Ftp Berekenen 20 Min Test

Ftp Berekenen 20 Min Test
FTP bepalen met de 20 minuten test – Je zou kunnen denken dat je bij deze test in 20 minuten klaar bent, maar dat is niet het geval. In totaal ben je 80 minuten aan het fietsen volgens onderstaand schema:

20 minuten inrijden op 55-65% van je FTP of in laag D1 5 minuten boost op 100% FTP of in 5 minuten hartslag langzaam tot omslagpunt brengen 5 minuten recovery 5 minuten: ALL OUT 10 minuten recovery 20 minuten: FTP TEST: ALL OUT 15 minuten cooling down

Je FTP wordt berekend door het gemiddelde vermogen tijdens de 20 minuten maximale inspanning te vermenigvuldigen met 0,95. Artikel gaat verder onder afbeelding Zoek voor je FTP test een weg zonder veel bochten en verkeer.

Wat is een normaal FTP?

FTP gedeeld door Gewicht – Om een goede vergelijking te maken tussen individuen, delen we het FTP door het lichaamsgewicht. Zo krijgen we het vermogen per kilogram op het FTP en verdisconteren we het absolute vermogensverschil tussen zware en lichte wielrenners.

Wat is de beste FTP test?

Het verschil tussen de Steep Ramp Test en 20-minuten FTP Test – In principe zijn bewegingswetenschappers het er wel over eens dat de 20-minuten test de beste manier is om je FTP te bepalen. Het geeft een accurater beeld van het vermogen wat je lang vol kunt houden en is daardoor betrouwbaarder.

Er is echter een grote maar. Een 20-minutentest is vooral geschikt voor geoefende fietsers of profs. Die weten namelijk hoe ze zichzelf moeten ‘pacen’ tijdens deze test. Het is de bedoeling dat je 20 minuten lang een gelijkmatig vermogen trapt zonder veel versnellingen, vanaf het begin tot eind. Voor iets minder geoefende fietsers is het heel moeilijk om te bepalen hoe hard je dan moet beginnen.

Vaak beginnen ze óf veel te langzaam, óf veel te hard en dat resulteert in een niet accuraat beeld van je FTP. Daarnaast is een 20-minutentest mentaal veel zwaarder. Niet alleen de test zelf, maar ook het warming-up protocol wat er aan vooraf gaat, met onder andere 5 minuten all-out.

Het zorgt ervoor dat het geheel ontzettend veel pijn doet en dat je daardoor echt klaar moet zijn voor deze test. En dat is soms best lastig in te plannen in je dagelijks leven, terwijl het voor beide testen van belang is dat je ze ongeveer elke 4 tot 6 weken herhaalt. De Steep Ramp Test is veel minder belastend.

Je gaat alleen op het laatst echt heel diep en dat is ook nog van korte duur. Het is daardoor makkelijker op te brengen en ook heb je minder herstel nodig. Het zorgt ervoor dat je dit makkelijker en vaker uitvoert. Ook hoef je bij deze test jezelf niet te pacen, de weerstand wordt automatisch verhoogd en dat dien je simpelweg te volbrengen.

 • Een stuk minder denkwerk dus.
 • Een kleine kanttekening bij de Steep Ramp Test is wel dat hij minder betrouwbaar is voor de bepaling van je FTP als je een sprinterstype bent.
 • Heb je veel snelle spiervezels (of gebruik je langzame spieren om de concurrentie op te roken? ), dan ben je beter in staat om lang in je anaerobe zone te blijven fietsen.

In de test komt het er dan op neer dat je een hoger vermogen kunt halen en je FTP daardoor te hoog uitvalt. Houd hier rekening mee als je zo’n type fietser bent.

Wat is een goede watt per kg?

Welke vermogens trappen de profs? – Om een plekje te bemachtigen in een profploeg, zou dat getal boven de 6 watt per kilogram moeten liggen. Beginnende fietsers zitten tussen de 2,5 en 3,2 voor mannen en 2,1 en 2,8 voor vrouwen. Snelle recreatieve fietsers produceren een vermogen tussen de 3,7 en 4,4 watt voor mannen en 3,2 tot 3,8 watt voor vrouwen.

 • Als je op 2,9 uitkomt en naar 3,9 wilt, kijk dan eerst naar je gewicht.
 • Dat is meestal hetgeen je vrij makkelijk kunt veranderen.
 • Als je gewicht aan de hoge kant is, kun je gebruik maken van trainingen die gericht zijn op afvallen en gebruikmaken van een voedingsplan.
 • Als je gewicht goed is, werk dan aan je kracht.

