Elektrisch Vermogen Airco Berekenen

Elektrisch Vermogen Airco Berekenen
Capaciteit airco berekenen – Verwarmen & Koelen Capaciteit airco berekenen Berekenen van de benodigde capaciteit Wanneer u kiest voor een airco is het van belang dat de capaciteit aansluit bij uw ruimte. Wanneer u een te geringe capaciteit heeft zal de airco niet optimaal het klimaat aanpassen, overcapaciteit daarentegen kan onprettig aanvoelen.

 1. Uiteraard kunnen wij u adviseren over welk koelvermogen bij uw ruimte past, echter kunt u ook het benodigde koelvermogen redelijk eenvoudig zelf berekenen.
 2. Capaciteit airco berekenen Hieronder rekent u in drie stappen uit wat uw beoogde koelvermogen zou moeten zijn.
 3. Stap 1: De inhoud van de ruimte Bereken de inhoud van de ruimte in kubieke meters (lengte x breedte x hoogte).

Bijvoorbeeld: De woonkamer is 6 meter lang, 4 meter breed en 2,5 meter hoog. De berekening wordt dan 6 x 4 x 2,5 = 60 m3. Stap 2: De Vermenigvuldigingsfactor Al naar gelang de kenmerken van de ruimte gebruikt u een vermenigvuldigingsfactor van 30, 40 of 50.

Vermenigvuldigingsfactor 30 : Deze factor staat voor goed geïsoleerde ruimtes met weinig ramen. De ruimte blijft in de zomer koel en er zijn weinig warmtebronnen aanwezig. Vermenigvuldigingsfactor 40 : Deze factor staat voor een redelijk geïsoleerde ruimte. De ruimte heeft veel ramen en er zijn warmtebronnen aanwezig.

Denk hierbij aan appratuur zoals computers en printers. Vermenigvuldigingsfactor 50 : Deze factor staat voor ruimtes als zolderverdiepingen, ruimtes met een plat of schuin dak. Veel ramen en veel apparatuur. Bij twijfel kiest u voor de hoogste factor. Stap 3: Vermenigvuldig de inhoud met de factor Neem nu het getal uit stap 1 en vermenigvuldig dit met de gekozen factor uit stap 2.

 • Bijvoorbeeld: De ruimte is 60 m3 en de ruimte staat gelijk aan factor 40.60m3 x factor 40 = 2400 W oftewel 2,4 kW.
 • Om de ruimte goed te kunnen koelen heeft u een airco nodig met een vermogen van 2,4 kW.
 • De vuistregel is dat u 30 tot 50 Watt koelvermogen per kubieke meter ruimte nodig heeft.
 • Oelvermogen in BTU Naast het koelvermogen uitgedrukt in kilowatt is ook de term BTU gebruikelijk.

BTU staat voor ‘ Britisch Thermal Units’.1 kiloWatt is gelijk aan 3412 BTU.1 BTU komt overeen met de hoeveelheid energie die nodig is om 1 Engels pound (0,454 kg) water 1 graad Fahrenheit (0,56°C) in temperatuur te laten stijgen. : Capaciteit airco berekenen – Verwarmen & Koelen

Hoeveel elektrisch vermogen airco?

Zoveel stroom verbruikt een airco en zoveel kost het – Een airco moet een grote binnenruimte verkoelen, en daar heeft het veel elektriciteit voor nodig. Een airco is naast een elektrische boiler, droger, vaatwasser en groot tv-scherm het huishoudelijk apparaat dat de meeste energie slurpt.

 • Omdat er diverse airco’s zijn, wordt er in het onderstaande schema aangegeven hoeveel energie de meest gangbare airco’s gemiddeld verbruiken: de vaste, ofwel ‘split unit’ (single: 1 kamer, multi: 2 of meer kamers) en de mobiele airco (monoblock).
 • Ook vind je hier antwoord op ‘wat kost een airco aan stroom?’.

Gemiddeld stroomverbruik airco + stroomkosten (op basis van variabele stroomprijs aug 2022) – tabel

Welk vermogen nodig voor airco?

Koelcapaciteit berekenen – GoedkopeAirconditioning.com Het koelvermogen van een airco wordt uitgedrukt in kW of BTU. Hoeveel BTU je per m3 nodig hebt en waar je rekening mee moet houden, leggen we je hier uit! Hoeveel BTU jij nodig hebt voor jouw situatie hangt af van een aantal factoren.

