Cholesterol Ratio Berekenen

Cholesterol Ratio Berekenen
Cholesterolratio en hart en vaatziekten – De verhouding tussen LDL en HDL noemen we de cholesterolratio. Een ‘scheve’ verhouding met te veel LDL vormt een belangrijk risico voor hart- en vaatziekten. De cholesterolratio wordt berekend door het totaal cholesterolgehalte (LDL + HDL) te delen door het HDL. De ratio hoort kleiner dan 5 te zijn. Belangrijke grenswaarden hierbij zijn:

LDL-cholesterol: minder dan 2,5 mmol/l = optimaal, meer dan 3,5 mmol/l = te hoog HDL-cholesterol: minder dan 0,9 mmol/l = te laag ratio totaal-/HDL-cholesterol: minder dan 5 = goed Triglyceriden (een andere vetachtige stof in het bloed die samen met LDL en HDL cholesterol in het bloed vervoert): meer dan 2,1 mmol/l = te hoog

Hoe bereken je de cholesterol ratio?

Ratio = Totaal cholesterol gedeeld door HDL De ratio is de verhouding tussen uw ‘goede’ HDL-cholesterol en uw ‘slechte’ LDL-cholesterol.

Welke LDL waarde is gevaarlijk?

Wat is een verhoogd LDL-cholesterol? – Cholesterol is een vettig, lichaamseigen stofje dat een rol speelt bij de aanmaak van hormonen, cellen en gal in je lichaam. Het wordt aangemaakt in de lever, maar ook opgenomen uit voeding. Meestal maakt het lichaam zelf al genoeg cholesterol aan om goed te functioneren en is de hoeveelheid die je via je voeding binnenkrijgt alleen maar extra.

Er zijn twee soorten cholesterol: LDL-cholesterol en HDL-cholesterol. Het laatste noemt men in de volksmond ook wel ‘goed cholesterol’, omdat het bevorderlijk is voor je vaten en je er niet snel teveel van kunt hebben. Sterker nog, je kunt zelfs zeggen dat een grotere hoeveelheid HDL-cholesterol in je bloed juist beter is.

Het helpt namelijk om overtollig cholesterol af te voeren. Een verhoogd LDL-cholesterol gehalte in je bloed kan echter wel schadelijk zijn voor je gezondheid. Als dit te lang aanhoudt, kan de vettige stof zich gaan hechten aan de wanden van je vaten, waardoor deze steeds verder vernauwen.

  1. Dit kan de kans op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte, vergroten.
  2. Met een bloedonderzoek kan het cholesterolgehalte in je bloed gemeten worden.
  3. Bepaalde waarden worden als wenselijk beschouwd.
  4. Voor het goede HDL-cholesterol is minimaal 1,0 mmol/l (millimol per liter bloed) voor mannen en 1,2 mmol/l voor gezond, hoger mag ook.

Voor het slechte LDL-cholesterol is een zo laag mogelijke waarde het beste; het liefst 2,5 mmol/l of lager. Voor mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten is de streefwaarde voor LDL-cholesterol lager:

lager dan 2,6 mmol/l bij mensen met een hoog risico op hart- en vaatziektenlager dan 1,8 mmol/l bij mensen met hart- en vaatziekten die jonger zijn dan 70 jaar

Een richtlijn voor een gezond totaal cholesterolgehalte is maximaal 5,0 mmol/l. Is je totale cholesterolgehalte boven de 8,0 mmol/l, dan spreekt men van een sterk verhoogd cholesterolgehalte. Een verhoogd LDL-cholesterolgehalte kan veroorzaakt worden door verschillende factoren.

  • Circa een op de 450 mensen maakt te veel van dit stofje aan door een erfelijke afwijking.
  • Bij veel mensen wordt een te hoog LDL-cholesterolgehalte echter veroorzaakt door ongezonde eet- en leefgewoonten, zoals een dieet met veel suiker en vet, weinig vezels en fruit.
  • Ook meer dan twee glazen alcohol per dag draagt bij aan een verhoogd cholesterolgehalte.

Te weinig lichaamsbeweging kan ook een oorzaak zijn van verhoogd LDL-cholesterol. Een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging zijn goede manieren om zelf je cholesterolgehalte weer omlaag te krijgen. Soms zijn daarvoor medicijnen nodig, in de vorm van cholesterolverlagers.

Hoe hoog mag je totaal cholesterol zijn?

Richtwaarden

totaal cholesterol (LDL + HDL) lager dan 190 mg/dL
goede HDL-cholesterol voor mannen hoger dan 35 mg/dL
voor vrouwen hoger dan 45 mg/dL
slechte LDL-cholesterol lager dan 115 mg/dL
bloedvetten (triglyceriden) lager dan 170 mg/dL

Hoe hoog mag cholesterol zijn bij vrouwen?

Normale cholesterolwaarden: het advies – Spreken van normale cholesterolwaarden is soms lastig, want gemiddeld of ‘normaal’ kan uiteenlopen met de adviezen van verschillende gezondheidsinstellingen. Ook verschilt het normale cholesterolgehalte voor Nederlanders per persoon en hangt het mede af van geslacht, leeftijd en andere factoren die van invloed zijn.

Lager dan 5,0 mmol/l is normaal Tussen 5,0 en 6,4 mmol/l is licht verhoogd Tussen 6,5 – 8,0 mmol/l is verhoogd Hoger dan 8,0 mmol/l is sterk verhoogd

De cholesterolwaarden zijn opgedeeld in de LDL-waarde en de HDL-waarde. Dit staat voor Lage Dichtheid Lipoproteïnen en Hoge Dichtheid Lipoproteïnen. Deze lipoproteïnen zijn nodig om het cholesterol van onze lever (waar cholesterol wordt aangemaakt) van en naar de cellen te sturen.