Regelmatige krachttraining, met name squats, legpresses en step-ups kunnen uitkomst bieden en dat is precies wat je vindt in onze video-cursus Krachttraining voor Wielrenners, De kracht vervolgens vertalen naar snelheid op de fiets vraagt om het doen van intervaltraining.

Is FTP beter dan UTP?

Informatie over netwerkkabels Informatie over koper netwerkkabels Om meer duidelijkheid te creëren over de verschillende typen netwerkbekabeling hebben wij op deze pagina een kort stukje informatie staan over wat de meest voorkomende kabels zijn en wat de gebruikstoepassing is per bij elke kabel. Eerst even wat verschillende types naast elkaar leggen. Type kabel:

TYPE Doorvoersnelheid Frequentie Maximale afstand
CAT5e 1000Mbit/s – 1Gbit 100 Mhz 100m
CAT6 1000Mbit/ s – 1Gbit 250 Mhz 100m
CAT6a 10000Mbit/s – 10Gbit 500Mhz 100m
CAT7 10000Mbit/s – 10Gbit 1000Mhz 100m

Er zijn dus al een aantal verschillen in netwerkkabel, maar dan is er ook nog een verschil in opbouw van de kabel zelf.

Unshielded Twisted Pair (UTP) Foiled Twisted Pair (FTP) Shielded Twisted Pair (STP) Shielded Foiled Twisted Pair (SFTP) Shielded Shielded Twisted Pair (SSTP)

UTP betekend Unshielded Twisted Pair en bestaat uit 8 aders die per twee worden getwist. Omdat deze aders gedraaid zijn is de netwerkkabel automatisch bescherm tegen elektromagnetische interferentie. UTP kabels zijn meer dan geschikt voor thuis gebruik en/of het MKB.

FTP betekend Foiled Twisted Pair en is bijna identiek aan UTP, behalve dat er bij FTP nog een extra laag folie omheen zit, doordat er extra folie omheen zit is de kabel veel beter beschermd tegen elektromagnetische interferentie. De kabel is over het algemeen iets stugger en dikker dan UTP kabel. STP staat voor Shielded Twisted Pair is gelijk aan FTP bekabeling, maar hierbij zijn ook de aderparen zelfs omringd met folie.

Dat betekent dat deze nog beter bescherm is tegen elektromagnetische interferentie, maar een echt use-case zou zijn als er netwerkbekabeling langs een compleet stroomnet zou lopen of andere kabels die voor veel interferentie kunnen zorgen. Deze kabel zal voor standaard gebruik niet snel ingezet worden, omdat het op dat moment geen meerwaarde heeft ten opzichte van een FTP of UTP kabel.

 1. Deze kabel is hetzelfde als een FTP kabel, maar er zit nog een vertind koper vlechtwerk om de aderparen heen voor extra bescherming tegen interferentie.
 2. Deze kabels beschermen tegen hoogfrequentie signalen.
 3. Deze kabel is hetzelfde als een STP kabel (inderdaad, 2 shielded), maar er zit nog een vertind koper vlechtwerk om de aderparen heen voor extra bescherming tegen interferentie.

Deze kabels beschermen nog een tandje beter tegen hoogfrequentie signalen dan SFTP, maar deze zijn wel wat zeldzamer geworden qua leggen van deze kabels, omdat de meest technische apparatuur verbeterd is, waardoor de bescherming praktisch niet meer nodig is.

Ook qua kosten zijn gevlochten beschermde kabels een stuk hoger, daarom word hier niet meer snel voor gekozen. AWG, wat is dat? AWG staat voor American Wire Gauge, een standaard voor de dikte van een draad. Meestal zien we in UTP-bekabeling AWG 23 of AWG 24, het getal staat voor de dikte van de ader. Des te lager het getal des te dikker is de kabel.

Wat is die goedkopere CCA kabel? CCA kabel staat voor Copper Clad Aluminium en is een draad gemaakt van een aluminium geleider die is bekleed met een dunne laag koper. Dit soort kabels hebben wij bij WifiHouse niet in het assortiment en zouden ook niet gebruikt moeten worden.

