Bijtelling Berekenen Youngtimer 2022

Bijtelling Berekenen Youngtimer 2022

Hoe bereken je de bijtelling van een youngtimer?

Auto 15 jaar of ouder: ander percentage – Ben je de bezitter van een zogeheten youngtimer : een auto van 15 jaar of ouder? Dan betaal je 35% over de dagwaarde in plaats van over de cataloguswaarde. Om die dagwaarde in te kunnen schatten kun je bijvoorbeeld kijken naar veilingprijzen of de taxatiewaarde van de auto voor de verzekering.

Hoeveel bijtelling op een youngtimer?

De zakelijke voordelen van een youngtimer – Wie met een auto van de zaak meer dan 500 kilometer privé per jaar rijdt, betaalt bijtelling, Met een youngtimer (of oldtimer) betaal je 35% bijtelling over de dagwaarde van de auto. De bijtelling van nieuwere auto’s is vaak 22% over de cataloguswaarde, ofwel de nieuwprijs van de auto (incl.

 • Bpm en btw).
 • De dagwaarde ligt altijd vele malen lager dan de cataloguswaarde.
 • De dagwaarde ofwel waarde in het economisch verkeer (wev) hangt af van een aantal factoren, zoals bouwjaar, staat van onderhoud en het aantal gereden kilometers.
 • Voor een goed beeld kun je kijken naar veilingprijzen of de taxatiewaarde van de auto.

Bedenk wel dat je de dagwaarde altijd aannemelijk moet kunnen maken voor de Belastingdienst. Een wev-taxatie is daar een goed middel voor. De Belastingdienst bepaalt de waarde van een youngtimer via koerslijsten van bijvoorbeeld ANWB of BOVAG, aankoopfactuur of taxatie.

Hoe bepaal je fiscale waarde youngtimer?

Wanneer u een Youngtimer (auto van 15 jaar of ouder) rijdt, dan mag u 35% van de huidige waarde in het economisch verkeer (WEV) bij uw inkomen optellen. Dit kan de factuurwaarde zijn maar u kunt er ook voor kiezen de auto te laten taxeren voor de W.E.V

Hoe werkt een youngtimer op de zaak?

Wat is de youngtimer regeling? In 2016 werd de youngtimer regeling geïntroduceerd. De regeling houdt in dat er een bijtelling van 35 procent op de dagwaarde geldt. Doordat de dagwaarde veel lager uitvalt dan de cataloguswaarde, wordt de youngtimer regeling door ondernemers geprijsd voor de gunstige bijtelling.

Welke datum geldt voor youngtimer?

Een youngtimer is een auto van tussen de 15 en 25 jaar.

Wat is een youngtimer regeling particulier?

Bijtelling van een youngtimer – Als u uw zakelijke auto ook privé wilt gebruiken, krijgt u te maken met bijtelling. En dat is precies waar een Youngtimer zijn grote fiscale voordeel kent. Als u een auto van jonger dan 15 jaar aanschaft, betaalt u jaarlijks 22% van de nieuwprijs aan bijtelling.

 1. Voor een nieuwe BMW 730d van €115,000 moet u jaarlijks al €115,000 x 22% = €25,300 bijtellen.
 2. Stel nou dat u een goed onderhouden BMW 730d uit 2003 tegenkomt die aan al uw eisen voldoet.
 3. Deze kunt u kopen voor bijvoorbeeld €7,000.
 4. Het percentage is iets hoger, namelijk 35%, maar dat percentage betaalt u over de dagwaarde in plaats van de nieuwprijs.

Dat komt uit op een jaarlijkse bijtelling van €7,000 x 35% = €2,450. Al met al scheelt dat dus meer dan €20,000 euro per jaar. Natuurlijk is die nieuwe 7-serie luxer uitgerust en hij rijdt ongetwijfeld iets soepeler, maar fiscaal gezien is de Youngtimer de slimste optie.

Wat zijn de regels voor een youngtimer?

Youngtimer regeling | ANWB Zakelijk Ondernemers die in een auto van 15 jaar of ouder rijden, kunnen ook in 2023 nog gebruik maken van een gunstige bijtellingsregeling. De bijtelling over een Youngtimer wordt namelijk niet vanuit de cataloguswaarde berekend, maar over de huidige waarde van de auto.

You might be interested:  Met De Auto Naar Portugal Kosten Berekenen

Wat is voordelig aan een youngtimer?

