Extra Pensioen Opbouwen Berekenen

Extra Pensioen Opbouwen Berekenen

Hoeveel pensioen per maand opzij zetten?

3. Bouw 20% van je maandelijkse inkomen op voor je pensioen – Er wordt weleens gezegd dat je één dag in de week werkt voor je pensioen. En in feite klopt dat vaak ook, want veel pensioenregelingen zijn zo ingestoken dat er ongeveer 20% van het inkomen wordt gebruikt voor pensioenopbouw.

Vaak merk je daar zelf niet veel van, want als werknemer betaal je meestal maar een gedeelte van die opbouw. Het overige deel legt de werkgever dus voor je in. Of die opbouw in totaal de 20% haalt, is sterk afhankelijk van de pensioenregeling waaraan je deelneemt. Je kunt dit checken bij je pensioenfonds of je pensioenverzekeraar.

Vraag dan specifiek naar het premiedeel dat je werkgever inlegt, het deel dat jij zelf inlegt staat op je loonstrook. Opgeteld zou je met die 2 premiedelen dus tot 20% van je inkomen moeten komen volgens deze vuistregel. Is dit minder dan 20%, dan is er mogelijk sprake van jaarruimte.

Kan ik zelf extra pensioen opbouwen?

Lijfrente: banksparen, pensioenbeleggen of een lijfrenteverzekering? – Zelf extra pensioen opbouwen kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door middel van banksparen (pensioensparen), pensioenbeleggen of een lijfrenteverzekering. Al deze opties zijn een vorm van lijfrente.

Kan ik overwaarde gebruiken voor pensioen?

Overwaarde huis als pensioen – Je pensioen aanvullen met overwaarde van het huis is dus mogelijk. Als je met pensioen gaat, heb je geen inkomen meer uit werk. Daarom wordt er bij een opeethypotheek of verzilverhypotheek gekeken naar het onderpand en niet naar het (pensioen)inkomen.

Dat biedt mogelijkheden. Sluit je een opeethypotheek of een verzilverhypotheek af dan bepaal je zelf hoe je het vrijgekomen vermogen wilt ontvangen. Wil je het in één keer of bijvoorbeeld iedere maand een deel van het bedrag op je rekening krijgen als aanvulling op je pensioen. Je mag het geld flexibel besteden, zodat je comfortabel kunt blijven leven na je AOW-leeftijd.

Maar je kunt het net zo goed besteden aan het verduurzamen of toekomstbestendig maken van je woning. Of je helpt je kinderen door middel van een schenking. Ook bij een opeethypotheek of verzilverhypotheek heb je te maken met maandlasten. Hoe je deze betaalt, spreek je af met de bank.

 1. Heb je nog overwaarde over, dan kun je ervoor kiezen de hypotheekrente te betalen door de rentelasten bij te schrijven bij de hypotheekschuld.
 2. Hiermee gebruik je de rest van de overwaarde.
 3. Met andere woorden: de overwaarde wordt steeds kleiner en de hypotheek steeds hoger.
 4. Gevolg hiervan is wel dat je erfenis voor eventuele kinderen en kleinkinderen steeds kleiner wordt.
You might be interested:  Chinees Sterrenbeeld Element Berekenen

Dit is een keus die je maakt. Wil je een grotere erfenis nalaten, laat je de overwaarde in de stenen zitten. Wil je zelf een comfortabel leven na je pensioen, dan eet je de overwaarde op.

Hoeveel moet je als ZZP sparen voor pensioen?

Hoeveel pensioen sparen als zzp’er? – Er zijn een hoop verschillende factoren die bepalen hoeveel pensioen u later nodig heeft en hoeveel u per maand of jaar opzij moet zetten. We zetten de belangrijkste factoren voor u op een rijtje:

 • Uw leeftijd
 • Uw pensioenleeftijd
 • De spaarvorm die u kiest
 • Wel of geen fiscale partner
 • Stijgende of dalende woonlasten
 • Hoelang u wilt blijven doorwerken
 • Toekomstige uitgaven

Gemiddeld verdient een zzp’er circa € 36.000 bruto per jaar. Er is dan tussen de € 2.000 tot € 3.000 bruto nodig na het pensioen. Houd er dus rekening mee dat sparen voor uw pensioen een hoop geduld vergt.

Hoeveel euro per maand sparen voor pensioen?

Hoeveel pensioen heeft u nodig? – Hoeveel pensioen u nodig heeft, is voor iedereen verschillend. Een veelgebruikte maatstaf is dat u na uw pensioen nog 70% van uw huidige inkomen nodig heeft. Dat betekent dat u bij een netto inkomen van €4.000 per maand, na uw pensioen €2.800 netto per maand nodig heeft.

