Draagkracht Houten Vloer Berekenen

Draagkracht Houten Vloer Berekenen
Vloerbelasting bij verschillende vloerbedekkingen – De maximale vloerbelasting bij vloeren van oudere panden ligt veel lager dan die van nieuwere vloeren. Tegenwoordig ligt de kwaliteit van houten vloeren natuurlijk een stuk hoger. Een houten vloer heeft als voordeel dat deze de belasting goed verspreid over een groot oppervlak.

 • Dit komt omdat hout stijf is.
 • Hoeveel gewicht kan een houten vloer dragen? De vloerbelasting van een houten vloer is gemiddeld genomen berekend op 150 tot 200 kg per m2 en kunnen dus prima een hoog gewicht dragen.
 • Wanneer we bijvoorbeeld kijken naar andere soorten vloerbedekking, zoals laminaat, PVC of tapijt is dit heel anders.

Laminaat komt al wat meer in de buurt van hout of parket qua maximale vloerbelasting, maar PVC of tapijt komt nauwelijks in de buurt. Daarbij blijft de impact van een hoge vloerbelasting onveranderd hoog.

Wat is de draagkracht van een houten balk?

Basis dakbalken (bij plat dak) – Bij dakbalken voor een houten overkapping houden wij de volgende vuistregel aan: 5 cm dikte per 100 cm overspanning. Bij overbruggingen wordt gerekend van staander tot staander, exclusief de afstand van schoren. Dus wanneer u een overspanning van 3 meter wil maken, heeft u balken van 15 cm nodig.

 • En bij een overspanning van 4 meter heeft u balken van 20 cm nodig.
 • Zelfs 5 meter overspanning zou kunnen, met 25 cm dikke balken en in combinatie met schoren kunt u dit uitbreiden naar 6 meter.
 • Wij bevelen dit niet ‘officieel’ aan.
 • Meestal gaat het jarenlang goed, maar de kans bestaat dat de houten balk van uw houten overkapping doorzakt.

Dus vermijd het risico dat de balken doorbuigen. Tip: Door schoren toe te passen in de constructie, vergroot u de draagkracht van uw balken. De houten balken die u gebruikt voor het maken van een stevige overkapping worden ringbalken genoemd, zoals op onderstaande foto te zien is. Draagbalken tabel (bij tuinoverkappingen met lichte dakmaterialen) Berekening draagkracht houten balken tabel

Overspanning Minimale Balkdikte (hoogte)
3 meter 15 cm
4 meter 20 cm
5 meter 25 cm
6 meter 30 cm

Bij de berekening is rekening gehouden met normale vormen van dakbedekking. Denk aan EPDM, Easyroofing, dakshingles en dakpanplaten. Gaat u echte dakpannen gebruiken? Dan is het aan te raden om zwaardere balken te gebruiken. Neem hierbij ook niet ruimer dan de tabel aangeeft.

Hoe dik moeten vloerbalken zijn?

De gebruikelijke dikte van de triplexplaten voor balkenvloeren en ribpanelen is 16 mm. De gebruikelijke plaatbreedte is 1,22 meter. De handelsmaten van de toegepaste balkdikten zijn 50, 63 en 75 mm (geschaafd 46, 59 en 71 mm).

Hoeveel gewicht kan een houten vloer dragen?

Vloerbelasting bij verschillende vloerbedekkingen – De maximale vloerbelasting bij vloeren van oudere panden ligt veel lager dan die van nieuwere vloeren. Tegenwoordig ligt de kwaliteit van houten vloeren natuurlijk een stuk hoger. Een houten vloer heeft als voordeel dat deze de belasting goed verspreid over een groot oppervlak.

Dit komt omdat hout stijf is. Hoeveel gewicht kan een houten vloer dragen? De vloerbelasting van een houten vloer is gemiddeld genomen berekend op 150 tot 200 kg per m2 en kunnen dus prima een hoog gewicht dragen. Wanneer we bijvoorbeeld kijken naar andere soorten vloerbedekking, zoals laminaat, PVC of tapijt is dit heel anders.

Laminaat komt al wat meer in de buurt van hout of parket qua maximale vloerbelasting, maar PVC of tapijt komt nauwelijks in de buurt. Daarbij blijft de impact van een hoge vloerbelasting onveranderd hoog.

Hoeveel gewicht kan een houten plank dragen?

Hoeveel gewicht kunnen de plankdragers van hout dragen? Het draaggewicht van plankdragers van hout bedraagt 10 kg per drager.

