Extra Aflossen Hypotheek Berekenen

Extra Aflossen Hypotheek Berekenen

Wat levert 10000 euro aflossen op?

Als je een bedrag aflost op jouw hypotheek, daalt je totale hypotheekschuld. Je betaalt dan minder rente. Bij een rentetarief van 5% bespaar je voor iedere € 1.000 die je aflost, € 50 bruto per jaar. Dus als je € 10.000 aflost op je hypotheek, bespaar je € 500 bruto per jaar.

Is extra aflossen hypotheek slim?

Extra aflossen op je hypotheek is bijna altijd voordelig. De renteaftrek is altijd lager dan de hypotheekrente die je betaalt. En de spaarrente is heel laag.

Is het verstandig om extra af te lossen?

Aflossen en belastingen – Extra aflossen kan fiscaal aantrekkelijk zijn, vooral als de spaarrente laag en de hypotheekrente relatief hoog is. Als je besluit extra af te lossen, is het verstandig om dat voor 1 januari te doen. Hoe lager je spaarsaldo dan is, hoe minder belasting je betaalt. Boxenstelsel (pdf)

Wat kost extra aflossen op hypotheek?

Boeterente of boetevrij aflossen? – Als je extra aflost op je hypotheek, kan het zijn dat je boeterente moet betalen. Gelukkig kun je in veel gevallen jaarlijks een bepaald percentage boetevrij aflossen op je hypotheek, meestal is dat tussen de tien en twintig procent van de hoofdsom. Podcast

Is een afbetaald huis eigen vermogen?

Hypotheek afgelost: van box 1 naar box 3? – Vooralsnog (dit kan altijd veranderen, natuurlijk) zal je afgeloste huis niet tot je vermogen gerekend worden. Over vermogen betaal je in Nederland vanaf een bepaald bedrag belasting. Dat is wel zo voor bijvoorbeeld spaargeld en beleggingen, maar niet voor geld dat in je woning zit.

 1. Daarom kan extra aflossen op je hypotheek ook altijd een slimme manier om vermogensbelasting te vermijden.
 2. Let op: dit kan veranderen.
 3. Er gaan wel eens geluiden op om je hypotheek te verplaatsen van box 1 (waar deze nu in zit) naar box 3.
 4. Box 3 is de box waar je vermogen in zit, zoals bijvoorbeeld spaargeld en beleggingen.

Over het vermogen in box 3 betaal je belasting. Als je je huis daar ook in zou plaatsen, kan het zo zijn dat je belasting gaat betalen over het eigen geld (vermogen dus) dat je in je eigen huis hebt zitten. Daar tegenover zou dan een algemene belastingvermogen komen te staan.

Is het slim om je huis af te betalen?

Beetje schuld behouden? – Door de afbouw van Wet Hillen zeggen sommige mensen dat versneld aflossen minder aantrekkelijk wordt en dat het slim is om een deel van je hypotheekschuld te behouden. Maar het volledig aflossen van je hypotheek is in bijna alle gevallen voordeliger dan een stuk hypotheek behouden.

Waarom niet je hele hypotheek aflossen?

3. Nadelige gevolgen toeslagen – Als je aflost op je hypotheek betaal je minder rente. Hierdoor krijg je minder hypotheekrenteaftrek, waardoor je inkomen hoger wordt. Dit kan gevolgen hebben voor je toeslagen. Je krijgt hierdoor mogelijk minder kinderopvangtoeslag of zorgtoeslag.

Waarom niet extra aflossen?

Je hypotheek vervroegd aflossen kan heel verstandig zijn, maar is in de volgende gevallen juist niet aan te raden: Wanneer je minder hypotheekrente betaalt, wordt je hypotheekrenteaftrek ook lager. Hierdoor wordt je belastbaar inkomen hoger. Dit zorgt ervoor dat je mogelijk meer belasting moet betalen in box 1.

Wat gebeurt er als mijn huis hypotheekvrij is?