Uw hypotheek is afgelost Uw kinderen zijn de deur uit U heeft minder vervoerskosten, omdat u niet meer naar uw werk hoeft Uw energiekosten gaan omhoog, doordat u vaker thuis bent U besteedt meer tijd en geld aan uw hobby’s of aan het maken van reizen Uw partner werkt nog of stopt ook met werken

You might be interested:  Verbruik Per Km Berekenen

Hoe bouw je als ZZP er pensioen op?

Lijfrente bij verzekeraar, bank of beleggingsinstelling U kunt als zzp’er ook kiezen voor een lijfrente bij een verzekeraar, bank of beleggingsinstelling. De lijfrente-uitkeringen ontvangt u dan naast uw AOW. De premie die u voor deze lijfrente betaalt, is fiscaal aftrekbaar van uw box 1-inkomen.

Wat gebeurt er met je opgebouwde pensioen als je zzp er wordt?

3. Vrijwillige voortzetting – Had je hiervoor een baan in loondienst? Dan betaalde jij en je werkgever premie voor jouw pensioen. Wanneer je zzp’er wordt, kun je in veel gevallen vrijwillig je eigen pensioen blijven opbouwen bij je huidige pensioenuitvoerder.

Hoeveel draagt een werkgever bij aan pensioen?

2. Pensioenopbouw via de werkgever – De 2 e pijler is pensioenopbouw via de werkgever. Zo’n 90% van de werkgevers heeft een aanvullende pensioenregeling. Hierdoor krijgen gepensioneerde werknemers een aanvullende uitkering bovenop de AOW-uitkering. Meestal betalen werkgevers ongeveer 2/3 van de totale pensioenpremies en werknemers 1/3 deel.

Hoe wordt pensioenpremie berekend over je salaris?

Pensioengevend loon – Om het begrip pensioengrondslag beter te begrijpen, moeten we eerst kijken naar het pensioengevend loon. Hoe dit wordt berekend hangt af van uw pensioenregeling. Een berekening die vaak wordt toegepast, gaat al volgt: Als uitgangspunt voor de berekening van het pensioen wordt 12 keer het bruto salaris genomen.

 1. Dit wordt vermeerderd met de vakantietoeslag.
 2. Het brutosalaris vermenigvuldig je dan met 12,96 en je hebt het pensioengevend salaris.
 3. Is er sprake van een dertiende maand dan kán die ook meetellen als pensioengevend loon.
 4. Dan is de factor waarmee wordt vermenigvuldigd 13,96.
 5. Meestal wordt het bruto loon dat verdiend wordt op 1 januari van een bepaald jaar als uitgangspunt genomen.
You might be interested:  Verbruik Elektrische Auto Berekenen

Hoe meer onderdelen meetellen als pensioengevend loon, hoe hoger de pensioenopbouw. Maar ook, hoe hoger de pensioenpremie.

Waar kan ik het beste Pensioenbeleggen?

Aanbieders van pensioenbeleggingsrekeningen – Uw aanvullende pensioen opbouwen via beleggingen kan bij elke gerenommeerde bank. Veel banken, zoals ING en Triodos, scharen dit onder vermogensbeheer. Rabobank biedt deze dienstverlening aan onder de naam Rabobank Pensioen Beleggen.

 1. Naast banken kunt u ook terecht bij financiële dienstverleners als AEGON, Binck Bank, ASR Vermogensbeheer, BrightPensioen, DeGiro of Brand New Day.
 2. Omdat de hoogte van uw pensioen voor u belangrijk is, is het verstandig om niet te snel te kiezen voor een aanbieder van pensioenbeleggen.
 3. Neemt u gerust de tijd om de diverse aanbieders met elkaar te vergelijken.

Kijkt u niet alleen naar behaalde resultaten uit het verleden, maar ook naar serviceniveau en de ‘kleine lettertjes’.

Welk pensioenfonds staat er het beste voor?

06-12-2021 | Investments & Pensions Europe (IPE) heeft PFZW verkozen tot beste Nederlandse pensioenfonds én tot beste Europese bedrijfstakpensioenfonds. De award voor beste Nederlandse pensioenfonds is vooral te danken aan het PFZW-beleid in de hele breedte op pensioen en vermogensbeheer.

 • De jury benoemt het riskmanagement en de kosten efficiency als heel goed.
 • Daarnaast haalde PFZW de ‘Silver European award Multi-employer Pension Fund’ binnen.
 • De jury noemt daarbij de aanpak met betrekking tot duurzaam beleggen.
 • En met name op het gebied van impactbeleggen, de wereldwijde klimaatrisicobenadering voor vastgoed en de beleggingen in groene obligaties.

Lovend juryrapport Het juryrapport beschrijf PFZW als ‘innovatief, transparant en leidend in ESG, klimaatrisico en impactbeleggen’. Het fonds loopt volgens de jury ‘op veel gebieden’ voor op andere Nederlandse fondsen, onder meer wat betreft risicomanagement en kosten.