Gasverbruik Cv-Ketel Berekenen

Gasverbruik Cv-Ketel Berekenen
Vuistregels om uit het gasverbruik het vermogen van een warmtepomp te bepalen – Hottinger formule Bron: Wikipedia In Nederland wordt de transmissie (oftewel het vermogen wat de warmtepomp maximaal moet kunnen leveren) bepaald bij een buitentemperatuur van -10 °C. Hoe beter een huis geïsoleerd is, des te beter (lager) is de transmissie.

  1. Op basis van het bouwjaar van de woning, en de in die periode geldende regels van het bouwbesluit, kan men de transmissie bepalen.
  2. Uit de cv-ketelwereld stamt het begrip vollasturen.
  3. Dit zijn de draaiuren van de cv-ketel dat hij in werking is met vol vermogen.
  4. Draait een 10 kW cv-ketel bijvoorbeeld 1750 vollasturen per jaar dan betekend dit dat er 10 * 1750 = 17500 kWh is geleverd aan verwarming.

Terugrekenend naar het gasverbruik is dat 17500 / 9.77 / 0,9 = 1990 m³ gas. (9,77 kWh is de energie-inhoud van 1m³ aardgas, 0,9 is het ketelrendement). Dit betekend natuurlijk niet dat deze ketel werkelijk 1750 uur continu 10 kW heeft gemaakt. Nee, dit is een rekenwaarde om voor een specifiek huistype makkelijk te rekenen.

Het zou zo maar kunnen zijn dat deze ketel bijvoorbeeld 3500 uur 5 kW (=17500 kWh) heeft gemaakt of 100 uur 10 kW en 2900 uur 6 kW (=17500 kWh). Nefit heeft bijvoorbeeld bij de introductie van de Enviline warmtepompen op deze manier klanten snel geholpen aan het : gasverbruik/200. Voor woningen vanaf bouwjaar 2000 wordt vaak de formule gasverbruik/188 gebruikt.

Een andere methode is om op basis van het gasverbruik en het aantal graaddagen de transmissie van de woning te bepalen. Deze methode lijkt wat nauwkeuriger omdat men de graaddagen kan gebruiken van de regio waar men woont. Bovendien houd deze formule rekening met de kamertemperatuur waarop men de kamer verwarmt, en het ketelrendement van de opgestelde,

  • In de praktijk zijn de verschillen miniem.
  • Berekeningsprogramma met voorbeelden zijn te vinden op – – Met onderstaande rekentool kan men het vermogen van de warmtepomp bepalen met behulp van twee methoden: 1.
  • Op basis van gasverbruik en vollasturen 2.
  • Op basis van gasverbruik en graaddagen Voor beide methodes moet eerst het totale jaarlijkse gasverbruik voor alleen verwarming bepaald worden.

Dat doet men door overig gasverbruik (meestal voor warm water en/of koken) in mindering te brengen op het totale gasverbruik. Zijn deze gegevens niet beschikbaar dan kan men dat zelf inschatten met behulp van met de om uw huis te verduurzamen. Resultaten: Vraag en antwoord 1.

  1. Mijn HR-ketel heeft een veel hoger rendement dan 85%voor tapwater.
  2. An ik de berekening aanpassen? Ja, u kunt de berekening aanpassen door handmatig niet met 85% maar met uw eigen rendement te rekenen.
  3. Gebruik dan eerder 80% dan 107% want het tapwaterrendement van een cv-ketel is veel lager dan het verwarmingsrendement bij lagere temperaturen.

In de berekeningshulpjes is door ons het tapwaterrendement vastgezet op 85%. Dit is niet te wijzigen.2. Hoe bepaal ik het verwarmingsrendement van mijn HR-ketel? Gebruik hier voor onderstaande tabel (bron wikipedia):

Retourwater-temperatuur Rendement hr-ketel Condensatie
60 graden en hoger 87 % 0 %
50 graden 90 % + 3 %
40 graden 95 % + 6 %
30 graden 97 % + 9 %
20 graden 99 % + 10 %
10 graden 100 % + 11 %

Indien er radiatoren geplaatst zijn, is de verwarming vaak ontworpen voor een temperatuurverschil van 20 graden. Dat betekend dat de temperatuur van het water dat via de radiatoren weer terug in de ketel komt, ca.20 graden lager is dan de temperatuur van het water dat de cv-ketel verlaat.

