Elektrische Verwarming Woonkamer Berekenen

Elektrische Verwarming Woonkamer Berekenen

Hoeveel kW per m3 elektrisch verwarmen?

Hoe bereken je hoeveel vermogen je radiator moet hebben? Geschreven door Leonie 4 januari 2022 08.28 Bereken hier hoeveel vermogen een radiator nodig heeft om een ruimte te verwarmen. Het vermogen in aantal watt is een belangrijke graadmeter voor de geschikte radiator voor jou.

  1. Heeft een radiator namelijk te weinig vermogen, dan wordt het niet warm genoeg in je ruimte.
  2. Heeft een radiator meer vermogen dan je nodig hebt, dan is dat zonde van het geld en van de extra ruimte die het apparaat inneemt.
  3. Het benodigde vermogen hangt van 3 factoren af, namelijk de afmeting van de kamer die je wilt verwarmen in m3, de gewenste kamertemperatuur en in hoeverre je huis geïsoleerd is.

Stap 1. Doe de lengte x breedte x hoogte van je ruimte en daar komt een getal in m3 uit. Stap 2. Check het benodigde aantal watt per m3 voor de ruimte. Stap 3. Vermenigvuldig de inhoud in m3 met dit aantal watt. Stap 4. Een correctiefactor? Tel deze op of trek deze af van het totale wattage. Hoe groter de kamer die je wilt verwarmen, hoe meer vermogen je nodig hebt. Dat is geen hogere wiskunde. De afmeting van de kamer bereken je door een meetlat te pakken en lengte x breedte x hoogte in meters te doen. De aanbevolen kamertemperatuur in een bepaalde kamer is een algemeen gegeven.

Ruimte Aanbevolen temperatuur Benodigde aantal watt per m3
Badkamer 24 graden 93 watt
Woonkamer 22 graden 85 watt
Studeerkamer 22 graden 85 watt
Keuken 20 graden 77 watt
Slaapkamer 18 graden 70 watt

Ieder huis is anders. Je hebt nieuwbouwhuizen die goed geïsoleerd zijn of oude huizen vol met kieren en scheuren in de isolatielaag. Dit heeft effect op hoeveel vermogen je nodig hebt om het warm te krijgen in een kamer. Hoek- en vrijstaande woningen vragen om meer capaciteit.

Correctiefactor Percentage correctie
2°C hogere temperatuur +10%
Goed geïsoleerde muren -10%
Slechte muurisolatie +15%
Hoek- en vrijstaande woning +10%

Je hebt een slaapkamer van 20m3 waar je een radiator wilt monteren. Hoeveel vermogen heb je nodig om een aangename temperatuur in je slaapkamer te krijgen? Stap 1. Doe lx b x h van je ruimte en daar komt een getal in m3 uit. We hebben het hier over een ruimte van 20m3.

Stap 2. Check het benodigde aantal watt per m3 voor de ruimte. Stap 3. Vermenigvuldig de inhoud in m3 met dit aantal watt. Een slaapkamer heeft een aanbevolen temperatuur van 18 graden en een benodigd aantal watt per m3 van 70 watt. Gewenste wattage = 20 x 70 watt = 1400 watt. Stap 4. Een correctiefactor? Tel deze op of trek deze af van het totale wattage.

Je woont in een nieuw appartement met goed geïsoleerde muren. Correctiefactor is dus -10% van het totale aantal watt.1400 watt – 10% = 1260 watt Stap 5. Je hebt nu het benodigde vermogen in aantal watt voor je nieuwe radiator. Tijd om een mooi exemplaar uit te zoeken.

Hoeveel kW verwarming woonkamer?

Beste cv kiezen voor verwarming – Hieronder ziet u een leidraad aan kW vermogen van de ketel voor uw woning:

  • benodigd vermogen appartement: 11-23 kW
  • benodigd vermogen tussenwoning: 16-28 kW
  • benodigd vermogen hoekwoning: 16-30 kW
  • benodigd vermogen vrijstaand huis: >30 kW

Hoeveel kWh om huis elektrisch te verwarmen?

