Bijtelling Elektrische Auto 2023 Berekenen

Bijtelling Elektrische Auto 2023 Berekenen

Hoe bereken je bijtelling auto 2023?

Wat zijn de bijtellingscategorieën voor 2023? –

Bijtelling benzine-, diesel- en hybride voertuigen Bijtelling
2022 22%
2023 22%

table>

Bijtelling volledig elektrische voertuigen Bijtelling Max. catalogusprijs 2022 16% € 35.000 2023 16% € 30.000

Het bijtellingspercentage voor EV’s is dus niet veranderd voor 2023. Dat blijft gewoon 16%. Wat wel wordt verlaagd is de maximale catalogusprijs waarover 16% bijtelling mag worden gerekend. Is de cataloguswaarde van uw elektrische auto hoger dan € 30.000? (En dat is bij elektrische auto’s al snel het geval) Dan geldt over de meerprijs het bijtellingspercentage van 22 procent. Nu we de bruto bijtelling weten, gaan we de netto bijtelling berekenen. U neemt hiervoor uw belastbare jaarinkomen en telt daar de bijtelling bij op. Stel dat uw belastbaar jaarinkomen € 32.000 is, dan telt u hier bovenstaande bruto bijtelling bij op. Dit maakt € 30.000 + € 6.600 bijtelling = € 36.600. Ook voor de elektrische zakelijke rijder is er nog voordeel te vinden. De hoogte van de bijtelling blijft gelijk als een jaar eerder, maar de maximale cataloguswaarde tot waar u verlaagde bijtelling krijgt, wordt anders. Deze 16 procent geldt namelijk over een cataloguswaarde tot € 30.000. Bovenstaande regeling geldt alleen voor voertuigen die ná 1 januari 2022 zijn aangeschaft. Van elektrische auto’s die zijn aangeschaft vóór 1 januari, blijft de bijtelling over de eerste € 35.000 van de cataloguswaarde 16 procent en voor alles wat hierboven uitvalt, geldt 22 procent bijtelling. Na deze bewogen jaren staan mensen steeds meer stil bij hun mobiliteitskeuzes. Is de auto van de zaak nog wel de beste optie? Ook zijn er nieuwe initiatieven, zoals betalen naar gebruik, die steeds meer werkelijkheid lijken te worden. Download nu de gratis whitepaper bijtelling 2023 Luistert mee naar Jan van Delft, voorzitter van de Vereniging Zakelijke Rijders. Hoe werkt bijtelling nou precies, waar moet je rekening mee houden en hoe zat het nou ook alweer met die 500 kilometer? Luister naar de podcast Wanneer er in een zakelijke auto meer dan 500 kilometer privé per jaar wordt gereden, moet er bijtelling worden betaald. De Belastingdienst ziet het privégebruik in de auto van de zaak als ‘loon’ waar gewoon belasting over betaald moet worden. Als u niet wilt bijtellen voor het privégebruik, dan mag u per jaar niet meer dan 500 kilometer privé rijden.

Hoeveel bijtelling elektrische auto 2024?

Voor elektrische auto’s is de bijtelling over de eerste €35.000,- van de cataloguswaarde 12% in 2021, 16% in 2022 t/m 2024 en 17% in 2025.

Hoe bereken je de bijtelling uit?

Bijtelling berekenen: wat is het en hoe kun je bijtelling berekenen? Lees hier alles over bijtelling Als je een lease auto via je werkgever heb moet je, zodra je meer dan 500 privé kilometers per jaar rijdt, rekenen op een extra bijtelling van de belastingdienst. Bijtelling zijn de fiscale kosten van het privégebruik van een auto van de werkgever en zijn een percentage van de catalogusprijs van de auto.

You might be interested:  Berekenen Hoeveel Calorieën Jouw Lichaam Nodig Heeft

De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van de CO2 uitstoot van jouw auto. De overheid wil milieuvriendelijk rijden stimuleren, daarom is een ‘schonere’ auto goedkoper om in te rijden. Het bijtellingspercentage kan 16% voor een100% elektrische auto met een fiscale waarde van € 30.000,- en voor elk bedrag daarboven is de bijtelling 22%.