Hoeveel gewicht kan een balk aan?

hoeveel kg kan deze houten balk dragen? Lid geworden 22 nov 2010 Berichten 877 Waarderingsscore 6 Punten 18 Hallo, Eerste idee was dennehout 20cm hoog 18cm breed. Graag had ik uitgerekend hoeveel kg zo’n balk kan dragen. Wie helpt mij op weg? vg Lid geworden 31 mrt 2008 Berichten 3.738 Waarderingsscore 1 Punten 0 Vuistregeltje: houten balken 1/20 van de overspanning en stalen (poutrel) 1/40 van de overspanning.

Topicstarter Topicstarter

jeter;1976325 wrote: Vuistregeltje: houten balken 1/20 van de overspanning en stalen (poutrel) 1/40 van de overspanning. Geldt deze regel ook bij belasting door een halve meter samengedrukte natte sneeuw? jeter;1976325 wrote: Maar: 18cm breed?? Je gaat daar een boomstam gebruiken of zo? tja, ik kijk hier een beetje rond mij en sla er dan een slag naar, hout kost hier niet zo veel. Ik zoek eerder een soort van calculator waar je het volgende in kan geven: dikte balk:. hoogte balk:. houtsoortsoort balk:. overspanning:. slovenie;1976389 wrote: jeter;1976325 wrote: Vuistregeltje: houten balken 1/20 van de overspanning en stalen (poutrel) 1/40 van de overspanning. Geldt deze regel ook bij belasting door een halve meter samengedrukte natte sneeuw? jeter;1976325 wrote: Maar: 18cm breed?? Je gaat daar een boomstam gebruiken of zo? tja, ik kijk hier een beetje rond mij en sla er dan een slag naar, hout kost hier niet zo veel. Ik zoek eerder een soort van calculator waar je het volgende in kan geven: dikte balk:. hoogte balk:. houtsoortsoort balk:. overspanning:. Zoiets wordt nogal dikwijls op het gevoel, uit ervaring en met een eenvoudige stelregel bepaald. Ik vermoed wel dat die stelregel van Jeter gaat over balken in een roostering, met andere woorden verschillende balken op ongeveer 40 cm afstand van elkaar.

You might be interested:  Benzine Prijs Berekenen Anwb

In jouw geval zou het een moerbalk betreffen waar de balken van de roostering allemaal op steunen. Van belang is dan ook hoe de afmeting van dat afdak dan is haaks gemeten van muur tot balk. Vermits uw balk 20 cm hoog is ipv 15cm (volgens de stelregel van Jeter) en drie maal zo dik als een gewone balk (juffer) is mijn gevoel hierbij: dik in orde! Lid geworden 31 mrt 2008 Berichten 3.738 Waarderingsscore 1 Punten 0 charel, ja, je hebt inderdaad gelijk.

gaat in de eerste plaats daarover. Maar het geeft wel een idee als vuistregel. Als het een verdiepingsvloer kan dragen, kan het daarom inderdaad wel nog geen pak sneeuw van een halve meter dragen. Maar als je een pak sneeuw in rekening wil brengen, moet je ook de windbelasting bekijken.

Topicstarter Topicstarter

Juist, ik had al van in het begin over een moerbalk moeten schrijven. Lid geworden 28 okt 2008 Berichten 3.489 Waarderingsscore 93 Punten 48 Dit is geen balk van 20 op 20, dit is een boomstam, of moet deze boomstam een balk worden? slovenie;1976440 wrote: Juist, ik had al van in het begin over een moerbalk moeten schrijven. Helemaal rustiek, veel sterker en volgens de oude regels der kunst zou het zijn als je met twee korbeelbalkjes werkt. Links en rechts van de balk zet je schuine versterkingen tot in de verticale stijl of muur. Op die manier verklein je de overspanning.

Topicstarter Topicstarter

charel;1976508 wrote: slovenie;1976440 wrote: Juist, ik had al van in het begin over een moerbalk moeten schrijven. De meest linkse spant is 3m en de meest rechtse spant 1.5m. De meest linkse spant ligt achteraan dan ook een stuk hoger dan de meest rechtse spant.

Geen verrassing dan ook dat het uitrekenen van de belasting op deze balk niet voor amateurs is. Ik heb nog tijd, misschien haal ik er uiteindelijk wel een ingenieur bij. Graag zou ik een balk uit mijn schuur halen, die zijn 20 op 20 en naar het schijnt eik, dat zou nogal tof zijn en een rustiek karakter geven aan het afdakje Helemaal rustiek, veel sterker en volgens de oude regels der kunst zou het zijn als je met twee korbeelbalkjes werkt.