Je woning is volledig van jou – Nog een voordeel van hypotheekvrij leven is dat een hypotheekvrij huis volledig van jou is. Bij een hypotheek is de woning het onderpand voor de lening en is je woning eigenlijk eigendom van de bank. Zodra je hypotheekvrij bent, ben jij 100% eigenaar van de woning en behoort de woning volledig tot jouw vermogen.

Waarom aflossingsvrije hypotheek niet aflossen?

Waarom een aflossingsvrije hypotheek aflossen? – Het aflossen van je aflossingsvrije hypotheek is om verschillende redenen verstandig. Lagere maandlasten: Hoe lager je hypotheekschuld, hoe lager de hypotheekrente en hoe minder maandlasten je gaat betalen.

Als je meer aflost ben je bovendien sneller hypotheekvrij. Kleinere kans restschuld: Is de looptijd van je aflossingsvrije hypotheek ten einde? Dan heb je niet altijd de mogelijkheid om je hypotheek te verlengen. Dit verschilt per hypotheekaanbieder. Door nu al extra af te lossen, is de kans dat er een restschuld overblijft na de looptijd van je hypotheekschuld veel kleiner.

Zo kun je de resterende schuld op de einddatum makkelijker aflossen. Daarnaast is de kans groter dat je overwaarde op je huis hebt. Lagere tariefklasse hypotheek: Bij elke hypotheek die je afsluit word je ingedeeld in een bepaalde tariefklasse. De tariefklasse bepaalt hoe hoog je hypotheekrente is.

Is extra aflossing hypotheek aftrekbaar?

Extra aflossen en belastingen – Een extra aflossing op je hypotheek kan fiscale gevolgen hebben. Als je aflost, ga je bijvoorbeeld minder rente betalen. Deze rente is, onder voorwaarden, aftrekbaar voor de belasting. Zo gaat mogelijk je hypotheekrenteaftrek omlaag.

 • Rijg je maandelijks een deel van je hypotheekrente terug van de belastingdienst? Geef dan de wijziging door aan de Belastingdienst.
 • Zo voorkom je dat je op een later moment geld terug moet betalen.
 • Ook is een eventueel betaalde vergoeding in veel gevallen aftrekbaar bij je aangifte inkomstenbelasting.

Op belastingdienst.nl vind je meer informatie. Heb je een BankSpaar Plus Hypotheek, een Spaar Hypotheek of Optimaal Spaar Hypotheek? Dan kan je tot 10% van je oorspronkelijke lening via mijn.nn extra aflossen. Houd er rekening mee dat het fiscaal nadelige gevolgen kan hebben als je extra aflost op een (Bank)Spaarhypotheek,

Wat bespaar ik met extra aflossen?

Hoeveel levert €1.000 euro extra aflossen op je hypotheek nu precies op? – Dit is het antwoord dat ik kreeg: ‘De meest mensen betalen tegenwoordig ongeveer 40% loonbelasting. Als je een hypotheek hebt waarvan je de hypotheekrente af mag trekken, krijg je dus ongeveer 40% van de betaalde hypotheekrente terug van de fiscus.

Als je een hypotheekrente aan je hypotheekverstrekker betaalt van 3%, betaal je na aftrek van de hypotheekrente via de belastingaangifte nog maar 3% – (40%*3%) = 1.8% netto hypotheekrente. Dat is het percentage dat je echt kwijt bent na belastingaftrek. Als je €1.000 aflost, betaal je €18 minder rente per jaar als je netto rente 1.8% bedraagt.

Dat is na 30 jaar 30 * €18 = €540 euro aan totale rente die je niet hebt hoeven betalen.’ Oke, volgen jullie het nog? Doe je aan het begin van je looptijd een aflossing van €1.000, dan betekent dit dat je 540 euro aan rente nooit hoeft te betalen. Best een leuk rendement, zou ik zeggen.

