Et Waarde Berekenen

Et Waarde Berekenen
Hoe meet ik de ET waarde? – 1. Meet de breedte van de velg op in mm en deel dit door 2.2. Meet de binnenkant van de velg op, van het montagevlak tot aan de buitenkant.3. Trek de de uitkomst van stap 1 van de uitkomst van stap 2 af en je hebt je ET waarde. In de afbeelding hieronder kunt u zien hoe een positieve ET waarde en een negatieve ET waarde eruit zien: Middelbos heeft een, Bekijk ze online in onze webshop! Meest relevante resultaten worden getoond. Klik op het vergrootglas voor meer resultaten. : De ET waarde (offset) van een velg

Welke ET-waarde velgen?

Binnenkant velg – In de dagelijkse praktijk is de ET-waarde het getal in millimeters dat de middellijn van het wiel afwijkt van het montagevlak (op de wielnaaf). Als vuistregel kunt u hanteren: hoe hoger de ET, hoe meer een wiel naar binnen valt; hoe lager de ET, hoe meer een wiel naar buiten steekt.

 • De ET-waarde staat meestal aan de binnenkant van de velg, maar in ieder geval ook altijd in het overzicht van ons assortiment.
 • Houdt u dezelfde ET-waarde als van het te vervangen wiel aan, dan zit u altijd goed.
 • Stel, een wiel heeft een ET35.
 • Monteer je een wiel met ET25, dan komt het wiel 10 mm verder naar buiten.

Daarmee verandert ook de positie ten opzichte van het wiellager, wat meer slijtage kan betekenen; evenals een ander stuurgedrag omdat de spoorbreedte wijzigt.

Hoe meet ik de Naafdiameter?

Waar vind ik de steekmaat van mijn auto? – De steekmaat van uw auto kunt u gemakkelijk vinden. Dit doet u door het aantal boutgaten te tellen. Let hierbij op dat u het middelste gat, het naafgat, niet meetelt. Vervolgens vindt u de diameter van de steekcirkel door te meten vanaf de bovenkant van een boutgat, tot aan de onderkant van het overstaande boutgat.

Hoeveel mag de Naafdiameter afwijken?

Wat is de ET waarde? – Steekmaat.nl de grootste database met velgen steek gegevens, ET waarde, Steek en naaf diameter voor vrijwel iedere auto De ET-waarde staat voor het Duitse “Einpress Tiefe”, oftewel wielbolling of offset.Een auto velg bestaat uit 2 delen, namelijk een deel waar de band op gemonteerd zit en de schijf die ervoor zorgt dat het wiel (band plus velg) aan de auto gemonteerd kan worden met wielbouten of wielmoeren. Links: ET-waarde 30, rechts ET-waarde 40. Hierdoor valt de velg in zijn geheel verder naar binnen. Hoe hoger de ET, hoe meer een velg naar binnen valt, en hoe lager de ET, hoe meer een velg naar buiten steekt. Als de ET-waarde van de wielophanging 35 is en je monteert velgen met een waarde van ET 10, dan komt het wiel 25 mm te ver naar buiten te staan.

Kan je et waarde aanpassen?

ET waarde & naaf aanpassingen van een velg – Door middel van het aanpassen van de ET waarde, of naafgat diameter aanpassen, kunnen we ervoor zorgen dat er velgen die net niet op uw auto passen, toch passend gemaakt kunnen worden. Dit gaat vanzelfsprekend op een veilige manier.

Wat als de ET waarde hoger is?

ET Waarde velg Wat is een ET waarde ? De ET waarde van een velg is de afstand van het montagevlak van de naaf tot de hartlijn van het velg. De ET waarde van de velg wordt gemeten in millimeters en resulteert in een positieve, negatieve of nul-ET. Een positieve ET waarde is wanneer het naafmontagevlak zich naar de voorzijde of wielzijde van het wiel bevindt.

You might be interested:  Besparing Led Verlichting Berekenen

Hoe hoger de ET waarde, hoe verder de velg naar binnen gaat. Een negatieve offset is wanneer het montagevlak van de naaf naar de achterkant of de remkant van de middellijn van het wiel is gericht. Hoe lager de ET waarde, hoe verder de velg naar buiten gaat. Een nul-ET is de originele ET waarde van de auto.