  • Staat de keteltemperatuur op 80 °C, dan is de retour watertemperatuur 60 °C.
  • Bij vloerverwarming is deze zogenaamde delta-T lager, meestal is die dan ca.7 graden.3.
  • An ik mijn tapwatertemperatuur verlagen naar 45 °C? Ja, met de meeste cv-ketels en warmtepompen kan men de tapwatertemperatuur lager in stellen.

Maar de in Nederland geldige norm NEN1006 vereist dat de temperatuur op het tappunt minimaal 55 °C moet zijn. Dit heeft te maken met de functionele eis dat er voldoende bruikbaar warmwater moet zijn (volumestroom/leidingdiameter) en om legionella te voorkomen. Doe mee aan de discussie, en geef uw mening: Hier komen de reacties te staan Verduurzaam uw huis in 10 stappen. De energietransitie van uw woning. Geluid warmtepomp Bereken het geluidsniveau van uw warmtepomp Electriciteitsverbruik Bereken uw toekomstig elektriciteitsverbruik met de tool Soorten warmtepompen Vergelijk warmtepompen en kies uw warmtepomp Voor meer informatie over de prijzen van wamtepompen bezoek de,

Omrekenen van kilowattuur (Afgekort kWh) naar GigaJoule (GJ): 1 kWh = 1.000 Watt x 3600 seconde = 3.600.000 Watt.seconde =1 kWh = 0,0036 GJ = 0,0949 m³ aardgas.

1 GJ =1 / 0,0036 =278 kWh. Waarom is 18 °C buiten-temperatuur als uitgangspunt genomen en bijvoorbeeld niet 21 °C? Test uw kennis over warmtepompen en doe de warmtepomp quiz.,

• Gebruik zo min mogelijk water in de pan, hoe meer water, hoe langer het duurt voordat het kookt, waardoor je dus meer gas of elektriciteit verbruikt; • Hou de deksels op de pannen gedurende het koken, zodat er niet onnodig warmte verloren gaat; • Kies het juiste formaat pan. Voor kleine gerechten is een kleine pan beter. Deze wordt dan sneller warm. Kies ook voor de juiste pit; • Zet het vuur wat lager als het eten kookt; • Kies voor een energiezuinige afzuigkap; • Gebruik de magnetron, die is zuiniger in het gebruik.

Gebruik een douchewekker (zandloper) die een signaal geeft na vijf minuten. : Inzicht in gasverbruik

Contents

You might be interested:  Kosten Arbeidsongeschiktheidsverzekering Zzp Berekenen

Hoeveel kuub gas verbruikt een cv-ketel per uur?

Het gemiddelde verbruik – Gemiddeld genomen verbruikt een cv-ketel tussen de 0,6 en 1,5 kubieke meter gas per uur. Dit is gebaseerd op een gemiddeld vermogen van 24 kW en een gemiddelde efficiëntie van 90%. Maar het kan natuurlijk meer of minder zijn, afhankelijk van de factoren die ik hierboven noemde.

  1. Om een beter idee te krijgen van het gasverbruik van jouw cv-ketel, kun je kijken naar het energielabel van de ketel.
  2. Hierop staat het gasverbruik per uur aangegeven.
  3. Als je de handleiding van je cv-ketel niet meer hebt, kun je deze vaak online vinden op de website van de fabrikant.
  4. Het is ook belangrijk om te weten dat je het gasverbruik van je cv-ketel kunt verminderen door zuinig om te gaan met energie.

Zet de thermostaat bijvoorbeeld een graadje lager en zorg voor goede isolatie van je huis. Zo verbruik je minder gas en bespaar je geld op je energierekening.

Hoeveel gas verbruikt een cv-ketel gemiddeld?

