Energie Plafond Berekenen Met Zonnepanelen

Energie Plafond Berekenen Met Zonnepanelen
Voorbeeld 1 – Je verbruikt in 2023 6.000 kWh aan elektriciteit en je zonnepanelen wekken 4.000 kWh per jaar op. Dan is je netto stroomverbruik dus 2.000 kWh. Je valt volledig binnen het energie plafond en betaalt dan 0,40 euro per kWh.

Hoe bereken je het prijsplafond energie?

Welk tarief ga ik betalen met het prijsplafond? – Het prijsplafond geldt voor uw basisverbruik. Dat is vastgesteld op 2900 kWh stroom per jaar en 1200 m³ gas. Over dit verbruik betaalt u dus maximaal het prijsplafondtarief van € 0,40 per kWh en € 1,45 per m³.

Hoe bereken je energieverbruik met zonnepanelen?

Aantal zonnepanelen nodig –

Gewenste jaarlijkse opbrengst (kWh) Aantal panelen nodig
2000 7
3000 10
4000 13
5000 16

Het aantal panelen dat je nodig hebt, hangt af van het vermogen van de zonnepanelen in wattpiek (Wp, zie onder). De tabel gaat uit van panelen van 350 Wp en rondt naar boven toe af. Met de formule: (gewenste opbrengst in kWh x 1,1) gedeeld door (het vermogen per paneel in wattpiek ) bereken je het aantal voor panelen met een hoger of lager vermogen.

Hoe zit het met het prijsplafond als je zonnepanelen hebt?

Wat heeft het dagverbruik met het prijsplafond te maken? – Het prijsplafond loopt van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023. Het hele jaar geldt er een maximaal tarief voor energie: € 1,45 per m3 gas en € 0,40 per kWh stroom. Tenminste, tot aan een maximaal verbruik van 2900 kWh stroom en 1200 m³ gas per jaar.

 1. Verbruik je meer? Dan betaal je het tarief van je energiecontract,
 2. Goed om te weten: er wordt gekeken naar de jaarafrekening en je dagverbruik om te bepalen of je verbruik boven of onder het prijsplafond ligt.
 3. Dat zit zo: je krijgt de jaarafrekening ergens tijdens het jaar.
 4. De datum waarop je deze krijgt is afhankelijk van de einddatum van je contract.

Om deze jaarafrekening te kunnen maken, is het totale prijsplafond in 365 stukjes verdeeld. Per dag wordt dan gekeken naar hoeveel je hebt verbruikt. Dit verbruik wordt dan vergeleken met het door de overheid bepaalde gemiddelde. Daarbij wordt rekening gehouden met koude winters en zonnige zomers.

Hoeveel kWh is het prijsplafond?

U bevindt zich hier: Home Actueel Nieuws Vanaf 1 januari lagere energierekening door verruimd prijsplafond Nieuwsbericht | 04-10-2022 | 15:00 Vanaf 1 januari 2023 geldt een prijsplafond op energie voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers. Voor gas wordt het maximale tarief € 1,45 per kuub tot een verbruik van 1.200 kuub.

Is het prijsplafond per maand of per jaar?

Het prijsplafond geldt tot een bepaald verbruik. Dit noemen we het verbruiksplafond, en dit verschilt per maand. Blijf je hieronder, dan neem je het verbruik wat overblijft automatisch mee naar de volgende maand. Totdat je de jaarafrekening krijgt. Bekijk hier hoe het precies werkt. Januari 2023

Wat als je een vast energiecontract hebt prijsplafond?

Vast contract – Nog altijd zijn er een hoop huishoudens met een vast energiecontract. Wat betekent het prijsplafond voor hun? Het is eigenlijk vrij simpel: Het prijsplafond geldt alleen als jouw energietarief boven de de waarden van het prijsplafond uitkomt.

Hoeveel kWh per dag met 10 zonnepanelen?