Elektrisch verwarmen – Klanten die hun woning op elektriciteit verwarmen, kunnen een verbruik van 12500 kWh per jaar bereiken. Dat ligt ver boven het Belgische gemiddelde. Meer dan de helft van ons jaarlijks verbruik bestaat uit verwarming. De rest van het verbruik bestaat uit warm water, koken, verlichting en het gebruik van elektrische (huishoud)toestellen.

Voor het jaarlijkse verbruik van je elektrische verwarming kan je rekenen op zo’n 110 kWh per m² per jaar. Deze cijfers zijn uiteraard afhankelijk van de indeling van je woning en de isolatie ervan, maar zo krijg je toch al een idee. We raden onze klanten met elektrische verwarming aan om eens na te denken over zonnepanelen.

Met zonnepanelen kan je immers een significant deel van je verbruik opvangen.

Hoeveel watt heb ik nodig elektrische verwarming?

Voorbeeldtabel

Verwarmbare oppervlakte Verwarmbaar volume Benodigd vermogen
8-14 m² 20-25 m³ 1.000 Watt
12-18 m² 30-45 m³ 1.500 Watt
16-22 m² 40-55 m³ 2.000 Watt
20-26 m² 50-65 m³ 2.500 Watt

Hoeveel kW moet mijn radiator zijn?

De capaciteit voor uw radiator berekenen – Om te beginnen moet u weten hoe groot uw ruimte is in kubieke meters. Dit berekent u door de lengte maal de breedte maal de hoogte te doen. Dit getal vermenigvuldigt u daarna met de wattage die past bij de ruimte.

Hoeveel watt om een ruimte te verwarmen?

Het vermogen radiator verschilt per ruimte – Er zijn veel verschillende type radiatoren. Denk bijvoorbeeld aan een handdoekradiator voor in de badkamer of een paneelradiator voor de woonkamer. Het vermogen van de radiator is natuurlijk ook afhankelijk van de ruimte die verwarmd dient te worden en de inhoud daarvan.

Ruimte Aanbevolen temperatuur Aantal Watt per m³
Badkamer 24°C 93 W
Woonkamer 22°C 85 W
Keuken 20°C 77 W
Slaapkamer 18°C 70 W

Wat kost een elektrische kachel van 2000 watt per uur 2022?

Kosten en verbruik elektrische haard met verwarming – Een elektrische haard of kachel die beschikt over een verwarmingsfunctie is de ideale oplossing om een ruimte bij te verwarmen. Denk hierbij aan ruimtes zoals de woonkamer, keuken of serre. Deze haarden geven aangename warmte af, maar zijn niet geschikt voor het gebruik als hoofdverwarming.

  • Een elektrische haard of kachel verwarmt namelijk tot maximaal 2000 watt (2kW), wat genoeg is voor het verwarmen van en kleine ruimte.
  • Wanneer u de warmtestand inschakelt bij een elektrische haard of kachel, dan ligt het verbruik op 1000 of 2000 Watt.
  • Omgerekend is dit ongeveer € 0,22 of € 0,39 per uur.

Om het voor u wat duidelijker te maken, maken we een voorbeeld rekensom en brengen we het verbruik van een elektrische haard in beeld. We gaan in dit geval uit van een toestel met een vermogen van 2000 Watt en dat een elektrische haard gemiddeld 3 uur per dag brandt.

Wat is zuiniger infrarood of elektrisch?

02 / May / 2023 Infrarood verwarming is goedkoper in energieverbruik dan elektrische verwarming. Bij infrarood verwarming wordt 93% van de energie omgezet in warmte, terwijl bij elektrische verwarming slechts 50% van de elektrische energie wordt omgezet in warmte. FAQ Convector verwarmingen zijn iets minder energiezuinig dan infrarood verwarmingen, maar verbruiken minder energie dan traditionele verwarmingen. Infrarood verwarming is efficiënt voor plaatselijke verwarming, omdat de straling direct objecten en personen verwarmt, waardoor vrijwel geen warmteverlies optreedt.