Gasverbruik CV-ketel

Type woning Gemiddeld gasverbruik per jaar:
Appartement 800 – 1.000 m3
Tussenwoning 1.350 – 1.750 m3
Hoekhuis 1.600 – 2.000 m3
2-onder-1 kap 1.600 – 2.000 m3

Hoeveel m3 gas verbruikt een cv-ketel per dag in de winter?

mijn kijk op Tijdens strenge vorst verbruikt de gemiddelde cv-ketel circa twee kubieke meter aardgas per uur, wat neerkomt op een bedrag van ongeveer 3,- per uur aan stookkosten. Een warme woning is bij vrieskou dus een luxe. Ineens realiseren we ons weer de oorsprong van de ouderwetse uitdrukking: “Er warmpjes bij zitten”.

Hoeveel gas verbruikt een cv-ketel in standby?

Stand-by gasverbruik van mijn nieuwe combiketel – Nadat de nieuwe combiketel (Nefit HRC30/CW5) was geïnstalleerd, heb ik ook daarvan het stand-by gasverbruik gemeten. De tapwatertemperatuur staat bij mij ingesteld op 60 °C. De metingen zijn gedaan in verschillende seizoenen, waardoor ik metingen kreeg bij verschillende temperaturen rondom de combiketel (de ketel staat op een onverwarmde zolder). Grafiek 1: Voorbeeld hoe de watertemperatuur van de tapwatervoorraad verloopt. Deze meting is in de zomer gedaan bij een temperatuur rondom de ketel van 29 °C. Maar die eindtemperatuur (b.v.50 °C) is wel afhankelijk van de temperatuur rondom de combiketel.

Dat is ook wel logisch, als de temperatuur rondom de ketel lager is, wordt het warmteverlies uit de ketel groter, en koelt het water sneller af. Er is dan ook meer gas nodig om het water weer op te warmen tot 66,5 °C. Bij 29 °C rondom de ketel bedraagt het stand-by verbruik 12,5 liter gas per 106 minuten, dat komt overeen met 170 liter gas per dag.

Ook is er een meting gedaan bij 15,3 °C rondom de combiketel, toen was het stand-by verbruik 245 liter gas per dag. Grafiek 2: het stand-by gasverbruik van mijn oude en nieuwe combiketel, als functie van de temperatuur rondom de ketel. We zien dat de nieuwe ketel een lager stand-by verbruik heeft dan de oude ketel met tapboiler.

Hoeveel bespaar je als je de verwarming 2 graden lager zet?

Eigen portemonnee – We moeten dus massaal de thermostaat naar beneden zetten om er veel van te merken. Maar toch loont het, al is het alleen al voor je eigen portemonnee. “Als je de verwarming een graadje lager zet, en dat dus voorheen niet deed, dan scheelt je dat 200 euro per jaar”, zegt energie-expert Puk van Meegeren van Milieu Centraal.

Is 5 kuub gas per dag veel in de winter?

Hoeveel m³ gas per dag? – Hoeveel m3 gas per dag in winter? – Verwarmen met aardgas – Elektriciteit is echter niet de enige soort energie die we verbruiken, de meeste energie die we verbruiken heeft met het verwarmen van onze woningen te maken. Voor veel mensen is dit momenteel nog door middel van aardgas.

  1. Het aardgas komt via het landelijke gasnet onze woning binnen en wordt door de CV ketel verbrand om daarmee het water in de leidingen van radiatoren te verwarmen.
  2. Daarnaast wordt het zelfde gas verbruikt om water te verwarmen voor onze douche, bad en kranen (zgn.
  3. Tapwater).
  4. Ook voor het fornuis kan dit gas gebruikt worden om te koken, dit is echter slechts een heel klein deel van het totale verbruik en nagenoeg verwaarloosbaar.

Ons gasverbruik wordt uitgedrukt in kubieke meters en wordt geschreven als m3. Om het gasverbruik te kunnen vergelijken met elektriciteitsverbruik kunnen we 1 m3 vertalen in 10 kWh energie**. Voor een gemiddelde woning geldt een gasverbruik tussen de 4 en 6 m3 per dag, oftewel 40 tot 60 kWh per dag.