Hieronder een simpele weergave van een positieve ET waarde, negatieve ET waarde en een nul-ET. Wat is mijn ET waarde ? De ET waarde kunt u vaak gemakkelijk vinden aan de achterkant van uw huidige velgen. Vaak wordt het aangegeven met ET 45 / IS 45 of offset 45. de 45 is hierbij een positieve offset van 45 millimeter. Let wel op: bij auto’s met een breedset configuratie zoals bijvoorbeeld een BMW, Mercedes of een Porsche, kan het zijn dat de achtervelgen een afwijkende ET waarde hebben ten opzichte van de voorvelgen.

Hoe weet ik of mijn velgen passen?

Hoe weet ik welke velgen op mijn auto passen? – Naast die steekmaat van je auto is natuurlijk ook de velgmaat belangrijk. De velg moet op je band passen en daar wil je de diameter voor weten. De meeste auto’s komen tegenwoordig van de band af met 16- of 17-inch-wielen.

Nu horen we je denken: maar welke velgmaat heeft míjn auto? De velgmaat vind je op je huidige banden. Aan de zijkant lees je de bandenmaat af. Staat daar iets als ‘195/65 R15’? Dan geeft het laatste getal de diameter van de velg aan — in dit geval 15 inch. Dit getal is altijd in inches en geeft de velgmaat aan die je op de band monteert.

Als je je afvraagt ‘welke maat velgen kunnen onder mijn auto’, dan is het antwoord dus het laatste getal van de bandenmaat.

Wat leveren oude velgen op?

Aluminium velgen worden ook wel lichtmetalen velgen genoemd. Het is een product dat zich heel goed leent voor recycling, na jaren van trouwe dienst. Eigenlijk bestaat zo’n velg uit een legering. Het aluminium is gemengd met silicium. Daar is een aantal goede redenen voor:

In gesmolten toestand ontstaat er een soort siroop, die zich makkelijker laat verwerken tijdens het gietproces. De densiteit wordt beter, waardoor de velg lichter wordt. Dit verlaagt het gewicht van de auto, wat een gunstig effect heeft op het energieverbruik en de wegligging. De levensduur van de velg wordt aanzienlijk verlengd. Silicium werkt namelijk corrosie-vertragend. Bovendien zorgt het voor een zeer harde legering, waardoor de slijtage minder hard gaat dan wanneer de velg uit puur aluminium zou bestaan.

Aluminium velgen recyclen Krommenhoek Metals heeft contracten met vele smelterijen, door heel Europa. Die zijn vaak gespecialiseerd in het smelten van diverse hoogwaardige aluminium legeringen. Daarna wordt het materiaal in een mal gegoten en gaat naar een aluminiumproductie-bedrijf, dat er weer nieuwe lichtmetalen velgen van maakt.

 1. Natuurlijk kunnen er ook andere producten van gemaakt worden.
 2. Denk bijvoorbeeld aan het motorblok van een auto.
 3. De mogelijkheden zijn eigenlijk legio.
 4. Het belangrijkste is, dat het product volledig gerecycled kan worden.
 5. Wist je dat aluminium zich oneindig vaak laat recyclen? Jouw aluminium velg kan eerder dus ook al een velg zijn geweest.

Of een blikje. Aluminium velgen inleveren De meeste aluminium velgen worden aangeboden door bedrijven die auto’s demonteren of slopen. Maar er zijn ook heel veel Nederlandse garages die aluminium velgen als afvalproduct hebben, evenals tuningbedrijven en hobbyïsten.

