Extra Aflossen Annuïteitenhypotheek Berekenen

Extra Aflossen Annuïteitenhypotheek Berekenen

Kun je extra aflossen op een annuïteitenhypotheek?

Extra aflossen op de annuïteitenhypotheek – Op een annuïteitenhypotheek kun je extra aflossen. Hierdoor worden je maandlasten lager of wordt de looptijd van de hypotheek korter. Let bij tussentijds aflossen wel op een mogelijke boeterente; dit is afhankelijk van de voorwaarden van de geldverstrekker.

Hoeveel scheelt het als ik extra aflos?

Als je een bedrag aflost op jouw hypotheek, daalt je totale hypotheekschuld. Je betaalt dan minder rente. Bij een rentetarief van 5% bespaar je voor iedere € 1.000 die je aflost, € 50 bruto per jaar. Dus als je € 10.000 aflost op je hypotheek, bespaar je € 500 bruto per jaar.

Hoe werkt aflossen op annuïteitenhypotheek?

Wat is annuïtair en lineair aflossen? U betaalt voor uw hypotheek of lening jaarlijks een vast bedrag. Dit bedrag bestaat uit rente en aflossing, De samenstelling van dit bedrag verandert gedurende de looptijd. Het aflossingsdeel neemt toe en het rentedeel neemt af.

Is het slim om extra af te lossen?

Extra aflossen hypotheek: hoe werkt dat? | De Hypotheekshop Door extra af te lossen op je hypotheek kun je mogelijk besparen. Zo daalt je totale hypotheekschuld, waardoor je maandlasten mogelijk omlaag gaan. Of als je bijvoorbeeld nog maar een restje hypotheek over hebt, kan het verstandig zijn om dat versneld af te lossen.

Maar extra aflossen op je hypotheek is niet altijd even verstandig. Wij helpen je graag. Het aflossen van een hypotheek is het terugbetalen van het geleende bedrag binnen je hypotheek. Vaak los je al maandelijks al een stukje van je hypotheek af in je maandlasten. Daarnaast is het bij veel hypotheken mogelijk om per kalenderjaar een deel van je hypotheek boetevrij af te lossen.

Wil je extra aflossen op je hypotheek? Lees dan snel verder! Hoeveel je extra kunt aflossen, hangt af van twee zaken:

Hoeveel je (per maand) kunt missenHoeveel je extra kunt aflossen binnen de voorwaarden van je geldverstrekker

Direct berekenen of extra aflossen voor jou voordelig is? Klik dan voor onze online tool. Je kunt op twee manieren extra aflossen:

Eenmalig een groot bedragElke maand iets extra’s

Wat er voor jou mogelijk is, hang af van jouw hypotheekverstrekker. Bij sommige kun je via internetbankieren een maandelijkse automatische overboeking instellen. Bij anderen moet je een extra aflossing aankondigen en dan wachten op toestemming. Ook moet je goed letten op de voorwaarden van je hypotheekverstrekker.

Zo kan het soms zijn dat je een boete moet betalen bij het extra aflossen op je hypotheek. Niet alle geldverstrekkers hebben dezelfde regels rondom boetevrij extra aflossen dus het is goed om de regels vooraf op te vragen bij je hypotheekverstrekker. Je kan je dit natuurlijk ook uitleggen. Als je extra aflost op je hypotheek, dan betaal je meer van je hypotheek terug dan dat je elke maand verplicht bent.

Je kunt meestal tot een bepaald bedrag per jaar boetevrij extra aflossen. Los je meer af, dan moet je soms een boete betalen. Elke geldverstrekker heeft hiervoor eigen regels. Daarom is het verstandig om vóór dat je het geld overmaakt, je te verdiepen in de voorwaarden van je eigen hypotheek.

Duidelijk verhaal Persoonlijk financieel advies Gratis oriëntatiegesprek Altijd dichtbij 40+ hypotheekverstrekkers

Stel: je hebt genoeg spaargeld. Dan vraag je misschien af of het slim is om je spaargeld te gebruiken om je hypotheek af te lossen. Je spaargeld levert met de huidige spaarrente immers bijna niets op. Bovendien betaal je belasting over je vermogen. En ondertussen betaal je rente op je openstaande hypotheek.