Zo maakt de ligging van de ruimte in het huis (staat de zon de gehele dag op een plat dak?) een verschil, hoeveel buitenmuren heeft de ruimte?. Verder speelt de isolatie van de ruimte mee. Wij noemen bij de meeste van onze airconditioners een aantal kubieke meter waarvoor de airco geschikt is, echter gaat dit richtgetal uit van ideale omstandigheden.

Gebruik daarom onderstaande 2 stappen om te kijken hoeveel BTU jij waarschijnlijk nodig hebt. Hoe weet je bij het kiezen van een airco hoeveel BTU je nodig hebt per m3? Voor een gemiddeld huis in Nederland geldt de stelregel dat je voor elke kubieke meter ongeveer 30 tot 40 Watt koelvermogen nodig hebt.

K lasse I Zeer goed geïsoleerd: weinig ramen en geen buitenmuren aan de zon-zijde of plat dak.
Klasse II Goed geïsoleerd: Dus niet veel ramen, weinig buitenmuren met de zon erop, geen plat dak.
Klasse III Gemiddeld geïsoleerd: Enkele ramen, een enkele buitenmuur, gedeeltelijk de zon.
Klasse IV Matige isolatie: relatief veel ramen, buitenmuren met al dan niet aardig wat zon. Plat dak.
Klasse V Slecht geïsoleerd: Vrijstaand, veel ramen, onder een (plat) dak. Veel zon.
Klasse VI Zeer slecht geïsoleerd: Een aangebouwde serre met veel glas. Continue in de zon enz.

Hoe groot is de te koelen ruimte? De inhoud in m3. Naast de isolatieklasse is het belangrijk te bepalen hoe groot de ruimte is. Aan de hand van deze twee gegevens zoek je in het onderstaand schema makkelijk op hoeveel BTU je nodig hebt. BTU of eigenlijk Btu/u raakt een beetje verouderd om koelvermogen aan te geven, we gebruiken hier tegenwoordig doorgaans Watt of kW voor. Bekijk aan de hand jouw isolatieklasse en de inhoud van de betreffende het benodigde koelvermogen, Als je weet hoeveel je nodig hebt, kan je makkelijk een airconditioner kiezen die bij jou past. Uiteraard kan je ook altijd contact met ons opnemen als je meer advies nodig hebt.

Hoeveel BTU is 1 kW? Het koelvermogen van een airco wordt doorgaans uitgedrukt in BTU (BTU/u) of in Watt. De relatie tussen BTU/u en Watt is de volgende: 1 kW, oftewel 1000 Watt = 3,410 BTU/u. Bij de airconditioner’s die wij verkopen worden doorgaans beide vermeld, dus hoef je niets om te rekenen. Let op.

U kunt ons niet verantwoordelijk houden voor het gekozen koel/verwarmvermogen. : Koelcapaciteit berekenen – GoedkopeAirconditioning.com

You might be interested:  Woz-Waarde Bedrijfspand Berekenen

Hoeveel stroom verbruikt een airco van 5 kW?

Koelen – Dit model heeft een A+++ energielabel en is uiterst zuinig tot vermogens van 3,5kW. Vermogens boven 4,2kW behalen een A++ label in koelmodus. In de meeste slaapkamers volstaat een 2kW model. Deze unit heeft een jaarlijks energieverbruik van 81kWh wat overeenstemt met nog geen 20 euro aan elektriciteitsverbruik per jaar,

Heb je zonnepanelen, dan betaal je bijna niks meer. In grotere livings worden vaak 5kW gekozen in design uitvoering zoals de Daikin Stylish, Deze unit behaalt nog steeds een A++ label met een verbruik van 239kWh in koelmodus wat correspondeert met een 50 euro aan verbruik. Wist je trouwens dat het koelvermogen van een airco (2kW, 3,5kW, 5kW,.) nog iets anders is dan het opgenomen vermogen (verbruik)? Het 5kW Daikin model neemt bijvoorbeeld maar 1,36kW op in koelmodus.

Een airco is namelijk een lucht/lucht warmtepomp en haalt meer dan 70% van zijn energie uit de lucht. Inbouwmodellen verbruiken typisch wat meer dan een klassiek wandmodel. Het rendement ligt ook wat lager omdat deze units typisch via (flexibele) kanalen met uitblaasroosters worden verbonden.