Voor een auto met een verbrandingsmotor geldt ook een bijtellingspercentage van 22%. Jouw werkgever telt per loontijdvak (bijvoorbeeld per maand als je je loon per maand krijgt) een evenredig deel van het voordeel bij jouw loon. De bijtelling voor jouw lease auto wordt als volgt berekend: percentage bijtelling x cataloguswaarde van de auto.

Voor de netto bijtelling wordt dit bedrag vervolgens vermenigvuldigd met het tarief inkomstenbelasting dat van toepassing is voor jou. Een voorbeeld: Jouw auto heeft een cataloguswaarde van €35.000. De auto van in de 22% procent categorie, wat betekent dat er een bij te tellen bruto bedrag is van €7.700 per jaar.

Om het netto bedrag te bepalen moet je kijken in welke belastingschijf jouw inkomen valt. Stel, je zou 37,07% belasting (eerste schijf 2022) betalen, dan zorgt dat tot voor een netto bijtelling van €2.854,39 per jaar. Maandelijks betaal je dan €237,87 om privé te kunnen rijden met jouw auto van de zaak.

Wat betaal je netto aan bijtelling?

Bijtelling elektrische auto berekenen –

Stel het bijtellingspercentage vast. Heb je een elektrische auto van de zaak? Dan geldt in 2022 het verlaagde tarief van 16%. Dit tarief geldt alleen voor de eerste € 35.000 van de cataloguswaarde. Over de rest betaal je het standaardpercentage. Wat is de cataloguswaarde? Ook in dit voorbeeld gaan we uit van een cataloguswaarde van € 30.000. Bij een bijtelling van 16% gaat het dan om een bij te tellen bedrag van € 4.800 per jaar aan extra inkomen. Dit bedrag is bruto. Van bruto naar netto bijtelling. Over de bijtelling betaal je hetzelfde belastingtarief als over je loon. Val je in de eerste schijf en betaal je dus 37,10% belasting? Dan komt dat neer op een netto bijtelling van € 4.800 x 0,3710 = € 1.780,80 per jaar. Dat is € 148,40 per maand. Een stuk minder dan een auto op benzine of diesel.

Betaal je een eigen bijdrage aan je baas omdat je de auto van de zaak ook privé gebruikt? Dan mag je dit bedrag aftrekken van de bijtelling.

Is bijtelling inkomensafhankelijk?

4. Rekenvoorbeeld bijtelling in 2023 – De bijtelling van je zakelijke leaseauto reken je als volgt uit: percentage bijtelling X de cataloguswaarde. * We gaan uit van een belastingtarief van 36,93%. In deze berekening is het effect van de bijtelling op de heffingskortingen niet meegenomen.

Wat wordt de beste elektrische auto in 2023?

De Hyundai Ioniq 5 is onze beste koop voor elektrische voertuigen van 2023. Een uitstekende, volledig elektrische compacte SUV die tot 480 km kan rijden op een enkele batterijlading, hij heeft ook veel technologie, veel standaarduitrusting en geweldige garanties – EV-bezit aantrekkelijk maken.

Welke auto’s vallen in 8% bijtelling?

Tabel percentage bijtelling 2020 –

Categorie CO2-uitstoot in gram per kilometer
8% bijtelling 0
22% bijtelling meer dan 0

In 2020 vallen alleen bepaalde auto’s zonder CO2-uitstoot in het 8%-tarief. Het verlaagde percentage van 8% geldt voor auto’s op waterstof. Voor nulemissie-auto’s die niet op waterstof rijden, geldt de 8% bijtelling slechts tot en met een cataloguswaarde van € 45.000.

Hoeveel wegenbelasting elektrische auto na 2025?

– Vanaf 2025 geldt de motorrijtuigenbelasting ook voor elektrische auto’s. In 2025 krijg je als je elektrisch rijdt nog een korting van 75%. Daarna betaal je het volledige bedrag. De overheid kijkt elk jaar of het nodig is om deze plannen bij te stellen.

