Btw Privégebruik Auto Berekenen

Btw Privégebruik Auto Berekenen

Hoe bereken je btw privégebruik auto?

Geen administratie waaruit het privégebruik van de auto blijkt – Hebt u geen administratie waaruit het privégebruik van de auto blijkt? Dan stelt u de btw die u moet betalen voor het privégebruik vast op 2,7% van de catalogusprijs van de auto, inclusief btw en bpm.

Dit percentage van 2,7 geldt ook voor de auto die u gebruikt op basis van operational lease of financial lease, Ook voor deze situatie kunt u uitrekenen hoeveel btw u moet betalen voor privégebruik met het hulpmiddel ‘Btw of btw-aftrek over uw auto berekenen’, U kunt dit hulpmiddel niet gebruiken als u of uw personeel een eigen bijdrage betaalt voor privégebruik.

Voorbeeld U hebt een auto gekocht met een catalogusprijs van € 45.000, inclusief btw en bpm. U hebt de btw op de aanschaf, het onderhoud en gebruik van deze auto volledig afgetrokken. U gebruikt de auto ook privé, maar u houdt onvoldoende gegevens bij om de omvang van het privégebruik vast te stellen.

Voor het privégebruik moet u dan 2,7% x € 45.000 = € 1.215 btw betalen. Als u de auto in de loop van het jaar koopt, kunt u het percentage van 2,7% naar evenredigheid verlagen. Koopt u de auto bijvoorbeeld op 1 september, dan betaalt u voor het privégebruik 4/12 x 2,7% x € 45.000 = € 405. Gebruikt u de auto ook voor vrijgestelde omzet? Dan verlaagt u het verschuldigde bedrag naar evenredigheid van de verhouding belaste omzet-vrijgestelde omzet.

Als u de auto bijvoorbeeld voor 40% gebruikt voor vrijgestelde omzet, dan bent u maar 60% van € 1.215 verschuldigd, dus € 729. U hebt in dit geval namelijk de btw op de aanschaf, het onderhoud en gebruik ook maar voor 60% afgetrokken.

Hoeveel belasting over privégebruik auto?

Bijtelling bij meer dan 500 kilometer privé per jaar – Als u per jaar meer dan 500 kilometer privé rijdt, dan krijgt u te maken met bijtelling. Dit is een percentage van de nieuwwaarde van de auto. U moet hierover inkomstenbelasting betalen. Voor de meeste auto’s geldt een bijtellingspercentage van 22% over de cataloguswaarde.

Wat valt onder privégebruik auto?

Auto van de zaak Heb je een auto van de zaak? Dan zijn alle kilometers die je rijdt van huis naar werk (en terug) zakelijke kilometers. Het maakt daarvoor niet uit hoeveel kilometers je rijdt en hoe vaak je naar je werk reist. Als je de auto van de zaak ook privé gebruikt, moet je daarvoor extra belasting (bijtelling) betalen.

Hoe controleert de Belastingdienst privégebruik auto?

Zo controleert de Belastingdienst – Er wordt op verschillende manieren controle uitgevoerd door de Belastingdienst, we sommen ze voor u op:

Kentekens scannen Een veelgebruikt controlemiddel van de Belastingdienst. Een vorm waarbij willekeurig kentekens worden gescand, bijvoorbeeld op parkeerplaatsen bij de Ikea of pretparken. Vervolgens wordt gekeken of er bijtelling wordt betaald voor deze auto of dat er een verklaring is getekend. Stel dat de auto op zaterdag bij de Efteling wordt gescand, kan dit vragen oproepen waarna de Belastingdienst een controle kan doen op de rittenregistratie. Willekeurige steekproeven Ook kan de Belastingdienst steekproeven doen en vraagt hiermee de rittenregistratie op zonder dat hier aanleiding voor hoeft te zijn. Zo wordt gecontroleerd of de rittenregistratie kloppend is, er niet meer dan 500 kilometer privé wordt gereden en of het karakter van ritten juist is. Om dit laatste te kunnen onderbouwen kan de Belastingdienst ook vragen naar agenda’s, tankbonnen of garagebonnen. Zorg er daarom voor dat ook deze gegevens aanwezig zijn bij een controle van de Belastingdienst. Overige controles En daarnaast kan het natuurlijk voorkomen dat de Belastingdienst een algemene controle doet bij het bedrijf en hiermee ook direct de administratie van de voertuigen controleert.