You might be interested:  Wia En Werken Berekenen

De weerstand van de kabel is tot 40% hoger dan bij een echt koperen kabel, is stukken minder flexibel op de lange termijn, de kabel kan niet de standaardlengtes aan of heeft een aanzienlijk mindere werking en heeft een vele male hogere kans op een breuk. Zelfs bij PoE gebruik kan het brandgevaarlijk zijn, dus dat raden wij absoluut af.

: Informatie over netwerkkabels

Hoe snel FTP omhoog?

2 tips om je FTP te verhogen – 1. Trainingsload wekelijks verhogen Trainingsload = trainingsvolume x de trainingsintensiteit. Hoe meer uren je kunt maken, des te hoger je je niveau kunt opkrikken. Probeer een dag extra te trainen of/en breid de lengte van je duurtrainingen uit.

 1. Als je een account hebt op TrainingPeaks kun je het best je fitness opkrikken door het getal van je fitness te verhogen met 30 en dit getal te vermenigvuldigen met 7 (dagen in de week).
 2. Dit getal is de trainingsintensiteit die je in kunt plannen.
 3. Voorbeeld.
 4. Je hebt een fitness level van 70.
 5. Dan kun je een trainingsload van 700 (70+30*7) in deze week inplannen.

Verhoog de trainingsload wekelijks met zo’n 4-5%.2. Sweet spot/treshold trainingen opbouwen Voer wekelijks 3 trainingen in de sweet spot zone/treshold zone (88-105% van je FTP) uit. In deze trainingszone prikkel je je FTP het meest. In de sweet spot zone (88-95% van je FTP) kun je relatief veel tijd spenderen omdat je hier niet verzuurt.

 1. Wissel af met sweet spot en treshold trainingen.
 2. Start met intervallen van 10 minuten op 100% van je FTP en een totale trainingstijd van 30 minuten in de eerste week.
 3. Verleng de intervallen wekelijks naar 15-20-30 minuten en verhoog de trainingstijd in de zone wekelijks met 10-15 minuten per training.

Eindig met 2 intervallen van 1 uur op 88-95% van je FTP. Wissel bovenstaande trainingen af met rustige duurritten en herstelritten zodat je topfit bent om bovenstaande trainingen goed te kunnen uitvoeren. Je kunt veel progressie boeken door 3 maanden op bovenstaande manier te trainen.

Hoeveel kan mijn FTP verbeteren?

Trainingen om het FTP te verbeteren – Je kunt dus je FTP-waarde verbeteren door je VO 2 max te verbeteren maar ook door het percentage waarop je FTP-waarden ten opzichte van je VO 2 max ligt te verbeteren. Om deze onderdelen van je FTP te verbeteren zijn zowel aerobe trainingen als anaerobe trainingen belangrijk.

Met andere woorden iedere training die je doet kan je FTP-waarde verbeteren. Door gebruik te maken van een weet je zeker dat je de juiste hoeveelheid duurtrainingen en intensieve trainingen zult doen om je FTP te verbeteren. Lange duurtrainingen Duurtrainingen zijn belangrijke trainingen om je FTP te verbeteren, als je basisconditie verbeterd dan schuift je FTP/omslagpunt ook op.

Een duurtraining hoeft niet lang te zijn als de intensiteit maar laag genoeg is. Voor een profrenner zijn langere duurtrainingen belangrijker dan bij wielrenners die minder tijd hebben om te trainen. Duurtrainingen zorgen ervoor dat het aantal energiefabriekjes (mitochondria) in je spieren toeneemt, daarnaast komen er meer kleine bloedvaatjes in je spieren.

Des te meer mitochondria je hebt en des te beter die functioneren des te hoger je VO 2 max wordt. Minder ervaren wielrenners voeren hun duurtrainingen vaak te intensief uit. Dit is terug te zien in hun inspanningstest, het FTP/omslagpunt ligt dan lager ten opzichte van hun VO 2 max. Tempo/sweet spot trainingen Tempo oftewel sweet spot trainingen worden net onder je FTP uitgevoerd.

Doordat de verzuring laag is bouw je niet veel vermoeidheid op in deze zone waardoor je langere tijd dichter bij je huidige FTP kunt trainen. Waar deze trainingen in het verleden erg populair waren worden ze tegenwoordig minder gebruikt omdat zwaardere intervallen iets effectiever blijken te zijn.

