Energiekosten Berekenen 2023

Energiekosten Berekenen 2023
Hoe hoog is de energiebelasting? – In 2023 is de energiebelasting ongeveer 59 cent per m3 gas en 15 cent per kWh stroom (bedragen inclusief 21 procent btw). Tegelijkertijd krijg je een vast bedrag aan energiebelasting terug, namelijk 596,85 euro (bedrag in 2023).

Hoeveel energiekosten per maand 2023?

Kosten bij gemiddeld verbruik – Bij een gemiddeld energieverbruik (2.479 kWh stroom en 1.169 m3 gas) betaalt een huishouden komend jaar iets meer dan 224 euro per maand, blijkt uit berekeningen van deze site. Zo ziet de energierekening van een doorsnee huishouden er straks uit:

Gas Tarief Kosten
Gasprijs (incl. belastingen) 1.169 x € 1,45 € 1.695,05
Netwerkkosten (Enexis) € 186,56 € 186,56
Vaste leveringskosten € 75,00 € 75,00
Subtotaal gas: € 1.956,61

table>

Stroom Tarief Kosten Stroomprijs (incl. belastingen) 2.479 x € 0,40 € 991,60 Vermindering energiebelasting – € 597,00 – € 597,00 Netwerkkosten (Enexis) € 267,69 € 267,69 Vaste leveringskosten € 75,00 € 75,00 Subtotaal stroom: € 737,29

Totaal stroom en gas: € 2.693,90 in 2023. Bij de berekening is uitgegaan van de netbeheerkosten van 2022, inclusief 21 procent btw en een gemiddeld tarief voor vaste leveringskosten van 75 euro (per component).

Hoeveel gaan mijn energiekosten omhoog?

Vragen over de energierekening – De energierekening bestaat uit:

 • een deel vaste kosten voor je energiebedrijf
 • een deel variabele kosten voor het leveren van stroom, gas en/of warmte
 • een deel vaste netbeheerkosten
 • en een deel vermindering energiebelasting.

De vaste kosten worden vastgesteld door het energiebedrijf. Dit zijn kosten voor het contract met jouw energiebedrijf en de administratie. Dit heet vastrecht of vaste leveringskosten. De verschillen per energiebedrijf zijn groot. De kosten voor stroom, gas en warmte worden berekend op basis van je verbruik (in kWh of m3) en het tarief van jouw energiebedrijf.

Het energiebedrijf stelt zelf dit variabele leveringstarief vast. Je kunt hierop besparen door te isoleren, slimmer te verwarmen en zuinige apparaten te gebruiken. De netbeheerkosten zijn de kosten voor je aansluiting, de meter en het transport van energie. Netbeheerkosten worden ook wel netwerkkosten of capaciteitstarief genoemd.

De netbeheerder kun je niet zelf kiezen: de regio waar je woont, bepaalt welke netbeheerder je hebt. De vermindering energiebelasting is een vast bedrag dat ieder huishouden terugkrijgt van de overheid. Je kunt het tarief voor een kubieke meter (m3) gas en een kilowattuur (kWh) stroom voor 1 of meer jaren vastzetten (vast contract).

 1. Maar je kunt ook kiezen voor een variabel tarief (variabel contract).
 2. Bij een variabel contract kan het energiebedrijf de prijs elk kwartaal of half jaar verhogen of verlagen.
 3. Het is moeilijk om vooraf te bepalen welk contract voordeliger is, omdat je niet weet of de prijs gaat dalen of stijgen.
 4. Als de prijs stijgt, is een vast contract voordeliger.

Als de prijs daalt, is een variabel contract juist gunstig. Lees meer over de, Goed om te weten: als je een vast contract voor de einddatum opzegt, betaal je een opzegvergoeding. De regels daarvoor veranderen vanaf 1 juni 2023. In het kort komt het erop neer dat de vergoeding afhankelijk wordt van het verlies dat het energiebedrijf lijdt doordat je eerder opzegt.

 • Tip: vraag voordat je opzegt aan je energiebedrijf hoe hoog de vergoeding wordt.
 • De energieprijzen zijn het afgelopen jaar hard gestegen.
 • Dat komt doordat er veel meer vraag is naar aardgas dan verwacht.
 • En tegelijkertijd is het aanbod en de voorraad aardgas op dit moment wat kleiner dan anders.
 • Daardoor is gas veel duurder geworden.