  • De optelsom van deze waarden geven het totale cholesterol weer.
  • Het is daarom ook belangrijk om naar de ratio tussen de normaalwaarden van HDL en LDL cholesterol te kijken.
  • De meest optimale ratio is 3,5:1, maar over het algemeen zou de ratio minder moeten zijn dan 5:1.
  • Een meting vertelt snel meer over jouw cholesterolgehalte.

Wil je jouw cholesterolgehalte verminderen door de LDL-waarde te verlagen? Het is wetenschappelijk bewezen dat plantensterolen actief meehelpen in het verlagen van slecht cholesterol, Een paar kleine aanpassingen in de voeding of leefstijl kunnen het verschil al maken.

Wat is belangrijker totaal cholesterol of ratio?

Één van de meest verkochte labtesten is Cholesterol totaal. Deze biomarker geeft een goed beeld over hoe je lichaam omgaat met lipiden en vet. Maar hoe moet je dit nou interpreteren? Is het totaal belangrijker dan de overige factoren? Een overzicht van cholesterol Totaal cholesterol kan op twee manieren worden bepaald.

  • Het kan direct in het bloed worden gemeten, maar het kan ook worden berekend.
  • De berekening houdt rekening met de twee belangrijkste vormen van cholesterol – HDL (high-density lipoprotein) en LDL (low-density lipoprotein) – evenals een kleine fractie van triglyceriden.
  • Elk van deze drie componenten beïnvloedt het totale cholesterol.

Hier volgt een korte definitie van de drie cholesterol waarden:

  • HDL: High-density lipoproteïne is een beschermende vorm van cholesterol die helpt om schadelijke deeltjes uit de bloedcirculatie te verwijderen voordat ze schade aan bloedvaten kunnen veroorzaken. Door dit proces kreeg het de bijnaam “goede cholesterol”.
  • LDL: lipoproteïne met lage dichtheid is in principe een gevaarlijke vorm van cholesterol die leiden tot de verharding van slagaders. Als LDL zich opbouwt, kan dit leiden tot blokkades – wat ernstige hart- en vaatproblemen kan veroorzaken. LDL wordt daarom het “slechte cholesterol” genoemd.
  • Triglyceriden: een vorm van opgeslagen vet dat in de bloedsomloop circuleert. Verhoogde Triglyceriden worden meestal veroorzaakt door overgewicht, het innemen van te veel calorieën, alcohol, gebrek aan beweging, leverschade of door een genetische aandoening.

Hoe interpreteer je de resultaten? Om bovenstaande vraag te beantwoorden, is het belangrijk om te weten welke biomarker (of combinatie van de drie) verantwoordelijk is voor het scheef trekken van het totale cholesterolgehalte. Drie scenario’s kunnen verantwoordelijk zijn voor een hoog totaal cholesterol:

Hoog totaal cholesterol, hoog LDL-cholesterol, laag HDL-cholesterol en hoge triglyceriden

Groot alarm! Dit is de gevaarlijkste combinatie van lipidenmarkers. In deze ratio, waar een hoog LDL gepaard gaat met een lage HDL, is het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten hoog. Het is erg belangrijk om LDL-cholesterol te verlagen en het HDL-cholesterol te verhogen om het “slechte” LDL te helpen bestrijden. De verhouding tussen HDL en LDL is erg belangrijk.

Hoog totaal cholesterol, normaal LDL, hoog HDL, normale triglyceriden

In dit geval is het hoge totale cholesterol minder alarmerend, omdat het grotendeels te wijten is aan verhoogde HDL (goede cholesterol). Het feit dat HDL hoog is en LDL normaal is, zorgt voor een gunstige HDL: LDL-ratio. Een extreem hoog HDL-cholesterol kan ook veroorzaakt worden door genetische aanleg.

Hoog totaal cholesterol, normaal LDL-cholesterol, normaal HDL-cholesterol, zeer hoge triglyceriden

Hoewel triglyceriden slechts een klein deel bijdragen aan de totale cholesterolwaarde, kunnen zeer hoge niveaus deze waarde drastisch beïnvloeden en kan dit alarmerend zijn. Een hoog triglyceriden, vooral zonder hoge HDL of LDL waarden, kunnen wijzen op problemen in de lever, waar triglyceriden wordt gemaakt.

Je kant dan het bestel je leverwaarden (ASAT, ALAT en GAMMA GT) testen om te zien of het probeel door de lever veroorzaakt wordt. – De leverwaarden zijn in dat geval verhoogd. Verhoogde triglyceriden kunnen schadelijk zijn voor het cardiovasculaire systeem, maar kunnen ook leiden tot acute pancreatitis (ontsteking van de alvleesklier), die onmiddellijke medische aandacht vereist.

You might be interested:  Belasting Teruggave Hypotheek Berekenen

Hoe zit het met de grootte van de LDL-deeltjes? Er is veel ophef onder de gezondheidsgoeroes over de grootte van de LDL-deeltjes. Zoals eerder vernoemd, is LDL lipoproteïne met een lage dichtheid. De “lage” dichtheid is te danken aan het hoge vetgehalte, wat niet echt een dichte substantie is (denk aan saladedressing wanneer het zich scheidt – de olie drijft naar de top).

HDL daarentegen heeft een lagere vet-eiwitverhouding dan LDL, waardoor het meer dicht is. LDL is bijzonder lastig vanwege het vermogen om te oxideren, waardoor het in de bloedvaten dringt en daar uithardt. Dit kan op den duur blokkades veroorzaken. Op dit punt wordt de deeltjesgrootte van belang: kleinere LDL-deeltjes kunnen gemakkelijker in de slagaders worden vastgehouden.

