Capaciteit Warmtepomp Berekenen

Capaciteit Warmtepomp Berekenen
Vuistregel vermogensberekening all-electric-toepassing –

Vraag het gas-jaarverbruik op in m3/jaarVerminder dit met 100m3/persoon (aantal gezinsleden) voor warm tapwaterDeel het resterende gasverbruik door 200 en vermenigvuldig dit met 0,8Kies een warmtepomp met een capaciteit aan de bovenkant bij een buitentemperatuur van -10°C.

Hoeveel kW warmtepomp moet ik hebben?

Vuistregel 1: huidig gasverbruik – Neem je huidig gasverbruik bij de hand. Dat bepaalt de capaciteit van de warmtepomp (bij -10 graden).Voor elke 1000 kuub gas is 5 kW benodigd vermogen. Ter check kun je het aantal vierkante meter van je woning vermenigvuldigen met de factor 10.

Welke maat warmtepomp heb ik nodig?

Aardwarmtepompen Als je de grootte van het huis verdubbelt, verdubbel je meestal de warmtelast en dus de grootte van de warmtepomp. Dit betekent dat een huis van 200 vierkante meter waarschijnlijk een grondbronsysteem van 8 kW zou vereisen.

Hoeveel ton warmtepomp heb ik nodig?

Decennialang hebben de meeste aannemers HVAC-systemen, zoals warmtepompen, op maat gemaakt door de totale vierkante meters van een huis te delen door 500 om te schatten hoeveel ton warmte een huis nodig heeft. Als u een huis van 2000 vierkante meter heeft, suggereert deze vuistregel een systeem van 4 ton. Eén ‘ton’ in verwarmingstaal is gelijk aan 12.000 BTU’s.

Wat als mijn warmtepomp te groot is?

Als uw warmtepomp te groot is voor uw huis, zal deze een korte (of snelle) cyclus uitvoeren, wat niet gezond is voor de motor. Als het te klein is, zal het constant proberen te draaien om aan uw temperatuurbehoeften te voldoen. Niet alleen zijn beide problemen vervelend, maar het kan u ook kosten.

Welk formaat warmwater warmtepomp heb ik nodig?

Het systeem moet worden aangepast aan de woning, niet noodzakelijkerwijs aan de bewoners. Mensen verkopen huizen en trekken verder, maar het warmwatersysteem blijft. Het is algemeen aanvaard dat elke persoon ongeveer 50 liter warm water per dag zal gebruiken, en in een opslagsysteem is het goed om 1,5 dagcapaciteit te hebben.

Hoe groot zijn huishoudelijke warmtepompen?

De afmetingen van warmtepompen variëren van ongeveer 6kW – 15kW en worden meestal opgegeven bij de industriestandaardtemperaturen, namelijk 7oC/35oC. Dit betekent dat een lucht/water-warmtepomp van 10 kW 10 kW warmte aan uw huis levert als de luchttemperatuur 7oC is en de aanvoertemperatuur binnenshuis 35oC is.

Wat gebeurt er als uw warmtepomp te klein is?

Als een unit te klein is, zal het moeite hebben om voldoende energie te produceren om uw huis te verwarmen en te koelen. Ter compensatie zal het harder werken om aan de temperatuureisen te voldoen, energie en geld verspillen of helemaal kapot gaan. Als de eenheid daarentegen te groot is, zal deze overtollige energie produceren, waardoor ook hulpbronnen worden verspild.

Hoeveel groepen voor warmtepomp?

Aansluiten warmtepomp op de groepenkast – De warmtepomp heeft vaak een driefasen aansluiting nodig. Maar heeft ook een driefasen groep voor het elektrisch element en een eenfase 230V groep voor de stuurspanning nodig. Het gemakkelijkst is in dit geval om met één kabel vanuit de groepenkast naar een nieuw te plaatsen onderverdeler te gaan in de nabijheid van de warmtepomp. Maar natuurlijk kun je er ook voor kiezen om met drie kabels vanuit de groepenkast naar de warmtepomp te gaan.