 • In de is deze intensiteit ideaal om krachttrainingen op de fiets te doen met een lage trapfrequentie.
 • Treshold trainingen Trainingen op of net iets boven je FTP zorgen ervoor dat je FTP verbeterd.
 • Deze trainingen zijn alleen aan te raden als je basisconditie goed genoeg is, doordat je boven je omslagpunt traint is de verzuring hoger en zal het herstel ook langer duren.

Door op deze intensiteit te trainen zal je lichaam de aangemaakte verzuring makkelijker gaan verwerken. Als je lichaam meer en sneller verzuring kan verwerken dan zal je ook meer vermogen kunnen trappen voordat het lichaam meer verzuring aanmaakt dan het kan verwerken, met andere woorden je FTP/omslagpunt stijgt.

VO 2 max trainingen VO 2 max trainingen hebben als doel je VO 2 max te verbeteren, als je VO 2 max verbeterd dan zorgt dit in de meeste gevallen ook voor een hogere FTP-waarde. Deze trainingsvorm kun je niet onbeperkt doen omdat de vermoeidheid die je opbouwt heel hoog is, daarnaast kunnen teveel van dit soort inspanningen ervoor zorgen dat je basisconditie weer minder wordt.

VO 2 max intervallen zijn korte intervallen van 2 tot 5 minuten boven je omslagpunt.

Wat is een goed FTP programma?

FILEZILLA (WINDOWS + MAC + LINUX) – Filezilla is verreweg het meest populaire en meest gebruikte FTP programma. Filezilla heeft zijn grote aanhang niet alleen verkregen doordat het een open source programma is, maar vooral door zijn snelheid en gebruiksvriendelijkheid.

Filezilla is geen zwaar programma en het beschikt over alle basisfunctionaliteiten die een FTP programma moet hebben. Filezilla beschikt onder andere over een Drag & Drop-functie, transfer queues, het kan prima grote bestanden verzenden en laat de voortgang hiervan zien. Filezilla is zowel voor Mac, Linux als Windows beschikbaar en is bovendien gratis.

Lees meer informatie over bestanden uploaden via FTP,

Hoe meer watt te trappen?

Simuleer klimtrainingen op een ergometer – Als je niet in de heuvels of bergen kunt trainen en je wilt beter leren klimmen, dan zou je ook op een ergometer klim trainingen kunnen simuleren. Dit kun je doen door blokken van een paar minuten met een trapfrequentie van 70-80 rpm te doen.

Tijdens deze blokken blijft je hartslag of vermogen onder je omslagpunt. Deze intensiteit van deze blokken kun je langzaam opbouwen. Als je basisconditie niet in orde is dan hebben deze trainingen geen zin en kunnen er zelfs voor zorgen dat je klimcapaciteiten minder worden. Begin met een aantal korte blokken van 2 min net onder je omslagpunt en maak de blokken iedere twee weken iets langer.

Let er wel op dat het herstel van dit soort trainingen 24-48 uur in beslag neemt.

Hoe werkt FTP test Garmin?

> Mijn statistieken > FTP > FTP test > Rijden. om de activiteitentimer te starten. Zodra u aan de rit begint, geeft het toestel de verschillende stappen van de test, het doel en de huidige vermogensgegevens weer. Als de test is voltooid, wordt een bericht weergegeven.

Wat is een hoog FTP?

Wat halen amateur wielrenners? – De gemiddelde amateur wielrenner die een cyclo in de Franse Alpen uit kan rijden heeft een FTP waarde van 3,5 watt/kg. Een FTP waarde van 4,5 watt/kg is al behoorlijk hoog voor amateur wielrenners. Bij Zwift vallen de renners met een FTP waarde van boven de 4 watt/kg in de A categorie.

Hoeveel watt is goed bij een fietstest?

Voer de zwaarte op totdat je hartslag ligt tussen de 120-170 slagen. Het wattage is daarbij waarschijnlijk voor mannen 100 of 150 watt en voor vrouwen tussen 75 of 100 watt. Als de fietsergometer geen wattage aangeeft is het ook mogelijk te fietsen op kpm inspanning.

You might be interested:  Hoe Vakantiegeld Berekenen

Hoeveel watt fietst een gemiddelde fietser?

Snelheid 5 verschillende type fietsen vergeleken Hoe snel is een fiets? Daar hoor je altijd allerlei getallen bij. Om een praktisch realistisch beeld te geven heb ik het traject Utrecht-Breukelen met 5 verschillende fietsen gereden. Hierbij zijn de fietsen voorzien van een SRM-vermogensmeter.