De grotere LDL-deeltjes blijken minder gevaarlijk te zijn. Helaas is de grootte van de LDL-deeltjes een nieuwe ontdekking in de wetenschap. Hoewel het veelbelovend is, moet het nog niet worden gebruikt voor het vaststellen en monitoren van iemands risico op hart- en vaatziekten.

  • Aangezien dit nog veel verder onderzoek vereist, heeft Bloedwaardentest nog geen LDL-deeltjesgrootte in ons vetprofiel opgenomen.
  • In de tussentijd lijkt het erop dat er een verband is tussen kleine LDL-deeltjes en hoge triglyceriden gekoppeld aan lage HDL.
  • Hoe je het “slechte” een beetje kunt verbeteren De oxidatie en verharding van LDL is grotendeels verantwoordelijk voor van hartziekten.

Daarom is het verlagen van LDL-waarde het belangrijkste probleem om aan te pakken wanneer je de gezondheid van het hart wilt verbeteren (tip: verhoog de oplosbare vezels en beperk de inname van verzadigd vet). Als je eenmaal een optimaal niveau hebt bereikt, is het beschermen van de LDL tegen oxidatie net zo belangrijk.

  1. Vrije radicalen (dezelfde die een ontsteking veroorzaken) zijn de belangrijkste stimulans voor oxidatie.
  2. Ze worden tegengewerkt door antioxidanten, vandaar de naam.
  3. Daarom is het raadzaam om ontstekingsremmende voeding te eten om de schade van LDL te beperken.
  4. Veel voorkomende antioxidanten zijn vitamine A, C en E, evenals selenium.

Deze zijn er in overvloed in donkere bladgroenten, fel rood, oranje of geel fruit en groenten, citrus, bessen, broccoli, paprika, en noten en zaden – eet dagelijks een portie van minstens één van deze voedingsmiddelen. Donkere chocolade en rode wijn met mate zijn ook voedingsmiddelen met een hoge antioxidant.

  • Cholesterol /HDL ratio
  • Cholesterol LDL/HDL risico index

berekend, voor een nog betere interpretatie van je vetprofiel. Het is natuurlijk ook mogelijk om het vetprofiel los te meten of deze test aan te vullen met andere bloedwaarden naar keuze. Zo stelt u uw eigen maatwerk onderzoek samen zonder verwijzing van de huisarts.

Toelichting bij de uitslag van de cholesteroltesten Cholesterol De gewenste hoeveelheid cholesterol is 5,0 mmol/l of lager. Hierbij is het risico op hart- en vaatziekten niet verhoogd. Licht verhoogd: Bij een cholesterol tussen 5 mmol/l en 6,5 mmol/l is het risico op hart- en vaatziekten licht verhoogd.

Op basis van een lipidenprofiel kan worden onderzocht hoeveel ‘goed’ (HDL) en ‘slecht’ (LDL) cholesterol in het bloed aanwezig is. Afhankelijk van dat onderzoek wordt bepaald of (en welke) behandeling nodig is. Verhoogd: Een cholesterol boven 6,5 mmol/l verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.

  • Op basis van een lipidenprofiel en andere tests kan de oorzaak van het hoge cholesterol verder worden onderzocht.
  • Als de oorzaak bekend is zal een passende behandeling worden voorgeschreven.
  • Verhoogd cholesterol komt ook vaak voor bij patiënten die behandeld worden en die nog niet de streefwaarde hebben bereikt.

De streefwaarde wordt meestal vastgesteld op basis van het LDL-cholesterol. Zie ook http://www.hartstichting.nl/risicofactoren/hoog_cholesterol/wanneer_te_hoog/ Van nature schommelt het cholesterolgehalte. Een hoge waarde kan een uitschieter zijn. Het is verstandig om deze waarden regelmatig te laten meten.

Patiënten met hart-vaatziekten en/of diabetes type 2 hebben extra veel belang bij een laag cholesterolgehalte. Voor deze patiënten zijn daarom strengere streefwaarden opgesteld, namelijk een LDL-cholesterol van minimaal onder de 2,5 mmol/l en een totaal cholesterol van minder dan 4,5 mmol/l. HDL HDL-cholesterol is “goed” cholesterol en daarom is een hoge HDL-waarde beter dan een lage.

Een HDL lager dan 1,04 mmol/L wordt beschouwd als een hoger risico op hart- en vaatziekten. Waarden tussen 1,04 en 1,55 mmol/L betekenen in het algemeen een matig risico en waarden boven 1,55 wijzen op een laag risico op hart- en vaatziekten. Het is gebruikelijk om te kijken naar de verhouding tussen totaal cholesterol en HDL-cholesterol.

Deze verhouding moet kleiner zijn dan 5, maar kleiner dan 3,5 is het best. Het is echter van groot belang om bij de beoordeling van deze verhouding ook te kijken naar de uitkomsten van de afzonderlijke tests. Voor een juiste interpretatie is overleg met de huisarts nodig. Recente ontwikkelingen laten zien dat niet alleen de concentratie van het HDL van belang is, maar ook de werkzaamheid van het HDL-deeltje.

Het komt voor dat de cholesterol verlaagd is bij ziekte, een paar dagen na een hartaanval of bij stress. Bij zwangerschap is de HDL-cholesterol dikwijls afwijkend (hoger of lager) ten opzichte van de normale situatie. Daarom is het beter om de test minimaal 6 weken na de zwangerschap uit te voeren.

Een hoog HDL-cholesterol is gunstig en een hoog LDL-cholesterol en een hoog triglyceridengehalte is ongunstig. HDL-cholesterol zorgt voor transport van cholesterol vanuit de vaatwand naar de lever. Hoe hoger het HDL-cholesterol, des te beter is de afvoer van overtollig cholesterol naar de lever. LDL De test meet de hoeveelheid LDL-cholesterol in het bloed.