Als uw medewerkers of u zelf een rittenregistratie moeten bijhouden, doe dit dan met een, Dit is een klein kastje dat in de auto wordt gemonteerd en alle ritten en kilometers vanzelf bijhoudt. Dit scheelt enerzijds heel wat administratieve uurtjes, maar verzekert u daarnaast van een volledig sluitende rittenregistratie.

Is btw vanwege privégebruik auto aftrekbaar van de winst?

De niet-aftrekbare btw vanwege het privégebruik van een auto van de zaak is wel aftrekbaar van uw winst. Omdat u hierover geen factuur in uw administratie aantreft, moet u dit zelf bijhouden in uw administratie en een berekening toevoegen.

Wat is btw privégebruik?

Btw over het privégebruik van goederen van de zaak moet je aan het einde van het jaar terug betalen. Btw ontvang je terug over je inkopen. Het kan voor komen dat je voor privé gebruik maakt van goederen of diensten van je onderneming, terwijl je de btw al in je onderneming terug hebt ontvangen. Van privégebruik is sprake als je goederen of diensten koopt die je zowel voor je onderneming als voor privé gebruikt, bijvoorbeeld een auto of een computer. De btw die betrekking heeft op het deel dat je privé gebruikt, moet je terug betalen aan de Belastingdienst.

 • Helemaal geen btw terug vragen;
 • De btw volledig terug vragen en aan het einde van het jaar de btw voor het privégebruik terug betalen;
 • De btw terug vragen voor het deel dat je zakelijk gebruikt.
You might be interested:  Klein Pensioen Afkopen Berekenen

Hoe boek je privégebruik?

Winst-en-verliesrekening en btw-aangifte -, Het gedeelte privégebruik wordt geparkeerd in de categorie Niet aftrekbare kosten | Gedeeltelijke privé uitgave, In je boekhouding worden deze uitgaven als kosten in je winst-en-verliesrekening gezet. In de aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting geef je deze kosten apart op als Niet aftrekbare kosten,

Hoeveel auto’s mag je op een eenmanszaak?

Uw eigen auto staat op de zaak, met de gebruikelijke bijtelling. Maar kunt u de auto van uw echtgenoot/partner ook op de zaak zetten en alle kosten aftrekken? Veel ondernemers hebben hun auto op de zaak staan. Ze gebruiken die meestal ook privé en hebben dan met de bekende bijtelling te maken.

 1. In veel (ondernemers)gezinnen beschikt men tegenwoordig ook over een tweede auto voor de echtgenoot of partner.
 2. An deze ook op de zaak worden gezet en kunt u dan de kosten gewoon van de winst aftrekken? Interessante vragen, toch? Auto ondernemingsvermogen? Als u een tweede auto ook op de zaak wilt zetten, betekent dit dat u de auto wilt aanmerken als ondernemingsvermogen.

Dat kan als u de auto voor minstens 10% zakelijk gebruikt. Dat zult u desgevraagd aannemelijk moeten kunnen maken, maar een kilometeradministratie is niet verplicht. Zorg ervoor dat de auto op naam staat van degene die als ondernemer wordt aangemerkt of zet deze op naam van het bedrijf, dat voorkomt discussies.10% zakelijk? Die 10%-voorwaarde is geen extreme eis, dus dat dit gebeurt, moet niet moeilijk aan te tonen zijn.

 • Het zal namelijk best voorkomen dat de auto bijvoorbeeld zakelijk gebruikt wordt voor een bezoek aan de Makro, terwijl u zelf met uw eigen auto bij een klant op bezoek bent of uw auto in de garage is voor een onderhoudsbeurt.
 • Gevolgen Het gevolg van een tweede auto als ondernemingsvermogen is dat ook van deze tweede auto alle kosten ten laste van de winst komen.