Hoeveel watt trekt een airco?

Is een airco duur? Wij informeren en adviseren u graag Regelmatig krijg ik de vraag is een airco duur in energie verbruik. Ik kan me dit heel goed voorstellen en wil niemand opzadelen met enorme hoge en onvoorziene energie rekening. Een tijdelijke oplossing die vaak wordt gebruikt als er een hittegolf over Nederland trekt, is een vrij dure oplossing.

Maar gelukkig kosten vaste airco’s vele malen minder energie. Ik leg het u graag even uit! Een vaste airco is een oplossing die vele malen minder energie verbruikt, uiteraard is alles afhankelijk van de ruimte die gekoeld, geventileerd of verwarmt moet worden. En niet te vergeten het type airco wat geïnstalleerd is.

Bij Airco Team B.V. voorzien wij u van het juiste advies en houden hierbij rekening met het energieverbruik, wat wij niet willen is dat de kosten hoger zijn dan verwacht. Vaste airco’s voor particulier gebruik kun je ruwweg krijgen van zo’n 2,0 tot 5,0 kW.

Dat is dus een vermogen van 2000 Watt tot 5000 Watt per uur. Misschien schrikt u van die aantallen, maar we kunnen u direct geruststellen. Dit gaat om het koelvermogen en niet om het verbruik. Ook draait een airco zelden op 100%. Sterker nog, als de ruimte eenmaal gekoeld is, draait de compressor bij moderne airco’s op een heel laag niveau.

Hij hoeft alleen nog maar warme lucht af te voeren en zich niet meer in te spannen om de ruimte koel te krijgen. Daarom is het vaak ook goedkoper om een airco aan te laten staan dan om die tussendoor uit te schakelen.

Hoeveel Ampere trekt een 5kW airco?

Draai je het om (5000 watt koelvermogen = 1600 a 1700 watt electrisch vermogen ), dan wordt e.e.a. waarschijnlijker en kan het op een gewone groep.

Kan een airco op een gewoon stopcontact?

> Is er een geaard stopcontact in de buurt? – De binnenunit moet uiteraard aangesloten worden op een stopcontact. Het snoer van de airco zit meestal aan de rechterzijde van de unit en is vaak niet langer dan 1,5 meter. Binnen deze afstand moet er dus een geaard stopcontact zitten.

Kunnen er 2 airco’s op 1 groep?

Wat is een multi split airco? – Als je een multi split airco installeert, dan sluit je meerdere binnenunits aan op slechts één buitenunit. In het geval van twee binnenunits en één buitenunit spreken we van een dubbele split airco (ook wel duo split). Op 1 buitenunit kan je tot wel 8 binnenunits aansluiten, afhankelijk van de fabrikant. Een multi split airco is erg geschikt voor woningen of kantoren waar je veel (kleine) ruimtes wilt koelen. Je kan overigens ook kiezen voor een verwarmingsfunctie. Later in dit artikel meer hierover. Het voordeel van een (multi) split airco is dat de luidruchtige onderdelen van het systeem zich in de buitenunit bevinden.

Welk vermogen airco voor verwarmen?

Hoeveel vermogen nodig is voor de ruimte die u wilt klimatiseren is met onderstaande formule in drie stappen uit te rekenen. –

 • Voor het koelen is standaard 30 tot 35 Watt vermogen nodig per kubieke meter
 • Voor het verwarmen is standaard 45 tot 50 Watt vermogen nodig per kubieke meter

Houdt u er wel rekening mee dat dit een vereenvoudigde capaciteitsberekening is. Mocht u twijfelen neem dan contact met ons op via 073 – 7979 001 of stuur een mail naar: [email protected], We helpen u graag verder.