Lage bijtelling met een youngtimer op de zaak – Een youngtimer is een auto van vijftien jaar of ouder. Het zijn klassieke auto’s, maar wél met moderne snufjes. Het is voor ondernemers vaak fiscaal aantrekkelijk de youngtimer op de zaak te zetten. Wie graag ook buiten werktijd de zakelijke auto pakt, betaalt bijtelling,

 • Dit geldt als je meer dan 500 kilometer per jaar rijdt.
 • De bijtelling is meestal 22 procent over de cataloguswaarde, ofwel nieuwwaarde, van een auto.
 • Maar voor een youngtimer geldt een gunstigere regeling: je betaalt 35 procent bijtelling over de dagwaarde, ook wel de Waarde in het Economisch Verkeer (WEV ).

Het percentage is hoger, maar de dagwaarde ligt veel lager dan de cataloguswaarde. Dat scheelt al snel honderden euro’s per maand. De kunt profiteren van de regeling vanaf de maand dat je auto precies 15 jaar op kenteken staat. Je leest hier meer over in onze blog alles over de youngtimer-regeling voor ondernemers.

Waarom youngtimer ZZP?

Youngtimer voor ZZP’er – Als ZZP’er is het fiscaal interessant om een youngtimer te kopen, omdat de Belastingdienst de auto tot het vermogen van de onderneming rekent. Dat betekent dat: ◼️ als alle kosten van de auto door de zaak worden betaald, de jaarwinst lager ligt; ◼️en u dus minder inkomstenbelasting hoeft af te dragen.

Kan ik mijn prive auto op de zaak zetten?

Uw eigen auto wordt een auto van uw onderneming Als uw eigen auto een auto van uw onderneming wordt, gaat de auto voor de inkomstenbelasting van uw privévermogen naar het vermogen van uw onderneming. De waarde van de auto neemt u ook op in de (begin)balans van uw onderneming.

Houd daarbij rekening met kilometerstanden, schades en eventuele extra voorzieningen. Voortaan zijn de kosten voor de auto voor rekening van uw onderneming. Deze autokosten kunt u van de opbrengsten aftrekken. Houd daarbij rekening met uw privégebruik van de auto. Als uw eigen auto een auto van uw onderneming wordt, kunt u de btw die u hebt betaald bij de aanschaf van de auto, niet alsnog als voorbelasting aftrekken.

U had de auto immers al aangeschaft voordat u uw onderneming begon. Wel mag u de btw op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten aftrekken voor zover u de auto voor uw onderneming gebruikt. Daarbij kunt u uitgaan van de verhouding van het aantal zakelijke kilometers tot het aantal verreden kilometers op jaarbasis.

Wat wordt de bijtelling in 2023?

Bijtelling privégebruik auto 2023 Rijdt u privé met een auto die tot uw ondernemingsvermogen behoort? Dan moet u een bedrag bij de winst tellen voor het privégebruik, tenzij u kunt aantonen dat u op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer privé hebt gereden.

De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto. In 2023 zijn er 2 tarieven voor de bijtelling: 16% en 22%. De bijtelling is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. De uitstootgrenzen worden ieder jaar opnieuw vastgesteld. In 2017 is het normale percentage verlaagd van 25 naar 22.

Is uw auto voor het eerst op naam gesteld vóór 2017, en gold voor die auto de 25%-bijtelling? Dan blijft de 25%-bijtelling van toepassing. De onderstaande tabel geldt voor auto’s met een datum van eerste toelating in 2023.

Hoeveel kilometer mag je prive rijden als je bijtelling betaald?

Hebt u een auto van de zaak en verwacht u daarmee in een kalenderjaar niet meer dan 500 kilometer privé te rijden? Dan kunt u een Verklaring geen privégebruik auto aanvragen. Hebt u al een verklaring? Dan hoeft u die niet opnieuw aan te vragen. Want de verklaring is voor onbepaalde tijd geldig.