Rekenvoorbeeld gemiddelde dagopbrengst zonnepanelen – Met een pakket van 10 zonnepanelen van 365 Wattpiek ( High Power ) wek je per jaar ongeveer 3103 kWh op. De gemiddelde dagopbrengst rekenen we als volgt uit: het maximaal vermogen zonnepaneel in Wattpiek x 0,85 = verwachte jaaropbrengst in kWh, gedeeld door 365 dagen.

Het vermogen van 10 zonnepanelen is 3650 Wp. De factor 0,85* is een goed gemiddelde voor daken in Nederland. De gemiddelde dagopbrengst van je zonnepanelen is dan: (3650 x 0,85) / 365 = 8,5 kWh. Dit gaat over de helling en de richting van je dak. Deze hebben allebei invloed op de opbrengst van je zonnepanelen.

Milieu Centraal laat de opbrengst zien bij verschillende hellingen en richtingen, waarbij 100% de hoogste opbrengst is.

Hoeveel stroom en gas per dag prijsplafond?

De maand maart biedt een nieuwe uitdaging om je verbruik van gas en stroom in de hand te houden. Onder het prijsplafond voor energie betalen huishoudens maximaal 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kWh stroom. Dit geldt tot een jaarverbruik van 1.200 kuub gas en 2.900 kWh stroom.

Maar dat verbruik wordt op maandbasis bijgehouden. Als een huishouden met het energieverbruik boven de volumelimieten uitkomt, gaat de marktprijs van de energieleverancier gelden. Door de daling van groothandelsprijzen in de afgelopen maanden stellen energieleveranciers hun variabele tarieven weliswaar bij, maar in veel gevallen liggen de prijzen deze maand nog boven de maximumtarieven van het prijsplafond.

Het moment waarop de jaarafrekening van de energienota wordt vastgesteld is bij dit alles van groot belang, Dat moment verschilt per klant en hangt doorgaans samen met de datum waarop je bij een energieleverancier klant bent geworden. Bij de volumegrenzen van het prijsplafond wordt niet gekeken naar het kalenderjaar 2023, waarbij aan het eind van het jaar de balans wordt opgemaakt.

In plaats daarvan heeft de overheid voor elke dag van het jaar een gestandaardiseerd dagverbruik vastgesteld. Voor de volumelimiet van het prijsplafond wordt gekeken naar de optelsom van alle standaarddagen tot de datum van de jaarafrekening. Vervolgens vergelijkt je energieleverancier dit met het feitelijke verbruik.

Zit je met het feitelijke verbruik boven het standaardniveau tot het moment van de jaarafrekening, dan betaal je over het extra volume de marktprijs van je energieleverancier. Voor de periode ná de jaarafrekening tot het eind van het jaar heb je een standaard restbudget voor het energieverbruik dat wordt vergeleken met je feitelijke verbruik.

You might be interested:  Autofinanciering Berekenen Met Slottermijn

Wat is het prijsplafond voor januari 2023?

Tarieven ongewijzigd – Het tijdelijke prijsplafond geldt voor heel 2023, voor alle huishoudens en andere afnemers met een kleinverbruikersaansluiting op het elektriciteits- en gasnet of een aansluiting op een warmtenet. Door een aanpassing aan de regeling vallen klanten van energieleveranciers zonder eigen vergunning nu ook onder het prijsplafond.

 1. De prijs- en verbruiksplafonds zijn zoals eerder aangekondigd: €1,45 per kuub (m3) gas tot een verbruik van 1200 m3; €0,40 per kilowattuur (kWh) stroom tot een verbruik van 2900 kWh; €47,38 per gigajoule (GJ) tot een verbruik van 37 GJ warmte voor huishoudens die op een warmtenet zijn aangesloten.
 2. Voor het energieverbruik boven het plafond betalen huishoudens en andere kleinverbruikers het tarief uit het energiecontract.

Naar verwachting valt 50 tot 60 procent van de huishoudens met hun volledige energieverbruik onder het prijsplafond.

Wat wek je op met 10 zonnepanelen?

Hoeveel stroom wekken zonnepanelen op? – Hoeveel stroom jouw zonnepanelen opwekken, hangt af van het vermogen van de panelen. Dat wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). In de tabel rekenen we met een vermogen van 400 Wp per stuk.10 panelen hebben dus een vermogen van 4.000 Wp. Deze 10 panelen wekken jaarlijks 3.500 kilowattuur stroom op.