 1. Bereken de inhoud van de te klimatiseren ruimte: Bereken de inhoud van de ruimte in kubieke meters. Bijvoorbeeld: de ruimte is 6 meter lang, 5 meter breed en 3 meter hoog. De berekening wordt dan 6 x 5 x 3 = 90 m 3,
 2. Bepaal de vermenigvuldigingsfactor: Al naar gelang de kenmerken van de ruimte, gebruik je een vermenigvuldigingsfactor van 30 tot 50. Deze factor staat voor het benodigd aantal Watt vermogen per m3 inhoud. Enkel koelen: Factor 30: Dit zijn ruimtes die goed geïsoleerd zijn, een normaal glasoppervlakte, geen plat dak of schuin dak en weinig elektronische apparatuur hebben. Factor 35: Deze ruimtes zijn minder goed geïsoleerd, hebben bijvoorbeeld een groot glasoppervlakte en/of er staan veel elektrische apparaten. Koelen en verwarmen: Factor 45: Dit zijn ruimtes die goed geïsoleerd zijn, een normaal glasoppervlakte, geen plat dak of schuin dak en weinig elektronische apparatuur hebben. Factor 50: Deze ruimtes zijn minder goed geïsoleerd, hebben bijvoorbeeld een groot glasoppervlakte en/of er staan veel elektrische apparaten.
 3. Bereken het benodigd vermogen: Neem nu de berekende inhoud uit stap 1 en vermenigvuldig dat met de factor uit stap 2. Vermogen = Inhoud x Factor Bijvoorbeeld: 90 m3 inhoud vermenigvuldigd met factor 30 (Watt per m 3 ). Het benodigd koelvermogen is dan 2700 Watt. Dit komt overeen met 2,7 kW. Wenst U de warmtepomp in deze ruimte tevens te gebruiken als hoofdverwarming dan krijgt U de volgende berekening: 90 m3 inhoud vermenigvuldigd met factor 50 (Watt per m 3 ). Het benodigd verwarmingsvermogen is dan 4500 Watt. Dit komt overeen met 4,5 kW.
You might be interested:  Centraal Beheer Verzekering Berekenen

Een goede installatie begint bij een goed advies!

Hoeveel Ampere heeft airco nodig?

Installatiekosten van airco’s – De kosten hangen af van uw specifieke situatie en het door u gekozen systeem. Airsain maakt daarbij onderscheid tussen standaard installatie en maatwerk installatie. De airco-apparatuur is altijd exclusief installatie, tenzij uitdrukkelijk door ons vermeld.

 1. Maatwerk installatie is van toepassing voor alle inbouw-systemen en de zware opbouw-systemen boven de 7kW.
 2. Voor standaard installatie hanteren wij vaste prijzen (inclusief btw): € 500 voor de lichte modellen t/m 2,7kW; €550 t/m 3,5kW; €600 t/m 5,3kW en €650 voor modellen t/m 7kW.
 3. Eventuele afwijkingen van de standaard-installatie worden als meerprijs berekend.

Dit op basis van de standaard plaatsingsopdracht, waarin meerprijzen zijn gestandaardiseerd. U komt zo niet voor verrassingen te staan! Wat is een “standaard” installatie? Hierin is inbegrepen:

 • Plaatsing van de binnenunit tot 4 meter van de buitenunit.
 • Alle nodig boorwerken voor de leidingen inclusief afdichten.
 • Het ophangen van de binnenunit en plaatsen van de buitenunit inclusief bevestigingsmateriaal (trillingsdempend), opstellingsbalken of wandbeugels.
 • Cu-buizen met isolatie en elektrische bekabeling tussen de units (max.4 meter); opbouw kabelgoot is inbegrepen.
 • Elektrische aansluiting (met stekker) naar stopcontact (niet ingewerkt, maximaal 1,5 meter rechts van toestel). Zekering t.b.v airco moet reeds voorzien zijn (minimaal 16 Amp. voor airco’s tot 3,5kW, daarboven 20 Amp.).
 • Condensafvoer van binnen naar buiten van maximaal 4 meter met natuurlijke afschot. Opbouwgoot is inbegrepen.
 • Vervangen van standaard flairkoppelingen door gesoldeerde koppelingen aan binnen- en buitenunit (indien noodzakelijk).
 • Afpersen van leidingen en units, vacumeren en werking airco controleren.
 • Opruimen van werkmaterialen en dergelijke.
 • Korte instructie aan gebruiker.
 • 2 jaar garantie (onderdelen en plaatsing)

Wat is NIET inbegrepen (tegen meerprijs mogelijk):

 • Extra koelleiding indien de buitenunit meer dan 4 meter van de binnenunit staat/hangt (meerprijs koelleiding € 40 per meter)
 • Schilderwerk (wordt niet door ons uitgevoerd)
 • Boren van gaten in massief beton of in stalen muren
 • Ander meerwerk wat niet voorzien is, tegen uurtarrief.
 • Leveren en monteren van een condenswaterpomp indien condenswater naar boven afgevoerd dient te worden.
 • Eventueel (bij)vullen van het systeem met koelmiddel R-407C of R-410A
 • Huur van een steiger of hoogwerker indien dit noodzakelijk is voor plaatsing en montage buitenunit
 • Kosten van een 2e installateur (bij airco’s vanaf 5,3 kW) indien extra tilhulp niet aanwezig is.

