Diameter Rookkanaal Houtkachel Berekenen

Diameter Rookkanaal Houtkachel Berekenen
Buiten het leveren van alle soorten en merken openhaarden, leveren wij ook rookkanalen voor al die verschillende haarden. En een goed rookkanaal is ontzettend belangrijk voor elk type haard. Wij werken vooral met het merk “Methaloterm”. Maar uiteraard kunnen we meerdere merken leveren indien gewenst.

Voor het branden van een gashaard heb je een goed werkend concentrisch kanaal nodig. Een concentrisch kanaal bestaat uit twee buizen die samen één vormen. In het geval van een concentrisch kanaal neemt buitenste buis de zuurstof van buiten op en brengt die naar je kachel, waarbij de binnenste buis de rookgassen direct weer naar buiten afvoert.

De binnenste buis zorgt voor de afvoer van rookgassen. Die binnenbuis heeft meestal een diameter van 100 mm. De buitenste buis zorgt voor de luchttoevoer en heeft meestal een diameter van 150 mm. In het geval dat de afvoer een lang stuk horizontaal moet afleggen, kan het zo zijn dat je van 100/150 mm naar 130/200 mm moet gaan, zodat de afvoer meer vermogen heeft om de rookgassen af te voeren.

Voor het branden van houthaarden heb je een dubbelwandig kanaal nodig. In dat geval zitten er ook weer twee buizen in één. Alleen bij dubbelwandig kanalen zit daar isolatiemateriaal tussen. Uiteraard is de warmte die een houthaard produceert vele malen hoger en is er dus altijd een dubbelwandig kanaal nodig.

De diameter die het kanaal nodig heeft is volledig afhankelijk van de haard die je kiest. Voor kachels zal dat rond de 130 -150 mm zitten en voor inbouwhaarden 180 – 200 mm. Voor openhout haarden is het van belang dat de minimale grootte 200 mm is, om zo de juiste trek te krijgen.

Uiteraard komt het vaak voor dat er een bestaand gemetseld kanaal aanwezig is, in dat geval kan dat kanaal gebruikt worden. Tenzij het kanaal lek of in slechte staat is. Daarnaast is de diameter van belang. Wanneer je een haard op een te klein kanaal aansluit is het vragen om problemen. Het rookkanaal is de motor van de haard.

Mocht dat gemetselde kanaal niet in goede staat zijn, zal er een flexibele RVS buis door heen getrokken moeten worden. Voor houthaarden zal dat een dubbelwandig flexibel kanaal moeten zijn. In het geval dat u een gashaard wilt en gebruik wilt maken van het gemetselde kanaal zal dat een enkelwandig kanaal zijn.

Hoe breed moet een rookkanaal zijn?

Diameter rookkanaal houtkachel – De regels voor het aansluiten van een houtkachel zijn in eerste instantie het meest duidelijk en eenvoudig. Zoals in de inleiding al genoemd, dien je altijd een rookkanaaldiameter te hebben die gelijk is aan de aansluiting op de kachel.

 • Aansluiten op een rookkanaal dat iets groter is mag, maar het verkleinen van een rookkanaal is absoluut een no-go.
 • Fabrikanten bepalen d.m.v.
 • Testen welke capaciteit er minimaal nodig is om de kachel goed te laten functioneren.
 • Indien de kachel op een te klein rookkanaal aangesloten wordt, is er dus onvoldoende afvoercapaciteit, waardoor er onvoldoende trek zal zijn en de kachel niet goed zal branden.

Daarnaast brengt een kleiner rookkanaal ook de nodige veiligheidsrisico’s met zich mee. Het is altijd raadzaam om eerst een kachel aan te schaffen, alvorens het rookkanaal samen te stellen. In de handleiding van een kachel kan bijvoorbeeld ook een maximale lengte aangegeven staan waarop de betreffende kachel aangesloten mag worden.