Het kan dan interessant zijn om een deel van je spaargeld te gebruiken om extra af te lossen op je hypotheek. De onderstaande voor- en nadelen kunnen je helpen de juiste keuze te maken. Kom je er niet uit? Vraag dan je adviseur met je mee te kijken. Extra aflossen op je hypotheek is interessant als je: Extra aflossen is minder interessant als je: Let op: steek niet ál je spaargeld in de hypotheek.

Zorg dat je geld achter de hand houdt voor bijvoorbeeld een kapotte wasmachine. Ook als je wordt en je inkomen achteruit gaat, is het fijn als je een bedrag paraat hebt. En kijk ook vooruit. Als je binnen enkele jaren wil gaan of een grote reis gaat maken, dan gebruik je je spaargeld hier liever voor.

In principe is extra aflossen gratis. Zolang je maar onder het maximale jaarbedrag blijft, als jouw geldverstrekker die heeft. Kun je wel wat hulp gebruiken en schakel je een adviseur in? Dan rekent hij of zij voor het aantal uren dat hij of zij voor jou aan het werk is. Je adviseur helpt je graag bij het uitzoeken van de mogelijkheden voor extra aflossen of extra storten bij jouw geldverstrekker.

We rekenen uit hoe aflossen voor jou voordelig uitpakt en kunnen zelfs een aflosplanning voor je maken, zodat je binnen een door jou gestelde termijn ‘hypotheekloos’ bent. We kijken ook wat de ideale spreiding van aflossen is om boeterente te voorkomen.

You might be interested:  Ah Salaris Berekenen

Bereken een indicatie van je maximale hypotheek. Om een afspraak te maken met één van onze adviseurs kun je de gebruiken. Het eerste oriënterende gesprek is gratis. Het kennismakingsgesprek is geheel vrijblijvend en wij nemen de kosten voor onze rekening. Je zit dus nergens aan vast. Tijdens het gesprek horen we graag van jou wat je plannen zijn. Aan de hand van dit gesprek maken wij een inschatting van wat wij voor jou kunnen betekenen en wat hier de kosten van zijn. De hoeveelheid tijd die de adviseur per stap nodig heeft, is voor iedereen anders. Daarom werken de adviseurs van De Hypotheekshop met een vast uurtarief van €150,-. Van te voren schatten we in hoeveel tijd we nodig hebben. Besluit je om met ons verder te gaan? Dan krijg je van ons eerst een uitgebreide opdrachtbevestiging en na jouw akkoord gaan wij aan de slag. Wil je graag in gesprek met één van onze adviseurs? Plan dan een gratis oriëntatiegesprek. Als je wilt besparen op je hypotheeklasten, dan kun je mogelijk je rentevaste periode aanpassen. Het beste moment om opnieuw te kiezen, is als de huidige rentevaste periode afgelopen is. Op alle andere momenten moet je rekening houden met kosten. Maak voor meer informatie en een uitgebreide berekening een met een adviseur.

: Extra aflossen hypotheek: hoe werkt dat? | De Hypotheekshop

Wat kun je beter aflossen annuïteit of aflossingsvrij?

Met ingang van dit jaar gelden strengere regels voor de aftrek van de hypotheekrente. De hoofdregel voor nieuwe hypotheken is dat de hypotheekrente alleen nog maar fiscaal aftrekbaar is, als de looptijd maximaal dertig jaar bedraagt waarin een verplichte aflossing is opgenomen.

 1. Dit klinkt dramatisch, maar aflossen op de hypotheek op basis van een annuïteit kan u meer opleveren dan het u kost.
 2. Ook indien u tot in lengte der jaren in uw huidige huis blijft wonen! Annuïtair aflossen versus aflossingsvrij Aflossen op de hypotheek levert meer rendement op dan een losse spaarrekening bij uw bank op basis van de laatste jaren.

Gaat u maar na, een gemiddelde spaarrekening levert u maximaal 2,5 procent op. Een gemiddelde hypotheek kost u echter – rekening houdend met het belastingvoordeel – vaak meer dan deze spaarrente. U spaart dus eigenlijk meer door uw schuld te verkleinen, dan door kapitaal op te bouwen.

