Breedte Gordijnen Berekenen

Breedte Gordijnen Berekenen
Stap 1 – Meet de breedte van je rail of roede. Als er nog geen rail of roede hangt, neem aan beide zijden van het raam 20 cm extra. Indien het gordijn de volledige breedte van de muur moet bedekken, meet dan de complete breedte van links naar rechts.

Wat is de breedte van een gordijn?

Hoe zit het met de breedte van IKEA gordijnen? IKEA gordijnen worden per paar verkocht. De maat die bij de gordijnen wordt genoemd is de maat per gordijn. De meeste gordijnen zijn 145 cm breed; samen zijn de gordijnen dus 290 cm breed. Vond je dit nuttig? Bedankt for je feedback! Det var inte tillräckligt detaljerat Det var inte relevant för min fråga Det var förvirrande att förstå Tack för din feedback! : Hoe zit het met de breedte van IKEA gordijnen?

Hoeveel breder gordijn?

Hoeveel extra meter gordijn heb je nodig? – De plooi die je uiteindelijk kiest, bepaalt mede de totale hoeveelheid gordijnstof die je nodig hebt. Grofweg kun je de volgende berekeningen aanhouden:

Enkele plooi: 1,5 tot 2x de breedte van de gordijnrails.
Dubbele plooi: 2 tot 2,5x de breedte van de gordijnrails.
Drievoudige plooi: 2,5 tot 3,5x de breedte van de gordijnrails.
Bokaalplooi: 2 tot 2,5x de breedte van de gordijnrails.
Wave plooi: 2 tot 2,5x de breedte van de gordijnrails.
Ringengordijn: 1,5 tot 2x de breedte van de gordijnrails.

Dit is uiteraard in zekere mate ook afhankelijk van het soort stof dat je gaat gebruiken, hoe ‘diep’ je de plooien wilt maken en van de afstand die je tussen de plooien wilt hebben. Overleg dus ook altijd met de specialist. Lees hier meer over de verschillende gordijnsoorten en welke het beste in jouw kamer past. Lees hier meer over het onderhouden en reinigen van gordijnen.

Hoe ver gordijnen van vensterbank?

Tips en uitleg – Wil je je gordijnen zelf ophangen? Dan zijn dit enkele handige tips: 1. Houd bij het ophangen rekening met hoe je een raam opent. Let extra op bij ramen met een kiepstand.2. Gordijnen hangen het mooist als een rails of roede op 8 cm afstand van de wand, vensterbank of verwarming wordt geplaatst.

Hoe breed is een gordijn plooi?

Zo bereken je de tussenruimte en plooidiepte – Voor het berekenen van de plooidiepte en de tussenruimte hebben we een aantal elementen nodig:

De breedte van je rails Lengte van het gordijn zonder plooien (berekening van railbreedte/raambreedte x 2 of 3 voor de stofhoeveelheid voor gordijnen).

Het eerste deel van de som geldt voor zowel de enkele plooi als de dubbele en de driedubbele plooi. Neem de railafstand en voeg hier 10 % aan toe. In het geval van een rail van 1,5 meter is dat dus 165 cm. Dit doe je – 5 cm. Je houdt aan beide zijdes namelijk 2,5 centimeter vrij voor overlap om het gordijn netjes dicht te kunnen doen.

Vervolgens bepaal je de ruimte die je tussen de plooien wilt aanhouden. Gebruikelijk is vaak 8 cm, maar je kunt ook voor 10 gaan of juist voor 5 cm. Hoe groter de tussenruimte, hoe groter de plooi en hoe kleiner de tussenruimte, hoe kleiner de plooi. Stel je kiest voor plooien van 8 cm op 160 cm breed, dan krijg je 20 tussenruimtes, is 21 plooien.

Dus altijd plus 1 bij het aantal tussenruimtes. Nu je weet dat je 21 plooien nodig hebt, kun je verder met de rekensom. Het gordijn moet straks met de plooien natuurlijk netjes dicht kunnen, dus je gebruikt ook nu weer die railafstand + 10 %. Dat aantal centimeters haal je af van de totale lengte van je gordijn zonder plooien.

