Gas Water Licht Kosten Berekenen

Gas Water Licht Kosten Berekenen

Wat betaal je per maand aan gas, water en licht?

Wat kost gas water licht per maand? – Kijkend naar alle losse componenten dan kunnen we concluderen dat de kosten voor gas, water en licht flink kunnen oplopen. Een gemiddeld Nederlands huishouden in maandelijks ongeveer €92,00 kwijt aan gas, €40,00 kwijt aan stroom en €14,50 kwijt aan kosten voor water.

Wat kosten gas, water licht per maand voor 2 personen?

Gemiddelde gas, water en licht kosten per maand – Een huishouden van twee personen in een tussenwoning betaalt maandelijks gemiddeld € 251,- voor gas, water en licht per maand, De gemiddelde kosten voor gas bedragen € 160,- per maand, voor water bedragen de gemiddelde kosten € 16,50 per maand en voor licht is dit € 74,50 per maand.

Wat kost een gemiddelde douchebeurt?

Meer douchen kost meer geld – Nu we de bedragen per minuut weten is het niet zo moeilijk meer om inzichtelijk te maken hoeveel douchen in 2023 kost.

Aantal minuten Warm water gas Warm water elektriciteit
1 minuut douchen € 0,11 € 0,10
5 minuten douchen € 0,55 € 0,50
10 minuten douchen € 1,10 € 1,00
20 minuten douchen € 2,20 € 2,00
30 minuten douchen € 3,30 € 3,00
60 minuten douchen € 6,60 € 6,00

Deze cijfers zijn ten eerste gebaseerd op gemiddelde cijfers over het verbruik, maar ook gebaseerd op het verbruik per persoon. Dus hoe groter je huishouden, des te hoger de kosten zijn. Als je bijvoorbeeld 3 gezinsleden hebt die gemiddeld 15 minuten per dag douchen, ben je met warm water dat via gas verwarmd is € 4,95 per dag kwijt en met warm water dat via elektriciteit is verwarmd € 4,50 per dag kwijt.

Wat is een gemiddeld gezin kwijt aan energiekosten?

17 feb 2022 om 23:58 Update: een jaar geleden Huishoudens zijn dit jaar bijna dubbel zoveel kwijt aan energie. De kosten voor een gemiddeld huishouden stijgen met 86 procent naar 2.800 euro per jaar, concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Vooral de hoge gasprijs zorgt ervoor dat we ons blauw betalen. Het CBS vergeleek de tarieven van energieleveranciers van januari vorig jaar met die van januari dit jaar. Het statistiekbureau ging daarbij uit van een gebruik van 1.169 kubieke meter gas en 2.479 kilowattuur aan stroom per jaar per huishouden.

Vorig jaar zou je met dat verbruik uitkomen op een energierekening van iets minder dan 1.500 euro. Dit jaar stijgt dat bedrag dus naar 2.800 euro. Dat bedrag is inclusief een compensatieregeling van het kabinet, waarbij een huishouden gemiddeld 417 euro tegemoetkoming krijgt.

 • Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen rond de hoge gasprijzen Zonder die compensatie zou je gemiddeld bijna 1.700 euro extra betalen.
 • Dat komt vooral doordat de tarieven voor gas flink stegen.
 • Daarnaast wordt gas ook gebruikt voor het opwekken van elektriciteit, waarvoor je eveneens flink meer betaalt.
You might be interested:  Cijfer Berekenen 70 Procent

De werkelijke kosten kunnen per huishouden behoorlijk uiteenlopen. Zo zijn er consumenten die een doorlopend contract hebben waarin een lager tarief is afgesproken. Die merken nu weinig van de hogere prijzen. Ook zijn er veel mensen die vanwege de hoge tarieven hebben besloten de verwarming wat lager te zetten. 2:56 Afspelen knop

Wat ben ik kwijt aan gas water licht?

