Bijtelling Auto Van De Zaak Berekenen

Bijtelling Auto Van De Zaak Berekenen

Hoe bereken je de bijtelling van een auto van de zaak?

Bijtelling berekenen: wat is het en hoe kun je bijtelling berekenen? Lees hier alles over bijtelling Als je een lease auto via je werkgever heb moet je, zodra je meer dan 500 privé kilometers per jaar rijdt, rekenen op een extra bijtelling van de belastingdienst. Bijtelling zijn de fiscale kosten van het privégebruik van een auto van de werkgever en zijn een percentage van de catalogusprijs van de auto.

 • De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van de CO2 uitstoot van jouw auto.
 • De overheid wil milieuvriendelijk rijden stimuleren, daarom is een ‘schonere’ auto goedkoper om in te rijden.
 • Het bijtellingspercentage kan 16% voor een100% elektrische auto met een fiscale waarde van € 30.000,- en voor elk bedrag daarboven is de bijtelling 22%.

Voor een auto met een verbrandingsmotor geldt ook een bijtellingspercentage van 22%. Jouw werkgever telt per loontijdvak (bijvoorbeeld per maand als je je loon per maand krijgt) een evenredig deel van het voordeel bij jouw loon. De bijtelling voor jouw lease auto wordt als volgt berekend: percentage bijtelling x cataloguswaarde van de auto.

Voor de netto bijtelling wordt dit bedrag vervolgens vermenigvuldigd met het tarief inkomstenbelasting dat van toepassing is voor jou. Een voorbeeld: Jouw auto heeft een cataloguswaarde van €35.000. De auto van in de 22% procent categorie, wat betekent dat er een bij te tellen bruto bedrag is van €7.700 per jaar.

Om het netto bedrag te bepalen moet je kijken in welke belastingschijf jouw inkomen valt. Stel, je zou 37,07% belasting (eerste schijf 2022) betalen, dan zorgt dat tot voor een netto bijtelling van €2.854,39 per jaar. Maandelijks betaal je dan €237,87 om privé te kunnen rijden met jouw auto van de zaak.

Hoe bereken ik hoeveel bijtelling ik moet betalen?

Bijtelling berekenen als zzp’er – De bijtelling kun je berekenen door het bijtellingspercentage van jouw auto te vermenigvuldigen met de cataloguswaarde. Rekenvoorbeeld: bruto bijtelling Stel: de cataloguswaarde van jouw auto is € 20.000. De bijtelling is 22%, dus 0,22 x 20.000 = € 4.400 bijtelling per jaar.

 • Dit komt neer op € 4.400 : 12 = € 366,67 per maand.
 • Dit bedrag komt bruto bovenop jouw inkomen.
 • Let op: dit is het bruto bedrag bijtelling.
 • Hoeveel je netto aan bijtelling betaalt, hangt af van jouw inkomen.
 • Rekenvoorbeeld: netto bijtelling Hoeveel netto bijtelling je betaalt, is afhankelijk van welke belastingschijf voor jou van toepassing is.
You might be interested:  Inkomstenbelasting 2022 Zzp Berekenen

We gebruiken de gegevens uit het vorige voorbeeld, waarbij de bijtelling per jaar op € 4.400 is vastgesteld. Jouw inkomen bestaat uit je belastbaar jaarinkomen (€ 20.000 volgens het vorige voorbeeld) plus je bijtelling van € 4.400 = € 24.400. Je valt dan in belastingschijf 1 en betaalt dus 37,5% belasting.

Hoe werkt bijtelling Belastingdienst?

Bijtelling privégebruik auto 2022 Rijdt u privé met een auto die tot uw ondernemingsvermogen behoort? Dan moet u een bedrag bij de winst tellen voor het privégebruik, tenzij u kunt aantonen dat u op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer privé hebt gereden.

De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto. In 2022 zijn er 2 tarieven voor de bijtelling: 16% en 22%. De bijtelling is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. De uitstootgrenzen worden ieder jaar opnieuw vastgesteld. In 2017 is het normale percentage verlaagd van 25 naar 22.

Is uw auto voor het eerst op naam gesteld vóór 2017, en gold voor die auto de 25%-bijtelling? Dan blijft de 25%-bijtelling van toepassing. De onderstaande tabel geldt voor auto’s met een datum van eerste toelating in 2022.

Hoe werkt een leaseauto van de zaak?

Zo werkt zakelijk een auto leasen Een auto leasen hoe werkt dat? Misschien heeft u al wel iets over leasen gehoord, maar vraagt u zich af: hoe werkt een auto leasen nou eigenlijk? Wij leggen u het graag uit. Bij blijft de auto in het beheer van de leasemaatschappij en de berijder krijgt voor de gehele looptijd een ‘verzorgd’ contract.