Wanneer het rookkanaal erg lang is of meerdere bochten bevat, kan het raadzaam zijn om het rookkanaal in diameter te vergroten. Mocht u toch besluiten om eerst een rookkanaal aan te leggen en pas later een houtkachel aan te schaffen, dan hebben wij wel een aantal tips voor u. Helemaal zonder risico is het natuurlijk niet.

De meest voorkomende maat voor houtkachels is Ø150 mm. Verwacht u dus een ‘normale’ houtkachel aan te schaffen, dan kunt u in principe zonder zorgen een Ø150 rookkanaal aanleggen. Wilt u toch iets meer zekerheid, of gaat u misschien voor een wat grotere kachel kiezen, dan adviseren wij om voor Ø180 of Ø200 te kiezen. De meeste houtkachels hebben een aansluiting van 150 mm

Is mijn rookkanaal geschikt voor houtkachel?

Een houtkachel is een heerlijke warmtebron en voegt enorm veel gezelligheid toe aan je woonkamer. Maar pak je zo’n klus aan? Lees in dit stappenplan van Karwei waar je allemaal op moet letten voor het veilig aansluiten maar ook het veilig stoken van je houtkachel.

Welke diameter flexibele kachelpijp?

Voor de houtkachel adviseren wij meestal een flexibel rookkanaal tussen de 100 en 200 mm. Daarnaast is het altijd verstandig om voor dubbelwandig te kiezen. Een dubbelwandige kachelpijp is namelijk glad van binnen, waardoor roetdeeltjes niet blijven kleven en het onderhouden een stuk makkelijker wordt.

Welke buis gebruiken voor houtkachel?

Hittebestendigheid – Het rookkanaal van een gashaard moet bestand zijn tegen temperaturen van 250 °C (open systemen, waarbij de haard lucht uit de omgeving aanzuigt) of 450 tot 500 °C (gesloten systemen, waarbij de haard de lucht rechtstreeks van buiten aanzuigt en de rookgassen direct naar buiten afvoert).

Hoeveel bochten mag een pijp van een houtkachel?

Hoeveel bochten (verslepingen) mogen in een kanaal komen? Wij adviseren zo weinig mogelijk bochten aan te brengen, en indien noodzakelijk dit te beperken tot 15° en maximaal 30° bochten. Scherpe bochten geven extra weerstand en belemmeren het schoorsteenvegen.

Hoe groot moet een kachelpijp zijn?

Het juiste rookkanaal – Het belangrijkste is dat een rookkanaal goed ‘trekt’. Dit betekent dat de rookgassen op de juiste manier afgevoerd worden en de zuurstof aangevoerd. Deze zuurstof is namelijk nodig voor de verbranding van jouw houtkachel. Hoe beter de aanvoer en afvoer werkt, hoe beter de kachel trekt.

Wanneer de aanvoer van verse zuurstof te traag is, ontstaat er onderdruk. Hierbij komen de rook- en verbrandingsgassen de kamer in, wat zorgt voor een ongezonde leefomgeving. De kwaliteit van trek is afhankelijk van een aantal factoren. Een van de belangrijkste factoren is de lengte van het kanaal. Een te lang of een te kort rookkanaal is ongunstig voor de trek.

Dit geldt ook voor een kanaal met veel te veel bochten. Een recht kanaal dat naar boven loopt heeft een sterke voorkeur. Ook een te grote of te kleine diameter zorgt voor een slechte afvoer van de rookgassen. Hou het volgende aan: een optimaal rookkanaal heeft een lengte tussen de 4 en 7 meter.

You might be interested:  Van 80 Naar 100 Procent Berekenen

Kan je twee kachels op een rookkanaal?

Twee kachels op één rookkanaal aansluiten is wel mogelijk maar extra aandacht is wel vereist. Hoewel het in sommige gevallen redelijk goed werkt, met een 45° T-stuk, raden we dit in zijn algemeenheid toch af. Er zijn diverse problemen, zoals het onderlinge verschil in type en grootte van de kachels en de volgorde van aanmaken etc.

Wat is het beste rookkanaal?

Het beste rookkanaal op de markt. Isoduct is onomstotelijk bewezen het meest innovatieve, veilige en beste rookgasafvoersysteem in Nederland.