LDL behoort tot de groep van de zogenaamde lipoproteïnen, die het transport van vetten – zoals cholesterol en triglyceriden – in het lichaam verzorgen. LDL transporteert voornamelijk cholesterol van het maag-darmkanaal naar de vaatwand. Verhoogde LDL-cholesterol concentraties zijn onwenselijk omdat daardoor cholesterol wordt afgezet op de wanden van de bloedvaten.

Dit kan leiden tot een stugge vaatwand, een verminderde bloeddoorstroming en zelfs tot verstopping van het bloedvat. Zo kunnen hart- en vaatziekten ontstaan, die kunnen leiden tot een hartaanval of een beroerte. LDL-cholesterol wordt ook wel het ‘slechte’ cholesterol genoemd. Bij de meeste gezonde mensen ligt de waarde van LDL cholesterol tussen de 2,0 en 4,5 mmol/l.

De streefwaarde voor LDL-cholesterol is echter kleiner dan 3,0 mmol/l. Van alle vormen van cholesterol wordt LDL-cholesterol beschouwd als de belangrijkste risicofactor voor het veroorzaken van hart- en vaatziekten. Een aangepast dieet en meer beweging (voor degenen die er een zittend bestaan op nahouden) kunnen je cholesterolwaarden na verloop van tijd weer verbeteren.

LDL/HDL-risico index Cholesterol ratio De cholesterol ratio is een goede voorspeller van uw risico op hart-vaatziekten. De cholesterol ratio is de verhouding tussen het totaal cholesterol en het HDL cholesterol in uw lichaam. De berekening van de cholesterol ratio: Totaal cholesterol / HDL cholesterol = Cholesterol ratio Het totaal cholesterol bestaat uit LDL cholesterol + triglyceriden + HDL cholesterol.

Een verhoogd totaal cholesterol, met name een verhoogd LDL cholesterol, is een belangrijke risicofactor voor het optreden van hart-vaatziekten. Ook triglyceriden hebben een slechte invloed op de gezondheid van de vaatwand. Daarentegen is in meerdere studies een sterk gunstig verband aangetoond tussen de concentratie van HDL-cholesterol en het risico van hart-vaatziekten.

  1. Dat willen zeggen, een hoog HDL-cholesterol verlaagd het risico.
  2. De tegengestelde effecten van de slechte vetten (LDL en triglyceriden) en het goede HDL cholesterol, is de reden dat de cholesterol ratio goed kan worden gebruikt als risico voorspeller.
  3. Om het risico te verkleinen, is het belangrijk dat de balans tussen goed en slecht zo gunstig mogelijk is.

Het is dus gunstig als het totaal cholesterol laag is terwijl het HDL cholesterol hoog is, dit resulteert in een lage cholesterol ratio. Als u echter naast een verlaagde HDL, een hoge LDL- of triglyceridengehalte heeft, is de cholesterol ratio en dus het risico op hart-vaatziekten verhoogd.

  1. Een optimale cholesterol ratio is 4 of lager Triglyceriden Triglyceriden zijn vetten in het bloed die door het lichaam als energiebron gebruikt worden.
  2. Als uw triglyceriden verhoogd zijn, kan dit het proces van aderverkalking versnellen en uiteindelijk zelfs hart- en vaatziekten veroorzaken.
  3. Het is daarom belangrijk om uw triglyceriden waarden laag te houden.

Zie ook: http://www.cholesterolvoorlichting.nl/te-hoog-cholesterol/triglyceriden-waarden-verlagen Suggesties bij het verlagen van uw triglyceriden.

  • Verhoog gebruik van enkelvoudig onverzadigde vetzuren (bijv. olijfolie, koolzaadolie, zonnebloemolie) ter vervanging van slechte vetten
  • Zorg dat u voldoende vitamine C binnenkrijgt
  • Vermijd geraffineerde koolhydraten zoals suiker
  • Drink minder alcohol

Geschikte voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld: Avocado, Blauwe druif, Linzen, Notenolie, Olijfolie, Pijnboom pitten, Pompoen olie of -pitten, Prei, Knoflook, Lente ui, Lijnzaad, Sesam pasta of -zaad, Shi take, Soja, Soja yoghurt, Taugé, Vis, Walnoten, Witte bonen.

Wat is een goede cholesterol score?

Totaal cholesterol –

Een totaal cholesterol onder de 5 mmol/L is goed. Meer dan 8 mmol/L noemen we sterk verhoogd.

Welke noten verlagen LDL?

Noten – Je hoort het steeds vaker: ‘een handje noten is gezond’. Hoe zit dat precies? Uit onderzoek blijkt dat het eten van noten het LDL-cholesterol verlaagt. Noten behoren daarom tot de cholesterolverlagende voeding. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld: walnoten, amandelen, hazelnoten, cashewnoten, pistachenoten, macadamianoten, paranoten, pecannoten en ook pinda’s.

You might be interested:  Hypotheek Berekenen Centraal Beheer

Is water drinken goed voor je cholesterol?

Extra belangrijk bij sedentaire leefstijl – Als je veel zit (door werk, leefstijl of handicap) heb je een hogere kans op o.a. diabetes type 2, hoge bloeddruk, vaatverharding, hartfalen en blaas- en nierproblemen. Het is daarom des te belangrijker dat je veel water drinkt.

  • Veel mensen weten wel dat ze veel zouden moeten drinken maar weten eigenlijk niet precies waarom, of denken dat de schade die weinig drinken veroorzaakt wel meevalt.
  • Als je lichaam te weinig vocht krijgt, haalt het vocht uit je cellen, tussen je cellen vandaan en uit je bloed.
  • Hierdoor vernauwen je bloedvaten, stijgt je bloeddruk en op termijn zelfs je cholesterolgehalte.