 1. Het is dan wel uitgesmeerd over 30 jaar.
 2. Toch is dit al een rendement van ruim 50%.
 3. Toch? Maar hier stopt het niet.
 4. Het antwoord op deze vraag gaat nog verder.
 5. Want wat als je nu ieder jaar €1.000 extra aflost? Dan gaat het écht hard.
 6. Het antwoord gaat dus verder: ‘Als je niet eenmalig maar elk jaar €1.000 weet af te lossen bespaar je natuurlijk meer aan niet betaalde rente.
You might be interested:  Draagkrachtnorm Private Lease 2021 Berekenen

Het eerste jaar bespaar je wederom €18. In het tweede jaar heb je €2.000 afgelost en bespaar je 2*€18 = €36 euro. In totaal heb je dan na 2 jaar €18 + €36 = €54 bespaard. Na 30 jaar heb je op deze manier in totaal maar liefst €8.370 bespaard aan niet betaalde rente! En dat door elk jaar “slechts” €1.000 af te lossen.’ Te gek, dit.

Toch? Je hoeft niet ieder jaar enorm af te lossen om het verschil direct te zien. Per jaar €1.000 euro. Wat als je besluit om je vakantiegeld ieder jaar te gebruiken om extra af te lossen. Voor je vakantie spaar je dan gewoon. Dan levert je dat dus een geweldig rendement op. Ik ben benieuwd naar jullie aflosverhalen.

Lossen jullie al af? Hoeveel? Zet deze berekening je aan het denken? Overtuigt het je om af je hypotheek af te gaan lossen? Voor mij is het een bevestiging van dat we goed bezig zijn. Moedig voorwaarts, dus. Heb jij nog een rente die veel hoger ligt dan de actuele rente van nog geen 1%? Check dan eens of oversluiten voor jullie een optie is.

Wat scheelt extra aflossen?

Extra aflossen hypotheek: hoe werkt dat? Door extra af te lossen op je hypotheek kun je mogelijk besparen. Zo daalt je totale hypotheekschuld, waardoor je maandlasten mogelijk omlaag gaan. Of als je bijvoorbeeld nog maar een restje hypotheek over hebt, kan het verstandig zijn om dat versneld af te lossen.

 1. Maar extra aflossen op je hypotheek is niet altijd even verstandig.
 2. Wij helpen je graag.
 3. Het aflossen van een hypotheek is het terugbetalen van het geleende bedrag binnen je hypotheek.
 4. Vaak los je al maandelijks al een stukje van je hypotheek af in je maandlasten.
 5. Daarnaast is het bij veel hypotheken mogelijk om per kalenderjaar een deel van je hypotheek boetevrij af te lossen.

Wil je extra aflossen op je hypotheek? Lees dan snel verder! Hoeveel je extra kunt aflossen, hangt af van twee zaken:

Hoeveel je (per maand) kunt missenHoeveel je extra kunt aflossen binnen de voorwaarden van je geldverstrekker

Direct berekenen of extra aflossen voor jou voordelig is? Klik dan voor onze online tool. Je kunt op twee manieren extra aflossen:

Eenmalig een groot bedragElke maand iets extra’s

Wat er voor jou mogelijk is, hang af van jouw hypotheekverstrekker. Bij sommige kun je via internetbankieren een maandelijkse automatische overboeking instellen. Bij anderen moet je een extra aflossing aankondigen en dan wachten op toestemming. Ook moet je goed letten op de voorwaarden van je hypotheekverstrekker.

Zo kan het soms zijn dat je een boete moet betalen bij het extra aflossen op je hypotheek. Niet alle geldverstrekkers hebben dezelfde regels rondom boetevrij extra aflossen dus het is goed om de regels vooraf op te vragen bij je hypotheekverstrekker. Je kan je dit natuurlijk ook uitleggen. Als je extra aflost op je hypotheek, dan betaal je meer van je hypotheek terug dan dat je elke maand verplicht bent.

Je kunt meestal tot een bepaald bedrag per jaar boetevrij extra aflossen. Los je meer af, dan moet je soms een boete betalen. Elke geldverstrekker heeft hiervoor eigen regels. Daarom is het verstandig om vóór dat je het geld overmaakt, je te verdiepen in de voorwaarden van je eigen hypotheek.