In feite ‘huurt’ u dus voor langere tijd een geheel nieuwe auto dan wel een occasion. De berijder kan bij de dealer terecht voor onderhoud en reparatie. De kosten hiervoor worden, indien afgesproken, gedekt door de maandelijkse leasekosten. De auto wordt bij zakelijk leasen niet van u maar blijft eigendom van de leasemaatschappij.

Na de looptijd van het leasecontract levert u de auto weer in. is een vorm van leasen voor particulieren. Per maand wordt er betaald voor het gebruik van de auto en voor het onderhoud. De brandstof valt niet hierbij niet binnen het maandelijkse bedrag. Wanneer er sprake is van schade valt dit binnen het eigen risico.

You might be interested:  Centraal Beheer Autoverzekering Berekenen

Hoe kom ik onder de bijtelling uit?

Tip 1: Rijd helemaal zakelijk en betaal geen bijtelling – Je kunt bijtelling voorkomen door niet meer dan 500 privékilometers per kalenderjaar in je zakelijke auto te rijden. Anders gezegd: je hoeft geen bijtelling te gebruiken als je de auto (bijna) helemaal zakelijk rijdt.

 1. Hier moet je de Belastingdienst dan wel een nauwkeurige verantwoording van geven.
 2. Dit doe je met een kloppende rittenregistratie.
 3. Natuurlijk moet een rittenregistratie aan bepaalde voorwaarden voldoen.
 4. De registratie moet bijvoorbeeld sluitend zijn en alle gevraagde informatie bevatten.
 5. Maar als je je aan de regels houdt, hoef je geen bijtelling te betalen.

En dat scheelt een smak geld! Een kleine waarschuwing: je hoeft alleen geen bijtelling te betalen als je onder die magische 500 kilometergrens blijft. Dus als je aan het eind van het jaar per ongeluk toch over die grens gaat, dan betaal je alsnog de volle mep aan bijtelling.

Hoe wordt bijtelling gecontroleerd?

Zo controleert de Belastingdienst – Er wordt op verschillende manieren controle uitgevoerd door de Belastingdienst, we sommen ze voor u op:

Kentekens scannen Een veelgebruikt controlemiddel van de Belastingdienst. Een vorm waarbij willekeurig kentekens worden gescand, bijvoorbeeld op parkeerplaatsen bij de Ikea of pretparken. Vervolgens wordt gekeken of er bijtelling wordt betaald voor deze auto of dat er een verklaring is getekend. Stel dat de auto op zaterdag bij de Efteling wordt gescand, kan dit vragen oproepen waarna de Belastingdienst een controle kan doen op de rittenregistratie. Willekeurige steekproeven Ook kan de Belastingdienst steekproeven doen en vraagt hiermee de rittenregistratie op zonder dat hier aanleiding voor hoeft te zijn. Zo wordt gecontroleerd of de rittenregistratie kloppend is, er niet meer dan 500 kilometer privé wordt gereden en of het karakter van ritten juist is. Om dit laatste te kunnen onderbouwen kan de Belastingdienst ook vragen naar agenda’s, tankbonnen of garagebonnen. Zorg er daarom voor dat ook deze gegevens aanwezig zijn bij een controle van de Belastingdienst. Overige controles En daarnaast kan het natuurlijk voorkomen dat de Belastingdienst een algemene controle doet bij het bedrijf en hiermee ook direct de administratie van de voertuigen controleert.

You might be interested:  Full Operational Lease Berekenen

Als uw medewerkers of u zelf een rittenregistratie moeten bijhouden, doe dit dan met een, Dit is een klein kastje dat in de auto wordt gemonteerd en alle ritten en kilometers vanzelf bijhoudt. Dit scheelt enerzijds heel wat administratieve uurtjes, maar verzekert u daarnaast van een volledig sluitende rittenregistratie.

Wat kost een auto van de zaak mij netto?

De netto bijtelling is wat de auto je daadwerkelijk kost en is mede afhankelijk van de hoogte van je inkomen. De bijtelling geldt voor de periode van maximaal 60 maanden vanaf de tenaamstellingsdatum. Is de auto ouder dan 60 maanden, dan is in de meeste gevallen een bijtellingspercentage van 25% van toepassing.

Hoe werkt bijtelling Belastingdienst?

Bijtelling privégebruik auto 2022 Rijdt u privé met een auto die tot uw ondernemingsvermogen behoort? Dan moet u een bedrag bij de winst tellen voor het privégebruik, tenzij u kunt aantonen dat u op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer privé hebt gereden.

 • De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto.
 • In 2022 zijn er 2 tarieven voor de bijtelling: 16% en 22%.
 • De bijtelling is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto.
 • De uitstootgrenzen worden ieder jaar opnieuw vastgesteld.
 • In 2017 is het normale percentage verlaagd van 25 naar 22.

Is uw auto voor het eerst op naam gesteld vóór 2017, en gold voor die auto de 25%-bijtelling? Dan blijft de 25%-bijtelling van toepassing. De onderstaande tabel geldt voor auto’s met een datum van eerste toelating in 2022.