Energiekosten Berekenen Per M2

Energiekosten Berekenen Per M2

Hoeveel kost energie per m2?

Energiekosten van een bedrijfspand – De gemiddelde prijs van energiekosten van een kantoorpand ligt in Nederland rond de € 35,- per m2. Deze kosten worden vaak verwerkt in de servicekosten van een kantoorpand. De reden dat de elektra rekening zo hoog is, komt omdat naast de liften en uitgebreide klimaatinstallaties ook computers, servers en verlichting veel stroom verbruiken.

Hoeveel energieverbruik per m2?

Winkelruimte – Om te weten welk energiecontract het beste bij jouw winkel past is het belangrijk dat je een goede schatting van het energieverbruik kunt maken. Het verbruik is afhankelijk van de oppervlakte, de branche van je winkel en het aantal personeelsleden. Houdt hierbij de volgende gemiddelden aan: Non-foodbranche

Voor een winkel met maximaal 18 personeelsleden geldt een gemiddeld verbruik van 18 m 3 gas en 81 kWh per vierkante meter. Een winkel met minimaal 19 werknemers verbruikt zo`n 7 m 3 gas en 72 kWh per vierkante meter.

Foodbranche

Een supermarkt (zo`n 800 tot 1.000 m 2 oppervlakte) verbruikt gemiddeld 16 m 3 en 467 kWh per vierkante meter.

Door het verwachte energieverbruik te berekenen en dit samen met het adres van de winkel in te voeren, kun je uitvinden welke leverancier in jouw geval het goedkoopste is.

Hoe bereken je kWh per m2?

Vermenigvuldig het stroomverbruik in kilowatt met de tijd in uren dat u het toestel gebruikt. Bijvoorbeeld: u gebruikt een stofzuiger van 1200 watt gedurende een half uur. Dan is het verbruik 1,2 kilowatt x 1/2 uur = 0,6 kWh.

Hoeveel kWh per m2 gas?

Verwarmen met aardgas – Elektriciteit is echter niet de enige soort energie die we verbruiken, de meeste energie die we verbruiken heeft met het verwarmen van onze woningen te maken. Voor veel mensen is dit momenteel nog door middel van aardgas. Het aardgas komt via het landelijke gasnet onze woning binnen en wordt door de CV ketel verbrand om daarmee het water in de leidingen van radiatoren te verwarmen.

Daarnaast wordt het zelfde gas verbruikt om water te verwarmen voor onze douche, bad en kranen (zgn. tapwater). Ook voor het fornuis kan dit gas gebruikt worden om te koken, dit is echter slechts een heel klein deel van het totale verbruik en nagenoeg verwaarloosbaar. Ons gasverbruik wordt uitgedrukt in kubieke meters en wordt geschreven als m3.

Om het gasverbruik te kunnen vergelijken met elektriciteitsverbruik kunnen we 1 m3 vertalen in 10 kWh energie**. Voor een gemiddelde woning geldt een gasverbruik tussen de 4 en 6 m3 per dag, oftewel 40 tot 60 kWh per dag. Zoals je ziet is dit veel meer dan het gewone elektrische verbruik en houd er rekening mee dat dit een gemiddelde is, in de winter kan het verbruik wel 10 m3 (= 100 kWh) per dag zijn.

 1. Voor aardgas betaal je ongeveer € 2,00 per m3 gas* (=10 kWh energie), terwijl elektriciteit € 5,00 per 10 kWh energie kost (€ 0,50 per kWh)*.
 2. De verwachting is dat aardgas duur blijft en misschien zelfs nog stijgt door heffingen op CO2 uitstoot en hogere kosten door het importeren van buitenlands gas.
You might be interested:  Watt Naar Ampere Berekenen

Elektriciteit zou goedkoper kunnen worden door stimulerende maatregelen van de overheid en een grotere productie aan duurzame energie.

Wat zijn de gemiddelde energiekosten per maand?

Veelgestelde vragen – Hoeveel kost energie per maand 2023? Een gemiddeld Nederlands huishouden betaalt gemiddeld ongeveer €300 voor energie per maand. Deze prijzen kunnen flink verschillen, omdat sommige mensen nog een goedkoop vast contract hebben en anderen een nieuw en veel duurder contract hebben moeten afsluiten.

