Body Fat Percentage Berekenen
Contents
Hoe bereken ik mijn body fat percentage?
Vetpercentage berekenen – Alles wat je moet weten – Het vetpercentage is het percentage van je lichaam dat uit vetweefsel bestaat ten opzichte van je totale lichaamsgewicht. Het vetpercentage berekenen doe je door (formule) : de vetmassa van het lichaam te delen door de som van de vetmassa én de vetvrije massa.
Wat is een normaal Body Fat percentage?
Gezond vetpercentage bij mannen en vrouwen
Leeftijd | Mannen | Vrouwen |
---|---|---|
20 – 39 jaar | 7% – 20% | 21% – 33% |
40 – 59 jaar | 10% – 22% | 23% – 34% |
> 60 jaar | 12% – 25% | 24% – 36% |
Hoeveel Body Fat vrouw?
Vetpercentage vrouwen Voor vrouwen ligt dit percentage of 10-12%. Vrouwelijke atleten hebben een vetpercentage tussen 14 en 20 procent, fitte vrouwen tussen 21 en 25 procent en een acceptabel gebied beslaat 25 tot 31%. Heb je als vrouw een vetpercentage van 31% of hoger, dan val je in de categorie van overgewicht.
Hoe kun je je vetpercentage berekenen?
Vetpercentage bepalen – Er zijn een aantal manieren om te hoeveelheid Lichaamsvet te bepalen. De meest gebruikte is die van Huidplooimeting: op een aantal plaatsen op het lichaam wordt met behulp van een schuifmaat de dikte van vetlagen en huid bepaald.
- Met behulp een tabel wordt het vetpercentage bepaald.
- Een andere methode van berekening is Elektrodiagnose: deze is gebaseerd op het feit dat spieren meer water bevatten dan vet en daarom elektriciteit beter geleiden.
- Via de enkel wordt een elektrische lading naar de pols gevoerd.
- Aan de hand van de tijd die de elektrische lading nodig heeft om door het lichaam te gaan wordt het vetweefsel en spierweefsel bepaald.
Voor deze bovengenoemde technieken is bepaalde apparatuur nodig en enige deskundigheid noodzakelijk. Voor Runinfo.nl is daarom gekozen voor een methode waarbij dit niet nodig en bovendien redelijk (opgepast: dit telt alleen voor een gemiddeld gebouwd lichaam) betrouwbaar is.
Vetpercentage | ||
Leeftijd | Man | Vrouw |
17 – 29 | 15% | 25% |
30 – 39 | 17% | 27% |
40 en ouder | 20% | 30% |
Hoeveel kg spiermassa is normaal vrouw?
Wanneer is er sprake van gezonde en ongezonde spiermassa? – Voor mannen is het gangbaarder om over meer spiermassa te beschikken dan vrouwen. Dit is van nature genetisch bepaald en dit heeft onder andere te maken met het testosterongehalte dat bij mannen hoger ligt.
Hoe weet je of je skinny fat hebt?
Hoe worden mensen skinny fat? – Iemand wordt skinny fat door een verlies in spiermassa (en een langzamer metabolisme), een toename in de vetmassa en door dezelfde calorie-inname aan te houden heeft terwijl de stofwisseling trager is. Dieet en sport (of een gebrek hieraan) spelen hierin in rol.
- Bij een dieet hoog in koolhydraten, vet en suiker en laag in groenten en essentiële mineralen gepaard met weinig tot geen beweging komt men gegarandeerd aan in vetmassa.
- Oolhydraten en calorierijk voedsel zijn een goede bron van energie, maar als deze energie niet wordt verbruikt, wordt het als vet opgeslagen.
Spiermassa neemt in de loop van de tijd af als de spieren niet genoeg worden gebruikt. Als u van 9-5 werkt en het grootste deel van de tijd zit, zal de skeletspiermassa in de loop van de tijd afnemen en de vetmassa toenemen. De hele dag zitten, eten wat u wilt en niet bewegen zal leiden tot spierverlies en een toename in lichaamsvet. Veel mensen hebben een zittende leefstijl door hun werk en zij zullen de eersten zijn die een afname in spiermassa en een toename in vetmassa zullen krijgen als ze er niks tegen doen.
Dit is echter niet het enige dat leidt tot een afname in spiermassa en een toename in vetmassa. Michael Matthews van Muscle For Life schrijft in zijn onderzoek dat er ook een andere manier is waarop mensen skinny fat worden. In plaats van een afname in spiermassa omdat ze niet sporten, kunnen mensen ook een afname in spiermassa krijgen omdat ze niet op de juiste manier diëten of sporten.