Welke buis in schoorsteen plaatsen?

Waarvoor dient een rookkanaal? – Hoewel er tegenwoordig ook al (sfeer)haarden zonder rookkanaal bestaan, is dit kanaal essentieel als je een open haard of houtkachel wil plaatsen. Op die manier kunnen rookgassen gemakkelijk via de schoorsteen naar buiten afgevoerd worden.

 • Het rookkanaal is doorgaans opgebouwd uit roestvrij staal (inox).
 • Dit materiaal is uiterst geschikt, aangezien roestvrij staal corrosiebestendig is.
 • Overmatige teer- en roetaanslag hoef je dus niet te vrezen.
 • Bovendien is een inox buis zeer sterk, waterdicht afgewerkt en goed isolerend.
 • De warmtegeleiding is uitstekend en de vorming van koudebruggen is uitgesloten.

Op die manier is een prima rendement van je haard of kachel gegarandeerd. Een rookkanaal plaatsen in jouw woning?

Hoe lang mag een horizontaal rookkanaal zijn?

Voordelen van een gesloten verbrandingssysteem – In het geval van een moderne, goed geïsoleerde en mechanisch geventileerde ruimte past een gesloten verbrandingssysteem beter bij jouw woonsituatie. Bij dit systeem ontstaat er een economischer, veiliger en betere verbranding.

Deze verbranding heeft een positieve invloed op het rendement van de haard. Daarnaast is het installeren van een gesloten verbrandingssysteem een stuk eenvoudiger en goedkoper dan een gashaard met een open systeem. Bij een gesloten systeem worden de rookgassen door de binnenste pijp vervoerd en de luchttoevoer via de buitenste pijp.

Hierdoor wordt de verse zuurstof niet uit de woonruimte getrokken, maar van buitenaf. Bij het plaatsen van het rookkanaal is een bestaande schoorsteen overbodig. De afvoer kan namelijk door het dak of gevel getrokken worden. Deze afvoer is zeer eenvoudig door de muur naar buiten te plaatsen.

Qua plaatsingsmogelijkheden is er voldoende speling. Het kanaal kan wel drie tot vijf meter lang horizontaal worden gelegd. Denk hierbij aan een situatie waar de garage naast het huis is gebouwd. Het rookkanaal kan dan door de muur de garage in worden gevoerd en dan daar het dak verlaten. De dak doorvoer moet daarbij minimaal een halve meter uit een bovenliggende gevel worden gemonteerd.

Een concentrisch kanaal is ook geschikt om door een plat dak te installeren. Je wordt aangeraden om een professionele installateur in te schakelen. Een gashaard kopen

Waarom dubbelwandig kachelpijp?

Dubbelwandige kachelpijp – Dubbelwandige kachelpijpen hebben de functie om met behulp van aanwezige isolatie de afstand tot brandbaar materiaal te minimaliseren. Rookgassen kunnen op die manier, nadat ze het merendeel van de warmte afgegeven hebben, veilig door een uitmonding in uw huis naar buiten geleid worden.

Welke flexibel voor houtkachel?

Flexibel rookkanaal video – Voor inbrengen van de flexibele pijp dient de schoorsteenpijp eerst enige dagen geopend te zijn zodat de binnenzijde kan drogen. Ook dient de binnenzijde gereinigd te worden. De RVS pijp wordt veelal van bovenin ingebracht; en met een touw naar beneden geleidt.

Condensvorming in het schoorsteen kanaal Vocht en roetplekken Terugslag van verbrande gassen Gescheurd of beschadigd rookkanaal Schoorsteenbrand CO-vergiftiging door slechte trek

Er zijn twee soorten flexibele rookkanalen namelijk dubbellaags flexibel en enkellaags flexibel. Het dubbellaags kanaal heeft een supergladde binnenkant wat aanslag van creosoot en andere vervuiling tegengaat, en waardoor condenswater niet in de pijp blijft,

Bovendien is de constructie van dubbelwandige flexibel steviger en het materiaal is daardoor beter ‘zelfdragend’. Dubbellaags flexibel is sterker dan enkelwandig en gaat niet zo snel kapot bij het aanbrengen en het vegen. Vegen enkel met een nylon borstel!! Voor houtkachels raden we daarom dus dubbelwandig flexibel aan! De twee typen kanalen met hun specifieke kenmerken staan hieronder aangegeven.