Duidelijk verhaal Persoonlijk financieel advies Gratis oriëntatiegesprek Altijd dichtbij 40+ hypotheekverstrekkers

Stel: je hebt genoeg spaargeld. Dan vraag je misschien af of het slim is om je spaargeld te gebruiken om je hypotheek af te lossen. Je spaargeld levert met de huidige spaarrente immers bijna niets op. Bovendien betaal je belasting over je vermogen. En ondertussen betaal je rente op je openstaande hypotheek.

Het kan dan interessant zijn om een deel van je spaargeld te gebruiken om extra af te lossen op je hypotheek. De onderstaande voor- en nadelen kunnen je helpen de juiste keuze te maken. Kom je er niet uit? Vraag dan je adviseur met je mee te kijken. Extra aflossen op je hypotheek is interessant als je: Extra aflossen is minder interessant als je: Let op: steek niet ál je spaargeld in de hypotheek.

Zorg dat je geld achter de hand houdt voor bijvoorbeeld een kapotte wasmachine. Ook als je wordt en je inkomen achteruit gaat, is het fijn als je een bedrag paraat hebt. En kijk ook vooruit. Als je binnen enkele jaren wil gaan of een grote reis gaat maken, dan gebruik je je spaargeld hier liever voor.

In principe is extra aflossen gratis. Zolang je maar onder het maximale jaarbedrag blijft, als jouw geldverstrekker die heeft. Kun je wel wat hulp gebruiken en schakel je een adviseur in? Dan rekent hij of zij voor het aantal uren dat hij of zij voor jou aan het werk is. Je adviseur helpt je graag bij het uitzoeken van de mogelijkheden voor extra aflossen of extra storten bij jouw geldverstrekker.

We rekenen uit hoe aflossen voor jou voordelig uitpakt en kunnen zelfs een aflosplanning voor je maken, zodat je binnen een door jou gestelde termijn ‘hypotheekloos’ bent. We kijken ook wat de ideale spreiding van aflossen is om boeterente te voorkomen.

Bereken een indicatie van je maximale hypotheek. Om een afspraak te maken met één van onze adviseurs kun je de gebruiken. Het eerste oriënterende gesprek is gratis. Het kennismakingsgesprek is geheel vrijblijvend en wij nemen de kosten voor onze rekening. Je zit dus nergens aan vast. Tijdens het gesprek horen we graag van jou wat je plannen zijn. Aan de hand van dit gesprek maken wij een inschatting van wat wij voor jou kunnen betekenen en wat hier de kosten van zijn. De hoeveelheid tijd die de adviseur per stap nodig heeft, is voor iedereen anders. Daarom werken de adviseurs van De Hypotheekshop met een vast uurtarief van €150,-. Van te voren schatten we in hoeveel tijd we nodig hebben. Besluit je om met ons verder te gaan? Dan krijg je van ons eerst een uitgebreide opdrachtbevestiging en na jouw akkoord gaan wij aan de slag. Wil je graag in gesprek met één van onze adviseurs? Plan dan een gratis oriëntatiegesprek. Als je wilt besparen op je hypotheeklasten, dan kun je mogelijk je rentevaste periode aanpassen. Het beste moment om opnieuw te kiezen, is als de huidige rentevaste periode afgelopen is. Op alle andere momenten moet je rekening houden met kosten. Maak voor meer informatie en een uitgebreide berekening een met een adviseur.

: Extra aflossen hypotheek: hoe werkt dat?

You might be interested:  Radiator Wattage Berekenen

Wat gebeurt er als je extra aflost?

Is extra aflossen verstandig? – Ontdek de mogelijkheden Elk jaar kun je een gedeelte van je hypotheek vergoedingsvrij terugbetalen. Extra aflossen noemen we dat. Met een extra aflossing betaal je een deel van jouw hypotheekschuld terug. Een prettig idee, want je kunt er zo voor zorgen dat jouw maandbedrag daalt óf de looptijd van je hypotheek wordt verkort.

Hoeveel boeterente bij Extra aflossen?