Aantal Opgewekte stroom per jaar
6 zonnepanelen 2.100 kWh
10 zonnepanelen 3.500 kWh
18 zonnepanelen 6.500 kWh

Uitleg Gemiddelde jaaropbrengst van zonnepanelen die op het zuiden liggen in een hoek van 30-45 graden. Wat kosten zonnepanelen? Milieu Centraal heeft in december 2022 onderzoek gedaan naar de prijs van 3 sets zonnepanelen: 6, 10 en 18 zonnepanelen.

Aantal Totaalprijs
6 zonnepanelen € 5.000
10 zonnepanelen € 7.500
18 zonnepanelen € 12.000

Uitleg De totaalprijs is de gemiddelde prijs van zonnepanelen en een omvormer, inclusief installatie, in december 2022. De getoonde prijs is zonder btw (die betaal je in 2023 namelijk niet meer). De prijs van zonnepanelen is de afgelopen tijd flink gestegen.

De gemiddelde prijs is zo’n 50 procent hoger dan in 2021. Daar is een aantal oorzaken voor: door de hoge energieprijzen is er heel veel vraag naar zonnepanelen, en de kosten van grondstoffen en transport zijn ook gestegen. Maar er zijn flinke prijsverschillen, dus het is de moeite waard om meerdere offertes op te vragen.

Wat verder opvalt is dat veel zonnepanelen met micro-omvormers worden aangeboden, dat maakt de prijs voor een set ook hoger. Micro-omvormers zijn vooral nuttig als een deel van je systeem in de schaduw komt te liggen. Ook met de hogere prijzen zijn zonnepanelen nog steeds een goede investering en blijft de terugverdientijd zo’n 8 jaar.

 1. Anttekening: de precieze terugverdientijd hangt sterk af van de prijs van de zonnepanelen en de energieprijs die je betaalt.
 2. Over het algemeen geldt: hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe voordeliger het wordt.
 3. Bij een set van 6 zonnepanelen is de prijs per paneel ongeveer € 800 (inclusief installatie).

Bij een set van 18 panelen is dat ongeveer € 650. Sommige verkopers geven een prijs per paneel, anderen geven een totaalprijs voor het hele systeem (de zonnepanelen zelf plus alle materialen en uren die nodig zijn om ze te installeren). Heb je interesse in zonnepanelen, dan is het slim om verschillende offertes op te vragen.

Op vind je veel tips. Bijvoorbeeld: wat moet er in de offerte staan, hoe zit het met garantie en waar vind je een betrouwbaar bedrijf? We hebben alle vragen en tips bij elkaar gezet in een handige, Goed om te weten: er is veel vraag naar zonnepanelen, dus houd rekening met een wachttijd van enkele weken tot meer dan een half jaar.

Ook hierover lees je meer op, Als je zonnepanelen koopt, moet je een aantal dingen regelen met je energiebedrijf en de netbeheerder. Koop je heel veel panelen en is het opwekvermogen hoger dan 15.000 Wattpiek? Dan moet je je bij de Belastingdienst melden als btw-ondernemer.

Hoe wordt het prijsplafond berekend per maand?

5. Wat als je een dynamisch contract hebt? – Voor mensen met een dynamisch contract verandert er best wel wat met de komst van het prijsplafond. Zij krijgen iedere dag of ieder uur een andere prijs, afhankelijk van de prijs die op dat moment op de markt betaald wordt.

 1. Dit contract leek een gouden deal.
 2. Als het prijsplafond wel toegepast zou worden op de dure uren, maar huishoudens vervolgens wel weer profiteren van de uren dat de prijzen juist laag zijn.
 3. Dat feest gaat niet door.
 4. Per maand wordt gekeken naar de gemiddelde prijs per kuub of kilowattuur die is betaald in die maand.
You might be interested:  Airco Kosten Berekenen

Komt dat gemiddelde uit boven 1,45 per kuub gas of 0,40 euro per kWh stroom, dan gaat het prijsplafond in. Blijft het eronder, dan gebeurt er niks. Het is dus mogelijk dat mensen met een dynamisch contract voor sommige uren wel degelijk meer betalen dan het plafond, als ze gemiddeld die maand eronder blijven. Lees ook: Ook energiesteun voor mensen met blokverwarming, maar pas over maanden

Is het prijsplafond inclusief alle kosten?

