Et Waarde Verschil Berekenen

Et Waarde Verschil Berekenen
Hoe meet ik de ET waarde? – 1. Meet de breedte van de velg op in mm en deel dit door 2.2. Meet de binnenkant van de velg op, van het montagevlak tot aan de buitenkant.3. Trek de de uitkomst van stap 1 van de uitkomst van stap 2 af en je hebt je ET waarde. In de afbeelding hieronder kunt u zien hoe een positieve ET waarde en een negatieve ET waarde eruit zien: Middelbos heeft een, Bekijk ze online in onze webshop! Meest relevante resultaten worden getoond. Klik op het vergrootglas voor meer resultaten. : De ET waarde (offset) van een velg

Hoeveel verschil mag er in ET-waarde zitten?

Afwijking ET waarde bij koop andere velgen U overweegt de aanschaf van een andere set velgen voor uw Mercedes maar de ET-waarde wijkt 7 mm af van de oorspronkelijke maat van de huidige velgen. Bij een kleinere ET-waarde komen velgen verder naar buiten te staan, bij een grotere ET-waarde, zoals in uw geval, staan de wielen meer naar binnen.

Daarmee wordt de zorgvuldig uitgedokterde geometrie van besturing en wielophanging verstoord. De auto kan daardoor gevoelig worden voor spoorvorming, trekken in het stuur bij oneffenheden en rem- en aandrijfkrachten. Elke afwijking in ET-waarde wordt afgeraden. In de praktijk gebeurt het wel dat er door bandenleveranciers en doe-het-zelvers velgen worden gemonteerd met een verkeerde ET-waarde met maximaal 5 mm wel als algemene norm.

Hoe groter het verschil, des te beroerder een auto gaat sturen. Ik zou dus de voorkeur geven aan een 100% passende set omdat dit feitelijk de stuurgeometrie zoals bedacht door de autofabrikant in stand houdt. Een afwijking daarin levert in de regel ook een verslechtering op.

Welke ET-waarde moet ik hebben?

Hoe bereken ik de ET waarde? – De eenvoudigste manier om de ET waarde te achterhalen, is door even goed naar uw huidige velgen te kijken. In de binnenkant van de velg, meestal bij de boutgaten, zou u de ET waarde moeten vinden. Deze kunt u snel herkennen: het gaat hier om het getal dat na de letters ET staat.45, bijvoorbeeld.

Dit getal is in millimeters uitgedrukt, wat betekent dat er 45 mm afstand tussen het geometrische middelpunt van het wiel en het montagevlak is. Het kan nog best eens voorkomen dat u de ET waarde niet kunt aflezen, bijvoorbeeld als deze niet meer leesbaar is, of als deze er nooit op is gedrukt. U kunt de ET waarde dan makkelijk online vinden.

Op onze website hebben we bijvoorbeeld een, Als u hier uw kenteken of autotype invult, vindt u direct velgen met de juiste ET waarde voor uw auto. Let er wel even goed op dat de online kentekencheck alleen de standaard gegevens laat zien. Heeft u veel aan uw auto gesleuteld, of eens gekozen voor grotere banden? Dan gaan de online gegevens niet meer op.

Hoeveel is 1 ET-waarde?

ET: C=Middellijn wiel, M=Montagevlak De ET staat voor het Duitse “Einpresstiefe”, oftewel wielbolling, Vaak onterecht ‘ET-waarde’ genoemd: ET is een maat, geen waarde. Een wiel bestaat uit 2 delen, namelijk de velg waar de band op gemonteerd zit en een schijf (of spaken) die ervoor zorgt dat een min of meer stijve verbinding met het midden van het wiel, de naaf, tot stand komt en het geheel aan het voertuig gemonteerd kan worden met wielbouten of wielmoeren,

Wanneer de schijf zodanig geplaatst is dat het montagevlak (M in de tekening) in het centrum van de velg geplaatst is (C in de tekening), spreekt men van ET 0 ( mm ). Zowel aan de binnenzijde, als de buitenzijde is dan evenveel ruimte. Om slijtage te verminderen dient het wiel zo goed mogelijk boven het wiellager gecentreerd te worden, de ET is dan gelijk aan de afstand tussen wiellager en bevestigingsplaats.