Ik kom het skinny fat probleem meer tegen bij vrouwen dan bij mannen. Dit komt omdat het algemene dieet- en sportadvies dat aan vrouwen wordt gegeven een prescriptie is om skinny fat te worden. Het recept om skinny fat te worden is:
- de calorie-inname beperken
- te veel cardio oefeningen doen
- lichte krachttraining doen met een focus op herhaling
Klinkt dit bekend in de oren? Dit is het meest gegeven advies voor gewichtsverlies (jezelf uithongeren, een te veel aan cardio doen en lichte krachttraining). Bron: Muscle For Life Matthew zegt dat mensen het advies volgen waarvan ze denken dat het degelijk is, maar door dat te doen verliezen ze in plaats van vetmassa juist skeletspiermassa en dat is het tegenovergestelde van wat ze moeten doen om een gezonde lichaamssamenstelling te krijgen,
- Als u uw calorie-inname beperkt en tegelijkertijd 5 dagen per week 1 uur op de loopband rent, heeft uw lichaam mogelijk niet genoeg energie.
- Na een bepaald punt zal uw lichaam uw spieren gebruiken als energiebron omdat de andere opties zijn opgebruikt.
- Er zal gewichtsverlies optreden, maar ook verlies in zowel vet- als spiermassa.
Dit zal weinig bijdragen voor het verbeteren van uw vetpercentage en om minder skinny fat te worden. Zolang ik er maar goed uit zie! Was dat maar zo. Helaas is deze houding wat er toe leidt dat mensen skinny fat worden. Slank zijn wordt belangrijker gevonden dan fit en gezond zijn.
- Echter, door de manier waarop vet kan worden opgeslagen, lopen mensen die skinny fat zijn risico op gezondheidsproblemen en sommige daarvan zijn vrij ernstig.
- Niet al het vet wordt onder de huid opgeslagen.
- Vet dat mensen kunnen zien wordt onderhuids vet genoemd, maar er is ook een tweede type lichaamsvet, namelijk visceraal vet,
Visceraal vet is het slechtste van de twee. Als iemand skinny fat is, heeft hij of zij het meeste van dit tweede type vet. Visceraal vet is inwendig vet dat zich ontwikkelt in het buikgebied en opgeslagen wordt rond uw nieren, darmen, maag en lever. Hoewel het makkelijk is om onderhuids vet te zien, is het moeilijk om het visceraal vet in uw buikgebied te zien.
- een verhoogd risico op hart- en vaatziekten
- een hoog cholesterol
- insulineresistentie die leidt tot diabetes type 2
Een ander kenmerk van skinny fat naast een lage hoeveelheid vetvrije massa/skeletspiermassa is dat het leidt tot gezondheidsrisico’s, met name voor de botten. Een lage hoeveelheid vetvrije massa en een hoog vetpercentage kunnen leiden tot de medische aandoening genaamd sarcopenische obesitas.
- Uit onderzoek blijkt dat een gezonde hoeveelheid vetvrije massa in verband wordt gebracht met een hoog botmineraalgehalte.
- Een hoog vetpercentage, daarentegen, wordt in verband gebracht met een laag botmineraalgehalte.
- Een ander risico is een afname in botweefsel.
- Een afname in het botweefsel kan het risico op osteoporose vergroten, vooral bij vrouwen (omdat ze smallere botten hebben dan mannen) en met name bij vrouwen die de menopauze hebben bereikt (door een vermindering van de oestrogeenproductie).
Hoewel mensen die skinny fat zijn er van de buitenkant goed uit zien, hebben een hoge kans op een groot aantal gezondheidsrisico’s. Dit is de reden waarom het zo belangrijk is om uw vetpercentage te weten.
Hoeveel cm buikvet is normaal?
Wanneer heb ik te veel buikvet? – Je kan een inschatting maken van de hoeveelheid buikvet door je buikomvang te meten. Je buikomvang wordt ook wel je middelomtrek genoemd. Dit kan je als volgt doen: 1. Ga rechtop staan. Meet je middelomtrek tussen de onderkant van de onderste rib en de bovenkant van het bekken.2.
Wat is een gezonde buikvet?
Buikvet meten – Mensen die zichtbaar te dik zijn hebben vaak ook te veel visceraal vet. De beste manier om de viscerale vetwaarde te bepalen is met een CT of MRI scan. Maar dit is uiteraard erg duur en niet te altijd praktisch uitvoerbaar. Gelukkig zijn er wat eenvoudige manieren om de vetwaarde te bepalen.
- Dit kan door middel van een weegschaal die de elektrische weerstand van het lichaam meet.
- Op deze manier kan ook het viscerale vet goed gemeten worden.
- De hoeveelheid visceraal vet in het lichaam worden uitgedrukt in cijfers.
- Een gezonde hoeveelheid zit tussen de 1 en 12.
