Eenmalige Aftrekbare Kosten Eigen Woning Berekenen

Eenmalige Aftrekbare Kosten Eigen Woning Berekenen
U hebt in totaal € 6.000 aan rente en kosten betaald. In de aangifte vult u bij uw eigen woning € 250.000 als aankoopprijs in. Bij ‘Hypotheken en andere schulden’ geeft u € 250.000 als eigenwoningschuld aan. Van de betaalde rente en aftrekbare kosten mag u aftrekken: 250.000 / 255.000 x € 6.000 = € 5.883.

Hoe bereken je de Aftrek eigen woning?

Wilt u het bedrag zelf berekenen? – Kies voor welk belastingjaar u het wilt berekenen:

 • Eigenwoningforfait 2022 Het eigenwoningforfait is een percentage van de WOZ-waarde van de eigen woning die uw hoofdverblijf is.
  1. Kies in de tabel het percentage eigenwoningforfait dat hoort bij de WOZ-waarde van uw eigen woning.
  2. Vermenigvuldig de WOZ-waarde van uw eigen woning met dit percentage.
  3. De uitkomst is het bedrag aan eigenwoningforfait dat u bij uw inkomen moet tellen.

  Voorbeeld De WOZ-waarde van uw eigen woning is: € 280.000. Het percentage waarmee u het eigenwoningforfait berekent is: 0,45%. De berekening van uw eigenwoningforfait is dan als volgt: € 280.000 x 0,0045 = € 1.260.

  Tabel eigenwoningforfait 2022

  WOZ-waarde meer dan WOZ-waarde niet meer dan Eigenwoningforfait
  € 12.500 0%
  € 12.500 € 25.000 0,15%
  € 25.000 € 50.000 0,25%
  € 50.000 € 75.000 0,35%
  € 75.000 € 1.130.000 0,45%
  € 1.130.000 € 5.085 + 2,35% van de waarde van de woning boven € 1.130.000

  /li>

 • Eigenwoningforfait 2023 Het eigenwoningforfait is een percentage van de WOZ-waarde van de eigen woning die uw hoofdverblijf is.
  1. Kies in de tabel het percentage eigenwoningforfait dat hoort bij de WOZ-waarde van uw eigen woning.
  2. Vermenigvuldig de WOZ-waarde van uw eigen woning met dit percentage.
  3. De uitkomst is het bedrag aan eigenwoningforfait dat u bij uw inkomen moet tellen.

  Voorbeeld De WOZ-waarde van uw eigen woning is: € 280.000. Het percentage waarmee u het eigenwoningforfait berekent is: 0,35%. De berekening van uw eigenwoningforfait is dan als volgt: € 280.000 x 0,0035 = € 980.

  Tabel eigenwoningforfait 2023

  WOZ-waarde meer dan WOZ-waarde niet meer dan Eigenwoningforfait
  € 12.500 0%
  € 12.500 € 25.000 0,10%
  € 25.000 € 50.000 0,20%
  € 50.000 € 75.000 0,25%
  € 75.000 € 1.200.000 0,35%
  € 1.200.000 € 4.200 + 2,35% van de waarde van de woning boven € 1.200.000

  /li>

Wat zijn aftrekbare kosten eigen woning?

Aftrekbaar: rente en kosten – U mag bepaalde kosten voor uw woning aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting, Bijvoorbeeld de rente over de hypotheek of lening, de financieringskosten en de periodieke betalingen voor erfpacht, opstal of beklemming. Lees meer hierover bij Eigen woning – welke kosten mag ik aftrekken en welke niet?

Hoeveel krijg ik terug van de notariskosten?

Kosten voor het aanvragen van NHG – Met Nationale Hypotheek Garantie bouw je een extra zekerheid in. Als je de maandlasten niet meer kunt opbrengen, wordt een eventuele restschuld na noodzakelijke verkoop jou niet in rekening gebracht. Door deze extra zekerheid heb je vaak recht op een korting op de hypotheekrente.

Welke kosten zijn niet aftrekbaar bij aankoop woning?

Welke kosten bij de aankoop van een woning zijn niet aftrekbaar van de belasting? – Helaas zijn niet alle aankoopkosten die de koper maakt aftrekbaar van de belasting. De kosten voor het verkrijgen van de woning zelf, zoals bijvoorbeeld kosten voor een aankoopmakelaar, zijn namelijk níet aftrekbaar.