ENKELWANDIG TYPE E 12 RVS Inox AISI 316 L Dikte RVS strip : 0.08 mm Dikte wand: 4 mm (dus een 150 mm binnendiameter = 158 mm buitendiameter) Brandstof : gas en stookolie DUBBELWANDIG TYPE A 12 – SUPERGLAD RVS Inox AISI 316 L Dikte RVS strip : 0.08 mm – geribbeld gladde binnenkant Dikte wand: 4 mm (dus een 150 mm binnendiameter = 158 mm buitendiameter) Brandstof : gas, stookolie, hout Let op: Flexibel RVS rookkanaal wordt voor u op maat gemaakt en kan daarom helaas niet retour worden genomen.

Waarom dikwandige kachelpijp?

Dikwandige kachelpijp van staal – Een dikwandige kachelpijp voert de rook en verbrandingsgassen uit uw kachel via de schoorsteen naar buiten. Een dikwandige kachelpijp van GoedkoopsteKachelpijpen.nl is gemaakt van 2 mm dik hoogwaardig zwartgelakt staal, beschermd door een hittebestendige senotherm coating.

 • De dikwandige kachelpijp is geschikt voor aansluiting op alle soorten kachels en alle soorten brandstoffen.
 • De pijp geeft samen met de kachel veel warmte af waardoor u een ruimte efficiënt kunt verwarmen.
 • Daarom mag u de dikwandige kachelpijp alleen gebruiken als het rookkanaal in het zicht is en blijft.

Zodra u de dikwandige kachelpijp door een vloer of muur moet leiden, bent u verplicht om verder te gaan met een geïsoleerde dubbelwandige kachelpijp. Dit om brandgevaar te voorkomen.

Hoe heet mag een kachelpijp worden?

Waarom moet ik een dubbelwandige kachelpijp plaatsen Als u een rookkanaal plaatst, moet u altijd rekening houden met brandveiligheid. Onze dubbelwandige kachelpijpen zijn hiervoor zeer geschikt. De kachelpijp in de woonkamer mag enkelwandig zijn. Het rookkanaal dat daarna door het plafond gaat moet dubbelwandig zijn.

 • Bij een dubbelwandige kachelpijp is er isolatiemateriaal geplaatst tussen de binnenste en buitenste pijp.
 • Zo gaan de hete rookgassen op een veilige manier uw huis uit.
 • Ook voldoen onze dubbelwandige kachelpijpen aan de Europese testmethode NEN-EN 1856-1.
 • Bij deze test mag de kachelpijp aan de buitenzijder maximaal 75 C worden.

Zonder deze test mag de kachelpijp niet verkocht worden in Europa. De rookgassen van houtkachels kunnen een temperatuur bereiken tot 600 C. Bij onze dubbelwandige kachelpijp, zorgt de isolatie ervoor dat de temperatuur van de buitenwand niet boven de 75C stijgt.

Wij leveren direct uit eigen voorraad, vandaag besteld en volgende werkdag in huis.Klembanden leveren wij gratis mee, u kunt direct aan de slag.De rookkanalen van woodburner.nl zijn stabiel, sterk en zorgeloos in gebruik.Door de hoge isolatiewaarde is brandgevaar vrijwel uitgesloten, mits goed geïnstalleerdOnze rookkanalen zijn gemaakt van hoogwaardig RVS met een dikte van 0,5mmEen kwaliteitsproduct met 15 jaar gegarandeerd woongenot.Voldoet aan de strenge CE wetgeving in voor heel Europa volgens EN 1856-1Gecertificeerd en gekeurd voor een gebruik tot 600 graden (T600)Productie in een ISO-9001 gecertificeerd organisatieKortom, waar voor uw geld