Daar staat tegenover dat u ook voor deze auto de bijtelling krijgt. Daarom is het wellicht een optie een volledig elektrische auto als tweede auto aan te schaffen. De bijtelling is dan slechts 4% en voor lange ritten kunt u in verband met de beperkte actieradius altijd de eerste auto nemen.

 • Lage mrb bestelauto? U kunt er ook voor kiezen als tweede auto een bestelauto aan te schaffen.
 • U betaalt dan geen bpm en minder mrb, als u de auto minstens 10% zakelijk gebruikt.
 • De bijtelling wordt wel berekend over de prijs inclusief bpm en btw.
 • Voor een bestelauto heeft u bovendien recht op de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), die maximaal 28% bedraagt.

Op een auto van € 25.000,- scheelt dit bij een belastingtarief van 40,8% (schijf 2 en 3) € 2.456,- netto (€ 25.000,- x 28% KIA x 0,86 (MKB-winstvrijstelling) x 40,8%). Of toch maar elektrisch rijden? Is uw auto volledig elektrisch, dan heeft dit nog meer fiscale voordelen.

 1. Als ondernemer heeft u dan namelijk ook recht op de Milieu-investeringsaftrek.
 2. Tot een aanschafwaarde van € 50.000,- krijgt u 36% extra aftrek.
 3. Voor plug-inhybridepersonenauto’s met een CO2 -uitstoot tot 30gr./km krijgt u dit jaar 27% MIA, tot een maximuminvesteringsbedrag van € 35.000,-.
 4. Dit geldt niet voor dieselauto’s.

Voor een elektrische bestelauto krijgt u 36% MIA en Vamil, allebei tot een maximuminvesteringsbedrag van € 75.000,-. Lage mrb bestelauto? Kiest u ervoor als tweede auto een bestelauto aan te schaffen, dan betaalt u geen bpm en minder mrb als u de auto minstens 10% zakelijk gebruikt.

 • De bijtelling wordt wel berekend over de prijs inclusief bpm en btw.
 • Voor een bestelauto heeft u bovendien recht op de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) die maximaal 28% bedraagt.
 • Op een auto van € 25.000,- scheelt dit bij een belastingtarief van 40,8% (schijf 2 en 3) € 8.772,- netto.
 • U kunt een tweede auto ook op de zaak zetten als u deze minstens 10% zakelijk gebruikt.

Alle kosten zijn aftrekbaar, minus de bijtelling voor privégebruik. Een alternatief is een volledig elektrische auto met een bijtelling van 4%. Wilt u zeker weten dat u geen problemen krijgt, vertrouw dan op Johan Kroon Administratie als het gaat o het voeren van uw financiële administratie.

Wat is voordeliger auto van de zaak of prive?

Nadelen auto van de zaak – Het grote nadeel van een auto van de zaak is de bijtelling voor zakelijke auto’s, Als je de auto van de zaak meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, moet je een percentage bijtelling betalen over de nieuwwaarde van de auto.

Dat kan flink oplopen, want het standaard bijtellingstarief is 22%. Bij je beslissing of je een auto van de zaak neemt, is het dus goed om na te gaan hoeveel zakelijke kilometers per jaar je rijdt. Als je maar weinig zakelijke ritten hebt, is het misschien beter om een privéauto zakelijk te rijden. Wil je je bijtelling berekenen ? Doe de berekening en je weet meteen wat jij kwijt bent als jij een zakelijke auto ook privé gebruikt.

Als je kiest voor een duurzame zakelijke auto, zoals een volledig elektrische auto, kom je op dit moment nog in aanmerking voor een lager bijtellingstarief. Dat is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Meer over bijtellingsregels elektrische auto’s

Is mijn auto prive of zakelijk?

Rekensom is niet eenvoudig – Het is niet eenvoudig om te beoordelen wat voordeliger is: een auto op de zaak of in privé rijden. De beoordeling is namelijk afhankelijk van een groot aantal factoren, zoals de hoogte van de afschrijvingen, de onderhoudskosten, de verzekeringskosten, de motorrijtuigenbelasting, eventuele financieringskosten, de CO2-uitstoot van de auto, het aantal in een jaar te rijden privé- en zakelijke kilometers en de btw-gevolgen.