 • Oftewel, het gordijn nadat je deze aan de zijkanten hebt afgewerkt.
 • Stel je hebt stof gekocht voor een enkele plooi in een gordijn met een raambreedte van 150 cm, dan kom je uit op 300 cm breed.
 • Je hebt aan de zijkanten 2 x 4 cm nodig voor een mooie afwerking.
 • Dan doe je die 292 cm – 165 cm (railafstand + 10%)= 127 cm.
You might be interested:  Invoerrechten Engeland 2021 Berekenen

Die 127 cm doe je gedeeld door 21, je had namelijk net al uitgerekend dat dat het aantal plooien is wat je gaat maken. Dan kom je op 6 cm. Dat betekent dat de stof die je hebt om je plooi te maken, 6 cm is. Een enkel plooi is simpelweg dubbelgevouwen en zo kom je op een plooi diepte van 3 cm.

 • Heb je meer stof gekocht omdat je een dubbele plooi wilt maken.
 • Bijvoorbeeld dus 4,5 meter (3 x 1,5).
 • Dan doe je 450 – 8= 442-165 cm.
 • Die 277 doe je vervolgens /21 (het eerste gedeelte van de som blijft gelijk omdat je dezelfde railbreedte gebruikt.
 • Dat maakt plooien van 13,2 cm.
 • In het geval van de enkele plooi hebben we dus nu het volgende schema voor de plooien: 2,5 – 6 – 8 – 6 enzovoort om te eindigen met 6 – 2,5.

In het geval van de dubbele plooi hebben we dus nu het volgende schema voor de plooien: 2,5 – 13,2 – 8 – 13,2 enzovoort om te eindigen met 13,2 – 2,5.

Wat is de geplooide breedte?

Plooien – Maat wordt in de breedte gemeten,daarvoor is de stofbreedte van belang of uitgaande van een kamerhoog breedte men heeft dan geen naden bij het verwerken van de stof. De breedte maat of de geplooide breedte is de afstand tussen de eerste en de laatste plooi.

Hoe breed is een zoom in gordijnen?

Het berekenen van de gordijnstof – Bereken voor de omslag om het gordijnband 10 cm (hoofdje waar de plooien komen) en voor de zoom (aan de onderkant) 20 cm stof. De zoom zal worden dubbelgeslagen om later eventuele krimp, welke bij het wassen kan ontstaan op te vangen.

Dikke stoffen of lichtdichte stoffen dienen gemaakt te worden met een 10 cm zoom aan de onderkant. De zoomhoogte kunt u naar eigen gewenste hoogte maken maar minimaal 10 cm. Plooisoort: Gordijnen tot 2 meter hoog is het advies een enkele plooi en daarboven een dubbele plooi. Een enkele plooi is eenvoudiger om te maken en is voor de slaapkamers veel al voldoende.

Voor het berekenen van de gordijnstof hebben we een gordijnstof calculator gemaakt. Breedte meten: Meet de volledige railbreedte + 10 cm = Rail/roede breedte in cm Hoogte meten: Meet vanaf bovenzijde rail tot de gewenste hoogte. Wanneer dit tot de vloer is dient u 2 cm er van af te halen anders hangt de gordijnstof straks op de grond.

Hoe kies ik de juiste gordijnen?

Welke gordijnen moet ik kiezen? | Kwantum Houd bij gordijnen kiezen rekening met de hoeveelheid licht die je in een ruimte wilt. Je hebt de keuze uit verduisterende of lichtdoorlatende gordijnen. In de slaapkamer zijn verduisterende gordijnen misschien het fijnst, terwijl in de woonkamer lichtdoorlatende gordijnen wellicht het mooiste effect hebben.

 1. Spelen met licht Stel jezelf de vraag hoeveel licht je in welke ruimte prettig vindt.
 2. Laten bijvoorbeeld veel natuurlijk licht door, terwijl gordijnen van dikke stof daglicht buiten houden.
 3. Bescherm je interieur Veel direct zonlicht kan verkleuring van meubels, tapijt, behang en decoraties veroorzaken.

