Dikte Ac Kabel Berekenen

Dikte Ac Kabel Berekenen

Welke dikte AC kabel zonnepanelen?

De beste plaats voor een omvormer – Nederlandse Zonnepanelen Unie » » De beste plaats voor een omvormer Het is van essentieel belang om met de volgende factoren rekening te houden om te bepalen wat de beste plek voor een omvormer is. De kabels van de zonnepanelen tot de omvormer Ten eerste wordt het aangeraden om de dakkabels van de zonnepanelen tot de omvormer niet langer te maken dan ongeveer 20 meter.

 1. Hierdoor blijft het verlies over de kabels lager dan 1%.
 2. Indien er toch langere kabels worden toegepast in het systeem is het mogelijk om een kabelberekening te maken.
 3. De hoogte van het aangesloten vermogen van de zonnepanelen bepaalt hoe groot de diameter van de kabel moet zijn.
 4. Meestal wordt in Nederland een kabel met een dikte van 4 mm2 gebruikt.

De kabel van de omvormer naar de meterkast Ook de kabel van de omvormer naar de meterkast is bij voorkeur korter dan 20 meter, om dezelfde reden. Voor omvormers (fase 1) wordt een 3-aderige kabel gebruikt (3 x 2,5 tot 6 mm2) en voor omvormers (fase 3) 5 x 2,5 mm2.

Deze kabeldikte kan berekend worden met behulp van het vermogen van de omvormer en de lengte van de kabel. De meest praktische plaats Toch zorgen een 20 meter gelijkstroomkabel en een 20 meter wisselstroomkabel in de meeste gevallen voor genoeg flexibiliteit om de meest praktische plaats voor een omvormer te kiezen.

Idealiter is dit een plek die goed te bereiken is voor onderhoud en waarop het display goed te zien is. Omdat een omvormer al snel 20 kilogram weegt is het handig wanneer deze wordt gemonteerd op een stevige, solide muur. Er wordt afgeraden om de omvormer op pootjes te zetten.

 • Goede plaatsen zijn vaak de zolder of de garage.
 • Dit is afhankelijk vanaf welke plaats de kabels eenvoudig zijn te leggen.
 • Het geluid van omvormers Omdat de omvormers die de Unie gebruikt geen trafo of koelventilator hebben zijn ze stil wanneer ze aanstaan.
 • Alleen bij het opstarten maakt de omvormer schakelgeluiden en blaast de ventilator eventuele stof eruit.

Soms start de omvormer meerdere malen achter elkaar op. Dit is afhankelijk van de configuratie van een zonnesysteem en de ligging van het dak. Toch is het verstandig om een omvormer niet op een plek te monteren waar men last kan hebben van geluid, zoals een slaapkamer.

 • De koeling van een omvormer De omvormers die de Unie gebruikt hebben een bedrijfstemperatuur van -20 tot +50 graden Celsius.
 • Daarnaast kunnen ze binnen of buiten worden gemonteerd.
 • Desalniettemin is een koele ruimte beter dan een warme ruimte.
 • Een good practice is om ongeveer 50 cm ruimte over te laten rondom een omvormer om de lucht goed te circuleren en de warmte af te voeren.

Conclusie beste plaats omvormer In bijna alle gevallen wordt een omvormer op zolder of in een garage gemonteerd. Dit is afhankelijk van hoe de bekabeling het beste gelegd kan worden. Ten slotte zijn de temperatuur en het geluid belangrijk, maar deze factoren spelen een ondergeschikte rol aan de bekabeling.

 • Op de montagedag zelf wordt meestal de beste plaats voor de omvormer bepaald, in samenspraak met onze monteurs en de klant.
 • Op de locatie stellen de monteurs de mogelijkheden vast.
 • Zij hebben alle tools en materialen bij om de gewenste oplossing te construeren.
 • Hierna wordt alle bekabeling zoveel mogelijk uit het zicht en nauwkeurig afgewerkt in pijpjes.

Deze complete installatie tot en met de meterkast wordt door de Unie uitgevoerd voor een vaste prijs. Indien klanten de kabel van de omvormer naar de meterkast en / of de aansluiting in de meterkast zelf al uitgevoerd hebben, zal de adviseur hier rekening mee houden bij het opstellen van de offerte.

Hoe dik moet de kabel zijn?

LET OP!