  • Zoals je ziet is dit veel meer dan het gewone elektrische verbruik en houd er rekening mee dat dit een gemiddelde is, in de winter kan het verbruik wel 10 m3 (= 100 kWh) per dag zijn.
  • Voor aardgas betaal je ongeveer € 2,00 per m3 gas* (=10 kWh energie), terwijl elektriciteit € 5,00 per 10 kWh energie kost (€ 0,50 per kWh)*.
You might be interested:  Rabobank Hypotheek Berekenen Zzp

De verwachting is dat aardgas duur blijft en misschien zelfs nog stijgt door heffingen op CO2 uitstoot en hogere kosten door het importeren van buitenlands gas. Elektriciteit zou goedkoper kunnen worden door stimulerende maatregelen van de overheid en een grotere productie aan duurzame energie.

Wat is normaal gasverbruik in de winter per dag?

Nederlands zetten thermostaat behoorlijk laag – Eneco merkt dat Nederlanders de thermostaat ondanks het hoge verbruik zo laag mogelijk zetten. “Hoewel door de kou beduidend meer gas wordt verbruikt, blijft het verbruik lager liggen dan eerder bij dergelijk koud weer”, laat een woordvoerder van de energieleverancier aan de krant weten.

  • Milieu Centraal meldt dat een gemiddeld huishouden in deze koude dagen circa 7 kubieke meter gas verbruikt als de thermostaat heel de dag op 19 graden staat.
  • Gaat de thermostaat overdag omlaag naar 15 graden dan scheelt dat volgens de voorlichtingsorganisatie 2 kubieke meter gas per dag en daarmee ruim twee tientjes per week.

Hoe lang het nog koud winterweer blijft lees je in : Gasverbruik door kou met bijna een derde gestegen

Hoe kan het dat je gas verbruikt als je niet thuis bent?

Gasverbruik tijdens vakantie – De twee voornaamste gasverbruikers in de meeste huishoudens zijn het gasfornuis en de cv-ketel, die zorgt voor de verwarming en warm water. Het spreekt voor zich dat je het gasfornuis uit zet als er niemand thuis is en de thermostaat van de verwarming laag of uit zet.

  • Alhoewel er ook geen warm water gebruikt wordt, hebben cv-ketels normaal gesproken wel een boiler waarin een hoeveelheid water constant wordt voorverwarmd.
  • Deze instelling kan tijdens jouw vakantie worden uitgezet, waardoor er ook hiervoor geen gas meer wordt verbruikt.
  • Ook na de vakantie kan je dit uitlaten staan, als je meer energie wil besparen,

Het duurt dan wel iets langer voordat warm water uit de kraan komt. Bij gas is er in principe geen sprake van sluipverbruik. Staan de cv-ketel en alle andere gasverbruikers helemaal uit, maar is er na een paar uur alsnog gasverbruik? Dan kan dit duiden op een onontdekt gaslek.

Hoe kun je douchen zonder gas?

Warm water zonder gas Ongeveer 20% tot 25% van je gasverbruik gaat op aan warm water. Warm water wordt vooral gebruikt in de badkamer en in de keuken. Hoe groter je gezinssamenstelling is, hoe meer warm water er verbruikt zal worden. In de meeste woningen, wordt water opgewarmd via de CV-ketel.

In nieuwbouwwoningen wordt veelal een warmtepomp toegepast. Deze zorgt voor je warme water en je verwarming. Maar hoe krijg je warm water zonder gas? Er zijn verschillende manieren om warm water zonder gas te krijgen, door water elektrisch te verwarmen. ETHERMA heeft verschillende producten om warm water op te warmen door middel van elektriciteit – en dus geen gas verbruiken.

Dat is goed voor het milieu!

  • > Warmtepompboiler
  • > Doorstroomboiler
  • > Keukenboiler

Met een warmtepompboiler en een doorstroomboiler kan je je douchewater voorzien van warm water. Met een keukenboiler kan je enkel alleen je wastafel of wasbak voorzien van warm water. KOSTENINDICATIE AANVRAGEN WARM WATER. Overweeg jij om warm water elektrisch te verwarmen? Iedere woning is anders en heeft een persoonlijk advies nodig.

  1. Wij zoeken altijd naar de beste oplossing! Vertel ons wat je plannen zijn en wij zoeken altijd naar de beste oplossing.
  2. ETHERMA werkt samen met installateurs die ook de gehele installatie voor jou kunnen verzorgen! Een warmtepompboiler zorgt voor warm tapwater in je woning.
  3. Met warm tapwater bedoelen wij warm water wat uit je kraan komt.