Boeterente bij oversluiten of extra aflossen Om uit te leggen hoeveel boete je betaalt bij extra aflossen op je hypotheek, hebben we een voorbeeldberekening opgesteld. Je hebt een aflossingsvrije hypotheek van € 200.000 afgesloten op 1 januari 2012 tegen 5,4% rente voor 15 jaar vast.

In 2022 wil je € 25.000 inlossen op de lening. De vergelijkbare rente is 1,4%. Aangezien de marktrente lager is dan de rente die je betaalt, ben je boeterente verschuldigd. Je mag jaarlijks 10% van de hoofdsom per jaar boetevrij aflossen. Je hebt in 2022 nog niet afgelost op je hypotheek. Daarom kun je € 20.000 euro boetevrij aflossen en ben je alleen over de extra aflossing van € 5.000 boeterente verschuldigd.

Het berekenen van de boeterente gaat over het renteverschil tijdens de resterende rentevaste periode. In dit geval is de boeterente (bij benadering) te berekenen als: 5,4% – 1,4% = 4,0% over € 5.000 = € 200 verschil in rente. € 200 / 12 maanden = € 16,67 per maand gedurende de resterende 54 maanden = € 900.

Wat verandert er in 2023 hypotheek?

6. Maximale hypotheekrenteaftrek in 2023 is 37% – Sinds 2020 wordt het aftrekpercentage versneld afgebouwd. In 2023 is het aftrekpercentage 36,93%, dat was 40% in 2022. Het percentage van de hypotheekrenteaftrek is daarmee voor iedereen gelijk ongeacht de hoogte van je inkomen.

Hoeveel belasting betaal je als je huis is afbetaald?

Woningbezitters met een lage hypotheek betalen meer inkomstenbelasting over WOZ-waarde – Sinds 2005 betaalden woningbezitters geen inkomstenbelasting over de WOZ-waarde van hun woning als ze hun hypotheek (bijna) hadden afgelost. Die regel werd ook wel de wet Hillen genoemd.

Hoeveel mensen hebben hun huis afbetaald?

Maar liefst 39 procent van de woningbezitters heeft daadwerkelijk extra op de hypotheek afgelost. Van deze groep heeft 20 procent tussen 5.000 en 10.000 euro extra afgelost.17 procent loste tussen 10.000 en 15.000 euro extra af en ruim een kwart (27 procent) zelfs meer dan 20.000 euro.

Hoeveel mensen zijn hypotheekvrij?

05 jun 2013 om 10:08 Update: 10 jaar geleden Een derde van de woningeigenaren van 60 jaar en ouder heeft geen hypotheek meer op de woning. De overige zestigplussers hebben veel vaker dan jongere huiseigenaren een aflossingsvrije hypotheek. Dit blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ruim de helft van de huishoudens heeft een aflossingsvrije hypotheek, waarbij alleen rente wordt betaald en niet afgelost, eventueel in combinatie met een andere hypotheekvorm. Jongeren tot 30 jaar hebben vooral enkelvoudige, niet aflossingsvrije hypotheken. De spaarhypotheek is de meest voorkomende vorm.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien, De gegevens zijn afkomstig van CBS, Bekijk hier een grote versie, – (c)NU.nl/Jerry Vermanen Met de leeftijd neemt het aandeel aflossingsvrije hypotheken flink toe. Van de jongere woningeigenaren heeft 10 procent alleen een aflossingsvrije hypotheek, van de 60-plussers 43 procent.

Wat als je huis na 30 jaar niet is afgelost?

De Aflossingsvrije Hypotheek in het kort – Een aflossingsvrije hypotheek heeft in de meeste gevallen een looptijd van 30 jaar en u bent niet verplicht tussentijds (een deel van) de lening terug te betalen. Als de termijn is verstreken moet u de hypotheek verlengen of een nieuwe hypotheek afsluiten.

Welke leeftijd huis afbetaald?

Tot je 45ste loopt je hypotheekschuld alleen maar op – Zo’n totale schuld zegt natuurlijk niet alles. Er kunnen over de jaren heen serieuze verschillen zijn ontstaan tussen de generaties. Allereerst is er het feit dat de jongste leeftijdsgroepen nog niet ver genoeg op hun carrièrepad zijn om zich een duurder huis en een grotere hypotheekschuld te kunnen veroorloven.