You might be interested:  Hypotheek Overnemen Na Scheiding Berekenen

U hebt de auto van uw werkgever het hele jaar In dit geval is de berekening eenvoudig: het aantal privékilometers is het aantal privékilometers dat u in het kalenderjaar met de auto van de zaak rijdt. Voorbeeld U hebt een auto van uw werkgever en een Verklaring geen privégebruik auto, U rijdt van januari tot en met april geen privékilometers met de auto. In mei rijdt u 200 privékilometers, in juni 150 en in juli 75. Dan hebt u in totaal 425 kilometer privé gereden. In augustus tot en met november gebruikt u de auto niet privé. Als u de auto in december weer privé gaat gebruiken, mag u nog maximaal 75 privékilometers rijden. Zodra u meer privékilometers rijdt, moet u de verklaring intrekken. U krijgt dan een naheffingsaanslag voor het voordeel van het privégebruik over het hele jaar. U hebt de auto van uw werkgever niet het hele jaar In dit geval mag u minder dan 500 privékilometers rijden. Want dat aantal geldt alleen als u het hele jaar een auto van de zaak hebt. Hebt u de auto een deel van het jaar, dan moet u berekenen hoeveel kilometer u in die periode privé mag rijden, zodat u omgerekend naar een kalenderjaar niet meer dan 500 kilometer privé rijdt. Voorbeeld 1 U krijgt van 1 januari tot en met 31 maart een auto van uw werkgever, dus 3 van de 12 maanden. In 3 maanden mag u maximaal 3/12 x 500 = 125 privékilometers rijden. Want dat is omgerekend naar een heel kalenderjaar 500 privékilometers. Verwacht u in 3 maanden niet meer dan 125 privékilometers te rijden, dan kunt u een Verklaring geen privégebruik auto aanvragen. Voorbeeld 2 U krijgt op 1 januari een auto van uw werkgever. U gebruikt voor deze auto een Verklaring geen privégebruik auto, omdat u verwacht niet meer dan 500 privékilometers te rijden. Begin april hoort u dat deze auto u per 1 juni niet meer ter beschikking staat. U berekent dan hoeveel privékilometers u tot 1 juni maximaal mag rijden, namelijk: 5/12 x 500 = 208 privékilometers. Want omgerekend naar een kalenderjaar is dat 500 privékilometers. Hebt u al meer privékilometers gereden, dan moet u de verklaring direct intrekken. In dat geval telt uw werkgever het voordeel van het privégebruik in mei bij uw loon. En u krijgt een naheffingsaanslag over januari tot en met april. U krijgt in de loop van het jaar een andere auto van uw werkgever In dit geval berekent u het totaal aantal privékilometers dat u in het kalenderjaar met de auto’s rijdt. Voorbeeld 1 U hebt een auto van uw werkgever en een Verklaring geen privégebruik auto, Van 1 januari tot en met 31 oktober rijdt u 440 privékilometers. Op 1 november krijgt u een andere auto van uw werkgever. Met deze auto mag u nog maximaal 60 privékilometers rijden. Rijdt u meer, dan moet u de verklaring intrekken. U krijgt dan een naheffingsaanslag voor het voordeel van het privégebruik van beide auto’s over de periode waarin uw werkgever niet bijtelde. Voorbeeld 2 U hebt een auto van uw werkgever en een Verklaring geen privégebruik auto, Met deze auto, auto A, hebt u halverwege augustus al 550 privékilometers gereden. U moet de verklaring intrekken. Uw werkgever gaat vanaf dat moment een bedrag bij uw loon tellen voor het voordeel van het privégebruik. En u krijgt een naheffingsaanslag voor de periode waarin uw werkgever niet bijtelde. Op 1 november krijgt u een andere auto van uw werkgever, auto B. Met auto B rijdt u niet privé. Maar omdat u in hetzelfde kalenderjaar met auto A al meer dan 500 privékilometers hebt gereden, kunt u voor het lopende jaar geen nieuwe Verklaring geen privégebruik auto aanvragen. Uw werkgever telt ook voor deze auto bij. Verwacht u dat u met auto B in het nieuwe kalenderjaar ook niet privé gaat rijden? Dan kunt u met ingang van dat jaar weer een Verklaring geen privégebruik auto aanvragen. U hebt 2 of meer auto’s van uw werkgever tegelijk In dit geval berekent u het privégebruik per auto. De bijtelling geldt voor elke auto waarmee u, omgerekend naar een kalenderjaar, meer dan 500 privékilometers rijdt. Rijdt u met geen van de auto’s meer dan 500 kilometer privé, dan telt uw werkgever niets bij. Voorbeeld U hebt het hele jaar tegelijkertijd 2 auto’s van uw werkgever en een Verklaring geen privégebruik auto, Omgerekend naar een kalenderjaar rijdt u met auto A 510 privékilometers en met auto B 325 privékilometers. Als u kunt aantonen dat u met auto B niet meer dan 500 privékilometers rijdt, geldt de verklaring alleen voor auto B. Voor auto A telt uw werkgever bij. U verandert in het kalenderjaar van werkgever De privékilometers die u met de auto van uw vorige werkgever hebt gereden, tellen niet mee bij uw nieuwe werkgever. Bij de nieuwe werkgever mag u dus op kalenderjaarbasis weer 500 privékilometers rijden. Voorbeeld U hebt vanaf 1 januari een auto van werkgever A en een Verklaring geen privégebruik auto, Per 1 juli moet u de auto inleveren omdat u wordt ontslagen. U hebt tot 1 juli 350 privékilometers gereden. Omgerekend naar een heel kalenderjaar is dat 700 privékilometers (12/6 x 350). U trekt de verklaring daarom direct in. U krijgt een naheffingsaanslag voor het voordeel van het privégebruik over januari tot en met juni. Vanaf 1 oktober hebt u een nieuwe werkgever, werkgever B. U krijgt van deze werkgever ook een auto ter beschikking. U mag opnieuw een Verklaring geen privégebruik auto aanvragen. Want de privékilometers die u met de auto van werkgever A hebt gereden, tellen niet mee voor de auto van werkgever B. U berekent dan hoeveel privékilometers u tot 31 december maximaal mag rijden, namelijk 3/12 x 500 = 125 privékilometers.