Type fiets Wind mee Wind tegen Wind km/h Windrichting Windkracht
Stadsfiets 22,4 16,9 16 N 3
Sportieve fiets 24,7 18,2 15 N 3
Racefiets 26,3 20,7 11 WNW 2
Lage ligfiets 27,5 26,5 9 WZW 2
Elektrische fiets 26,7 24,7 12 W 3
Racefiets 200watt 35,1 27,2 11 WNW 2

Gemeten snelheid (km/h) bij 100watt. Fietser is 78kg, 188cm, temperatuur is 18 graden. De route die ik heb gereden is de vanaf de spoorbrug. De windgegevens zijn van het KNMi-station in de Bilt. De gemiddelde windsnelheid over een jaar is daar 14,4 km/h.

 1. De snelheid is de gemiddelde snelheid over het traject.
 2. Omdat ik daar gewoon door kon rijden is deze snelheid een goede indicatie voor de kruissnelheid die je op de fiets met een matige inspanning kunt halen als je gewoon door kunt rijden op goed wegdek.
 3. De menselijke motor Het traject heb ik gefiets met een gemiddeld vermogen van 100 watt.

Voor een volwassenen van 78 kg zoals ik is dit een matig intensieve inspanning. Met een half uur per dag fietsen met deze inspanning voldoe ik aan de, Deze inspanning is goed voor je gezondheid. Het is echter een inspanning waarbij je niet moe wordt en niet gaat zweten.100 watt is een inspanning die elke fitte volwasen en jongeren probleemloos een uur kan volhouden.75 watt is een inspanning waarmee ouderen aan de norm gezond bewegen voldoen en voor fitte jongeren en volwassen een rustige inspanning.150 watt is een inspanning die een getrainde fietser goed elke dag een uur kan volhouden. De gewone stadsfiets was een fiets van de Aldi met nexus 8 versnellingsnaaf, een hele rechte zit en Vredestein Scarab banden met een bandenspanning van 4 bar. Geen snelle fiets, maar een door slechtere banden, te zachte banden en een slechter rendement van de versnellingsnaaf. De sportieve fiets was een singlespeed met (een aanrader voor als je snelle, comfortabele banden zoekt) op 6 bar en het stuur net wat lager dan het zadel. De fiets is duidelijk sneller door de lagere rolweerstand door het type band en de iets hogere bandenspanning, het hogere rendement van de aandrijving en de iets lagere luchtweerstand door de diepere zit. Nog sneller op het vlakke kan alleen door de luchtweerstand te verlagen. Op het meettraject heb ik dat gedaan door de sportieve fiets te voorzien van een ligstuur. De zit is dan vergelijkbaar met de diepe zit op een racefiets. De luchtweerstand kan nog lager door te gaan liggen op een ligfiets. Het meettraject heb ik gefiets met een Optima Baron lage racer. Ter vergelijking heb ik het traject ook gereden met een elektrische fiets, de Koga Tesla. Met die fiets rij ik keurig de maximale toegestaande snelheid voor elektrische fietsen. Wat mij opviel is dat het verschilt tussen wind mee en wind tegen erg klein was en dat het mentaal veel moeite kosten om 100 watt te blijven trappen omdat met minder inspanning de snelheid niet omlaag gaat (de motor werkt dan gewoon harder). Wil je een nog snellere fiets dan moet je de fiets voorzien van een stroomlijn om de luchtweerstand verder te verlagen. De snelste fiets, bruikbaar in het verkeer, is de Hiermee rij je bijna 31 km/h met een matige inspanning van 100 watt. Natuurlijk kun je ook zelf meer inspanning leveren.

Het traject heb ik ook gefietst met een inspanning van 200 watt op de fiets met ligstuur. Dan rij ik wind mee 35,1 km/h en wind tegen 27,2 km/h. Zelf berekenen Op kun je zelf berekenen hoe snel je kruissnelheid ongeveer kan zijn. Ook kun je er een schatting mee maken hoeveel vermogen je kunt leveren. In onderstaande tabel staan de berekende waardes voor de gebruikte fietsen en de Quest.