Daarnaast zou je verwachten dat de oudere leeftijdsgroepen ook een lagere hypotheekschuld hebben. Aan de ene kant hebben zij al de tijd gehad om een bedrag af kunnen lossen, aan de andere kant hebben zijn natuurlijk eerder een huis gekocht. De aanschafwaarde van hun woning was dus waarschijnlijk ook lager.

Laten we eens kijken hoe het nu precies zit per generatie. Business Insider vergeleek de hypotheekschuld van de verschillende leeftijdsgroepen met elkaar, op basis van de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek ( CBS ). De meest recente cijfers stammen uit 2017.

In de onderstaande tabel hebben we de mediane waarde van de hypotheekschuld per leeftijdsgroep genomen. Dit is de middelste meting in een rij die oploopt van klein naar groot. Dus de helft van de huishoudens per leeftijdsgroep heeft een lagere hypotheekschuld dan de mediaan en de helft een hogere. De mediaan is vaak een betere manier om te vergelijken dan het gemiddelde, omdat het gemiddelde vertekend kan worden als er een paar grote uitschieters zijn.

Wat we zien is dat de mediane hypotheekschuld gestaag oploopt bij de generaties tot 45 jaar. De piek ligt bij de leeftijdsgroep tussen de 35 en 45 jaar met een mediane hypotheekschuld van 211 duizend euro. Daarna begint de hoogte van de hypotheekschuld geleidelijk te dalen.

Wat scheelt extra aflossen?

Extra aflossen hypotheek: hoe werkt dat? | De Hypotheekshop Door extra af te lossen op je hypotheek kun je mogelijk besparen. Zo daalt je totale hypotheekschuld, waardoor je maandlasten mogelijk omlaag gaan. Of als je bijvoorbeeld nog maar een restje hypotheek over hebt, kan het verstandig zijn om dat versneld af te lossen.

 1. Maar extra aflossen op je hypotheek is niet altijd even verstandig.
 2. Wij helpen je graag.
 3. Het aflossen van een hypotheek is het terugbetalen van het geleende bedrag binnen je hypotheek.
 4. Vaak los je al maandelijks al een stukje van je hypotheek af in je maandlasten.
 5. Daarnaast is het bij veel hypotheken mogelijk om per kalenderjaar een deel van je hypotheek boetevrij af te lossen.

Wil je extra aflossen op je hypotheek? Lees dan snel verder! Hoeveel je extra kunt aflossen, hangt af van twee zaken:

Hoeveel je (per maand) kunt missenHoeveel je extra kunt aflossen binnen de voorwaarden van je geldverstrekker

Direct berekenen of extra aflossen voor jou voordelig is? Klik dan voor onze online tool. Je kunt op twee manieren extra aflossen:

Eenmalig een groot bedragElke maand iets extra’s

Wat er voor jou mogelijk is, hang af van jouw hypotheekverstrekker. Bij sommige kun je via internetbankieren een maandelijkse automatische overboeking instellen. Bij anderen moet je een extra aflossing aankondigen en dan wachten op toestemming. Ook moet je goed letten op de voorwaarden van je hypotheekverstrekker.

 • Zo kan het soms zijn dat je een boete moet betalen bij het extra aflossen op je hypotheek.
 • Niet alle geldverstrekkers hebben dezelfde regels rondom boetevrij extra aflossen dus het is goed om de regels vooraf op te vragen bij je hypotheekverstrekker.
 • Je kan je dit natuurlijk ook uitleggen.
 • Als je extra aflost op je hypotheek, dan betaal je meer van je hypotheek terug dan dat je elke maand verplicht bent.

Je kunt meestal tot een bepaald bedrag per jaar boetevrij extra aflossen. Los je meer af, dan moet je soms een boete betalen. Elke geldverstrekker heeft hiervoor eigen regels. Daarom is het verstandig om vóór dat je het geld overmaakt, je te verdiepen in de voorwaarden van je eigen hypotheek.