Er zijn auto ‘s met een gemiddelde ET van ca.35mm, een lage ET van 15 tot 28mm en er zijn auto’s met een hoge ET vanaf ET 40. VW Golf type 3 heeft bijvoorbeeld een gemiddelde ET, namelijk 35mm, BMW heeft in veel gevallen (oudere modellen van de 5- en 7-serie) een lage ET (ET 15 of ET 20) of juist een hoge ET van 40+ (3-serie model E36 en E46) en Opel heeft net als veel Japanse auto’s een hoge ET, namelijk 49+.

You might be interested:  Verwarmen Met Airco Berekenen

Hoe groter de ET-waarde?

Hoe groter de ET-maat, hoe meer de velg naar binnen steekt. Als de ET-maat dus te groot is, kan uw wiel de remklauwen of schokbrekers raken. Hoe lager de ET-maat, des te meer steekt de velg naar buiten. Als de ET-maat te klein is, kan de velg de carrosserie raken, bij het draaien of rechtuit rijden.

Kan je ET-waarde aanpassen?

ET waarde & naaf aanpassingen van een velg – Door middel van het aanpassen van de ET waarde, of naafgat diameter aanpassen, kunnen we ervoor zorgen dat er velgen die net niet op uw auto passen, toch passend gemaakt kunnen worden. Dit gaat vanzelfsprekend op een veilige manier.

Hoeveel mag de Steekmaat afwijken?

Volgens steekmaat.nl is een afwijking van 5 mm acceptabel.

Kan je zomaar andere velgen onder je auto zetten?

Velgen configurator, altijd passende velgen of banden. Velgenshop Velgenshop heeft een zeer handige velgen configurator waarmee je gemakkelijker kunt kijken welke velgen onder de auto passen. Onze configurator filtert de velgen zo dat je velgen te zien krijgt die onder de geselecteerde auto zouden moeten passen.

Er zijn veel mogelijkheden om een velg te kiezen. Selecteer eerst het merk auto en het model. Let even op bij het selecteren van de velg, want een model kan verschillen van maten. Een model kan bijvoorbeeld 4- of 5-gaats zijn. Vervolgens heb je de mogelijkheid om de inchmaat te kiezen. De keuze lijkt af en toe misschien beperkt maar houdt er rekening mee dat je niet zomaar elke velg onder een auto kunt monteren.

Wanneer je dit doet kan dit schade toebrengen aan de auto. Mocht je ook een specifiek merk op het oog hebben dan kun je dit in de configurator aangeven nadat je op zoeken hebt geklikt. Je kunt zo vlug zien of de velg die je graag wilt hebben eventueel onder de auto past.

Hoe belangrijk is de ET-waarde?

Het belang van de ET-waarde is het met zo min mogelijk slijtage vrij kunnen draaien van het wiel. Afgestemd op de specificaties van het voertuig. Het kiezen van het juiste wiel is essentieel om gebruiksschade te voorkomen.

Wat is het voordeel van een velg met een hoge ET-waarde?

Tips voor de ET waarde –

Een afwijking van een paar procent is vaak geen probleem, bekijk goed of je wiel en velg (ook met maximale stuuruitslag) niets raakt. Wijk je teveel af van de opgegeven ET waarde dan zullen onderdelen zoals de wiellagers harder laten slijten. Een hogere ET waarde laten je wielen verder naar buiten staan, een lagere ET waarde zorgen er juist voor dat je wielen verder naar binnen komen. Wanneer je de hoogte van je band veranderd zal de teller waarschijnlijk gaan afwijken. Met spacers kun je de velg ook verder van de auto zetten. Ga echter niet verder dan 30mm per spacer, anders wordt de auto instabiel en verslechterd de wegligging. Ga voor kwaliteits velgen, banden en spacers. Doe je dit niet dan zul je trillingen ervaren die je zelfs met het balanceren van de wielen er niet goed uit krijgt. Niet alleen rijd dit vervelend, je auto wordt ook minder stabiel en dus minder veilig.