You might be interested:  Kwh Prijs Berekenen

Geschikt voor Dit kanaal is uitstekend geschikt voor als rookkanaal van alle brandstoffen zoals, gas, hout, kolen en pellets. Isolatie Onze dubbelwandige rookkanalen hebben keramische isolatie van maar liefst 25mm. Het keramische isolatiemateriaal heeft een grote dichtheid van 128 kg/M³,

Ter vergelijking, Steenwol heeft een dichtheid van 80kg/m3. Met onze 25mm isolatie kan ons rookkanaal gemonteerd worden op een afstand van 7cm van een brandbaar materiaal. Uiteraard is dit afhankelijk van de situatie ter plekke. Muurbeugels (afstand opmeten) Wij bieden verschillende muurbeugels aan van 9cm tot 30cm.

Materiaalsoort Woodburner rookkanalen zijn vervaardigd hoogwaardig roestvrij staal. Ze bestaan uit 2 roestvrijstalen buizen met daartussen 25mm keramisch isolatiemateriaal. De binnendiameter is 150mm en de buitenste buis heeft een diameter 200mm. Ons RVS dubbelwandige rookkanaal heeft een materiaaldikte van 0,5mm.

 • Rookgassen bevatten zuren daarom is onze binnenpijp gemaakt van hoogwaardig RVS 316L / 1.4404 De buitenpijp komt alleen in aanraking met de buitenlucht en regen.
 • Hiervoor maken we gebruik van het corrosiebestendige RVS 304L / 1.4301 Montage Eenvoudige montage door schuifverbinding en bevestiging.
 • Na het in elkaar schuiven van het rookkanaal wordt het rookkanaal geklemd met onze centrerende klembanden.

Het rook kanaal wordt bevestigd aan onze muurbeugels welke in afstand verstelbaar zijn. Wij adviseren om per meter 1 muursteun te gebruiken. Daarnaast kan als vuistregel gebruikt worden dat bij iedere bocht één wanbeugel gebruikt moet worden. Hiermee heeft u een stabiel rookkanaal waar u jaren zorgeloos van kan genieten.

binnenbuis 0,5 mm AISI 316LBuitenmantel 0,5 mm AISI 304Isolatie dikte 25 mmGetest bij maximaal continu 600 C en piekbelasting bij 1000 CGeschikt voor 70 mm afstand van brandbare materialen.De isolatie is afgesloten waarbij vocht geen kan heeft om binnen te dringen.Corrosieklasse V3EN 1856-1 T 600.

Belangrijkste kenmerken

Eenvoudige insteekverbinding, beveiligd door een brede klemband.Klemband met eenvoudige snelsluiting voor zeer sterke verbinding van onderdelen.Insteekverbinding en een brede klemband vormen een strakke verbinding,Door volledige thermische isolatie zijn er geen warmtebruggen.Lage temperatuur aan de buitenzijde van de pijp.Geschikt een maximale bedrijfstemperatuur 600 Cﹾ.

: Waarom moet ik een dubbelwandige kachelpijp plaatsen

Is een dubbelwandige kachelpijp verplicht?

Dubbelwandige kachelpijp 150mm – De meest verkocht kachelpijpen zijn de modellen met een diameter van 150mm. Voor een RVS dubbelwandig rookkanaal met een diameter van 150mm ben je bij ons dan ook aan het juiste adres. Een dubbelwandige kachelpijp gebruiken is verplicht volgens het Nederlandse Bouwbesluit wanneer deze door de gevel, het dak of plafond gaat.

Welke diameter pijp voor houtkachel?

Buiten het leveren van alle soorten en merken openhaarden, leveren wij ook rookkanalen voor al die verschillende haarden. En een goed rookkanaal is ontzettend belangrijk voor elk type haard. Wij werken vooral met het merk “Methaloterm”. Maar uiteraard kunnen we meerdere merken leveren indien gewenst.