 • Als u deze gegevens helder voor ogen zou hebben, kunt u berekenen wat het voordeligst is.
 • Over het algemeen zijn deze gegevens echter niet volledig bekend en zal van schattingen moeten worden uitgegaan.
 • De werkelijkheid kan dan afwijken van de berekeningen.
 • Vervolgens moet u ook nog rekening houden met belastingtarieven en inkomensafhankelijke heffingskortingen, die ook nog eens regelmatig wijzigen.
You might be interested:  Stroomverbruik Berekenen Huishouden

Let op! Bent u ondernemer in de inkomstenbelasting, dan mag u doorgaans kiezen of u de auto tot uw ondernemingsvermogen rekent of tot uw privévermogen. Die keuze heeft u echter niet als u maar maximaal 500 kilometer per jaar privé met de auto rijdt. U moet de auto dan verplicht tot het ondernemingsvermogen rekenen.

 • Rijdt u minder dan 10% van het aantal kilometers zakelijk, dan moet u de auto verplicht tot het privévermogen rekenen.
 • De rechtbank in Groningen heeft in 2019 beslist dat u een auto waarmee meer dan 500 km zakelijk wordt gereden, toch als ondernemingsvermogen aan kunt merken.
 • De rechtbank achtte niet van belang dat minder dan 10% zakelijk werd gereden.

In hoger beroep heeft het gerechtshof Leeuwarden begin 2021 echter beslist dat toch vereist is dat minstens 10% van het aantal gereden kilometers zakelijk moet zijn om de auto als ondernemingsvermogen aan te kunnen merken. De Hoge Raad zal hier in cassatie nog over moeten oordelen.

Wat gebeurt er als je meer dan 500 km prive rijdt?

Hebt u een auto van de zaak en verwacht u daarmee in een kalenderjaar niet meer dan 500 kilometer privé te rijden? Dan kunt u een Verklaring geen privégebruik auto aanvragen. Hebt u al een verklaring? Dan hoeft u die niet opnieuw aan te vragen. Want de verklaring is voor onbepaalde tijd geldig.