 1. Daar komt bij dat velen van u in het verleden een aflossingsvrije hypotheek hebben afgesloten.
 2. Dit leek de goedkoopste hypotheekvorm, en dat klopt voor de korte termijn, maar op de lange termijn is deze hypotheek juist de duurste vorm.
 3. Doordat u nooit aflost op de lening, blijft u rente betalen.
 4. Ook wanneer u met pensioen bent.

Bovendien vervalt de hypotheekrenteaftrek na een looptijd van 30 jaar, zodat deze schuld zwaarder op uw inkomen gaat drukken. Crisisbestendig Het verschil tussen de annuïteitenhypotheek en andere hypotheekvormen zit ‘m erin dat u bij de annuïteitenhypotheek direct op de hypotheeklening aflost.

 1. Een voorbeeld ter verduidelijking: Uitgaande van een lening van 200.000 euro, een rente van 5 procent en een looptijd van dertig jaar, wordt gedurende de eerste jaren ongeveer 3.500 euro afgelost en deze aflossing zal na 11 jaar tot boven de 5.000 euro per jaar stijgen.
 2. De vuistregel is dat na 20 jaar ongeveer de helft van de lening is afgelost, dit betekent dat de resterende helft van de lening in de laatste tien jaar wordt afgelost.

De maandlasten lopen gedurende de looptijd wel op. Dit heeft te maken met de dalende renteaftrek. Maar de kans is groot dat u tegen die tijd de lasten beter kunt dragen, zeker als u nu aan het begin van uw carrière staat en uw inkomen nog zal doorstijgen.

 • Voordelig voor de meesten Het voordeel van een annuïteitenhypotheek ten opzichte van de ‘oude’ aflossingsvormen is dat u de kosten bespaart die met de spaar- of beleggingshypotheken gepaard gaan.
 • Daar komt bij dat u zich niet aan allerlei fiscale spelregels hoeft te houden.
 • Het argument om geen annuïteitenhypotheek af te sluiten was dat deze niet fiscaal optimaal is.

Immers, u lost af op de schuld en verliest hiermee renteaftrek. Voor hoge inkomens, die de rente tegen 52 procent (minus eigenwoningforfait) kunnen aftrekken, kan dit nog steeds een legitiem argument zijn. Maar voor veel mensen kan de annuïtenhypotheek toch aantrekkelijk zijn.

Hoeveel aflossing bij annuïteitenhypotheek?

Aflossen van je annuïteitenhypotheek Op de helft van de looptijd van een annuïteitenhypotheek heb je ongeveer een derde deel van de totale hypotheek afgelost. Zit je op twee derde van de looptijd? Dan is ongeveer de helft van het hypotheekbedrag afgelost.

Is snel aflossen verstandig?

Door tussentijds alvast af te lossen, vergroot je de kans dat je jouw hypotheek voor de einddatum kunt aflossen. Mogelijk vervalt de renteopslag op je hypotheek, zodat je in een lagere risicoklasse terecht komt en je hypotheekrente daalt. Hierdoor betaal je ook lagere maandlasten.

Hoeveel aflossen berekenen?

Aflossing berekenen – Het berekenen van de maandelijkse aflossing is erg simpel. Je deelt het openstaande geleende bedrag door het aantal maanden waarin je de lening volledig wil hebben afgelost. Dit laat je zien hoeveel aflossing je elke maand moet betalen.

Hoeveel heb ik na 20 jaar afgelost?

Na 20 jaar heb je de helft van je schuld afgelost.

You might be interested:  Watt Per Uur Berekenen

Wat moet je betalen als je je huis hebt afbetaald?

Dus: hypotheek afbetaald en dan? – Dat je je hypotheek hebt afbetaald, is goed nieuws. Je hoeft dan niets meer te betalen aan je hypotheekaanbieder. Houd er wel rekening mee dat je minder profiteert van hypotheekrenteaftrek. En dat de Wet Hillen wordt afgebouwd, waardoor je na een tijdje misschien meer eigenwoningforfait gaat betalen.