 1. Voor het branden van een gashaard heb je een goed werkend concentrisch kanaal nodig.
 2. Een concentrisch kanaal bestaat uit twee buizen die samen één vormen.
 3. In het geval van een concentrisch kanaal neemt buitenste buis de zuurstof van buiten op en brengt die naar je kachel, waarbij de binnenste buis de rookgassen direct weer naar buiten afvoert.

De binnenste buis zorgt voor de afvoer van rookgassen. Die binnenbuis heeft meestal een diameter van 100 mm. De buitenste buis zorgt voor de luchttoevoer en heeft meestal een diameter van 150 mm. In het geval dat de afvoer een lang stuk horizontaal moet afleggen, kan het zo zijn dat je van 100/150 mm naar 130/200 mm moet gaan, zodat de afvoer meer vermogen heeft om de rookgassen af te voeren.

Voor het branden van houthaarden heb je een dubbelwandig kanaal nodig. In dat geval zitten er ook weer twee buizen in één. Alleen bij dubbelwandig kanalen zit daar isolatiemateriaal tussen. Uiteraard is de warmte die een houthaard produceert vele malen hoger en is er dus altijd een dubbelwandig kanaal nodig.

De diameter die het kanaal nodig heeft is volledig afhankelijk van de haard die je kiest. Voor kachels zal dat rond de 130 -150 mm zitten en voor inbouwhaarden 180 – 200 mm. Voor openhout haarden is het van belang dat de minimale grootte 200 mm is, om zo de juiste trek te krijgen.

 1. Uiteraard komt het vaak voor dat er een bestaand gemetseld kanaal aanwezig is, in dat geval kan dat kanaal gebruikt worden.
 2. Tenzij het kanaal lek of in slechte staat is.
 3. Daarnaast is de diameter van belang.
 4. Wanneer je een haard op een te klein kanaal aansluit is het vragen om problemen.
 5. Het rookkanaal is de motor van de haard.

Mocht dat gemetselde kanaal niet in goede staat zijn, zal er een flexibele RVS buis door heen getrokken moeten worden. Voor houthaarden zal dat een dubbelwandig flexibel kanaal moeten zijn. In het geval dat u een gashaard wilt en gebruik wilt maken van het gemetselde kanaal zal dat een enkelwandig kanaal zijn.

Hoe schuin mag een kachelpijp?

Plaats kachelpijp op het dak | Kachelconcurrent Een rookkanaal aanleggen kun je zelf!

Geschikt voor elke doe-het-zelver

Meer dan 12.455 doe-het-zelvers gingen je voor Vragen? Bel de specialist! 9-21 uur 7 d/week

NL: BE: 0031 40 741 0009

Plaats kachelpijp op het dak

De uitmonding van een rookkanaal in een dakvlak dient met zorg bepaald te worden. De beste plaats is in de nok van het dak of anders hier zo dicht mogelijk in de buurt. Is de uitmonding lager geplaatst, dan kunnen de rookgassen terug de pijp instromen als de wind in het kanaal blaast. In alle gevallen moet er rekening gehouden worden met eventuele hoge gebouwen in de nabijheid. Voor hoge opjecten binnen 15 mtr van de uitmonding moet de hoek van 15º worden aangehouden. Bij een afstand van meer dan 15 mtr moet de uitmonding van de pijp moet boven de lijn van 45º vanaf de top van het hogere gebouw komen.

 1. In geval van een plat dak moet de uitmonding dus minstens 0.5 meter boven het dakvlak uitkomen.
 2. Twee of drie dakpannen onder de nok is de plek waar u het best met de pijp door het dak heen gaat, aan de binnenkant gebruikt u een dakbevestigingsbeugel.
 3. Op de plek waar de dakpannen verwijderd worden schuift u een loodslab onder de rij pannen die er boven ligt, en over de pannen eronder en aan de zijkant.