Want als je cellen namelijk te veel water aan het bloed dreigen te verliezen, wordt er extra cholesterol gestuurd als ‘pleister’ om de celmembranen te dichten, als noodmaatregel om zich te weren tegen de osmotische druk van het bloed. Dit leidt tot de zo gevreesde aderverkalking (of: ‘vaatverharding’/ arteriosclerose). Als je lichaam te weinig vocht krijgt, haalt het vocht uit je cellen, tussen je cellen vandaan en uit je bloed. Hierdoor vernauwen je bloedvaten. Ook kan er zout opgeslagen worden om water vast te houden. Als je vervolgens als medicatie plaspillen voorgeschreven krijgt, kom je van de regen in de drup.

Wat is een goede verhouding tussen HDL en LDL?

Dit is de verhouding van het totale cholesterolgehalte gedeeld door het HDL cholesterolgehalte. Deze cholesterolratio is een betere voorspeller van hart- en vaatziekten dan het totale cholesterolgehalte. Bij de meeste volwassenen wordt een LDL -C gehalte van 2,5 mmol/l als wenselijk beschouwd.

Wat doet koffie met je cholesterol?

Gefilterde koffie, zoals filterkoffie, oploskoffie, koffie van koffiepads, percolatorkoffie en de meeste automatenkoffie verhoogt het cholesterol daarom niet of nauwelijks. Ongefilterde koffie, indien dit type koffie dagelijks gedronken wordt, kan het cholesterol- gehalte in het bloed verhogen.

Kun je van stress te hoog cholesterol krijgen?

Stress kan een negatieve invloed hebben op je cholesterolgehalte. Wanneer je gestrest bent, produceert je lichaam stresshormonen zoals cortisol en adrenaline. Deze hormonen kunnen het cholesterolgehalte in je bloed verhogen, met name het LDL-cholesterolgehalte (slechte cholesterol).

Kun je moe zijn van een te hoog cholesterol?

Vermoeid door een te hoog cholesterol – Vaak wordt gezegd dat je niks merkt van een verhoogd cholesterol. Het wordt niet gezien als een ziekte en er wordt van gezegd dat het geen klachten geeft. Dit is echter niet helemaal waar. Een verhoogd cholesterol kan zorgen voor vernauwingen in de bloedvaten.

Hierdoor wordt de toevoer van bloed en zuurstof verslechterd. Gevolg van deze verslechterde bloed- en zuurstoftoevoer kan zijn dat je last krijgt van doorbloedingsklachten of dat je sneller moe wordt. Er is dus een verband tussen vermoeidheid en een hoog cholesterol. Veel mensen zullen echter niet weten dat hun vermoeidheid (mede) is ontstaan door een verhoogd cholesterol.

Vermoeidheid wordt immers vaak veroorzaakt door een combinatie van factoren.

Welk fruit is goed voor je cholesterol?

Wat je beter wel eet. –

Eet veel vezels. Vezels zijn te vinden in groente en fruit, peulvruchten en granen. Eet minstens twee stuks fruit en 250 gram verse groente per dag. Probeer ook om ongeveer twee keer per week peulvruchten te eten. Knoflook eten Studies hebben reeds aangetoond dat het regelmatig eten van knoflook LDL cholesterol verlaagt en HDL cholesterol verhoogt. Haver, peulvruchten en fruit die pectine bevatten (zoals citrusvruchten, appels en grapefruits) helpen om je cholesterol te verlagen. In je darmen gaan de pectinevezels een verbinding met gal aan. Daardoor worden er minder vetten door je lichaam opgenomen. Eet veel cereals met een hoog vezelgehalte bij het ontbijt om je cholesterol te verlagen. Eet minstens twee maal in de week vis. Vis – vooral vette zeevis zoals makreel, tonijn en zalm – bevat Omega-3 vetzuren die je cholesterol verlagen. Nu geen gefrituurde vis gaan eten natuurlijk, dat maakt het weer slecht voor je cholesterol. Eet minimaal 25 gram soja per dag om je cholesterol te verlagen. Kies bijvoorbeeld voor tofu of zoek naar producten die soja bevatten. Avocado bevat de stof bètasitosterol dat het overtollige LDL cholesterol verlaagt, waardoor het goede cholesterol weer hoger wordt. Bonen bevatten oplosbare vezels die zich aan cholesterol binden en op die manier de cholesterol uit je lichaam transporteren. Gebruik enkelvoudig onverzadigd vet tijdens het koken, zoals olijfolie en zonnebloemolie. Doe dit bij al je maaltijden.

Hoe lang duurt het voordat cholesterol te verlagen?

In het algemeen zal een vet- en cholesterolarm dieet na korte tijd een daling van het totale cholesterolgehalte geven van 10 tot 15%. Dit kan een gunstige invloed hebben op het risico voor hart- en vaatziekten. Vrij snel na verlaging van het cholesterolgehalte ( 1-2 jaar ) neemt het risico op hart- en vaatziekten af.

Kan je HDL te hoog zijn?

Wat kunnen we hier nu concreet mee? – Onderzoekers hebben ontdekt dat mensen met een bepaalde genetische mutatie extreem hoge waarden van HDL-cholesterol kunnen hebben, maar tegelijkertijd mogelijk ook een hoger risico op hart- en vaatziekten. Deze ontdekking laat zien dat er zeldzame gevallen zijn waarbij het algemene onderscheid tussen HDL-cholesterol als ‘goed’ en LDL-cholesterol als ‘slecht’ niet per se opgaat, maar verandert hier in algemene zin niets aan.

Wat moet je eten om je cholesterol te verlagen?

Let op: Verzadigd vet beïnvloedt het cholesterolgehalte van het bloed meer dan het gebruik van voedingsmiddelen die cholesterol bevatten. eet vezelrijke producten: zoals volkoren brood, volkoren crackers, zilvervliesrijst, volkorenpasta, peulvruchten, noten. het is belangrijk om voldoende groente en fruit te eten.