Wat betekent 7j bij velgen?

Deze maat duidt de breedte van de velg aan. De letter J is afkomstig van de vorm, maar wordt aangeduid in inches.1 J is dus 1 inch. De J-maat van de velg is belangrijk omdat de band altijd 10 tot 30 millimeter breder moet zijn dan de velg. Zo kan een 7 inch velg gemonteerd worden op een band van minimaal 195, tot maximaal 225 millimeter.

Wat is een ET-waarde bij velgen?

De ET -waarde of ET bolling geeft aan hoe ver een velg binnen of buiten een wielkast van de aanhanger steekt. Hoe hoger de ET waarde is van een velg, hoe meer de velg naar binnen valt.

Is Steekmaat belangrijk?

De steekmaat speelt vooral een rol als je nieuwe wielen of velgen wilt kopen. Als je dezelfde steekmaat gebruikt, dan weet je dat het wiel met de bouten gemonteerd kan worden. Let er wel op dat als je wisselt tussen stalen, en lichtmetalen wielen, erop moet letten dat de bouten goed in de naaf komen te zitten.

Kan elke band op elke velg?

Welke bandbreedte past er in de velgen van mijn racefiets? – Mantel 22 Augustus 2021 25 Augustus 2021 De laatste jaren was het veel wielrenners vast al opgevallen dat racefiets banden steeds breder worden. Waar een jaar of 10 geleden een breedte van 23 mm nog de standaard was, was dat 5 jaar geleden al 25 mm.

 1. En deze trend zet zich voort.
 2. Door de introductie van schijfremmen kunnen er namelijk steeds bredere banden gebruikt worden.
 3. Een te brede band had voorheen namelijk niet door de remklauw van de velgrem gepast.
 4. Je kunt stellen dat een bandbreedte van 28 mm de standaard begint te worden.
 5. Je kunt als fietser niet zomaar kiezen voor bredere banden.
You might be interested:  Diameter Rookkanaal Houtkachel Berekenen

De bandbreedte moet namelijk wel in je velg passen. Het is daarom goed om eerst je velgbreedte te weten voordat je een nieuw setje banden gaat kopen. In deze blog lees je hier meer over en krijg je een compleet overzicht van de grootste bandenfabrikanten en hun band- en velgbreedte combinaties.

 1. Je hebt al kunnen lezen dat 28 mm de standaard begint te worden binnen de,
 2. Al hebben veel tegenwoordig ook al de mogelijkheid om banden te monteren van 32 mm of breder.
 3. Bandbreedtes is een onderwerp waar niet alleen wielrenners zich mee bezig houden.
 4. We kunnen hierbij niet om de gravel bikers heen.
 5. Zijn vaak een stuk breder dan racefiets banden.

Gravelbanden zijn namelijk vaak, of zelfs breed. Deze Vittoria racefiets band heeft met 28 mm de standaard bandbreedte van tegenwoordig. Om deze bredere banden goed op de velg te laten vallen, is er een bredere velg nodig. De band past daar beter op en krijgt een mooiere ronding. Hierdoor kun je met minder druk in de banden fietsen, zonder dat de rolweerstand hoger wordt. Met de juiste bandbreedte kun je hier met een lagere bandenspanning fietsen waardoor je minder trillingen ervaart. Dat komt op deze kasseien wel van pas! Een aantal jaar geleden is er door de Europese vereniging van band- en wielfabrikanten (ETRTO) een standaard opgesteld over welke bandbreedte op welke velgbreedte past.