Door deze loodslab wordt de dubbelwandige pijp naar buiten gebracht, deze wordt met een stormkraag afgesloten tegen regenwater. Bochten etc. verhogen de luchtweerstand in het kanaal, en vertragen de rookgassnelheid en hebben daarom een nadelige invloed op de trek. : Plaats kachelpijp op het dak | Kachelconcurrent

You might be interested:  Lijfrente Komt Vrij Berekenen

Hoe ver kachelpijp boven dak?

Afvoerhoogte – Voor de bepaling van de afvoerhoogte van de rookgassen gelden verwijst het Bbl naar de normen NEN 2757 (nieuwbouw of verbouw) en NEN 8757 (bestaande bouw). Bij toepassing van de NEN-norm 2757 is de vereiste afvoerhoogte over de gehele daklijn 0,5 meter boven nokhoogte.

Dit blijkt uit het kennisdocument Gezondheids- en hindereffecten door houtkachels van particulieren van de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (STAB) uit 2019. Begin 2020 is NEN2757 vernieuwd, met duidelijkere en verscherpte normen voor de rookgasafvoer van vaste brandstoffen. Bij bestaande schoorstenen mogen de rookgassen nog wel onder nokhoogte worden afgevoerd (NEN 8757).

Let op: voor een nieuwe schoorsteen op een (lage) aanbouw gelden bijzondere eisen, omdat de bestaande gevel als ‘belemmering’ geldt voor de stromingsrichting van de rookgassen. De schoorsteen moet dan hoog genoeg zijn om de rook te laten wegstromen. De benodigde hoogte hangt af van de precieze situatie.

Welke maat rookgasafvoer?

Rookgasafvoer diameter – Naast het materiaal, speelt ook de diameter van de rookgasafvoer een grote rol. Hierbij is voornamelijk het af te leggen traject bepalend. Voor een concentrische rookgasafvoer is de meest gebruikte maat 60/100. Dit houdt in dat de binnenpijp een diameter van 60mm heeft en de buitenpijp een diameter van 100mm.

 • Dit gaat uit van een traject van maximaal 8 meter dat volledig recht is en geen bochten bevat.
 • Moet je toch bochten maken met je rookgasafvoer, dan telt één bocht als één bijkomende meter.
 • Is de afstand die de rookgasafvoer moet overbruggen langer dan 8m, dan schakel je over op een grotere diameter, zoals 80/125.

Aan de hand van bovengenoemde principes, kan je over het algemeen vrij goed inschatten welke rookgasafvoer geschikt is. Zit je nog met vragen over het kiezen van de juiste rookgasafvoer of wil je toch graag advies op maat van jouw situatie? Neem dan zeker contact op met onze vakmannen voor technisch advies op maat.

Hoeveel graden wordt een dubbelwandige kachelpijp?

BRANDVEILIGHEID – Wij adviseren u dit rookkanaal aan, omdat dit de veiligheid naar een hoger niveau tilt. Het risico op een schoorsteenbrand is hier zeer klein mee. Stel dat er toch een schoorsteenbrand optreedt, is het risico van een woningbrand nihil.

Normaal gesproken loopt de temperatuur op tot ongeveer 300 graden Celsius in de schoorsteen. Maar wanneer er bijvoorbeeld roetophoping, een vogelnest of om andere redenen een schoorsteenbrand in uw rookkanaal ontstaat, kan de temperatuur tot maar liefst 1000 graden stijgen! Door gebruik te maken van ISODUCT krijgen de hoge temperaturen geen kans! De buitenkant van een ISODUCT dubbelwandig (DW) rookkanaal wordt bij normaal gebruik zo’n 40 tot 60 graden Celsius.

Zelfs bij een schoorsteenbrand, waarbij de binnentemperatuur kan oplopen tot 1.000 graden, wordt eventueel brandbaar materiaal aan de buitenzijde van het kanaal nooit brandgevaarlijk heet. Met een ISODUCT kanaal stookt u gerust én veilig!

Wat is een goed rookkanaal?