De stroomprijs stijgt mee omdat veel elektriciteitscentrales aardgas verbruiken. Of je veel van de prijsstijging merkt, hangt af van je energiecontract. Voor mensen met een variabel contract betekent het dat de prijzen – en dus de energierekening – in elk geval vanaf 1 januari 2022 flink omhoog zijn gegaan.

Mensen met een vast contract gaan meer betalen zodra het contract afloopt. Het hangt dus van de einddatum van je contract af wanneer je er iets van merkt. Lees hierover meer op, Het is moeilijk te zeggen wat voor jou nieuwe stroomprijs per kilowattuur en gasprijs per kubieke meter wordt. Maar met de hogere gas- en stroomprijzen levert het nóg meer op om je huis goed te isoleren.

Lees, Is je energierekening flink gestegen en wil je weten waar je op kunt besparen? Kijk dan hoe je je gas- en stroomverbruik omlaag kan brengen. Het kan al flink schelen als je de verwarming uitzet in kamers waar je niet bent en de deuren in huis dicht houdt.

Of om apparaten bewuster te gebruiken: zet bijvoorbeeld de vaatwasser om de dag aan en hang de was op een rek te drogen. Bekijk alle, Kijk ook of je de isolatie van je huis kan verbeteren. Met goede isolatie hou je de kou buiten en de warmte binnen. Dat scheelt flink in je gasverbruik. Op lees je hoeveel je met goede isolatie kan besparen.

Je kan ook kijken of je huis geschikt is voor een : daarmee bespaar je op gas. En met wek je je eigen stroom op. Wil jij energie besparen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Of wil je persoonlijk advies? Neem dan contact op met een vrijwillige energiecoach, met het energieloket in jouw gemeente, of met een professioneel energie-adviseur.

 1. Ontdek hoe je in contact komt met iemand die jou kan helpen.
 2. Door de hoge energieprijzen hebben veel mensen moeite om de energierekening te betalen.
 3. Als je in deze situatie zit, kun je bij de volgende instanties terecht: Lukt het niet meer om de rekening te betalen en krijg je bijvoorbeeld een aanmaning? Neem contact op met je energiemaatschappij en bespreek of er een regeling mogelijk is.

Op lees je welke stappen je kan ondernemen. Vraag je gemeente hoe zij kunnen helpen. Mensen met een inkomen op of net boven het sociaal minimum kunnen in 2022 en 2023 als bijdrage voor de energierekening. De gemeente kan ook helpen met schuldhulpverlening.

In veel gemeentes werken sociaal raadslieden die mensen gratis hulp en advies bij financiële problemen geven. Kijk op voor adressen bij jou in de buurt. Voor hulp, advies of doorverwijzen naar de juiste instantie. Kijk op, De komt op voor huurders. Op kun je een test doen. Hierna krijg je een advies dat past bij jouw financiële situatie en tips over welke organisaties je bij je geldzaken kunnen helpen.

: Jouw energierekening uitgelegd en prijsplafond

Welke maand in 2023 energietoeslag?

Eind april eerste uitbetaling energietoeslag 2023 Eind april vindt de eerste uitbetaling van de energietoeslag voor 2023 plaats. Rechthebbenden krijgen dan een bedrag van 500 euro uitgekeerd.23 mrt.2023 10:26 Het energietoeslag voor 2023 bedraagt in totaal 1.300 euro.

 1. Gemeenten mogen dit nu nog niet uitkeren, omdat er in juli 2023 nieuwe landelijke wetgeving komt.
 2. Wel mag er alvast 500 euro worden uitgekeerd aan inwoners die ook in 2022 in aanmerking kwamen voor de toeslag.Het college van de gemeente Groningen heeft besloten om aan deze groep de 500 euro eind april uit te keren.

Wethouder Eelco Eikenaar: “Inwoners ontvangen op deze manier op twee momenten een gedeelte van het bedrag. Deze spreiding kan helpend zijn bij de energiekosten die elke maand terugkomen.” De rest van de uitbetaling voor de energietoeslag 2023 kan rond de zomer worden aangevraagd.