Het plaatsen van een onderverdeler voor een warmtepomp is een veel gekozen optie In de groepenkast plaats je een automaat van bijvoorbeeld 3x25A. Deze sluit je dan aan op de hoofdschakelaar, Dus niet via een aardlekschakelaar. Vanaf de automaat ga je met een vijf aderige kabel naar de onderverdeler. In de onderverdeler komt de kabel op de hoofdschakelaar en vervolgens op de aardlekschakelaar van 30mA,

Na de aardlekschakelaar installeer je drie automaten. Eén automaat 1p + N en twee automaten 3p + N. Vaak kiest men er voor om automaten toe te passen met een C-karakteristiek, Maar een B-karakteristiek is vaak ook voldoende. Je vindt de keuze van de automaat in de beschrijving van de leverancier. Luc startte in 1991 in de installatietechniek. In 2013 is hij gestart met zijn eerste webshop in technische installatiematerialen 123GroepenKast.nl. Datzelfde jaar schreef hij zijn eerste e-boek over het aansluiten van een groepenkast. Vanuit zijn passie voor de techniek publiceerde hij meerdere kennis artikelen met als doel om de technische vakkennis op een hoger niveau te krijgen.

You might be interested:  Inkomstenbelasting 2022 Zzp Berekenen

Kan een warmtepomp op een bestaande cv-ketel?

Vragen over hybride warmtepomp – Een hybride warmtepomp is een kleine warmtepomp die met je cv-ketel samenwerkt. Daardoor verbruik je minder aardgas. De warmtepomp werkt op stroom en haalt warmte uit de buitenlucht of ventilatielucht om je huis mee te verwarmen.

Op veel dagen zorgt de warmtepomp voor de warmte in huis. De cv-ketel springt bij als het heel koud is of als het huis snel warm moet worden. De cv-ketel zorgt ook voor warm tapwater. Een hybride warmtepomp kan in vrijwel ieder huis. Je hebt er wel meer aan als je je woning tegelijk beter isoleert. Een hybride warmtepomp kost ongeveer 6.000 euro inclusief installatie.

Met een nieuwe cv-ketel erbij ben je zo’n 8.000 euro kwijt. De bedragen gelden voor een hybride warmtepomp met een vermogen van 4 kW. Dit vermogen is in de meeste woningen voldoende. Bovendien is er een aantrekkelijke subsidie waarmee je ongeveer de helft van de kosten kan terugkrijgen.

 • En verder gaat je energierekening omlaag met een hybride warmtepomp.
 • Ontdek meer over de, en hoeveel je op je energierekening bespaart.
 • Een hybride warmtepomp haalt energie (warmte) uit de buitenlucht of ventilatielucht.
 • De pomp verbruikt stroom maar kan door de ‘gratis’ warmte uit de lucht meer warmte leveren dan de stroom die hij verbruikt: van 1 kWh stroom maakt hij 3,5 tot 5 kWh warmte.

Daardoor ga je besparen op je energieverbruik. Omdat je ook minder aardgas gaat verbruiken, gaat je CO2-uitstoot voor verwarming en warm water gemiddeld met 30 procent omlaag. En de CO2-winst wordt steeds groter als in de toekomst de stroom groener wordt door meer zon- en windenergie.

Ja, een hybride warmtepomp kan altijd. Hij werkt namelijk samen met je cv-ketel. De cv-ketel springt bij als het heel koud is buiten, of als je huis snel warm moet worden. Milieu Centraal raadt wel aan om bij een hybride warmtepomp te kijken naar de isolatie van je huis. Je haalt meer uit een hybride warmtepomp als je huis beter geïsoleerd wordt.