Stroomsterkte in Ampère (A) Aderdikte in millimeters Langer dan 25 m
10 A – 16 A 1,5 mm 2 2,5 mm 2
16 A – 25 A 2,5 mm 2 4 mm 2
25 A – 32 A 4 mm 2 6 mm 2
40 A 6 mm 2 10 mm 2

Welke AC kabel voor zonnepanelen?

Is 6mm² kabel tussen omvormer en zonnepanelen beter dan 4mm² in verband met rendement? Vrijwel alle fabrikanten van zonnepanelen gebruiken 4mm² bekabeling. Dit is ook logisch, aangezien de stroom van de zonnepanelen vrij laag is in verhouding tot deze kabeldikte.

Hieronder een berekening van onze levarancier. Dit gaat om een gemiddelde installatie waarbij de gehele bekabeling in 4mm² of 6mm² is uitgevoerd. Als alle bekabeling 6mm² uitgevoerd is, in plaats van de 4mm², is het verschil 0,14% bij vollast, Aangezien 70 % van de bekabeling aan de panelen zit (4mm²), heeft 6mm² kabel toepassen geen voordeel.

Afhankelijk van het vermogen van de omvormer wordt de kabel naar de meterkast wel dikke uitgevoerd, aangezien dit wel zinvol is om te doen. : Is 6mm² kabel tussen omvormer en zonnepanelen beter dan 4mm² in verband met rendement?

Hoe gaat de kabel van zonnepanelen naar meterkast?

AC-bekabeling van omvormer naar meterkast – Zoals gezegd zet de omvormer de gelijkstroom van de zonne-installatie om in wisselstroom. Deze ingreep houdt de stroom gaande en staat de energiespanning toe om zich aan te passen aan wat specifieke elektrische toestellen nodig hebben.

 1. Om uw toestellen te bereiken moet de stroom dan wel van de omvormer naar de meterkast worden geleid.
 2. Zoals we hierboven zagen, worden hiervoor AC-kabels gebruikt.
 3. Die kabels zijn immers aangepast aan de wisselstroom die de omvormer creëert.
 4. De weg van omvormer naar meterkast kan daarbij op verschillende manieren worden afgelegd, grotendeels afhankelijk van de plaatsing van begin- en eindstation.
You might be interested:  Prijsverschil Berekenen In Procenten

Met name de plaats van de omvormer heeft een invloed op de efficiëntie van uw zonnesysteem. De beste mogelijke positie zal daarom sterk afhangen van uw specifieke situatie. In de meeste gevallen blijft de omvormer echter in de buurt van de zonnepanelen en staat de meterkast in de kruipruimte of kelder.

 1. De AC-kabel gaat dan eerst via het dak, onder de pannen, naar de dakgoot en de regenpijp.
 2. Achter de regenpijp boort de installateur vervolgens een gat, waardoor hij de kabels naar de buitengevel kan trekken.
 3. De uv-bestendige kabelbuis wordt zo als het ware afgedekt door de regenpijp, waarvan de ankerpunten ook kunnen dienen voor de bevestiging van de kabelbuis.

Langs de regenpijp loopt de AC-bekabeling vervolgens naar de grond. Daar boren we een tweede gat, waardoor de kabels tenslotte naar kelder en meterkast kunnen.

Hoeveel stroom mag er door een 2 5 mm?

En 2, 5mm2 mag je in Nederland met max.16A afzekeren.

Hoeveel Ampere door 4 mm2?

Over een 4mm² kan je 25A stroom sturen. Voor mono of driefase geldt dezelfde regel. Enkel heb je bij driefase 25A meer vermogen (uitgedrukt in Watt) dan bij een monofase 25A.

Welke diameter kabel gebruiken?

De dikte of ‘doorsnede’ van een draad of kabel (bestaande uit meerdere draden en kan ontbonden worden in een aparte ‘draad’) die vertrekt van je elektriciteitskast is bepalend voor de hoeveel elektrische stroom die erdoor kan en hoeveel spanning er onderweg verloren gaat.

 1. Huishoudelijk gezien zal het 2 de amper van toepassing zijn.
 2. Wanneer de stroom, die door een draad of kabel loopt, te hoog wordt, dan gaat dit ervoor zorgen dat de draad of kabel warm wordt.
 3. Een te warme draad of kabel kan uiteindelijk brand veroorzaken.
 4. Om dit te vermijden is het van belang dat de juiste draad of kabel gekozen wordt en dat er daarbovenop een juiste zekering voor de kabel wordt geplaatst in de zekeringskast.