Om dit te voorkomen kun je lichtdoorlatende gordijnen kiezen met een enkele laag stof. Zo filter je het licht, maar bescherm je je interieur. Gordijnen in de slaapkamer kun je voorzien van een voering, waardoor ze de ruimte donker maken wanneer jij dat wilt.

Waarom s avonds gordijnen dicht?

Het donker – Als het ‘s avonds donker wordt, maakt ons lijf juist het slaaphormoon melatonine aan. Dat kan verstoord worden door helder licht van bijvoorbeeld straatverlichting. In Nederland hebben we veel last van lichtvervuiling en dus helpt het om je gordijnen ‘s nachts dicht te doen en het lekker donker te houden.

 • Niet alleen felle lampen (buiten én binnen) hebben invloed op onze slaap, maar ook blauw licht (van tv, computers en telefoons) zoals we inmiddels wel weten.
 • Als je het juiste licht op het juiste moment krijgt, slaap je dus beter.
 • En ‘s avonds zou dat licht meer rood en gedempt moeten zijn.
 • Met het dichtdoen van de gordijnen, geef ik mijn hersenen dan ook een seintje om het licht te dempen, het tempo iets omlaag te gooien en lekker vroeg het bed in te duiken.

Het is tenslotte alweer bijna winter! Houd jij je gordijnen ‘s avonds open of doe je ze juist dicht? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Hoeveel cm zakken gordijnen uit?

.mijn gordijn is nu veel te kort! – Waarschijnlijk zat er katoen of een ander materiaal in je gordijn dat gevoelig is voor krimpen tijdens het gordijnen wassen. Veel gordijnen hebben een krimptolerantie van 2 tot 4%, dat betekent dat ze 2 tot 4 cm per meter mogen krimpen. Bij vitrages en inbetweens valt dit meestal wel mee, overgordijnen zijn hiervoor vaak wel gevoelig.

You might be interested:  Woz-Waarde Bedrijfspand Berekenen

Hoe lang moet je gordijnen uithangen?

Plaatsen op roede-ringen aan roede – Voor gordijnen die geplaatst worden op een gordijnroede geldt dat u de stof tussen de plooien naar achteren moet doen en de gordijnen ongeveer 24 uur zo laten hangen.

Hoe breed is een gordijn plooi?

Zo bereken je de tussenruimte en plooidiepte – Voor het berekenen van de plooidiepte en de tussenruimte hebben we een aantal elementen nodig:

De breedte van je rails Lengte van het gordijn zonder plooien (berekening van railbreedte/raambreedte x 2 of 3 voor de stofhoeveelheid voor gordijnen).

Het eerste deel van de som geldt voor zowel de enkele plooi als de dubbele en de driedubbele plooi. Neem de railafstand en voeg hier 10 % aan toe. In het geval van een rail van 1,5 meter is dat dus 165 cm. Dit doe je – 5 cm. Je houdt aan beide zijdes namelijk 2,5 centimeter vrij voor overlap om het gordijn netjes dicht te kunnen doen.

 1. Vervolgens bepaal je de ruimte die je tussen de plooien wilt aanhouden.
 2. Gebruikelijk is vaak 8 cm, maar je kunt ook voor 10 gaan of juist voor 5 cm.
 3. Hoe groter de tussenruimte, hoe groter de plooi en hoe kleiner de tussenruimte, hoe kleiner de plooi.
 4. Stel je kiest voor plooien van 8 cm op 160 cm breed, dan krijg je 20 tussenruimtes, is 21 plooien.

Dus altijd plus 1 bij het aantal tussenruimtes. Nu je weet dat je 21 plooien nodig hebt, kun je verder met de rekensom. Het gordijn moet straks met de plooien natuurlijk netjes dicht kunnen, dus je gebruikt ook nu weer die railafstand + 10 %. Dat aantal centimeters haal je af van de totale lengte van je gordijn zonder plooien.