Er bestaan ook volledig elektrische warmtepompen, Daarbij heb je geen cv-ketel meer. Niet elk huis is geschikt voor zo’n, daarvoor heb je goede isolatie nodig. Weten of je huis geschikt is voor een hybride of volledige warmtepomp? Doe het, Misschien heb je er al over gehoord: de regering wil dat we onze huizen duurzamer gaan verwarmen.

Daarom hebben ze voorgesteld om efficiëntere verwarming vanaf 2026 verplicht te stellen. De verplichting geldt op het moment dat je de cv-ketel vervangt door een nieuwe cv-ketel: daar moet dan minimaal een hybride warmtepomp bij geplaatst worden. In plaats van een cv-ketel met hybride warmtepomp, mag je ook kiezen voor een,

Dat is een slimme keuze als je huis goed geïsoleerd is. Zonder goede isolatie kan je beter geen volledig elektrische warmtepomp nemen. Komt er de komende jaren een in jouw straat? Dan kan je daarop aangesloten worden. Op deze verplichting komen uitzonderingen, als een woning niet goed te verwarmen is met een (hybride) warmtepomp of als het teveel kost.

 • Bij een terugverdientijd van langer dan 7 jaar.
 • Voor monumenten en gestapelde bouw (bijvoorbeeld een appartementencomplex/flat).
 • Wanneer de woning binnen 10 jaar op een collectieve wijkoplossing, zoals een warmtenet, wordt aangesloten.
 • Wanneer de buitenunit niet binnen kan worden geplaatst.

Let op: de plannen worden de komende tijd verder uitgewerkt. Het kan dus nog veranderen. Ook als je in een huurwoning woont of te maken hebt met een VvE, zijn er mogelijkheden om een warmtepomp te nemen. Lees op wat je kunt doen. Soms kun je ook koelen met een warmtepomp die de lucht als bron gebruikt: de buitenunit werkt dan als een airco.

You might be interested:  Belasting Middelen Berekenen Excel

Weet wel dat het veel energie kost en dat je er niet te hard mee kunt koelen. Daarnaast moet ook je verwarming geschikt zijn: er bestaat bij koelen namelijk een risico op condensvorming. Standaard radiatoren zijn hier niet geschikt voor. Met een volledig elektrische warmtepomp met bodembron is het mogelijk om ‘passief’ te koelen.

Als je dit slim doet, kost het weinig energie. Diep in de bodem is het altijd zo’n 12 graden. Het water dat door je verwarming rondgepompt wordt, koelt daardoor af, waardoor ook de temperatuur in huis omlaag gaat. Het heeft nóg een voordeel om op warme dagen te koelen met de bodemwarmtepomp: de bodembron warmt een beetje op, waardoor hij in de winter meer warmte kan afgeven.

Ook hier geldt dat je afgiftesysteem geschikt moet zijn. Een airco als verwarming is een (soort) warmtepomp, waarbij warme lucht de kamer in wordt geblazen. Je verwarmt dan één ruimte, niet je hele huis. Dit is een energiezuinige manier van verwarmen. Let op: dit geldt alleen voor airco’s met het zuinige energielabel A++ of hoger en niet voor mobiele airco’s.

Maar vergeet niet dat de airco in de zomer een echte stroomslurper is, en dat koelen met de airco juist duurder is. Je huis koel houden door goede isolatie, goede zonwering en ‘s nachts de ramen en deuren openzetten is veel goedkoper en klimaatvriendelijker.

 1. Een warmtepomp haalt de warmte meestal uit de buitenlucht, maar kan ook een andere bron voor warmte hebben.
 2. Zoals warmte uit de bodem, of uit speciale zonnepanelen op het dak (PVT-panelen).
 3. Je hebt dan geen buitenunit met een ventilator nodig.
 4. Woningen met mechanische ventilatie zijn geschikt voor een,

Deze warmtepomp haalt warmte uit de lucht die afgezogen wordt, en gebruikt die voor het verwarmingswater of warm water in je keuken en badkamer. Ook zijn er typen die uit één apparaat bestaan die je binnen of buiten neerzet: een monoblock-warmtepomp. Bekijk het : van bodem-waterwarmtepomp tot PVT-panelen, en ontdek de voor- en nadelen van elk type warmtepomp.