Bijvoorbeeld als je gaat douchen of de afwas gaat doen. Een warmtepompboiler zorgt tevens voor warm water zonder gas te gebruiken. Een warmtepompboiler maakt gebruik van de omgevingslucht of ventilatielucht in de woning om het water op te warmen. Het is een zeer energiezuinige en milieuvriendelijke boiler.

  • Je kan met een warmtepompboiler op meerdere plaatsen in je woning tegelijk warm water afnemen.
  • Het volume van je boilervat is afhankelijk van je verbruik.
  • Een warmtepompboiler werkt op elektriciteit en zorgt dus voor warm water zonder gas te verbruiken.
  • De installatie is zeer eenvoudig.
  • Het is een kwestie van plaatsen, aansluiten en stekker in het stopcontact steken.

Als je zonnepanelen hebt, kunnen deze aangesloten worden op je warmtepompboiler. De elektriciteit die je nodig hebt, wordt dan op een duurzame, eigen opgewerkte manier geleverd. Een doorstroomboiler zorgt voor warm tapwater in je woning. Warm tapwater is het warme water dat je nodig hebt om te douchen en in de keuken.

  • Met een doorstroomboiler wordt het water direct verwarmd door middel van een elektrisch verwarmingselement.
  • Of terwijl een doorstroomboiler zorgt voor warm water zonder gas te verbruiken.
  • Dit gebeurt alleen op het moment dat er warm water gevraagd wordt, bijvoorbeeld als je wilt gaan douchen.
  • Binnen een aantal seconden heb je warm water zonder gas te verbruiken.

Bij een doorstroomboiler stel je de gewenste temperatuur in. Hierdoor wordt er niet meer energie verbruikt dan daadwerkelijk nodig is om het water op temperatuur te krijgen. In de meeste woningen wordt het warmte tapwater verzorgd door een cv-ketel. Het warme water wordt vanaf de cv-ketel getransporteerd naar het waterpunt.

  • Dit zorgt voor veel warmteverlies.
  • Bij een elektrische boiler wordt het warmtewater constant op temperatuur gehouden, dit brengt een hoog verbruik met zich mee.
  • Een doorstroomboiler is dus een zeer energiebewuste manier van het creëren van warm water zonder gas.
  • Door te werken met een doorstroomboiler kan het waterverbruik tot 30% worden verminderd doordat het water binnen een aantal seconden op temperatuur is.
You might be interested:  Ov Kosten Berekenen

De kraan staat niet onnodig aan tot het water warm is. Ook kan door de efficiëntie van de doorstroomboiler het energieverbruik om water te verwarmen tot wel 40% worden verminderd in vergelijking met een cv-ketel of elektrische boiler. Een keukenboiler is een kleine opslag (boiler) met warmwater.

Meestal zijn keukenboilers verkrijgbaar in een uitvoering van 5 of 10 liter. Een keukenboiler is bij uitstek geschikt om op kort termijn kleine hoeveelheden warm water te leveren. Bijvoorbeeld warm water voor de afwas of schoonmaak. Een keukenboiler zorgt voor warm water zonder gas te verbruiken. Een keukenboiler wordt meestal weggewerkt in een keukenkastje onder de kraan.

Voor de installatie is het eenvoudig dat de keukenboiler dicht bij de kraan hangt. Zo legt het warme water een zeer korte afstand af en heb je geen warmteverlies. Vaak bij een verwarmingsketel of een boiler komt je warmwater van zolder of uit je garage.

  1. Doordat je met een keukenboiler warm water direct bij je kraan ter beschikking hebt, levert dit een mooie besparing op.
  2. De installatie is zeer eenvoudig en aan te sluiten op een 230 Volt aansluiting.
  3. En je creëert warm water zonder gas te verbruiken.
  4. Goed voor het milieu! Mensen vinden het vervelend als ze lang moeten wachten op warmwater.

De meeste mensen kiezen ervoor om direct warm water te hebben en passen een keukenboiler toe. Een energiebesparing en besparing op water is hierbij mooi meegenomen. Warm water zonder gas te verbruiken en verwarmen met elektriciteit is veel duurzamer. Daarnaast profiteer je voor een warmtepompboiler van een subsidie.