- Vanaf 13 wijst het op een te hoog visceraal vet gehalte, waarbij de maximale hoeveelheid 59 is.
Een andere manier om erachter te komen of je te veel buikvet hebt, is door het meten van je buikomvang met een meetlint. Dit wordt gedaan door een meetlint om de taille te slaan en de meting af te lezen. Voor vrouwen geldt een verhoogd risico op visceraal vet als de tailleomtrek meer dan 88 cm is en bij mannen meer dan 102 cm.
Waar krijg je het meeste buikvet van?
Hoe ontstaat buikvet? – Buikvet ontstaat met name door eenzijdige en/of ongezonde voeding. Denk daarbij aan veel geraffineerde suikers, verzadigde vetten en weinig groentes en vezels. Ook spelen een gebrek aan beweging, onderbroken nachtrust en een teveel aan stress een rol bij het ontstaan van buikvet.
Wat is het laagste vetpercentage dat je kan hebben?
Vat de titel niet te persoonlijk op, want het slaat niet alleen op jou, maar op mensen in het algemeen. Mensen zijn namelijk – in vergelijking met vrijwel alle dieren uit het dierenrijk – dik. Serieus, we verschillen in gemiddeld percentage vet ten opzichte van lichaamsgewicht nauwelijks van walrussen – en die hebben het nog echt ergens voor nodig.
Gelukkig lijken al die kwabben waar iedereen zich zo druk om maakt enig evolutionair nut te hebben, aldus nieuw onderzoek. Leuk detail voordat we het nieuwe onderzoek in duiken: mensen hebben het wereldrecord vetpercentage keihard gewonnen. De dikste man die ooit geleefd heeft woog op zijn hoogtepunt 635 kilo en bestond voor bijna 80% uit vet.
Onder dieren wordt het hoogste vetpercentage gevonden onder de blauwe vinvissen, waarvan bijna 50% van hun lichaamsgewicht uit vet bestaat. BOOYA. Mensen4eva. Het laagste vetpercentage ooit gemeten bij een mens is nul procent – maar dat komt door een genetische afwijking waardoor je er zo uit gaat zien: Afgezien van deze extremen hebben gezonde vrouwen een vetpercentage tussen de 28% en 34%, en mannen tussen de 17% en 24%, Het verschil is volgens de wetenschap te danken (doe mij maar rondingen bij vrouwen) aan het feit dat vrouwen kinderen moeten kunnen baren en daar meer vetreserves voor opbouwen, en hormonale functies.
Om gezond te blijven moeten vrouwen een vetpercentage van minimaal 8% en mannen van 4% onderhouden. Dat is best bizar als je naar onze nauwste verwanten in het dierenrijk, chimpansees, kijkt. Vrouwtjeschimpansees hebben een gemiddeld vetpercentage van 3.6% en mannetjes zitten gemiddeld op 0.005% – zonder eruit te zien als Lizzy Vélasquez op de foto hierboven.
Maar waarom? Waarom zijn we toch zo ontzettend dik? Amerikaanse antropologen Adrienne Zihlman en Debra Bolte trachten in hun saai getitelde paper “Body composition in Pan paniscus compared with Homo sapiens has implications for changes during human evolution,” een antwoord op die vraag te vinden.
- Volgens de wetenschappers valt het antwoord vooral te vinden in onze historische lifestylekeuzes.
- Mensen zijn altijd al een soort zwervers geweest, die van plek naar plek trokken, en elke keer weer verschillende omstandigheden tegenkwamen.
- En daar moest je op voorbereid zijn.
- Door op chille plekken de mogelijkheid te hebben om vet op te slaan, konden mensen barre tijden op andere plekken overleven.
Chimpansees hebben deze drang echter niet. Ze kiezen ervoor om te leven in warmere klimaten, waar voedsel vrijwel altijd voorhanden is. Hiervoor was het minder belangrijk voor ze om vetreserves op te bouwen. Bovendien moeten ze de hele dag in bomen klimmen, en zoals je kan observeren in de video hieronder is een hoger vetpercentage daar niet voordelig voor.
- Naast het vetpercentage is een ander groot verschil tussen mensen en chimpansees de hersengrootte.
- Mensen hebben hersenen die ongeveer drie keer zo groot zijn als die van onze apenbroeders.
- Hersenen die veel energie kosten om te laten groeien, net als spiermassa.
- De onderzoekers stellen dan ook dat de ontwikkeling van noodzakelijke spiermassa bij chimpansees ten koste van hun hersengrootte is gegaan.
Met andere woorden: chimpansees moesten sterk zijn om in bomen te klimmen en hadden daarom minder energie over om in hersengroei te steken. Bij mensen is die energie gaan zitten in de hersenen én in ons vet. Wij hebben ooit dankzij evolutie onze spieren ingeleverd voor onze hersenen.