Kruissnelheid verschilende type fietsen

Vermogen 75 100 150 200 250
Stadsfiets 16,5 18,8 22,4 25,2 27,6
Sportieve fiets 19,4 21,9 25,9 29,0 31,6
Racefiets 21,8 24,8 29,4 33,1 36,2
Lage ligfiets 24,3 28,4 34,6 39,5 43,6
Quest 24,9 30,3 38,9 45,5 51,2

Snelheid in km/h. Fietser is 78kg, 188cm, temperatuur is 20 graden en geen wind. Conclusie De belangrijkste conclusie is dat met een matige inspanning al redelijke snelheden op de fiets te halen zijn. Onder gunstige omstandigheden zou een kruissnelheid van18 km/h op een gewone fiets voor de meeste fietsers geen probleem moeten zijn.

Veel fietsen zijn slecht (o.a. te zachte banden!) Veel fietsers rijden lui. (niet zo gek want met meer inspanning fietsen op het vlakke levert nauwelijks snelheidswinst op) Veel fietsers hebben een slechte conditie. Matig intensief fietsen is dan al te zwaar.

Wat ook opvalt is dat de snelheid van de gewone fiets hoger ligt dan vaak in publicaties wordt vermeld. In de norm gezond bewegen bijvoorbeeld wordt 5 a 6km/h wandelen gelijkgesteld aan 15 km/h fietsen.6 km/h wandelen is stevig doorlopen en zeker meer dan 100 watt inspanning.15 km/h op een gewone stadsfiets is lui fietsen. : Snelheid 5 verschillende type fietsen vergeleken

Hoeveel watt is 30 km per uur?

Op vlak terrein – Op vlak terrein maakt een aantal kilo meer of minder niet zo’n verschil. Om 30 km/uur te fietsen (uitgaande van geen tegenwind) moet een renner van 70 kg met een fiets van 9 kg ongeveer 172 watt fietsen. Weegt deze renner 80 kg dan komt dit neer op 176 watt en voor iemand van 95 kg 183 watt.

Of, anders gesteld: met hetzelfde wattage (172 watt) gaat de lichtere renner 0,3 km/uur harder dan iemand van 80 kg. Wordt het terrein bochtiger dan ontstaan er meer verschillen. Een zwaardere renner zal eerder moeten remmen om op tijd vaart te verminderen (zijn remweg is door het extra gewicht langer) en hij moet na de bocht meer kracht leveren om weer op gang te komen.

De lichtere renner kan iets later in zijn remmen knijpen en heeft minder power nodig om weer op snelheid te komen.

Hoeveel watt is te veel?

Hoeveel watt mag er op één groep worden aangesloten? Houdaltijd als vuistregel aan dat er maximaal 3500 aan stroom door een mag lopen. Als je 3500 Watt als standaard aanhoudt zit je altijd goed. Wanneer je de officiële berekening erop los laat zijn verschillende uitkomsten mogelijk.

Hoeveel watt fietst een prof?

Geleverd vermogen gemeten tijdens een eindsprint bij het wielrennen

 • samenvatting
 • ·
 • Geactualiseerd: 28-02-2020
 • ·
 • Publicatiedatum: 7-10-2015
 • ·
 • 2 min

De laatste 10 minuten voorafgaand aan een fietssprint loopt het vermogen dat profwielrenners leveren op van ruim 300 W tot bijna 500 W op een minuut voor de sprint. Tijdens de sprint ligt het piekvermogen van de sprinters ongeveer rond de 1250 W waarbij de snelheid richting de 70 km/u gaat. Het is de climax van menig wielrenkoers, de massasprint om de eindzege. Voordat het zover is moeten de wielrenners eerst urenlang koersen. Tijdens de laatste kilometers nemen de spanning en snelheid toe en komen de sprintersploegen naar voren om hun sprinters in een goede positie in de finishstraat af te leveren.

De sprinters moeten dan, na een urenlange duurinspanning, nog 1 keer alles geven tijdens de sprint. Menaspà en collega’s hebben data van 6 topsprinters verzameld om onder andere inzicht te krijgen in hoeveel vermogen zij voor en tijdens de sprint leverden. Zes sprinters die lid waren van WorldTour teams zijn 2 jaar lang tijdens hun wedstrijden gevolgd.

Door middel van een SRM-systeem op hun fiets zijn de vermogensdata verzameld van de koersen die zij gefietst hebben. De onderzoekers hebben alleen naar de data gekeken als de koersen vlak waren, in een sprint eindigden en als de sprinters minimaal in de top-5 beland waren.