Oftewel, het gordijn nadat je deze aan de zijkanten hebt afgewerkt. Stel je hebt stof gekocht voor een enkele plooi in een gordijn met een raambreedte van 150 cm, dan kom je uit op 300 cm breed. Je hebt aan de zijkanten 2 x 4 cm nodig voor een mooie afwerking. Dan doe je die 292 cm – 165 cm (railafstand + 10%)= 127 cm.

Die 127 cm doe je gedeeld door 21, je had namelijk net al uitgerekend dat dat het aantal plooien is wat je gaat maken. Dan kom je op 6 cm. Dat betekent dat de stof die je hebt om je plooi te maken, 6 cm is. Een enkel plooi is simpelweg dubbelgevouwen en zo kom je op een plooi diepte van 3 cm.

 1. Heb je meer stof gekocht omdat je een dubbele plooi wilt maken.
 2. Bijvoorbeeld dus 4,5 meter (3 x 1,5).
 3. Dan doe je 450 – 8= 442-165 cm.
 4. Die 277 doe je vervolgens /21 (het eerste gedeelte van de som blijft gelijk omdat je dezelfde railbreedte gebruikt.
 5. Dat maakt plooien van 13,2 cm.
 6. In het geval van de enkele plooi hebben we dus nu het volgende schema voor de plooien: 2,5 – 6 – 8 – 6 enzovoort om te eindigen met 6 – 2,5.

In het geval van de dubbele plooi hebben we dus nu het volgende schema voor de plooien: 2,5 – 13,2 – 8 – 13,2 enzovoort om te eindigen met 13,2 – 2,5.

Hoe breed is een kant en klaar gordijn?

Meet de breedte van de rails/roede en tel daarbij 10 cm op aan elke kant. De hoogte meet je door de hoogte van de vloer tot aan de rails/roede te meten en daar 2 cm vanaf te trekken.

Hoeveel gordijnstof nodig voor enkele plooi?

Assortiment –

KiyOh Beoordelingen 9,1 / 10 Gordijnshop.nl ( 4958 )

 • Betalen en verzenden
 • U kunt op onze site veilig betalen met:

Uw bestelling thuisbezorgd, ook in België. Heeft u vragen? Specifieke wensen of advies nodig? Wij helpen u graag!

Kan gebruikt worden in ieder type gordijnstof. Als de gordijnen geopend zijn hebt u bij deze plooi het kleinste pakket aan de zijkant hangen. Een enkele plooi ziet er strak uit. Bij deze plooi wordt er per meter rails ongeveer 2.10m stof gebruikt (bij kamerhoge stoffen). Bij breedte stoffen wordt dezelfde berekening gedaan, maar hierbij wordt gerekend met banen waardoor de hoeveelheid stof per meter wisselt. Dit geldt ook bij alle andere plooien.
Kan gebruikt worden in ieder type gordijnstof. Hangt voller, en geeft diepere plooien. Voor deze plooi wordt meer stof gebruikt. Per meter wordt ongeveer 2.30m stof berekend bij kamerhoge stoffen.
Kan gebruikt worden in ieder type gordijnstof, maar is het mooiste bij gebruik in en inbetween. Wilt u de stof royaal hebben hangen dan kunt u kiezen voor deze plooi. Er wordt voor een driedubbele plooi per meter rail ongeveer 2.60m stof gebruikt. Voor deze plooi geldt een toeslag van € 3,00 per meter. Dit wordt ook aangegeven in het bestelformulier.
Wordt gebruikt in vitrages en die niet geopend worden. De plooien zijn plat en liggen tegen elkaar aan waardoor het gordijn niet open geschoven kan worden. De plooi valt heel royaal. Er wordt voor een stolpplooi per meter rail 3.10 m stof gebruikt. Voor deze plooi geldt een toeslag van € 4,00 per meter. Dit wordt ook aangegeven in het bestelformulier. De stolpplooi kan niet geleverd worden met verstelbare haken, maar wordt geleverd met metalen prikhaken.
Standaard wordt het plooiband geleverd in een hoogte van 8cm bij de enkele, dubbele, driedubbele en stolpplooi. Het is ook mogelijk om een andere hoogte te bestellen. Bij kortere gordijnen kan een bandhoogte van 6cm mooier zijn. Bij hoge ruimtes is het mooi om een accent te leggen op de plooiband door deze juist hoger te maken, 10 0f 15cm. Voor het 6 en 8 cm band geldt geen meerprijs, voor het plooiband van 10 en 15cm wel. Voor het 10cm band is de meerprijs € 1,00 per meter, voor het 15cm band is dit € 1,50 per meter.
Deze plooi kan gebruikt worden in iedere gordijnstof en zorgt voor een gordijn dat altijd mooi golvend valt. Bij deze plooi wordt er per meter rails ongeveer 2.10m stof gebruikt (bij kamerhoge stoffen). Bij breedte stoffen wordt dezelfde berekening gedaan, maar hierbij wordt gerekend met banen waardoor de hoeveelheid stof per meter wisselt. Voor deze plooi geldt een toeslag van € 8,00 per meter. De meerprijs wordt altijd apart vermeld als u de prijs berekend. Kiest u voor een waveplooi dan worden er standaard glijders meegeleverd die geschikt zijn voor een KS rail. Deze runners zijn draaibaar en onderling verbonden met een dun koordje met een afstand van 8 cm.