  Hoe lang nog 4% bijtelling?

  Bijtelling EV na 5 jaar – Het bijtellingspercentage dat geldt bij de eerste ingebruikname van de auto blijft van toepassing gedurende 60 maanden. De eerste ingebruikname is de eerste dag van de maand volgend op de eerste ingebruikname. Hierbij zijn eigenaar- en gebruikerswisselingen niet relevant, net als het wel of niet onder de bijtelling vallen.

  1. Dus een volledig elektrisch voertuig (CO2-uitstoot = 0) die op 1 januari 2019 voor het eerst in gebruik wordt genomen houdt tot en met januari 2024 (5 jaar lang), over de eerste 50.000 euro catalogusprijs, het 4% bijtellingspercentage.
  2. Als de auto in februari 2024 nog als zakenauto wordt ingezet, dan blijft voor deze elektrische auto het algemene bijtellingspercentage van 22 procent gelden, een eventuele milieukorting wordt dan bepaald volgens de dan geldende bijtellingsregels.

  Wel is het zo dat na de periode van 60 maanden per jaar bezien wordt of de auto nog in aanmerking komt voor een korting op het algemene bijtellingspercentage. Voor auto’s die voor 1 januari 2017 voor het eerst op naam gesteld zijn is het algemene bijtellingspercentage 25 procent, voor auto’s daarna 22 procent.

  Hoe bereken je de bijtelling auto van de zaak?

  Bijtelling bedrijfsauto berekenen. Hoe doe ik dat als zelfstandig ondernemer? – Het standaard bijtellingspercentage in 2021 is 22%. Om bijtelling te berekenen hanteer je de volgende rekensom: Oorspronkelijke catalogusprijs + BTW + BPM X 0,22. Let wel, dit is de bruto bijtelling van de bedrijfsauto.

  1. Hoeveel je netto aan bijtelling betaalt hangt van jouw inkomen af.
  2. In sommige gevallen geldt een lagere bijtelling voor de bedrijfsauto.
  3. Er wordt altijd gekeken naar het moment waarop de bedrijfsbus voor het eerst in gebruik is genomen.
  4. De bijtellingstarieven gelden namelijk voor 5 jaar.
  5. Ook als je een bedrijfsbus over neemt van iemand, geldt de datum van eerste in gebruiksname.

  Stel je koopt een busje over dat op 4 april 2017 voor het eerst is gebruikt, dan geldt voor jouw tot 4 april 2022 het bijtellingstarief van 2017. Het kan dus voordelig zijn om een tweedehands bus te kopen, omdat er in voorgaande jaren andere bijtellingstarieven waren.

  Hoe controleert de Belastingdienst bijtelling?

  Zo controleert de Belastingdienst – Er wordt op verschillende manieren controle uitgevoerd door de Belastingdienst, we sommen ze voor u op:

  Kentekens scannen Een veelgebruikt controlemiddel van de Belastingdienst. Een vorm waarbij willekeurig kentekens worden gescand, bijvoorbeeld op parkeerplaatsen bij de Ikea of pretparken. Vervolgens wordt gekeken of er bijtelling wordt betaald voor deze auto of dat er een verklaring is getekend. Stel dat de auto op zaterdag bij de Efteling wordt gescand, kan dit vragen oproepen waarna de Belastingdienst een controle kan doen op de rittenregistratie. Willekeurige steekproeven Ook kan de Belastingdienst steekproeven doen en vraagt hiermee de rittenregistratie op zonder dat hier aanleiding voor hoeft te zijn. Zo wordt gecontroleerd of de rittenregistratie kloppend is, er niet meer dan 500 kilometer privé wordt gereden en of het karakter van ritten juist is. Om dit laatste te kunnen onderbouwen kan de Belastingdienst ook vragen naar agenda’s, tankbonnen of garagebonnen. Zorg er daarom voor dat ook deze gegevens aanwezig zijn bij een controle van de Belastingdienst. Overige controles En daarnaast kan het natuurlijk voorkomen dat de Belastingdienst een algemene controle doet bij het bedrijf en hiermee ook direct de administratie van de voertuigen controleert.