Wat is foute cholesterol?

Goed en slecht cholesterol: een introductie – Onterecht wordt vaak gedacht dat cholesterol in z’n geheel niet goed voor ons zou zijn. Niets is minder waar, want cholesterol speelt een ongekend belangrijke rol in ons lichaam. De vetachtige stof wordt aangemaakt in onze lever en is nodig voor de opbouw van onder andere onze lichaamscellen en hormonen.

Hoe dat wordt aangevoerd en afgevoerd heeft te maken met ons goede en slechte cholesterol. Wanneer we spreken over het goede en slechte cholesterol, gaan we uit van de HDL- en LDL-waarde. Het cholesterol wat we als ‘goed’ beschouwen heet het HDL-cholesterol, wat staat voor Hoge Dichtheid Lipoproteïnen.

Het cholesterol wat ‘slecht’ is, noemen we LDL-cholesterol, Dat staat voor Lage Dichtheid Lipoproteïnen. Later lichten we toe wat deze waarden voor ons betekenen. Cholesterol is dus nodig voor ons lichaam om te functioneren. Een teveel, ofwel een verhoogd cholesterol, brengt gezondheidsrisico’s met zich mee.

Is water drinken goed voor je cholesterol?

Extra belangrijk bij sedentaire leefstijl – Als je veel zit (door werk, leefstijl of handicap) heb je een hogere kans op o.a. diabetes type 2, hoge bloeddruk, vaatverharding, hartfalen en blaas- en nierproblemen. Het is daarom des te belangrijker dat je veel water drinkt.

  • Veel mensen weten wel dat ze veel zouden moeten drinken maar weten eigenlijk niet precies waarom, of denken dat de schade die weinig drinken veroorzaakt wel meevalt.
  • Als je lichaam te weinig vocht krijgt, haalt het vocht uit je cellen, tussen je cellen vandaan en uit je bloed.
  • Hierdoor vernauwen je bloedvaten, stijgt je bloeddruk en op termijn zelfs je cholesterolgehalte.

Want als je cellen namelijk te veel water aan het bloed dreigen te verliezen, wordt er extra cholesterol gestuurd als ‘pleister’ om de celmembranen te dichten, als noodmaatregel om zich te weren tegen de osmotische druk van het bloed. Dit leidt tot de zo gevreesde aderverkalking (of: ‘vaatverharding’/ arteriosclerose). Als je lichaam te weinig vocht krijgt, haalt het vocht uit je cellen, tussen je cellen vandaan en uit je bloed. Hierdoor vernauwen je bloedvaten. Ook kan er zout opgeslagen worden om water vast te houden. Als je vervolgens als medicatie plaspillen voorgeschreven krijgt, kom je van de regen in de drup.

Hoe hoog mag de non HDL-cholesterol zijn?

Onderbouwing – Non-HDL-cholesterol (non-HDL-C) is het totaalcholesterol verminderd met het HDL-cholesterol (HDL-C). Er zijn aanwijzingen dat non-HDL-C net zoals LDL-C gebruikt kan worden als streefwaarde bij de CVRM en dat de hoogte van het non-HDL beter correspondeert met het risico op een hart- en vaatziekte dan de hoogte van het LDL-C. Het LDL-C wordt meestal berekend met de Friedewald-formule tenzij de triglyceriden (TG) >4,5 mmol/l zijn of wanneer sprake is van dysbetalipoproteinemie. Oorspronkelijk was een voorwaarde voor berekenen van het LDL-C dat bloed nuchter werd afgenomen, maar dat blijkt maar weinig invloed op de bepaling te hebben. Gebruik van non-HDL-C heeft als theoretisch voordeel dat alle atherogene lipidendeeltjes worden meegenomen (inclusief LDL-C, VLDL-C, IDL-C en Lp(a)), waardoor een betere risicoschatting kan worden gemaakt en het effect van behandeling beter kan worden gemonitord (Boekholdt, 2012). Met het meten van apolipoproteine B kan vergelijkbare informatie worden verzameld over atherogene lipidendeeltjes. Tevens heeft gebruik van non-HDL-C een aantal praktische voordelen waaronder bruikbaarheid bij hoge TG (>4,5 mmol/l) en het is kosteloos in tegenstelling tot het meten van apolipoproteine B.

You might be interested:  Uurloon Berekenen Op Basis Van Maandloon
Redelijk GRADE De relatie tussen de hoogte van het non-HDL-C en het risico op hart- en vaatziekten is waarschijnlijk minstens even sterk (waarschijnlijk zelfs sterker) als tussen de hoogte van het LDL-C en het risico op hart- en vaatziekten. Bronnen (Boekholdt, 2012)