Hoeveel kW airco voor 120m3?

Ruimtes tot 120 m3: Airco’s met een vermogen tot 3,5 Kw. Ruimtes tot 180 m3: Airco’s met een vermogen tot 5 Kw. Ruimtes tot 210 m3: Airco’s met een vermogen tot 7 Kw.

Hoeveel stroom verbruikt een 7 KW airco?

Hoeveel kost het airco verbruik per dag aan geld? – Natuurlijk is dan de vraag wat vaste airco’s per dag aan geld kosten. Die rekensom is natuurlijk deels afhankelijk van het verbruik maar ook van uw energietarieven. Maar laten we uitgaan dat de airco 7 uur per dag draait en daarmee 7 kWh aan energie heeft verbruikt.

Wat verbruikt een airco aan kWh?

Hier moet je op letten als je (ondanks het energieverbruik) een airco koopt HIER.nu maakt standaard gebruik van functionele en analytische cookies die nodig zijn om de website te laten functioneren en te optimaliseren. Daarnaast maken wij gebruik van tracking cookies om doorgeplaatste content en relevante advertenties te kunnen tonen. Kies de cookies die je wilt toestaan op deze website: Met de stijgende temperaturen neemt de vraag naar verkoeling in huis toe. Een airco begint dan steeds aantrekkelijker te worden om binnenshuis het hoofd koel te houden. Maar hoeveel stroom verbruikt een airco eigenlijk? En waarop moet je letten als je toch tot aanschaf over wilt gaan? Een airco heeft behoorlijk wat stroom nodig.

 1. Een ‘normale’ airconditioning verbruikt gemiddeld 1 kWh per uur, Gaslicht.com in de Volkskrant.
 2. Wanneer je een airco per dag gemiddeld 8 uur aan laat staan, dan kost het je €3,20 bij een stroomtarief* van €0,40.
 3. Dat lijkt misschien niet zo veel, maar als een huishouden meerdere airco’s in gebruik heeft lopen de kosten snel op.
You might be interested:  Jaarsalaris Berekenen Met Vakantiegeld

Zeker wanneer je de airco op warme dagen langer aan laat staan. Dat zie je echt terug in je energierekening aan het einde van de maand. Oeps.

Wat kost een uur verwarmen met airco?

Prijs verwarmen met airco – De prijs voor het verwarmen met een airco is dus afhankelijk van meerdere factoren. Bekijk hieronder een simpele rekensom om de kosten te bepalen: Eén kuub gas kost momenteel rond de € 3, De kosten voor 1KW ligt rond de € 0,40,

 • Verwarmen met één airco unit kost rond de 1KW per dag, waarbij de kosten rond de € 0,35 per uur ligt.
 • Om een gemiddelde eengezinswoning te verwarmen heb je ongeveer 3 airco units nodig.
 • Hiermee komt het totaal uit op ongeveer € 1 per uur / per dag.
 • Een gemiddeld gezin verbruikt volgens de gegevens van Milieucentraal ongeveer 1169 kuub gas per jaar,

Dit komt dus neer op zo’n € 3507 per jaar, Wanneer ditzelfde gezin airco zou gebruiken om woning te verwarmen zal dit neerkomen op ongeveer € 1500 per jaar, Dit is dus meer dan een halvering van de kosten om een woning te verwarmen.

Wat is duurder koelen of verwarmen met airco?

Verwarmen met airco goedkoper dan gas Door uw huis (deels) te verwarmen met een airco verbruikt u minder gas. Hoeveel u kunt besparen op gas hangt af van meerdere factoren, zoals de COP waarde, de prijs voor gas en elektra, het type airco en het vermogen van de airco.

Heb je voor een airco een aparte groep nodig?

Heb je een aparte groep nodig voor airco? – Is er een extra groep nodig in de meterkast? – Je huis klaarmaken voor een split airco unit Voor de meeste single-split airco units is een extra groep niet nodig. Als je kiest voor een multi-split airco unit wordt een aparte groep in de meterkast aangeraden.