Oude metalen

Oude metalen

Product Prijs per kg Prijs met Staalpas Prijs met staalpas + tikkie Aantal kg Prijs
Oud koper handgepeld prijs € 6,50 € 6,60 – Prijs met Staalpas € 6,70 – Prijs met staalpas + tikkie 0,00
Koper prijs € 5,50 € 5,60 – Prijs met Staalpas € 5,70 – Prijs met staalpas + tikkie 0,00
Oud messing prijs € 3,50 € 3,60 – Prijs met Staalpas € 3,70 – Prijs met staalpas + tikkie 0,00
Oud brons prijs € 4,25 € 4,35 – Prijs met Staalpas € 4,45 – Prijs met staalpas + tikkie 0,00
Oud kabel prijs € 1,60 € 1,70 – Prijs met Staalpas € 1,80 – Prijs met staalpas + tikkie 0,00
Oud lood prijs € 1,25 € 1,35 – Prijs met Staalpas € 1,40 – Prijs met staalpas + tikkie 0,00
Oud zink prijs € 1,25 € 1,35 – Prijs met Staalpas € 1,40 – Prijs met staalpas + tikkie 0,00
Oud aluminium prijs € 0,90 € 0,95 – Prijs met Staalpas € 1,05 – Prijs met staalpas + tikkie 0,00
Oud RVS prijs € 0,90 € 0,95 – Prijs met Staalpas € 1,05 – Prijs met staalpas + tikkie 0,00
Oude accu prijs € 0,50 € 0,55 – Prijs met Staalpas € 0,60 – Prijs met staalpas + tikkie 0,00
Oude elektromotoren prijs € 0,35 € 0,36 – Prijs met Staalpas € 0,37 – Prijs met staalpas + tikkie 0,00
Grondkabel prijs € 0,70 € 0,75 – Prijs met Staalpas € 0,80 – Prijs met staalpas + tikkie 0,00
Auto kabelbomen € 2,00 € 2,10 – Prijs met Staalpas € 2,20 – Prijs met staalpas + tikkie 0,00
Oude transformator blokjes € 0,40 € 0,41 – Prijs met Staalpas € 0,42 – Prijs met staalpas + tikkie 0,00
Knip ijzer prijs € 0,19 € 0,20 – Prijs met Staalpas € 0,21 – Prijs met staalpas + tikkie 0,00
Gruis ijzer prijs € 0,17 € 0,18 – Prijs met Staalpas € 0,19 – Prijs met staalpas + tikkie 0,00
Aluminium pvc kabel € 0,60 € 0,70 – Prijs met Staalpas € 0,75 – Prijs met staalpas + tikkie 0,00
Aluminium offset drukplaten € 1,60 € 1,70 – Prijs met Staalpas € 1,75 – Prijs met staalpas + tikkie 0,00
Oud widia prijs € 12,50 € 12,60 – Prijs met Staalpas € 12,70 – Prijs met staalpas + tikkie 0,00
IJzer-draaisel (of -draailingen) € 0,18 € 0,19 – Prijs met Staalpas € 0,20 – Prijs met staalpas + tikkie 0,00
Aluminium velgen van auto’s € 1,40 € 1,45 – Prijs met Staalpas € 1,50 – Prijs met staalpas + tikkie 0,00
Papier en karton prijs € 0,01 € 0,01 – Prijs met Staalpas € 0,01 – Prijs met staalpas + tikkie 0,00
Totaal: 0,00

Waar kan ik de ET-waarde vinden?

Hoe bereken ik de ET waarde? – De eenvoudigste manier om de ET waarde te achterhalen, is door even goed naar uw huidige velgen te kijken. In de binnenkant van de velg, meestal bij de boutgaten, zou u de ET waarde moeten vinden. Deze kunt u snel herkennen: het gaat hier om het getal dat na de letters ET staat.45, bijvoorbeeld.

 1. Dit getal is in millimeters uitgedrukt, wat betekent dat er 45 mm afstand tussen het geometrische middelpunt van het wiel en het montagevlak is.
 2. Het kan nog best eens voorkomen dat u de ET waarde niet kunt aflezen, bijvoorbeeld als deze niet meer leesbaar is, of als deze er nooit op is gedrukt.
 3. U kunt de ET waarde dan makkelijk online vinden.

Op onze website hebben we bijvoorbeeld een, Als u hier uw kenteken of autotype invult, vindt u direct velgen met de juiste ET waarde voor uw auto. Let er wel even goed op dat de online kentekencheck alleen de standaard gegevens laat zien. Heeft u veel aan uw auto gesleuteld, of eens gekozen voor grotere banden? Dan gaan de online gegevens niet meer op.

Hoeveel Newton velgen aandraaien?

Heeft u het instructieboek niet meer, dan kunt u voor een personenwagen de volgende stelregel aanhouden: Aanhaalmoment stalen velgen: 90 Nm. Aanhaalmoment aluminium velgen: 120 N.

Hoeveel Nm voor velgen?

De juiste kracht voor het vastzetten van de wielbouten op een aanhangwagen – Wielbouten dienen altijd met een voorgeschreven kracht vast te worden gezet, het zogenaamde moment. Uiteraard kunnen wielbouten vast gezet worden met de wielsleutel die tot de standaard uitrusting van nagenoeg elke auto horen.