De zekering houdt in de gaten hoeveel elektriciteit er door de kabel gestuurd wordt. Van zodra dit te veel wordt en de kabel te warm staat springt de zekering automatisch. Hieronder vind je een overzicht per draaddoorsnede in mm². We vertellen er ook even bij waarvoor je bepaalde diktes of doorsnedes nodig hebt. De eenheden staan meestal op de draad of kabel gedrukt volgens volgende gegevens:

Bij draden staat dit meestal onder de omschrijving “VOB ‘X’ mm²” waarbij VOB het type draad is met een doorsnede van ‘X’ mm². Aparte draad gebruik je amper in je woning. Bij kabels staat dit onder de omschrijving “XVB ‘X’G’X’mm²” waarbij XVB het type kabel is, ‘X’G staat voor het aantal (‘X’) draden die samen de kabel vormen en ‘X’ mm² staat voor een doorsnede van het aantal mm² per draad die zich in de kabel bevindt.

Overzicht

Bij het gebruik van een kabel met draden van 1,5 mm² doorsnede, mag de verbruiker maximaal 16A bedragen. Bij voorkeur zelfs maar 10A. Lichtpunten zijn een mooi voorbeeld van verbruikers die deze dikte van kabels nodig hebben. Op de kabel zal dus volgende opdruk te vinden zijn: XVB 3G 1,5mm², waarbij de 3 afhankelijk is van het aantal draden waaruit de kabel bestaat. Kabels met draden van 2,5 mm ² doorsnede zijn te gebruiken bij verbruikers van maximaal 20A, bij voorkeur 16A. Er zijn ook lichtpunten die iets meer verbruiken en daarom met kabels van 2,5 mm² moeten voorzien worden. Stopcontacten zijn ook een goed voorbeeld van deze kabels. Je vindt op de kabel bijvoorbeeld volgende opdruk terug: XVB 3G 2,5mm², waarbij de 3 afhankelijk is van het aantal draden waaruit de kabel bestaat. 4 mm² draden in kabels mogen maximaal 25A verbruiken en bij voorkeur maar 20A. Op deze diktes kan je zware verbruikers zoals kookplaten aansluiten. Ook 6 mm² zijn kabels die hiervoor geschikt zijn. Zij mogen maximaal 40A en bij voorkeur 32A aan stroom doorgestuurd krijgen. Op de kabels staat volgende informatie: XVB 3G 4mm² of XVB 3G 6mm², waarbij de 3 afhankelijk is van het aantal draden waaruit de kabel bestaat. Kabels waarbij de draden 10 mm² dik zijn mogen maximaal 63A aan elektriciteit doorgestuurd krijgen en bij voorkeur 50A. Dit komt niet voor in woningen waardoor particulieren hier niet of amper mee in aanraking komen. De enige plaats waar dit voorkomt is voor de elektriciteitskast. Op de kabels staat volgende informatie: XVB 3G 10mm², waarbij de 3 afhankelijk is van het aantal draden waaruit de kabel bestaat.

LIVOLT installeert je volledige installatie zodat je 100% zeker ben van de juiste keuzes en van je elektrische installatie. Benieuwd wat we voor je nieuwe of bestaande installatie kunnen betekenen? Neem contact met ons op of plan een plaatsbezoek in en we komen graag bij je langs. Leg je graag je project of vraag persoonlijk voor? Dat kan uiteraard. Maak een afspraak en ik kom bij je langs.

Welke dikte YMvK kabel?

Waar bestaat een grondkabel uit? – De isolatiewaarde van de mantel van de kabel bepaalt de maximaal toelaatbare stroomsterkte, Een XMVK-as grondkabel heeft een isolatiedikte van 0,6mm². YMVK-as grondkabels hebben minimaal een 0,7mm² isolatiedikte. Bovendien zijn YMVK-as grondkabels, ook wel YMVKmb-as genoemd, moeilijk brandbaar,

 • MB staat in deze voor moeilijk brandbaar.
 • XMVK-as grondkabels worden gebruikt voor lichtere installaties.
 • Bij Elektrototaalmarkt.nl bieden wij alleen YMVK-as grondkabels aan, aangezien deze kabels veiliger zijn.
 • Een YMVK-as grondkabel bestaat uit minimaal twee draden (in dit geval een fasedraad en een nuldraad), een binnenmantel, een aardscherm, een aardlitze en een buitenmantel.
You might be interested:  Rc Waarde Berekenen Excel

Deze onderdelen zorgen ervoor dat de YMVK-as grondkabel extra veilig is.