 1. 01 Verwarm alleen de ruimtes waar je bent. Draai de verwarming uit in ruimtes waar je niet bent, ook in de slaapkamers. En houd de deuren in huis dicht. Tip: met een deurveer gaan deuren automatisch dicht. En met een kruik of elektrische deken warm je je bed lekker op.
 2. 02 Zet de thermostaat laag : als je thuis bent op maximaal 19 graden. Heb je het fris? Met extra kleding of een (elektrisch) dekentje op de bank houd je jezelf toch warm. Staat de verwarming al op 19 graden? Probeer dan of hij nog een graadje lager kan.
 3. 03 Zet de thermostaat ‘s nachts of als je weg bent maximaal 2 graden lager. Ga je slapen, of ben je overdag afwezig? Zet de temperatuur dan maximaal 2 graden lager. Anders kost het opwarmen van het huis in de ochtend of avond meer energie dan je bespaart. Tip: gebruik een klok- of om de temperatuur automatisch te verlagen. Heb je slechte tot redelijke isolatie? Dan kan het soms wél zuiniger zijn om de temperatuur 3-5 graden te verlagen, omdat je meer warmte verliest.
 4. 04 Monitor het stroomverbruik. Houd bij hoeveel stroom je warmtepomp verbruikt en check op veranderingen of storingen. Tip: gebruik een energiemeter, slimme stekker of met slimme tussenstekkers.
 5. 05 Stel je hybride warmtepomp zuinig in. Kies bij een hybride warmtepomp voor een omschakeltemperatuur waarmee je de minste CO2 uitstoot. De omschakeltemperatuur is de temperatuur waarop de warmtepomp stopt en de cv-ketel start. Hoe lager die temperatuur, hoe meer gas je bespaart, maar het rendement van de warmtepomp gaat dan ook omlaag. Een installateur kan helpen om de juiste instelling te vinden.

: Hybride warmtepomp: minder gasverbruik

Waarom een buffervat bij een warmtepomp?

Met een buffervat in de installatie kan de warmtepomp zijn warmte toch kwijt. Zo hoeft die niet steeds aan en uit te gaan en voorkom je constante start-stops. Je krijgt er rust in de installatie mee. En je verlengt de levensduur aanzienlijk!

You might be interested:  Bijtelling Zakelijke Auto Berekenen

Welke woningen zijn ongeschikt voor een warmtepomp?

Welk soort warmtepomp is geschikt? – De meeste huizen zijn geschikt voor een warmtepomp. Maar niet elke soort warmtepomp is geschikt voor elk huis. Soms zijn er voorbereidingen nodig. Zoals aanvullende isolatiemaatregelen, aanpassingen op het verwarmingssysteem en/of energiebesparende maatregelen.

Het toepassen van een warmtepomp in een nieuwbouwhuis is doorgaans gemakkelijker dan in een bestaande woning. Een bestaande woning moet echt goed geïsoleerd zijn voor een volledig elektrische warmtepomp. De kosten voor een warmtepomp in een bestaande woning lopen op als de woning nog niet voldoende geïsoleerd is.

Voor een hybride warmtepomp hoef je vaak geen extra kosten te maken ten opzichte van een nieuwbouwhuis. Een hybride warmtepomp werkt namelijk samen met de bestaande (of een nieuwe) cv-ketel. Doorgaans adviseren wij de volgende soorten warmtepompen voor de volgende type woningen:

Soorten warmtepompen Geschikt voor Doorgaans zijn deze huizen
Hybride warmtepomp Huizen met een matige isolatie. Het is niet nodig over te stappen op vloerverwarming. Hybride warmtepompen kunnen prima samenwerken met bestaande radiatoren. Een hybride warmtepomp werkt samen met een bestaande of ingebouwde cv-ketel. Gebouwd na 1980.
All-electric warmtepomp Huizen met een goede tot zeer goede isolatie. Een elektrische warmtepomp werkt volledig op stroom. Je woning kan hiermee volledig van het gas af. Een all-electric warmtepomp haalt zijn warmte uit de buitenlucht of bodem en kan zomers de woning ook koelen. Gebouwd na 1992.
Lucht/water warmtepomp Huizen met een matige tot zeer goede isolatie. Dit soort warmtepomp kan de woning zowel in hybride vorm als volledig elektrisch verwarmen. De werking is te vergelijken met dat van een koelkast. De warmte wordt uit de buitenlucht gehaald en afgegeven aan de woning. Gebouwd na 1980 (hybride) of 1992 (all-electric).
All-electric water/water warmtepomp Huizen met een goede tot zeer goede isolatie. Dit soort warmtepomp haalt warmte uit grondwater en zet dit om in een bruikbare temperatuur. Gebouwd na 1992.
Lucht/lucht warmtepomp Huizen met een goede tot zeer goede isolatie en een mechanische ventilatie. Deze all-electric warmtepomp haalt warmte uit ventilatielucht van een mechanisch ventilatiesysteem. Deze warmtepomp kan de woning ook koelen in de zomer. Gebouwd na 1992.

Wat is een goed alternatief voor een warmtepomp?

Duurzame alternatieven – De meeste duurzame alternatieven voor de CV-ketel gaan net als de warmtepomp uit van verwarmd water dat wordt getransporteerd door buizen. De pelletkachel bijvoorbeeld geeft directe warmte maar kan ook aangesloten worden op het centrale verwarmingssysteem en het tapwater.

Zonneboilers verwarmen water met zonne-energie. Elektrische verwarming daarentegen heeft helemaal geen buizen, leidingen en pompen nodig. Er komt geen W-installateur of loodgieter aan te pas om het systeem aan te leggen, af te stellen, schoon te maken of te onderhouden: alles is 100% elektrisch, en er komt zelfs geen onderhoud aan te pas.

Vloerverwarming wordt eenmalig aangelegd en gaat een huizenleven lang mee.

Hoeveel kW warmtepomp tussenwoning?

Hoeveel vermogen warmtepomp – welk aantal kW heb ik nodig Schaarste verwacht in het najaar, met risico op piekprijzen! Koop voordelig in het voorjaar nu er (nog) voorraad is ✔ ✔ Op basis van je huidige gasverbruik kun je richtinggevend uitrekenen hoeveel vermogen je nodig hebt. We laten hier zien hoe je zo’n vuistregel makkelijk kunt checken, inclusief een voorbeeld. Zo weet je meteen hoeveel vermogen warmtepomp ideaal kan zijn. De handige vuistregel/berekening voor het benodigde vermogen is:

Je gasverbruik (het verwarmingsdeel) x 10 en dan gedeeld door 1.600 stookuren* = vermogen warmtepomp

Welk formaat warmwater warmtepomp heb ik nodig?

Het systeem moet worden aangepast aan de woning, niet noodzakelijkerwijs aan de bewoners. Mensen verkopen huizen en trekken verder, maar het warmwatersysteem blijft. Het is algemeen aanvaard dat elke persoon ongeveer 50 liter warm water per dag zal gebruiken, en in een opslagsysteem is het goed om 1,5 dagcapaciteit te hebben.

Hoe groot zijn huishoudelijke warmtepompen?

De afmetingen van warmtepompen variëren van ongeveer 6kW – 15kW en worden meestal opgegeven bij de industriestandaardtemperaturen, namelijk 7oC/35oC. Dit betekent dat een lucht/water-warmtepomp van 10 kW 10 kW warmte aan uw huis levert als de luchttemperatuur 7oC is en de aanvoertemperatuur binnenshuis 35oC is.