Capaciteit Radiator Berekenen

Capaciteit Radiator Berekenen
Rekensom voor benodigd vermogen radiator – Het benodigd vermogen bereken je door het aantal kubieke meters van de kamer (lengte x breedte x hoogte) te vermenigvuldigen met de benodigde Wattage per m3. Enkele voorbeelden:

  • Woonkamer met een inhoud van 66 m3: 66 x 85W = 5.610W. Benodigde watt radiator Abel&co
  • Badkamer met een inhoud van 18 m3: 18 x 93W = 1.674W.
  • Slaapkamer van 29 m3: 29×77 = 2.233W.

Correcties De waardes in de temperatuur/Watts-tabel gaan uit van een gemiddeld goed geïsoleerde tussenwoning. Is de isolatie bovengemiddeld goed of slecht, of heb je een hoekwoning of vrijstaand huis? Dan kun je de volgende correcties uitvoeren:

  • Zeer goede muurisolatie: trek 10% van het berekend vermogen af.
  • Oude/slecht geïsoleerde muren: tel er 15% vermogen bij.
  • Hoek- of vrijstaande woning: tel er 10% vermogen bij.
  • Wil je een hogere of lagere temperatuur: corrigeer met 10% per 2°C.
  • WTW (85% rendement) ventilatie systeem: trek 8% van het vermogen af.

Hoeveel watt radiator per m2?

2. De gewenste kamertemperatuur – Zoals gezegd heeft niet iedere kamer dezelfde temperatuur nodig. Je woonkamer is vaak warmer dan je slaapkamer of toilet. Hieronder staan de richtlijn temperaturen waar je je op kunt baseren om het vermogen van de nodige radiatoren te berekenen. Deze richtlijn gaat uit van het aantal graden dat de kamer moet worden bij een buitentemperatuur van -10°C.

Ruimte Aanbevolen temperatuur Benodigd aantal Watts per m 3
Badkamer 24°C 85 W
Woonkamer 22°C 77 W
Studeerkamer 22°C 77 W
Keuken 20°C 65 W
Slaapkamer 18°C 60 W
Toilet 18°C 60 W
Hal 18°C 60 W

Natuurlijk hoef jij je niet aan deze temperaturen te houden. Reken het zelf het aantal Watts uit dat je nodig hebt. Vermenigvuldig de gewenste temperatuur maal 3,86. Je hebt dan het aantal Watt per kubieke meter. Dit moet je uiteraard nog vermenigvuldigen met het aantal kubieke meter waaruit de desbetreffende kamer bestaat en tadaa: je hebt het benodigde aantal Watts voor die kamer.

Hoeveel watt voor woonkamer radiator?

Ben je klaar om nieuwe radiatoren te kiezen? Bereken eerst over welke capaciteit ze moeten beschikken om de kamers van jouw woning optimaal te verwarmen. Zo ben je zeker dat je de warmste keuze maakt! We leggen je hieronder stap voor stap uit hoe je te werk gaat.

Cruciaal voor een lekker warme kamer Het vermogen van een radiator bepaalt in hoeverre die in staat is om een bepaalde kamer te verwarmen. Die capaciteit verschilt van kamer tot kamer, en hangt onder meer af van de grootte van de ruimte en de gewenste temperatuur. Daarom bereken je het vermogen het best voor elke ruimte apart.

Hoe het vermogen van je radiator berekenen? Bereken om te beginnen het volume van elke kamer door de lengte te vermenigvuldigen met de breedte en de hoogte van de ruimte. Het resultaat is de grootte van de ruimte in kubieke meters. Bepaal vervolgens de gewenste temperatuur voor elke kamer en leid af wat het vereiste wattage per kubieke meter is.

woonkamer en bureau: 22 °C / 85 Watt slaapkamer: 18 °C / 70 Watt keuken: 20 °C / 77 Watt badkamer: 24 °C / 93 Watt

Eens je het volume van alle kamers en het nodige wattage per kubieke meter hebt achterhaald, vermenigvuldig je het aantal kubieke meters van alle kamers met de hoeveelheid Watt per vierkante meter. Het resultaat is een benadering van de capaciteit van je radiator.

Wanneer je een hogere of lagere temperatuur wil, kun je het vermogen corrigeren door er tien procent bij te tellen of af te trekken per twee graden Celsius. Product Configurator Kun je nu eindelijk een radiator kiezen? Hou er rekening mee dat er nog meer factoren meespelen zoals het isolatieniveau van je woning, de oriëntatie, het type woning en het aantal vensters.

Om nog preciezer te werk gaan kun je daarom altijd gebruik maken van de Product Configurator van Vasco. Dat bespaart je meteen heel wat rekenwerk! De tool laat namelijk toe om zowel de benodigde wattage per ruimte te berekenen, als het selecteren van radiatoren die passen bij dat vermogen.

Hoe reken je uit hoeveel m2 je nodig hebt?

Hoeveel m2 heb ik? Meet de lengte en breedte van iedere ruimte waar de vloer komt te liggen en vermenigvuldig dit met elkaar (lengte x breedte). Vervolgens tel je alle ruimtes bij elkaar op. Zo kun je het aantal m2 vloer berekenen dat je nodig hebt.

Hoeveel watt elektrische radiator slaapkamer?

Het vermogen radiator verschilt per ruimte – Er zijn veel verschillende type radiatoren. Denk bijvoorbeeld aan een handdoekradiator voor in de badkamer of een paneelradiator voor de woonkamer. Het vermogen van de radiator is natuurlijk ook afhankelijk van de ruimte die verwarmd dient te worden en de inhoud daarvan.

Ruimte Aanbevolen temperatuur Aantal Watt per m³
Badkamer 24°C 93 W
Woonkamer 22°C 85 W
Keuken 20°C 77 W
Slaapkamer 18°C 70 W