Capaciteit Radiator Berekenen Formule

Capaciteit Radiator Berekenen Formule
Rekensom voor benodigd vermogen radiator – Het benodigd vermogen bereken je door het aantal kubieke meters van de kamer (lengte x breedte x hoogte) te vermenigvuldigen met de benodigde Wattage per m3. Enkele voorbeelden:

 • Woonkamer met een inhoud van 66 m3: 66 x 85W = 5.610W. Benodigde watt radiator Abel&co
 • Badkamer met een inhoud van 18 m3: 18 x 93W = 1.674W.
 • Slaapkamer van 29 m3: 29×77 = 2.233W.

Correcties De waardes in de temperatuur/Watts-tabel gaan uit van een gemiddeld goed geïsoleerde tussenwoning. Is de isolatie bovengemiddeld goed of slecht, of heb je een hoekwoning of vrijstaand huis? Dan kun je de volgende correcties uitvoeren:

 • Zeer goede muurisolatie: trek 10% van het berekend vermogen af.
 • Oude/slecht geïsoleerde muren: tel er 15% vermogen bij.
 • Hoek- of vrijstaande woning: tel er 10% vermogen bij.
 • Wil je een hogere of lagere temperatuur: corrigeer met 10% per 2°C.
 • WTW (85% rendement) ventilatie systeem: trek 8% van het vermogen af.

Hoeveel watt radiator moet ik hebben?

Stap 2. en 3. De gewenste kamertemperatuur

Ruimte Aanbevolen temperatuur Benodigde aantal watt per m3
Woonkamer 22 graden 85 watt
Studeerkamer 22 graden 85 watt
Keuken 20 graden 77 watt
Slaapkamer 18 graden 70 watt

Wat is vermogen van radiator?

Ben je klaar om nieuwe radiatoren te kiezen? Bereken eerst over welke capaciteit ze moeten beschikken om de kamers van jouw woning optimaal te verwarmen. Zo ben je zeker dat je de warmste keuze maakt! We leggen je hieronder stap voor stap uit hoe je te werk gaat.

 1. Cruciaal voor een lekker warme kamer Het vermogen van een radiator bepaalt in hoeverre die in staat is om een bepaalde kamer te verwarmen.
 2. Die capaciteit verschilt van kamer tot kamer, en hangt onder meer af van de grootte van de ruimte en de gewenste temperatuur.
 3. Daarom bereken je het vermogen het best voor elke ruimte apart.

Hoe het vermogen van je radiator berekenen? Bereken om te beginnen het volume van elke kamer door de lengte te vermenigvuldigen met de breedte en de hoogte van de ruimte. Het resultaat is de grootte van de ruimte in kubieke meters. Bepaal vervolgens de gewenste temperatuur voor elke kamer en leid af wat het vereiste wattage per kubieke meter is.

You might be interested:  Waarde Huis Berekenen Funda

woonkamer en bureau: 22 °C / 85 Watt slaapkamer: 18 °C / 70 Watt keuken: 20 °C / 77 Watt badkamer: 24 °C / 93 Watt

Eens je het volume van alle kamers en het nodige wattage per kubieke meter hebt achterhaald, vermenigvuldig je het aantal kubieke meters van alle kamers met de hoeveelheid Watt per vierkante meter. Het resultaat is een benadering van de capaciteit van je radiator.

 1. Wanneer je een hogere of lagere temperatuur wil, kun je het vermogen corrigeren door er tien procent bij te tellen of af te trekken per twee graden Celsius.
 2. Product Configurator Kun je nu eindelijk een radiator kiezen? Hou er rekening mee dat er nog meer factoren meespelen zoals het isolatieniveau van je woning, de oriëntatie, het type woning en het aantal vensters.

Om nog preciezer te werk gaan kun je daarom altijd gebruik maken van de Product Configurator van Vasco. Dat bespaart je meteen heel wat rekenwerk! De tool laat namelijk toe om zowel de benodigde wattage per ruimte te berekenen, als het selecteren van radiatoren die passen bij dat vermogen.

Hoeveel verwarming per m2?