Heb je krachtstroom nodig voor airco?

De binnenunit heeft een geaard stopcontact nodig. Afhankelijk van het type airco zal de maximale belasting ergens tussen de 1000 en 3000 Watt liggen. U moet er dus rekening mee houden dat de elektragroep zwaar genoeg is, minimaal 16 A traag of door middel van krachtstroom.

Welke zekering voor airco?

Ik wil een airco kopen, maar wat met de elektrische voeding? – Wist je trouwens dat alle residentiële airco’s monofasig zijn en werken op het gewone net met 230V. Bij een standaard airco montage voorzien we een werkschakelaar en takken we af van een stopcontact van bijvoorbeeld de slaapkamer. Kleine residentiële airco’s kunnen afgezekerd worden op 16A met een sectie 3G1,5.

Hoeveel Ampere heb je nodig voor een airco?

Installatiekosten van airco’s – De kosten hangen af van uw specifieke situatie en het door u gekozen systeem. Airsain maakt daarbij onderscheid tussen standaard installatie en maatwerk installatie. De airco-apparatuur is altijd exclusief installatie, tenzij uitdrukkelijk door ons vermeld.

Maatwerk installatie is van toepassing voor alle inbouw-systemen en de zware opbouw-systemen boven de 7kW. Voor standaard installatie hanteren wij vaste prijzen (inclusief btw): € 500 voor de lichte modellen t/m 2,7kW; €550 t/m 3,5kW; €600 t/m 5,3kW en €650 voor modellen t/m 7kW. Eventuele afwijkingen van de standaard-installatie worden als meerprijs berekend.

Dit op basis van de standaard plaatsingsopdracht, waarin meerprijzen zijn gestandaardiseerd. U komt zo niet voor verrassingen te staan! Wat is een “standaard” installatie? Hierin is inbegrepen:

 • Plaatsing van de binnenunit tot 4 meter van de buitenunit.
 • Alle nodig boorwerken voor de leidingen inclusief afdichten.
 • Het ophangen van de binnenunit en plaatsen van de buitenunit inclusief bevestigingsmateriaal (trillingsdempend), opstellingsbalken of wandbeugels.
 • Cu-buizen met isolatie en elektrische bekabeling tussen de units (max.4 meter); opbouw kabelgoot is inbegrepen.
 • Elektrische aansluiting (met stekker) naar stopcontact (niet ingewerkt, maximaal 1,5 meter rechts van toestel). Zekering t.b.v airco moet reeds voorzien zijn (minimaal 16 Amp. voor airco’s tot 3,5kW, daarboven 20 Amp.).
 • Condensafvoer van binnen naar buiten van maximaal 4 meter met natuurlijke afschot. Opbouwgoot is inbegrepen.
 • Vervangen van standaard flairkoppelingen door gesoldeerde koppelingen aan binnen- en buitenunit (indien noodzakelijk).
 • Afpersen van leidingen en units, vacumeren en werking airco controleren.
 • Opruimen van werkmaterialen en dergelijke.
 • Korte instructie aan gebruiker.
 • 2 jaar garantie (onderdelen en plaatsing)

Wat is NIET inbegrepen (tegen meerprijs mogelijk):

 • Extra koelleiding indien de buitenunit meer dan 4 meter van de binnenunit staat/hangt (meerprijs koelleiding € 40 per meter)
 • Schilderwerk (wordt niet door ons uitgevoerd)
 • Boren van gaten in massief beton of in stalen muren
 • Ander meerwerk wat niet voorzien is, tegen uurtarrief.
 • Leveren en monteren van een condenswaterpomp indien condenswater naar boven afgevoerd dient te worden.
 • Eventueel (bij)vullen van het systeem met koelmiddel R-407C of R-410A
 • Huur van een steiger of hoogwerker indien dit noodzakelijk is voor plaatsing en montage buitenunit
 • Kosten van een 2e installateur (bij airco’s vanaf 5,3 kW) indien extra tilhulp niet aanwezig is.

Hoeveel airco’s op 1 groep?

Hoeveel airco’s kunnen op een buitenunit? – Hoeveel binnenunits kan je aansluiten op 1 buitenunit? – Dit is afhankelijk van het gekozen merk. Bij sommige merken is het mogelijk om 4 of 5 binnenunits te koppelen aan één buitenunit, terwijl je bij andere airco merken wel tot 9 binnenunits kan plaatsen.