De Nederlandse overheid probeert burgers te helpen om de hoge energierekening betaalbaar te houden met een prijsplafond voor stroom en gas, Tegelijk nemen de zogenoemde vaste kosten van energie, die niet gekoppeld zijn aan het verbruik, fors toe. Daar krijgen huishoudens in 2023 sowieso mee te maken.

 • Het prijsplafond, dat per 1 januari 2023 moet ingaan, werkt met maximale prijzen voor huishoudens van 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kWh stroom.
 • Deze prijzen zijn inclusief de energiebelasting en btw en gelden tot een jaarverbruik van maximaal 1.200 kuub gas en 2.900 kWh stroom.
 • Daarboven betaal je de marktprijzen, ofwel het reguliere tarief van je energieleveranciers.

Hoe dit in de praktijk kan uitpakken, heeft Business Insider afgelopen week geanalyseerd met 4 scenario’s voor je energierekening in 2023. Het gaat hierbij om de mogelijke variatie in de kosten van de levering van stroom en gas op basis van je verbruik.

 • Als je gemiddeld bijvoorbeeld precies op de verbruikslimieten van het prijsplafond zit en de maximale prijzen van het prijsplafond hanteert, kom je op totale leveringskosten van 2.900 euro uit, ofwel ongeveer 242 euro per maand.
 • Maar dit laat de zogenoemde vaste lasten van energie nog buiten beschouwing.

Dit zijn kosten die je maakt ongeacht je verbruik van gas en stroom. Daarbij spelen drie dingen een rol:

De vaste kosten van je energieleverancier : dit is een vast maandelijks bedrag dat onder meer de administratieve kosten van je energieleverancier moet dekken.

De vaste kosten van de netbeheerder : Nederland telt zes netbeheerders die zorgen voor het transport van energie. Dat zijn Liander, Enexis, Rendo, Westland, Stedin en Coteq. Je woonplaats bepaalt wie je netbeheerder is; je hebt daarin dus geen keuze. De kosten voor netbeheer worden meegenomen bij de energierekening.

De fiscale korting op de energiebelasting : dit is een apart vast bedrag dat in mindering wordt gebracht op de energiebelasting. Deze fiscale korting wordt jaarlijks aangepast.

Voor 2023 geldt dat er bij elk van bovengenoemde zaken veranderingen optreden.

Waarom betaal ik meer dan het prijsplafond?

Maximale prijs voor elektriciteit – Ook voor stroom betaalt u een vaste lage prijs vanaf 1 januari 2023. De maximale prijs voor elektriciteit is dan € 0,40 per kilowattuur (kWh). Dit geldt voor de eerste 2.900 kWh. Verbruikt u meer dan 2.900 kWh? Dan betaalt u voor de rest de prijs die in uw contract staat.

Hoe werkt het prijsplafond in 2023?

Prijsplafond voor gas, stroom en stadsverwarming In 2023 geldt er een prijsplafond op energie voor huishoudens en andere kleinverbruikers. Dit betekent dat zij tot een bepaald gebruik niet meer betalen dan een maximale prijs voor gas, stroom en stadsverwarming.

€ 0,40 per kWh elektriciteit; € 1,45 per m 3 gas; € 47,38 per GJ stadswarmte.

De meeste huishoudens krijgen hierdoor korting op hun energierekening. De overheid betaalt deze korting. Huishoudens en andere kleinverbruikers hoeven niets te doen om deze korting te krijgen. Maximumtarieven prijsplafond Wie meer energie verbruikt, betaalt daarvoor het tarief uit het energiecontract.

Wat als je boven prijsplafond komt?

