Bijtelling Zakelijke Auto Berekenen

Bijtelling Zakelijke Auto Berekenen
Bijtelling berekenen: wat is het en hoe kun je bijtelling berekenen? Lees hier alles over bijtelling Als je een lease auto via je werkgever heb moet je, zodra je meer dan 500 privé kilometers per jaar rijdt, rekenen op een extra bijtelling van de belastingdienst. Bijtelling zijn de fiscale kosten van het privégebruik van een auto van de werkgever en zijn een percentage van de catalogusprijs van de auto.

De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van de CO2 uitstoot van jouw auto. De overheid wil milieuvriendelijk rijden stimuleren, daarom is een ‘schonere’ auto goedkoper om in te rijden. Het bijtellingspercentage kan 16% voor een100% elektrische auto met een fiscale waarde van € 30.000,- en voor elk bedrag daarboven is de bijtelling 22%.

Voor een auto met een verbrandingsmotor geldt ook een bijtellingspercentage van 22%. Jouw werkgever telt per loontijdvak (bijvoorbeeld per maand als je je loon per maand krijgt) een evenredig deel van het voordeel bij jouw loon. De bijtelling voor jouw lease auto wordt als volgt berekend: percentage bijtelling x cataloguswaarde van de auto.

Voor de netto bijtelling wordt dit bedrag vervolgens vermenigvuldigd met het tarief inkomstenbelasting dat van toepassing is voor jou. Een voorbeeld: Jouw auto heeft een cataloguswaarde van €35.000. De auto van in de 22% procent categorie, wat betekent dat er een bij te tellen bruto bedrag is van €7.700 per jaar.

Om het netto bedrag te bepalen moet je kijken in welke belastingschijf jouw inkomen valt. Stel, je zou 37,07% belasting (eerste schijf 2022) betalen, dan zorgt dat tot voor een netto bijtelling van €2.854,39 per jaar. Maandelijks betaal je dan €237,87 om privé te kunnen rijden met jouw auto van de zaak.

Hoeveel is bijtelling auto van de zaak?

Bijtelling bij meer dan 500 kilometer privé per jaar – Als u per jaar meer dan 500 kilometer privé rijdt, dan krijgt u te maken met bijtelling. Dit is een percentage van de nieuwwaarde van de auto. U moet hierover inkomstenbelasting betalen. Voor de meeste auto’s geldt een bijtellingspercentage van 22% over de cataloguswaarde.

You might be interested:  Hypotheek Berekenen Met Eigen Geld

Hoe werkt bijtelling zakelijke lease?

De bijtelling van je zakelijke leaseauto – Heb je een zakelijke leaseauto en rijd je hiermee ook privékilometers? Grote kans dat de fiscale bijtelling van toepassing is. Dat is namelijk het geval als je op jaarbasis meer dan 500 kilometer privé rijdt met je leaseauto.

 1. Maar, waarom is er bijtelling van toepassing? Het privégebruik van een zakelijke leaseauto geldt als loon in natura.
 2. Via de bijtelling betaal je hier belasting over.
 3. Er zijn in 2022 twee tarieven voor de bijtelling: 22% en 16%,
 4. De lagere bijtelling van 16% geldt alleen voor auto’s zonder CO2-uitstoot, zoals volledig elektrische auto’s of waterstofauto’s.

Er is wel een aftopping voor elektrische auto’s. Zo geldt de 16% bijtelling in 2022 alleen tot een cataloguswaarde van € 35.000. Boven dat bedrag geldt de volledige 22% bijtelling.

Hoe werkt bijtelling auto eenmanszaak?

Bijtelling berekenen als zzp’er – De bijtelling kun je berekenen door het bijtellingspercentage van jouw auto te vermenigvuldigen met de cataloguswaarde. Rekenvoorbeeld: bruto bijtelling Stel: de cataloguswaarde van jouw auto is € 20.000. De bijtelling is 22%, dus 0,22 x 20.000 = € 4.400 bijtelling per jaar.

 1. Dit komt neer op € 4.400 : 12 = € 366,67 per maand.
 2. Dit bedrag komt bruto bovenop jouw inkomen.
 3. Let op: dit is het bruto bedrag bijtelling.
 4. Hoeveel je netto aan bijtelling betaalt, hangt af van jouw inkomen.
 5. Rekenvoorbeeld: netto bijtelling Hoeveel netto bijtelling je betaalt, is afhankelijk van welke belastingschijf voor jou van toepassing is.

We gebruiken de gegevens uit het vorige voorbeeld, waarbij de bijtelling per jaar op € 4.400 is vastgesteld. Jouw inkomen bestaat uit je belastbaar jaarinkomen (€ 20.000 volgens het vorige voorbeeld) plus je bijtelling van € 4.400 = € 24.400. Je valt dan in belastingschijf 1 en betaalt dus 36,93% belasting.

Is een zakelijke lease auto voordeliger?