Hoeveel mm2 voor 32A?

Doorsnede in mm² Nominale stroom automaat (A) Nominale stroom smeltveiligheid (A)
1,5 16 10
2,5 20 16
4 25 20
6 40 32

Hoe ver mag omvormer van meterkast?

Wat is de beste plaats voor de omvormer? – Waar de omvormer het beste kan worden geplaatst hangt af van een aantal zaken:

Voor een optimaal resultaat moeten de kabels van de zonnepanelen tot de omvormer niet langer zijn dan 15 tot 20 meter. Wanneer hier rekening mee wordt gehouden blijft het kabelverlies ruim onder de 1%. De kabel van de omvormer naar de meterkast moet bij voorkeur ook niet langer zijn dan 20 meter. Kies bij voorkeur een praktische plaats die goed bereikbaar is voor bijvoorbeeld onderhoud en het lezen van de gegevens op de display. Omvormers kunnen op een beperkt niveau geluid maken (bijvoorbeeld tijdens het opstarten en tijdens maximaal zonlicht, ‘s nachts staan ze uit en maken ze geen geluid). Daarom raden we u aan om de omvormer niet te plaatsen op locaties waar geluid als vervelend wordt ervaren, zoals een woonruimte, keuken of slaapruimte.

Hoe dik is 6 kwadraat?

Toen ik de inverter voor mijn camper kocht, werden de kabels erbij geleverd. Helaas was er geen informatie over de doorsnede van die kabels. Omdat de inverter tot 200 A aan stroom kan verbruiken, wil ik zeker weten dat de kabels daar geschikt voor zijn en dat de camper niet afbrandt. Afbeelding 1: Bijgeleverde kabel met onbekende doorsnede (Bron: Michael Marwell) Hoe weet ik of de bijgeleverde kabels die stroom aankunnen? De maximale stroombelastbaarheid en de toegestane maximale zekeringbescherming hangen af van het type installatie, de omgevingstemperatuur en andere parameters voor verschillende doorsneden en wordt bepaald door normen.

Ik moet dus de doorsnede van de kabel bepalen. Hoe meet ik de doorsnede van de kabel? Je kunt een doorsnede niet rechtstreeks meten. Ik kan de doorsnede van een kabel echter op verschillende manieren bepalen. Als ik verschillende adereindhulzen heb, kan ik proberen welke adereindhuls precies op de kabel past om de doorsnede te bepalen.

Als de kabel niet in de huls past, is de doorsnede van de kabel groter en moet ik een grotere adereindhuls kiezen. Als de kabel te los in de huls zit, moet ik een kleinere huls nemen. Natuurlijk moet alleen het koperen materiaal in de huls worden gestoken.

 1. Een andere manier is om de diameter van de kabel te meten met een micrometer en daar de doorsnede mee te berekenen.
 2. Daarvoor moet je de diameter van de koperen geleider meten.
 3. Dit is zeer betrouwbaar bij enkeldraads geleiders.
 4. Bij flexibele meeraderige kabels is het echter belangrijk om deze fijne draden niet te veel samen te drukken waardoor je een verkeerde meting zou krijgen, maar ook om eraan te denken dat er een bepaalde hoeveelheid lucht tussen de afzonderlijke strengen van deze draden zit.

Het is daarom aan te raden om direct naast de isolatie te meten. Afbeelding 2: De diameter meten (Bron afbeelding: Michael Marwell) De doorsnede A wordt berekend volgens de formule “Diameter² x Pi / 4”. Ik test deze meting op een kabel waarvan ik de doorsnede ken. Ik meet een diameter van 3,1 mm. Volgens de berekening is de doorsnede 7,5 mm². In Europa worden kabels gemaakt met bepaalde doorsneden, bijv.4 mm², 6 mm², 10 mm² en 16 mm². Natuurlijk worden er ook dikkere en dunnere kabels gemaakt.