Links en rechts van de balk zet je schuine versterkingen tot in de verticale stijl of muur. Op die manier verklein je de overspanning. Stel dat je korbeelbalkjes van 70 cm neemt dan ondersteunen die de moerbalk tot ongeveer 50 cm verder naar het midden toe.

Dit maal twee en je houd nog slechts een overspanning van 2 meter. Geen ingenieur meer nodig, reserve genoeg. korbeelbalk, wie vindt die woorden toch uit! ‘t zal al moeilijk gaan, het gaat de doorgang deels belemmeren. Die oude balk gaan we dan toch waarschijnlijk niet gebruiken, te veel gedoe. De spanten gaan wel nieuw zijn en dat past niet samen.

Zo’n rustieke look moet ineens helemaal goed zijn anders trekt het op niets, genoeg voorbeelden als ge eens rond u kijkt. Alvast bedankt voor de inbreng, als het dakje af is dan wijd ik er een berichtje aan in ! mvg Lid geworden 21 aug 2007 Berichten 847 Waarderingsscore 1 Punten 18 Stabiliteitsingenieur zal uiteraard de grootste zekerheid geven en dan ook het veiligste zijn.

 • Voor een iets minder risicovol project ben ik zelf aan het rekenen gegaan: Indien je toch geen ingenieur zou raadplegen kan je misschien wel een benaderende berekening maken.
 • Als je uitrekent hoeveel het dak maximaal gaat wegen (inclusief natte sneeuw) en dan de doorbuiging rekent van een opgelegde ligger met gelijkmatig verdeelde belasting moet je wel in de buurt komen.

Mits een voldoende grote veiligheidsmarge te nemen is het dan misschien een optie zonder ingenieur te werken. (op eigen risico uiteraard ) Lid geworden 22 nov 2010 Berichten 877 Waarderingsscore 6 Punten 18

Topicstarter Topicstarter

Voila, hij ligt er op. Dat ging nog makkelijk met 2. De balk blijft in het midden nog een jaartje ondersteund, tot hij droger is en niet meer zal doorzakken. Volgens de stab.ing zijn de dimensies prima, zelfs met 120kg dakpannen per m2. Als uitsmijter nog een dakje met korbeelbalkjes, hoe ze dat hier tegenwoordig maken. Misschien zou ik mijn dakje ook zo kunnen afwerken,. slovenie;1982583 wrote: Als uitsmijter nog een dakje met korbeelbalkjes, hoe ze dat hier tegenwoordig maken. Misschien zou ik mijn dakje ook zo kunnen afwerken,. Veel te mooi voor bij jou Het zal daar ook wel niet de normale uitvoering zijn, want qua versteviging is het maar niks.

You might be interested:  Extra Pensioen Opbouwen Berekenen

Topicstarter Topicstarter

Nog zo’n misbaksel, zou diegene die dit gemaakt heeft nu fier zijn op zijn werk? : hoeveel kg kan deze houten balk dragen?

Hoeveel afstand tussen dakbalken?

Dwarsbalken voor een dak – Dwarsbalken voor een dak zijn nodig om de dakplaten of het dakbeschot van je platte dak te ondersteunen. De afstand tussen de balken moet altijd tussen 40 en 50 cm liggen.

Hoe zwaar kan ik mijn vloer belasten?

Een typische waarde voor de maximale belasting van een betonnen vloer is ongeveer 1000 kg per m2. Daarbij geldt dat vlak bij de muren (draagmuren op de verdieping er onder!) de belasting tot 50% hoger mag zijn, in het midden van een grote kamer kan de belasting vaak minder zijn.

Hoeveel gewicht kan een Balkdrager hebben?

Over deze balkdrager – Deze balkdrager is geschikt voor het vlak of op afschot leggen van balken in vrijwel elke bouwconstructie. De bovenkop van de drager heeft een diameter van 11,7 cm en kan 360 graden draaien zonder dat de hoogte verandert. De balkdrager is makkelijk in hoogte verstelbaar, eenvoudig te installeren en gemakkelijk te onderhouden.

Kan een houten vloer een bad dragen?