Hoeveel aflossingsvrij is verstandig?

Bij de meeste geldverstrekkers mag je maximaal 50% van de waarde van de woning aflossingsvrij lenen. De rest moet je aflossen, met een annuïteiten- of lineaire hypotheek.

Wat is goedkoper aflossingsvrij of Annuiteit?

Reden 2: de maandlasten van een annuïtaire hypotheek worden betaalbaarder met een lagere rente – De lagere rentes van dit moment betekenen ook dat de maandlasten van een annuïtaire hypotheek makkelijker te dragen zijn. Voor een hypotheek van dezelfde omvang liggen de maandlasten bij een annuïtaire hypotheek namelijk een stuk hoger dan bij een aflossingsvrije lening.

 1. Dat komt doordat er bij een annuïteit elke maand zowel rente als aflossing moeten worden betaald.
 2. Bij een aflossingsvrije hypotheek gaat het alleen om de rentelasten.
 3. Om duidelijk te maken hoeveel lager de maandlasten van een annuïtaire hypotheek uitkomen vanwege de lagere rente gebruiken we weer het voorbeeld van een hypotheek van 350.000 euro en de tool van berekenhet.nl.

Door de daling van hypotheekrente nemen de bruto maandlasten af van 1.294 euro in 2015 tot 1.225 euro in 2020. Per jaar telt dat op tot 828 euro. Deze daling vindt plaats ondanks het feit dat het aandeel van de aflossing in de maandlasten stijgt: 827 euro in 2020, in plaats van de 717 euro.

Kun je een aflossingsvrije hypotheek eerder aflossen?

Hoe kan ik mijn aflossingsvrije hypotheek aflossen? – Bij de meeste geldverstrekkers mag je jaarlijks tenminste 10%-20% boetevrij aflossen. Wil je meer aflossen, vraag dan eerst na hoeveel boeterente je gaat betalen. Op het moment dat je rentevaste periode vervalt, mag je onbeperkt extra aflossen. Aflossen tijdens de looptijd kan op verschillende manieren:

Met spaargeld. Houd er rekening mee dat je dit geld niet meer kunt ‘terugboeken’. Je moet het geld dus wel echt kunnen missen. Door sparen of beleggen. Als je een nieuwe renteperiode ingaat, zullen je maandlasten waarschijnlijk dalen door de lagere hypotheekrente. Deze besparing kun je opzij zetten en later gebruiken voor aflossing. Kies je voor beleggen, laat je dan goed informeren over de risico’s. Door (een deel van) de aflossingsvrije hypotheek om te zetten in een hypotheekvorm met een maandelijkse aflossing, zoals een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek.

Wat is de formule om de annuïteit te berekenen?

Annuïteit formule – De annuïteit formule zit op een complexe manier in elkaar. Wij maken het je graag gemakkelijk met de online berekening, zodat je de formule niet zelf hoeft toe te passen. En wil je aan de andere kant toch weten hoe de berekening werkt en wat we voor je doen? We leggen het je graag uit.

 • De formule voor het berekenen van een annuïteit ziet er als volgt uit: annuïteit = (maandrente / (1 – ((1 + maandrente) ^ -aantal periodes))) * (hypotheek)bedrag Je berekent de annuïteit door uit te gaan van de maandrente.
 • Die kun je berekenen door de jaarrente te delen door 12, omdat dit het aantal maanden in een jaar is.

Zodra je de maandrente weet kun je de formule toepassen. We laten je een voorbeeld zien op basis van 3% rente per jaar, een looptijd van 360 maanden en een bedrag van 250.000 euro. De jaarrente van 3% vertaalt zich naar een maandrente van 0,25%. annuïteit = (0,25 / (1 – ((1 + 0,25) ^ -360))) * €250.000 De annuïteit komt in dit geval uit op €1.048,56.

Je kunt aan de formule zien dat het behoorlijk ingewikkeld kan worden, niet in de laatste plaats door zowel het gebruik van haakjes als bijvoorbeeld het machtsverheffen. We begrijpen dat je daar zelf niet helemaal uit zal komen of niet de tijd voor hebt om het volledig uit te rekenen. Met onze tool maken we je dat een stuk makkelijker, aan de hand van de belangrijke gegevens die we van je nodig hebben.