Wat kost gas per 1 januari 2023?

U bevindt zich hier: Home Actueel Nieuws Vanaf 1 januari lagere energierekening door verruimd prijsplafond Nieuwsbericht | 04-10-2022 | 15:00 Vanaf 1 januari 2023 geldt een prijsplafond op energie voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers. Voor gas wordt het maximale tarief € 1,45 per kuub tot een verbruik van 1.200 kuub.

Wat is duurder water koken op gas of elektriciteit?

Maar wat is duurder? – Bovenstaande gaat over het energieverbruik. Doordat het koken van water in een pan minder efficiënt is dan het koken in een waterkoker kost het dus meer energie om het gasfornuis te gebruiken. Dat wil niet zeggen dat het ook goedkoper is om een waterkoker te gebruiken.

Om een goede vergelijking te kunnen maken moet je eerst de gebruikte hoeveelheid gas omrekenen naar Kwh. Aangezien 1m3 gas op dit moment ongeveer 3 euro (1,45 euro onder het prijsplafond) kost, betaal je per Kwh dus 30 cent (14,5 cent bij prijsplafond) per Kwh. Stroom kost ongeveer 0,75 euro (onder het prijsplafond 0,40 euro) en is daarmee per Kwh zo’n 2,5 keer duurder.

Een liter water koken kost met een gastarief van 3 euro zo’n 9 cent (iets meer dan 4 cent bij het prijsplafond). Bij stroom kom je uit op respectievelijk ruim 11 cent en 6 cent. Gas is dan dus iets goedkoper. Volledig antwoord bekijken

Hoeveel gaat de energierekening omhoog in oktober?

Greenchoice fors omhoog – Ook bij Greenchoice, voor 30 procent in handen van Eneco, gaan de electriciteitsprijzen door de prijsplafondgrens heen. Vanaf 1 oktober kost een kilowattuur stroom 0,89 euro, meer dan het dubbele van het huidige tarief van 0,42 euro.

Zal de gasprijs weer dalen?

Update ontvangen? – Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op de energiemarkt? Meld je dan aan voor de Energie Prijs Alert. We mailen je maximaal 3x per maand en je kunt je altijd onderaan de e-mail afmelden. De grote vraag die vaak wordt gesteld: zal de energieprijs nog stijgen? Vanaf januari 2023 dalen de energieprijzen weer.

 1. De verwachting is dat de energieprijs dit jaar zal blijven dalen.
 2. Zo zal de kale gasprijs op de beurs waarschijnlijk fluctueren tussen de 30 en 60 euro per megawattuur.
 3. Wat betekent dit voor de stroomprijs en gasprijs per huishouden? Gemiddeld komt deze berekening neer op een variabele energieprijs van ongeveer 1,30 euro per m3 voor gas en 0,35 euro per kWh voor stroom (inclusief belastingen).

Een termijnbedrag is het bedrag dat een leverancier maandelijks bij je in rekening brengt. Dit bedrag is vrij nauwkeurig ingeschat door je leverancier op basis van verbruik uit het verleden en/of je geschatte verbruik. Aan het einde van het contractjaar ontvang je een eindafrekening.

Daarop staan de kosten van je daadwerkelijke verbruik. De betaalde termijnbedragen worden hiervan afgetrokken. Je ziet op deze nota dus of je moet bijbetalen of dat je een bedrag terugkrijgt van je energieleverancier. Het termijnbedrag wordt bepaald door jouw (nieuwe) energieleverancier, Zij maken een schatting van jouw verbruik en bepalen op basis daarvan de hoogte van het termijnbedrag.

Hierbij wordt gekeken naar het verbruik van het afgelopen jaar of de afgelopen jaren. Ga je verhuizen en dus een energiecontract aanvragen voor een nieuw adres? Dan wordt er gekeken naar het historisch verbruik op je nieuwe adres. Dat kan erg afwijken van jouw eigen schatting of verbruik op een vorig adres.

Bijvoorbeeld door een verandering van de woonsituatie (groter of kleiner huis), woonsamenstelling (meer of minder personen) of het verbruik van een vorige bewoner. Ben jij het niet eens met jouw termijnbedrag? Neem dan contact op met je leverancier. Zij zullen jou dan informeren over de mogelijkheden om het termijnbedrag aan te passen.