 1. Hoeveel kost energie per maand 2 personen? De energiekosten per maand voor 2 personen liggen gemiddeld tussen €150 en €175 per maand.
 2. Dit kan snel oplopen met de huidige hoge prijzen, tenzij je nog een oud vast contract hebt.
 3. Wat is normaal elektriciteitsverbruik per maand? Een normaal elektriciteitsverbruik per huishouden is 3.350 kWh per kalenderjaar.

Dit komt uit op ongeveer 280 kWh per maand.

Wat betekent kWh per m2?

Wat zegt het EPC over uw woning? Foto: rr Sinds november 2008 is de verkoper van een huis verplicht om energieprestatiecertificaat (EPC) voor te leggen. Maar wat is dit document precies, en wat kun je er uit leren? De belangrijkste zaken op een rijtje. De inhoud:

Op het EPC staat een kengetal, van 0 tot 700. Hoe lager dit getal, hoe energiezuiniger het huis is. Het getal is uitgedrukt in kilowattuur (kwh) per vierkante meter (m2). Het getal zegt dus alles over het energieverbruik van het huis. De waarde wordt ook op een kleurenbalk weergegeven. Groen wijst op een goede score, rood betekent dat er nog wat werk aan de winkel is. Ter illustratie: voor nieuwbouw ligt de waarden normaal gezien in de buurt van de 100 tot 175 kwh per m2. Wie een bestaande woning koopt, moet er zich bewust van zijn dat de EPC hoger, en dus minder goed zal zijn.700 is de bovengrens die gehanteerd wordt, maar de waarde in kwh per m2 kan vooral voor oude huizen soms nog hoger liggen. Deze waarde wordt door een onafhankelijke expert berekend op basis van de eigenschappen van het huis. Het getal houdt rekening met de isolatiewaarden van de ramen, deuren, daken en muren, de oriëntatie en het bouwjaar van het huis en het type verwarmingsinstallatie. Het getal is dus onafhankelijk van het verbruikspatroon van de huidige bewoners. Er is dus geen rekening gehouden met hoeveel wasmachines de bewoners per week draaien, en of die de gewoonte hebben om ‘s nachts de verwarming te laten aanliggen. Het kan dus zijn dat een huis waarvan de eigenaars een hoge energierekening hebben toch een lage EPC-waarde heeft, of omgekeerd Onderaan het document geeft de expert een aantal concrete adviezen om de woning energiezuiniger te maken. Dit zijn geen verplichtingen. De verkoper hoeft de suggesties niet meer uit te voeren. De koper moet er zich wel bewust van zijn dat hij later nog kosten zal moeten maken om de energiebesparing te realiseren.

You might be interested:  Warmtepomp Berekenen Op Basis Van Gasverbruik

Praktisch:

Wie een huis of appartement verkoopt of verhuurt is verplicht om een EPC te laten opstellen. Een huis mag pas worden aangeboden nadat het EPC is opgesteld. De keuring moet gebeuren door een door een erkende expert. Een volledige lijst is te vinden op de site van de, De kostprijs voor een onderzoek schommelt tussen de 200 en 250 euro. Die kosten zijn voor rekening van de verkoper. Een onderzoek neemt ongeveer drie uur in beslag. Het certificaat is 10 jaar geldig. wie zijn huis in die periode doorverkoopt hoeft in principe geen nieuw EPC op te laten stellen. Maar als in die periode geïnvesteerd is in beperking van het energieverbruik, doet de verkoper er goed aan de EPC te laten herberekenen. Woningen die na 2006 gebouwd zijn moeten aan de EPB-regelgeving voldoen. Daardoor beschikken de eigenaars automatisch al over de nodige documenten, waarop het EPC vermeld is. Volg het Batibouw-nieuws elke dag op

: Wat zegt het EPC over uw woning?

Wat kost 1 kWh inclusief alles 2023?