De formule voor een annuïteit hoef je zelf niet uit je hoofd te leren, omdat we die hebben verwerkt in de online tool. Daarmee zorgen we ervoor dat je de berekening eenvoudig kunt doen, zonder dat je met de cijfers aan de slag hoeft. In plaats daarvan is het voldoende om de gegevens in te voeren, waarna wij je aangeven wat de annuïteit voor jouw hypotheek of spaardoel is.

Kun je annuïteiten hypotheek omzetten naar aflossingsvrij?

In principe is het niet mogelijk om van een annuïteiten- of lineaire hypotheek te wisselen naar een aflossingsvrije hypotheek. De impact hiervan is namelijk groot, bijvoorbeeld op je hypotheekrenteaftrek.

Hoe is een annuïteitenhypotheek opgebouwd?

Annuïteitenhypotheek: zo werkt het Een annuïteitenhypotheek is een hypotheek waarbij je altijd hetzelfde bruto maandbedrag betaalt. Aan het begin van de looptijd betaal je meer rente en minder aflossing. Hoe meer hypotheek je aflost, hoe minder rente je dus betaalt.

Als gevolg betaal je aan het einde van de looptijd meer aflossing en minder rente. Daardoor heb je op de einddatum van je hypotheek, je hypotheek helemaal afgelost. Als je een annuïteitenhypotheek of annuïtaire hypotheek neemt, betaal je elke maand een vast bruto bedrag. Dat bedrag bestaat, net als bij een lineaire hypotheek, uit twee delen: rente en aflossing op je hypotheek.

Daardoor betaal je elke maand een deel van je hypotheek terug. Jouw schuld wordt dus steeds lager. Uiteindelijk wordt jouw hypotheekschuld steeds minder. Omdat je elke maand meer hypotheek terugbetaalt, betaal je ook minder hypotheekrente. Daarom kun je minder van de,

You might be interested:  Bijtelling Elektrische Auto 2024 Berekenen
Voordelen Nadelen
In het begin relatief lage maandlasten, omdat je belastingvoordeel hebt Netto maandbedrag stijgt
Eenvoudige hypotheekvorm In het begin los je minder af en betaal je meer rente
Na dertig jaar je hypotheek volledig afgelost Relatief dure hypotheekvorm in vergelijking met aflossingsvrij

Om duidelijk te maken hoe het afbetalen van een annuïteitenhypotheek werkt, vind je hieronder een rekenvoorbeeld. Bijvoorbeeld: je wilt een of kopen en hebt een hypotheek van € 300.000. De looptijd van de hypotheek is 30 jaar en de hypotheekrente bedraagt 1,85%.

Dit resulteert in een bruto maandlast van € 1.086. Tijdens het eerste jaar bestaat dit bedrag dus uit € 457 rente en € 629 aflossing. Omdat je iedere maand aflost, houd je aan het einde van de looptijd steeds minder resterende hypotheek over. Je blijft aflossen maar het bedrag dat je betaalt aan rente, wordt steeds kleiner.

Toch blijven de bruto maandlasten gelijk. Zoals je kunt zien in de tabel, stijgen de netto maandlasten iets aan het eind i.v.m.

Jaar Resterende hypotheek Betaalde rente Aflossing Bruto maandlasten Netto maandlasten
2019 € 292.448 € 457 € 629 € 1.086 € 959
2020 € 284.756 € 445 € 641 € 1.086 € 959
2021 € 276.920 € 433 € 653 € 1.086 € 954
2022 € 268.937 € 421 € 665 € 1.086 € 960
2023 € 260.806 € 409 € 678 € 1.086 € 960
2044 € 50.231 € 87 € 999 € 1.086 € 1.096
2045 € 38.020 € 69 € 1.018 € 1.086 € 1.103
2046 € 25.580 € 50 € 1.037 € 1.086 € 1.111
2047 € 12.908 € 31 € 1.056 € 1.086 € 1.120
2048 € 0 € 11 € 1.076 € 1.086 € 1.130