De subsidie op de warmtepompboilers van ETHERMA bedraagt € 725,00. Subsidie voor woningeigenaren Ben jij eigenaar van een koopwoning en is deze woning jouw hoofdverblijf? Dan kan je gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Dat kan met een investering in een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet en met 5 typen isolatiemaatregelen.

Woningeigenaren hebben recht op de hogere subsidiebedragen als de warmtepomp en/of de isolatiemaatregel na 31 december 2021 is geïnstalleerd en of aangebracht.180 liter Merk: ETHERMA Type: ET-AQUA-WHP-180 Meldcode: KA22902

  1. 250 liter Merk: ETHERMA Type: ET-AQUA-WHP-250
  2. Meldcode: KA20600
  3. Warm water zonder gas te verbruiken, dat is goed voor het milieu!

: Warm water zonder gas

Wat kost het om 1 graad warmer stoken?

Want de temperatuur met 1 graad verhogen, verhoogt de energierekening met 50 tot 80 euro per jaar. Dat is niet niets. Het is dus zeker de moeite waard om de verwarming gewoon tussen de 20 en 21 graden te laten staan en een warme trui aan te doen.

Hoeveel gas verbruikt een cv-ketel in standby?

Stand-by gasverbruik van mijn nieuwe combiketel – Nadat de nieuwe combiketel (Nefit HRC30/CW5) was geïnstalleerd, heb ik ook daarvan het stand-by gasverbruik gemeten. De tapwatertemperatuur staat bij mij ingesteld op 60 °C. De metingen zijn gedaan in verschillende seizoenen, waardoor ik metingen kreeg bij verschillende temperaturen rondom de combiketel (de ketel staat op een onverwarmde zolder). Grafiek 1: Voorbeeld hoe de watertemperatuur van de tapwatervoorraad verloopt. Deze meting is in de zomer gedaan bij een temperatuur rondom de ketel van 29 °C. Maar die eindtemperatuur (b.v.50 °C) is wel afhankelijk van de temperatuur rondom de combiketel.

Dat is ook wel logisch, als de temperatuur rondom de ketel lager is, wordt het warmteverlies uit de ketel groter, en koelt het water sneller af. Er is dan ook meer gas nodig om het water weer op te warmen tot 66,5 °C. Bij 29 °C rondom de ketel bedraagt het stand-by verbruik 12,5 liter gas per 106 minuten, dat komt overeen met 170 liter gas per dag.

Ook is er een meting gedaan bij 15,3 °C rondom de combiketel, toen was het stand-by verbruik 245 liter gas per dag. Grafiek 2: het stand-by gasverbruik van mijn oude en nieuwe combiketel, als functie van de temperatuur rondom de ketel. We zien dat de nieuwe ketel een lager stand-by verbruik heeft dan de oude ketel met tapboiler.

Wat kost een dag gas stoken?

Kosten per dag – Als je een euro betaalt per kuub gas, betaalt een gemiddeld huishouden dit jaar bijna € 1000 aan de verwarming. Deel het bedrag door zes maanden en je komt uit op een bedrag van pak ‘m beet € 5,50 per dag. Dit bedrag fluctueert natuurlijk.

Hoeveel kuub gas op een koude dag?

Nederlands zetten thermostaat behoorlijk laag – Eneco merkt dat Nederlanders de thermostaat ondanks het hoge verbruik zo laag mogelijk zetten. “Hoewel door de kou beduidend meer gas wordt verbruikt, blijft het verbruik lager liggen dan eerder bij dergelijk koud weer”, laat een woordvoerder van de energieleverancier aan de krant weten.

Milieu Centraal meldt dat een gemiddeld huishouden in deze koude dagen circa 7 kubieke meter gas verbruikt als de thermostaat heel de dag op 19 graden staat. Gaat de thermostaat overdag omlaag naar 15 graden dan scheelt dat volgens de voorlichtingsorganisatie 2 kubieke meter gas per dag en daarmee ruim twee tientjes per week.

Hoe lang het nog koud winterweer blijft lees je in : Gasverbruik door kou met bijna een derde gestegen