dit is niet het zelfde als drie groepen. Bij de meeste huizen komt 3 fase krachtstroom reeds binnen in de hoofdzekeringskast. Soms moet de netbeheerder deze 3 fasen nog beschikbaar maken naar uw zekeringenkast waarna een elektricien de krachtstroom aansluiting kan doorkoppelen naar de doorstroomverwarmer.

Hoeveel vermogen moet mijn cv-ketel hebben?

#3 Grootte woning – Om er zeker van te zijn dat het vermogen van de cv-ketel voldoende is, is het raadzaam het aantal kubieke meters van de woning te berekenen en te vermenigvuldigen met een gemiddelde van 65 Watt. De berekening is hiervoor: Lengte x breedte x hoogte x ± 65 Watt.

Welke CW-waarde voor regendouche?

Cv-ketels regendouche: CW4, CW5 of CW6 – Een gemiddelde regendouche verbruikt ongeveer 15-20 liter warm water per minuut, dit betekent dat in de meeste gevallen een CW4 cv-ketel voldoende is. Wil je op meerdere plaatsen tegelijkertijd warm water gebruiken (bijvoorbeeld in de douche en de kijken) dan raden we een CW5 cv-ketel aan.

Hoeveel scheelt ketel op 50 graden?

Door jouw huis op een lage temperatuur te verwarmen, verbruik je minder energie en dat scheelt in de kosten. Hoe je dat doet? Om te beginnen: door de cv-ketel naar 50 graden te zetten. De meeste cv-ketels hebben een fabrieksinstelling van 80 graden. Door deze naar 50 graden te zetten, bespaar je op stookkosten en gas én het is net zo comfortabel.

In 2050 wil de Nederlandse overheid alle huizen van het aardgas af hebben. Dat betekent dat er andere vormen van verwarmen moeten komen. Een eerste stap is om te zorgen dat je de hoeveelheid warmte die je nodig hebt verlaagd. Het verlagen van de temperatuur van het verwarmingswater in de cv-ketel is daarbij een goede eerste stap.

In plaats van 70 tot 80 graden, gaat de cv-ketel dan naar 50 graden. Wist je dat je de cv-ketel in één minuut naar 50 graden terugbrengt? Dat scheelt wel € 60 per jaar!

Wat zijn de voordelen? Hoe ga ik te werk? Hoeveel kost het en wat bespaar ik? Subsidies en regelingen Meer informatie nodig?

Hoeveel scheelt Eco stand cv-ketel?

Comfortstand versus ecostand – In de ecostand begint je cv-ketel met verwarmen wanneer je warm water nodig hebt. Dat duurt langer dan in de comfortstand. En je verbruikt iets meer koud water. Maar je bespaart wel tot zo’n 10-20 m3 gasverbruik per jaar. Hoeveel precies hangt af van hoe vaak je warm water gebruikt op een dag.

Hoeveel m3 gas per dag is normaal in de winter?

Gasverbruik bij verwarming 1° lager

Maand Flat Vrijstaand
December 139,5 m3 336,7 m3
Januari 148,8 m3 359,0 m3
Februari 130,2 m3 313,4 m3
Maart 111,6 m3 268,8 m3

Hoeveel m3 gas verbruikt een cv-ketel per dag?

Hoeveel gas verbruikt een CV-ketel? – De CV-ketel zorgt dus voor de verwarming van je huis. Hoeveel gas een cv-ketel verbruikt, is afhankelijk van verschillende factoren. Zo maakt het type CV-ketel al heel wat uit. Een ouder apparaat gaat minder zuinig met gas om dan een nieuwere CV-ketel.

Om duurzamer te leven, kun je dus een nieuwe als je nog een oud apparaat hebt. Ook kun je de temperatuur instellen van het apparaat. Zo is het vaak verstandig om de CV-ketel wat minder warm te zetten. Zeker als de woning al goede isolatie heeft. Gemiddeld gebruikt een CV-ketel zo’n 800 tot 1500 kubieke meter gas per jaar.

Dit is per dag dus ongeveer twee tot vier kubieke meter gas.

Hoeveel scheelt Eco stand cv-ketel?

Comfortstand versus ecostand – In de ecostand begint je cv-ketel met verwarmen wanneer je warm water nodig hebt. Dat duurt langer dan in de comfortstand. En je verbruikt iets meer koud water. Maar je bespaart wel tot zo’n 10-20 m3 gasverbruik per jaar. Hoeveel precies hangt af van hoe vaak je warm water gebruikt op een dag.