Beschrijving studies De meta-analyse van Boekholdt had als doel het bepalen of bij patiënten behandeld met een statine het non-HDL-C een sterkere associatie heeft met hart- en vaatziekten dan LDL-C (Boekholdt, 2012). Hiervoor includeerde de meta-analyse 8 RCT’s met een behandeling met een statine in minimaal 1 onderzoeksarm. Er was een baseline meting en vervolgen van TC, LDL-C, HDL-C, non-HDL-C, TG en apolipoproteine. Onderzoeken met een mean follow-up korter dan 2 jaar werden geëxcludeerd. De auteurs van de meta-analyse gebruikten de data van de RCT’s. De primaire uitkomstmaat was de eerste belangrijke hart- en vaatziekte. Alleen patiënten behandeld met een statine zijn geïncludeerd in de meta-analyse (n= 38.153). De geïncludeerde patiënten hadden een hart- en vaatziekte doorgemaakt, een stabiele coronaire hartziekte, angina pectoris, diabetes mellitus of hadden geen hart- en vaatziekten. De opzet van de meta-analyse beantwoordt gedeeltelijk, maar wel voldoende de zoekvraag. De geïncludeerde onderzoeken in de meta-analyse hadden als primair eindpunt de effectiviteit van een behandeling met statine. Resultaten Risico op hart- en vaatziekte LDL-C: De trend voor het risico op een hart- en vaatziekte is per 1 – SD toename 1,13 (95% BI: 1,10 tot 1,17) P<0,001.1- SD toename is 0,8 mmol/l van LDL-C. Non-HDL-C: De trend voor het risico op een hart- en vaatziekte is per 1 - SD toename 1,16 (95% BI: 1,12 tot 1,19) P<0,001.1- SD toename is 0,9 mmol/l van non-HDL-C. De bootstrapanalyse voor het verschil tussen LDL-C en non-HDL-C is significant in het voordeel van non-HDL-C. Het risico op een hart- en vaatziekte bij het wel of niet behalen van de streefwaarde met een behandeling met een statine is ook onderzocht. De gebruikte streefwaarde voor LDL-C was lager dan 2,6 mmol/l en voor non-HDL-C lager dan 3,4 mmol/l. Tabel 1 geeft de associatie weer tussen het risico op een hart- en vaatziekte en de combinatie van de hoogten van het LDL-C en het non-HDL-C. Tabel 1 Associatie tussen LDL-C en non-HDL-C en het risico op een hart – en vaatziekte

LDL-C (mmol/l) Non-HDL-C (mmol/l) Risico op hart- en vaatziekten HR (95% BI)
≥ 2,6 ≥ 3,4 1,21 (1,13 tot 1,29)
≥ 2,6 <3,4 1,02 (0,92 tot 1,12)
<2,6 ≥ 3,4 1,32 (1,17 tot 1,50)
<2,6 <3,4 1,00 (Referentie)

Bewijskracht van de literatuur De bewijskracht voor de uitkomstmaat is verlaagd met een niveau vanwege indirectheid. De geïncludeerde onderzoeken in de meta-analyse hadden niet als primaire eindpunt het onderzoeken van de associatie tussen LDL-C en non-HDL-C en welke streefwaarden overeenkomen.

Om de uitgangsvraag te kunnen beantwoorden is een systematische literatuuranalyse verricht naar de volgende zoekvraag (vragen): Is de associatie tussen de hoogte van het non-HDL-cholesterol en het risico op een hart -en vaatziekte vergelijkbaar met de associatie tussen de hoogte van het LDL-cholesterol en het risico op een hart- en vaatziekte bij personen met een verschillende mate van verhoogd risico op hart- en vaatziekten? P: patiënten met verschillende mate van risico op hart – en vaatziekten; I: behandeling onder streefwaarde van non-HDL-C; C: behandeling onder streefwaarde van LDL-C; O: verschil tussen LDL-C en non-HDL-C.

Relevante uitkomstmaten De werkgroep achtte als relevante uitkomstmaat dat non-HDL-C minimaal net zo goed is LDL-C om het risico in te schatten en het effect van cholesterolverlagende therapie te beoordelen. Zoeken en selecteren (Methode) In de databases Medline (via OVID), Embase (via Embase.com) is op (8 mei 2017) met relevante zoektermen gezocht naar meta-analyses en RCT’s De zoekverantwoording is weergegeven onder het tabblad Verantwoording.

  1. De literatuurzoekactie leverde 241 treffers op.
  2. Studies werden geselecteerd op grond van de volgende selectiecriteria: Systematische review van RCT’s met de vergelijking tussen verschillende streefwaarden voor LDL-C en non-HDL-C met een gedetailleerde zoekstrategie en evidence-tabellen.
  3. Op basis van titel en abstract werden in eerste instantie 21 studies voorgeselecteerd.

Na raadpleging van de volledige tekst, werden vervolgens 20 studies geëxcludeerd (zie exclusietabel onder het tabblad Verantwoording), en 1 studie definitief geselecteerd. Eén onderzoek is opgenomen in de literatuuranalyse. De belangrijkste studiekarakteristieken en resultaten zijn opgenomen in de evidence-tabellen.

  1. A rsenault BJ, Rana JS, Stroes ES, et al. Beyond low-density lipoprotein cholesterol: respective contributions of non-high-density lipoprotein cholesterol levels, triglycerides, and the total cholesterol/high-density lipoprotein cholesterol ratio to coronary heart disease risk in apparently healthy men and women. J Am Coll Cardiol.2009; 55: 35–41.
  2. B oekholdt SM, Arsenault BJ, Mora S, et al. Association of LDL cholesterol, non-HDL cholesterol, and apolipoprotein B levels with risk of cardiovascular events among patients treated with statins: a meta-analysis. JAMA.2012;307(12):1302-9. doi: 10.1001/jama.2012.366.
  3. v an den Berg MJ, van der Graaf Y, de Borst GJ, et al. Low-Density Lipoprotein Cholesterol, Non-High-Density Lipoprotein Cholesterol, Triglycerides, and Apolipoprotein B and Cardiovascular Risk in Patients With Manifest Arterial Disease. Am J Cardiol.2016;118(6):804-810. doi: 10.1016/j.amjcard.2016.06.048.
Study reference Study characteristics Patient characteristics Prognostic factor(s) Follow-up Outcome measures and effect size Comments
Boekholdt 2012 Meta-analysis 8 onderzoeken (RCT’S) Sponsering: De meta-analyse is niet gesponserd. Alle geincludeerde onderzoeken zijn gesponserd. De sponsors leverde de data voor de meta-analyse, maar hadden geen verdere betrokkenheid bij de meta-analyse.16 van de 19 auteurs geven een mogelijke belangenverstrengeling aan. Doel van meta-analyse was het bepalen of bij patienten behandeld met een statine het non-HDL een sterkere associatie heeft met HVZ dan LDL. Geincludeerde RCT’s 1.4S P: Stabiele CHZ I: Placebo VS Simvastatin 20‐40 mg 2. AFCAPS‐TexCAPS P: Geen HVZ I: Placebo VS Lovastatin 20‐40 mg 3. LIPID P. Stabiel CHZ I: Placebo VERSUS Pravastatin 40 mg 4. CARDS P: DM type 2 I: Placebo VERSUS Atorvastatin 10 mg 5. TNT P: Stabiel CHZ I: Atorvastatin 10 mg VERSUS Atorvastatin 80 mg 6. IDEAL P: Stabiel CHZ I: Simvastatin 20‐40 mg versus Atorvastatin 80 mg 7. SPARCL P: CVA I: Placebo VERSUS Atorvastatin 80 mg 8. JUPITER P: Geen HVZ I: Placebo VERSUS Rosuvastatin 20 mg Primaire uitkomstmaat: Eerste belangrijke hart-en vaatziekte (MI, CHZ, AP, CVA) Inclusie criteria:

  • RCT
  • Behandeling met statine in minmaal 1 onderzoeksarm
  • Baseline meting en vervolgen van TC, LDL-C, HDL-C, TG en apoliproteine

Exclusie criteria:

  • Mean follow-up <2 jaar
  • N <1000 patienten

N=62,154 Mean leeftijd: 62.1 ± 8.9 jaar Sex: 75 % M / 25% V Patienten (Placebo of lage dosis statine VERSUS (Hoge dosis) statine)

  1. 2223/2221
  2. 3301/3304
  3. 4502/4512
  4. 1410/1428
  5. 5006/4995
  6. 4449/4439
  7. 2365/2366
  8. 8901/8901

er zijn 38.153 patienten geicnludeerd in de meta-analyse, deze zijn behandeld met een statine en alle data was compleet. (Lost tot follow-up 8%)

Non-HDL (formule TC minus HDL) Mean follow-up: range 1.9 tot 6.1 jaar) Eerste belangrijke hart-en vaatziekte LDL 1e quartile Mean 1.3mmol/l Range <1.6 mmol/l Event ratio 7.3% (697/9538) HR 1 (Referentie) 2e quartile Mean 1.9 mmol/l Range 1.6-2.2 mmol/l Event ratio 14.2% (1360/9573) HR 1.06 (95% BI: 0.97 tot 1.17) 3e quartile Mean 2.5 mmol/l Range 2.2-2.8 mmol/l Event ratio 17.1% (1616/9478) HR 1.15 (95% BI: 1.05 tot 1.27) 4e quartile Mean 3.3 mmol/l Range ≥ 2.8 mmol/l Event ratio 17.9% (1714/9564) HR 1.26 (95% BI: 1.14 tot 1.39) Lineare trend P<.001 Per 1 - Sd toename 1.13 (95% BI: 1.10 tot 1.17) P<.001 Non-HDL 1e quartile Mean 1.78 mmol/l Range <2.2 mmol/l Event ratio 7.3% (701/9659 HR 1 (Referentie) 2e quartile Mean 2.5 mmol/l Range 2.2-2.9 mmol/l Event ratio 14.2% (1340/9404) HR 1.12 (95% BI: 1.02 tot 1.24) 3e quartile Mean 3.2 mmol/l Range 2.9-3.5 mmol/l Event ratio 16.4% (1568/9564) HR 1.17 (95% BI: 1.06 tot 1.28) 4e quartile Mean 4.2 mmol/l Range>3.5 mmol/l Event ratio 18.7% (1778/9526) HR 1.42 (95% BI: 1.29 tot 1.56) Lineare trend P<.001 Per 1 - Sd toename 1.16 (95% BI: 1.12 tot 1.19) P<.001 Bootstrapanalyse tussen LDL en Non-HDL voor het verschil in voorspellen van HVZ per 1-SD toename is significant in het voordeel van Non-HDL.1-sd toename is 0.9 mmol/L non-HDL Effect van statine op risico HVZ LDL Non-HDL HR (95% CI) ≥ 2.6 ≥ 3.4 1.21 (1.13 tot 1.29) ≥ 2.6 <3.4 1.02 (0.92 tot 1.12) <2.6 ≥ 3.4 1.32 (1.17 tot 1.50) <2.6 <3.4 1.00 (Referentie) Amstar score 8 uit 11

Grade beoordeling kwaliteit systematische reviews

Onderzoek Risico op bias Inconsistentie Indirectheid Onprecies Publicatie bias Oordeel
Boekholdt 2012 Laag Afwezig Ja 1 Niet Afwezig Redelijke kwaliteit van bewijs

ol>

  • De geïncludeerde onderzoeken in de meta-analyse hadden niet als primaire eindpunt het onderzoeken van de associatie tussen LDL-C en non-HDL-C en welke streefwaarden van LDL-C en non-HDL-C overeenkomen.
  • Wat is de goede cholesterol HDL of LDL?

    Twee soorten cholesterol: HDL en LDL – Er zijn twee soorten cholesterol. Het goede HDL-cholesterol ruimt slechte vetdeeltjes in de bloedvaten op. Het slechte LDL-cholesterol blijft plakken aan de wanden van de bloedvaten. Daarom wordt bij bloedonderzoek gekeken naar verschillende soorten vetstoffen in het bloed.

    Wat doet koffie met je cholesterol?

    Gefilterde koffie, zoals filterkoffie, oploskoffie, koffie van koffiepads, percolatorkoffie en de meeste automatenkoffie verhoogt het cholesterol daarom niet of nauwelijks. Ongefilterde koffie, indien dit type koffie dagelijks gedronken wordt, kan het cholesterol- gehalte in het bloed verhogen.