Voorbeeld van de twee meetmomenten – Stel, je contract is op 18 april 2022 van start gegaan, dan krijg je een jaarafrekening op 18 april 2023. Met het prijsplafond is dan de eerste periode voor jou van 1 januari 2023 tot en met 17 april 2023. Je tweede periode gaat dan in vanaf 18 april 2023 en duurt tot en met 31 december 2023.

 1. Als oplossing wordt nu een rekenmodel aangehouden waarbij je dagelijks een gemiddelde hoeveelheid stroom en/of gas mag verbruiken.
 2. Dat gemiddelde wordt vanaf 1 januari opgeteld tot de dag dat je energiecontract afloopt.
 3. Blijft je werkelijke verbruik onder dit opgetelde gemiddelde dan betaal je maximaal de tarieven van het prijsplafond.

Komt je verbruik boven dit gemiddelde uit, dan betaal je voor dit ‘teveel’ de contractprijs van je energieleverancier. Vanaf het moment dat je nieuwe contract ingaat, begint deze berekening opnieuw. De overheid houdt er wel rekening mee dat je in de wintermaanden meer verbruikt dan in de zomermaanden, zie de grafieken bovenaan deze pagina.

Wat wordt duurder in 2024?

Structureel – De belastingverhoging vanaf 2024 is nodig om de kosten van het prijsplafond terug te verdienen, in totaal zo’n 21 miljard euro. Die verhoging dekt dat gat, maar blijft ook nog zo hoog nadat het bedrag is terugverdiend. André de La Porte: ‘De oplossing is natuurlijk dat je mensen prikkelt om er alles aan te doen om hun huis goed te isoleren, maar veel mensen kunnen dat niet.

Of je hebt het geld niet, of de wachttijden voor je aan de beurt bent zijn misschien zo lang dat je na volgend jaar nog niet zover bent. Daar maken we ons zorgen over.’ Lees ook | ‘Jetten wil graag aan de knoppen zitten’ Vereniging Eigen Huis roept het kabinet daarom op om goed na te denken over de consequenties van deze structurele, explosieve stijging van de energiebelasting.

You might be interested:  Bijtelling Berekenen Youngtimer 2022

‘Wees realistisch en kijk naar hoe ver Nederland kan komen, maar help dan ook daarna met misschien een belastingverlaging.’ De energierekening van huishoudens gaat vanaf 2024 flink stijgen. Door het aflopen van het prijsplafond en een verhoging van de energiebelasting gaan huishoudens gemiddeld 2500 euro meer aan gas en stroom betalen, berekent Vereniging Eigen Huis. ( ANP / Richard Brocken )

Hoeveel is het prijsplafond in 2023?

Van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023 geldt er tot een gemiddeld energieverbruik een tijdelijk prijsplafond*. Met het prijsplafond wordt er voor het hele jaar 2023 een maximale prijs ingesteld voor gas en stroom. Dan betaal je voor gas tot 1.200 m3 van je verbruik maximaal €1,45 en voor elektra tot 2.900 kWh maximaal € 0,40.

Is het prijsplafond inclusief alle kosten?

De Nederlandse overheid probeert burgers te helpen om de hoge energierekening betaalbaar te houden met een prijsplafond voor stroom en gas, Tegelijk nemen de zogenoemde vaste kosten van energie, die niet gekoppeld zijn aan het verbruik, fors toe. Daar krijgen huishoudens in 2023 sowieso mee te maken.

 • Het prijsplafond, dat per 1 januari 2023 moet ingaan, werkt met maximale prijzen voor huishoudens van 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kWh stroom.
 • Deze prijzen zijn inclusief de energiebelasting en btw en gelden tot een jaarverbruik van maximaal 1.200 kuub gas en 2.900 kWh stroom.
 • Daarboven betaal je de marktprijzen, ofwel het reguliere tarief van je energieleveranciers.

Hoe dit in de praktijk kan uitpakken, heeft Business Insider afgelopen week geanalyseerd met 4 scenario’s voor je energierekening in 2023. Het gaat hierbij om de mogelijke variatie in de kosten van de levering van stroom en gas op basis van je verbruik.

