Draagkracht Schuin Dak Berekenen

Draagkracht Schuin Dak Berekenen
Zelf de draagkracht van het dak berekenen – Er is een eenvoudige formule voor het berekenen van de draagkracht van het dak. Deze is als volgt: Draagkracht van het dak = (breedte van het dak) x (lengte van het dak) x (draagvermogen per vierkante meter).

Hierbij worden de lengte en breedte van het dak in meters uitgedrukt en het draagvermogen per vierkante meter in kilogram per vierkante meter (kg/m²). Wat is het draagvermogen per vierkante meter? Dit verschilt per situatie en hangt af van verschillende factoren. Er is helaas geen gemiddeld draagvermogen te benoemen.

Wil je daarom de draagkracht van je dak berekenen zodat je zeker weet dat er geen problemen ontstaan, dan raden we je aan om een inspectie uit te laten voeren met een uitgebreide berekening van een expert.

Wat is het gewicht dat mijn dak kan dragen?

Belangrijk om dit te beoordelen is vooral of het dak het gewicht kan dragen. Een standaard zonnepaneel met onderstel weegt ongeveer 20 tot 25 kilo. Om te kijken of uw dak de zonnepanelen kunnen dragen, is het belangrijk om ook het gewicht van de ballast mee te nemen.

 • Zonnepanelen op een plat dak worden onder een hoek van ongeveer 15° zoveel mogelijk gericht op het zuiden.
 • Om te voorkomen dat de zonnepanelen wegwaaien, worden ze verzwaard met ballast.
 • Dit kunnen bijvoorbeeld grind of tegels zijn.
 • Over het algemeen heeft het ballast een gewicht van 20 tot 50 kilo.
 • Een zonnepaneel weegt met balast dus ongeveer 40 a 50kg per 1.65m2 (de afmeting van een zonnepaneel is 1,65 x 1 meter).

Dus per vierkante meter ongeveer 30kg.Daar moet het maximale gewicht van een grote hoeveelheid sneeuw van 20 kg per vierkante meter bijgeteld worden. Hierbij wordt als uitgangspunt genomen 35 cm sneeuw wat 1x in de 50 jaar voorkomt (bron KNMI). Het dak moet dus zo’n 50kg per vierkante meter kunnen dragen.

Hoeveel gewicht op schuurdak?

Een dak met grind is bijna net zo zwaar als een sedumdak – Wanneer je grind op je dak hebt liggen is het berekend op al een aardige belasting. De meeste grinddaken hebben 5 cm grind. Er ligt dan 80 kg/m² grind op het dak en dat is nog zonder water gerekend! Het minimum is 4 cm grind, wat een droog gewicht heeft van 64 kg/m² met water erbij kom je dan op ongeveer 75 kg/m².

Hoeveel gewicht kan houten dak dragen?

Minimale balkmaat overspanning van (muur tot muur ) om een groendak te kunnen dragen:

2 meter overspanning > 3,8 cm dik en 14,5 cm hoog 2,5 meter overspanning > 5,8 cm dik en 14,5 cm hoog 3 meter overspanning > 5,8 cm dik en 17 cm hoog 3,5 meter overspanning > 5,8 cm dik en 19,50 cm hoog

Hierbij gaan wij ervan uit dat er nog dakplaten op de balken liggen van ca 18 mm en dakbedekking. De hart op hart afstand tussen de balken mag maximaal 61 cm. Uitgaande van bovenstaande kan een dak veelal 65 kg permanent gewicht dragen per m2. Echter kunnen hier geen rechten aan ontleend worden en is een advies van een constructeur of aannemer altijd aan te bevelen om 100 % zekerheid te verkrijgen.

Is mijn dak te oud voor zonnepanelen?

Dit artikel is gepubliceerd op 23-11-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie. Ja dat kan bijna altijd, maar het ligt aan de staat van het dak of het kostentechnisch interessant is. Als je twijfelt over de stevigheid van de dakconstructie, dan kun je dat het beste door een constructeur laten beoordelen.