Makelaarskosten Overdrachtsbelasting Notariskosten en kadastrale rechten voor de koopakte (in tegenstelling tot die van de hypotheekakte) Kosten van onderhoud en verbouwing Kosten van een bankgarantie Kosten voor energielabel

Wil je weten hoe hoog de kosten koper ongeveer zijn? Bekijk dan onze voorbeeldberekening op onze pagina over kosten koper 2023. Kosten koper 2023

Kun je makelaarskosten aftrekbaar?

Kosten die je betaalt voor het aankopen van de woning zelf (zoals makelaarsprovisie of overdrachtsbelasting) zijn niet aftrekbaar.

Is onderhoud eigen woning aftrekbaar?

Verbouwen? Vier fiscale zaken om rekening mee te houden! Veel mensen verbouwen dit jaar hun huis. Misschien ben jij een van hen en heb je daarvoor een lening afgesloten of je hypotheek uitgebreid. Hoe zit dat fiscaal? De kosten voor een verbouwing zijn niet aftrekbaar bij de belastingaangifte.

Welke notariskosten zijn niet aftrekbaar?

Niet aftrekbare notariskosten voor de particulier: – Hoewel alle kosten die je maakt bij de notaris rondom de hypotheek wél aftrekbaar zijn, zijn de notariskosten akte van verdeling niet aftrekbaar bij de inkomstenbelasting. Dat komt, omdat deze akte niet direct te maken heeft met de woning, maar met het partnerschap.

Waarom zou je je hypotheek niet helemaal aflossen?

Je hypotheek vervroegd aflossen kan heel verstandig zijn, maar is in de volgende gevallen juist niet aan te raden: Wanneer je minder hypotheekrente betaalt, wordt je hypotheekrenteaftrek ook lager. Hierdoor wordt je belastbaar inkomen hoger. Dit zorgt ervoor dat je mogelijk meer belasting moet betalen in box 1.

Hoe bereken ik belastingvoordeel?

Hoe reken je met een heffingskorting – Een heffingskorting trek je af van het belastingbedrag. Als iemand met een inkomen van € 40.000 een heffingskorting van € 1.000 heeft, betaalt die persoon € 1.000 minder belasting. In plaats van € 10.000 wordt er nu € 9.000 aan belasting betaald. Het besteedbaar inkomen wordt dan 40.000 – 9.000 = € 31.000.

Heeft WOZ waarde invloed op belastingaangifte?

Gebruik WOZ – waarde voor belastingen Gemeenten gebruiken de WOZ – waarde voor de onroerendezaakbelasting (OZB) en soms de rioolheffing. De Belastingdienst gebruikt de WOZ – waarde voor de inkomstenbelasting (het eigenwoningforfait), de vennootschapsbelasting, de schenkbelasting, de erfbelasting en de verhuurderheffing.

Wat zijn belastbare inkomsten uit eigen woning?

Belastbare inkomsten uit eigen woning (art.3.110 Wet IB 2001) Bijgewerkt tot 01-01-2020 Auteur Algemeen De eigen woning is voor veel belastingplichtigen qua omvang een van de belangrijkste vermogensbestanddelen die zij bezitten. Daarmee past de eigen woning systematisch gezien beter in box 3 (vermogensrendementsheffing).

 1. Echter om onder meer politieke redenen (hypotheekrenteaftrek) wordt de eigen woning belasting in box 1 (inkomsten uit werk en wonen).
 2. Het belastbare inkomen uit een eigen woning bestaat uit de voordelen uit de eigen woning verminderd met de op de voordelen drukkende aftr Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren? Vraag een aan en probeer Via Juridica één maand uit! Voor (voltijd)studenten is een gratis beschikbaar. : Belastbare inkomsten uit eigen woning (art.3.110 Wet IB 2001)

Is het verstandig om je huis helemaal af te lossen?

Beetje schuld behouden? – Door de afbouw van Wet Hillen zeggen sommige mensen dat versneld aflossen minder aantrekkelijk wordt en dat het slim is om een deel van je hypotheekschuld te behouden. Maar het volledig aflossen van je hypotheek is in bijna alle gevallen voordeliger dan een stuk hypotheek behouden.

Is aflossen op je huis altijd een goed idee?