 1. Het is ook mogelijk om glijders mee te leveren die geschikt zijn voor de Caro rail, dit kunt u als opmerking aangeven bij uw bestelling.
 2. Bij gordijnstoffen met een lengtestreep of vergelijkbaar patroon kan het zijn dat niet altijd hetzelfde deel van het patroon naar voren komt of naar achteren valt met de plooi mee.
 3. Houdt er bij breedtestoffen rekening mee dat de verticale zoom zichtbaar kan zijn, dit is helaas niet altijd te voorkomen.
Kiest u voor plaatsen op roede tunnel dan kunt ervoor kiezen om het gordijn strak of gerimpeld te laten maken. Kiest u voor ” strak “, dan wordt het gordijn zo geleverd dat deze precies de door u ingevoerde breedte wordt. Dit is verstandig bij bijvoorbeeld zodat u deze nog goed open kunt schuiven, in gesloten toestand hangen ze dan ongeplooid aan de roede. Kiest u voor ” gerimpeld “, dan wordt het gordijn ongeveer twee keer zo breed als de door u ingevoerde breedte zodat het mooi geplooid hangt in gesloten toestand. Dit wordt meestal gebruikt bij vitrages of inbetweens die niet geopend worden of met een embrasse open gehouden worden. Standaard wordt dit type gordijn geleverd met een roes boven de roede van 1,5cm. Deze hoogte telt u zelf op bij de gemeten hoogte. Wilt u het gordijn zonder roes geleverd hebben vermeld dit dan bij uw bestelling. Bij een gordijn met tunnel wordt per meter roede twee meter stof gebruikt. Hierin zit inbegrepen de zomen waardoor er per zoom ongeveer 5cm stofbreedte vervalt ten opzicht van de stofmaat.
De retourplooi vindt u niet in het keuzemenu, maar kan wel geleverd worden. Deze plooi kan gecombineerd worden met een enkele of dubbele plooi. Tussen de plooien aan de voorzijde wordt de plooi aan de achterzijde nogmaals doorgestikt. Bij gordijnen die op roedes met ringen hangen wordt dit vaak gebruikt omdat de plooien dan mooier in model blijven. Voor deze plooi i.c.m. een enkele plooi (retourplooi-enkel) wordt per meter rail 2.30 m stof gebruikt. Gecombineerd met een dubbele plooi (retourplooi-dubbel) wordt hiervoor 2.50m stof per meter rail berekend. Voor deze plooi geldt een toeslag van € 3,00 per meter.
You might be interested:  Berekenen Duur Ww Uitkering 2016

Plooien