Convector verwarmingen zijn vooral efficiënt in goed geïsoleerde ruimtes. Het is belangrijk om te weten dat de keuze tussen infrarood en elektrische verwarming afhangt van verschillende factoren, zoals de grootte van de ruimte, de isolatie van het huis en het gewenste gebruik van de verwarming. Infrarood verwarming kan bijvoorbeeld beter worden gebruikt als bijverwarming of voor plaatselijke verwarming, terwijl convectieverwarming beter werkt als hoofdverwarming in goed geïsoleerde ruimtes.

Elektrische radiator in de badkamer? Dit moet je weten!

Bij Infrarood Verwarming Soest bieden we een breed assortiment aan infraroodpanelen, waaronder panelen met korrelstructuur, design panelen, panelen met gladde structuur, mobiele panelen, infrarood paneel systeemplafond, infraroodpanelen met ledverlichting, panelen met aluminium omkader, en infraroodpaneel toebehoren,

Daarnaast hebben we ook speciale infrarood verwarming voor de badkamer, zoals badkamerspiegels, korrel- en gladde panelen, design panelen, panelen met aluminium omkader en badkamer heaters, Voor nog meer comfort en stijl kunt u kiezen uit ons assortiment infrarood spiegels, Buitenruimtes kunnen ook worden verwarmd met onze terrasverwarming oplossingen.

Om de temperatuur in uw ruimtes nauwkeurig te regelen, bieden wij een selectie van thermostaten aan. Als u hulp nodig heeft bij de installatie van uw infrarood verwarmingssysteem, kunt u rekenen op onze montage service, Naast infrarood verwarming biedt Infrarood Verwarming Soest ook elektrische convectoren en zonnepanelen aan voor een duurzame en energiezuinige oplossing voor uw verwarmingsbehoeften.

Wat zijn de nadelen van infrarood verwarming?

De voordelen van infrarood verwarming kennen we al. Wat zijn nu de nadelen van infrarood verwarming? ❌ De verwarming stopt onmiddellijk wanneer het systeem uitgeschakeld wordt. De ruimte zal na het uitschakelen dus ook snel weer afkoelen. Om die reden zijn stralingstoestellen (zoals de Surya ) beter geschikt als bijverwarming dan als hoofdverwarming.

❌ Bepaalde types terrasverwarming kunnen heet worden waardoor ze gevaarlijk zijn in de nabijheid van kinderen en dieren. Ook als volwassene kan je soms maar beter de nodige afstand bewaren van toestellen die een oranjerode gloed uitstralen. ❌ Een infrarood toestel moet op de juiste plaats geïnstalleerd worden.

Gebeurt dat niet, dan wordt een ruimte mogelijk ongelijk verwarmd. In grotere ruimtes heb je meerdere toestellen nodig om juist te verwarmen. Kies je voor slechts een toestel, dan zullen bepaalde zones onverwarmd blijven. ❌ Je moet wat meer moeite doen om de kabels weg te werken, vooral als er geen stopcontact in de buurt is.

Hoeveel watt verwarming nodig per m2?

Stap 2: bepaal de gewenste temperatuur in de ruimte

Ruimte Aanbevolen temperatuur Benodigd vermogen
Badkamer 24°C 93 Watt per m³
Woonkamer, studeerkamer 22°C 85 Watt per m³
Keuken 20°C 77 Watt per m³
Toilet, slaapkamer, gang 18°C 70 Watt per m³

Is 2000 watt veel?

Hoeveel energie verbruikt een elektrische kachel? – Ze verbruiken behoorlijk wat stroom en zijn niet erg zuinig.,Een gemiddelde elektrische kachel heeft een verbruik van tussen de 1000 en 2000 watt per uur, oftewel 1 of 2 kilowattuur per uur”, zegt energie-expert Joris Kerkhof van energievergelijker Independer.