Hoeveel capaciteitstarief betaalt u voor een kilowatt? – In 2023 betaalt u voor 1 kW op jaarbasis gemiddeld over Vlaanderen 40,4 euro (excl. btw); op maandbasis is dat 3,37 euro (excl. btw). Het bedrag verschilt van netbeheerder tot netbeheerder en hangt dus af van waar u woont.

 • Doe een simulatie voor uw situatie.
 • Iedereen betaalt een minimumbijdrage voor zijn gebruik van het net.
 • Die komt overeen met 2,5 kW.
 • Het gaat dus jaarlijks om gemiddeld 101 euro (excl. btw).
 • Is uw maandpiek telkens 4 kW? Dan betaalt u op jaarbasis gemiddeld 161,6 euro (excl.
 • Btw) aan capaciteitstarief.
 • Hebt u gedurende 1 van de 12 maanden uitzonderlijk een iets hogere piek van 6 kW? Dan kost u dat gemiddeld 6,7 euro (excl.

btw) extra. Maar voor elke kWh die u verbruikt betaalt u minder dan vroeger. Met het nettarief per kWh rekenen we vanaf 2023 nog maar een deel van de netkosten aan. Het andere deel van de netkosten zit in het capaciteitstarief. Het nettarief per kWh voor wie een digitale meter heeft daalt gemiddeld over Vlaanderen met 5,9 eurocent.

You might be interested:  Gordijnen Berekenen Calculator

Hoeveel energietoeslag krijgen we in 2023?

Energietoeslag via de gemeente – Huishoudens met een laag inkomen kunnen een energietoeslag krijgen via hun gemeente. Dat is een extra tegemoetkoming in de energiekosten van in 2023 in totaal € 1300,- per huishouden. Als je een uitkering hebt, ontvang je de toeslag automatisch.

Maar ook als je een baan met een laag inkomen hebt kun je in aanmerking komen. Je moet de toeslag dan wel zelf aanvragen. Informeer bij jouw eigen gemeente wat de voorwaarden zijn om in 2023 in aanmerking te komen voor de energietoeslag. Let op! Sommige gemeenten hebben in 2022 € 500,- extra uitgekeerd (dus in totaal € 1800,-).

In dat geval wordt het bedrag voor 2023 verminderd tot € 800,-.

Wat kost energie per m3?

Tips om energie te besparen – Je kunt veel besparen op je energierekening door Is jouw huis al (redelijk) goed geïsoleerd? Met een kun je nóg meer energie besparen. Het kan voor je kosten de moeite waard zijn om energiemaatschappijen te vergelijken. Maar staar je niet blind op het tarief per kWh of m3 en ook niet op de vaste kosten.

Het ene energiebedrijf rekent hogere vaste kosten, en wat lagere kosten per kWh stroom en m3 gas. Het andere energiebedrijf doet het andersom: lagere vaste kosten en wat hogere kosten voor gas en stroom. De verschillen tussen energiebedrijven zijn wat betreft vaste kosten groot: bij de goedkoopste aanbieder betaal je voor de vaste kosten bij elkaar zo’n 60 euro, bij de duurste zo’n 200 euro per jaar.

Als je weinig energie gebruikt, is het soms slimmer om voor lagere vaste kosten te kiezen. Tip: vul jouw situatie in op 2 of 3 vergelijkingssites en kijk welke aanbieder er als beste uitkomt. Op alle sites kun je aangeven dat je voor groene stroom kiest.

 • 40 eurocent voor 1 kilowattuur (kWh) stroom
 • 1,74 euro voor 1 kubieke meter (m3) gas

Het gaat hierbij dus om in januari 2022 nieuw afgesloten contracten. Het CBS heeft géén rekening gehouden met de tarieven van eerder afgesloten contracten. De gemiddelde prijs is dus niet het gemiddelde van wat alle huishoudens in Nederland samen betalen.

Hoeveel kost gas water licht per m2?

Wat kost gas water licht voor 2 personen? – Wanneer je samen met je partner of kind woont dan verbruik je vaak minder gas, water en licht dan gemiddeld. Afhankelijk van het feit of je in een appartement of tussenwoning woont zal je maandelijks ongeveer €150,00 tot €175,00 kwijt zijn aan je gas water licht.