Formule Aflossing Lening Berekenen
De formule hiervoor is: (1 + rentepercentage) ^ (1/12) – 1. De uitkomst is in dit voorbeeld 0,407%. Daarna bereken je het bedrag dat je maandelijks aan rente en aflossing betaalt. De formule daarvoor is: (Leenbedrag * rentevoet * (1 + rentevoet) ^ looptijd in maanden / ((1 + rentevoet) ^ looptijd in maanden – 1)).
Contents
Hoe wordt een Aflossingstabel berekend?
Formules voor de berekening van een aflossingstabel –
Om zelf uw tabel op te maken moet u 3 dingen weten: het bedrag van uw lening, de looptijd en de rentevoet. U kunt dan het bedrag van de maandelijkse aflossingen berekenen met de volgende formule: Maandelijkse aflossing = x ((1+ )^(1/12)-1) x ((1+)^(1/12))^ / (((1+)^(1/12))^ -1)
Goed om te weten: Deze formule geeft de berekening weer van een vaste maandelijkse aflossing. Voor andere terugbetalingsschema’s bestaan er andere formules. Zodra u het bedrag van de maandelijkse aflossingen kent, kunt u gemakkelijk berekenen welk deel bestemd is voor de interesten en welk deel bestemd is voor de kapitaalaflossing:
Interesten = openstaand saldo x maandelijkse rentevoet Terugbetaald kapitaal = maandelijkse aflossing – interesten
Het openstaande saldo is na de betaling van de maandelijkse aflossing gelijk aan het beginkapitaal – het terugbetaald kapitaal. Belangrijk De formules voor de berekening van de aflossingstabel van een lening houden altijd rekening met de nominale rentevoet (en niet met het JKP). Deze rentevoet wordt in elke formule gedeeld door 12 om deze terug te brengen tot een maandelijkse basis.
Wat is aflossing lening?
Het aflossen van een lening betekent het terugbetalen van de lening. Wanneer u een lening gaat terugbetalen bestaan de maandlasten voor een deel uit rente en voor een deel uit aflossing. De rente is de vergoeding voor de bank voor het verstrekken van de lening.
Hoeveel aflossing lening?
Aflossen doet u middels een vast percentage van het uitstaand saldo of krediet limiet. De meeste kredietverstrekkers hanteren een percentage tussen de 1% en 2% van het saldo of krediet limiet. De rente alsmede looptijd op een doorlopend krediet zijn altijd variabel.
Hoe bereken je rente en aflossing hypotheek?
Het maandelijkse bedrag, de annuïteiten, bestaat uit aflossing en rente. De rente wordt berekend door het nog uitstaande hypotheekbedrag te vermenigvuldigen met het rentepercentage. De aflossing wordt vervolgens berekend door de rentecomponent af te trekken van het vaste maandbedrag.
Hoe bereken je de jaarlijkse annuïteit?
Annuïteit formule – De annuïteit formule zit op een complexe manier in elkaar. Wij maken het je graag gemakkelijk met de online berekening, zodat je de formule niet zelf hoeft toe te passen. En wil je aan de andere kant toch weten hoe de berekening werkt en wat we voor je doen? We leggen het je graag uit.
- De formule voor het berekenen van een annuïteit ziet er als volgt uit: annuïteit = (maandrente / (1 – ((1 + maandrente) ^ -aantal periodes))) * (hypotheek)bedrag Je berekent de annuïteit door uit te gaan van de maandrente.
- Die kun je berekenen door de jaarrente te delen door 12, omdat dit het aantal maanden in een jaar is.
Zodra je de maandrente weet kun je de formule toepassen. We laten je een voorbeeld zien op basis van 3% rente per jaar, een looptijd van 360 maanden en een bedrag van 250.000 euro. De jaarrente van 3% vertaalt zich naar een maandrente van 0,25%. annuïteit = (0,25 / (1 – ((1 + 0,25) ^ -360))) * €250.000 De annuïteit komt in dit geval uit op €1.048,56.
Je kunt aan de formule zien dat het behoorlijk ingewikkeld kan worden, niet in de laatste plaats door zowel het gebruik van haakjes als bijvoorbeeld het machtsverheffen. We begrijpen dat je daar zelf niet helemaal uit zal komen of niet de tijd voor hebt om het volledig uit te rekenen. Met onze tool maken we je dat een stuk makkelijker, aan de hand van de belangrijke gegevens die we van je nodig hebben.
De formule voor een annuïteit hoef je zelf niet uit je hoofd te leren, omdat we die hebben verwerkt in de online tool. Daarmee zorgen we ervoor dat je de berekening eenvoudig kunt doen, zonder dat je met de cijfers aan de slag hoeft. In plaats daarvan is het voldoende om de gegevens in te voeren, waarna wij je aangeven wat de annuïteit voor jouw hypotheek of spaardoel is.
Wat staat de rentevoet vandaag?