 1. Over het algemeen zijn er echter geen tussenliggende afmetingen.
 2. De volgende twee waarden zouden 6 mm² of 10 mm² zijn.
 3. De kabel van 6 mm² zou een diameter van 2,8 mm moeten hebben en die van 10 mm² een diameter van 3,6 mm.
 4. Omdat ik de strengen echt niet 0,5 mm heb samengedrukt tijdens de meting, maar eerder niet genoeg, ligt de doorsnede van 6 mm² dichter in de buurt en komt bovendien overeen met de waarde van de mij bekende doorsnede.

Er moet hier ook rekening worden gehouden met de oorsprong van de kabel. In Europa worden kabelafmetingen gewoonlijk gegeven in mm² van de doorsnede, maar ook AWG (American Wire Gauge) wordt vaak getoond. Die waarden moeten echter worden gecontroleerd in een tabel of in het gegevensblad van de kabelfabrikant.

Het kan ook zijn dat de doorsnede direct op de kabel staat afgedrukt. Dat zou natuurlijk de betrouwbaarste manier zijn om de doorsnede te bepalen. Op deze kabels staat de doorsnede helaas niet aangegeven en zonder de kabels te beschadigen is het ook niet mogelijk om het koperen materiaal te meten. Wat kan ik dan nog doen? Kan ik de doorsnede bepalen via de diameter van de buitenste isolatie? Dat zou wel kunnen, maar het is een nogal onbetrouwbare manier om de doorsnede te bepalen.

Mijn kabels hebben een totale diameter van ongeveer 7 mm. Met behulp van de afdruk op de kabel heb ik een tabel kunnen vinden waarin de dikte van de isolatie, de diameter en de doorsnede van de kabel staan. In de tabel zie ik dat een diameter van 7,3 mm overeenkomt met een kabeldoorsnede van 10 mm². Afbeelding 3: De buitendiameter meten (Bron afbeelding: Michael Marwell) Omdat ik de tabel met de waarden heb gevonden, weet ik zeker dat ik de afmetingen van deze kabel goed heb bepaald. Zonder tabel is dit soort metingen uiterst onnauwkeurig. Als ik de isolatiedikte, 2 * 1 mm, zou aftrekken van de gemeten 7 mm, zou de koperen geleider een diameter van 5 mm hebben, waaruit een doorsnede van 19,6 mm² zou volgen.

Een kabel van 10 mm² komt overeen met een diameter van 3,6 mm. Ter vergelijking: de eerder gemeten kabel van 6 mm² heeft een buitendiameter van 5,3 mm en de isolatie is 2 * 0,8 mm, dus zou ik een koperen-kerndiameter van 3,7 mm berekenen of een doorsnede van 10,7 mm². Deze berekeningen laten zien dat de doorsnede van een kabel allen betrouwbaar kan worden bepaald via de buitendiameter als de kabel duidelijk kan worden geïdentificeerd via het gegevensblad van de fabrikant.

Na dit alles heb ik besloten dat ik de bijgeleverde kabels niet ga gebruiken voor mijn camper, omdat ik heb ontdekt dat de doorsnede te klein is voor de maximaal mogelijke 200 A. Bovendien zijn de bijgeleverde kabels door de fabrikant meer gebogen dan de minimale buigradius toelaat.

You might be interested:  Hypotheek Berekenen Zzp En Loondienst

Hoe lang mag Solar kabel zijn?

Kabels zonnepanelen tot de omvormer De kabels van de zonnepanelen tot de omvormer dienen bij voorkeur niet veel langer te zijn dan 15 tot 20 meter. Zo blijven de kabelverliezen ruim onder de 1%. Als u langere kabels wilt toepassen, dan kunnen wij een kabelberekening voor u maken.

Hoeveel mm2 voor zonnepanelen?

Vrijwel alle fabrikanten van zonnepanelen gebruiken 4mm² bekabeling, aangezien de stroomsterkte van de zonnepanelen vrij laag is in verhouding tot deze kabeldikte. Doorgaans wordt deze diameter ook aangehouden voor de DC-kabel naar de omvormer. Aangezien 70% van de bekabeling aan de panelen zit – en dus 4mm² is – levert toepassing van 6mm² kabel voor de overbrugging van de afstand tot de omvormer weinig voordeel op.

 • Bij een gemiddelde PV-installatie voor een woning levert 6mm² solarkabel slechts een marginale 0,14% minder kabelverlies op bij vollast.
 • Een verdubbeling van de systeemspanning – dus twee keer zoveel panelen in een string – halveert het kabelverlies.
 • Bij de stroomsterkte is het omgekeerde het geval.
 • De stroomsterkte is onafhankelijk van het aantal panelen in een string, maar verdubbelt bij parallelschakeling van panelen.