 1. Maar ondertussen zijn bij een aantal bandenfabrikanten de ontwikkelingen alweer zoveel verder gegaan, dat de bandenfabrikant zelf een andere bandbreedte voor een bepaalde velgbreedte aan kan raden.
 2. Dit maakt het verhaal weer iets ingewikkelder.
 3. De ETRTO is niet per se de standaard waar je je op moet blindstaren.

Daarom kun je in onderstaande tabel kijken, per bandenfabrikanten, welke bandbreedtes zij aanraden per interne velgbreedte. De interne velgbreedte is de velgbreedte aan de binnenzijde van de velg, dus waarbinnen de band komt te liggen. Die staat aangegeven in de specificaties van het wiel en staat vaak ook op de velg.

13 15 17 19 21 23 25 27 29
23 S, C, V, CH, M, Mi, P S, C, V, CH, M, Mi, P S
25 S, C, V, CH, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, V, Ch, M, Mi, P S S
28 S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S S S
30 S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, V, Ch, M, Mi S S
32 S, C, V, Ch, M, Mi S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, V, Ch, M, Mi S S
33 S, C, V, Ch, M, Mi S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, V, Ch, M, Mi S S
35 S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, V, Ch, M, Mi S
38 S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, V, Ch, M, Mi, P S
40 S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, V, Ch, M, Mi, P S
42 S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, V, Ch, M, Mi, P S,C
45 S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi
48 S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, P S
50 S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, P S

Heb je de juiste bandbreedte gevonden? Mooi! Er is nog wel één belangrijk punt om rekening mee te houden. Kijk voordat je nieuwe banden aanschaft goed of ze wel goed in je frame passen!

Welke velg mag op mijn auto?

Personenauto’s en kampeerauto’s – De officiële bandenmaten die u mag monteren op uw auto, vindt u terug in het PVG, het certificaat van overeenstemming of het instructieboekje van de fabrikant. Andere bandenmaten zijn toegelaten als de diameter (velg + band) binnen een tolerantie van – 2 % tot + 1,5 % van de diameters van de officiële bandenmaten ligt.

Via onderstaand formulier (*) kunt u dit controleren. De banden gemonteerd op dezelfde as of dubbel gemonteerde wielen moeten dezelfde maat hebben. De banden mogen niet tegen andere voertuigonderdelen schuren. * GOCA VLAANDEREN stelt alles in het werk om de betrouwbaarheid van de berekende gegevens te verzekeren.

Niettemin neemt GOCA VLAANDEREN geen verantwoordelijkheid voor de actualiteit, de juistheid, de volledigheid en de kwaliteit van de inhoud. Dit formulier is een bron van algemene informatie en betreft op geen enkele manier de situatie van een natuurlijke persoon of rechtspersoon en dient derhalve niet als een vervanging van een professioneel advies.

You might be interested:  Watt Naar Ampere Berekenen

Hoe kleiner et waarde?

Hoe groter de ET-maat, hoe meer de velg naar binnen steekt. Als de ET-maat dus te groot is, kan uw wiel de remklauwen of schokbrekers raken. Hoe lager de ET-maat, des te meer steekt de velg naar buiten. Als de ET-maat te klein is, kan de velg de carrosserie raken, bij het draaien of rechtuit rijden.

Waar koop ik Centreerringen?

Centreerringen kopen doet u snel en eenvoudig bij Winparts. Bij ons vindt u een ruim aanbod naafringen. U kunt eenvoudig op diameter of kleur selecteren, zo vindt u altijd de juiste centreerringen voor uw velgen.

Hoe Centreerringen plaatsen?

Centreerringen monteren Plaats de centreerring aan de achterzijde in het hart van de velg. Deze kun je er gemakkelijk inschuiven of -klikken. Vervolgens monteer je de velg weer aan de auto. De ring hoort strak in de velg en op de naaf te zitten.