Kengetallen benodigd verwarmingsvermogen per m2 (hoogte 2,4 meter) – 40 W/m 2 – Een erg goed geïsoleerde ruimte en andere gunstige factoren zoals minimum ventilatieverlies, oriëntatie op het zuiden. Het gebouw komt overheen met een passief huis of energieklasse A+, A++.60 W/m 2 – Een erg goed geïsoleerde ruimte en andere gunstige factoren zoals minimum ventilatieverlies, oriëntatie op het zuiden.

 1. Het gebouw komt overheen met een energieklasse A.80 W/m 2 – Een goed geïsoleerde woning.
 2. Dit kan een nieuwbouw of renovatie zijn.
 3. Er is een gemiddeld verlies aan warmte en ventilatie.100 W/m 2 – Een ruimte met gemiddelde bouw isolatie, maar met een groot verlies van warmte o.a.
 4. Door ventilatie.120 W/m 2 – Een ruimte met lage isolatie.

Bijvoorbeeld een oud gebouw met nieuwe ramen en lichte isolatie in de muren.140 W/m 2 – Ruimte met slechte isolatie. Bijvoorbeeld een oud gebouw met enkel glas. Elektrische wandverwarming is een eenvoudige manier om zonder gas een ruimte te verwarmen. De elektrische convectoren verwarmen de lucht in de ruimte.

 • Omdat de lucht warm is, ervaart u comfort.
 • De ruimte heeft een bepaalde hoeveelheid energie nodig om dit niveau van comfort te bereiken.
 • Aan de hand van de benodigde warmte vraag kunt u zo de (elektrische) verwarmings opties selecteren.
 • Een hoger vermogen kachel kan net zo zuinig zijn als een lager vermogen kachel.

Dit betekent namelijk dat de kachel sneller in staat is om de benodigde verwarming te leveren. Indien uw verwarming over een elektrische thermostaat beschikt zal deze zichzelf uitschakelen zodra de beoogde temperatuur bereikt is. Als de kamer bijvoorbeeld 2 kWh aan warmte nodig heeft voor uw wens temperatuur, kunt u een kachel van 2 kW een uur laten branden, of een kachel met een vermogen van 1 kW voor de duur van 2 uur.Als u over een grote kamer beschikt is het verstandig om verschillende kleinere kachels in plaats van een enkele grote kachel te plaatsen.

You might be interested:  Bijtelling Privégebruik Auto Berekenen

Hierdoor verspreidt de warmte zich beter door de ruimte, en heeft u meer controle over de temperatuur. Ter afsluiting, elektrisch verwarmen is erg energie intensief. Denk altijd goed na over de juiste toepassing. Een grote schuur middels elektrische ruimte verwarming te verwarmen is geen goede oplossing.

Een slaap- of studeer kamer juist wel. Selecteer bovendien een kachel met een goede thermostatische aansturing, zodat u maximaal comfort ervaart. Bekijk ons assortiment van bij de Groene Hoed Duurzaam. : Hoeveel verwarming heb ik nodig voor een ruimte?

Hoeveel watt per m3 radiator?

Het vermogen radiator verschilt per ruimte – Er zijn veel verschillende type radiatoren. Denk bijvoorbeeld aan een handdoekradiator voor in de badkamer of een paneelradiator voor de woonkamer. Het vermogen van de radiator is natuurlijk ook afhankelijk van de ruimte die verwarmd dient te worden en de inhoud daarvan.

Ruimte Aanbevolen temperatuur Aantal Watt per m³
Badkamer 24°C 93 W
Woonkamer 22°C 85 W
Keuken 20°C 77 W
Slaapkamer 18°C 70 W

Hoeveel m3 gebruik je met verwarming?

Wat betekent dit voor de jaarrekening? – 75 procent van het totale gasverbruik gaat dus op aan verwarming. Het gaat hier gemiddeld om 900 kubieke meter, maal 1,45 euro: een gemiddeld huishouden is dus jaarlijks 1.305 euro kwijt aan verwarming.20 procent van het gasverbruik gaat op aan warm water, dat komt dus neer op een gemiddeld jaarbedrag van 348 euro.

Hoeveel m3 per dag verwarming?