Het einde van het jaar komt dichterbij. Een goed moment om na te denken over wat je met je spaargeld gaat doen. Extra aflossen op je hypotheek is één van de mogelijkheden. Aflossen heeft belangrijke pluspunten. Je beperkt zo bijvoorbeeld het risico dat je woonlasten fors oplopen als de hypotheekrente in de toekomst opeens hard stijgt.

 • Maar is aflossen altijd een goed idee? Als je op je spaarrekening meer dan 30.000 euro hebt staan, kan aflossen je vermogensbelasting schelen en je woonlasten verlagen.
 • Maar als er minder dan 5.000 euro in je spaarvarken zit, is het wellicht niet zo handig om je geld in stenen te stoppen.
 • Ook zijn er alternatieven die mogelijk interessanter zijn dan aflossen op je hypotheek, bijvoorbeeld investeren in verduurzaming van je huis.

Hierbij vijf overwegingen op een rij waar je rekening mee moet houden, als je nadenkt om extra af te lossen op je hypotheek.

Wat is nog fiscaal aftrekbaar voor particulier?

Om voor een belastingvermindering in aanmerking te komen moet u: bepaalde uitgaven hebben gedaan ( giften, betalingen voor pensioensparen, kosten voor kinderopvang ) en. een voldoende hoog belastingbedrag hebben zodat de vermindering er op kan worden toegepast.

Kun je makelaarskosten aftrekbaar?

Andere manieren om een makelaar te vinden – Naast het zoeken van een aankoopmakelaar via de NVM, zijn er meerdere manieren op er één te vinden:

Bezoek websites van makelaars en/of hun social media, zoals Twitter of Facebook. Vaak laten ze daar zien wat ze hebben gedaan voor hun klanten. Dat geeft vaak een goed beeld van wat er mogelijk is. Zoek het in je eigen netwerk. Heeft je zus, neef of beste vriendin net een huis gekocht met een aankoopmakelaar? Vraag via wie zij goede ervaringen hebben. Kijk eens welke makelaars er veel verkopen in de wijk of straat. Als dat vaak dezelfde is, dan zou je die kunnen benaderen als aankoopmakelaar. Vaak kun je er dan vanuit gaan dat ze veel weten over dat gebied en dus ook weten wanneer er iets op de markt komt. Of lees wat voorgaande mensen vertellen over de makelaar in reviews en/of beoordelingen. ​

Heb je al een aantal keer een bod op een huis uitgebracht en vis je steeds net naast het net? Een aankoopmakelaar kan je kans op een huis in bepaalde gevallen misschien iets vergroten. Maar bedenk wel goed dat de aankoopmakelaar in de huidige woningmarkt ook niet kan toveren.

 1. De kosten van een aankoopmakelaar zijn niet fiscaal aftrekbaar.
 2. Bij het kopen van een huis komen meer kosten kijken dan alleen de koopsom van het huis.
 3. Als je kiest voor een aankoopmakelaar, komen die kosten er ook nog bij.
 4. De bijkomende kosten die te maken hebben met de aankoop van je nieuwe huis, zijn niet aftrekbaar van de belasting.

De aankoopmakelaar valt hieronder. Maar kosten die te maken hebben met het afsluiten van je hypotheek, zoals hypotheekadvies of de eventuele kosten voor het aanvragen van NHG, zijn wel (eenmalig) aftrekbaar van de belasting.

Is een nieuwe keuken aftrekbaar van de belasting?

Verbouwen? Vier fiscale zaken om rekening mee te houden! Veel mensen verbouwen dit jaar hun huis. Misschien ben jij een van hen en heb je daarvoor een lening afgesloten of je hypotheek uitgebreid. Hoe zit dat fiscaal? De kosten voor een verbouwing zijn niet aftrekbaar bij de belastingaangifte.

Wat krijg je terug van de kosten koper?

Hoeveel procent kosten koper krijg je terug? – Hoeveel je precies terugkrijgt, hangt af van je inkomen en hoeveel procent belasting je over je inkomen betaalt. De belastingschijven in 2023 zijn:

Schijf Belastbaar inkomen Percentage
1 tot € 73.031 36,93%
2 vanaf € 73.0.31 49,50%

Stel dat jij en je partner samen 65.000 euro per jaar verdienen. Dit inkomen valt dan volledig in schijf 1. Hierover betaal je 36,93 procent belasting, want neerkomt op 24.004 euro. Omdat je 6.900 euro aan kosten voor de aankoop van de woning en de hypotheek mag aftrekken, is jullie belastbaar inkomen echter 58.100 euro.