Zakelijk leasen – Een zakelijke auto leasen is niet alleen geschikt voor bedrijven die over een groot wagenpark beschikken, ook voor zzp’ers en mkb’ers kan leasen heel interessant zijn. Voor elk bedrijf bestaat er een passend leasecontract. Leasen is in circa 80% van de gevallen voordeliger dan kopen.

 1. Ook als je weinig kilometers rijdt kan het aantrekkelijk zijn.
 2. Leasen vergemakkelijkt de situatie, omdat je het beheer en onderhoud uit handen kunt geven aan de leasemaatschappij.
 3. Dit zal veel tijd en moeite besparen.
 4. Overige voordelen van leasen zijn dat je een vast bedrag per maand betaalt.
 5. Onderhoudskosten, verzekeringskosten en Wegenbelasting zijn inbegrepen in de prijs.
You might be interested:  Import Kosten Berekenen

Alleen je brandstofkosten zijn variabel. Zo weet je als bedrijf waar je aan toe bent. Het komt vaak voor dat wanneer er geen sprake is van een startvermogen, leasen als aantrekkelijk wordt gezien. Let wel: als je de leaseauto ook privé gebruikt voor meer dan 500 km per jaar, dan krijg je te maken met de bijtelling.

Hoe staat auto van de zaak op loonstrook?

Veelgestelde vragen over Bijtelling – De meest veelgestelde vragen (en antwoorden) over bijtelling (voor een auto) op een rijtje. Is bijtelling bruto of netto? Het is een brutobedrag dat bij je salaris wordt opgeteld. Hierover wordt de inkomstenbelasting berekend.

 • Hoe hoger je inkomen, hoe meer belasting je betaalt over de bijtelling.
 • Is bijtelling hetzelfde als BPM? Nee, het is niet hetzelfde als BPM.
 • Zoals je nu misschien al weet is het een bedrag dat je betaalt als je per jaar meer dan 500 privékilometers rijdt in je zakelijke auto.
 • BPM staat voor Belasting van Personenauto’s en Motorrijtuigen; een belasting die je betaalt als je een auto, motor of bestelbus in Nederland koopt of uit het buitenland importeert en registreert.

Is bijtelling loon? Het rijden in een zakelijke leaseauto, motor van de zaak of een bestelbus is een vorm van loon in natura. Bijtelling tel je als werkgever bij het loon van de werknemer op als die in loondienst is en ook privé in een auto van de zaak rijdt.

 • Wordt bijtelling per jaar berekend? Het bijtellingsbedrag wordt per kalenderjaar berekend en betaal je per jaar.
 • Als je een gedeelte van het jaar een auto van de zaak hebt, betaal je een bijtellingsbedrag dat past bij het deel van het jaar.
 • Waar staat bijtelling op de loonstrook? Op je loonstrook of salarisstrook staat meestal ‘Privégebruik auto’ met het bijhorende bijtellingsbedrag.
You might be interested:  Hoe Bruto Jaarinkomen Berekenen

Omdat de Belastingdienst het rijden van een auto van de zaak ziet als loon in natura wordt de bijtelling bij je brutosalaris opgeteld. Hoe betaal ik bijtelling als ondernemer? Als ondernemer met een eenmanszaak tel je de bijtelling op bij je winst, over de winst betaal je vervolgens inkomstenbelasting.

Hoe werkt het met een auto van de zaak?

Auto van de zaak Heb je een auto van de zaak? Dan zijn alle kilometers die je rijdt van huis naar werk (en terug) zakelijke kilometers. Het maakt daarvoor niet uit hoeveel kilometers je rijdt en hoe vaak je naar je werk reist. Als je de auto van de zaak ook privé gebruikt, moet je daarvoor extra belasting (bijtelling) betalen.

Hoe lang moet je bijtelling betalen?

Geldigheidsduur verlaagd bijtellingspercentage – Het bijtellingspercentage dat geldt op de dag waarop het kenteken van de auto voor het eerst op naam wordt gesteld, blijft 60 maanden geldig. Gerekend vanaf de eerste dag van de maand volgend op de eerste ingebruikname.

 1. Hierbij zijn eigenaar- en gebruikerswisselingen niet relevant, net als het wel of niet onder de bijtelling vallen.
 2. Een voorbeeld: een volledig elektrische auto (CO2-uitstoot = 0) die op 1 januari 2023 voor het eerst in gebruik wordt genomen, houdt tot en met januari 2028 (5 jaar lang) 16% bijtelling over de eerste 30.000 euro catalogusprijs.

Wordt de auto in februari 2028 nog steeds als zakenauto ingezet, dan geldt vanaf dat moment het algemene bijtellingspercentage van 22%. Een eventuele milieukorting wordt bepaald volgens de dan geldende bijtellingsregels. Wel is het zo dat na de periode van 60 maanden per jaar bezien wordt of de auto nog in aanmerking komt voor een korting op het algemene bijtellingspercentage.