Dikte Grondkabel Berekenen

Dikte Grondkabel Berekenen
Wat een goede kabelberekening formule is? – De basis om de goede kabeldikte te berekenen met een formule begint bij de NEN1010. Ook “vuistregels” en “software” hebben de NEN1010 als basis. Een goede berekening is essentieel in een goed ontwerp van de elektrische installatie,

  • De stroom die door een kabel loopt, warmt deze namelijk op.
  • En als deze teveel opwarmt kan dat veel schade geven, zowel aan de kabel als de omgeving.
  • In feite is elke kabel een elektrische “kachel”.
  • Voor de berekening van het vermogen gebruik je de formule: P = I ² x R, oftewel stroom (I) x stroom (I) x weerstand (R).

Warmteontwikkeling in een kabel: P = I ² x R De stroom die door de kabel loopt zorgt voor een kwadratische verhoging van de warmteontwikkeling. De dikte van de kabel zorgt voor een evenredige verhoging van de warmteontwikkeling. In de praktijk kun je de nominale stroom door de kabel niet beïnvloeden omdat het aangesloten apparaat nu eenmaal de hoeveelheid stroom vraagt.

Maar bij de aanschaf van een apparaat kun je natuurlijk wel voor een energiezuiniger variant kiezen die minder stroom verbruikt. Hoe dunner de kabel, hoe meer weerstand deze heeft. Deze weerstand heeft als gevolg dat er een spanningsval ontstaat over de kabel op het moment dat er stroom door de kabel loopt.

Immers U ( Volt ) = I (stroom) x R (weerstand). Omgekeerd geldt: hoe dikker de kabel, hoe minder weerstand en hoe minder spanningsverlies, De spanningsval over de kabel is: U = I x R Naast het opwarmen van de kabel is er dus ook een verschil tussen de ingaande spanning in de kabel en de spanning aan de andere kant van de kabel.

Contents

You might be interested:  Oppervlakte Dak Berekenen Google

Welke kabel dikte nodig?

Welke kabeldikte is gebruikelijk?

Stroomsterkte Losse verlengkabel tot 25 meter. Kabelhaspel langer dan 50 meter
400V 16A 2,5 mm² 4 mm²
400V 32A 4 mm² 6 mm²
400V 63A 10 mm² 16 mm²
400V 125A 35 mm² 50 mm²

Hoeveel mm2 voor 63A?

Maar na je 63A zekeringen moet je inderdaad 10mm2 gebruiken.

Welke kabel voor onder de grond?

Wanneer je alleen een buitenstopcontact of enkele buitenlamp wilt aansluiten, heb je al voldoende aan een Ymvk-as 2×2,5mm2. Wil je stopcontacten in je tuin die permanent op 230 volt staan en de tuinverlichting apart bedienen, dan kies je voor 3-aderige Ymvk-as kabel.

Welke grondkabel heb ik nodig voor zonnepanelen?

YmvK 3 X 4 Mm2 GRIJS (per Meter) | Alles Voor Zonne-enregie YmvK 3 x 4 mm2 GRIJS (per meter) kabel is een installatiekabel die veel gebruikt wordt in zonnepanelen installaties en bovengrondse laagspanningsinstallaties, De YMVK 3 x4 mm2 kabel is tevens zeer goed toe te passen in huisinstallaties.

Hoeveel stroom mag er door 6 mm2?

Zal ongeveer tussen de 5 en 6 A zijn.

Hoe diep moet een YMvK kabel in de grond?

Kabel leggen en beschermen – Sluit de grondkabel (YMVK-as kabel) aan de buitenkant van de doos af met een wartel en rubberring. Dit voorkomt dat er vocht bij de leidingen kan komen. Ondergrondse kabels moet je minimaal 60 cm diep onder de grond leggen vanwege de veiligheid. Leg de kabels vanuit de kabeldoos naar de stroompunten die je gaat aansluiten. Zorg dat je voldoende kabel over hebt bij de aansluitpunten, zodat je de aansluiting goed kunt maken. Loopt je kabel bovengronds? Neem dan een grijze slagvaste elektrabuis (slagvast, grijs) en zet die vast op de muur met zadels. stap 4

Kan een YMvK kabel ook in de grond?

Alles wat je moet weten over YMvK, XMvK en rubber/neopreen kabels – Schipper Technische Groothandel Geplaatst in: 20 april 2022 De YMvK kabel is een kabel die geschikt is voor toepassingen tot 1000 Volt. Denk hierbij aan laagspanningsinstallaties, zoals bijvoorbeeld in woningen en bedrijfspanden.

You might be interested:  Gewerkte Uren Berekenen Excel

Hoe diep moet een grondkabel in de grond?