U hebt de auto van uw werkgever het hele jaar In dit geval is de berekening eenvoudig: het aantal privékilometers is het aantal privékilometers dat u in het kalenderjaar met de auto van de zaak rijdt. Voorbeeld U hebt een auto van uw werkgever en een Verklaring geen privégebruik auto, U rijdt van januari tot en met april geen privékilometers met de auto. In mei rijdt u 200 privékilometers, in juni 150 en in juli 75. Dan hebt u in totaal 425 kilometer privé gereden. In augustus tot en met november gebruikt u de auto niet privé. Als u de auto in december weer privé gaat gebruiken, mag u nog maximaal 75 privékilometers rijden. Zodra u meer privékilometers rijdt, moet u de verklaring intrekken. U krijgt dan een naheffingsaanslag voor het voordeel van het privégebruik over het hele jaar. U hebt de auto van uw werkgever niet het hele jaar In dit geval mag u minder dan 500 privékilometers rijden. Want dat aantal geldt alleen als u het hele jaar een auto van de zaak hebt. Hebt u de auto een deel van het jaar, dan moet u berekenen hoeveel kilometer u in die periode privé mag rijden, zodat u omgerekend naar een kalenderjaar niet meer dan 500 kilometer privé rijdt. Voorbeeld 1 U krijgt van 1 januari tot en met 31 maart een auto van uw werkgever, dus 3 van de 12 maanden. In 3 maanden mag u maximaal 3/12 x 500 = 125 privékilometers rijden. Want dat is omgerekend naar een heel kalenderjaar 500 privékilometers. Verwacht u in 3 maanden niet meer dan 125 privékilometers te rijden, dan kunt u een Verklaring geen privégebruik auto aanvragen. Voorbeeld 2 U krijgt op 1 januari een auto van uw werkgever. U gebruikt voor deze auto een Verklaring geen privégebruik auto, omdat u verwacht niet meer dan 500 privékilometers te rijden. Begin april hoort u dat deze auto u per 1 juni niet meer ter beschikking staat. U berekent dan hoeveel privékilometers u tot 1 juni maximaal mag rijden, namelijk: 5/12 x 500 = 208 privékilometers. Want omgerekend naar een kalenderjaar is dat 500 privékilometers. Hebt u al meer privékilometers gereden, dan moet u de verklaring direct intrekken. In dat geval telt uw werkgever het voordeel van het privégebruik in mei bij uw loon. En u krijgt een naheffingsaanslag over januari tot en met april. U krijgt in de loop van het jaar een andere auto van uw werkgever In dit geval berekent u het totaal aantal privékilometers dat u in het kalenderjaar met de auto’s rijdt. Voorbeeld 1 U hebt een auto van uw werkgever en een Verklaring geen privégebruik auto, Van 1 januari tot en met 31 oktober rijdt u 440 privékilometers. Op 1 november krijgt u een andere auto van uw werkgever. Met deze auto mag u nog maximaal 60 privékilometers rijden. Rijdt u meer, dan moet u de verklaring intrekken. U krijgt dan een naheffingsaanslag voor het voordeel van het privégebruik van beide auto’s over de periode waarin uw werkgever niet bijtelde. Voorbeeld 2 U hebt een auto van uw werkgever en een Verklaring geen privégebruik auto, Met deze auto, auto A, hebt u halverwege augustus al 550 privékilometers gereden. U moet de verklaring intrekken. Uw werkgever gaat vanaf dat moment een bedrag bij uw loon tellen voor het voordeel van het privégebruik. En u krijgt een naheffingsaanslag voor de periode waarin uw werkgever niet bijtelde. Op 1 november krijgt u een andere auto van uw werkgever, auto B. Met auto B rijdt u niet privé. Maar omdat u in hetzelfde kalenderjaar met auto A al meer dan 500 privékilometers hebt gereden, kunt u voor het lopende jaar geen nieuwe Verklaring geen privégebruik auto aanvragen. Uw werkgever telt ook voor deze auto bij. Verwacht u dat u met auto B in het nieuwe kalenderjaar ook niet privé gaat rijden? Dan kunt u met ingang van dat jaar weer een Verklaring geen privégebruik auto aanvragen. U hebt 2 of meer auto’s van uw werkgever tegelijk In dit geval berekent u het privégebruik per auto. De bijtelling geldt voor elke auto waarmee u, omgerekend naar een kalenderjaar, meer dan 500 privékilometers rijdt. Rijdt u met geen van de auto’s meer dan 500 kilometer privé, dan telt uw werkgever niets bij. Voorbeeld U hebt het hele jaar tegelijkertijd 2 auto’s van uw werkgever en een Verklaring geen privégebruik auto, Omgerekend naar een kalenderjaar rijdt u met auto A 510 privékilometers en met auto B 325 privékilometers. Als u kunt aantonen dat u met auto B niet meer dan 500 privékilometers rijdt, geldt de verklaring alleen voor auto B. Voor auto A telt uw werkgever bij. U verandert in het kalenderjaar van werkgever De privékilometers die u met de auto van uw vorige werkgever hebt gereden, tellen niet mee bij uw nieuwe werkgever. Bij de nieuwe werkgever mag u dus op kalenderjaarbasis weer 500 privékilometers rijden. Voorbeeld U hebt vanaf 1 januari een auto van werkgever A en een Verklaring geen privégebruik auto, Per 1 juli moet u de auto inleveren omdat u wordt ontslagen. U hebt tot 1 juli 350 privékilometers gereden. Omgerekend naar een heel kalenderjaar is dat 700 privékilometers (12/6 x 350). U trekt de verklaring daarom direct in. U krijgt een naheffingsaanslag voor het voordeel van het privégebruik over januari tot en met juni. Vanaf 1 oktober hebt u een nieuwe werkgever, werkgever B. U krijgt van deze werkgever ook een auto ter beschikking. U mag opnieuw een Verklaring geen privégebruik auto aanvragen. Want de privékilometers die u met de auto van werkgever A hebt gereden, tellen niet mee voor de auto van werkgever B. U berekent dan hoeveel privékilometers u tot 31 december maximaal mag rijden, namelijk 3/12 x 500 = 125 privékilometers.

You might be interested:  Percentage Van Iets Berekenen

Let op!

