Dagwaarde Youngtimer Berekenen Anwb

Dagwaarde Youngtimer Berekenen Anwb

Hoe bereken ik dagwaarde?

De dagwaarde van je auto wordt berekend door de nieuwwaarde van je auto te verminderen met het bedrag dat je auto minder waard is geworden door bijvoorbeeld ouderdom of slijtage. Ben je benieuwd naar de dagwaarde van je auto? Dan kun je terecht bij ANWB of bij Bovag.

Hoe weet ik wat de dagwaarde is van mijn auto?

Hoe wordt de dagwaarde bepaald? – De dagwaarde wordt bepaald op basis van het merk, model, de cataloguswaarde, de leeftijd van de auto, de opties en accessoires en de kilometerstand. Op internet zijn verschillende tools te vinden die de dagwaarde van je auto voor je kunnen berekenen.

 • Als je de waarde van je auto wilt berekenen, is het aan te raden verschillende tools te gebruiken.
 • In het Finnik premium Autorapport wordt de waarde van de auto gegeven op basis van Autotelex, marktleider in voertuiggegevens.
 • Bij Marktplaats wordt de waarde berekend op basis van de gemiddelde verkoopprijs van vergelijkbare auto’s op merk, model, leeftijd en kilometerstand.

Bij Bovag en ANWB wordt een schatting van de waarde gegeven op basis van merk, model, leeftijd en opties en accessoires. Independer geeft een schatting van de dagwaarde uitsluitend op basis van merk, model, leeftijd. Over het algemeen wordt de waarde lager ingeschat naarmate minder bekend is.

You might be interested:  Cataloguswaarde Auto Berekenen Belastingdienst

Wat is de dagwaarde van?

De nieuwwaarde is het bedrag van een nieuwe vergelijkbare auto op het moment van de schade. De dagwaarde is het bedrag dat uw auto vandaag waard is. Of vlak voor het ongeluk of diefstal waard was.

Hoe bepaal je de dagwaarde van een youngtimer?

Dagwaarde voor de Belastingdienst – Bent u ondernemer en staat uw youngtimer op de zaak, maar rijdt u deze ook privé? Dan betaalt u 35% bijtelling over de dagwaarde, dus niet over de nieuwwaarde. Om te bepalen wat u aan bijtelling moet afdragen over uw youngtimer, wordt er door de fiscus een dagwaarde toegekend aan uw bolide.

Bij de Belastingdienst wordt de dagwaarde van uw youngtimer bepaald aan de hand van de waarde in het economisch verkeer (WEV). Om die waarde te achterhalen maakt de fiscus gebruik van bronnen zoals de ANWB/Bovag koerslijst, maar kijkt zij ook naar websites als Marktplaats of Ebay. Houdt er dan ook rekening mee dat de dagwaarde die de Belastingdienst aan uw youngtimer toekent lager kan liggen dan wat u zelf voor de aanschaf heeft betaald.

Het blijft een enigszins grijs gebied hoe de dagwaarde van uw youngtimer tot stand komt, wat tot discussie kan leiden. Wij raden u aan om bij twijfel informatie in te winnen bij een belastingadviseur.

Wat is aftrekbaar bij youngtimer?

Al je kosten op één factuur – De Belastingdienst rekent zakelijke youngtimers tot het ondernemingsvermogen. Dat betekent dat alle kosten van de auto (onderhoud, reparatie, brandstof, wasstraat, parkeergeld, verzekering en wegenbelasting) aftrekbaar zijn op de btw-aangifte.

Hoeveel afschrijving youngtimer?

Rekenvoorbeeld – Stel: een nieuwe auto kost 80.000 euro. De bijtelling voor privégebruik is 25% van deze catalogusprijs: 20.000 euro. De auto schrijft 10.000 euro per jaar af. Blijft er nog 10.000 aan bijtelling over (andere kosten even daargelaten). Neem je een vergelijkbare youngtimer van 15 jaar oud dan kost zo’n auto 8.000 euro.

You might be interested:  Uurloon Berekenen Op Basis Van Maandloon

Wat is de vrije verkoopwaarde?

De vrije verkoopwaarde is de waarde in het normale handelsverkeer wanneer de woning niet verhuurd is en leeg wordt opgeleverd (‘vrij van huur en gebruik’). De vrije verkoopwaarde wordt ook wel onderhandse verkoopwaarde genoemd.

Wat is de dagwaarde van een oldtimer?

Taxatie voor verzekering – Dan het verzekeren van de oldtimer. Tijdens de zoektocht naar de beste en voordeligste oldtimerverzekering krijg je de vraag hoe de oldtimer wilt verzekeren. Er zijn 3 mogelijkheden: WA, Beperkt casco of volledig casco (allrisk).

 1. Bij een WA verzekering is alleen schade gedekt die je aan anderen veroorzaakt.
 2. Wil je de oldtimer uitgebreider verzekeren dan ontvangt de verzekeraar graag een taxatierapport die aan bepaalde eisen voldoet.
 3. De taxateur moet aangesloten zijn bij een goedgekeurde taxateurs organisatie.
 4. Taxateur organisaties zijn: FEHAC, VRT, TMV, RETM en het NIVRE,

Het kan per verzekeraar verschillen welke organisatie ze hebben erkend. Vraag altijd aan de verzekeraar, welke organisatie zij toestaan. Het is erg zonde als de oldtimer taxatie door de verzekeraar wordt afgewezen. Een taxatierapport is in de meeste gevallen drie jaar geldig.

 • Naast de uitgebreidere keuze in dekkingen zijn er meerdere voordelen als je de oldtimer laat taxeren.
 • Het grootste en belangrijkste voordeel is dat er bij schade gekeken wordt naar de taxatiewaarde in plaats van de dagwaarde.
 • De dagwaarde van een oldtimer is gezien de leeftijd van het voertuig vaak aan de lage kant.

Met een taxatierapport kun je de waarde van je oldtimer vastleggen. In het taxatierapport staan alle kenmerken van je auto met daarbij specificaties en eventuele aanpassingen die zijn aangebracht. Het rapport geeft ook informatie over de staat van de auto en de gedane investeringen.

 1. Ook als je besluit om je oldtimer alleen WA te verzekeren, omdat je er bijvoorbeeld weinig mee rijdt, is het verstandig om je oldtimer te laten taxeren.
 2. Heb je schade aan de oldtimer die door een ander is veroorzaakt, dan moet de verzekeraar van de tegenpartij zich bij het uitkeren van de schade baseren op het aanwezige taxatierapport.
You might be interested:  Inch Fiets Berekenen

Deze taxatiewaarden is meestal een stuk hoger dan de dagwaarde. Uit jurisprudentie blijkt dat de dagwaarde van een oldtimer meer dan eens is vastgesteld op een bedrag van 10-20% van de taxatiewaarde.

Hoe bereken je de dagwaarde van een telefoon?

Dagwaarde – De dagwaarde is de werkelijke waarde van het product. Je verzekeraar bepaalt bijvoorbeeld dat je smartphone per jaar 25% in waarde daalt. Dan is je smartphone na drie jaar dus nog maar 25% waard. Die 25% wordt berekend over de nieuwwaarde. Dus als je smartphone na drie jaar nog maar 200 euro kost in de winkel is de dagwaarde 25 % van die 200 euro. De dagwaarde is dus nog maar € 50,-.