Jaren van spotgoedkoop lenen lijken voorbij: woonleningen sinds begin dit jaar al meer dan de helft duurder De rente op woonleningen is sinds begin dit jaar fors gestegen, zo leert een blik op de cijfers van Immotheker Finotheker. Wie over 20 jaar wil lenen, betaalt nu al ruim de helft meer rente dan in januari. De jaren van spotgoedkope leningen lijken zo achter de rug te zijn.
- Michaël Van Droogenbroeck, Stefan Grommen Hoeveel rente je betaalt op een woonlening verschilt natuurlijk van je persoonlijke situatie en van bank tot bank.
- Maar als je naar het gemiddelde van die cijfers kijkt, zoals Immotheker Finotheker doet in zijn Rentebarometer, valt op dat de hypotheekrente op korte tijd wel erg bruusk is gestegen.
Begin dit jaar bedroeg die gemiddelde rente voor een lening op 20 jaar met vaste rentevoet nog zowat 1,5 procent. Dat lage niveau had die hypotheekrente sinds het begin van de coronacrisis aangehouden. Vandaag schommelen de rentevoeten rond de 2,3 à 2,4 procent, afhankelijk van het percentage van het totale aankoopbedrag dat je wilt lenen (de “quotiteit” in het bankenjargon).
Daarmee zijn leningen dus op een paar maanden tijd meer dan de helft duurder geworden. De cijfers schommelen van dag tot dag, maar de trend in de grafiek is duidelijk stijgend. Begin mei klom de gemiddelde rente voor een lening voor meer dan 80 procent van het aankoopbedrag zelfs even, en voor het eerst sinds december 2014, boven de 3 procent.
Een rentestijging van 1,5 procent naar 2,5 procent, ongeveer zoals nu dus, hoe vertaalt zich dat in de centen? Ons vertrekpunt hier is dat je 200.000 euro leent over 20 jaar, met een vaste rente :
Begin januari bedroeg de gemiddelde rentevoet ongeveer 1,5 procent, Daarmee zou je 20 jaar lang elke maand 965 euro aan de bank moeten terugbetalen. Op het einde van die periode heb je dan alles samen 31.396 euro aan interesten betaald. Vandaag schommelt de gemiddelde rente rond de 2,5 procent, Voor dezelfde lening betaal je nu elke maand 1.057 euro, bijna 100 euro meer dus. Over de hele periode van 20 jaar betaal je zo 53.695 euro aan interesten, een dikke 22.000 euro meer.
Die hogere hypotheekrentes hebben een nogal financieel-technische verklaring. De rente op woonleningen is namelijk gekoppeld aan de evolutie van de langetermijnrente. Jarenlang stond die langetermijnrente op een historisch laag niveau en soms was die zelfs negatief.
- De langetermijnrente hangt samen met de koersen van staatsobligaties: hoe hoger de obligatiekoers, hoe lager de langetermijnrente.
- Die laatste werd in de voorbije jaren kunstmatig laag gehouden doordat de centrale banken massaal staatsobligaties opkochten om de economie meer zuurstof te geven.
- Dat opkoopbeleid van de centrale banken is intussen wat teruggeschroefd.
Nu de inflatie fors is gestegen, heeft de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, bovendien al twee keer laten weten de kortetermijnrente op te trekken. Dat zou de economie kunnen afremmen en de inflatie weer wat kunnen temperen. De financiële markten anticiperen erop dat de Europese Centrale Bank binnen afzienbare tijd hetzelfde zal doen. : Jaren van spotgoedkoop lenen lijken voorbij: woonleningen sinds begin dit jaar al meer dan de helft duurder
Hoeveel aflossen?
Maximaal aflossen hypotheek – Je mag elk jaar een percentage van de hoofdsom van je hypotheek vergoedingsvrij aflossen. Hoeveel procent dit is, hangt af van de geldverstrekker. Vaak is het 10% tot 20% van je oorspronkelijke hypotheekschuld. Los je meer af? Dan kan het zijn dat je een vergoeding moet betalen.
de rentevaste periode afloopt je je woning verkoopt of wordt verkocht via een executieverkoop je huis tenietgedaan wordt, bijvoorbeeld door een brand nabestaanden een uitkering krijgen om het huis af te lossen uit een overlijdensrisicoverzekering
Wat is de huidige rentevoet voor hypothecaire lening?
Stijgende rente in 2022 – De rente steeg van gemiddeld 1,38 procent begin 2022 naar 3,38 procent aan het jaareinde voor een woonkrediet op 20 jaar met een vaste rente en een quotiteit van 80 procent.
Hoe werkt een rentevoet?
Een rentevoet of intrestvoet is een vergoeding die je moet betalen wanneer je geld hebt geleend of die je ontvangt als je zelf geld uitleent. Een rente wordt steeds uitgedrukt in een percentage. In de meeste gevallen gaat het om een jaarlijkse rente.