Gemiddelde kosten licht per maand – De elektriciteitskosten zijn meestal lager dan de kosten voor gas, omdat je over stroom minder belasting betaalt. Voor 2023 is dit 596,86 euro. Daarnaast vallen de stroomtarieven gemiddeld lager uit dan de gastarieven,

De grootste invloed op je stroomverbruik is het aantal bewoners dat in je huis woont. Elektrische apparaten spelen daarnaast ook een grote rol in de hoeveelheid stroom die je verbruikt. Hoe meer elektrische apparaten je hebt des te meer stroom je verbruikt. Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt 2.730 kWh per jaar.

Dit komt gemiddeld neer op €36 aan stroomkosten per maand. Voor meer informatie kun je ook terecht op onze gas en elektra pagina.

Aantal personen in huishouden Gemiddeld stroomverbruik per jaar in kWh Kosten per maand*
1 1.810 kWh € 17,23
2 2.800 kWh € 37,05
3 3.310 kWh € 47,26
4 3.840 kWh € 57,87
5 4.110 kWh € 63,27
Gemiddeld per huishouden 2.730 kWh € 35,65

Bron: Nibud. *Bij een gemiddeld elektriciteitstarief (tarief na 1 oktober 2020) van € 0,2402 per kWh en vastrecht van € 27,55 per maand (incl.21% btw). Inclusief de jaarlijkse belastingteruggave van € 558,56 (2021). Afgeronde bedragen.

Hoeveel scheelt korter douchen?

theme-icon Duurzaam leven • • 18-08-2022 • leestijd 3 minuten • Gemiddeld staan we zo’n negen minuten per douchebeurt onder de douche. De meesten van ons doen dat zo’n vijf keer per week. Dat kost behoorlijk wat water, gas en geld. Hoe kan je besparen? Een douchebeurt kost zo’n 90 liter water. Dat water moet ook nog verwarmd worden; dat kost je zo’n € 0,40 per keer.

 1. Dat klinkt misschien niet als heel veel, maar opgeteld is het toch een behoorlijke kostenpost, waar je best op kunt besparen.
 2. Daarnaast heeft (de verwarming van) water niet alleen financiële prijs.
 3. Het heeft ook een prijs voor het klimaat.
 4. Een liter warm water kost 70 keer meer energie dan eenzelfde hoeveelheid koud water.

Veel mensen zijn best bereid om concessies te doen als het gaat om douchen.40% van de Nederlanders zou korter willen douchen omwille van het milieu.14% is bereid kouder te douchen. Korter douchen Door korter te douchen, bijvoorbeeld vijf minuten, bespaar je veel water en gas (voor de verwarming van het water).

 • Een gemiddeld huishouden dat altijd 5 minuten doucht – in plaats van 9 minuten – bespaart op jaarbasis meer dan 15.000 liter warm water en 60 m3 gas.
 • Bij een gasprijs van 1 euro per m3 (prijs voor de langere termijn) is dat bij elkaar € 90′, aldus Milieucentraal,
 • Met de hoge gasprijzen van tegenwoordig loopt dit bedrag nog verder op.

‘Bij een gasprijs van € 1,74 (CBS gemiddelde van nieuwe energiecontracten, januari 2022) bespaart een gemiddeld huishouden € 130 per jaar.’ Met korter douchen bespaar je ook veel water. ‘Als elke Nederlander voortaan maximaal 5 minuten doucht in plaats van 9 minuten, bespaart heel Nederland ieder jaar 120 miljoen m3 water.’ Waterbesparende douchekop Naast korter douchen zou je ook kunnen kijken naar een waterbesparende douchekop.

De ene kop is de andere namelijk niet. Hippe regendouchekoppen verbruiken bijvoorbeeld veel meer water dan de reguliere. De waterbesparende douchekoppen zijn nog zuiniger, die gebruiken – in plaats van de reguliere 8 liter water per minuut – maar 7 liter. Douche vs. bad Als het gaat om duurzaamheid is de douche nog altijd een betere optie dan het bad.