Veelgestelde vragen over gasverbruik – Hoeveel gas verbruik je met douchen? Bij het Nibud vind je meer informatie over de verbruik en kosten van gas bij wassen en douchen. Zo heeft het Nibud bijvoorbeeld berekend dat vijf minuten douchen in plaats van acht minuten, 15.000 liter warm water en 60 m 3 per jaar bespaart.

Hoeveel gas verbruik je met koken? Milieu Centraal heeft berekend dat je met koken op gas gemiddeld 37 m 3 gas per jaar verbruikt. Misschien zit je denken aan overstappen op elektrisch koken. Lees er meer over op onze pagina over koken op inductie, Hoeveel gas verbruik je per dag? Een Nederlands huishouden verbruikt volgens het Nibud elk jaar gemiddeld 1.200 kuub (m 3 ) gas.

Deel je dat door 365 dagen, dan verbruik je gemiddeld 3,29 m 3 gas per dag. Een groot deel van je gasverbruik heeft te maken met verwarmen. In de winter en in de herfst verbruik je daarom per dag meer gas. In onze Energie-app en in Mijn Verbruik zie je je verbruik per dag en per maand.

Welke radiatoren zijn geschikt voor lage temperatuur verwarming?

Convector – Een convector is een speciaal soort radiator met veel lamellen en weinig watervolume. Daardoor warmt hij heel snel op. Een convector kan aan de muur hangen, op pootjes op de vloer staan of in een gleuf in de vloer staan (een convectorput). Een convector heeft meestal meer vermogen dan een radiator van dezelfde grootte.

Hoeveel watt kan er op een groep?

Hoeveel watt mag er op één groep worden aangesloten? Houdaltijd als vuistregel aan dat er maximaal 3500 aan stroom door een mag lopen. Als je 3500 Watt als standaard aanhoudt zit je altijd goed. Wanneer je de officiële berekening erop los laat zijn verschillende uitkomsten mogelijk.

Waar moet je op letten bij het kopen van een radiator?

Wanneer je een radiator gaat kopen, moet je letten op de aansluiting. Het is belangrijk dat je weet wat de bestaande situatie is van de aanvoer- en retourleiding en waar de aanvoer- en retourleiding kan komen te zitten bij de radiator. Zo kan de bestaande aansluiting bijvoorbeeld uit de muur komen of uit de vloer.

Hoeveel Watt nodig om woonkamer te verwarmen?

Stap 2: bepaal de gewenste temperatuur in de ruimte

Ruimte Aanbevolen temperatuur Benodigd vermogen
Badkamer 24°C 93 Watt per m³
Woonkamer, studeerkamer 22°C 85 Watt per m³
Keuken 20°C 77 Watt per m³
Toilet, slaapkamer, gang 18°C 70 Watt per m³

Hoeveel watt radiator nodig slaapkamer?

De gewenste temperatuur van de kamer

Ruimte Aanbevolen temperatuur Benodigd aantal watts per m3
Slaapkamer 18 °C 60 W
Toilet 18 °C 60 W
Gang 18 °C 60 W
Keuken 20 °C 65 W

Welke radiatoren zijn geschikt voor lage temperatuur verwarming?

Convector – Een convector is een speciaal soort radiator met veel lamellen en weinig watervolume. Daardoor warmt hij heel snel op. Een convector kan aan de muur hangen, op pootjes op de vloer staan of in een gleuf in de vloer staan (een convectorput). Een convector heeft meestal meer vermogen dan een radiator van dezelfde grootte.

Hoe meer watt hoe meer warmte?

Wattage van radiator – Er zijn verschillende aandachtspunten bij het bepalen hoeveel Watt uw radiator nodig heeft. Een belangrijke stelregel is: hoe groter de ruimte hoe meer watt er nodig is. Dit geldt ook voor de temperatuur: hoe hoger de temperatuur, hoe meer Watt er nodig is.

Hoeveel watt kan er op een groep?

Hoeveel watt mag er op één groep worden aangesloten? Houdaltijd als vuistregel aan dat er maximaal 3500 aan stroom door een mag lopen. Als je 3500 Watt als standaard aanhoudt zit je altijd goed. Wanneer je de officiële berekening erop los laat zijn verschillende uitkomsten mogelijk.