Weten of een annuïteitenhypotheek bij jouw financiële situatie past? Maak dan bij één van onze vestigingen. Onze adviseur helpen je graag. Het eerste gesprek is altijd gratis

Met een annuïteitenhypotheek betaal je aan het begin van de looptijd meer rente en los je minder af. Je profiteert maximaal van de hypotheekrenteaftrek waardoor je netto maandlasten lager zijn. Gedurende de looptijd van je hypotheek ga je meer aflossen. Dit type hypotheek is interessant als je nog aan het begin van je carrière staat en verwacht in de toekomst hogere maandlasten te kunnen betalen. Maandelijks betaal je voor je annuïteitenhypotheek gedurende je rentevaste periode een vast bedrag per maand bestaande uit een deel rente en een deel aflossing. Met het aflossingsdeel los je binnen de looptijd stap voor stap je hypotheek af. Halverwege de looptijd van een annuïteitenhypotheek is ongeveer een derde van de totale annuïteitenhypotheek afgelost. Na twee derde van de totale looptijd heb je ongeveer de helft van het bedrag afgelost. Op de einddatum van je hypotheek is je volledige hypotheekschuld afgelost. Het is mogelijk om extra af te lossen op een annuïteitenhypotheek. Door extra af te lossen verlaag je de maandlasten of verkort je de looptijd van je hypotheek. Check wel bij je geldverstrekker wat de voorwaarden zijn voor extra aflossen. Het kan zijn dat je verplicht bent boeterente te betalen. Wil je weten of extra aflossen voor jou interessant is? Vraag je hypotheekadviseur om advies. Met een annuïtaire hypotheek los je in het begin relatief weinig af en profiteer je maximaal van de hypotheekrenteaftrek. Hierdoor zijn je netto maandlasten in het begin wat lager. Dit kan voordelig zijn als je nu nog niet zo veel verdient en in de toekomst verwacht meer te besteden te hebben. Een lineaire hypotheek is over de gehele looptijd goedkoper. Je lost een vast bedrag per maand af waardoor je maandlasten dalen. Bij beide hypotheekvormen los je overigens de volledige hypotheek binnen de looptijd af. Welke hypotheekvorm voor jou het beste past, hangt af van je persoonlijke situatie. Een combinatie van verschillende hypotheekvormen is ook mogelijk. Je hypotheekadviseur kan je hierin goed adviseren.

: Annuïteitenhypotheek: zo werkt het

Hoeveel mag je elk kalenderjaar maximaal aflossen op een annuïteiten of lineaire hypotheek zonder extra kosten?

Doordat je schuld elke maand afneemt, betaal je steeds minder aan rente gedurende de rentevaste periode. Wil je tussentijds extra aflossen? Per kalenderjaar kun je altijd tot 10% van de oorspronkelijke hoofdsom aflossen zonder aflossingskosten.

Kun je annuïteiten hypotheek omzetten naar aflossingsvrij?

In principe is het niet mogelijk om van een annuïteiten- of lineaire hypotheek te wisselen naar een aflossingsvrije hypotheek. De impact hiervan is namelijk groot, bijvoorbeeld op je hypotheekrenteaftrek.

Kan ik extra aflossen op mijn hypotheek?

Is extra aflossen verstandig? – Ontdek de mogelijkheden Elk jaar kun je een gedeelte van je hypotheek vergoedingsvrij terugbetalen. Extra aflossen noemen we dat. Met een extra aflossing betaal je een deel van jouw hypotheekschuld terug. Een prettig idee, want je kunt er zo voor zorgen dat jouw maandbedrag daalt óf de looptijd van je hypotheek wordt verkort.

Kun je je hypotheek in een keer aflossen?

Je Rabobank hypotheek stopzetten – Overweeg je je hypotheek over te sluiten naar een andere geldverstrekker? Dat kan. Je lost je huidige hypotheek bij de Rabobank dan af met geleend geld bij een andere geldverstrekker. Voor de hoogte van het bedrag van je lening(en) inclusief mogelijke vergoeding voor het vervroegd aflossen, vraag je bij ons een aflosnota op.