You might be interested:  Gasverbruik Warm Water Berekenen

Duidelijk verhaal Persoonlijk financieel advies Gratis oriëntatiegesprek Altijd dichtbij 40+ hypotheekverstrekkers

Stel: je hebt genoeg spaargeld. Dan vraag je misschien af of het slim is om je spaargeld te gebruiken om je hypotheek af te lossen. Je spaargeld levert met de huidige spaarrente immers bijna niets op. Bovendien betaal je belasting over je vermogen. En ondertussen betaal je rente op je openstaande hypotheek.

Het kan dan interessant zijn om een deel van je spaargeld te gebruiken om extra af te lossen op je hypotheek. De onderstaande voor- en nadelen kunnen je helpen de juiste keuze te maken. Kom je er niet uit? Vraag dan je adviseur met je mee te kijken. Extra aflossen op je hypotheek is interessant als je: Extra aflossen is minder interessant als je: Let op: steek niet ál je spaargeld in de hypotheek.

Zorg dat je geld achter de hand houdt voor bijvoorbeeld een kapotte wasmachine. Ook als je wordt en je inkomen achteruit gaat, is het fijn als je een bedrag paraat hebt. En kijk ook vooruit. Als je binnen enkele jaren wil gaan of een grote reis gaat maken, dan gebruik je je spaargeld hier liever voor.

 1. In principe is extra aflossen gratis.
 2. Zolang je maar onder het maximale jaarbedrag blijft, als jouw geldverstrekker die heeft.
 3. Un je wel wat hulp gebruiken en schakel je een adviseur in? Dan rekent hij of zij voor het aantal uren dat hij of zij voor jou aan het werk is.
 4. Je adviseur helpt je graag bij het uitzoeken van de mogelijkheden voor extra aflossen of extra storten bij jouw geldverstrekker.

We rekenen uit hoe aflossen voor jou voordelig uitpakt en kunnen zelfs een aflosplanning voor je maken, zodat je binnen een door jou gestelde termijn ‘hypotheekloos’ bent. We kijken ook wat de ideale spreiding van aflossen is om boeterente te voorkomen.

Bereken een indicatie van je maximale hypotheek. Om een afspraak te maken met één van onze adviseurs kun je de gebruiken. Het eerste oriënterende gesprek is gratis. Het kennismakingsgesprek is geheel vrijblijvend en wij nemen de kosten voor onze rekening. Je zit dus nergens aan vast. Tijdens het gesprek horen we graag van jou wat je plannen zijn. Aan de hand van dit gesprek maken wij een inschatting van wat wij voor jou kunnen betekenen en wat hier de kosten van zijn. De hoeveelheid tijd die de adviseur per stap nodig heeft, is voor iedereen anders. Daarom werken de adviseurs van De Hypotheekshop met een vast uurtarief van €150,-. Van te voren schatten we in hoeveel tijd we nodig hebben. Besluit je om met ons verder te gaan? Dan krijg je van ons eerst een uitgebreide opdrachtbevestiging en na jouw akkoord gaan wij aan de slag. Wil je graag in gesprek met één van onze adviseurs? Plan dan een gratis oriëntatiegesprek. Als je wilt besparen op je hypotheeklasten, dan kun je mogelijk je rentevaste periode aanpassen. Het beste moment om opnieuw te kiezen, is als de huidige rentevaste periode afgelopen is. Op alle andere momenten moet je rekening houden met kosten. Maak voor meer informatie en een uitgebreide berekening een met een adviseur.

: Extra aflossen hypotheek: hoe werkt dat? | De Hypotheekshop

Hoe bereken je de wet Hillen?

Voorbeeld wet Hillen 2023 – Stel je hebt een woning met een waarde van €400.000, zonder hypotheek. Het eigenwoningforfait is 0,35% in 2023 over €400.000 = €1400.

In 2023 is de bijtelling €234 (16,7% van €1400). Je betaalt over de bijtelling je belastingtarief. Bij een tarief van 36,93%, gaat het dus om €86.