Naast het geleverde vermogen is ook de snelheid gemeten waarmee de sprinters fietsten. De onderzoekers hebben de data verzameld onder andere 10 minuten voor de sprint, 1 minuut voor de sprint en tijdens de sprint. In totaal zijn er 17 koersen geanalyseerd die aan de gestelde criteria voldeden. Uit de SRM-data bleek dat de sprinters 10 minuten voor de sprint gemiddeld ruim 300 W leverden, terwijl dit op 1 minuut voor de sprint opliep tot gemiddeld bijna 500 W.

Het piekvermogen tijdens de sprint lag gemiddeld rond de 1250 W terwijl de pieksnelheid tijdens de sprint gemiddeld 66 km/u was. Uiteraard is het geleverde vermogen niet allesbepalend in een massasprint. Ook de tactiek speelt een belangrijke rol. Vooral het moment van “aangaan” is daarbij belangrijk.

You might be interested:  Zzp Uurtarief Berekenen

Een sprinter moet er voor zorgen dat hij niet te vroeg op kop komt. Toch geeft deze studie een goed beeld van wat er fysiek nog gevraagd wordt van een sprinter aan het eind van een etappe. Het lijkt erop dat een lange duurinspanning zijn weerslag heeft op het vermogen dat een topsprinter nog kan leveren gelet op het feit dat 1250 W niet hoog is voor een topsprinter.

Vanuit dat oogpunt is het belangrijk om een talentvolle sprinter niet alleen te beoordelen op het piekvermogen dat hij kan leveren vanuit rust maar om ook te bepalen waar hij fysiek nog toe in staat is na een lange duurinspanning.

Menaspà P, Quod M, Martin DT, Peiffer JJ, Abbiss CR (2015) Physical demands of sprinting in professional road cycling. Int.J. Sport Med., In Press, DOI: 10.1055/s-0035-1554697

Dit artikel is ook getoond op Meld je aan voor de maandelijkse kennis-update van Allesoversport.nl en mis nooit meer iets over sport en bewegen. : Geleverd vermogen gemeten tijdens een eindsprint bij het wielrennen

Wat is een goed FTP programma?

FILEZILLA (WINDOWS + MAC + LINUX) – Filezilla is verreweg het meest populaire en meest gebruikte FTP programma. Filezilla heeft zijn grote aanhang niet alleen verkregen doordat het een open source programma is, maar vooral door zijn snelheid en gebruiksvriendelijkheid.

Filezilla is geen zwaar programma en het beschikt over alle basisfunctionaliteiten die een FTP programma moet hebben. Filezilla beschikt onder andere over een Drag & Drop-functie, transfer queues, het kan prima grote bestanden verzenden en laat de voortgang hiervan zien. Filezilla is zowel voor Mac, Linux als Windows beschikbaar en is bovendien gratis.

Lees meer informatie over bestanden uploaden via FTP,

Hoeveel watt trapt een gemiddelde fietser?

Snelheid 5 verschillende type fietsen vergeleken Hoe snel is een fiets? Daar hoor je altijd allerlei getallen bij. Om een praktisch realistisch beeld te geven heb ik het traject Utrecht-Breukelen met 5 verschillende fietsen gereden. Hierbij zijn de fietsen voorzien van een SRM-vermogensmeter.

Type fiets Wind mee Wind tegen Wind km/h Windrichting Windkracht
Stadsfiets 22,4 16,9 16 N 3
Sportieve fiets 24,7 18,2 15 N 3
Racefiets 26,3 20,7 11 WNW 2
Lage ligfiets 27,5 26,5 9 WZW 2
Elektrische fiets 26,7 24,7 12 W 3
Racefiets 200watt 35,1 27,2 11 WNW 2

Gemeten snelheid (km/h) bij 100watt. Fietser is 78kg, 188cm, temperatuur is 18 graden. De route die ik heb gereden is de vanaf de spoorbrug. De windgegevens zijn van het KNMi-station in de Bilt. De gemiddelde windsnelheid over een jaar is daar 14,4 km/h.

 1. De snelheid is de gemiddelde snelheid over het traject.
 2. Omdat ik daar gewoon door kon rijden is deze snelheid een goede indicatie voor de kruissnelheid die je op de fiets met een matige inspanning kunt halen als je gewoon door kunt rijden op goed wegdek.
 3. De menselijke motor Het traject heb ik gefiets met een gemiddeld vermogen van 100 watt.