  Als uw medewerkers of u zelf een rittenregistratie moeten bijhouden, doe dit dan met een, Dit is een klein kastje dat in de auto wordt gemonteerd en alle ritten en kilometers vanzelf bijhoudt. Dit scheelt enerzijds heel wat administratieve uurtjes, maar verzekert u daarnaast van een volledig sluitende rittenregistratie.

  Hoeveel mag je prive rijden met auto van de zaak?

  De auto staat u korter dan 1 jaar ter beschikking – Als u de auto korter dan 1 jaar ter beschikking hebt, moet u het jaarbedrag aanpassen. Als u bijvoorbeeld 5 maanden over de auto kunt beschikken, is de correctie voor het privégebruik van de auto: 5/12 x 22% x de waarde van de auto.

  Waar betaal je bijtelling over?

  Bijtelling bij meer dan 500 kilometer privé per jaar – Als u per jaar meer dan 500 kilometer privé rijdt, dan krijgt u te maken met bijtelling. Dit is een percentage van de nieuwwaarde van de auto. U moet hierover inkomstenbelasting betalen. Voor de meeste auto’s geldt een bijtellingspercentage van 22% over de cataloguswaarde.

  Hoe wordt bijtelling van een auto berekend?

  Bijtelling bij meer dan 500 kilometer privé per jaar – Als u per jaar meer dan 500 kilometer privé rijdt, dan krijgt u te maken met bijtelling. Dit is een percentage van de nieuwwaarde van de auto. U moet hierover inkomstenbelasting betalen. Voor de meeste auto’s geldt een bijtellingspercentage van 22% over de cataloguswaarde.

  Hoe bereken je de bijtelling auto van de zaak?

  Bijtelling bedrijfsauto berekenen. Hoe doe ik dat als zelfstandig ondernemer? – Het standaard bijtellingspercentage in 2021 is 22%. Om bijtelling te berekenen hanteer je de volgende rekensom: Oorspronkelijke catalogusprijs + BTW + BPM X 0,22. Let wel, dit is de bruto bijtelling van de bedrijfsauto.

  Hoeveel je netto aan bijtelling betaalt hangt van jouw inkomen af. In sommige gevallen geldt een lagere bijtelling voor de bedrijfsauto. Er wordt altijd gekeken naar het moment waarop de bedrijfsbus voor het eerst in gebruik is genomen. De bijtellingstarieven gelden namelijk voor 5 jaar. Ook als je een bedrijfsbus over neemt van iemand, geldt de datum van eerste in gebruiksname.

  Stel je koopt een busje over dat op 4 april 2017 voor het eerst is gebruikt, dan geldt voor jouw tot 4 april 2022 het bijtellingstarief van 2017. Het kan dus voordelig zijn om een tweedehands bus te kopen, omdat er in voorgaande jaren andere bijtellingstarieven waren.

  Hoeveel bijtelling moet ik betalen voor mijn auto?

  Hoe hoog is de bijtelling van mijn lease auto? – Het bijtellingspercentage is verschillend (16% tot 22%) en is afhankelijk van hoe milieuvriendelijk jouw auto is en in welk jaar de auto op kenteken is gezet. Voorbeeld: op elektrische en hybride leaseauto’s die voor 1 november 2014 op kenteken gezet zijn, kan nog een bijtellingspercentage van 0% gelden. * Voor elektrische auto’s geldt sinds 2019 een bijtelling tot een bepaalde cataloguswaarde (cap). Daarboven geldt de standaard bijtelling van 22%. Voor waterstofauto’s geldt deze beperking niet. Deze grens € 50.000 in 2019, € 45.000 in 2020, € 40.000 in 2021, € 35.000 in 2022, € 30.000 in 2023 t/m 2025 en in 2026 is de bijtelling over de gehele waarde 22%.