You might be interested:  Besteedbaar Inkomen Berekenen

Let op!

Alle kilometers die u niet voor uw werk rijdt, zijn privékilometers. Kilometers voor woon-werkverkeer zijn zakelijke kilometers. Rijdt u meer dan 500 privékilometers? Dan moet u de verklaring intrekken. Uw werkgever telt vanaf dat moment een bedrag bij uw loon voor het voordeel van het privégebruik van de auto. En u krijgt een naheffingsaanslag. Deze aanslag is voor de periode in het kalenderjaar waarin uw werkgever niet bijtelde, maar u wel over de auto beschikte.

Hoeveel bijtelling auto ouder dan 15 jaar?

Rijdt u in een auto van uw onderneming ? En gebruikt u de auto van uw onderneming ook privé? Dan moet u voor het privégebruik een bedrag verrekenen met de autokosten van uw onderneming. Hoeveel u moet verrekenen hangt af van de waarde van de auto, de CO2-uitstoot en wanneer de auto voor het eerst is toegelaten op de weg:

Datum eerste toelating in 2023 Datum eerste toelating in 2022 Datum eerste toelating in 2021 Datum eerste toelating in 2020 Datum eerste toelating in 2019 of 2018 of datum eerste tenaamstelling in 2017 Kenteken afgegeven in 2016 of eerder

In 2017 is het normale verrekeningspercentage verlaagd van 25 naar 22. Is uw auto vóór 2017 voor het eerst op naam gesteld, en viel die auto in het 25%-tarief? Dan blijft dat percentage van toepassing. De auto valt dus niet vanaf 2017 in het 22%-tarief.

Bij auto’s die ouder zijn dan 15 jaar is de bijtelling 35% van de waarde in het economisch verkeer, Let op! De verrekening is maximaal het bedrag dat u aan autokosten (inclusief afschrijving) hebt. Alleen als u bijvoorbeeld met een rittenregistratie kunt aantonen dat u op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer privé rijdt, hoeft u niets te verrekenen.

Gebruikt u een rittenregistratiesysteem met het Keurmerk RitRegistratieSystemen, dan gaan wij er vanuit dat uw rittenregistratie sluitend is. Wij kunnen nog wel een controle instellen en onderzoeken of een rit zakelijk of privé is. Voor bepaalde bestelauto’s geldt een andere regeling (zie Privégebruik van een auto van uw onderneming ).

Wat zijn de regels voor een youngtimer?

Youngtimer regeling | ANWB Zakelijk Ondernemers die in een auto van 15 jaar of ouder rijden, kunnen ook in 2023 nog gebruik maken van een gunstige bijtellingsregeling. De bijtelling over een Youngtimer wordt namelijk niet vanuit de cataloguswaarde berekend, maar over de huidige waarde van de auto.