Hoe Steekmaat meten 5 gaats?

Waar vind ik de steekmaat van mijn auto? – De steekmaat van uw auto kunt u gemakkelijk vinden. Dit doet u door het aantal boutgaten te tellen. Let hierbij op dat u het middelste gat, het naafgat, niet meetelt. Vervolgens vindt u de diameter van de steekcirkel door te meten vanaf de bovenkant van een boutgat, tot aan de onderkant van het overstaande boutgat.

Hoeveel procent mag je afwijken van bandenmaat?

Wanneer u uw bandenmaat of velgen wilt wijzigen dient u rekening te houden met de afrolomtrek van uw nieuwe wielen. Deze mag maximaal 1,5 % naar boven en maximaal 2 % naar beneden afwijken. Met behulp van onderstaande omrekentabel kunt u de afrolomtrek berekenen.

Hoeveel Nm bouten velgen?

Heeft u het instructieboek niet meer, dan kunt u voor een personenwagen de volgende stelregel aanhouden: Aanhaalmoment stalen velgen: 90 Nm. Aanhaalmoment aluminium velgen: 120 N.

Hoeveel mag spoorbreedte afwijken?

APK en politiecontrole – De APK regels geven aan dat de banden niet meer dan 3 centimeter buiten het spatbord mogen uitsteken. Dit is een punt waar ze bij de APK op moeten letten. De spoorbreedte zelf is echter niet een controlepunt bij de APK, wel let de politie hierop. Deze band kan nog best wat meer uit de wielkast komen. Gerelateerd Bandenspanningstabel Bandenspanningstabel – de juiste bandenspanning voor elke auto en band Uitlijnen/balanceren Auto uitlijnen – auto balanceren en uitlijnen tips Sportvelgen Velgen informatie, overzicht van lichtmetalen velgen en sportvelgen All season banden Autobanden – overzicht van soorten banden: sportbanden, zomerbanden en winterbanden Remklauwverf Remklauwverf – stap voor stap je remklauwen verven doe je zo Meer Alle Banden & velgen artikelen lees je hier Ook leuk Wieldoppen Wieldoppen inspiratie? Check de soorten en montage tips! Stille banden Via stille autobanden, minder lawaai en overlast Bandenverf Bandenverf: superhandig n lekker opvallend!

Hoe belangrijk is de ET-waarde?

Het belang van de ET-waarde is het met zo min mogelijk slijtage vrij kunnen draaien van het wiel. Afgestemd op de specificaties van het voertuig. Het kiezen van het juiste wiel is essentieel om gebruiksschade te voorkomen.

Hoe hoger de ET?

De ET -waarde of ET bolling geeft aan hoe ver een velg binnen of buiten een wielkast van de aanhanger steekt. Hoe hoger de ET waarde is van een velg, hoe meer de velg naar binnen valt.

Wat is het voordeel van een velg met een hoge ET-waarde?

Tips voor de ET waarde –

Een afwijking van een paar procent is vaak geen probleem, bekijk goed of je wiel en velg (ook met maximale stuuruitslag) niets raakt. Wijk je teveel af van de opgegeven ET waarde dan zullen onderdelen zoals de wiellagers harder laten slijten. Een hogere ET waarde laten je wielen verder naar buiten staan, een lagere ET waarde zorgen er juist voor dat je wielen verder naar binnen komen. Wanneer je de hoogte van je band veranderd zal de teller waarschijnlijk gaan afwijken. Met spacers kun je de velg ook verder van de auto zetten. Ga echter niet verder dan 30mm per spacer, anders wordt de auto instabiel en verslechterd de wegligging. Ga voor kwaliteits velgen, banden en spacers. Doe je dit niet dan zul je trillingen ervaren die je zelfs met het balanceren van de wielen er niet goed uit krijgt. Niet alleen rijd dit vervelend, je auto wordt ook minder stabiel en dus minder veilig.