 • Zeker bij platte daken kan het kritisch zijn, omdat als het dak gaat doorzakken er weer meer water op kan blijven staan, waardoor het nog erger wordt.
 • Als de constructie verstevigd moet worden, zorgen die extra kosten wel voor een lagere rentabiliteit van de zonnepanelen, maar misschien dat het toch nog interessant is.
You might be interested:  Wegenbelasting 2022 Berekenen

Kijk ook of er nog andere werkzaamheden uitgevoerd moeten worden zoals dakbedekking vervangen of isoleren. Door werkzaamheden te combineren vallen de meerkosten mogelijk wat lager uit.

Hoe schuin moet een dak minimaal zijn?

Wil je problemen met de afwatering van je dak voorkomen? Dan is een minimale hellingsgraad van 2% een must.

Hoeveel gewicht aan balk?

hoeveel kg kan deze houten balk dragen? Lid geworden 22 nov 2010 Berichten 877 Waarderingsscore 6 Punten 18 Hallo, Eerste idee was dennehout 20cm hoog 18cm breed. Graag had ik uitgerekend hoeveel kg zo’n balk kan dragen. Wie helpt mij op weg? vg Lid geworden 31 mrt 2008 Berichten 3.738 Waarderingsscore 1 Punten 0 Vuistregeltje: houten balken 1/20 van de overspanning en stalen (poutrel) 1/40 van de overspanning.

Topicstarter Topicstarter

jeter;1976325 wrote: Vuistregeltje: houten balken 1/20 van de overspanning en stalen (poutrel) 1/40 van de overspanning. Geldt deze regel ook bij belasting door een halve meter samengedrukte natte sneeuw? jeter;1976325 wrote: Maar: 18cm breed?? Je gaat daar een boomstam gebruiken of zo? tja, ik kijk hier een beetje rond mij en sla er dan een slag naar, hout kost hier niet zo veel. Ik zoek eerder een soort van calculator waar je het volgende in kan geven: dikte balk:. hoogte balk:. houtsoortsoort balk:. overspanning:. slovenie;1976389 wrote: jeter;1976325 wrote: Vuistregeltje: houten balken 1/20 van de overspanning en stalen (poutrel) 1/40 van de overspanning. Geldt deze regel ook bij belasting door een halve meter samengedrukte natte sneeuw? jeter;1976325 wrote: Maar: 18cm breed?? Je gaat daar een boomstam gebruiken of zo? tja, ik kijk hier een beetje rond mij en sla er dan een slag naar, hout kost hier niet zo veel. Ik zoek eerder een soort van calculator waar je het volgende in kan geven: dikte balk:. hoogte balk:. houtsoortsoort balk:. overspanning:. Zoiets wordt nogal dikwijls op het gevoel, uit ervaring en met een eenvoudige stelregel bepaald. Ik vermoed wel dat die stelregel van Jeter gaat over balken in een roostering, met andere woorden verschillende balken op ongeveer 40 cm afstand van elkaar.

In jouw geval zou het een moerbalk betreffen waar de balken van de roostering allemaal op steunen. Van belang is dan ook hoe de afmeting van dat afdak dan is haaks gemeten van muur tot balk. Vermits uw balk 20 cm hoog is ipv 15cm (volgens de stelregel van Jeter) en drie maal zo dik als een gewone balk (juffer) is mijn gevoel hierbij: dik in orde! Lid geworden 31 mrt 2008 Berichten 3.738 Waarderingsscore 1 Punten 0 charel, ja, je hebt inderdaad gelijk.

gaat in de eerste plaats daarover. Maar het geeft wel een idee als vuistregel. Als het een verdiepingsvloer kan dragen, kan het daarom inderdaad wel nog geen pak sneeuw van een halve meter dragen. Maar als je een pak sneeuw in rekening wil brengen, moet je ook de windbelasting bekijken.

Topicstarter Topicstarter

Juist, ik had al van in het begin over een moerbalk moeten schrijven. Lid geworden 28 okt 2008 Berichten 3.489 Waarderingsscore 93 Punten 48 Dit is geen balk van 20 op 20, dit is een boomstam, of moet deze boomstam een balk worden? slovenie;1976440 wrote: Juist, ik had al van in het begin over een moerbalk moeten schrijven. Helemaal rustiek, veel sterker en volgens de oude regels der kunst zou het zijn als je met twee korbeelbalkjes werkt. Links en rechts van de balk zet je schuine versterkingen tot in de verticale stijl of muur. Op die manier verklein je de overspanning.