Een grondkabel moet op een diepte van ongeveer 60 cm worden gelegd. Op die manier legt u uw verbinding veilig weg.

Welke kabel voor welk vermogen?

De dikte of ‘doorsnede’ van een draad of kabel (bestaande uit meerdere draden en kan ontbonden worden in een aparte ‘draad’) die vertrekt van je elektriciteitskast is bepalend voor de hoeveel elektrische stroom die erdoor kan en hoeveel spanning er onderweg verloren gaat.

  • Huishoudelijk gezien zal het 2 de amper van toepassing zijn.
  • Wanneer de stroom, die door een draad of kabel loopt, te hoog wordt, dan gaat dit ervoor zorgen dat de draad of kabel warm wordt.
  • Een te warme draad of kabel kan uiteindelijk brand veroorzaken.
  • Om dit te vermijden is het van belang dat de juiste draad of kabel gekozen wordt en dat er daarbovenop een juiste zekering voor de kabel wordt geplaatst in de zekeringskast.

De zekering houdt in de gaten hoeveel elektriciteit er door de kabel gestuurd wordt. Van zodra dit te veel wordt en de kabel te warm staat springt de zekering automatisch. Hieronder vind je een overzicht per draaddoorsnede in mm². We vertellen er ook even bij waarvoor je bepaalde diktes of doorsnedes nodig hebt. De eenheden staan meestal op de draad of kabel gedrukt volgens volgende gegevens:

Bij draden staat dit meestal onder de omschrijving “VOB ‘X’ mm²” waarbij VOB het type draad is met een doorsnede van ‘X’ mm². Aparte draad gebruik je amper in je woning. Bij kabels staat dit onder de omschrijving “XVB ‘X’G’X’mm²” waarbij XVB het type kabel is, ‘X’G staat voor het aantal (‘X’) draden die samen de kabel vormen en ‘X’ mm² staat voor een doorsnede van het aantal mm² per draad die zich in de kabel bevindt.

Overzicht

Bij het gebruik van een kabel met draden van 1,5 mm² doorsnede, mag de verbruiker maximaal 16A bedragen. Bij voorkeur zelfs maar 10A. Lichtpunten zijn een mooi voorbeeld van verbruikers die deze dikte van kabels nodig hebben. Op de kabel zal dus volgende opdruk te vinden zijn: XVB 3G 1,5mm², waarbij de 3 afhankelijk is van het aantal draden waaruit de kabel bestaat. Kabels met draden van 2,5 mm ² doorsnede zijn te gebruiken bij verbruikers van maximaal 20A, bij voorkeur 16A. Er zijn ook lichtpunten die iets meer verbruiken en daarom met kabels van 2,5 mm² moeten voorzien worden. Stopcontacten zijn ook een goed voorbeeld van deze kabels. Je vindt op de kabel bijvoorbeeld volgende opdruk terug: XVB 3G 2,5mm², waarbij de 3 afhankelijk is van het aantal draden waaruit de kabel bestaat. 4 mm² draden in kabels mogen maximaal 25A verbruiken en bij voorkeur maar 20A. Op deze diktes kan je zware verbruikers zoals kookplaten aansluiten. Ook 6 mm² zijn kabels die hiervoor geschikt zijn. Zij mogen maximaal 40A en bij voorkeur 32A aan stroom doorgestuurd krijgen. Op de kabels staat volgende informatie: XVB 3G 4mm² of XVB 3G 6mm², waarbij de 3 afhankelijk is van het aantal draden waaruit de kabel bestaat. Kabels waarbij de draden 10 mm² dik zijn mogen maximaal 63A aan elektriciteit doorgestuurd krijgen en bij voorkeur 50A. Dit komt niet voor in woningen waardoor particulieren hier niet of amper mee in aanraking komen. De enige plaats waar dit voorkomt is voor de elektriciteitskast. Op de kabels staat volgende informatie: XVB 3G 10mm², waarbij de 3 afhankelijk is van het aantal draden waaruit de kabel bestaat.

You might be interested:  Kabeldikte Berekenen 230V

LIVOLT installeert je volledige installatie zodat je 100% zeker ben van de juiste keuzes en van je elektrische installatie. Benieuwd wat we voor je nieuwe of bestaande installatie kunnen betekenen? Neem contact met ons op of plan een plaatsbezoek in en we komen graag bij je langs. Leg je graag je project of vraag persoonlijk voor? Dat kan uiteraard. Maak een afspraak en ik kom bij je langs.

Hoeveel KW door 2 5mm2?

En 2, 5mm2 mag je in Nederland met max.16A afzekeren.