Alle kilometers die u niet voor uw werk rijdt, zijn privékilometers. Kilometers voor woon-werkverkeer zijn zakelijke kilometers. Rijdt u meer dan 500 privékilometers? Dan moet u de verklaring intrekken. Uw werkgever telt vanaf dat moment een bedrag bij uw loon voor het voordeel van het privégebruik van de auto. En u krijgt een naheffingsaanslag. Deze aanslag is voor de periode in het kalenderjaar waarin uw werkgever niet bijtelde, maar u wel over de auto beschikte.

Hoe bereken je de bijtelling op een auto?

Bijtelling berekenen: wat is het en hoe kun je bijtelling berekenen? Lees hier alles over bijtelling Als je een lease auto via je werkgever heb moet je, zodra je meer dan 500 privé kilometers per jaar rijdt, rekenen op een extra bijtelling van de belastingdienst. Bijtelling zijn de fiscale kosten van het privégebruik van een auto van de werkgever en zijn een percentage van de catalogusprijs van de auto.

De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van de CO2 uitstoot van jouw auto. De overheid wil milieuvriendelijk rijden stimuleren, daarom is een ‘schonere’ auto goedkoper om in te rijden. Het bijtellingspercentage kan 16% voor een100% elektrische auto met een fiscale waarde van € 30.000,- en voor elk bedrag daarboven is de bijtelling 22%.

Voor een auto met een verbrandingsmotor geldt ook een bijtellingspercentage van 22%. Jouw werkgever telt per loontijdvak (bijvoorbeeld per maand als je je loon per maand krijgt) een evenredig deel van het voordeel bij jouw loon. De bijtelling voor jouw lease auto wordt als volgt berekend: percentage bijtelling x cataloguswaarde van de auto.

Voor de netto bijtelling wordt dit bedrag vervolgens vermenigvuldigd met het tarief inkomstenbelasting dat van toepassing is voor jou. Een voorbeeld: Jouw auto heeft een cataloguswaarde van €35.000. De auto van in de 22% procent categorie, wat betekent dat er een bij te tellen bruto bedrag is van €7.700 per jaar.

Om het netto bedrag te bepalen moet je kijken in welke belastingschijf jouw inkomen valt. Stel, je zou 37,07% belasting (eerste schijf 2022) betalen, dan zorgt dat tot voor een netto bijtelling van €2.854,39 per jaar. Maandelijks betaal je dan €237,87 om privé te kunnen rijden met jouw auto van de zaak.

Hoe bereken je bijtelling van een auto?

Bijtelling berekenen als zzp’er – De bijtelling kun je berekenen door het bijtellingspercentage van jouw auto te vermenigvuldigen met de cataloguswaarde. Rekenvoorbeeld: bruto bijtelling Stel: de cataloguswaarde van jouw auto is € 20.000. De bijtelling is 22%, dus 0,22 x 20.000 = € 4.400 bijtelling per jaar.

 1. Dit komt neer op € 4.400 : 12 = € 366,67 per maand.
 2. Dit bedrag komt bruto bovenop jouw inkomen.
 3. Let op: dit is het bruto bedrag bijtelling.
 4. Hoeveel je netto aan bijtelling betaalt, hangt af van jouw inkomen.
 5. Rekenvoorbeeld: netto bijtelling Hoeveel netto bijtelling je betaalt, is afhankelijk van welke belastingschijf voor jou van toepassing is.

We gebruiken de gegevens uit het vorige voorbeeld, waarbij de bijtelling per jaar op € 4.400 is vastgesteld. Jouw inkomen bestaat uit je belastbaar jaarinkomen (€ 20.000 volgens het vorige voorbeeld) plus je bijtelling van € 4.400 = € 24.400. Je valt dan in belastingschijf 1 en betaalt dus 37,5% belasting.

Is btw vanwege privégebruik auto aftrekbaar van de winst?

De niet-aftrekbare btw vanwege het privégebruik van een auto van de zaak is wel aftrekbaar van uw winst. Omdat u hierover geen factuur in uw administratie aantreft, moet u dit zelf bijhouden in uw administratie en een berekening toevoegen.