You might be interested:  Woz Waarde Berekenen 2022

Topicstarter Topicstarter

charel;1976508 wrote: slovenie;1976440 wrote: Juist, ik had al van in het begin over een moerbalk moeten schrijven. De meest linkse spant is 3m en de meest rechtse spant 1.5m. De meest linkse spant ligt achteraan dan ook een stuk hoger dan de meest rechtse spant.

Geen verrassing dan ook dat het uitrekenen van de belasting op deze balk niet voor amateurs is. Ik heb nog tijd, misschien haal ik er uiteindelijk wel een ingenieur bij. Graag zou ik een balk uit mijn schuur halen, die zijn 20 op 20 en naar het schijnt eik, dat zou nogal tof zijn en een rustiek karakter geven aan het afdakje Helemaal rustiek, veel sterker en volgens de oude regels der kunst zou het zijn als je met twee korbeelbalkjes werkt.

Links en rechts van de balk zet je schuine versterkingen tot in de verticale stijl of muur. Op die manier verklein je de overspanning. Stel dat je korbeelbalkjes van 70 cm neemt dan ondersteunen die de moerbalk tot ongeveer 50 cm verder naar het midden toe.

 1. Dit maal twee en je houd nog slechts een overspanning van 2 meter.
 2. Geen ingenieur meer nodig, reserve genoeg.
 3. Korbeelbalk, wie vindt die woorden toch uit! ‘t zal al moeilijk gaan, het gaat de doorgang deels belemmeren.
 4. Die oude balk gaan we dan toch waarschijnlijk niet gebruiken, te veel gedoe.
 5. De spanten gaan wel nieuw zijn en dat past niet samen.

Zo’n rustieke look moet ineens helemaal goed zijn anders trekt het op niets, genoeg voorbeelden als ge eens rond u kijkt. Alvast bedankt voor de inbreng, als het dakje af is dan wijd ik er een berichtje aan in ! mvg Lid geworden 21 aug 2007 Berichten 847 Waarderingsscore 1 Punten 18 Stabiliteitsingenieur zal uiteraard de grootste zekerheid geven en dan ook het veiligste zijn.

Voor een iets minder risicovol project ben ik zelf aan het rekenen gegaan: Indien je toch geen ingenieur zou raadplegen kan je misschien wel een benaderende berekening maken. Als je uitrekent hoeveel het dak maximaal gaat wegen (inclusief natte sneeuw) en dan de doorbuiging rekent van een opgelegde ligger met gelijkmatig verdeelde belasting moet je wel in de buurt komen.

Mits een voldoende grote veiligheidsmarge te nemen is het dan misschien een optie zonder ingenieur te werken. (op eigen risico uiteraard ) Lid geworden 22 nov 2010 Berichten 877 Waarderingsscore 6 Punten 18

Topicstarter Topicstarter

Voila, hij ligt er op. Dat ging nog makkelijk met 2. De balk blijft in het midden nog een jaartje ondersteund, tot hij droger is en niet meer zal doorzakken. Volgens de stab.ing zijn de dimensies prima, zelfs met 120kg dakpannen per m2. Als uitsmijter nog een dakje met korbeelbalkjes, hoe ze dat hier tegenwoordig maken. Misschien zou ik mijn dakje ook zo kunnen afwerken,. slovenie;1982583 wrote: Als uitsmijter nog een dakje met korbeelbalkjes, hoe ze dat hier tegenwoordig maken. Misschien zou ik mijn dakje ook zo kunnen afwerken,. Veel te mooi voor bij jou Het zal daar ook wel niet de normale uitvoering zijn, want qua versteviging is het maar niks.

Topicstarter Topicstarter

Nog zo’n misbaksel, zou diegene die dit gemaakt heeft nu fier zijn op zijn werk? : hoeveel kg kan deze houten balk dragen?

Kunnen zonnepanelen te zwaar voor dak?

Veelgestelde vragen – Wat weegt een gemiddeld zonnepaneel? Een zonnepaneel weegt met balast ongeveer tussen de 40-50kg per 1.65m2. Per vierkante meter is dat ongeveer 30kg. Hoe zwaar zijn zonnepanelen voor een plat dak? Zonnepanelen op een plat dak ondervinden doorgaans meer hinder van storm en windstoten.