Een kabelverlies tot 2% wordt acceptabel geacht. Dikkere kabels zijn vanwege geringer kabelverlies altijd beter, maar ook duurder. Indien de afstand tot de omvormer groot is dan is dikkere kabel wel aan te bevelen.

Is er een aparte groep nodig voor zonnepanelen?

De juiste plaats van de PV-aansluiting in de groepenkast – Allereerst is het verplicht om PV-panelen altijd op een aparte groep in de groepenkast aan te sluiten. Dit geldt ook voor de kleinere panelen die rechtstreeks met een steker in het stopcontact kunnen worden aangesloten.

Een PV-omvormer kan niet zondermeer op een extra eindgroep worden aangesloten. Het railsysteem of de bedrading van de groepenkast zijn dan niet beveiligd tegen overbelasting. De beveiliging van een PV-installatie moet in de groepenkast worden aangesloten voor alle andere beveiligingstoestellen voor automatische uitschakeling van de voeding.

Dus direct na de hoofdschakelaar.

Hoe dik is de kabel van zonnepanelen naar meterkast?

Vrijwel alle fabrikanten van zonnepanelen gebruiken 4mm² bekabeling, aangezien de stroomsterkte van de zonnepanelen vrij laag is in verhouding tot deze kabeldikte. Doorgaans wordt deze diameter ook aangehouden voor de DC-kabel naar de omvormer. Aangezien 70% van de bekabeling aan de panelen zit – en dus 4mm² is – levert toepassing van 6mm² kabel voor de overbrugging van de afstand tot de omvormer weinig voordeel op.

 • Bij een gemiddelde PV-installatie voor een woning levert 6mm² solarkabel slechts een marginale 0,14% minder kabelverlies op bij vollast.
 • Een verdubbeling van de systeemspanning – dus twee keer zoveel panelen in een string – halveert het kabelverlies.
 • Bij de stroomsterkte is het omgekeerde het geval.
 • De stroomsterkte is onafhankelijk van het aantal panelen in een string, maar verdubbelt bij parallelschakeling van panelen.

Een kabelverlies tot 2% wordt acceptabel geacht. Dikkere kabels zijn vanwege geringer kabelverlies altijd beter, maar ook duurder. Indien de afstand tot de omvormer groot is dan is dikkere kabel wel aan te bevelen.

Hoe lang mag de DC kabel van zonnepanelen zijn?

De kabels van de zonnepanelen tot de omvormer dienen bij voorkeur niet veel langer te zijn dan 15 tot 20 meter. Zo blijven de kabelverliezen ruim onder de 1%. Als u langere kabels wilt toepassen, dan kunnen wij een kabelberekening voor u maken.

Hoeveel mm2 Aarding zonnepanelen?

Kabel – De aardingskabel moet minimaal 6mm2 zijn. De kabel moet worden aangesloten op een goed aardingspunt. Vaak wordt de aardingskabel aangesloten op de omvormer, De omvormer is natuurlijk ook geaard maar omdat de aardingskabel van de omvormer naar de hoofdaarde vaak slechts 2,5mm2 is heeft dit weinig zin.

Hoeveel zonnepanelen op 1 kabel?

Op een plat dak zonder schaduw worden zonnepanelen vaak in serie geschakeld. Simpel gezegd betekent het dat een groep zonnepanelen aan dezelfde kabel worden aangesloten en aan 1 omvormer wordt gekoppeld. Dit heet een string. In 1 string passen zo’n 20 tot 25 panelen.

 • Bij grotere zonnestroominstallaties, zoals je die graag op jouw dak wilt hebben, zijn er dus meerdere strings nodig.
 • Dit kan al snel een behoorlijke puzzel worden, dus is het belangrijk dat je een stringplan maakt.
 • In dit artikel leggen we uit wat een stringplan is.
 • Waar zorgt het stringplan voor? – YouTube Zonnestroom Nederland 88 subscribers Waar zorgt het stringplan voor? Zonnestroom Nederland Info Shopping Tap to unmute If playback doesn’t begin shortly, try restarting your device.

You’re signed out Videos you watch may be added to the TV’s watch history and influence TV recommendations. To avoid this, cancel and sign in to YouTube on your computer. Cancel Confirm Switch camera Share Include playlist An error occurred while retrieving sharing information.