Geschikte vloer – Helaas zijn niet alle vloeren geschikt voor een ligbad. Dit is dus wel belangrijk om mee te nemen wanneer je je slaapkamer gaat verbouwen. Ondanks een afzuigsysteem, moet de vloer wel tegen vocht kunnen. Zo is het niet handig om een houten vloer te kiezen onder je bad, omdat deze op den duur gaat schimmelen.

 1. Ies dus voor een vloer die je ook in de badkamer zou kiezen, zoals een giet- of betonvloer, mooie tegels of,
 2. Daarnaast is een bad in de slaapkamer ook heel zwaar, helemaal als hij vol staat met water.
 3. Daarom moet je een stevige vloer kiezen die wel wat gewicht kan hebben.
 4. Soms kan het ook zo zijn dat er eerst een vloerconstructie moet worden aangebracht.

Het is dan ook slim om van tevoren eerst een berekening te laten maken hoeveel geld je daar ongeveer aan kwijt bent. Ga je zelf een huis bouwen of helemaal renoveren? Dan kun je er het beste direct al rekening mee houden dat de slaapkamervloer verstevigd moet worden.

 1. Ben je van plan een bad op pootjes te nemen? Supermooi maar hierbij moet je wel zorgen voor een goede af- en toevoer.
 2. Onder het bad moet je ruimte hebben voor een sifon en er moet een afvoer- en toevoerleiding komen voor warm en koud water.
 3. Soms kan het zo zijn dat dit in het bad zelf zit, maar wanneer dit niet zo is, moet het dus nog onder de vloer.

Je zou dan het bad op kunnen hogen. Dan ontstaat er dus een soort muurtje in de slaapkamer waar het sifon is aangebracht. Neem dit dus wel mee in het ontwerp van de slaapkamer. Wil je graag een mooie suite mét bad? Denk dan goed over deze dingen na en neem ze mee in je beslissing.

Kan een waterbed op een houten vloer?

Wat is het gewicht van een waterbed? – Het gewicht van uw waterbed is afhankelijk van de inhoud van het watermatras en het gewicht van het bed. In principe kan in elke slaapkamer een waterbed geplaatst worden. Het gewicht wordt namelijk gelijkmatig verdeelt over uw vloer.

Hoe dik moet houten vloer zijn?

Een houten vloer is meestal tussen de 6 en 22 millimeter dik. Tapis(traditioneel parket) word standaard geleverd in 6mm. Bourgogne(tapis met velling in verschillende breedes) parket is 9mm dik. Houten planchettes zijn 10-14mm dikte. Lamelparket 12 tot 21mm met 4 of 6 mm toplaag. Massief houten planken zijn leverbaar van 16 tot 22mm dikte. Bekijk hier onze houten vloeren

Hoeveel kan een IKEA plank dragen?

De planken kunnen 10 kg dragen wanneer ze worden ondersteund door 2 plankdragers, en 20 kg wanneer ze op 3 plankdragers rusten. We raden je aan drie plankdragers te gebruiken voor een 120 cm lange plank, als dat mogelijk is. Dit om te voorkomen dat de plank gaat doorzakken.

Hoeveel gewicht kan een zwevende plank dragen?

Uiteindelijk draagkracht van je wandplank. – Elke drager heeft een maximale draagkracht, in onderstaande tabel wordt deze globaal voor de diverse dragers weergeven. De uiteindelijke draagkracht per drager heeft een lineair verloop in verhouding tot de diepte van een wandplank.

You might be interested:  Private Lease Of Zakelijk Lease Berekenen
Type drager Maximale belasting PDF
Titan 3D Plank 200mm diep, 16kg per drager Technische specificaties Titan 3D
Triade mini Plank 160mm diep, 6kg per drager Technische specificaties Triade mini
Triade Plank 200mm diep, 25kg per drager Technische specificaties Triade
Triade Maxi Plank 200mm diep, 30kg per drager Technische specificaties Triade Maxi
Triade XXL Plank 300mm diep, 25kg per drager Technische specificaties Triade XXL

Een massief eiken wandplank van 1500x300x40mm heeft dus een gewicht tussen de 11,7kg en 17,1kg. Er komen 3 triade maxi dragers in de wandplank. Elke triade maxi kan bij een wandplank diepte van 300mm een gewicht van 25kg aan. In totaal kunnen 3 dragers dus 75kg dragen.

Hoe dik moet een plank zijn?