You might be interested:  Netto Maandlasten Hypotheek Berekenen

Over het algemeen moet je rekening houden met een gewicht van 40 tot 50 kg per vierkante meter voor zonnepanelen op een plat dak. Ter vergelijking het gewicht voor zonnepanelen op een schuin dak ligt tussen de 15 en 25 kg per vierkante meter. Hoeveel gewicht moet een plat dak kunnen dragen? Het dak moet in staat zijn om ongeveer 50 kg per vierkante meter te dragen.

De meeste daken zijn ontworpen om minimaal 63 kg per vierkante meter te kunnen dragen. Wat wegen 10 zonnepanelen? Het dak moet in staat zijn om ongeveer 50 kg per vierkante meter te dragen. De meeste daken zijn ontworpen om minimaal 63 kg per vierkante meter te kunnen dragen.

Hoe oud mogen dakpannen zijn voor zonnepanelen?

Geen zorgen over ongeldige garanties – Het is het beste om zonnepanelen te laten installeren op een dak dat niet ouder is dan vijf jaar. Sommige installateurs zullen niet eens overwegen om een ​​zonnepaneelinstallatie te doen op een dak dat al jaren op staat, want uiteindelijk zal het dak vervangen moeten worden.

Zonnebedrijven werken er hard aan om ervoor te zorgen dat uw panelen correct zijn ingesteld, en ze nemen veel tijd om ervoor te zorgen dat het werk professioneel wordt afgehandeld op een manier die er niet toe leidt dat een garantie op het dak komt te vervallen. Simpleray is door Solar Power World uitgeroepen tot een van de Top 500 zonne-aannemers in het land, en het garanderen van een veilige, schadevrije installatie is een topprioriteit voor klanten.

Een nieuw dak is een van de duurste renovatiewerkzaamheden die iemand ooit aan zijn huis heeft gedaan, en met een prijskaartje dat vaak hoger is dan 9000 Euro voor een huis van gemiddeld 2500 vierkante meter, wil niemand iets laten beschadigen en dan vinden uit dat een slordige installatie de garantie ongeldig maakte.

Heeft zonnepanelen op het noorden zin?

Zonnepanelen op het noordoosten hebben een iets beter rendement dan panelen op het noorden. Een dak op het noordoosten met een hellingshoek van 30 graden heeft gemiddeld een rendement van 65% ten opzichte van een dak op het zuiden, terwijl dit bij een dak op het noorden 60% is.

Hoeveel kilo kan er op een plat dak?

Veelgestelde vragen – Wat weegt een gemiddeld zonnepaneel? Een zonnepaneel weegt met balast ongeveer tussen de 40-50kg per 1.65m2. Per vierkante meter is dat ongeveer 30kg. Hoe zwaar zijn zonnepanelen voor een plat dak? Zonnepanelen op een plat dak ondervinden doorgaans meer hinder van storm en windstoten.

 • Over het algemeen moet je rekening houden met een gewicht van 40 tot 50 kg per vierkante meter voor zonnepanelen op een plat dak.
 • Ter vergelijking het gewicht voor zonnepanelen op een schuin dak ligt tussen de 15 en 25 kg per vierkante meter.
 • Hoeveel gewicht moet een plat dak kunnen dragen? Het dak moet in staat zijn om ongeveer 50 kg per vierkante meter te dragen.

De meeste daken zijn ontworpen om minimaal 63 kg per vierkante meter te kunnen dragen. Wat wegen 10 zonnepanelen? Het dak moet in staat zijn om ongeveer 50 kg per vierkante meter te dragen. De meeste daken zijn ontworpen om minimaal 63 kg per vierkante meter te kunnen dragen.

Kan op elk dak sedum?

7. Welk gewicht kan mijn dak dragen? – Wij hanteren daarvoor vaak een eenvoudige regel: als je over je dak kun lopen, is je dak geschikt voor een groendak. Dat is alvast een eerste stap. Daarna moet je uitzoeken welk gewicht jouw dak kan dragen. Een dak van beton kan het zwaarste groendak-systeem dragen.