Voor een volwassenen van 78 kg zoals ik is dit een matig intensieve inspanning. Met een half uur per dag fietsen met deze inspanning voldoe ik aan de, Deze inspanning is goed voor je gezondheid. Het is echter een inspanning waarbij je niet moe wordt en niet gaat zweten.100 watt is een inspanning die elke fitte volwasen en jongeren probleemloos een uur kan volhouden.75 watt is een inspanning waarmee ouderen aan de norm gezond bewegen voldoen en voor fitte jongeren en volwassen een rustige inspanning.150 watt is een inspanning die een getrainde fietser goed elke dag een uur kan volhouden. De gewone stadsfiets was een fiets van de Aldi met nexus 8 versnellingsnaaf, een hele rechte zit en Vredestein Scarab banden met een bandenspanning van 4 bar. Geen snelle fiets, maar een door slechtere banden, te zachte banden en een slechter rendement van de versnellingsnaaf. De sportieve fiets was een singlespeed met (een aanrader voor als je snelle, comfortabele banden zoekt) op 6 bar en het stuur net wat lager dan het zadel. De fiets is duidelijk sneller door de lagere rolweerstand door het type band en de iets hogere bandenspanning, het hogere rendement van de aandrijving en de iets lagere luchtweerstand door de diepere zit. Nog sneller op het vlakke kan alleen door de luchtweerstand te verlagen. Op het meettraject heb ik dat gedaan door de sportieve fiets te voorzien van een ligstuur. De zit is dan vergelijkbaar met de diepe zit op een racefiets. De luchtweerstand kan nog lager door te gaan liggen op een ligfiets. Het meettraject heb ik gefiets met een Optima Baron lage racer. Ter vergelijking heb ik het traject ook gereden met een elektrische fiets, de Koga Tesla. Met die fiets rij ik keurig de maximale toegestaande snelheid voor elektrische fietsen. Wat mij opviel is dat het verschilt tussen wind mee en wind tegen erg klein was en dat het mentaal veel moeite kosten om 100 watt te blijven trappen omdat met minder inspanning de snelheid niet omlaag gaat (de motor werkt dan gewoon harder). Wil je een nog snellere fiets dan moet je de fiets voorzien van een stroomlijn om de luchtweerstand verder te verlagen. De snelste fiets, bruikbaar in het verkeer, is de Hiermee rij je bijna 31 km/h met een matige inspanning van 100 watt. Natuurlijk kun je ook zelf meer inspanning leveren.

Het traject heb ik ook gefietst met een inspanning van 200 watt op de fiets met ligstuur. Dan rij ik wind mee 35,1 km/h en wind tegen 27,2 km/h. Zelf berekenen Op kun je zelf berekenen hoe snel je kruissnelheid ongeveer kan zijn. Ook kun je er een schatting mee maken hoeveel vermogen je kunt leveren. In onderstaande tabel staan de berekende waardes voor de gebruikte fietsen en de Quest.

Kruissnelheid verschilende type fietsen

Vermogen 75 100 150 200 250
Stadsfiets 16,5 18,8 22,4 25,2 27,6
Sportieve fiets 19,4 21,9 25,9 29,0 31,6
Racefiets 21,8 24,8 29,4 33,1 36,2
Lage ligfiets 24,3 28,4 34,6 39,5 43,6
Quest 24,9 30,3 38,9 45,5 51,2

Snelheid in km/h. Fietser is 78kg, 188cm, temperatuur is 20 graden en geen wind. Conclusie De belangrijkste conclusie is dat met een matige inspanning al redelijke snelheden op de fiets te halen zijn. Onder gunstige omstandigheden zou een kruissnelheid van18 km/h op een gewone fiets voor de meeste fietsers geen probleem moeten zijn.

Veel fietsen zijn slecht (o.a. te zachte banden!) Veel fietsers rijden lui. (niet zo gek want met meer inspanning fietsen op het vlakke levert nauwelijks snelheidswinst op) Veel fietsers hebben een slechte conditie. Matig intensief fietsen is dan al te zwaar.

Wat ook opvalt is dat de snelheid van de gewone fiets hoger ligt dan vaak in publicaties wordt vermeld. In de norm gezond bewegen bijvoorbeeld wordt 5 a 6km/h wandelen gelijkgesteld aan 15 km/h fietsen.6 km/h wandelen is stevig doorlopen en zeker meer dan 100 watt inspanning.15 km/h op een gewone stadsfiets is lui fietsen. : Snelheid 5 verschillende type fietsen vergeleken