Als je gemiddeld bijvoorbeeld precies op de verbruikslimieten van het prijsplafond zit en de maximale prijzen van het prijsplafond hanteert, kom je op totale leveringskosten van 2.900 euro uit, ofwel ongeveer 242 euro per maand. Maar dit laat de zogenoemde vaste lasten van energie nog buiten beschouwing.

Dit zijn kosten die je maakt ongeacht je verbruik van gas en stroom. Daarbij spelen drie dingen een rol:

De vaste kosten van je energieleverancier : dit is een vast maandelijks bedrag dat onder meer de administratieve kosten van je energieleverancier moet dekken.

De vaste kosten van de netbeheerder : Nederland telt zes netbeheerders die zorgen voor het transport van energie. Dat zijn Liander, Enexis, Rendo, Westland, Stedin en Coteq. Je woonplaats bepaalt wie je netbeheerder is; je hebt daarin dus geen keuze. De kosten voor netbeheer worden meegenomen bij de energierekening.

De fiscale korting op de energiebelasting : dit is een apart vast bedrag dat in mindering wordt gebracht op de energiebelasting. Deze fiscale korting wordt jaarlijks aangepast.

Voor 2023 geldt dat er bij elk van bovengenoemde zaken veranderingen optreden.

Wat is het prijsplafond voor januari 2023?

Tarieven ongewijzigd – Het tijdelijke prijsplafond geldt voor heel 2023, voor alle huishoudens en andere afnemers met een kleinverbruikersaansluiting op het elektriciteits- en gasnet of een aansluiting op een warmtenet. Door een aanpassing aan de regeling vallen klanten van energieleveranciers zonder eigen vergunning nu ook onder het prijsplafond.

 • De prijs- en verbruiksplafonds zijn zoals eerder aangekondigd: €1,45 per kuub (m3) gas tot een verbruik van 1200 m3; €0,40 per kilowattuur (kWh) stroom tot een verbruik van 2900 kWh; €47,38 per gigajoule (GJ) tot een verbruik van 37 GJ warmte voor huishoudens die op een warmtenet zijn aangesloten.
 • Voor het energieverbruik boven het plafond betalen huishoudens en andere kleinverbruikers het tarief uit het energiecontract.

Naar verwachting valt 50 tot 60 procent van de huishoudens met hun volledige energieverbruik onder het prijsplafond.

Hoeveel is het Energieplafond?

Het energieplafond Vanaf 1 januari 2023 betalen we voor een deel van ons gas- en stroomverbruik een maximumtarief. Voor gas is het maximale tarief € 1,45 per m3 tot een verbruik van 1.200 m3. Voor elektriciteit betaalt u € 0,40 per kWh tot een verbruik van 2.900 kWh.

 1. Voor het energieplafond is een maximaal verbruik per dag vastgesteld.
 2. Omt uw verbruik boven het plafond uit? Dan betaalt u de hoge wisselende marktprijzen.
 3. In december 2022 heeft de overheid bekend gemaakt hoe het energieplafond in zijn werk gaat.
 4. Hiervoor hebben ze een rekenmodel gemaakt.
 5. Voor het energieplafond is een maximaal verbruik per dag vastgesteld.

In de zomer ligt het plafond lager dan in het voor- en najaar. De datum waarop uw energiecontract is afgesloten, bepaalt of u moet bijbetalen. Zo is het energieplafond per maand verdeeld: Verbruiksplafond gas en stroom Mijn contract is afgesloten op 15 maart. Hoe ziet mijn eindafrekening er dan uit? Om onder het prijsplafond te blijven van € 1,45 voor 1m3 en € 0,40 euro voor een kWh, mag u in de periode van 1 januari tot 15 maart 489 m3 en 747 kWh elektriciteit gebruiken vanuit het energieplafond.

Periode Plafond gas Plafond stroom
1 januari tot 15 maart 489 m3 747 kWh
Tot en met 31 december 711 m3 2.153 kWh
Totaal 1.200 m3 2.900 kWh

ol> Het energieplafond

: Het energieplafond