Het percentage van de bijtelling wordt ieder jaar hoger. Totdat de fiscus in 2048 de volledige 100% bij je inkomen optelt.

Waar kun je beter op aflossen op aflossingsvrije of annuïteiten?

Met ingang van dit jaar gelden strengere regels voor de aftrek van de hypotheekrente. De hoofdregel voor nieuwe hypotheken is dat de hypotheekrente alleen nog maar fiscaal aftrekbaar is, als de looptijd maximaal dertig jaar bedraagt waarin een verplichte aflossing is opgenomen.

Dit klinkt dramatisch, maar aflossen op de hypotheek op basis van een annuïteit kan u meer opleveren dan het u kost. Ook indien u tot in lengte der jaren in uw huidige huis blijft wonen! Annuïtair aflossen versus aflossingsvrij Aflossen op de hypotheek levert meer rendement op dan een losse spaarrekening bij uw bank op basis van de laatste jaren.

Gaat u maar na, een gemiddelde spaarrekening levert u maximaal 2,5 procent op. Een gemiddelde hypotheek kost u echter – rekening houdend met het belastingvoordeel – vaak meer dan deze spaarrente. U spaart dus eigenlijk meer door uw schuld te verkleinen, dan door kapitaal op te bouwen.

 1. Daar komt bij dat velen van u in het verleden een aflossingsvrije hypotheek hebben afgesloten.
 2. Dit leek de goedkoopste hypotheekvorm, en dat klopt voor de korte termijn, maar op de lange termijn is deze hypotheek juist de duurste vorm.
 3. Doordat u nooit aflost op de lening, blijft u rente betalen.
 4. Ook wanneer u met pensioen bent.

Bovendien vervalt de hypotheekrenteaftrek na een looptijd van 30 jaar, zodat deze schuld zwaarder op uw inkomen gaat drukken. Crisisbestendig Het verschil tussen de annuïteitenhypotheek en andere hypotheekvormen zit ‘m erin dat u bij de annuïteitenhypotheek direct op de hypotheeklening aflost.

 1. Een voorbeeld ter verduidelijking: Uitgaande van een lening van 200.000 euro, een rente van 5 procent en een looptijd van dertig jaar, wordt gedurende de eerste jaren ongeveer 3.500 euro afgelost en deze aflossing zal na 11 jaar tot boven de 5.000 euro per jaar stijgen.
 2. De vuistregel is dat na 20 jaar ongeveer de helft van de lening is afgelost, dit betekent dat de resterende helft van de lening in de laatste tien jaar wordt afgelost.

De maandlasten lopen gedurende de looptijd wel op. Dit heeft te maken met de dalende renteaftrek. Maar de kans is groot dat u tegen die tijd de lasten beter kunt dragen, zeker als u nu aan het begin van uw carrière staat en uw inkomen nog zal doorstijgen.

 1. Voordelig voor de meesten Het voordeel van een annuïteitenhypotheek ten opzichte van de ‘oude’ aflossingsvormen is dat u de kosten bespaart die met de spaar- of beleggingshypotheken gepaard gaan.
 2. Daar komt bij dat u zich niet aan allerlei fiscale spelregels hoeft te houden.
 3. Het argument om geen annuïteitenhypotheek af te sluiten was dat deze niet fiscaal optimaal is.

Immers, u lost af op de schuld en verliest hiermee renteaftrek. Voor hoge inkomens, die de rente tegen 52 procent (minus eigenwoningforfait) kunnen aftrekken, kan dit nog steeds een legitiem argument zijn. Maar voor veel mensen kan de annuïtenhypotheek toch aantrekkelijk zijn.

Wat gebeurt er als je extra aflost?

Is extra aflossen verstandig? – Ontdek de mogelijkheden Elk jaar kun je een gedeelte van je hypotheek vergoedingsvrij terugbetalen. Extra aflossen noemen we dat. Met een extra aflossing betaal je een deel van jouw hypotheekschuld terug. Een prettig idee, want je kunt er zo voor zorgen dat jouw maandbedrag daalt óf de looptijd van je hypotheek wordt verkort.