Als je zekerheid wilt over je energiekosten, dan kun je het beste kiezen voor een vast tarief. Je betaalt dan een vaste energieprijs tot je contract afloopt. Hierdoor kun je niet profiteren van prijsdalingen in de markt, maar sta je ook niet voor verrassingen als de energieprijzen stijgen.

 1. Als je kiest voor een variabel tarief, kun je wel profiteren van schommelingen in de markt.
 2. Houd er dan wel rekening mee dat als de marktprijzen stijgen, jouw energieprijs ook stijgt.
 3. In de meeste gevallen wijzigen variabele tarieven twee keer per jaar.
 4. Soms gebeurt het per kwartaal.
 5. Ijk hier goed naar voordat je je energiecontract afsluit.

Dit om verrassingen te voorkomen. Gasregiotoeslag is een extra toeslag die je betaalt per verbruikte kubieke meter gas. Dit bedragt brengt je leverancier in rekening om gas bij je thuis afgeleverd te krijgen. Over het algemeen geldt dat hoe verder je van Groningen woont, hoe hoger je gasregiotoeslag is.

Is het verstandig om energie voor 3 jaar vast te zetten?

Een energiecontract met een looptijd van 3 jaar is slim als: je geen zin hebt om elk jaar naar je energiecontract te kijken. de tarieven voordelig zijn en je deze voor 3 jaar wilt vastzetten. je verwacht dat de prijzen gaan stijgen en je dit risico wilt uitsluiten.

Is de energietoeslag 2023 uitbetaald?

Automatische uitbetaling – Veel inwoners krijgen de Energietoeslag 2023 automatisch uitbetaald. Inwoners die algemene bijstand ontvangen of in 2022 ook energietoeslag ontvingen hoeven bijvoorbeeld geen aanvraag te doen. Wij gaan wel na of de inwoners nog aan de voorwaarden voldoen.

Wat is een normaal bedrag voor energie per maand?

Kosten van elektriciteit

Aantal personen in huishouden Gemiddeld verbruik per jaar in kWh Kosten per maand in €*
1 1.830 40,40
2 2.850 74,50
3 3.430 116
4 4.010 159,50

Wat wordt de gemiddelde energiekosten per maand?

Hoe hoog is de gemiddelde energierekening? – Wat zijn we gemiddeld kwijt aan energiekosten? – Volgens MilieuCentraal verbruikt een Nederlands huishouden jaarlijks gemiddeld 1.239 kubieke meter (m3) gas en 2.741 kilowattuur (kWh) elektriciteit. In 2021 kwam dat neer op een energierekening van 1.610 euro (zo’n 135 euro per maand).

 • Maar hoeveel energie je verbruikt en hoeveel je betaalt, hangt van een groot aantal factoren af.
 • Zo verbruik je in een flat minder gas dan in een vrijstaande woning en verbruik je meer elektriciteit als je met z’n vieren in een huis woont dan in je eentje.
 • In dit artikel kijken we daarom niet alleen naar het Nederlandse gemiddelde, maar zoomen we in op de verschillende situaties.

Het Nibud heeft een handig overzicht gemaakt met het gemiddelde verbruik in verschillende situaties en de bijbehorende kosten.

Hoeveel per maand kwijt aan energie?

Veelgestelde vragen – Hoeveel kost energie per maand 2023? Een gemiddeld Nederlands huishouden betaalt gemiddeld ongeveer €300 voor energie per maand. Deze prijzen kunnen flink verschillen, omdat sommige mensen nog een goedkoop vast contract hebben en anderen een nieuw en veel duurder contract hebben moeten afsluiten.

Hoeveel kost energie per maand 2 personen? De energiekosten per maand voor 2 personen liggen gemiddeld tussen €150 en €175 per maand. Dit kan snel oplopen met de huidige hoge prijzen, tenzij je nog een oud vast contract hebt. Wat is normaal elektriciteitsverbruik per maand? Een normaal elektriciteitsverbruik per huishouden is 3.350 kWh per kalenderjaar.

Dit komt uit op ongeveer 280 kWh per maand.