- En vet kregen we daar gratis bij, omdat het makkelijk op te bouwen is, er veel energie in opgeslagen kan worden om onze hersenen te voeden en omdat het als reserve kan dienen als we weer gaan zwerven.
- Dat we zo makkelijk vet opbouwen is nu we altijd overal zitten niet meer zo handig, maar in feite moeten we misschien dankbaar zijn dat we dik zijn.
Het komt er namelijk op neer dat we dik zijn omdat we slim zijn. Of slim zijn omdat we dik zijn. Of allebei. Of misschien ben ik gewoon niet dik genoeg om het verschil te begrijpen.
Hoe ziet 15 Body Fat eruit?
Zo ziet 15% lichaamsvet eruit – In één woord: afgetraind. Vaak het resultaat van een mooie balans tussen een gezond voedingspatroon en voldoende training, maar waarbij je nog wel kan genieten van de geneugten des levens. Hola Images Getty Images Bij ongeveer 15 procent lichaamsvet krijg je definitie te zien rondom je buik. Je armen en schouders zijn ook meer vasculair. Je bent nu op de goede weg richting een strakke sixpack, of je blijft lekker rond de 15 procent hangen: makkelijker te onderhouden, en alsnog lekker afgetraind zonder de nadelen van een stevige buik.
Wat is de ideale lichaamssamenstelling?
Lichaamssamenstelling: wat is mijn lichaamsbouw? Sportarts en hardlopen.nl expert Mirjam Steunebrink vertelt ons wat meer over hoe ons lichaam is samengesteld. Waar hebben we het eigenlijk over als we praten over gewicht en BMI. En wat zegt het ‘vetpercentage’ ons? Wat is gezond? Maar daarnaast ook; wat zegt de combinatie van de lichaamssamenstelling en grootte ons over welke lichaamsbouw we hebben? Onder de lichaamssamenstelling wordt verstaan voor hoeveel procent je lichaam uit water, botmassa, spiermassa en vetmassa bestaat.
Bij een gezond gewicht bestaat het vrouwelijke lichaam gemiddeld voor 52% uit vocht, voor mannen ligt dat rond de 65%. Dit lichaamsvocht is verdeeld over het lichaam en bevindt zich in en om cellen, weefsels en in ons bloed. Daar vrouwen doorgaans meer vetweefsel hebben, hebben zij verhoudingsgewijs minder vocht.
Een gezond lichaam kan de vochtbalans goed reguleren en herstellen. Als je teveel vocht verliest (via urine, ontlasting, zweten, ademhaling), gaat het lichaam automatisch minder urine uitscheiden en wordt een dorstprikkel afgegeven. Het skeletweefsel (de botten) weegt slechts tussen de 2.5 en 3.5 kg.
Dit werkelijke gewicht valt dus reuze mee. Mocht je ‘te zwaar’ zijn, dan zit ‘m dat dus doorgaans niet in ‘te zware botten’. De spiermassa heeft wel een groot aandeel op ons totale gewicht. Dit weefsel, dat uit eiwitten bestaat, kan samentrekken en ontspannen en zorgt dat ons skelet niet inzakt. Het zorgt er bovendien voor dat wij kunnen functioneren en sporten en is daarmee dus uitermate belangrijk.
Ons lichaam heeft meer dan 600 spieren met wisselende samenstelling en functie. Denk aan bijvoorbeeld de hartspier, darmspieren en de skeletspieren maar ook aan de spierwand van de bloedvaten. Deze spiermassa kunnen we deels beïnvloeden bijvoorbeeld door te sporten.
- Ort samengevat, zorgt sporten voor kleine scheurtjes in onze spieren die tijdens de herstelfase (bij adequate voeding) worden opgevuld met eiwitten waardoor de spiermassa kan toenemen.
- Het vetweefsel van ons lichaam heeft vaak een wat negatieve beleving maar is wel degelijk erg belangrijk.
- Vetweefsel dient als reserve-energie voorraad, het beschermt onze ingewanden als we ons stoten en het werkt als een soort isolatiemateriaal en houdt ons heerlijk warm.
Ook is vet nodig voor onze hormoonproductie. Teveel vetweefsel is natuurlijk wel ongezond. Dit brengt talrijke risico’s met zich mee waarbij het vet in de buikholte de grootste risicofactor is. Ook geeft teveel vetweefsel ons extra ballast dat we moeten meezeulen en dat willen wij hardlopers natuurlijk liever niet.
Wat is een goede body mass index?
Wat is een gezonde BMI?
BMI grenzen | Wat betekent dit? |
---|---|
Lager dan 18.5 | Ondergewicht |
18.5 – 25 | Gezond gewicht |
25 – 30 | Overgewicht |
30 en hoger | Obesitas |