Wandplank –

  Hoe dik is een blinde wandplank? Een plank voor lichte belasting is 3 cm dik. Een plank voor zware en extreme belasting is 5 cm dik. Een plank voor nis bevestiging is 5 cm dik. Indien u een afwijkende dikte wenst kunt u hiernaar vragen. Is het bevestigingssysteem inbegrepen? Het bevestigingssysteem is altijd inbegrepen. Zonder het bevestigingssysteem kunt u de blinde wandplank niet blind bevestigen. Hoe kan ik bepalen hoe lang de plank moet worden? Als eerste moet u bedenken waar de plank moet komen hangen. Als u hierover uit bent kunt u uit bijv. een stuk karton de gewenste afmeting knippen. Als u dit tegen de muur houdt krijgt u er een beeld bij. Als de plank in een nis moet komen kunt u de tussenruimte met een rolmaat opmeten. U moet dan de gemeten maat aan ons doorgeven. Wij halen dan 4 mm van de totale breedte af, zodat de plank netjes in de nis past. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de plank in de keuken tussen de afzuigkap en een zijmuur moet komen. Dan passen we geen nis bevestiging toe en halen we geen 4 mm van de breedte af. Dan kunt u het beste zelf 4 mm van de totale breedte afhalen. Kan de wandplank langer zijn dan 3 meter? De blinde wandplanken kunnen helaas niet langer dan 3 meter gemaakt worden. Wat wel een mogelijkheid is, is dat we 2 planken maken en deze aan elkaar verbinden d.m.v. lamello’s. Voorbeeld: U wilt een plank van 380 cm. Wij maken dan 2 planken van 190 cm, en maken een lamello verbinding tussen beide planken. Mag ik een robuuste eiken rand uitkiezen? Omdat eiken een natuurproduct is weten we van tevoren niet hoe dit eruit ziet. Elke boom is net weer anders, ook al is het hetzelfde ras. Daarom is het niet mogelijk om de robuust eiken rand uit te kiezen. Wel kunt u uw voorkeur aangeven, maar we kunnen niet garanderen dat de robuuste rand aan uw voorwaarden kan voldoen. Wat is het verschil tussen robuust geschaafd en robuust ongeschaafd? Beide soorten hebben een robuuste voorkant. Het verschil zit hem in de boven- en onderkant. Een robuust geschaafde plank is aan de boven- en onderkant glad geschaafd en is daardoor egaal. Een robuust ongeschaafde plank is aan de boven- en onderkant nog ruw, ongeschaafd. Deze planken zijn daardoor ook dikker, namelijk 6,5 cm dik bij een zware belasting plank en 3,5 cm dik bij een lichte belasting plank. Kan ik wandplanken in een hoekmodel ophangen? Kan ik mijn wandplank als bureau gebruiken? Als de wandplank niet in een nis is gemonteerd en dus alleen aan de achterkant vast zit aan de muur, is het niet mogelijk om de plank als bureau te gebruiken. Als de plank in een nis komt, kan het als bureau gebruikt worden. Maar let op: MDF gespoten planken zijn niet geschikt! Het spuitwerk is niet krasbestendig voor intensief gebruik en zal dan snel slijten. U kunt het beste kiezen voor een HPL plank of een massief eiken plank.

  Hoeveel gewicht kan een Balkdrager hebben?

  Over deze balkdrager – Deze balkdrager is geschikt voor het vlak of op afschot leggen van balken in vrijwel elke bouwconstructie. De bovenkop van de drager heeft een diameter van 11,7 cm en kan 360 graden draaien zonder dat de hoogte verandert. De balkdrager is makkelijk in hoogte verstelbaar, eenvoudig te installeren en gemakkelijk te onderhouden.

  Hoeveel zet een houten balk uit?

  Het krimpen en uiteenzetten van hout – De mate waarin hout uitzet en krimpt hangt grotendeels af van de houtsoort. Over het algemeen is er een tangens krimping van 8 tot 10 procent, een radiale krimping van 4 tot 5 procent en haast geen verandering in de lengte.

  • Met andere woorden, het oppervlak van de plank waar de pulp er loodrecht doorheen gaat (of bijna loodrecht), verandert het meest.
  • Houtsoorten van verschillende vormen zullen dus andere krimpingen vertonen, afhankelijk van hoe ze gekapt zijn.
  • Iln-gedroogd hout is kunstmatig gedroogd hout (ook wel oven gedroogd hout genoemd) en kan tot wel 0,4 centimeter krimpen of uitzetten in breedte, voor elke 10 centimeter lengte.

  Hoewel dit misschien niet zo veel lijkt, vertaalt dit zich toch in een verandering van 2,5 centimeter bij een tafel va 120 centimeter.