Wanneer je het bad eenmaal per week vervangt door de douche, bespaar je op jaarbasis 2300 liter water en 15 m3 gas. Dat staat gelijk aan zo’n 20 euro. Hoe vaak moet je douchen om schoon te blijven? We douchen veel vaker dan nodig is. Twee keer per week is meer dan voldoende, volgens dermatoloog Ellen de Haas.

‘Iedere dag douchen is eigenlijk niet nodig, tenzij je vies werk doet – met je knieën in het zand zit, heel erg transpireert omdat je lichamelijk zware arbeid moet leveren – dan is het natuurlijk prettig om te douchen’, vertelt ze in Alledaagse Vragen, ‘ Net zoals het na het sporten prettig is om te douchen, voor jezelf en je omgeving.

Maar als je, zoals ik, achter een pc zit en heel rustig in een spreekkamertje mensen ziet, is elke dag douchen echt niet nodig. Daarmee haal je alle vet van je huid, met zeep of alleen water. Dat vet beschermt je huid ook; dat maakt dat deze lekker zacht is.’ Iedere dag douchen is dus niet nodig en zelfs slecht voor je huid.

 • Ort douchen, niet te heet douchen, en twee keer in de week is wel genoeg.’ Nog meer water besparen? De snelste manier om water te besparen is door een dag per week geen vlees te eten.
 • Een kilo rundvlees kost bijvoorbeeld 15.000 liter water.
 • Dat is makkelijk besparen, aldus Make Holland Great Again,

Thema’s: theme-icon Duurzaam leven

Wat kost water per maand voor 2 personen?

Kosten van water

Aantal personen in huishouden Gemiddeld verbruik per jaar in m3 Kosten per maand in €*
1 68 13,50
2 95 16,50
3 123 19,50
4 163 24

Wat kost vastrecht gas per maand?

Tijdelijk lagere btw – De overheid heeft de btw op energie (aardgas, elektriciteit en stadsverwarming) vanaf 1 juli tot en met 31 december 2022 tijdelijk verlaagd van 21% naar 9%. Door deze maatregel daalde de energierekening (voor een huishouden met een gemiddeld verbruik) in dit half jaar met ongeveer 140 euro.

In 2023 gaat de btw weer naar 21%. Makkelijk energie besparen Van dag tot dag zien hoeveel gas of stroom je verbruikt? Een energieverbruiksmanager is een slimme display of app waarin je je energieverbruik kunt aflezen. Dat maakt energie besparen een stuk makkelijker. Jouw energiebedrijf rekent vaste kosten voor het leveren van gas en stroom.

Dit heet vastrecht of vaste leveringskosten, Hiervan betalen ze bijvoorbeeld hun bedrijfskosten en administratie. Het energiebedrijf mag deze vaste kosten zelf bepalen. Gemiddeld betaal je 72 euro voor gas en 73 euro voor stroom, bij elkaar is dat 145 euro.

 1. Maar de verschillen zijn groot: bij de goedkoopste aanbieder betaal je bij elkaar zo’n 60 euro, bij de duurste zo’n 200 euro.
 2. Op de energierekening staan ook netbeheerkosten,
 3. Dit zijn de kosten voor je aansluiting, de meter en het transport van energie.
 4. Gemiddeld betaal je in 2023 559 euro aan netbeheerkosten (342 euro voor elektriciteit en 217 euro voor gas, inclusief 21% btw).

In 2022 betaalde je gemiddeld 457 euro aan netbeheerkosten (266 euro voor elektriciteit en 191 euro voor gas, uitgaande van 21% btw. De tijdelijke btw-verlaging is hierin nog niet doorberekend). Op deze kosten heb je geen invloed: de netbeheerder in jouw regio stelt deze kosten vast.

Hoeveel gas 1 persoons huishouden?

Huizen met 1 bewoner

Type woning Gemiddeld gasverbruik per jaar (2020) Gemiddeld stroomverbruik per jaar (2020)
Nieuw klein appartement 630 m3 1580 kWh
Oud klein appartement 800 m3 1550 kWh
Oude kleine woning (hoek, tussen) 1050 m3 1680 kWh
Oude middelgrote woning (hoek, tussen) 1240 m3 1990 kWh