Maar kun je zelf misschien al een inschatting maken of je een goed rookkanaal hebt? Of de kans groter is dat je rookkanaal overlast geeft? Ja dat kan! – Een goed rookkanaal is:

zeker 5m lang en liefst nog meer loopt recht omhoog zonder bochten is glad van binnen (liefst een RVS kanaal) is goed geïsoleerd zodat de rookgassen niet teveel afkoelen komt het liefst boven de nok uit zit hoger dan de nok van de aangrenzende huizen zit op een plek waar rook makkelijk kan verwaaien (veel hoge bomen in de tuin kan problemen geven)

Als dit bij jou allemaal al in orde is zal de kans op overlast al een stuk kleiner zijn. Als je dan ook de cursus ” stoken zonder overlast ” hebt gevolgd, je een moderne Ecodesign kachel hebt en ook nog eens een ABCAT houtrookkatalysator én je het stookalert respecteert dan is de kans dat jij overlast geeft met je houtkachel heel klein! In een aantal andere blogs ga ik verder in op ” wat is goed haardhout “, ” wat is goed stoken ” en ” wat is een goede houtkachel ” Pas je al deze tips toe dan weet je zeker dat je een hele goede, bewuste stoker bent die nagenoeg geen overlast geeft!

Hoe lang mag een horizontaal rookkanaal zijn?

Voordelen van een gesloten verbrandingssysteem – In het geval van een moderne, goed geïsoleerde en mechanisch geventileerde ruimte past een gesloten verbrandingssysteem beter bij jouw woonsituatie. Bij dit systeem ontstaat er een economischer, veiliger en betere verbranding.

Deze verbranding heeft een positieve invloed op het rendement van de haard. Daarnaast is het installeren van een gesloten verbrandingssysteem een stuk eenvoudiger en goedkoper dan een gashaard met een open systeem. Bij een gesloten systeem worden de rookgassen door de binnenste pijp vervoerd en de luchttoevoer via de buitenste pijp.

Hierdoor wordt de verse zuurstof niet uit de woonruimte getrokken, maar van buitenaf. Bij het plaatsen van het rookkanaal is een bestaande schoorsteen overbodig. De afvoer kan namelijk door het dak of gevel getrokken worden. Deze afvoer is zeer eenvoudig door de muur naar buiten te plaatsen.

 • Qua plaatsingsmogelijkheden is er voldoende speling.
 • Het kanaal kan wel drie tot vijf meter lang horizontaal worden gelegd.
 • Denk hierbij aan een situatie waar de garage naast het huis is gebouwd.
 • Het rookkanaal kan dan door de muur de garage in worden gevoerd en dan daar het dak verlaten.
 • De dak doorvoer moet daarbij minimaal een halve meter uit een bovenliggende gevel worden gemonteerd.

Een concentrisch kanaal is ook geschikt om door een plat dak te installeren. Je wordt aangeraden om een professionele installateur in te schakelen. Een gashaard kopen

Welke maat rookgasafvoer?

Rookgasafvoer diameter – Naast het materiaal, speelt ook de diameter van de rookgasafvoer een grote rol. Hierbij is voornamelijk het af te leggen traject bepalend. Voor een concentrische rookgasafvoer is de meest gebruikte maat 60/100. Dit houdt in dat de binnenpijp een diameter van 60mm heeft en de buitenpijp een diameter van 100mm.

Dit gaat uit van een traject van maximaal 8 meter dat volledig recht is en geen bochten bevat. Moet je toch bochten maken met je rookgasafvoer, dan telt één bocht als één bijkomende meter. Is de afstand die de rookgasafvoer moet overbruggen langer dan 8m, dan schakel je over op een grotere diameter, zoals 80/125.

Aan de hand van bovengenoemde principes, kan je over het algemeen vrij goed inschatten welke rookgasafvoer geschikt is. Zit je nog met vragen over het kiezen van de juiste rookgasafvoer of wil je toch graag advies op maat van jouw situatie? Neem dan zeker contact op met onze vakmannen voor technisch advies op maat.

Wat is het beste rookkanaal?

Het beste rookkanaal op de markt. Isoduct is onomstotelijk bewezen het meest innovatieve, veilige en beste rookgasafvoersysteem in Nederland.