Met deze sleutel is echter niet te zien met hoeveel kracht de wielbouten exact worden vastgezet. Om wielbouten met de exacte voorgeschreven kracht vast te kunnen zetten dient er gebruik te worden gemaakt van een zogenaamde momentsleutel. Met een momentsleutel kan de voorgeschreven kracht op de sleutel worden ingesteld en worden alle wielbouten met de juiste kracht vastgezet.

De voorgeschreven kracht voor het vastzetten van stalen velgen bedraagt circa 90Nm, en voor aluminium velgen 120Nm. Kijk altijd in de documentatie van uw aanhangwagen na hoeveel Nm er wordt voorgeschreven voor het vastzetten van de wielbouten. Beschikt u niet over deze documentatie, of twijfelt u over de te gebruiken kracht, vraagt u het dan na bij de leverancier van uw aanhangwagen.

Draai wielbouten nooit te strak aan. Als deze te strak worden aangedraaid kan de kop van een wielbout afbreken of de schroefdraad in de trommel beschadigen. In beide gevallen kan een dure reparatie het gevolg zijn. Gebruik altijd de juiste wielbouten! Bij aanhangwagens komen zowel conische als bol-conische wielbouten voor.

Het is belangrijk dat velgen altijd met de juiste bouten worden vastgezet. Conische en bol-conische wielbouten zijn namelijk niet onderling uitwisselbaar door het verschil in het gedeelte van de kop die in de velg klemt. Bij conische bouten is dit deel vlak twerwijl dit bij bolconische bouten bol loopt. Als conische en bol-conische wielbouten onderling worden uitgewisseld, wordt velg niet goed bevestigd en kan deze zelfs los komen onder het rijden. Gebruik daarom altijd de originele bouten die bij de velgen van uw aanhangwagen horen.

Hoe kleiner de ET waarde?

ET: C=Middellijn wiel, M=Montagevlak De ET staat voor het Duitse “Einpresstiefe”, oftewel wielbolling, Vaak onterecht ‘ET-waarde’ genoemd: ET is een maat, geen waarde. Een wiel bestaat uit 2 delen, namelijk de velg waar de band op gemonteerd zit en een schijf (of spaken) die ervoor zorgt dat een min of meer stijve verbinding met het midden van het wiel, de naaf, tot stand komt en het geheel aan het voertuig gemonteerd kan worden met wielbouten of wielmoeren,

 • Wanneer de schijf zodanig geplaatst is dat het montagevlak (M in de tekening) in het centrum van de velg geplaatst is (C in de tekening), spreekt men van ET 0 ( mm ).
 • Zowel aan de binnenzijde, als de buitenzijde is dan evenveel ruimte.
 • Om slijtage te verminderen dient het wiel zo goed mogelijk boven het wiellager gecentreerd te worden, de ET is dan gelijk aan de afstand tussen wiellager en bevestigingsplaats.

Er zijn auto ‘s met een gemiddelde ET van ca.35mm, een lage ET van 15 tot 28mm en er zijn auto’s met een hoge ET vanaf ET 40. VW Golf type 3 heeft bijvoorbeeld een gemiddelde ET, namelijk 35mm, BMW heeft in veel gevallen (oudere modellen van de 5- en 7-serie) een lage ET (ET 15 of ET 20) of juist een hoge ET van 40+ (3-serie model E36 en E46) en Opel heeft net als veel Japanse auto’s een hoge ET, namelijk 49+.

Wat doet de ET waarde?

De ET-waarde of ET bolling geeft aan hoe ver een velg binnen of buiten een wielkast van de aanhanger steekt. Hoe hoger de ET waarde is van een velg, hoe meer de velg naar binnen valt.

Hoe bereken je de breedte van een velg?

Velgbreedte – De breedte van de velg wordt tussen de buitenste velgranden gemeten. Dit is dus de afstand tussen de boven- en onderrand van een velg. De velgbreedte wordt aangegeven in inches. Een velg met de maat 14,00×19,5 heeft een breedte van 14 inch.1 inch staat gelijk aan 2,54 cm dus in dit geval 35,56 cm. Er zijn verschillende afmetingen op het gebied van de breedte van een velg.

Hoe gaat het ET?

How are you?